feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Gömda och Asyl


Gå till senaste inlägget#1  Gömda och Asyl victoria
2008-12-14 18:21:05

Jag känner mig så himla lurad och bedragen när jag fick höra att historian som Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl bygger på inte alls ska stämma. En annan journalist, Monica Antonsson, har tydligen granskat hela ärendet och kommit fram till att mycket av det som beskrivs i Liza Marklunds böcker inte alls har skett och att mycket är förvanskat och överdrivet. Monica Antonsson har tydligen skrivit en bok om det. Det gör mig så himla arg och ledsen. Jag greps så himla mycket av de två böckerna och så visar det sig att det inte alls är som Liza har skrivit. Jag som jämt haft så himla stort förtroende för Liza Marklund.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3462…

http://sydsvenskan.se/nojen/article391436/Suc…

http://www.realtid.se/ArticlePages/200811/28/…

#2  Sv: Gömda och Asyl SophieG
2008-12-14 19:14:12

Victoria:

Det som förvånar mig mest är att du någonsin haft förtroende för ett pajas som Marklund.

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#3  Sv: Gömda och Asyl Sjodin
2008-12-15 08:08:03

Marklund är den populistiska slaskpressen personifierad. Att kalla henne pajas är nog en rätt talande beskrivning.

Nu senast så hade hon en krönika om sin elöverkänslighet. Varför kan man inte kommentera expressens krönikörer? Hon vet ju inte ens vad hon skriver om.

#4  2 SophieG victoria
2008-12-15 08:41:02

Varför tycker du hon är en pajas. Hon har ju verkligen engagerat sig för kvinnor som råkat illa ut och för kvinnosaken i stort. Hon har under sin karriär som journalist grävt fram mängder med historier om kvinnor som utsatts för det hemskaste man kan tänka sig, hon har skrivit feministiska artiklar och även en bok (Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varanda), visat på hur hemskt manssamhället är för starka kvinnor som gör karriär i sina böcker om Annika Bengtson och engagerat sig i diverse galor. Varför säger du att det är att vara en pajas? Vad har du själv gjort för att hjälpa kvinnor?

#5  3 Sjödin victoria
2008-12-15 08:41:59

Varför detta hat mot Marklund? Har du svårt att ta en stark kvinna?

#6  Sv: Gömda och Asyl Truthseeker
2008-12-15 09:53:28

Så vi har Mia, Luis/Anders, Mias föräldrar och vänner samt Liza Marklund på ena sidan... och Monica Antonsson, och Mias båda ex-män med deras familjer på den andra...
Och båda sidor drar varsin hårresande historia, miles apart from eachother.

Det finns m.a.o. all anledning att välja att inte tro på någon alls. Sanningen ligger som vanligt nånstans mitt emellan.
Jag avvaktar vidare information.

Men victoria - om du tror att Monica Antonssons version är sann, känns det inte lite träffande att kalla Marklund en pajas då?
För om Monica har helt rätt i allt måste ju Marklund antingen ha medvetet storljugit, eller låtit sig manipuleras av en storljugande Mia, utan att kolla källor.
Oavsett vilket är det ganska pajasaktigt, IMO.

#7  victoria Truthseeker
2008-12-15 10:04:23

...och att kasta det där "har du svårt att ta en stark kvinna" i ansiktet på alla män som andas minsta kritiska ståndpunkt mot en kvinna är så otroligt munkavlebeläggande.

Det FINNS faktiskt inkompetenta kvinnor, och det måste vara tillåtet *även för män* att kritisera kvinnors inkompetens utan att automatiskt tvingas värja sig mot anklagelser om misogyni och sexism!

#8  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2008-12-15 12:05:24

En bra sammanfattning:

http://www.sn.se/parser.php?sect1=101&sec…

Marklund kan ju hävda att hon har ändrat "detaljer" för att skydda inblandade, men det har genomgående skett på ett sätt som förstärker dramaturgin med hjälp av människors vanligaste sympatier och antipatier.

Om hon hade ändrat storyn till att handla om två homosexuella kvinnor etc. etc., hade boken inte blivit en storsäljare.

#9  victoria Sjodin
2008-12-15 12:17:46

Vem talar om hat mot henne som person?

Jag vänder mig mot alla kvackare som drar fram electricitet som någon orsak till sjukdomar.

Marklund har uppenbarligen inte en aning om att den teknik som hon inte tål är allmänt använd i varenda offentlig lokal sedan ungefär 15 år. Hon blåser upp en relativt marginell företeelse, att förbjuda glödlampor, till att bli ett monster. Det är okunnigt och stötande.

#10  Sjodin Truthseeker
2008-12-15 13:23:45

Ja låt oss en gång för alla avliva den där envisa kvackar-myten om att det är ohälsosamt att sticka fingrarna i eluttaget...
;-)


Jag är inte övertygad om att alla elallergihojtare är ute och cyklar bara för att de inte kan bevisa något.

Oro för skadligheten i nya företeelser brukar alltid hånfullt viftas bort som De Obildade och Vidskepliga Massornas Rädsla För Utveckling.
Mitt ex brukade hånfullt fnysa åt foliehattstanternas oro för strålningen från mobiltelefoner.
Sedan började han få huvudvärk av att prata länge i sin egen mobil. Och det blev värre med tiden. I saw it myself. Efter nåt år räckte det med fem minuter med mobilen så blev han gråblek och kallsvettig och illamående.

Tror säkert att det hånskrattades en del åt kreti och pletis oro för kraftledningars magnetfält när sådana började smällas upp över bygden. Idag vet man att det finns ett samband mellan boende under kraftledningar och ökad risk för leukemi hos barn, och enda anledningen till att staten inte direkt avråder folk från att bosätta sig under kraftledningar är att man ännu (efter 25 år) inte förstår exakt HUR detta går till på molekylnivå.

http://www.av.se/dokument/Teman/elektromagnet…

Jag tycker egentligen det låter logiskt att vi skulle kunna påverkas av elektromagnetiska fält - varför inte? Elektroner påverkas av elektromagnetiska fält, det experimenterar man t.o.m. med i skolan. Och vi består av rätt många elektroner.
Och varför skulle inte vissa individer kunna påverkas mer än andra, så mycket att de märker av det? Även om det kanske inte behöver vara skadligt för det...

Att de flesta som på mongo-tv påstår sig lida av elallergi verkar vara fullständigt vettlösa knäppgökar som dessutom motbevisas i filmade experiment bevisar INTE att elallergi inte existerar.

Det bevisar bara att enbart vettlösa knäppgökar är så aningslösa/självdestruktiva att de går ut offentligt med att påstå något som större delen av befolkningen tycker är precis samma sak som att idiotförklara och göra sig själv till totalt åtlöje.

#11  Sv: Gömda och Asyl TheCarolinch
2008-12-15 13:29:37

hm, min främsta invändning mot marklund är att hon skriver dåligt. jag försökte läsa "sprängaren", men jag stod inte ut med hennes taffliga språkhantering. ; )

men jag tror som truthseeker, sanningen ligger nog någonstans mitt emellan de båda versionerna. mänskliga konflikter brukar se ut så.

#12  TC Gullegubben
2008-12-15 14:00:13

"men jag tror som truthseeker, sanningen ligger nog någonstans mitt emellan de båda versionerna. mänskliga konflikter brukar se ut så."

Inte alltid, va.

Ibland finns det väl en sida som har helt rätt och en som har helt fel, eller?

#13  Sv: Gömda och Asyl vejde
2008-12-15 14:19:12

Att kvinnor blir hotade och förföljda av ex-män - ibland i åratal - är ju tyvärr ingen nyhet.

Det som gjorde Gömda och Asyl så uppmärksammade var väl att fallet var så extremt - att familjen tvingades fly till en annan världsdel och söka asyl och grejer i USA för att komma undan! Att svenska staten inte förmådde skydda familjen bättre än så, mot en man som själv inte ens var svensk medborgare.

Om allt eller hälften av det är rent påhitt, blir man ju lite bekymrad... För både Mia och Liza Marklund. Och ja, jag tycker också att den senare är populistisk och överdriver emellanåt, inte skriver speciellt bra osv. Men det går inte att förneka att hon har gjort mycket för kvinnokampen och utsatta kvinnor i Sverige.

#14  Sjodin Truthseeker
2008-12-15 14:30:30

Amalgam är en annan favvo som De Obildade och Vidskepliga hävdat är en hälsofara, till ljudet av Resten av Befolkningens Bildade hånskratt.

Jag tyckte dock ren logik talade för att de Vidskepliga vettlösa knäppgökarna hade rätt.
Kvicksilver är bevisat extremt giftigt för människan, ingen tvistade om det. Ingen tvistade heller om amalgamets instabilitet och att det ständigt läcker lite kvicksilver.
Det räckte gott för att jag skulle välja bort amalgam.

Ett decenniums hånskrattande senare harklar staten strupen och förbjuder amalgaminsättande i minderårigas munnar, bestämmer sig för att fasa ut det för vuxna också, *för att* hör och häpna, det kvicksilver som följer med AVLOPPSVATTNET från människors amalgamlagningar är tillräckligt giftigt för att man inte med gott samvete ska kunna lägga slammet på odlingsmarker...

Vi ska alltså känna oss trygga med att vara själva källan till giftet, men känna oss rädda för att konsumera något som växt i små avsöndrade delar av källan...?
Inte logiskt.

Inte heller är det logiskt att anse att amalgam är hälsovådligt för folk under 18, men inte för folk över 18.

#15  Sv: Gömda och Asyl Truthseeker
2008-12-15 14:31:23

Med det sagt så ska jag understryka att jag inte är nåt vidare fan av Liza Marklund jag heller.

#16  Sv: Gömda och Asyl Apoc
2008-12-15 14:48:54

Varför är det alltid samma personer som tror att svaga elektrisk fält och amalgam är farligt?

#17  Sv: Gömda och Asyl Sjodin
2008-12-15 16:12:25

Problemet för alla de som påstår sig vara sjuka på grund av elektromagnetiska fält är faktiskt att det aldrig, inte något enda fall, kunnat hittats någon direkt biologisk koppling mellan symptom och den påstådda orsaken.

