feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

När jag kände mig som Tage Danielsson....


Gå till senaste inlägget#1  När jag kände mig som Tage Danielsson.... bengtboman
2008-12-11 08:31:25

....i färd att intervjua feminist Valfrida Lindeman med tidningscitat som utgångspunkt.

Jag läser här två artiklar under varandra på sidan 2 i lokaltidningen.

I den övre kan jag läsa att .

I den undre kan jag läsa att .

Ok, kvinnor är alltså, men å andra sidan inte eller........ vad säger du om det feminist Valfrida Lindeman?

--------

Ja hur är det egentligen? Det här är inget jag hittade på, utan något som jag faktiskt noterade när jag läste tidningen i morse.

#2  Ja vad kunde jag läsa... bengtboman
2008-12-11 08:34:40

...det kommer här:

I den övre kan jag läsa att:

Ett annat hinder är stark social kontroll och kvinnors avund. Det är inte specifikt för Pajala, det finns överallt. Män stöttar varandra på ett helt annat sätt äv vad kvinnor gör.


I den undre kan jag läsa att:

Kvinnor är också mer nätverkssökande. - Jag har aldrig hört en man säga "nu ska vi börja nätverka.".

#3  Sv: När jag kände mig som Tage Danielsson.... Sjodin
2008-12-11 10:56:49

Finns det nån som överhuvudtaget säger "börja nätverka", längre?

Det är liksom så 1999.....

#4  Sv: När jag kände mig som Tage Danielsson.... Apoc
2008-12-11 11:17:26

Vad menar du? Det hon säger är väl rätt sant. Inte så att kvinnor till sitt väsen är si eller så, men det är väl ingen nyhet att många följer könsrollerna.

#5  1 bengtboman victoria
2008-12-11 20:04:15

Jag vet inte riktigt vad det är du vill diskutera, men jag tycker de två citaten talar mot varandra på något sätt. Om nu män stöttar varandra mer än kvinnor så är ju det någon form av nätverkande. Det krävs ju någon form av social interaktion för att stötta någon annan. Och tvärtom, vad är det för konstig form av nätverkande som kvinnor håller på med om det verkligen var så att kvinnor skulle vara så himla avundsjuka på varandra, varför överhuvudtaget ha någon form av social interaktion med någon som är avundsjuk på en?

#6  victoria MarianneK
2008-12-11 22:12:54

Ett nätverk kan användas för att se till att alla håller sig på sin plats. I ett tajt nätverk kan det vara så att det inte uppskattas om någon är bättre än andra på något. Bland annat pga av avundssjuka.

Jämför två mellanstadietjejer som är bästisar och som får en vänskapskris om de inte får lika bra på alla prov. Eller om den ena vill färga håret men inte den andra. Urk.

Dessa nätverk är av en helt annan typ än de stöttande lösare nätverk som är nödvändiga för att göra karriär.

Det tror jag är förklaringen. Men jag kan ha fel. Kanske finns en motsägelse.

#7  #5 bengtboman
2008-12-15 12:54:28

Min utgångspunkt är just det faktum att det är en motsägelse. Det stoppas in utsagor lite grann efter hur de bäst förväntas ta skruv.

Det blev så fullständigt påtagligt när argumenten hamnade över varandra i samma tidning.

Jag påpekade det för journalisterna och fick svar av den ena som höll med mig om att de borde koordinerat samt generellt sett vara mer kritiska till "uppfattningar".

#8  6 MarianneK victoria
2008-12-18 22:05:31

Vad menar du? Skulle kvinnors syfte med nätverkande vara att hålla varandra på plats för att de är avundsjuka på varandra? Det låter ju jättekonstigt. Dessutom låter det ganska kvinnoföraktande tycker jag.

#9  7 bengtboman victoria
2008-12-18 22:08:58

Visst är det en motsägelse. Det låter som om journalisterna har rätt gått om fördomar.

#10  victoria MarianneK
2008-12-18 22:34:56

"Skulle kvinnors syfte med nätverkande vara att hålla varandra på plats för att de är avundsjuka på varandra?"


Nej, jag tror inte att "kvinnor" har varken syfte eller några särskilda gemensamma egenskaper.

"Det låter ju jättekonstigt. Dessutom låter det ganska kvinnoföraktande tycker jag."


Visst. Men det var ju inte det jag skrev.

#11  #10 bengtboman
2008-12-19 15:47:20

Kvinnor och män/flickor och pojkar har ju i alla tider grupperats efter kön. Förenklat uttryckt flickor uppfostrats att "hålla sig på mattan" och pojkar att "inte hålla sig på mattan".

Socialiseringen i kön har varit effektiv och så tillvida skapat gemensamma referenspunkter inom de respektive grupperna "män" och "kvinnor".

