feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Felen med ett nyanserat samhälle?


Gå till senaste inlägget#1  Felen med ett nyanserat samhälle? kroshkeshrokash
2008-08-07 01:36:23

Jag har länge suttit och velat uttrycka mina tankar angående feminism och det här verkade som ett bra ställe att publicera mina åsikter på. Känner mig dock lite diskriminerad att jag inte kan posta i "diskussion", men skit samma. Jag bryr mig inte.

Jag har läst en del på det här forumet ett tag nu. Bla någon tråd om... jag tror den handlade om kvinnors roll i rollspel eller någonting sådant. Där postade någon bilder på hur hon hade designat nya, kvinnliga, skins till Team Fortress samt visade med länkar andra som hon ansåg gjorde fel - som gjorde sexistiska designer med överdrivna bröst osv. För ett tag sedan läste jag en artikel på en speltidnings hemsida om ett spel som heter Devil May Cry 4, där skribenten avrundade med att skälla på utvecklaren för att han skapat ett sexistiskt spel. Samma sak där, överdrivna bröst, vågade utstyrslar till kvinnorna osv.

Många män, och kvinnor, kommenterade och höll med skribenten. Att det var fel att kvinnorna hade stora bröst, sexiga urringningar och rörde sig "sexigt" etc. Men sedan kom en modig man som sa sanningen som varenda heterosexuell man nog skulle säga om de inte var så jävla upphängda på att vara så jävla korrekta. Han tyckte att de var sexiga, och att han faktiskt njöt av att titta på de sexiga mellansekvenserna mellan stridssekvenserna. Det värmde mitt manliga hjärta.

Jag är inte anti-feminist. Jag rynkar på näsan när jag hör ordet dock. Jag tänker på en stram kvinna med kostym och hästsvans som inte ler ett skvätt under en dag. Jag vet, fördomar, men det är en beskrivning som ofta passar in. Jag kan inte säga att jag är nån chavinist (stavade jag det ordet rätt?) för jag blir lite arg när diverse riktigt kränkande och diskriminerande saker mot kvinnor sker. Jag är inte någon jämlikhets-grabb. Jag vill ha nyanser. JAG GILLAR NYANSER.

Personen som hade postat bilderna på sina nya skins till Team Fortress (eller det var det va. Annars sviker mina spelkunskaper mig) skrev i sin beskrivning att hon/han (kommer inte ihåg) hade försökt skapa ett bra skinset, och att det är svårt eftersom det är så lätt att få dem att bli sexistiska. Då stannade jag upp. Jag tänkte i banor som "vafan? har vi hängt upp oss så mycket på sexism att vi skitit i allt som har med sex att göra?". Alltså. Jag kan hålla med. Jag tycker inte om spel som DMC 4 där alla kvinnor är klädda i dräkter som är alltför vågade. Men inte av anledning "att det är fel. att det är kränkande mot kvinnor. att det är sexistiskt" utan eftersom jag tycker det ser löjligt ut och jag förstår liksom inte hur praktiskt det kan vara att ha en fet stor korsett på sig när man ska slåss mot skitstarka och snabba demoner och vampyrer etc. Är jag den enda som faktiskt vill att kvinnor ska vara kvinnor och män ska vara män?

Här på forumet känns det som att medlemmar söker upp minsta spår av sexism och bearbetar sönder det. Det får tydligen inte finnas ett undantag där en kvinna har lite mindre på sig än en man. Jag tycker bara att det blir fånigt när man ska vara så jävla korrekt hela tiden. Jag förstår inte poängen. Men jag är ju man också. Det börjar kännas mer och mer som att vi på fler än ett par plan är olika - könen alltså. Om tre män med bara, muskulösa överkroppar är med i en reklam så skiter jag i det. Eller. Jag ignorerar det inte. Jag bryr mig bara inte. För kvinnor verkar det helt annat. (och snälla, det här är inget angrepp) De kommenterar själva hur sexistisk tex en film är.

Sen undrar jag var ärligheten finns. Om jag skulle få välja mellan att spela, på mitt tevespel, en sexig, snygg och vältränad man med stora biceps eller en svag, ful kille så väljer jag självklart den store starka mannen. Tänker inte ni kvinnor så!? Är jag den enda som tycker att den gamla konsten där en stark, muskulös man omfamnar en kortare, vacker kvinna med en barm och höfter är vacker? Bland det vackraste som finns!?

Jag vet inte exakt vad definitionen av en feminist är. Jag har fått det förklarat för mig som att det är en kvinna eller man förespråkar jämlikhet. Jag förstår i så fall inte varför man måste kalla det feminism. Varför inte "jämlikhet-ism" eller nåt annat. Nåt på latin, eller nåt. Många feministiska inlägg jag har läst har varit så jävla... kvinnliga. Så mycket ur en hänsynslös kvinnlig synvinkel. Faktum är att män är väldigt utsatta nu för tiden.

T.ex. det är okej att vara feminist. Skulle det vara lika okej att vara maskulinist (eller whatever. ni fattar)? Män förknippas med vältäktsmän, misshandlare etc. Det är till och med nästan okej för en kvinna att säga att hon hatar män, men det omvända är absolut förbjudet. Sen allt tjafs om mansdominans i olika aspekter av vårt samhälle. Visst, att män tjänar mer är helt sjukt. Det är ett faktum. Men saker som att man går och protesterar mot "mansdominansen" i musikindustrin som The Knife gjorde (jag vet inte mycket om detta. detta är allt jag hört. upplys mig om nån vill) känns ju så jävla meningslösa. Ska denna akt på nåt sätt få färre män att vilja bli musiker? Eller ljudtekniker? Det är också helt okej för en kvinna att inte vilja vara en "sån-där-kvinna-som-gör-de-utpräglade-kvinnliga-sakerna-som-att-l aga-matt" medan en man som inte vill lära sig fixa nåt avloppsfel eller bilen och de typiska manssysslorna är nåt fel.