Socialstyrelsens rapport säger egentligen inget annat än att av de 80 stycken i Sverige som totalt får leukemi per år så kan, sannolikt högst en av dem, kanske, ha fått sin leukemi av att ständigt ha vistats i ett elektromagnetiskt fält, större än 0,4 mikrotesla. Det är alltså sannolikhetslära vi talar om.

Att folk har symptom ifrågasätter varken jag eller någon annan. Folk blir inte sjuka för att de tycker det är lattjo. Det som retar mig är att man skuffar undan mycket mer sannolika orsaker till sin sjukdom och istället hänger upp sig på att det beror på electricitet.

Min kritik mot Liza Marklund ligger i hennes fundamentala okunskap. Hon nämner t.ex. inte att hf-don, som funnits på marknaden i 20 år, eliminerat förekomsten av epiletiska anfall orsakade av lysrörens stroboskopeffekt. ( "flimrande lysrör" ).

#18  Apoc Truthseeker
2008-12-15 21:11:26


Varför är det alltid samma personer som tror att svaga elektrisk fält och amalgam är farligt?


Är det?

Staten anser ju att amalgam är farligt, men svaga elektriska fält ofarligt, och såvittjag ser är det en ganska vanlig tudelning av opinionen i dagsläget. Folkets opinion följer ju Socialstyrelsens riktlinjer.

#19  Sv: Gömda och Asyl TheCarolinch
2008-12-15 22:07:29

gg

det finns givetvis undantag.

#20  TC Gullegubben
2008-12-15 22:16:58

Ibland regnar det, ibland skiner solen, ibland är det varken eller. Ibland är det både-och, ibland antingen-eller, och ibland antingen-eller eller "det ena utesluter inte det andra".

#21  #17 Sjodin Truthseeker
2008-12-15 22:40:07


Problemet för alla de som påstår sig vara sjuka på grund av elektromagnetiska fält är faktiskt att det aldrig, inte något enda fall, kunnat hittats någon direkt biologisk koppling mellan symptom och den påstådda orsaken.


Ja, men det är ju ett ologiskt felslut att utgå från att något inte finns bara för att man inte kan bevisa det eller förstå hur det möjligen skull kunna fungera.
Jag föredrar att lämna sådant med ett frågetecken i väntan på mer information istället för med ett hånskratt och bara TRO att jag har rätt.
Det är ju precis lika korkat att tro att något finns även om det inte är bevisat, som det är att tro att något *inte* finns när det inte går att bevisa det heller.

Sedan måste man ha i åtanke att obskyra "nya" sjukdomar som elallergi, fibromyalgi, amalgamförgiftning mm av förklarliga skäl samlar på sig osedvanligt många av de odiagnosticerbara fallen, varav många är just psykosomatiska knäppgökar som redan trott att de haft allt mellan hjärntumörer och inälvsmask, blivit friskförklarad från allt, och slutligen hittat sitt trygga hägn i mystiska sjukdomar ingen kan motbevisa.
Men att en företeelse lockar till sig osedvanligt många inbillningssjuka är *inte* ett bevis för att företeelsen i sig är ofarlig.
Om människan alltid hade krävt att förstå processen på molekylnivå innan hon kunnat tro tillräckligt mycket på processens existens för att ta den på allvar - så hade vi ju aldrig ens tämjt elden.

På 80-talet var yoga och meditation också något som sågs som knäppgöksaktivitet och mest lockade till sig tarotkortstroende hennatanter som sågs som ganska löjliga figurer av svenne banan.

Att jogga var också en utskrattad stollegrej en gång i tiden.

Att läsa Tolkien var extremt utskrattat och dumförklarande och dåligsmakförklarande innan filmtrilogin kom - då blev Tolkien svenne banans nya Gud helt plötsligt.
Och INGEN tycks komma ihåg hur mycket de hånskrattade med fårskocken igår, när de står med samma fårskock och bräker hyllningar nästa dag.
Folk lär sig aldrig verkar det som.


Socialstyrelsens rapport säger egentligen inget annat än att av de 80 stycken i Sverige som totalt får leukemi per år så kan, sannolikt högst en av dem, kanske, ha fått sin leukemi av att ständigt ha vistats i ett elektromagnetiskt fält, större än 0,4 mikrotesla. Det är alltså sannolikhetslära vi talar om.


So?
Vi MÅSTE ju inte bo under kraftledningar, så varför ta risken att de strålningsskyende eventuellt kommer få rätt i framtiden (precis som de urspårade knäppgökar som kampanjerade mot tobaksrök på 50-talet fick rätt några decennier senare, när det redan var för sent för en massa lungcancerpatienter)?
Jag förstår inte poängen med en så korkat halsstarrig attityd.
Jag behöver bara låta bli att köpa ett hus under en kraftledning så kan jag sedan strunta i vem av kombattanterna som får rätt i slutändan.
Och det är ju inte ens en uppoffring?
Jag vill ändå inte bo under en kraftledning enbart av skälet att den är estetiskt vanprydande för utsikten.

Samma sak med amalgam - det finns alldeles utmärkta plastfyllningar, som dessutom är SNYGGARE än en massa svart jox i munnen. Det finns liksom ingen rationell anledning till att envisas med att få amalgam insatt *bara för att* de sinnessvaga inbillningssjuka minsann inte ska tro att jag köper deras svammel... hmpf...


Att folk har symptom ifrågasätter varken jag eller någon annan. Folk blir inte sjuka för att de tycker det är lattjo. Det som retar mig är att man skuffar undan mycket mer sannolika orsaker till sin sjukdom och istället hänger upp sig på att det beror på electricitet.


Ja det retar mig också.
Men tror du de medvetet skuffar undan de mer sannolika orsakerna till sin sjukdom *för att* de VILL dra på sig dumstruten och paradera omkring med en mer löjeväckande diagnos än nödvändigt...?
Folk blir *inte* sjuka i mystiska obevisbara sjukdomar som renderar fnysningar, hånflin och ifrågasättande från omgivningen för att de tycker det är så lattjo heller.
Generellt.

Mitt ex som fick huvudvärk, illamående och yrsel av mobiltelefonen var en sån där ärkemacho alfahanne. Det var en väldigt nesa för honom att inse att han själv var just en sån där brännsvedavärkkärring som han alltid hånflabbat åt.
Ett hårt slag mot egot - kanske nästan så att han hade föredragit att det var en hjärntumör som var problemet... ;-)


Min kritik mot Liza Marklund ligger i hennes fundamentala okunskap. Hon nämner t.ex. inte att hf-don, som funnits på marknaden i 20 år, eliminerat förekomsten av epiletiska anfall orsakade av lysrörens stroboskopeffekt. ( "flimrande lysrör" ).


?
Hur är strob-effekt relevant för elallergiker? (Jag är inte särskilt insatt i vad de hävdar.)

#22  6 Truthseeker victoria
2008-12-15 22:40:17

Jag vet inte vad jag ska tro. Jag blev väldigt tagen av Liza Marklunds böcker och fick verkligen intrycket att det som beskrevs var en direkt beskrivning av vad som verkligen hade skett. Det är ju så himla många kvinnor som råkar ut för män som slår dem sönder och samman och som hotar och jagar dem efter att de lämnat dem. När det nu kommer beskyllningar från en annan journalist att det inte skulle vara sant så vet jag faktiskt inte vad jag ska tro. Jag känner mest ledsamhet och ilska. Sen känner jag mig lurad och bedragen också.

#23  7 Truthseeker victoria
2008-12-15 22:44:50

Jag vill verkligen inte kalla Liza Marklund för inkompetent. Och jag tycker det är väldigt lågt att kalla henne för pajas. Hon har faktiskt drivit feministiska frågor väldigt starkt och varit en föregångare när det gäller att avslöja hur manssamhället behandlar kvinnor. Därför känns det verkligen ledsamt om det hon skrivit om i Gömda och Asyl inte skulle stämma.

Liza har alltid varit stark och visat att kvinnor kan, så jag tycker verkligen att det är avslöjande när män slentrianmässigt dissar henne. Det är så typiskt män. De hade aldrig gjort något liknande mot andra män.

#24  8 Gullegubben victoria
2008-12-15 22:48:18

Varför skulle hon skriva om att det var en annan kvinna som misshandlade och våldtog henne, det var ju en man som gjorde det. Det farligaste som finns för en kvinna är ju att leva med en man. Uppåt 50% av alla kvinnor har ju blivit slagna eller sexuellt utnyttjade av män, speciellt män de lever ihop med. Nästan inga kvinnor har blivit slagna eller sexuellt utnyttjade av andra kvinnor!

#25  #20 Gullegubben Truthseeker
2008-12-15 22:48:56

Sant.
Men statistiskt sett så är det OFTAST så att om två parter träter vilt så tenderar båda sidor att överdriva sin egen ståndpunkt. Väldigt få är så ståndaktiga att de klarar av att hålla sig till den mesiga sanningen när lede fi kommer med betydligt färgstarkare demoniseringar av en själv.

Speciellt i tvåsamhetsrelationer - så länge de är osams drar de gräsligt uppskruvade berättelser om den andres ondska och horribla svek. Men så blir de sams och då drar de plötsligt båda en betydligt blaskigare variant av bråket - där bådas version rört sig in mot mitten och mellanläget.

#26  Sv: Gömda och Asyl victoria
2008-12-15 22:50:36

Tydligen har hon som skrivit boken en egen blogg också:

http://monicaantonsson.blogspot.com/

#27  #23 victoria Truthseeker
2008-12-15 22:55:42

Om det är sant att Marklund inte kollade Mias story, eller helt enkelt spånade fritt när hon skrev Gömda, och ändå kallade det en sann historia - så har hennes tilltag snarare skadat kampen mot kvinnovåld just *för att* hon varit en sån stor förkämpe. Är man en förkämpe för något som faktiskt är ifrågasatt och hotat av fientliga krafter så är det viktigt för sakens skull att man bibehåller sin trovärdighet.
Nu finns det ju en massa misogyna fåntrattar som glatt kan peka på Gömda för att *avfärda* kampen mot kvinnovåld med "äh, kvinnor bara ljuger och överdriver och hycklar om våldet, så mycket stryk får de ju inte alls, titta här bara!"

Det är inkompetent av Marklund att utsätta sin hjärtefråga för ett trovärdighetsproblem.

