feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Male bashing anyone?


Gå till senaste inlägget#1  Male bashing anyone? Mike
2005-01-06 05:23:05

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&…

Tycker nog att artikeln börjar bra, påvisar hur viktig turismnäringen uppenbarligen är i Thailand (vilket jag varken ifrågasätter eller hyllar, har ej varit där.)
Men sen kommer på något sätt det gamla hederliga "white middle aged men" in i bilden.

Kan inte vara kul att vara ett europeiskt "gubbslem" ens under en katastrofal katastrof. Tur att man blott är 30....

Fan alltså, jag vill så gärna vara feminist (nationalencyklopediskt sett) men varför, varför gör DE det så svårt för?

Varför...hela tiden....oavsett omständighet....oavsett urval....oavsett någonting???

Ändamålen helgar medlen (yeah right, they say jump you say how high?)

#2  Hmmmm... MrG
2005-01-06 11:33:17

Bra skrivet Mike, mycket osmakligt av den kvinnliga skribenten att använda katastrofen för sina egna politiska syften på det sättet...

MrG

#3   UppåtEmma
2005-01-06 11:38:11

men vafalls - är alla kvinnor feminister helt plötsligt enligt er? och då är det helt ok att totalt förkasta och ignorera hennes observationer? om det varit en man som gjort samma observation, medans tusentals människor försöker hjälpa till så sitter det ett gäng karlar och gluttar? hade det varit ok?

nä, jag tycker det luktar sunkig det-kvinnor-säger-är-aldrig-viktigt-attityd om era inlägg.

eller tror ni att det är helt omöjligt och ett fantasifoster att det sitter karlar och gluttar på stranden bland bråte och elände?

#4  Hmmmm... MrG
2005-01-06 12:19:23

Har jag skrivit att hon var feminist?

Sedan tycker jag det luktar sunkig "du-är-man-därför-får-du-inte-uttala dig-om-kvinnliga-skribenter" attityd om ditt inlägg.

Det är idag helt politiskt korrekt att angripa vita heterosexuella män. Av dessa är sexköpande män särskilt tacksamma mål eftersom de idag har lägre status än de flesta i vårt samhälle. Petra Östergren har skrivit ett par väldigt intressanta obersvationer om detta. www.petraostergren.com

Om det varit homosexuella män som gick på stranden, hade det också observerats idag tror du? Det tror inte jag. Däremot hade det garanterat observerats på femtiotalet av någon förfärad journalist på EXAKT samma sätt...

MrG

#5  Men jag Alvunger
2005-01-06 12:27:45

förstår inte riktigt... Hon har ju bara observerat att merparten av de som turistar där i efterdyningarna är europeiska män? Jag antar att det handlar om välbärgade män som åker på semester ensamma för att vila upp sig. Det är väl inte så vanligt att kvinnor åker ensamma på semester? Hade det varit kvinnor på stranden så hade väl reportern skrivit det?

Jag tolkade inte det som någon anklagelse, mest som en halvbitter observation över hur européer kan fortsätta turista mitt i all sorg och smärta. Nu råkar dessa européer vara män? För att när kvinnor är på semester så åker de med familjen, antar att det inte är många föräldrar som tar sina barn till en krigszon så de avbokar sina biljetter, de kvinnor som eventuellt beställt ensambiljett vågar inte resa (tror att det öht är mycket ovanligt att kvinnor reser ensamma med tanke på riskerna), och alltså är det bara ensamstående medelålders europeiska män som har möjlighet att åka dit?

#6  MrG UppåtEmma
2005-01-06 12:58:49

Dessutom skrev hon ju också att de går hand i hand med thailändska flickor och pojkar...så bögar fick sig väl en släng också.

Och vad är skribentens politiska syften då? om hon inte är feminist? förlåt om jag missförstod, men jag ser inte hur jag skulle ha kunnat tolka det annorlunda iom. att feminismen är det denna sajt handlar om. Men förklara gärna vad du menar så slipper jag dra egna slutsatser, dårå.

#7   Fredrik
2005-01-06 13:11:18

Vad har människornas kön, ålder och midjemått för relevans för artikeln om inte att förklara hur känslolösa pösande medelålders gubbslem är? Jag är övertygad om att det finns kvinnor på de stränderna (som f.ö. inte är någon krigszon), men det lönar sig inte lika väl att skriva om medelålders kvinnor med feta cellulitlår.

Personligen tycker jag det är bra att turisterna återvänder så snabbt som möjligt, deras pengar är väldigt mycket viktigare för lokalbefolkningen än den respekt ev. frånvaro av turisterna må bringa.

Menlös artikel.