Jag går in i Nordstan i göteborg. Där finns massor av butiker med nästan enbart kvinnoprylar. Örhängen, kjolar etc. Vad som helst. Jag har ett enda ord för kvinnor. Girighet. Jag försöker vara neutral, och detta är inte menat att förarga någon, men det är det enda ordet i mina vokabulär som kan beskriva det.

Det här blev ett konstigt inlägg. Förhoppningsvis svarar någon på det. Det var en ganska gömd röd tråd där inne. Hoppas någon kan hitta den i alla fall. Jag har bara ett sista ord. Eller några. Förfan. Var ärliga. Om ni vill vara den sexiga tjejen med stora bröst och just röv som kan fixa sig ur situationer med sin charm, i nåt spel, var det för fan.

#2  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? devilkitten
2008-08-07 11:34:25

Många män, och kvinnor, kommenterade och höll med skribenten. Att det var fel att kvinnorna hade stora bröst, sexiga urringningar och rörde sig "sexigt" etc. Men sedan kom en modig man som sa sanningen som varenda heterosexuell man nog skulle säga om de inte var så jävla upphängda på att vara så jävla korrekta. Han tyckte att de var sexiga, och att han faktiskt njöt av att titta på de sexiga mellansekvenserna mellan stridssekvenserna. Det värmde mitt manliga hjärta.En modig "riktig" man? Och verkligen, sade han sanningen? Sade han inte snarare vad HAN tyckte om spelarpersonerna? I det här fallet finns det knappast något som är sant eller falskt. Åsikter är högst personliga, liksom smaken. HANS smak gick uppenbarligen i enlighet med din, dvs att brudarna skall röra sig "sexigt" och ha "sexiga kläder". Men det som är sexigt skiljer sig från person till person. En del tycker till och med att träd är sexiga.

Problemet med den typen av stereotypiserande som både manliga och kvinnliga spelarpersoner utgör är att det inte finns så mycket att välja på i dagsläget. Antingen spelar du en brud med stora tuttar och "sexiga" kläder (även om de för min del framstår mer som fetishutstryrslar), en brud med inga tuttar och flickaktig kropp eller så spelar du en man med jättemuskler (valfritt fightingspel ex. Astaroth i Soul Calibur), en man med mindre muskler (Snake i Metal Gear Solid), en normalbyggd man (Gordon Freeman i Half-life - även om man inte ser mycket av honom), eller en pojkaktig man (valfritt Final Fantasy). Ser du problemet? Nu har jag iofs klippt lite i stereotyperna här, men poängen är att det finns dubbelt så många olika manliga kroppsformer och utseenden i spel som det finns kvinnliga kroppsformer och utseenden. Nu har jag inte gjort någon statistisk undersökning, men av de kvinnliga stereotyper som finns överväger bruden med jättetuttar och fetishutstyrsel.

Jag är inte någon jämlikhets-grabb. Jag vill ha nyanser. JAG GILLAR NYANSER.


Men nyanserna du vill ha är alltså att det finns, enligt din uppfattning, "sexiga kvinnor" i spel? Då bör du inte ha några problem med dagens utbud eftersom det till största delen består av muckliga män, muckliga män och kanske en brud med stora tuttar, helst i fightingspel för då kan animatörerna få lägga till bones i brösten på dem så att brösten studsar "realistiskt". Det finns YTTERST FÅ nyanser i dagens spelutbud.

Om du efterfrågar nyanser så borde du efterfråga tjejer som ser ut som vem som helst. Och killar också, för den delen.

Är jag den enda som faktiskt vill att kvinnor ska vara kvinnor och män ska vara män?


Vad är en kvinna då? Vad är en man? Vilka värden tillskriver du kvinnor och vilka värden tillskriver du män? Genom att dra upp gränser för vad en människa får lov att vara så begränsar du människan.

Här på forumet känns det som att medlemmar söker upp minsta spår av sexism och bearbetar sönder det. Det får tydligen inte finnas ett undantag där en kvinna har lite mindre på sig än en man. Jag tycker bara att det blir fånigt när man ska vara så jävla korrekt hela tiden. Jag förstår inte poängen. Men jag är ju man också. Det börjar kännas mer och mer som att vi på fler än ett par plan är olika - könen alltså. Om tre män med bara, muskulösa överkroppar är med i en reklam så skiter jag i det. Eller. Jag ignorerar det inte. Jag bryr mig bara inte. För kvinnor verkar det helt annat. (och snälla, det här är inget angrepp) De kommenterar själva hur sexistisk tex en film är.


Du befinner dig på ett forum för feminister. Det är klart att vi diskuterar sexism här. Vill du diskutera datorspel ur andra synvinklar finns det andra forum att hänga på.

Och jo, det får visst finnas tillfällen då en kvinna har mindre än en man på sig, men problemet här är ju att det inte gäller undantag. Det är en regel.

Vad det gäller reklam - well, det är ett kapitel för sig. Analyser av reklam visar att kvinnors kroppar oftare objektifieras, att kvinnor visas fram som korkade, passiva och sexiga, kvinnans kropp är ett problem som skall åtgärdas. Det finns alltid områden på en kvinnas kropp som skall fixas till, ordnas upp och rättas till. För att vara naturligt vacker - enligt reklamen - måste kvinnor använda en massa guck som GÖR dem naturligt vackra.

Män har faktiskt börjat framställas mer som objekt nu på senare tid (vilket jag personligen inte alls välkomnar) men ofta är det fortfarande så att män i reklam framställs som aktiva, bestämda och som att de har allt under kontroll. Mäns kroppar blir heller inte uppstyckade i delar, eller sedda som problematiska.