#28  Sv: Gömda och Asyl ByggareBob
2008-12-15 22:57:01

Väldigt OT, men så vitt jag vet är orsaken till att amalgamet är på väg bort en allmän restriktiv inställning till kvicksilver. Det är alltså inte skadligheten som tandfyllning man vill komma åt, utan risken att kvicksilvret sprids i naturen, t.ex. vid tandläkarmottagningarna eller kremering.

De få lagningarna jag själv har är dock plast. Inte för att jag tror amalgam är farligt, utan för att det är fult.

Googla "amalgam" för en exposee över diverse knäppskallar (och dålig webdesign).

#29  victoria Truthseeker
2008-12-15 22:57:26

...uppåt 50%? Var kommer den siffran ifrån?

#30  29 Truthseeker victoria
2008-12-15 23:06:48

Det var någon universitetsstudie som gjordes för några år sedan som visade det.

#31  Truthseeker Sjodin
2008-12-15 23:25:09

Ja, men det är ju ett ologiskt felslut att utgå från att något inte finns bara för att man inte kan bevisa det eller förstå hur det möjligen skull kunna fungera.


Pja.. Vad ska man utgå ifrån då? Så långt vetenskapen kan "bevisa" något så är man helt överens om att det inte finns några receptorer för elektromagnetisk strålning, att icke-joniserande strålning har för låg effekt för att kunna förstöra molekylbindningar och att det faktiskt inte går att härleda någon enda sjukdom till icke-joniserande strålning. I alla andra sammanhang så kallas det för kvacksalveri men just när det gäller elektromagnetisk strålning så "lämnar man det med ett hånskratt" om man väljer att läsa på lite och lita på seriös vetenskap.

Men åter till Marklund och hennes trovärdighet. Hon skrev som sagt var en krönika: http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklu…
där hon påstår att alla vi medborgare i EU utsätts för något sorts experiment för att man vill förbjuda glödlampor. I hennes krönika så hänger hon upp sitt resonemang på att moderna lågenergilampor har så kallade "hf-don" inbyggda i sig. Denna mystiska pryl gör att lysröret i lampan "blinkar" med 30-40000 Hertz istället för med nätets 50 Hertz.

Sedan så får hon för sig att det är denna höga frekvens som fortplantar sig i elnätet och gör oss alla sjuka. Detta är förstås nonsens.

En lågenergilampa, liksom andra elektriska grunkor såsom moderna transformatorer, likriktare, datorer och teveapparater "hackar upp" elnätets frekvens och gör om den till andra spänningar. Den proceduren har den iofs negativa bieffekten att nätet får ett antal övertoner, alltså multiplar av grundtonen som är 50 Hz. I enfaslaster som lampor och teveapparater så är den tredje grundtonen helt dominerande. Den är på 150 Hz och alltså inga 30000 Hz som Marklund skriver. I ett bra elnät så bör inte 150Hz-tonen ligga på mer än några procent av grundtonen, vilket den inte heller gör, i regel.


Var vill jag komma med det här tekniktugget?

jo, att Liza Marklund inte har en aning vad hon pratar om. Hon blandar ihop päron och äpplen och sprider ren desinformation på bästa krönikeplats i en av sveriges största kvällstidningar.

Det är skamligt!

#32  #28 ByggareBob Truthseeker
2008-12-16 00:11:54


Väldigt OT, men så vitt jag vet är orsaken till att amalgamet är på väg bort en allmän restriktiv inställning till kvicksilver. Det är alltså inte skadligheten som tandfyllning man vill komma åt, utan risken att kvicksilvret sprids i naturen, t.ex. vid tandläkarmottagningarna eller kremering....det är alltså bara jag som tycker det är helt ologiskt att tycka att läckande kvicksilver i munnen är ofarligt - men samtidigt hävda att samma kvicksilver blir en hälsofara det kommer TILLBAKA till våra kroppar efter en runda i naturen...?

Vad i all världen är det som händer därute i naturen som gör kvicksilvret FARLIGARE *efter* att det redan passerat en vända genom våra kroppar, fått en sightseeingtur ut på åkrar och skogar och sedan *kommer tillbaka in i oss igen*?
Det är så urbota ologiskt.


De få lagningarna jag själv har är dock plast. Inte för att jag tror amalgam är farligt, utan för att det är fult.


Precis.
Varför ha nåt fult i munnen om man inte behöver? Nåt fult som dessutom mycket väl skulle kunna visa sig vara farligt för hälsan.


Googla "amalgam" för en exposee över diverse knäppskallar (och dålig webdesign).


*googlar efter knäppskallarna*

WHO:s hemsida:

"In 1991, the World Health Organization confirmed that mercury contained in dental amalgam is the greatest
source of mercury vapour in non-industrialized settings, exposing the concerned population to mercury levels
significantly exceeding those set for food and for air."

http://www.who.int/water_sanitation_health/me…

Human studies and experiments in laboratory animals indicate that
dental amalgam contributes significantly to mercury body burden in humans who have amalgam fillings (IPCS, 1991; US DHHS, 1993; Weiner & Nylander, 1995; Health Canada, 1997).


Siblerud & Kienholz (1997) investigated whether
mercury from silver dental fillings (amalgam) may be an
etiological factor in multiple sclerosis (MS). Blood
findings were compared between MS subjects who had
their amalgams removed (n = 50) and MS subjects with
amalgams (n = 47). MS subjects with amalgams were
found to have significantly lower levels of red blood
cells, haemoglobin, and haematocrit compared with MS
subjects with amalgam removal. Thyroxine (T4) levels
were also significantly lower in the MS amalgam group,
which had significantly lower levels of total T-lymphocytes
and T-8 (CD8) suppressor cells. The MS amalgam
group had significantly higher blood urea nitrogen
(BUN) and BUN/creatinine ratio and lower serum
immunoglobulin G. Hair mercury was significantly
higher in the MS subjects compared with the non-MS
control group (2.08 versus 1.32 mg/kg), suggesting an
exposure to organic forms of mercury.

http://www.who.int/ipcs/publications/cicad/en…

#33  #31 Sjodin Truthseeker
2008-12-16 01:19:11


Pja.. Vad ska man utgå ifrån då?


Från logik. (tex kvicksilver är giftigt + amalgam läcker kvicksilver = det kan eventuellt möjligen kanske i framtiden visa sig vara skadligt att välja amalgam = är man begåvad väljer man plast istället, just in case)

Klara besked från seriösa forskare är förstås det som avgör, men seriösa forskare brukar inte komma med klara besked förrän typ 10 - 20 år efter att misstanken först uppstod.
De vill ju vara säkra på sin sak innan de uttalar sig, och så ska de givetvis också arbeta.

Men medan de jobbar på caset kan man lika gärna se till att ha ryggen fri de där decennierna de behöver.

Det tog ett par decennier för seriösa forskare att inse att folk faktiskt dör av lungcancer av att röka också.
Idag framstår det ju snarare som att alla som hävdade att rökning var helt safe på 50-talet var de debila knäppgökarna, medan de få som hade brains tyvärr tystades ner.

Det är faktiskt ganska vanligt att forskningsvärlden helt vänder kappan efter vinden och plötsligt enas om teser som de tidigare föraktat som idiot-teorier sprungna ur typ de sinnesslöas förvirring, vrickade stackare som bara vill ha uppmärksamhet och bli tyckt synd om, alternativt hycklande urspårade forskare som bara vill ha forskningspengar helt i onödan.jo, att Liza Marklund inte har en aning vad hon pratar om. Hon blandar ihop päron och äpplen och sprider ren desinformation på bästa krönikeplats i en av sveriges största kvällstidningar.

Det är skamligt!


Är det inte det där Samuel Andersson som är den desinformerande skurken då? Det är ju han och hans firma som elsanerat åt Liza Marklund mfl. Han borde ju stämmas för malpractice och gravt lurendrejeri eller nåt, det är ju vad som brukar hända med scam artists som blåser de lågbegåvade på pengar.
Eller också är det möjligen kommunen/staten som borde stämmas för att de hycklar om farorna - detta, spännande nog, helt beroende på hur mycket av Liza Marklunds utsagor som är sant eller produkter av hennes eller Samuels fantasi...
Kan vi skönja ett mönster i Lizas arbetsmetodik här...?
;-)

http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklu…

http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklu…

http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklu…

Själv struntar jag i vilket.
Mitt ex var raka motsatsen till en psykosomatisk torvhattsidiot på jakt efter dåliga ursäkter, han var heller inte tillräckligt smart eller kompetent för att vara konsekvent när han väl försökte luras om andra saker (extremt lättgenomskådad...). I hans kontext hade han dessutom ENBART att förlora på att visa svaghetstecken eller bli tyckt synd om, så han vara snarare motiverad att absolut inte drabbas av nån sjukdom öht.
Att ha sett honom och hans mobil in action under nåt års tid räcker fint för att jag ska utgå från att man kan vara/bli känslig mot strålning.
Därmed tror jag inte blint på alla som hävdar sig vara det (som sagt så finns det många människor som verkar ha mer psykologiska problem än elöverkänsliga) men jag avfärdar dem inte heller direkt som inbillningssjuka.
Det vi inte vet nåt om vet vi inget om helt enkelt. Jag lämnar det öppet och är tacksam så länge jag slipper drabbas av fenomenet, oavsett om det rör sig om elallergi eller inbillningssjuka.
:-)

#34  Sv: Gömda och Asyl SophieG
2008-12-16 04:40:05

Victoria skrev:
"Varför tycker du hon är en pajas."

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#35  Truthseeker Sjodin
2008-12-16 08:05:26

Jag håller fullständigt med dig att det är elsaneringsfirmor, konsulter och oseriösa kvackare till vetenskapsmän som t.ex. Olle Johansson som är de riktiga bovarna i sammanhanget. De utnyttjar en nyttig idiot som Liza Marklund och profiterar på folks okunskap. Dessutom tränger de undan annan viktig forskning. Vem vågar t.ex. forska om alternativa orsaker om varför folk blir sjuka av mobiltelefoner idag utan att få foliehattar kastade på sig?

Att elsanering av hus är oseriöst trams visste varenda liten elfirma redan för tio år sen. Trots det så sattes det sprätt på miljontals kronor helt i onödan. Faktum är att det istället tummades på elsäkerheten, vilket är mycket allvarligt. Hus elsanerades helt i onödan och gjordes dessutom livsfarliga att bo i eftersom risken att få ström i sig helt enkelt ökade.

