feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

En fråga om språkbruk?


Gå till senaste inlägget#1  En fråga om språkbruk? jkbg
2008-11-06 14:53:51

Lite om polyamorös livsstil (heter det så?)

http://www.aftonbladet.se/wendela/article3683…
Teologen och etikforskaren Susanne Wigorts Yngvesson har ibland känt sig obekväm med det löftet om evig trohet, och i boken "F-ordet" undersöker hon nu varför.

Susanne Wigorts Yngvesson sa:
Traditionellt har äktenskapet varit ett sätt för mannen att härska över kvinnans kropp, säger hon.
– I bibeln ser man det till och med språkligt – ordet för kvinna och hustru är detsamma i den gamla hebreiskan och i den antika grekiskan.

Är inte det här en lite halsbrytande slutsats?
I svenskan och i dom flesta västeuropeiska språk använder vi samma ord för ogifta och gifta män, medan vi däremot använder olika ord för ogifta och gifta kvinnor. innebär det att kvinnan härskar över mannens kropp här då?

vänliga hälsningar -Niklas

#2  Sv: En fråga om språkbruk? MartinK
2008-11-06 15:05:29


Är inte det här en lite halsbrytande slutsats?
I svenskan och i dom flesta västeuropeiska språk använder vi samma ord för ogifta och gifta män, medan vi däremot använder olika ord för ogifta och gifta kvinnor. innebär det att kvinnan härskar över mannens kropp här då?


Jag är inte förvånad, hon är kanske feminist och feminister tolkar ofta samma fenomen helt olika beroende på vilket kön det handlar om. Det ser vi ofta prov på här.

#3  Sv: En fråga om språkbruk? TheCarolinch
2008-11-06 17:39:26

man behöver inte leta efter verkliga eller inbillade nyanser i språkbruket för att enkelt kunna konstatera att äktenskapet mellan man och kvinna i den bibliska, patriarkala traditionen innebär en form av ägande. mannen tar över förmyndarskapet från hennes far. hon får hans namn, och ingår i hans familj. hon är underställd honom och har ingen sexuell, ekonomisk eller politisk frihet alls. hennes enda uppgift är att sköta hushållet, sära på benen och föda gossebarn.

att det arrangemang vi kallar äktenskap ska bygga på kärlek och ömsesidighet är ett modernt påfund som helt saknar förankring i ursprungsidéen.

#4  Sv: En fråga om språkbruk? Plutt
2008-11-07 07:15:56

Nu har jag funderat på det ett slag, och jag förstår fortfarande inte vad hon menar. Visst är det ju sant, men då är ju anledningen till att hitta på tecken för det ännu mindre...

#5  Sv: En fråga om språkbruk? jkbg
2008-11-07 14:05:28

Ja, jag menar det. det finns liksom tillräckligt med belägg för kvinnans historiska underordning, utan att en behöver försöka hitta på ogrundade tolkningar som lätt drar ett lite löjeväckande täcke över hela saken.
Tycker jag då.

#6  Sv: En fråga om språkbruk? Gullegubben
2008-11-07 17:09:01

Om hon hänvisar till Bibeln antar jag att hon menar att det hon säger har gällt sedan Jesus tid. Så är väl inte fallet (jag skriver "väl" för jag har inte tid att leta reda på belägg, men jag tror definitivt att jag har rätt). Den traditionella enheten är väl "hushåll" eller till och med "stam", inte "familj" och definitivt inte "kärnfamilj".

"Mannen" är inte en synonym till hushållets eller storfamiljens överhuvud och "mannen" ingår bland de personer som var underställda överhuvudet.

#7  Gullegubben MarianneK
2008-11-09 03:53:11

Det har i och för sig inte så mycket med saken att göra, men det du skriver stämmer inte riktigt.

Visst var det "hushåll" som var enheten, men de flesta hushåll var små, även långt tillbaka i tiden. En typiskt medeltida hushåll bestod av en familj. Det kunde finnas tjänstefolk, vanligen unga människor som jobbade för att sedan starta upp ett eget hushåll, och det kunde finnas släktingar som bodde i samma hushåll, men det var långt ifrån alltid så. Unga män som jobbade och bodde med familjen var inte överhuvud, men det ingick i samhällets syn på könen att männen skulle bli överhuvud över ett eget hushåll (även om det i vissa perioder var många män som aldrig nådde det målet).

Även underlydande män var familjeöverhuvuden om de var gifta och hade egen bostad, osv.

(Nu pratar jag om Europa)

Ett intressant boktips (men långt ifrån min enda källa till detta): "From boys to men" av Ruth Mazo Karras

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?