Sen undrar jag var ärligheten finns. Om jag skulle få välja mellan att spela, på mitt tevespel, en sexig, snygg och vältränad man med stora biceps eller en svag, ful kille så väljer jag självklart den store starka mannen. Tänker inte ni kvinnor så!? Är jag den enda som tycker att den gamla konsten där en stark, muskulös man omfamnar en kortare, vacker kvinna med en barm och höfter är vacker? Bland det vackraste som finns!?


Det finns många tjejer som säger att de gärna spelar bystiga donnor. Det är helt okej att vilja spela bystiga donnor. Varför är det enligt dig inte ok att spela normalbyggda män och kvinnor? Om du efterfrågar nyanser så måste du ju också tillåta nyanser. På dig låter det som att enbart muckliga män och bystiga kvinnor har tillträde. Men som jag sade tidigare - det du efterfrågar finns redan. Varför vill du inte låta oss som efterfrågar något annat få det vi vill ha?

Vad är en vacker kvinna? Nu är vi tillbaka på det här med tycke och smak. Enligt din åsikt är en stor man som omfamnar en kort kvinna vackert. Det behöver inte betyda att alla tycker det.


Men saker som att man går och protesterar mot "mansdominansen" i musikindustrin som The Knife gjorde (jag vet inte mycket om detta. detta är allt jag hört. upplys mig om nån vill) känns ju så jävla meningslösa. Ska denna akt på nåt sätt få färre män att vilja bli musiker? Eller ljudtekniker?


Det var inte syftet. Syftet var, och är, att få in fler kvinnor i branschen. Det handlar alltså inte om att förbjuda män eller att få män att inte jobba inom branschen, utan om att fler kvinnor skall vilja jobba med musik.

Jag går in i Nordstan i göteborg. Där finns massor av butiker med nästan enbart kvinnoprylar. Örhängen, kjolar etc. Vad som helst. Jag har ett enda ord för kvinnor. Girighet. Jag försöker vara neutral, och detta är inte menat att förarga någon, men det är det enda ordet i mina vokabulär som kan beskriva det.


Det där får du utveckla, för det där fattade jag inte alls.

Förfan. Var ärliga. Om ni vill vara den sexiga tjejen med stora bröst och just röv som kan fixa sig ur situationer med sin charm, i nåt spel, var det för fanOch om vi inte vill vara det då? Om det du själv efterfrågar, dvs nyanser, är det du verkligen är ute efter så borde det inte vara något problem att låta oss få det vi vill ha, en mer nyanserad uppsättning spelarpersoner i datorspel.

#3  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? kroshkeshrokash
2008-08-07 17:55:00

Som jag skrev tidigare i mitt inlägg, så vill jag inte alls att alla kvinnor skall vara "bystiga donnor". Jag skrev att jag tyckte det var löjligt och att det t.ex. kändes korkat att ha på sig en trång korsett och bar rygg när man behöver en rejäl rustning. Det jag menar är att man inte alltid ska försöka bekämpa den bilden av manligt och kvinnligt ideal som vi har idag. Faktum är ju att det är lika kränkande med att sparka igång en kampanj med "Real Beauty" med "vanligare kvinnor" som det är att kalla en "vanligare kvinna" för tjockis. Samma sak för män.

På det där TF-skinnet fanns ju egentligen bara en typ av kvinnor. "Korrekta kvinnor" med dolda bröst, smalare höfter som visar mindre hud. Okej visst. Men när det finns fyra-fem "gubbar" (okej, jag vet ju iofs inte vad kvinnor tycker är sexigt) på de manliga TF-skinnen som har stora muskler och breda axlar finner jag en sorts sexism. Men så vill jag ha det, och det är det jag menar med nyanser.

Jag inser nu att jag kanske varit lite trånsynt när jag antog att alla vill spela karaktärer som överensstämmer med stereotyper. Det är bara min uppfattning, som jag självklart inte kan lägga någon grund till, att många personer, i synnerhet dessa "upplysta" män, försöker så jävla mycket att vara korrekta - och "bra killar" i kvinnors ögon. De kanske faktiskt tycker så - det stämmer. Jag känner bara att många av de feministiska kommentarer som män skriver ofta känns så krystade.

" Vad är en kvinna då? Vad är en man? Vilka värden tillskriver du kvinnor och vilka värden tillskriver du män? Genom att dra upp gränser för vad en människa får lov att vara så begränsar du människan."

Okej. Det där var korkat skrivet av mig. Självklart ska det vara "varför ska inte kvinnor FÅ vara kvinnor och män FÅ vara män". Det jag menar är att lika mycket som man ska få gå utanför könsroller, ska man få stanna inom dem.

"Men nyanserna du vill ha är alltså att det finns, enligt din uppfattning, "sexiga kvinnor" i spel? Då bör du inte ha några problem med dagens utbud eftersom det till största delen består av muckliga män, muckliga män och kanske en brud med stora tuttar, helst i fightingspel för då kan animatörerna få lägga till bones i brösten på dem så att brösten studsar "realistiskt". Det finns YTTERST FÅ nyanser i dagens spelutbud."

Nu stoppar du ord i munnen på mig. Det jag menar är att man inte ska ta bort alla bystiga kvinnor och muskulösa män bara för att de är stereotyper. Det är lika kränkande som att skita i andra variationer (som man iofs gör idag, det har du rätt i). Självklart ska det finnas mer variationer för båda kvinnor och män. Det kanske inte framgick i mitt förra inlägg. Självklart vill jag det. Men jag skriver det åter igen, att jag inte tycker att man ska ta bort stereotyper helt eftersom det också är en variation.

"Vad det gäller reklam - well, det är ett kapitel för sig. Analyser av reklam visar att kvinnors kroppar oftare objektifieras, att kvinnor visas fram som korkade, passiva och sexiga, kvinnans kropp är ett problem som skall åtgärdas. Det finns alltid områden på en kvinnas kropp som skall fixas till, ordnas upp och rättas till. För att vara naturligt vacker - enligt reklamen - måste kvinnor använda en massa guck som GÖR dem naturligt vackra.