#8  Hmmmm... MrG
2005-01-06 14:14:06

Jag vet inte, jag tycker hela artikeln är bitter och andas förakt. "Männen tittar på allt och alla" osv. Ungefär som att alla medelålders vita män som åker dit är sexköpare eller letar efter en fru...

MrG

#9   pixie
2005-01-06 14:38:27

Och Jäif:arnas attityd är i många fall inte bättre den.. kasta inte sten om du.. osv..

#10  Vi tar väl och frågar Alvunger
2005-01-06 14:44:24

journalisten helt enkelt.

Jag skickar ett mejl. Det är ju rätt svårt för oss att sitta och sia om vad hon menar med raderna om att männen sitter och tittar på.

#11  Hmmm... MrG
2005-01-06 15:44:51

Låter bra J.A

MrG

#12  Personligen Galapagos
2005-01-06 15:46:25

Personligen så tycker jag det inte vore så kul att resa dit just nu. Att gå på de stränder där massor av människor nyligen dött skulle inte få mig på bra humör. Men i det långa loppet är det nog bra om vi åker dit. Thailändarna som lever av turism är förmodligen väldigt skraja för att vi inte ska återvända. Att återvända dit som turist blir lite som ett biståndsprojekt. Egentligen nästan kräks jag på mig själv när jag skriver att det bästa är "business as usual" men ska man bita i det sura vitögat så är det faktiskt så.

(hatar att man lägger könsaspekter på den här katastrofen. Från min stad saknas (vad jag vet) två barn och deras mamma samt en ensamåkande kvinna. Den här katastrofen tror jag slagit rakt över alla könsgränser och att i efterhand sitta o hålla på o tolka vilket kön som drabbats, vilket kön som gjort si eller så är för mig lite väl mycket. Bara som ett litet exempel: jag tycker ju att det är bra om turisterna återvänder. OM det nu skulle vara så att männen återvänder snabbare, ska man då skriva artiklar om hur bra det är att män återvänder o klaga på att kvinnorna inte gör det? Nej, jag tycker man ska strunta i det här. Iaf är det för tidigt för mig att peka finger på könen. Det är för nära just nu)

#13  Bildkommentar Mattias
2005-01-06 16:18:52

En liten bild som kommentar på disskutionen:

http://www.bonton.se/19.html

#14  Tja... Karra
2005-01-07 13:04:45

Jag vet inte. Finns det inte större saker att bli förbannad över i det här sammanhanget än hur sexturister beskrivs i en tidningsartikel? Finns det inte andra, svagare, grupper att försvara än västerländska män?

#15  Karra MartinK
2005-01-07 13:39:17

Jo, det finns naturligtvis. Men med det resonemanget så kan man ju undra om man verkligen skall diskutera jämlikhet över huvud taget när det finns folk som svälter.

#16  MartinK pixie
2005-01-07 13:53:54

svält är ett jämställdhetsproblem också :)

#17   Mike
2005-01-07 19:19:21

#2 tack! Det är alltid roligare att få beröm än negativ kritik(sån är jag :-))

#3 Det har du rätt i uppem, alla kvinnor behöver faktiskt inte vara feminister, tänkte inte på det ;-)
Och jag tror inte alls att det är fantasifoster att det sitter karlar och gluttar bland bråten, ser det snarare som en allmänt accepterad sanning.

#5 Alvunger, alltså ibland...jag vet inte. Du verkar ha en blind fläck, något slags filter när du tar till dig texter...

Eller så kanske det är så att du har viktigare saker att göra än att läsa alla referenser som görs av kreti och pleti på feminetik ;-)
Men jag vet inte om du missade detta att det inte bara var rika manliga västerlänningar som beskrevs, utan att det var "västerländska män i små tajta badbyxor som gick hand i hand med unga thailändska flickor och pojkar."

Fast det är klart, pedofiler och sexköpare kanske är synonymt med västerländska män? I så fall förstår jag hur du tänker.

#6 Njaää, håller inte riktigt med dig om att även bögar fick sig en släng av sleven där uppem. Detta pga att det var medelålders män som gick hand i hand med UNGA pojkar, det verkar snarare vara pedofilireferens där, fast det är min tolkning av texten. Men have no fear, du är ändå min favvo på feminetik uppem ;-)

#9 Que?
Du är väl måhända inte ett sånt däringa troll di kallart?
När var det man inte skulle kasta sten?

#10 Där var du allt snäppet mer konstruktiv än jag var Alvis! RESPECT!
Ibland är det enklaste lösningen den bästa.

Ps. Jag tycker fortfarande inte om artikeln.
Så det så!

#18  Mike, MartinK Karra
2005-01-07 20:35:17

Mike: Du undrar om pedofiler och sexturister = västerländska män.
Självklart är inte pedofili något specifikt manligt eller västerländskt. Men är inte sexturister i Thailand rätt ofta just västerländska män? De har pengar att åka iväg och köpa barn för. Och vad förstår så föredrar kvinnor Afrika när de ska iväg och utnyttja fattig lokalbefolkning. Den här journalisten såg västerländska män med unga pojkar och flickor. Vad skulle hon ha skrivit menar du?

