feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Är Tiina feminist överhuvudtaget?


Gå till senaste inlägget#1  Är Tiina feminist överhuvudtaget? Sjodin
2008-07-02 09:28:12

Tiina Rosenbergs krönika på svt-webben. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=94788&a… , samma som diskuteras i diskussionsdelen är rätt intressant.


Jag ställer mig frågan: Är Tiina Rosenberg feminist överhuvudtaget? Jag får känslan av att hon egentligen bara använder nån feministisk flagg för att skyla över sitt rätta jag, nämligen att hon bara är vanlig vänsterpartist.

#2  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Liv
2008-07-02 09:31:41

Menar du att det inte går att vara feminist _och_ vänster (partitillhörighet tänker jag inte gå in på, för det vet jag inget om)?

#3  Liv Sjodin
2008-07-02 09:51:13

Nejdå, såklart man kan vara feminist och vänstervriden.

Vad jag menar är att hennes "feminism" inte verkar vara så mkt feminism utan mer ett svepskäl för att få driva rent gammelkommunistisk politik.

Står ni som kallar er feminister verkligen bakom detta?

#4  Sjodin Liv
2008-07-02 11:00:18

Som du säkert är medveten om är feminismen väldigt diverserad, varvid det säkert finns både feminister som svarar "ja!" respektive "nej!" på frågan i #3.

Jag är själv är vänstervriden, som du så fint kallar det, och håller med om en hel del av det hon skriver. Jag skulle inte vilja dra det så långt som att säga att högervridenhet och feminism är totalt oförenligt, men min feminism är en vänsterfeminism.

Det står ju en hel del saker i den där krönikan, är det något specifikt du undrar om vi feminister verkligen står bakom?

#5  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Liv
2008-07-02 11:01:25

Förövrigt tycker jag att det är lite märkligt att du först kallar henne vänsterpartist och sedan skriver att hon driver en gammelkommunistisk politik, men det är OT.

#6  Liv #5 Sjodin
2008-07-02 11:03:49

Alright.. Det var lite onödigt av mig att blanda in partitillhörigheter.

Ser man till hennes åsikter så är de mer av gammelkommunistisk typ än modern vänterpartistiek.

#7  Liv #4 Sjodin
2008-07-02 11:08:20

Vi kan väl plocka några citat.

..feministisk politik värd namnet måste per definition vara kapitalismkritisk och ta avstånd från den frimarknadsfeminism som den borgerliga sidan representerar.


Flera kvinnor i bolagsstyrelser kan möjligen vara ett framsteg för jämställdheten, men aldrig för feminismen eftersom dessa kvinnor knappast tillhör något antikapitalistiskt avantgarde.
Måste man till höra ett "antikapitalistiskt avantgarde" för att få kalla sig feminist?

Vem vill vi kvinnor vara jämställda med? Med kvinnor och män vars hela värld cirklar kring profit, konkurrens och frimarknadsfundamentalism?

Svaret måste då självklart vara nej tack!


Vilka vill då "ni kvinnor" vara jämställda med?

#8  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Blindalina
2008-07-02 14:13:24

kan inte Tiina bara få tycka så då?
kan inte tiina tänka självständigt, och vi andra feminister tänka självständigt?

som sagt, tillhör inte den typen av allomfattande "ideologier" 1900-talet och inte 2000-talet?

#9  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Blindalina
2008-07-02 14:14:28

och vad är det som är fel med att tänka självständigt, som tiina gör? är det inte vad liberalismen eftersträvar?

#10  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Gullegubben
2008-07-02 16:02:58

Allt vad en feminist säger om vad som är feminism och vad som inte är feminism är sant. Är man feminist kan man aldrig säga något felaktigt om feminismen.

#11  Blindalina Sjodin
2008-07-02 16:17:03

Visst, alla får ju tycka som de vill.

Tiina slår ju rätt tydligt fast att om man ska kalla sig feminist så ska man tycka som henne.

Stör det inte er som själva kallar er feminister?
Jag skulle bli rasande.