Återigen förenklat har pojkar lärt sig att det oftat inte är fel att "göra upp med nävarna" vilket i förlängningen skapar en större närhet till urartandet i det att alla individer inte är stabila. Var man gränsen är inte alltid så lätt. Detta resulterar i att fler män mer direkt gör upp. Flickor har däremot lärt sig att "tiga och lida". Detta kan vara en faktor som gör att det finns en större benägenhet hos kvinnor att göra upp indirekt.

Jag tror att det på individplanet är större skillnad mellan individerna inom respektive grupp än det är mellan sammanräkningen av de olika grupperna.

#12  Sv: När jag kände mig som Tage Danielsson.... Observatore
2008-12-22 20:00:33

Jo! Så här säger en framtida Valfrida Lindeman: med skrapig röst:

Jo! Jag har alltid tyckt män är förskräckliga, de danar till det för det mesta. De gör inte som man vill. Och som Herr Arne Anka sade, härom dagen...

" Ni kvinnor piercar er...ni tatuerar er. Ni tar bort hår med pincett och hetvax....Ni plastikoperar och sprutar silicon i tuttarna....men när det gäller lite kuk i röven gör det djävligt ont...." Från Arne Anka.

Något sådant skoj-rikt och härligt nyanserat kan komma från Valfrida Lindeman

:))

#13  Sv: När jag kände mig som Tage Danielsson.... Kaiser
2008-12-22 20:11:21

Valfrida Lindeman skulle ha sagt som Valfrid Lindeman (fiskare):

Sjökor fiskar man med hårnät.

(Uttalat - Skökor fiskar man med hornät.)

Eller: Som i alla sammanhang finns alltid disparata röster. Inte sällan är det omöjligt att försöka få ihop dem till en. Jämför officiella källor för Piratpartiet, som säger att "_Komersiell fildelning ska vara olagligt" , med icke officiella källor, som säger "Fildelning ska vara lagligt".

Slutsatsen blir att - ja. Vad?

Den som skriker högst hörs mest.

Det blir slutsatsen.

(F övr nätverkar inte män. De badar bastu. Eh ... )

#14  Kaiser #13 bengtboman
2008-12-27 15:35:29

Du menar väl att män inte nätverkar, de hornätverkar......

#15  bengtboman Truthseeker
2008-12-28 06:39:30


...det kommer här:

I den övre kan jag läsa att:


Ett annat hinder är stark social kontroll och kvinnors avund. Det är inte specifikt för Pajala, det finns överallt. Män stöttar varandra på ett helt annat sätt äv vad kvinnor gör.


I den undre kan jag läsa att:


Kvinnor är också mer nätverkssökande. - Jag har aldrig hört en man säga "nu ska vi börja nätverka.".


Man kan få uttalandena att bli konsekventa om man antar att de menar att män redan stöttar varandra naturligt, medan kvinnor är mer "nätverkssökande" just för att de saknar det naturliga stödet sinsemellan.
:-)

Rent lingvistiskt sett alltså.

I realiteten tycker jag det varierar beroende på vad det handlar om, samt personlighetstypen hos de inblandade.
Såna som anser att de har makten över sitt öde i sin egen hand visar mindre avund mot dem som lyckas bättre än de som inte ser några egna möjligheter att påverka sin situation.
I en strikt könsrollskontext blir det förstås så att män generellt då får den första personligheten och kvinnor den andra.

Man kan jämföra samma fenomen på andra plan också. I Sverige har vi odlat fram en jantelag som inte är lika självklart framträdande i USA.

En individualistisk norm ger en grupp som accepterar sambandet mellan att kämpa hårdare och iaf ha chansen att lyckas bättre. En kollektivistisk norm ger en grupp som mer fokuserar på den synbara orättvisan i resultatet.

Och IMO visar män av idag *också* upp det där baktalande, skitsnackande, backstabbing beteendet, avundsjukan och att inbilla sig att alla andra har det så mycket lättare än en själv. Samt försöka fiffla för att "jämna ut det" - med som enda följd att ALLA fifflar och är arga på de andra för attt DE fifflar...
De värsta syjuntorna jag jobbat på har varit all male. Säkert är det likadant på kvinnoarbetsplatser, jag förstår bara inte varför det enbart noteras när kvinnor intrigerar? När män gör samma sak lägger ingen märke till det, eller kallar det iaf inte för intrigerande. Eller "göra upp indirekt".

Däremot finns det fortfarande något fler män än kvinnor som är rakt på sak, tar upp skiten med den det gäller istället för att tiga, lida och väsa om sin irritation till tredje part.
Men om låt säga tio av hundra män är sådana - så tycker jag det är löjligt att påstå att män som grupp är sådana. Jag tycker det är en väldigt sällsynt egenskap.
Som till råga på allt tyvärr är mycket vanligare bland kriminella än bland laglydiga medborgare. Oavsett kön.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?