Män har faktiskt börjat framställas mer som objekt nu på senare tid (vilket jag personligen inte alls välkomnar) men ofta är det fortfarande så att män i reklam framställs som aktiva, bestämda och som att de har allt under kontroll. Mäns kroppar blir heller inte uppstyckade i delar, eller sedda som problematiska. "

Det där förstod jag faktiskt inte. Vilka delar av den kvinnliga kroppen anses problematiska som behöver lagning? Menar du rynk-krämer etc.? Detta är tydligt ett fall, eller kanske inte fall, där man kan tolka det på olika sätt. Lika mycket som det är hemskt att kvinnans kropp måste "fixas till", kan man ta det som man diskriminerande att det inte finns lika stort utbud hudkrämer etc. till män.

"Det där får du utveckla, för det där fattade jag inte alls."

Det kanske är den mest kränkande delen av mitt inlägg iofs. Men det jag menar är att i stort sett inget duger åt kvinnor. Inte vården, arbetsplatser på skolor, i klädaffärer, att det finns mer damkläder och damklädesaffärer i stan etc., utan vill "inkräkta" på mäns områden såsom ja, allt vad det nu är. Självklart tycker jag det är helt okej, men jag tycker det är fel när mängder av "protester mot mäns dominans" inom olika områden utförs. Och till exempel på Dr. Phil, där det inte alls var okej för kvinnor som inte ville laga mat att kräva av deras smått metrosexuella män att lära sig fixa avloppet etc. som är utpräglade "manliga ansvarsområden". Jag vet att det är en mycket liten del av den kvinnliga befolkningen som var med i det avsnittet, men datorspel är en relativt liten del av vårt samhälle - ändå väcker sexism/ojämlikhet där stor debatt.

För att avsluta mitt inlägg vill jag bara citera dig en sista gång.

"Antingen spelar du en brud med stora tuttar och "sexiga" kläder (även om de för min del framstår mer som fetishutstryrslar), en brud med inga tuttar och flickaktig kropp eller så spelar du en man med jättemuskler (valfritt fightingspel ex. Astaroth i Soul Calibur), en man med mindre muskler (Snake i Metal Gear Solid), en normalbyggd man (Gordon Freeman i Half-life - även om man inte ser mycket av honom), eller en pojkaktig man (valfritt Final Fantasy). Ser du problemet? Nu har jag iofs klippt lite i stereotyperna här, men poängen är att det finns dubbelt så många olika manliga kroppsformer och utseenden i spel som det finns kvinnliga kroppsformer och utseenden."

Jag tycker du är lite fel ute här. Enligt mig finns det ungefär lika många olika typer av kvinnor, dock så är ju overväldigande majoriteten av den "storbystade donnan"-typen. Men det finns mer muskulösa män än normalbyggda eller spinkiga män också. Hursomhelst.

I DMC 4 ser vi t.ex. Gloria. En mycket "sexig" kvinna med "sexiga" kläder och korkade, mycket sexistiska faktiskt, mellansekvenser där kameran smeker hennes lår och bröst osv. I half-life ser vi Alyx eller i Fahrenheit där vi ser Carla - två normalbyggda kvinnor med vanliga kläder. Terra i FF6 - en flickaktig kropp med normal byst. Jag finner dock inte en tjock kvinna eller en supermuskulös kvinna nu på rak arm, men jag tycker du överdriver lite med antalet manliga typer gentemot antalet kvinnliga. Och det där med Final Fantasy tycker jag du överdriver också lite. Titta på Squall, Cloud, Locke, Sephiroth, Tidus, Vaan. De alla har mer muskler än den vardaglige mannen - åtminstone när de tecknas eller datoranimeras (t.ex. Cloud i Advent Children). På samma sätt, dock, så är ju många kvinnliga FF-karaktärer ganska stereotypiska. Tifa är väl flaggskeppet, om man ska säga så. Kort kjol, sött ansikte, långt hår, breda höfter, smal, stora bröst - men mycket stark. Efter Cloud, kanske den mest kraftfulla karaktären i spelet. Hursomhelst tycker jag att du underdriver det kvinnliga "variations-spektrumet" i spel.

#4  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? Escapist
2008-08-07 17:55:58

Det är jag som är skaparen av TF2-bilden här: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… . Jag har inget emot överdrift och stilisering i spel. Tvärtom fördrar jag vanligen sådan design framför realism. För min egen del handlar det ine så mycket om att ta bort något, utan att skapa fler alternativ till ett designspråk för kvinnor som är rätt enformigt fokuserat på sexuella attribut. Jämför med de manliga karaktärerna - seriösa, starka och väl utrustade grabbar av olika typer som passar på ett slagfält. Varför ska kvinnliga karaktärer springa runt på högklackat och poppa ut ur sina urringningar? Det låter som du vill ha ett porrspel, inte ett fps.

Sexiga kvinnliga karaktärer skulle inte vara så mycket av ett problem om de var en av många olika koncept. En manlig karaktär med överdrivna manliga sexuella attribut är inte jobbig för de flesta män, för att han är en av tusen olika sätt att framställa män på. Vill du ha något att jämföra med kan du tänka på hur män ofta framställs i reklam - dumma, löjliga, oansvariga, inkompetenta barn i en manskropp. Det är inget problem i sig, men det blev ett problem när en stor andel av männen i reklam var sådana.

Bröstiga hjältinnor kommer inte att försvinna, men de kommer förhoppningsvis snart få sällskap av många fler olika karaktärer. Det finns alltså ingen anledning att känna sig hotad. Tvärtom är jag övertygad om att det kommer det resultera i bättre kvinnliga karaktärer, både sexiga och icke-sexiga.