#36  victoria Gullegubben
2008-12-16 08:52:31

"Varför skulle hon skriva om att det var en annan kvinna som misshandlade och våldtog henne, det var ju en man som gjorde det. Det farligaste som finns för en kvinna är ju att leva med en man. Uppåt 50% av alla kvinnor har ju blivit slagna eller sexuellt utnyttjade av män, speciellt män de lever ihop med. Nästan inga kvinnor har blivit slagna eller sexuellt utnyttjade av andra kvinnor!"

"Mannen med de svarta ögonen" är dömd för misshandel av Mia till en månads fängelse. Liza Marklunds agent har gjort sig skyldig till liknande kvinnomisshandel och dömts för det. Jag beaktar bara vad någon har dömts för i domstol. Rättssäkerhet och sånt där trams, vet du. Luis/Anders har dömts till ett års fängelse för mordförsök eller grov misshandel av "mannen med de svarta ögonen". Det står inte med i boken.

Dina uppgifter om hur ofta kvinnor har blivit slagna eller sexuellt utnyttjade av män, speciellt män de lever ihop med, stämmer inte. Samma sak med din uppgift att nästan inga kvinnor har blivit slagna eller sexuellt utnyttjade av andra kvinnor.

LM har av allt att döma i sina val att utelämna info eller ändra info alltid valt att göra det på ett som gör historien mer svartvit och spännande. Om uppsåtet bara var att skydda identiteter, så hade ändringarna lika ofta ha lett till att storyn blev mer grå och ospännande.

#37  Sv: Gömda och Asyl puff
2008-12-16 18:29:21

victoria sa:

Nästan inga kvinnor har blivit slagna eller sexuellt utnyttjade av andra kvinnor!

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?ni…
"Enligt tillgänglig europeisk och amerikansk statistik har 25 till 45 % av alla lesbiska kvinnor varit utsatta för någon form av våld i en lesbisk relation"

#38  Sv: Gömda och Asyl KKiernan
2008-12-16 22:20:45

"Gömda" var skitdålig tycker jag. Synd, för det är en viktig historia att berätta. Vad jag förstår så är det oerhört svårt för en förföljd och trakasserad person att få skydd i Sverige idag.

Vad som verkligen hänt och inte i just det här fallet kan ju ingen veta utom de som var med om det. Men att kvinnor förföljs av sina exmän är väl knappast nån nyhet, så scenariot i sig är väl inte så svårt att tänka sig.

#39  Vet vi ingenting om elkänslighet? Henrik
2008-12-16 23:20:06

"Det vi inte vet nåt om vet vi inget om helt enkelt. Jag lämnar det öppet och är tacksam så länge jag slipper drabbas av fenomenet, oavsett om det rör sig om elallergi eller inbillningssjuka."
Instämmer verkligen - jag känner flera intelligenta, begåvade, bildade personer som förlorat hälsa, karriär, vänner genom dessa symptom. Det är inget att skämta om. Men jag håller inte med om att vi inget vet. I experiment (och det har gjorts många) har aldrig någon elallergiker visat sej kunna avgöra om spänning, strömmar eller strålning förekommer. Det man reagerar på (och med kraftiga symptom) är tron att man utsätts för el.

#40  KK 38 default
2008-12-16 23:44:56

Jag har förföljts av ett antal exflickvänner, en exsambo och diverse one night stands. Som tur var inget superallvarligt och superlångvarigt, inte som hon tyskan i Arboga. Men obehagligt har det varit vid några tillfällen. Att inte folk kan fatta att man inte är intresserad och acceptera det!

De där böckerna har jag inte läst, men lite annat av Liza Marklund. Har aldrig förstått varför hon blivit så populär. Hon verkar mest okunnig och populistisk i det jag läst och hört av henne.

#41  Sv: Gömda och Asyl KKiernan
2008-12-17 00:05:23

Låter jobbigt det där med tjejerna, default. Tur att det inte blev värre än det blev.

#42  Henrik Truthseeker
2008-12-17 08:30:23

Inkluderas mobiler i sådana experiment?
Jag kan inte släppa hur mitt ex såg ut av att prata i mobil. Det såg så creepy ut, han blev verkligen gråblek och kallsvettig.
Och han var verkligen ingen simulant annars, och tyckte allt sånt bara var löjligt humbug tills han fick det själv.
Och problemet eskalerade med stadig takt under ett års tid, det verkade inte vara beroende av några andra omständigheter.

Nåt var det. Om inte strålning, så kanske värmestrålning? Högfrekventa ljud?

Var det någon av dina bekanta som ställde upp i några elallergi-tester?

#43  Sv: Gömda och Asyl SophieG
2008-12-17 08:35:21

Truthseeker skrev:
"Så vi har Mia, Luis/Anders, Mias föräldrar och vänner samt Liza Marklund på ena sidan... och Monica Antonsson, och Mias båda ex-män med deras familjer på den andra...
Och båda sidor drar varsin hårresande historia, miles apart from eachother."

Den ena sidan backar upp sin version med rättegångspapper, annan dokumentation samt flera oberoende vittnesmål.

Den andra sidan backar upp sin version med Marklunds literära storhet.

Jag håller med Gullegubben. Den ena sidan ser onekligen ut att ha mer rätt än den andra.

Och är det så, får vi verkligen hoppas att vi är på väg att bevittna marklundimperiets slutgiltiga fall.

Jag tror tyvärr inte att det kommer att hända. Jag tycker mig redan se tecken på att den här historien håller på att tystas ner.

Det borde vara dynamit.

#44  SophieG Gullegubben
2008-12-17 10:28:08

Det är en spännande historia.

På Familjeliv finns det en superlång tråd i ämnet och en kortare tråd för folk som läser boken.

TV4 hade gjort ett reportage om boksläppet som de valde att inte sända pga utrymmesbrist. Vi får se om det blir utrymme senare.

Aftonbladet har tydligen också dragit in en artikel om boken.

Jag tror att Marklund kommer att lyckas att rida ut stormen i gammalmedia men bli hårt åtgången i bloggosfären men helt säker kan man inte vara. Det behövs nog bara att ett par gammelmedier tar upp boken på riktigt för att snöbollen ska komma i rullning. Då är Marklund rökt. Tror jag.

#45  Sv: Gömda och Asyl SophieG
2008-12-17 20:25:31

http://resume.se/nyheter/2008/12/17/riksmedie…

#46  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2008-12-17 22:33:18

Här är en som har svalt romanen som sanning:

"Skriftlig fråga 2003/04:1366

den 22 juni

Fråga 2003/04:1366 av Ulla Hoffmann (v) till justitieminister Thomas Bodström om skydd för kvinnor

År 1994 konstaterades i en dom i kammarrätten att svenska staten inte kunde skydda Maria Eriksson och hennes familj från Marias exmakes våld. För att leva ett normalt liv var familjen tvungen att flytta från Sverige. Bakom kammarrättens dom finns en lång och tragisk historia som dokumenterats väl i boken Gömda av Liza Marklund. Exmaken fick besöksförbud, Maria skyddad identitet, men genom att myndigheterna inte förstod allvaret i familjens situation röjde man identiteten och familjen hemsöktes av exmaken. I andra fall lyckades mannen, enligt boken, utöva påtryckningar på polisen som lämnade ut adressen. Familjen tvingades därför flytta runt i Sverige under en lång tid med fruktansvärda konsekvenser för barnen. Till slut tvingades familjen lämna Sverige och eftersom man inte litade på myndigheterna tvingades man också avstå från barnbidrag och annan ekonomisk hjälp. Maria har nu beviljats asyl i USA på grund av den misshandel hon utsatts för här, men också för att Sverige och svenska myndigheter inte kan, eller vill, ge henne det skydd som hon enligt svensk lagstiftning har rätt till.

Redan 1995 när Maria Erikssons situation uppmärksammades första gången frågade jag varför myndigheterna inte ser till att besöksförbudet efterlevs och varför det är kvinnorna som flyttas och inte männen. Jag frågar igen:

Vilka åtgärder har statsrådet för avsikt att vidta för att inte fler kvinnor ska tvingas söka asyl i USA?

Inkom: 2004-06-22
Fördröjt svar: 2004-06-28
Besvarad: 2004-07-07
Läs svaret"

Varför gör inte myndigheterna något åt vad som sker romanfigurer, frågar den folkvalda.

#47  GG default
2008-12-17 23:02:45

LOL!!!

ROTFLMAO

*thumbs up*

#48  Sv: Gömda och Asyl KKiernan
2008-12-17 23:14:37

Tyvärr händer ju detta inte endast romanfigurer (även om "Mia" väl är den enda svenska som tvingats söka asyl i USA).

#49  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2008-12-17 23:18:31

Här ljuger (förmodligen) LM i AB:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article21550…

Jag gissar att det är chilenaren som fått asyl eller uppehållstillstånd och att Mia anknytningsinvandrat.

Romanfigur är hon inte här.

#50  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2008-12-17 23:40:09

En hemlig och unik amerikansk dom. Jo, jag tackar, ja. Och en av USA:s främsta jurister som ändå bor på samma ort. Vad har AB för chefredaktör egentligen? Liza Marklund får ju skriva vilken dynga som helst. Och varför har ingen annan partnermisshandlad fått asyl före det eller efter det? Amerikansk rätt bygger ju mycket på rättspraxis.

#51  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2008-12-17 23:42:51

Om alla som som kan visa en dom på att ens partner har misshandlat en och fått en månads fängelse för det ska få asyl i USA, så blir det mycket asyl. Jag tror till och med att många skulle betala för att bli misshandlade för att få asyl i USA.

#52  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2008-12-17 23:44:13

USA tar i princip inte emot flyktingar eller skyddsbehövande. Det finns en princip att landets ledning ska agera i landets eller dess folks intresse. Därför söker illegala invandrare normalt inte asyl, eftersom det skulle göra att de skickades ut mycket snabbt.