#12  #10 Blindalina
2008-07-02 18:06:14

alls inte. det handlar om att man säger vad MAN säger och man tar saker för vad de är och lägger itne över allt på stamhövdingen.

#13  #11 Blindalina
2008-07-02 18:06:55

nej, men ärligt, jag begriper verkligen inte resonemanget. alla får stå för sitt.

#14  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Gullegubben
2008-07-03 00:29:25

"Det finns väl inte något mer skräckinjagande att försöka bli jämställd någon som upprätthåller existerande strukturer, ja, utgör rentav dess bärande bjälkar.

Feminismen är framför allt ett frigörelseprojekt, inte ett försök att domesticera och anpassa kvinnor och män till att dela på disken i privatägda bostäder, om de nu någon gång hinner dit med sina privata bilar via privata förskolor och skolor från de privata företag där de arbetar.

I tider då alla - inklusive arbetare, konstnärer och akademiker - ska uppfostras till entreprenörer vill jag denna sommar slå ett slag för offentlig sektor och allt kollektivt.

Låter gråsossigt, men låt gå för det. Det är åtminstone på rätt sida av blockgränsen.

Politik är nämligen inte bara samförstånd, utan också konflikt."

Hon får gärna bli mer tydlig med vad för politik hon vill se istället för vad hon inte vill se. Vill hon ha en offentlig sektor som uteslutande finansieras genom skatter på offentlig sektor, för att det inte längre finns någon privat sektor?

Om inte, vilka kapitalister vill hon ha kvar?

Jag tror att det kapitalistiska konsumtionssamhället är på väg bort och att vi istället kommer att få se en jord med färre människor som är mer av generalister och framförallt ägnar sig åt jordbruk. Fast jag är osäker på om det är ett samhälle som TR anser är jämställt och feministiskt även om det inte kommer att vara kapitalistiskt, i den mening kapitalism har haft de senaste säg 150 åren.

#15  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? pannasanna
2008-07-03 05:44:48

Sjodin sa:
Jag ställer mig frågan: Är Tiina Rosenberg feminist överhuvudtaget? Jag får känslan av att hon egentligen bara använder nån feministisk flagg för att skyla över sitt rätta jag, nämligen att hon bara är vanlig vänsterpartist.
Kan du tänka dig, jag ställer mig samma fråga om vissa som kallar sig liberalfeminister både här på feminetik och utanför.

#16  #15 pannasanna Sjodin
2008-07-03 07:43:18

Det är en berättigad fråga. Starta gärna en ny tråd om det.

Vad har du för åsikt om det denna tråd handlar om?

#17  Sjodin... Plutt
2008-07-03 07:55:13

"Tiina slår ju rätt tydligt fast att om man ska kalla sig feminist så ska man tycka som henne.

Stör det inte er som själva kallar er feminister?
Jag skulle bli rasande."

Jag är ganska van vid att människor som jag inte håller med uttrycker saker om mig som inte stämmer in på mig. "Kvinnor föredrar svin" är ett tydligt exempel. Det gör mig inte rasande, men å andra sidan så är jag härdad. Alla har en uppfattning om vad det är att vara feminist/liberal/kvinna/ung/sambo/hundägare/akademiker/blond/golfare/b arnlös/fotbollsspelare/m.m., m.m.. De flesta har inga problem alls med att uttrycka denna uppfattning.

Och visst gör man samma sak med män?

#18  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? pannasanna
2008-07-03 08:10:14

Sjodin sa:
Det är en berättigad fråga. Starta gärna en ny tråd om det. Vad har du för åsikt om det denna tråd handlar om?
Tråden handlar ju precis om det jag skrev i inlägg #15, att en som kallar sig feminist ifrågasätts om denne är en riktig feminist.
Jag ställer mig samma fråga varenda gång någon sätter ett prefix före sin feminism, oavsett prefixet. Sen är det upp till retoriken, argumenten och perspektivet som talar om för mig om denne är en trovärdig feminist eller inte.