#5  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? kroshkeshrokash
2008-08-07 18:11:48

Jag finner det kränkande att du verkar anta att eftersom jag är man, och vill försvara vissa stereotyper, genast drar slutsatsen att jag vill ha ett sk "porrspel". Jag skrev redan i mitt första inlägg att jag inte förstod varför alla hjältinnor ska ha sådana kläder som de flesta har när de egentligen skulle behöva "en fet rustning". Det var nästan det första jag skrev.

Angående det där du säger om att män framställs på olika vis, så måste jag invända. Alla killspel handlar om att döda. Att slåss, eller att skjuta med någon frän puffra. Det visar att vi förväntas vara brutala och våldsamma. Nästan alltid har män på tv mycket muskler, håriga ben, hår under armarna och ibland hår på bröstet och skägg. I tevespel är boven nästan alltid en man. Därmed är vi också oftare onda än kvinnor. Jag kan rada upp tusen sätt som mannen simplifieras i vardagen. Men jag hoppas du förstår var jag försöker gå? Att jag anser att ni feminister ofta endast ser på hur kvinnor behandlas i spel och reklam etc. medan manlig diskriminering flyger under radarn. Det är naturligt. Sjävklart blir jag mer intresserad och frustrerad om en man diskrimineras än om en kvinna blir. Men jag tycker att man bör undersöka noga innan man bestämmer sig för att bli en "förespråkare för jämlikhet".

För att avrunda så vill jag bara skriva att jag, som man, gillar, att i datorspel, skjuta sönder onda ting med min puffra eller döda den onda mannen med mina bara händer i något fighting-spel. Men det betyder inte att det inte är rätt taskigt mot män, om man tänker efter, att de framställs som blodtörstiga kämpar som inte tänker på annat än att döda och att ligga.

#6  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? Escapist
2008-08-07 22:38:47

Tråkigt att du känner dig kränkt. Jag skulle gärna se spel ta upp sex och porr på ett seriöst sätt. Smygporr och sexualisering i vanliga spel slipper jag gärna. Det handlar alltså inte om någon slags sexualfientlighet.

Det är sant att det finns många manliga stereotyper i spel, men till skillnad från kvinnliga stereotyper handlar de nästan alltid om makt och är inte diskriminerande på samma sätt. Stora biceps är användbara, störa bröst är det inte. Sättet stereotyperna skildras på skiljer sig alltså, men de är heller ingen ursäkt för att ha fler stereotyper.

Manliga stereotyper kanske inte kritiseras så öppet, men det beror på att de inte är så starka som kvinnliga. Du kan säkert komma att tänka på många manliga figurer som inte passar in på den macho actiontypen du beskrev. Den kritiken som faktiskt finns och är berättigad lyssnar feminister generellt gärna på.

Hur enskilda manliga karaktärer framställs är inte så intressant. Titta på manliga karaktärer generellt. Det finns många som inte bara gillar våld och sex. Det finns få kvinnliga karaktärer som inte har sexualiserade.

Och ja, det är kul med våldsamma machospel. Jag spelar själv om Gears of War i förväntan inför uppföljaren. Mer macho än så kan man inte bli om man inte heter Duke Nukem.

#7  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? Sinusha
2008-08-07 22:40:50

Jag tycker det är rent löligt att angrippa ett rollspel. Männen har svällande muskler och är långt ifrån fula och tjocka.

Men kvinnan om hon avbildas attraktiv är det kvinnoförtryck. Ingen rynkar på näsan när en muskelman som långt ifrån norm-mannen.

Dock stör jag mig också. Jag alltid velat springa runt med en spelgubbe på internet med stor nättröja och svettfläckar. Extra hårig och med ölmage och skjuta av skallen på folk.

När vi börjar angripa den mänskliga fantasin och moralisera den, så begränsar vi människor oss. Jag anser vi behöver ha löliga och overkliga fantasier.

Dock gillar jag wallander som hjälte. Han är en riktig gubbe.

Men lika mycket nöjt jag om läsa om finlemmade alver när jag var grabb. Men jag blir mörkrädd när folk skall in moralisera i rena fanatsi grejer.

Jag kom tänk på ett skämt jag lärde mig i USA.

En kristen man gör test för kolla att han har perversa avvikande beeteende mönster hos en psykolog.

Psykologen visar en bläckbild för mannen och frågar vad han tror det är,
"Det är helt klart en naken kvinna"
Psykologen tar fram en ny bild
"Det är ett par som har sex i doggy style"
Psykologen visar ännu en ny bild
"Nämen nu får var det nog, jag tänker inte titta på barnporr"
Pyskologen ser allvarlig ut."Herrn ni har ett avvikande sexuellt beetende, som är skadligt"
Mannen utbrister, "Skall du säga, du har din låda full av förnederande syndig porr"

#8  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? Frossa
2008-08-08 01:33:01

Ingen rynkar på näsan när en muskelman som långt ifrån norm-mannen.


Jodå. Jag t.ex., och då är jag inte särskilt orginell. Om jag säger att det not finns en hel del feminetister och jäifare som håller med mig tror jag inte att jag kommer ha så himla fel. För min del är det dock lite i överkant trist att behöva dra en "detta [kvinnor i spel, t.ex.] tycker jag är fel, men det betyder inte att detta [män i spel] inte också är fel" bara för att inte glömma någon. Jag tycker att kvinnoformerna i datorspel är lite trista och om någon tar illa vid sig av det är det inte så överaskande. Den "modiga man" kroshkeshrokash hört säga att jag sitter och njuter av att titta på kvinliga avatarer i spel har helt enkelt fel, med undantag för gnomkvinnorna i WoW. Men jag är mer benägen att störa mig på alla biffiga män i spel. Kanske för att jag är man, vilket förstås skulle kunna funka åt andra hållet med kvinnor som stör sig på alla Lara Crofts. Jag kan köpa att Duke Nukem är mest kött, men varför man inte kan skapa en någorlunda spinkig magiker i de flesta rollspel begriper jag inte. Det finns iofs de ganska androgyna emo-hjältarna i spel av mer japanskt snitt och den som gillar det missunnar jag inte, men personligen skulle jag tycka att det var roligt att spela en vanlig snubbe (fast med en jättestor bössa/svärd/flygplan/whatever). Eller om vi nu ska spela matchomän, så skulle inte en ung Michael Caine i morgonrock och hagelbössa vara fel. Istället får man en oändlig rad Solid Snake-kloner.