#53  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2008-12-17 23:49:19

http://www.humanrightsfirst.org/asylum/torchl…

#54  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2008-12-17 23:52:51

"Matter of R.A. (1996-present) - In 1996, a U.S. immigration judge granted asylum to Rodi Alvarado, a Guatemalan refugee who had fled horrific domestic violence. In 1999 the BIA reversed the asylum decision. In 2001, then-Attorney General Janet Reno "vacated" the BIA decision and directed the BIA to reconsider the case when the Proposed INS Regulations became final. The regulations were never made final, so her case remains undecided. There is still no nationwide precedent on domestic-violence-based asylum claims, thus allowing individual judges to decide these cases without centralized guidance in the forms of regulations or a precedent decision.

Even though the Department of Homeland Security and international human rights instruments recognize gender-related violence as human rights violations, many asylum adjudicators in the United States apply a restrictive interpretation of the international definition of a refugee entitled to protection. Women with asylum cases based on gender-related violence are often denied protection in the U.S."

Amnesty och Human Rights Watch är tydligen inte medvetna om att det räcker med en dom på en månads fängelse för att få asyl.

#55  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2008-12-17 23:55:47

Liza Marklund och Mia har tydligen lyckats bättre än kvinnan i det mest kända fallet som hade ett massivt stöd.

#56   Sjodin
2008-12-18 07:57:45

Trollstav Ska vi samtliga, inklusive mig själv, kanske ta och styra upp diskussionen till att handla om trådämnet, nämligen Gömda och asyl?

#57  Sjodin Gullegubben
2008-12-18 11:33:24

Det har jag ju redan gjort. Jag var inte inblandad i elallergi-debatten.

#58  36 Gullegubben victoria
2008-12-18 21:32:36

Vad vet du om siffran stämmer eller inte? Har du gjort någon egen universitetsstudie om det? Jag har iallafall läst om en universitetstudie som visade på att ungefär hälften av alla kvinnor blir utsatta för våld eller sexuella övergrepp av män de lever med.

#59  37 puff victoria
2008-12-18 21:35:18

Hur många kvinnor är det som är lesbiska och lever med en annan kvinna jämfört med hur många som är hetro och lever med en man? Det är mycket mycket vanligare att vara hetro, så då är det alltså många många många fler kvinnor som blir slagna av män än av kvinnor.

#60  Sv: Gömda och Asyl puff
2008-12-18 22:31:32

victoria, hur stort antal människor behöver bli slagna för att du ska tycka att de räknas?

#61  Sv: Gömda och Asyl pannasanna
2008-12-19 16:58:07

Nu har jag valt att läsa båda dessa böcker som skönlitterära romaner, vilket jag förväntade mig att de var, och inte journalistiska artiklar, nu vet jag inte ur vilket perspektiv ni andra har valt att läsa dom.

Skönlitterära romaners sanningshalt vad det gäller "baserad på sann historia" behöver inte betyda att varje detalj ska vara exakt som det har hänt, det räcker att den överblickande kontentan följer historien något sånär sanningen, i annat fall skulle oöverskådligt antal böcker och filmer "baserade på sann historia" revideras och författarna kallas för lögnare.

Kan man verkligen anklaga en författare av skönlitterära romaner för lögnare, i så fall är inte alla författare det som inte exakt skriver utifrån fakta som går att belägga?

#62  till pannasanna fredriktomte
2008-12-19 17:50:02

Läste du debattartikeln Gullegubben länkade till i #49? I debattartklar bör man väl ändå hålla sig till sanningen, eller vad säger du?

#63  Sv: Gömda och Asyl pannasanna
2008-12-19 22:35:37

Bör bör man väl, fredriktomte, men det är inget krav eftersom det inte är journalistika artiklar. Jag kollade artikeln genom som hastigt, men eftersom det inte handlade om varken böckerna eller Liza Marklund så ansåg jag det inte relevant att kommentera, det gör jag fortfarande inte.

#64  pannasanna Gullegubben
2008-12-19 22:50:05

Liza Marklund har skrivit en artikel där hon hävdar att Mia har fått asyl i USA pga hotbilden mot henne i Sverige. Kolla artikeln själv. Jag är helt övertygad att LM ljuger och att Mia antingen har fått asyl pga anknytning till Luis eller bara fått ett vanligt uppehållstillstånd. Kolla upp Alvarado. I den mån rättsfall är hemliga i USA antar jag att de är hemliga i statens intresse, inte för att en inblandad begär det. På sin höjd anonymiserar man en part genom att benämna denne A eller Z eller något sådant. Folk ska ju inte kunna hindras att dra nytta av praxis i kommande mål.

Om Mia verkligen har fått asyl pga en enmånadsfängelse-misshandel, tycker du att det vore OK att andra kvinnor i samma situation inte får dra nytta av detta asyl-beslut?

#65  Sv: Gömda och Asyl MJK
2008-12-21 02:13:45

Rolf van der Brin sa:
Därför mörkade mediecheferna historien om Marklund

Ett helt vanligt normalt scoop dök upp när landets mest kända kvinnliga journalist anklagades för att fara med osanning. Men eftersom nästan alla stora redaktioner styrs av chefer som känner Liza Marklund fungerade inte bevakningen. Hur sköter den loja vänskapsklubben granskningen av andra makthavare, när de inte ens förmår kamma igenom de egna leden, undrar Rolf van der Brink, grundare av Dagens Media.
http://www.newsmill.se/comment/reply/2696

#66  Sv: Gömda och Asyl pannasanna
2008-12-21 07:41:18

Gg:
Så du är övertygad om att Liza Marklund ljuger och Mia befinner sig i USA på ett vanligt uppehållstillstånd?
Än sen om du är övertygad om det, vad har det med skönlitterära romaners krav på sanningshalten i detaljer att göra, vilket var poängen i hela mitt inlägg.

Vad det gäller debatt artikeln så har jag ingen aning om hur USAs immigrationsmyndighet fungerar, eller hur dom tänker, du kanske har insides information, dom är inte en rättsinstans, så vitt jag vet, så då kanske dom inte behöver ta hänsyn till praxis i varje ansökan, dom tar det "case by case", och beroende på handläggarens tolkning av omständigheterna komma fram till ett beslut om asyl eller uppehållstillstånd.

Om du nu är så övertygad om att Liza Markund ljuger i detta fall kanske du presentera fakta på att Mia befinner sig i USA på ett vanligt uppehållstillstånd.

#67  pannasanna PerSiflage
2008-12-21 09:59:35

Det är väl ändå en viss skillnad på "en sann historia" och "bygger på en sann historia"? Eller är det bara för mig som det är det?

#68  Sv: Gömda och Asyl default
2008-12-21 10:12:26

Om nu böckerna bara är vanliga romaner så verkar ju den verkliga Mia leva sig in i rollen väldigt mycket... ,-)

#69  Sv: Gömda och Asyl HSThompson
2008-12-21 12:12:26

Inte bara Liza Marklund utan Kerstin Weigl ghar också använt Mia som underlag för debattartiklar. Mona Sahlin har yttrat sig om fallet här:
http://www.aftonbladet.se/wendela/article215590.ab

Att mena på att det är en fattasjälvövning för läsare är helt fel, anser jag. Nu har jag inte läst böckerna förrän jag läste "Mia- sanningen om" och Vingklippt(den är ett tips, ska jag säga- handlar om Hermons stiftelse Trossen och Marklunds behandling av det ärendet. Jag tycker nog den historien är värre än Gömda-debaclet, och det ger sannerligen en ny innebörd till den där "Det finns en särskild plats i helvetet för kbvinnor som inte hjälper varann" som LM skrev), jag vet inte hur mycket jag hade trott på.

Men av förlag, Marklund, Mia och alla andra inblandade har böckerna sagts företräda sanningen. Jag skiter i att "det finns faktiskt folk som har det så" i detta sammanhang. Det är inte rätt att grunda debatt och förmögenheter på att saluföra lögner som sanna. Punkt.

Det har funnits mycket diskussion om sanningshalten i böckerna tidigare. Men tidigare har man inte sett hur mycket lidande de därtill har orsakat.

Och det slår mig: om det inte vore för dessa böcker kanske Trossen, som skyddade kvinnor på ett bra och genomarbetat sätt, funnits kvar. Vad är det för bra saker som böckerna ska ha fört med sig? Eftersom det ljögs och skarvades så mycket om myndigheternas ohjälp- kan det vara så att sociala myndigheter, polis och kommun i många fall HJÄLPER misshandlade och hotade kvinnor på ett okej sätt?

#70  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-10 11:26:48

Jag har inte läst boken, men har läst mycket om den på olika bloggar.

Det här är en bra sammanfattning:

http://thewitch.se/2008/12/22/recension-mia-s…

Publicistklubben kommer att ha en debatt i ämnet ganska snart.

Tydligen kommer den att läggas ut på nätet. Det ska bli intressant att se.

Hur som haver verkar det som om det går ganska lätt att, utan risk för avslöjande, ljuga och göra pengar på det om man ser till att uppfylla de flesta av följande villkor:

1) Säga saker som är så upprörande att det låter som nonchalans inför ämnet att ifrågasätta huruvida uppgifterna är bevisade och/eller rätt tolkade.

2) Anklaga någon som inte kan försvara sig, för att denne inte finns, inte förstår att det är denne som avses, inte kan språket eller inte har några kanaler för att göra sin röst hörd eller för att denne när den falska bilden väl är etablerad framstår som att denne bara försöker blanda bort korten.

3) Presentera en bild som stryker människors fördomar eller annat reflexmässigt tänkande medhårs.

4) Sopa igen spåren, så att ingen kan kolla storyn och hävda att man kan styrka den, men att det vore ett brott eller svek mot ett förtroende att göra det.

5) Ljuga utifrån någon form av maktställning/auktoritet.

#71  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-10 11:40:07

Wow!

Expressen avrättar nu Liza Marklund!

http://www.expressen.se/ledare/1.1427387/isob…

#72  71 Gullegubben victoria
2009-01-10 12:11:31

Jag läste också det där i Expressen. Jag blir så himla ledsen och arg på det som Liza har gjort. Som hon har svikit alla kvinnor som faktiskt blir misshandlade och jagade av sina män. Det känns lite ironiskt att Liza har skrivit en annan bok som heter "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra".

#73  victoria Gullegubben
2009-01-10 18:58:01

Den här krönikan från Marklund är mycket lustig.