Jag tar aldrig för givet att någon är en feminist bara för denna har valt att kalla sig feminist, feminismen har en djupare betydelse för mig än så.

#19  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? pannasanna
2008-07-03 08:16:08

I mitt personliga tycke, så är Tiina Rosenberg en trovärdig feminist, eftersom hon definitivt har ett feminististk perspektiv, som stämmer i mycket överens med min, på sin politiska ideologi, men sen att hennes politiska ideologi inte stämmer med överens med min är en helt annan sak, jag är inte lika mycket vänster som Tiina.

#20  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Gullegubben
2008-07-03 08:52:53

Jag uppfattar det som att de flesta feminister föredrar att icke-feministiska politiska meningsfränder har makten än att politiska motståndare som också kallar sig feminister gör det. TR passar in bra på den beskrivningen. Jag hör inte många borgerliga feminister klaga på alliansens brist på feminism. Eller gör de det så är det en nyanserad och försiktig kritik som avviker från feministers vanliga tonläge.

#21  #7 Liv
2008-07-03 09:27:12

Som jag skrev, min åsikt är inte att högervridenhet och feminism är oförenligt.

För mig personligen hör dock jämställdhet och klasslöshet ihop.
Jag har svårt att se hur vi ska kunna bli helt jämställda i ett kapitalistiskt samhälle.

Detta inlägg är dock ingen inbjudan till en politisk diskussion med mig.

#22  pannasanna #18 Blindalina
2008-07-03 12:46:11

"Jag ställer mig samma fråga varenda gång någon sätter ett prefix före sin feminism, oavsett prefixet. Sen är det upp till retoriken, argumenten och perspektivet som talar om för mig om denne är en trovärdig feminist eller inte.

Jag tar aldrig för givet att någon är en feminist bara för denna har valt att kalla sig feminist, feminismen har en djupare betydelse för mig än så. "

Exakt! Tack.

#23  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? udd
2008-07-03 19:34:11

Jag tycker Tiina misslyckas med att förklara varför statsägd sprittillverkning är en förutsättning för feminism. Jag fick känslan att feminismen kom in i krönikan lite på ett hörn, men att den nog egentligen handlade om något annat.

Jag tror det är mer fruktsamt att vara fler saker (feminist, kommunist, miljövän), än att vara en sak och sen försöka väva in allt i den. Feminism i sig har, som jag ser det, inte per definition något med "bra" att göra. Om vi var i krig vore det ur ett feministiskt perspektiv positivt om det fanns lika många kvinnor som män ute på fältet. Det är dock inget scenario att eftersträva eftersom krig är dåliga. På samma sätt är det feministiskt sätt positivt med kvinnor i bolagsstyrelser, även om det naturligtvis är upp till var och en att avgöra om bolag som sådana är bra.

#24  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? SGTallentyre
2008-07-03 21:09:45

I mitt tycke är det ganska oväsentligt huruvida Tiina är feminist eller inte. Särskilt inte om det ska användas för någon form av guilt by association.

Borde inte Stockholms Universitet ha en PR-avdelning, som kan mediaträna professorerna så att de inte gör folk arga eller ledsna varenda gång de uttalar sig?

#25  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Escapist
2008-07-03 21:18:06

Eftersom jag startade tråden i Diskussion vill jag bara påpeka att jag inte ifrågasatte Tiinas feministiska övertygelser. Dem tvivlar jag inte alls på. Jag var bara genuint nyfiken på hur hon får ihop det med ett så strikt, kontrollerat och normerat samhälle där kvinnors frihet är total inom hennes smala definitioner, och noll utanför dem. Det framstår som ett nytt ansikte på en gammal ideologi där förtrycket och begränsingarna består men flyttas om. Hon får givetvis tycka vad hon vill och jag håller inte henne ansvarig för någon annans åsikter egentligen, men det är ändå mer relevant att ifrågasätta en så känd och tongivande person än många andra.

#26  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Apoc
2008-07-03 21:34:27

Jag håller inte med krönikan, men jag blir inte upprörd över den. Hon tycker man måste vara vänster för att vara feminist.