MartinK: Jag menade att just i *det här* sammanhanget finns det andra saker att förargas över än att en journalist skriver att sexturisterna är västerländska män. Jag tycker inte att artikeln var speciellt "male bashande".

#19   Mike
2005-01-07 20:50:42

#18 Det har du nog rätt i.

Vad hon skulle ha skrivit beror väl på vad hon ville ha sagt med artikeln, som den är skriven nu så tycker jag att den är splittrad.

Handlar den om katastrofen i sydostasien och dess beroende av turism eller om stormagade västerländska män i små tajta badbyxor som köper sex av unga pojkar och flickor?

Fast det ena kanske är synonymt med det andra?

Ps. Jag tycker fortfarande inte om artikeln.
Så det så!

#20  Karra Peter
2005-01-10 09:50:20

Den största turistgruppen i Thailand är japaner. Och de är väl minst lika välbärgade som europeer/västerlänningar.

#21   Jon B
2005-01-10 10:11:22

Jag har läst, läst om och försökt förstå. Min tolkning av Ia Wadendals artikel är: I enlighet med thailändska affärsidkares önskan är sakernas tillstånd på väg mot "business as usual". Detta gäller speciellt de affärer som involverar stormagade västerlänningar och unga thailändare. Sen är det lite oklart om Wadendal vill säga att det är speciellt osmakligt att köpa sex efter en katastrof, eller om sexköpare är speciellt okänsliga för konsekvenserna av katastrofen. I vilket fall är det tydligt att de sexköpande, stormagade västerländska männen inte faller Wadendal på läppen. Och där kan man ju faktiskt dela hennes syn. Tilloch med utsträcka den till att omfatta icke-västerlänningar och småmagade. Det är något speciellt osmakligt med att utnyttja andras misär till att köpa sex till billigt pris.

#22  En artikel till MrG
2005-01-10 10:48:22

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&…

MrG

#23  Jag tycker att... Michea
2005-01-11 01:43:12

...det är en ganska föraktfull artikel. Det är lite "fy skäms" över den, men det verkar mest handla om att de där stormagade männen har mage (se så lustigt det blev!) att komma dit och roa sig när så många människor har dött. Eller handlar det om sättet de roar sig på? Jag vet faktiskt inte.

I vilket fall som helst är det en olustig artikel, man blir ju inte direkt sugen på att åka ner dit och få igång turistnäringen igen. (Som om jag hade haft råd...) Skribenten verkar mena att det är vanhelgande mot de döda eller något.

#24   Karra
2005-01-14 13:36:48

Kom det nåt svar från artikelförfattaren?

Förresten var det en artikel i aftonbladet om ungefär samma sak, där pratade man även om pensionärstanter med för tjocka lår och små baddräkter som knallade omkring på stränderna.

Michea: Jag är lite kluven till att folk åker ner till Thailand nu efter katastrofen... dels är det ju bra att de får igång turistnäringen igen, de lever ju på det. Men alltså, det skulle kännas fett ruttet att ligga på beachen och glassa medan thailändarna röjer upp i kaoset. Det skulle faktiskt kännas vanhelgande på nåt sätt. Respektlöst.

#25  Å andra sidan ... Sigrun
2005-01-14 13:51:09

Så hittar jag en artikel i DN häromdagen då det är två manliga reportrar som berättar om att sexindustrin går dåligt för tillfället.

Sen avslutar de med lite textreklam från en prostituerad, ungefär "Men det går bra att komma hit nu igen".

Är inte dom herrarna värda lite bashing?

#26  Karra Eric
2005-01-14 15:54:15

Precis, Ungefär som att ligga och sola på kyrkogården. "Fast det finns det ju folk som gör nuförtiden... :-/ )

#27  #26 Eric MartinK
2005-01-14 16:34:47

Jo, man kan ju tycka att det är som att sola på kyrkogården. Men samtidigt är det ju så att det sättet att visa "respekt" gör att olyckan drabbar lokalbefolkningen dubbelt.

Så personligen tycker jag det är bättre att åka dit och ge lokalbefolkningen lite hopp än att stanna hemma och visa respekt för de döda.

#28  #25 FredagsMike
2005-01-14 21:22:28

"Är inte dom herrarna värda lite bashing?"

Sigrun, är inte män ALLTID värda lite hederlig bashing? ;-)

Jag menar, har de inte gjort något dumt ännu så är det faktiskt bara en fråga om tid.

Bitter, jag?

/It´s friiiiiday! Woooooaaa!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?