Snacka om att avrätta sig själv.

http://www.expressen.se/1.638269

#74  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-10 19:03:16

"Vi journalister ska inte komma undan med vad som helst.
Begår vi brott så ska vi ställas inför rätta och straffas.
När vi hänger ut enskilda människor så borde vi ta mycket större ansvar.
Ändamålet helgar inte alltid medlen."

Hon tänkte inte på sig själv eller så är det hela ett magnifikt experiment för att visa att inflytelsrika journalister har för stor makt, ungefär som filmen om en kämpe mot dödsstraff som ser till att bli (oskyldigt) dömd till döden.

#75  Sv: Gömda och Asyl erka
2009-01-11 09:22:00

Jag får en känsla av att kvinnor i Sverige inte alls har det så illa som många feminister påstår....därför fantiseras det ihop sådana här historier.

#76  erka Gullegubben
2009-01-11 10:59:04

Det finns säkert fall som ligger närmare bokens än det verkliga fallet men det är mer än lovligt slött av Marklund att inte leta reda på ett sådant fall och skriva (sanningsenligt) om det istället.

Fast detta är ju inte det enda fall där Marklund har hittat på och bättrat på historier "beyond recognition".

#77  Gullegubben 76 default
2009-01-11 11:48:01

Det är ju lite beklämmande för hela feminismen om det visar sig att en feministisk frontfigur som Liza Marklund visar sig ha ljugit ihop hela den här historien. Som jag har förstått det så har den här historien om Mia Eriksson används ganska flitigt i den politiska debatten om 'mäns våld mot kvinnor' och även som underlag till proposotioner m.m. i Riksdagen. Historien har ju också pekat ut 'araber' som våldsamma hustrumisshandlare och bidragit till en fördomsfull syn på invandrare.

Om det visar sig att Lizas historia inte är sann har hon många att be om ursäkt!

#78  default Gullegubben
2009-01-11 13:07:15

Jag tror aldrig att Liza Marklund kommer att be någon om ursäkt. Och de feminister som lutat sig mog Marklund kommer inte heller att berätta det självmant, bara de som aldrig har gjort det (men oftast inte heller kritiserat henne).

Marklunds helt felaktiga krönika om friska kvinnomisshandlare har exempelvis inte mött någon feministisk kritik, trots att den innehåller en så totalt felaktig tolkning av de källor som hon hänvisar till.

http://artikel19.blogspot.com/2007/06/liza-ma…

Här är det någon som kollat upp Marklunds källor vad gäller el-allergi:

http://tankebrott.wordpress.com/2008/12/17/ma…

De flesta feminister har nog inställningen "Min fiendes fiende är min vän" till Marklund, det vill säga de vill inte förknippas med henne men inte heller ta avstånd från henne.

Som vanligt, med andra ord.

#79  Gullegubben victoria
2009-01-11 20:41:42

Jag vet inte vad som är sant och vad som är falskt. Jag förstår inte varför Liza inte går ut och förklarar sig. Hon har ju sagt att hon har en massa bevis. Som det är nu vet en ju inte vad en ska tro.

#80  victoria Gullegubben
2009-01-11 21:51:57

Hennes story nu är ju att det inte är en dokumentär om en enda kvinna utan en roman som bygger på flera kvinnoöden.

Felet är att hon även i krönikor, intervjuer, chatt etc. har beskrivit det som ett verkligt och korrekt beskrivet fall.

Jag tror inte att det behövs så himla mycket grävande för att visa att påståendet om asyl är helt felaktigt. Om inte att borde det räcka med en liten slant till Anders/Luis för att få en kopia på det verkliga beslutet.

#81  80 Gullegubben victoria
2009-01-11 22:44:38

Har hon verkligen sagt det? Att det inte skulle vara en dokumentär och att den inte handlade om just Mia Eriksson? Det stod ju på böckerna att det var en sann historia. Jag vet inte vad jag ska tro. Blir mest förvirrad och besviken av allt som kommer fram. Förstår inte varför inte Liza kommer fram och förklarar hur det verkligen är. Hon behöver ju inte avslöja Mias riktiga namn, bara visa upp alla domar och dokument som visar vad som verkligen har hänt. Det går ju att stryka över namn och sånt.

#82  victoria Gullegubben
2009-01-11 23:07:55

Jag orkar inte förklara läget. Kolla Expressens ledare först och sedan Monica Antonssons blogg, om du är riktigt intresserad.

#83  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-11 23:09:54

Ramona Fransson har lagt upp misshandelsdomen och de två förvaltningsrättsdomarna (som handlar om en ansökan om bidrag för att köpa ett hus i Chile) på sin sida.

#84  82 Gullegubben victoria
2009-01-12 20:46:13

Nu har Liza svarat och det verkar faktiskt som om Monica Antonsson har en massa fel i sina påståenden. Liza har trots allt engagerat sig i en person som drabbats av det värsta man kan tänka sig och hjälpt henne. Kanske är inte allt precis som Liza skrivit, men en måste ju ta hänsyn till att hon var tvungen att skydda Mia också. Jag tycker faktiskt att det är ledsamt att så många är så himla hatiska mot Liza. Liza har verkligen tagit tag i många viktiga frågor och visat hur illa ställt det är i Sverige, speciellt för kvinnor och barn som utsätts för våld och förföljelse.

http://www.expressen.se/noje/1.1428827/liza-m…

#85  victoria Gullegubben
2009-01-12 23:15:06

Jag kan först att personer som inte är inlästa på ämnet reagerar som du, men ägna någon halvtimme på att läsa in dig, så kommer du inte att tycka likadant.

#86  Sv: Gömda och Asyl PerSiflage
2009-01-13 18:18:47

Efter lite sökning så har jag nu sett att "Gömda " inte alls klassas som skönlitteratur i SAB-systemet utan som Lz=Biografi särskilda personer och Vnamb= kvinnomisshandel:

http://libris.kb.se/bib/7779559?vw=full

Kanske borde Lisa Marklund/Piratförlaget se till att boken genast klassas om.

#87  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-13 23:20:23

Här är ett mycket intressant blogginlägg:

http://ingrid-carlqvist.blogspot.com/2009/01/…

#88  fredriktomte Gullegubben
2009-01-13 23:29:04

"Till skillnad från Fia2 tror jag dessvärre att det kan ha en negativ effekt vad gäller feministisk trovärdighet, men någon enorm betydelse tror jag ändå inte att det har."

Nä, de flesta har en ganska fast uppfattning om feministisk trovärdighet. ;-)

Jag tror och hoppas att debatten kommer att handla om media som makthavare och "vem ska vakta väktarna?"-frågan samt om "faction"-trenden och vad den säger om vår tid.

#89  Sv: Gömda och Asyl Tass
2009-01-15 10:43:23

Hanne Köller i DN tycker inte man ska kritisera blonda kvinnor: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&…

Hennes attityd skadar nog feminismen mer än Liza Marklunds romaner gjort.

#90  Tass Gullegubben
2009-01-15 14:51:25

Hon har ju inte fattat vad det är för några som har läst Gömda, hur de har läst den, vad den har betytt för dem och varför de nu är så arga.

#91  HST Gullegubben
2009-01-15 15:34:20

HST avfärdar den faktagranskning som har skett på en icke- eller anti-feministisk site. Men varför är det inga andra som bryr sig om att kolla hennes felaktiga fakta?

De feminister som lutat sig mot Marklund kommer inte att berätta det självmant, bara de som aldrig har gjort det (men oftast inte heller kritiserat henne).

De flesta feminister har nog inställningen "Min fiendes fiende är min vän" till Marklund, det vill säga de vill inte förknippas med henne men inte heller ta avstånd från henne.

Denna attityd ger frihet (vad har hon med mig att göra?, det är inte min feminism, har jag sagt så?) men ger dålig trovärdighet. Om man drar nytta av stöd som man inte förtjänar (för att det inte är sant eller överdrivet) och inte påpekar det, så blir det svårt att framstå som trovärdig i andra frågor, om den trovärdighet man anser att man förtjänar bara bygger på att det inte är man själv, utan bara den passivt understödda "fiendens fiende" som har sagt det.

Det är bättre att kunna hänvisa till vad man har sagt och gjort
och inte bara hänvisa till vad man inte har sagt och gjort.

#92  Sv: Gömda och Asyl puff
2009-01-15 18:03:28

Lite fascinerande att efter kritiska texter om Marklund skrivna av rätt välbekanta namn som Ramona Fransson http://www.ramonafransson.se/ , Åsa Linderborg http://www.aftonbladet.se/kultur/article4172778.ab, Isobel Hadley-Kamptz http://www.expressen.se/ledare/isobelhadleyka… och Johanne Hildebrandt http://blogg.aftonbladet.se/12463/perma/1066206 mfl., samt ett debattinlägg om Marklunds val av litterär agent, http://www.aftonbladet.se/debatt/article3391958.ab undertecknat av 19 kvinnor (om jag räknat rätt) , så lyckas ändå Hanne Kjöller få det till att jante är en man.

#93  puff Gullegubben
2009-01-15 22:24:07

För att helt undgå risken att någon ska spela jante-kortet måste man i stort sett vara tvilling med den man kritiserar. Alla skiljer sig från Marklund på något sätt vad gäller de saker (okvinna, okänd, oframgångsrik, orik, osnygg, oetablerad, oyngremedelålders, ofeminist) som Kjöller anser vara diskvalificerande för att få framföra kritik mot Marklund.

#94  Sv: Gömda och Asyl HSThompson
2009-01-16 15:43:52

Gullegubben: det mesta av de fakta han drar upp där är framtagna även av andra, och på andra ställen, om jag inte missminner mig. Framsläpade av kvinnor, icke desto mindre! Men jag ska givetvis kolla och se om han länkar till något som är nytt för mig.

Detta med Tiina Rosenberg tycker jag sammanfattas jättebra av kommenteraren dsf på Newsmill:

Dsf sa:
En genusanalys ger säkert vid handen att Marklund är utsatt för ett hänsynslöst drev.

En klassanalys ger dock helt andra svar. Marklund är en del av mediaeliten i sverige, och hon har gett sig på ett antal medialt försvarslösa människor. Det är ett solklart klassförtryck. Rosenberg kanske skulle damma av sina gamla Marx-böcker? Hon kanske skulle prova att kategorisera om de inblandade i termer av överklass och underklass? Då skulle hon nog se saken i ett annat ljus.