Jag tror dock att frågan i trådstarten hade mer med kvinnor att göra. Det är inte min avsikt att kapa tråden, så jag lägger nog ner.

#9  Sinusha Escapist
2008-08-08 02:26:32

Muskelmän är inte fantasifullt om nästan alla fantasier ser ut så. De har sin plats, men om de finns överallt blir de tråkiga. Muskelmännen i Gears of War är kul, men min favoritkaraktär är nog Gordon Freeman i Half-Life. Inte direkt en muskelman, men de kan existera sida vid sida utan problem. Faktum är att det finns en större bredd på manliga karaktärer, och de har nästan aldrig sexighet som främsta egenskap.

På samma sätt kan sexiga kvinnliga karaktärer existera sida vid sida med andra sorters kvinnor. Så nej, det är inte kvinnoförtryck med en attraktiv kvinnlig karaktär. Problemet är när alla kvinnor är attraktiva och sexiga framför alla andra egenskaper, på samma tråkiga sätt. De är inte roliga att titta på eller spela. De mest memorabla kvinnliga karaktärerna kommer jag inte ihåg för deras urringning.

De etablerade arketyperna, historier och spelmekanikerna i spel kommer alltid att finnas kvar i olika former. Vad vi pratar om är att lyfta fram nya, alternativa karaktärer, historier och mekaniker. Ingen kommer att ta något från dig eller förbjuda något, men kanske kommer någon att visa dig några nya favoriter.

#10  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? devilkitten
2008-08-08 12:13:00

Som jag skrev tidigare i mitt inlägg, så vill jag inte alls att alla kvinnor skall vara "bystiga donnor". Jag skrev att jag tyckte det var löjligt och att det t.ex. kändes korkat att ha på sig en trång korsett och bar rygg när man behöver en rejäl rustning. Det jag menar är att man inte alltid ska försöka bekämpa den bilden av manligt och kvinnligt ideal som vi har idag. Faktum är ju att det är lika kränkande med att sparka igång en kampanj med "Real Beauty" med "vanligare kvinnor" som det är att kalla en "vanligare kvinna" för tjockis. Samma sak för män.


Det är svårt att tolka dina texter, eftersom de till viss del motsäger sig själva (i alla fall i mina ögon). Det jag reagerade på var att du efterfrågade sexiga kvinnor, och att du tyckte att stora bröst och sexiga urringningar var bra. Ditt caveat om korsetterna överskuggades av din efterfrågan efter sexiga kvinnor. Och i ärlighetens namn - att du tycker korsetter är fåniga rustningar (vilket jag håller med om) utesluter inte att du efterfrågar bystiga donnor. Men okej. Jag ber om ursäkt om jag feltolkade dig, nu vet du i alla fall varför jag gjorde det.


Vad menar du med bilden av manligt och kvinnligt ideal? Är det fotomodellerna vi ser på reklampelarna? Hur är det nyanserat? Vad är en vanligare kvinna? En oretuscherad, normalbyggd tjej? Och varför skulle man kalla en normalbyggd kvinna för tjockis?

Jag inser att jag ställer många frågor nu, men jag vet inte vilken värdegrund du står på när du säger allt det här. Jag behöver få lite grepp om dina uppfattningar, så att jag inte misstolkar igen =P


På det där TF-skinnet fanns ju egentligen bara en typ av kvinnor. "Korrekta kvinnor" med dolda bröst, smalare höfter som visar mindre hud.


Japp, och i det där TF-skinnet är det förmodligen det enda stället du hittar "korrekta kvinnor" på.

Okej visst. Men när det finns fyra-fem "gubbar" (okej, jag vet ju iofs inte vad kvinnor tycker är sexigt) på de manliga TF-skinnen som har stora muskler och breda axlar finner jag en sorts sexism. Men så vill jag ha det, och det är det jag menar med nyanser.


Ehm... du menar alltså att flera olika bredaxlade män är att nyansera?


Nu stoppar du ord i munnen på mig. Det jag menar är att man inte ska ta bort alla bystiga kvinnor och muskulösa män bara för att de är stereotyper. Det är lika kränkande som att skita i andra variationer (som man iofs gör idag, det har du rätt i). Självklart ska det finnas mer variationer för båda kvinnor och män. Det kanske inte framgick i mitt förra inlägg. Självklart vill jag det. Men jag skriver det åter igen, att jag inte tycker att man ska ta bort stereotyper helt eftersom det också är en variation.


Som sagt, det är ingen som har förespråkat att man skall ta bort stereotyperna som finns idag, bara utöka dem.

Det där förstod jag faktiskt inte. Vilka delar av den kvinnliga kroppen anses problematiska som behöver lagning? Menar du rynk-krämer etc.? Detta är tydligt ett fall, eller kanske inte fall, där man kan tolka det på olika sätt. Lika mycket som det är hemskt att kvinnans kropp måste "fixas till", kan man ta det som man diskriminerande att det inte finns lika stort utbud hudkrämer etc. till män.


Det handlar om en syn på kvinnan som problematisk som är - tja - problemet. Kvinnor duger inte som de är. För att bli naturlig måste kvinnan först fixa en massa saker, SEDAN är hon naturlig och kvinnlig. Som kvinna är hon alltså inte kvinna förrän hon exempelvis vaxat ben och underliv, rakat bort armhålehår, lagt på ett par krämer, lite smink och kanske tränat lite. Sedan är hon en naturlig kvinna. En kvinna är en kvinna främst genom sin kropp, som inte är kvinnlig förrän den är tillfixad. Är du med?

