feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Monogami


Gå till senaste inlägget#1  Monogami Mats L
2004-12-30 18:59:46

Om kvinnor föredrar monogami mer än män tyder det på att samlevnadsformen monogami inte är ett förtrtyck av kvinnor.

Naturligtvis kan det finnas samhäleligt tryck på kvinnor mer än män att välja den samlevnadsformen. Återstår då att visa på hur mycket detta gör sig gällande i statistiken.

#2   Karl Astrid
2004-12-30 22:45:53

Om man undersöker resultatet av monogami, polygami eller andra sorters strukturer som tvingar eller normaliserar människor att inrätta sig efter "föreställda gemenskaper", så ser man att monogami växt fram ur ett starkt patriarkalt system. Monogaminormen har skapat mycket onödigt lidande för 50% av befolkningen (kvinnan), det kan bara konstateras.

Jag orkar inte förklara eller redogöra för hela historiska förloppet i olika samhällsformer jorden runt (jag har inte heller böckerna här), men jag kan skriva ned några böcker som behandlar ämnet om du vill...

#3  Vilken samlevnadsform i historien Mats L
2005-01-01 19:30:21

Hade inte varit patriarkal enligt din mening?

#4  Mats L Karl Astrid
2005-01-02 03:51:54

Det finns några sådana samhällen kvar (egalitära). Det sker en global anpassning till väst som resulterar i att värdesystem rubbas och så även maktförhållandena.

#5  ? Mats L
2005-01-02 17:22:02

Och hur ser förhållandet ut mellan kvinnor och män i de samhällena?

#6  Inget svar? Mats L
2005-01-02 20:21:04

Det finns inget svar på den frågan?

#7  Samlevnadsformer Mats L
2005-01-05 01:59:43

1. Vad talar för att monogami skulle var till kvinnornas nackdel?

2. Vilken samlevnadsform i historien skull inte varit "patriarkal"?

#8  Monogami MartinK
2005-01-05 11:03:24

Det finns ju teorier om att monogami införts för att hålla gemene man nöjd. Annars skulle alla kvinnor dras till män med makt vilket skulle skapa spänningar i samhället. Detta sagt mer som kuriosa än som nån förklaring dock.. :)

Däremot hävdas det väl traditionellt sett inom biologin att honor oftast har mer att vinna på monogami då det ökar chansen att hanen hjälper till med försörjningen av avkomman.

#9  Mats Karl Astrid
2005-01-05 11:32:59

en sak som talar för att monogami är till nackdel för kvinnor är att män misshandlar sina fruar i högre grad än vad de misshandlar andra. Det har förmodligen (en antropologisk teori) med ägandet att göra.
Som sagt, i egalitära samhällen, där alltså inte männen i huvudsak bestämmer över politiken, så har kvinnor en högre status. Och det råkar (självklart inte, men ändå) vara så att samlarfolk (där inte ägande existerar - ingen kan ju äga mark som tillhör alla... eller?) är de sista folken som strukturerar upp normer och institutioner i en egalitär anda. Om det råder brist på föda så skapas också ett förtryck mot kvinnor (antropologi och arkeologi).

#10  Historisk Monogami Rival
2005-01-07 00:17:02

Detta är den teori om Monogami jag sett som mest trovärdig.

Monogami infördes av män med makt för att andra män skulle hålla tassarna borta från kvinnorna i deras harem. De som har mest att förlora på Monogami ur en neutral synvinkel är nog män vars behov hämmas. Orsaken att patriarkaliskt styre skapat system som är till nackdel för män är väldigt enkel: Män med makt bryr sig sällan om män utan makt. De bryr sig enbart om sig själva och för dem funkade det, de hade allt de ville ha. Deras behov var säkrade.

Män misshandlar troligen sina fruar mest eftersom deras behov av att känna kontroll är störst i egna närheten. När en man slår sin fru erkänner han svart på vitt att han inte har kontroll över egna situationen och därför tvingas ta till våld. Min gissning är att han innerst inne känner sig oduglig men jag kan inte veta säkert då jag aldrig själv hamnat i den situationen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?