Men det är klart, Rosenberg är själv en del av mediaeliten. Genom att kategoriseras sig själv och Marklund som kvinnor snarare än överklass, så skapar man en bild av försvarslösa offer. Ironiskt nog ett klassiskt kvinnligt knep för att få övertag i konflikter - att spela svag.

Marx skulle nog säga att webben har underminerat överklassens makt, åtminstone inom ett område. Det har blivit mycket svårare att dominera och styra genom att kontrollera informationsflödet.

#95  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-17 14:26:11

Här är en bra sammanfattning (Per Svensson, Sydsvenskan) som tar upp det mesta av de saker jag själv funderat över och tänkt:

http://sydsvenskan.se/kultur/article406479.ece

Begreppet ”sanning” är komplext och problematiskt i varje diskussion om varje slags text, men när det gäller läsarnas tolkning av ordet ”sann” i samband med ”Gömda” så kan man nog sätta den högre litteraturteorin inom parentes. ”Gömda” har fått ett så brett och djupt genomslag därför att den uppfattats som sann i en enkel, vardaglig mening: Den kvinna som i boken kallas Mia Eriksson finns i verkligheten. Det gör också de andra personerna i berättelsen. Relationerna och händelserna i texten speglar på ett någorlunda troget sätt relationer och händelser utanför texten. A i boken är åtminstone a i verkligheten, inte D.

Men om Liza Marklund nu, som journalisten Monica Antonsson hävdar i sin motbok, ”Mia. Sanningen om Gömda”, ändrat inte bara vissa detaljer i syfte att anonymisera och skydda ”Mia” och hennes familj, utan justerat så avgörande detaljer att berättelsen i grunden blir en annan än den som en litterärt skrivande reporter underkastad journalistikens vanliga regelsystem kunde ha berättat, är då ”Gömda” fortfarande en ”sann berättelse” i läsarnas ögon?

Tror inte det.

Men ”sann” är och har varit ett underbart säljord.

#96  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-17 15:11:26

Det verkar som i stort sett varje person som läser en text av Marklund och som sedan gör något eget grävande vad gäller Marklunds påståenden också kommer till slutsatsen att Marklunds påståenden helt saknar grund eller är kraftigt överdrivna.

"Liza Marklund har gjort sig känd som en person som kämpar för ett mer jämställt samhälle
med bland annat fler kvinnor på maktpositioner. Ur den aspekten kunde man tro
att hon skulle uppskatta Sarah Palin, även om hon inte delar hennes åsikter. Men så är
inte fallet. I Expressen skriver hon en krönika som gör ner Palin fullständigt och som
tyvärr innehåller en hel del påståenden som inte är sanna:
Marklund har bakgrund som journalist, ändå påstår hon att Sarah Palin tycker att;
• ”stötande” böcker bör plockas bort från biblioteken.
• klimathotet är ”nonsens”.
• alla människor bör få bära vapen.
• Gud skapade jorden på sju dagar och att Big Bang bara är nys.
SARAH PALIN – RÄTT SORTS KVINNA?
Ü På det allmänna biblioteket finns enbart godkända böcker. All litteratur som anses
vara ”stötande” är bortplockad … Den som känner ledaren eller ledarens familj åtnjuter
automatiskt stora fördelar. De går automatiskt före vid tillsättandet av prestigefyllda
uppdrag med mycket makt och hög lön. Om man däremot motsätter sig ledaren, eller
någon av dennes släktingar, får man sparken omedelbart … Man kan också köra
omkring i en stor stadsjeep, för bensin är nästan gratis, och allt prat om klimathot är
avfärdat som nonsens … Sex är däremot förbjudet, såvida man inte är gift … Någon utrikespolitik
bedriver man inte i det här samhället. Man vet helt enkelt inte vad det är …
Vapen ska givetvis alla människor få bära, överallt och hela tiden … Och det var Gud
som skapade jorden på sju dagar. Det där med Big Bang är bara nys … Ja, så ser det ut,
Sarah Palins Amerika. Ett sådant samhälle har hon redan kämpat för och drivit med
stor framgång i Alaska de senaste tolv åren.19
SARAH PALIN – RÄTT SORTS KVINNA?
12
Ingen av dessa är Sarah Palins åsikter. Åtminstone finns det inga fakta som understödjer
ett sådant påstående.
Påståendet att Sarah Palin vill förbjuda böcker framförs även av andra svenska journalister.
Jenny Nordgren i Svenska Dagbladet, på plats i USA:
Palin har aldrig förbjudit några böcker på något bibliotek, inte ens bett någon ta bort
någon bok. Det som framkommit är att bibliotekets policy för att ta bort en bok ur sina
hyllor diskuterades och Palin, som borgmästare, frågade ansvarig bibliotekarie om policyn.
Om Palin även tänkte använda den kunskapen för att kunna förbjuda någon bok
vet rimligen inte Jenny Nordgren eller någon av de andra journalister som påstått
detta.

#97  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-17 15:15:51

"Liza Marklund har gjort sig känd som en person som kämpar för ett mer jämställt samhälle
med bland annat fler kvinnor på maktpositioner. Ur den aspekten kunde man tro
att hon skulle uppskatta Sarah Palin, även om hon inte delar hennes åsikter. Men så är
inte fallet. I Expressen skriver hon en krönika som gör ner Palin fullständigt och som
tyvärr innehåller en hel del påståenden som inte är sanna:

På det allmänna biblioteket finns enbart godkända böcker. All litteratur som anses
vara ”stötande” är bortplockad … Den som känner ledaren eller ledarens familj åtnjuter
automatiskt stora fördelar. De går automatiskt före vid tillsättandet av prestigefyllda
uppdrag med mycket makt och hög lön. Om man däremot motsätter sig ledaren, eller
någon av dennes släktingar, får man sparken omedelbart … Man kan också köra
omkring i en stor stadsjeep, för bensin är nästan gratis, och allt prat om klimathot är
avfärdat som nonsens … Sex är däremot förbjudet, såvida man inte är gift … Någon utrikespolitik
bedriver man inte i det här samhället. Man vet helt enkelt inte vad det är …
Vapen ska givetvis alla människor få bära, överallt och hela tiden … Och det var Gud
som skapade jorden på sju dagar. Det där med Big Bang är bara nys … Ja, så ser det ut,
Sarah Palins Amerika. Ett sådant samhälle har hon redan kämpat för och drivit med
stor framgång i Alaska de senaste tolv åren.

Marklund har bakgrund som journalist, ändå påstår hon att Sarah Palin tycker att;
• ”stötande” böcker bör plockas bort från biblioteken.
• klimathotet är ”nonsens”.
• alla människor bör få bära vapen.
• Gud skapade jorden på sju dagar och att Big Bang bara är nys.

Ingen av dessa är Sarah Palins åsikter. Åtminstone finns det inga fakta som understödjer
ett sådant påstående."

Eller Marklund kanske har citat från Palin i en låda på vinden?

#98  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-18 00:29:08

En bra artikel av en bloggande svensklärare:

http://svensklararen.blogspot.com/2009/01/vi-…

Anne-Marie Skarp menar att Gömda måste jämföras med Robinson Crusoe, som ju också utgav sig för att vara sann. En liten skillnad (se också Mattias Göransson) är att Robinson inte framträder i teveintervjuer med hatt och solglasögon. Han har heller inte skrivit fyra uppföljare till den första boken, och bedyrar inte i morgonsoffor och radiointervjuer inför varje nytt boksläpp att allt är bokstavligen sant. Han hävdar heller inte att han fortfarande efter 25 år är lika hotad av kannibalerna som han var på ön.

#99  Sv: Gömda och Asyl KKiernan
2009-01-19 06:58:23

Det roligaste är nästan att A-MS tar upp Unni Drougge och Åsne Seijerstad som helt riktigt blivit ifrågasatta - men den som stod för ifrågasättandet var ju Jan Guillou dvs Ann-Marie Skarps man!

#100  Sv: Gömda och Asyl HSThompson
2009-01-19 08:09:13

Och GW misskrediterar Drougge(som, om vi nu ska vara sådana, utsätts för- i den mån vi talar om bevis- värre misshandel än den Mia utsatts för) i en svamlig Expressenkrönika igår.

Efter att ha läst lite om medarbetare till Salomonsson som lämnat agenturen pga hot och att de inte känt sig säkra, etc, undrar jag fortfarande över det försvarbara i att ta honom som agent.

Det förstärker bilden av att som svensk ska du bli förlåten efter sonat brott, men är du libanes är det annorlunda.

Någon efterfrågade vilka fler gånger Marklund skarvat- jag har inte sett mer än en historia om ryska ubåtar som visade sig vara sportdykare, men enligt artikel19, om uppgifterna stämmer, har hon farit med rejäla osanningar om BRÅs statistik också.

Nu är jag rätt säker på att Marklund ingalunda är den enda journalisten som gör sig skyldig till dylikt- men förhoppningsvis kan det tjäna som en påminnelse om att kanske granska fler uppgifter som kommer oss till del via kvällspress.

#101  Sv: Gömda och Asyl PerSiflage
2009-01-19 19:48:48

Nu har ju debatten visserligen gått ifrån om "Gömda" är sann eller inte till att fokusera på följderna av att den använts politiskt som sanning, barnens påverkan och offren för bokserien, men jag måste ändå länka till det här;

http://www.btj.se/public/templates/btjblog.as…

#102  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-22 23:43:36

Jan Guillou hävdade på PK-debatten att han lovat LM att inte läsa Gömda och Asyl. "Plausible deniability" tror jag att det kallas i Hamilton-romanerna. Han verkade också vara impad av att LM lyckats fortsätta bygga på sanningsillusionen i artiklar etc. så att den ansvarige utgivaren blir ansvarig istället för henne.

Det skrämmande är att någon är beredd att stå som ansvarig utgivare för uppgifter som denne inte själv har kollat eller som journalisten inte går med på att låta utgivaren kolla. Fast de ansvariga utgivarna har väl gjort kalkylen att ingen person med makt att göra något kommer att invända mot de ounderbyggda uppgifterna från LM.

#103  #101 Mumriken
2009-01-23 11:12:15

Jag noterade att det stod att förlaget och EN av författarna hade medgett att det var en roman och inte fakta. Vilken av författarna är det nu som har medgett det, och innebär det att det finns en annan författare som inte medger det?