Män framställs som män. De är naturliga män med en gång. De behöver inte gå igenom en timslång ritual innan de har en kroppslig identitet. De ÄR heller inte sina kroppar på samma sätt som kvinnor.

Det kanske är den mest kränkande delen av mitt inlägg iofs. Men det jag menar är att i stort sett inget duger åt kvinnor. Inte vården, arbetsplatser på skolor, i klädaffärer, att det finns mer damkläder och damklädesaffärer i stan etc., utan vill "inkräkta" på mäns områden såsom ja, allt vad det nu är. Självklart tycker jag det är helt okej, men jag tycker det är fel när mängder av "protester mot mäns dominans" inom olika områden utförs. Och till exempel på Dr. Phil, där det inte alls var okej för kvinnor som inte ville laga mat att kräva av deras smått metrosexuella män att lära sig fixa avloppet etc. som är utpräglade "manliga ansvarsområden". Jag vet att det är en mycket liten del av den kvinnliga befolkningen som var med i det avsnittet, men datorspel är en relativt liten del av vårt samhälle - ändå väcker sexism/ojämlikhet där stor debatt.


Du tycker det är okej att kvinnor får lov att komma in på de mansdominerade områdena, men det är fel? Och du använder ord som inkräkta? Det får mig genast att misstänka att du inte alls tycker det är okej. Jag kan hålla med dig om att det inte är okej av någon att kräva att de skall göra något enbart baserat på könstillhörighet iofs.

Jag är speldesigner, och jag är den enda yrkesverksamma kvinnliga speldesignern på något av de större företagen i Sverige. Det finns på mitt nuvarande företag ungefär 15 tjejer. Vi är 150 anställda. Att datorspelen väcker debatt kan bero på just det här. Det är en traditionellt mansdominerad bransch, spelen görs för män av män, men det är inte bara män som spelar. Det är också en ekonomiskt stor bransch, förlagen vill öka sina säljsiffror och kvinnor utgör en potentiellt sett mycket stor marknad. Att debatten kommer upp beror alltså helt enkelt på att tjejer har börjat spela, och de tycker om spelmekaniken, men inte alla gånger hur kvinnor framställs. Kunden har alltid rätt...


Hursomhelst tycker jag att du underdriver det kvinnliga "variations-spektrumet" i spel.


Näe, jag var faktiskt ganska snäll enligt min egen åsikt. Men jag har som sagt inga siffror på det i dagsläget.

#11  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? Escapist
2008-08-08 15:24:06

Precis som Devilkitten säger är det fler och fler kvinnor som spelar. Enligt de senaste undersökningarna är det typ 40% kvinnor. Vissa plattformar och genrer domineras av kvinnliga spelare. Då skulle det vara konstigt om de inte fick sådant som tilltalar dem. Den mansdominerade spelbranschen stagnerar lätt, så varje nytt tillskott är välkommet för min del också.

För övrigt finns det kvinnor som gillar både Lara Croft och våldsamma fps-spel. Det finns alltså ingen risk för att de försvinner. De kommer att få sällskap, men ingen seriös spelälskare kan rimligtvis tycka att det är dåligt.

#12  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? devilkitten
2008-08-08 16:13:22

Jag tycker det är rent löligt att angrippa ett rollspel. Männen har svällande muskler och är långt ifrån fula och tjocka.

Men kvinnan om hon avbildas attraktiv är det kvinnoförtryck. Ingen rynkar på näsan när en muskelman som långt ifrån norm-mannen.


Jodå, du skall höra mina kommentarer när jag och grabbarna benchmarkar nya spel i spelrummet. "men lägg av! Ingen ser ju ut så där! Hur kan ni tycka det är bra?" osv. (de flesta brukar kontra med namnet på en arbetskamrat som är byggd som en tegelvägg)

De spel vi gör är faktiskt helt okej vad det gäller huvudpersonens utseende.

http://www.konsolkoll.se/2008/02/06/mer-fran-…

Själva spelstoryn... well... Det är inte jag som har skrivit den, om man säger så.


När vi börjar angripa den mänskliga fantasin och moralisera den, så begränsar vi människor oss. Jag anser vi behöver ha löliga och overkliga fantasier.(...)
Men lika mycket nöjt jag om läsa om finlemmade alver när jag var grabb. Men jag blir mörkrädd när folk skall in moralisera i rena fanatsi grejer.


Det handlar inte om att ersätta något, det handlar precis som Escapist säger om att bredda det som redan finns.

Jag struntar i om du eller vem som helst vill fantisera om tjejer med stora bröst, det har jag inte med att göra ändå. Däremot vill jag ha det JAG helst fantiserar om. I det här fallet en spelarperson jag kan identifiera mig med. Det närmaste jag har kommit är dvärgkvinnorna i WoW.

#13  Till Devilkitten. kroshkeshrokash
2008-08-09 01:42:40

Eftersom jag inte direkt förstått mig på citat-funktionen så för jag väl fortsätta med mitt korkade sätt.

"Ehm... du menar alltså att flera olika bredaxlade män är att nyansera?"

Okej. Det var korkat skrivet av mig. Börjar ju hitta fler och fler korkade argument i mitt ursprungliga inlägg. Jag skyller det på att det är postat sent på natten. Hursomhelst. Det stämmer självfallet inte. Där försökte jag försvara på något vis förekomsten av många "sexiga" och bystiga kvinnor med att det finns många bredaxlade män samt muskulösa män där också. Som jag ser det är den närmaste manliga motsvarigheten till bröst muskler. I enkla termer, vill jag säga någonting i stil med "om jag gör något, varför ska inte du göra samma sak?". Självfallet är det ju tämligen fånigt att anfalla ett spel vars skins baseras på stereotyper, och visst har ju faktiskt muskler praktiskt nytta i strid (och styrka är ju faktiskt något positivt), men faktum är ju att den mest utbredda manliga stereotypen bygger på typiskt manliga egenskaper som styrka (muskler), och i och med det känner jag mig aningen kränkt om det är okej att bygga män med muskler men inte kvinnor med bröst. Lång mening, men kan du förstå hur jag menar? Sedan, för att återigen försöka rädda mig själv från motsägelser så säger jag: Jag vill inte ha fullständig jämlikhet, jag vill dock ha fler olika typer, jag vill inte ändra på TFs stereotyp-skins (eftersom jag tycker det är skoj + att grafiken påminner så mycket om serietidningar att dessa känns rätt så passande), men jag känner inte att det är berättigat av vissa att vilja utrota alla kvinnliga "bystiga donnor" när det finns så många "stora starka män".