#104  Mumriken Gullegubben
2009-01-23 11:54:29

Mia Eriksson hävdar väl att böckerna är helt sanna och handlar om just henne och hennes liv. LM verkar hävda att böckerna är dokumentära när det inte går att bevisa att det är ljug och romaner när det går att bevisa att det är ljug, och hon kommer aldrig att i förväg berätta vad som är vad. Dokumentärroman enligt hennes definition verkar innebära minsta möjliga ansvar för författaren och minsta möjliga skydd för övriga berörda.

#105  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-23 11:56:12

Fast det som många oinitierade har missat är att LM har upprepat dokumentärromanens påståenden i vanliga tidningsartiklar etc.

#106  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-23 11:59:51

Because a lie's not the truth, unless you believe it.

Om någon tror att det är en dokumentär så menar LM att denne har förstått saken helt rätt. Om någon senare inser att det inte är fallet, så är det läsarens eget ansvar.

#107  GG 105 default
2009-01-27 00:38:23

Precis, det är ju inte bara själva boken det handlar om. Både LM och ME har ju suttit i diverse TV-soffor m.m. och berättat samma 'sanna' historien om och om igen. LM har ju också skrivit om det i diverse krönikor och artiklar. Både LM och ME har ställt upp i diverse intervjuer och t.o.m. träffat riksdagsledamöter och fört fram den 'sanna' historien om ME. Dessutom har ju LM hela tiden hänvisat till hundratals dokument från diverse myndigheter som ska ha stärkt den 'sanna' historien. LM har på så sätt försökt använda sin journalistiska position för att garantera sanningshalten i historien!

Det handlar alltså inte enbart om boken, utan snarare det 'politiska projekt' som legat bakom den. Det är antagligen där som granskningen kommer att fortsätta. Vad har LM's syfte varit och vilka konsekvenser har hennes osanningar fått?

#108  GG igen default
2009-01-27 00:43:13

Och vilka mer än LM har varit inblandade i detta 'politiska projekt'?

#109  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-28 13:25:06

När jag läser granntråden ser jag att jag har fått rätt i mina gissningar om feministers inställning till Marklund. Det är bara de som jag vanligen tycker skriver vettigt som gör det i detta fall också.

Jag har en fråga till de som talar om kääskydd.

Vad är källskydd till enligt lagen?

Vad tror ni att det finns för källskyddsintresse att ta hänsyn till i detta fall?

#110  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-01-29 08:50:50

En bra sammanfattning på Flashback:

"... boken [har] fått till konsekvens att:
- Enskilda svaga i samhället har blivit lidande, bl.a. ett barn till huvudpersonen och en språkhandikappad invandrare som inte kan försvara sig mot falska anklagelser om att han skulle vara mördare och psykiskt störd (samt påståtts skyldig till ett antal brott han inte begått)
- Huvudpersonen har fått miljonbelopp av skattepengar trots att hon inte borde ha fått det, och detta på grund av boken
- Felaktiga slutsatser har dragits om hur den typiska misshandeln i nära relationer ser ut
- Islamofobin underblåses

Och nästa moment i skandalen är förstås den mediala icke-hanteringen av detta."

#111  GG 109 default
2009-02-01 07:52:42

Det där med källskydd verkar vara något som LM tar till när det passar hennes personliga intressen. Elisabeth Hermon hade också källskydd, men det hindrade inte LM från att skriva felaktiga artiklar om henne och publicera hennes namn, adress och personnummer i tidningen samt att skriva mängder av artiklar, kröniker och böcker där hon går att indirekt identifiera. Bara det ger pengar i LM's fick eller passar hennes 'politiska projekt' så bryr hon sig tydligen inte så mycket om varken källskyddet eller sanningen!

#112  Sv: Gömda och Asyl KKiernan
2009-02-01 21:47:22

"När jag läser granntråden ser jag att jag har fått rätt i mina gissningar om feministers inställning till Marklund. Det är bara de som jag vanligen tycker skriver vettigt som gör det i detta fall också."

De som du tycker skriver vettigt är väl också feminister?

#113  KK Gullegubben
2009-02-01 22:16:25

Nja, det beror väl på hur man ser på saken. De som jag tycker skriver vettigt brukar få mycket skit från andra på diskussion och de liknar inte de feminister som får mest utrymme i media och som har starkast maktposition bland dem som kallar sig feminister.

#114  Sv: Gömda och Asyl KKiernan
2009-02-24 23:58:14

Men de är väl fortfarande feminister? Varför dömer du den "feministiska" reaktionen på Gömda enbart efter de feminister du inte tycker skriver vettigt?

#115  KK Gullegubben
2009-02-25 00:28:15

För mig hör de feminister som skriver dumt till feminismens huvudfåra medan de som inte skriver dumt hör till feminismens fringe.

Kolla på vilka kända feminister som har skrivit artiklar eller på annat sätt uttalat sig i ämnet (Tiina, Segelström etc.). Det är bara de som skriver dumt som har skrivit något.

http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/01/an…

De som skriver vettigt har ingen stark profil som feminister.

http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/01/ls…

Fast det är säkert en sammansvärjning som gör att vettiga människor "av samhället" inte anses som feminister. ;-)

#116  Sv: Gömda och Asyl KKiernan
2009-02-25 09:26:53

På listan i din första länk är GW, Guillou och hans fru med, menar du att de är kända som feminister?

Jag tror inte att det handlar om nån sammansvärjning av "samhället", jag tror att det är du som gör det bekvämt för dig. De som skriver dumt är feminister, och de som skriver vettigt är nog inte så mycket feminister även om de kallar sig det - då kan du behålla din bild av hur feminister är, och slipper nyansera din inställning.

#117  KK Gullegubben
2009-02-25 12:30:16

Tja, om jag skriver om någon dum feminist, så får jag höra att denne inte är femninist eller att "det är inte min feminism", så jag är i så fall inte ensam om att gölra det bekvämt för mig.

Hur ser du på saken?

Kan man vara mer eller mindre feminist i dina ögon?

#118  KK Gullegubben
2009-02-25 13:13:26

Fast om alla feminister alltid ställde upp för varandra, hur lite de än håller med varandra, så skulle jag givetvis påpeka det också. Men som sagt, vad jag kan se så är den vanligast inställningen hos feminister att varje enskild feminist har rätt att i varje enskilt tillfälle bestämma huruvida en feminists beteende säger något om feminismen eller inte.

På vilket sätt gör du det obekvämt för dig i denna fråga?

Var drar du din nyanserade gräns mellan sekt-lojalitet och opportunism?

#119  Sv: Gömda och Asyl Kaiser
2009-02-25 13:48:54

"Kan man vara mer eller mindre feminist i dina ögon? "

Det var inte adresserat till mig, men ...

Det där är det alldeles gamla vanliga, det dualistiska tänkandet. Det är lite George Bush över det hela - "ni är med oss eller mot oss".

Man kan vara _hur mycket eller hur lite feminist som helst_ - och ändå vara feminist. Vilket är bra, för det exkluderar ingen och integrerar alla. Att somliga sen inte håller med är en annan fråga - varje ideolog måste få möjlighet att försvara sin ideologi.

Världen har egentligen aldrig varit svart och vit, men världens uppbyggare - oss alla - har sett till att den blivit just svart och vit. Monokrom. Två sidor, inga mellanting.

Motargument: "Men det där betyder ju bara att du inte står för någonting!".
Argument: Jo, det betyder att jag står för synen att _varje individ har rätt till en egen åsikt utan att dogmatiskt följa en (ofta självutnämnd) ledare eller norm.

Ska det vara så FÖRBANNAT SVÅRT att fatta, att vi INTE är Män och Kvinnor - utan människor?

(Varför i helvete tvingar vi in oss i snäva mallar när potentialen för vår mänsklighet tangerar inledningen i Star Trek - "to boldly go where no one has gone before"?)

#120  Är jag feminist eller vettig? Henrik
2009-02-25 15:33:50

När publicerar Gullegubben sina båda förteckningar över ÄKTA FEMINISTER och VETTIGA OCH ALLTSÅ OÄKTA FEMINISTER? Klart att man är nyfiken på vilken rubrik man hamnat under!

#121  Sv: Gömda och Asyl KKiernan
2009-02-25 17:10:55

Nu gör du det bekvämt för dig igen, GG, genom att dribbla bort frågan till att handla om mig.

#122  Henrik Gullegubben
2009-02-26 01:12:06

The jury's still out, vad gäller dig. Det lutar åt att du är äkta feminist men att du ändå frikänns pga för litet underlag.

#123  Kaiser Gullegubben
2009-02-26 01:17:46

"Motargument: "Men det där betyder ju bara att du inte står för någonting!".
Argument: Jo, det betyder att jag står för synen att _varje individ har rätt till en egen åsikt utan att dogmatiskt följa en (ofta självutnämnd) ledare eller norm.

Ska det vara så FÖRBANNAT SVÅRT att fatta, att vi INTE är Män och Kvinnor - utan människor?"

Du har satt en etikett på dig själv. Etiketter är till för att underlätta för utomstående, så att de inte ska behöva provsmaka innehållet. Är innehållet dessutom inte homogent, så måste den utomstående äta upp hela burken för att få veta vad den har för innehåll.

#124  KK Gullegubben
2009-02-26 01:18:53

Jaha, och varför ska jag göra det svårare för mig än vad du gör det för dig?

#125  Sv: Gömda och Asyl Gullegubben
2009-02-26 01:21:12

Huvudpersone Liza Marklund anser sig i alla fall vara feminist. Förmodligen anser hon sig till och med vara Sveriges mest intelligenta, konsekventa och inflytelserika feminist.

#126  Sv: Gömda och Asyl KKiernan
2009-02-26 07:58:09

Du vet väl ingenting om hur svårt jag gör det för mig?

#127  KK Gullegubben
2009-02-26 14:14:57

Att skriva att jag inte vet någonting om hur svårt du gör det för dig är definitivt ett sätt för dig att göra det lätt för dig.

Så mycket vet jag i alla fall.

#128  #123 Kaiser
2009-02-26 17:15:48

Du kan inte komma med några fler Paolo Coelho-plattityder?

#129  GG, KK Sjodin
2009-02-27 08:25:38

Trollstav Ert interna tjafs får ni ta, just det, internt!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?