Sen blir det ju självklart dags för den så otroligt tråkiga och lama bortförklaringen kallad Målgrupp. Faktum är ju att en stor brist hos de flesta av oss heterosexuella män är vår ovilja att acceptera saker. Och vår okunnighet. Även om vi visste hur vi skulle göra för att skapa en motsvarighet till... typ Gloria (som förmodligen många hetero män uppfattar som sexig, och lite sexig är hon väl även om det känns rätt plastigt) i DMC4, skulle vi inte vilja använda den i våra spel för att varenda (kanske inte varenda, men...) heterosexuell man som skulle spela det skulle äcklas om de fick se någon maskulin cameltoe i mellansekvenserna. En korkad ursäkt, men en ursäkt.

"Det är svårt att tolka dina texter, eftersom de till viss del motsäger sig själva (i alla fall i mina ögon). Det jag reagerade på var att du efterfrågade sexiga kvinnor, och att du tyckte att stora bröst och sexiga urringningar var bra. Ditt caveat om korsetterna överskuggades av din efterfrågan efter sexiga kvinnor. Och i ärlighetens namn - att du tycker korsetter är fåniga rustningar (vilket jag håller med om) utesluter inte att du efterfrågar bystiga donnor. Men okej. Jag ber om ursäkt om jag feltolkade dig, nu vet du i alla fall varför jag gjorde det."

Jag efterfrågar inte bystiga donnor. Jag vill inte, som jag skrivit redan, att alla kvinnor ska vara bystiga donnor i spel. Men: Jag reagerade på att TF-skinnet helt saknade stereotyper. Hela meningen med den här tråden är i runda slängar att jag inte vill att det ska bli att så fort en man är naken så måste en kvinna vara naken - och så fort en kvinna är naken så måste en man vara naken. Alla måste bära polotröja osv. Poängen är att jag tycker att det skulle vara tråkigt om allt alltid skulle skulle vara jämställt, eller om ingen någonsin fick rita en kvinna med stora bröst eller en stereotypisk man. Jag håller med om att det var korkat att skriva mina inlägg som om alla stereotyper var utrotade och att det bara fanns "polotröjs"-män och kvinnor kvar. Jag antar att jag skrev det ur något av en... lam sorts mardrömsframtid.

"Japp, och i det där TF-skinnet är det förmodligen det enda stället du hittar "korrekta kvinnor" på."

"Som sagt, det är ingen som har förespråkat att man skall ta bort stereotyperna som finns idag, bara utöka dem."

Men samtidigt finner jag inte en utpräglad kvinnlig stereotyp i TF-skinnet. Men på de manliga finner jag flera. Jag hänvisar upp till det där andra jag skrev tidigare om TF osv. i inlägget.

"Du tycker det är okej att kvinnor får lov att komma in på de mansdominerade områdena, men det är fel? Och du använder ord som inkräkta? Det får mig genast att misstänka att du inte alls tycker det är okej. Jag kan hålla med dig om att det inte är okej av någon att kräva att de skall göra något enbart baserat på könstillhörighet iofs. "

Jag tycker inte att det är fel. Ordet inkräkta omringades av två citattecken eftersom att jag endast ville förmedla innebörden av ordet, inte liksom... dess negativa laddning =P. Faktum är dock att jag kan känna att det är berättigat att kräva av någon att lära sig vissa saker endast pågrund av att är av ett visst kön, men då får man dra sitt strå till stacken också. Det är ju helt okej att byta sysslor, men att tvinga någon till att göra något bara för att man inte vill/orkar lära sig och sedan vägrar att göra det andra som behövs fixas, endast pågrund av att man känner sig kränkt för sitt kön, är inte endast motsägelsefullt utan också bara fel och ojust.

Vad gäller resten av den delen av mitt inlägg så är det lite luddigt för mig med. Det jag vill få fram är i stort sett att det kan förarga mig hur mansdominerat nästan alltid är fel, men att inte lika många klagar på ställen där kvinnodominans förekommer.

#14  Sv: Felen med ett nyanserat samhälle? devilkitten
2008-08-09 06:34:48

Nu vet jag vad du vill säga =)

Det tog ett tag, men vi skyller på språkförbistringar ;)

Men samtidigt finner jag inte en utpräglad kvinnlig stereotyp i TF-skinnet. Men på de manliga finner jag flera. Jag hänvisar upp till det där andra jag skrev tidigare om TF osv. i inlägget.


TF-skinnen du pratar om är tecknade av olika människor, tror jag bestämt. Många av de som gör fan-art tänker inte som Escapist i feminist-termer. Men visst, det hade varit kul att utöka antalet manliga stereotyper också, även om jag personligen hellre ser en utökning av de kvinnliga först.

Det är ju helt okej att byta sysslor, men att tvinga någon till att göra något bara för att man inte vill/orkar lära sig och sedan vägrar att göra det andra som behövs fixas, endast pågrund av att man känner sig kränkt för sitt kön, är inte endast motsägelsefullt utan också bara fel och ojust.


Att tvinga någon att göra något överhuvudtaget är ojuste och beror knappast på kön. Lev och låta leva. Tycker jag. Vill man göra något så gör man det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?