Förför frågar Sjödin "Står ni som kallar er feminister verkligen bakom detta?", när ingen har påstått sig stå bakom det. Varför skulle alla feminister stå bakom vad en känd feminist tycker i andra frågor?

#27  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? SGTallentyre
2008-07-04 02:35:01

Apoc: Det är just därför som det är så meningslöst att stoppa in folk i facken "feminist" och "inte feminist".

#28  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Sjodin
2008-07-04 07:50:17

Jag inser att jag kanske hoggade min egen tråd lite här. Det jag funderade över i #1 är ju om inte Tiina egentligen har en annan agenda.

Hennes krönika är ju faktiskt ingenting annan än gammal unken vänsteragitation en bra bit vänster om vänsterpartiets. Sen, för att få det lite modernare(?) och mer politiskt korrekt så lindar hon in lite radikalfeminism i det.

Jag är övertygad om att hennes utspel spär på alla möjliga fördomar och missförstånd om feminism och att det inte verkar bekomma er härinne är ju en smula anmärkningsvärt.

#29  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? devilkitten
2008-07-04 08:04:53

Jag tror säkert det bekommer, men som så många andra sagt - en person gör inte en hel rörelse.

Om en framstående manlig professor i valfritt ämne gör ett uttalande som liknar det Tiina gjort, inte dömer man väl ut hela det ämnet bara för att EN person uttalat sig?

Reinfeldt har till exempel betett sig rätt underligt i FRA-debatten, men det betyder inte att ALLA moderater tycker som honom. Eller hur?

#30  Sjodin default
2008-07-04 08:28:22

Jag tror det grundläggande misstaget är att överhuvudtaget tolka feminism som en politisk ideologi. Det är ju snarare enbart en typ av intresseorganisation i stil med t.ex. Svenska Jägarförbundet. Det finns representanter för både feminister och jägare inom alla partier och inom alla politiska åskådningar. Deras grundläggande politiska värderingar är egentligen mycket viktigare för dem än deras intressevärderingar (feminism resp. jakt). Sedan försöker en del av dem, i likhet med Tina, att väva in sina intressen i sin grundläggande politiska åskådning. Då kan det bli så här lustigt.....

#31  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Blindalina
2008-07-04 13:24:48

bla bla.

#32  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Blindalina
2008-07-04 13:25:30

skulle det föreställa en typ av raljerande ironi så misslyckades det, innehållsmässigt.

#33  #27 Blindalina
2008-07-04 13:26:28

nej, är man feminist så är man.

#34  Sjödin #28 Blindalina
2008-07-04 13:29:02

"Jag är övertygad om att hennes utspel spär på alla möjliga fördomar och missförstånd om feminism och att det inte verkar bekomma er härinne är ju en smula anmärkningsvärt. "

Se defaults #30. Antifeminister är liksom inte bildade i feminism och blir de irriterade kommer de med i en feminists ögon grundlösa sågningar av en seriös rörelse. vad säger man, liksom? varför orka bli upprörd?

#35  Blindalina Sjodin
2008-07-04 15:09:01

Trollstav "Bla bla" är väl inte sådär superkonstruktivt, eller hur?

Din klotterplanksdebattstil är rätt skön. Men ibland går det lite för långt.

#36  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Lior
2008-07-04 21:08:43

Sjodin sa:
Din klotterplanksdebattstil är rätt skön.


Är det verkligen moderators uppgift att ger beröm av denna sort? Jag är nog inte ensam om att ogilla denna "klotterplanksbattstil" och ser därför gärna att den inte uppmuntras av moderatorer.

#37  Lior Sjodin
2008-07-04 21:35:41

Trollstav Jag kan knappast se att Blindalina fick "beröm". Hon blev ju faktiskt moddad för den postningen.

Det var ingen uppmuntran av någon speciell debattstil. Man har den stil man har och när den går övergränsen så blir man moddad. That's it.

#38  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Lior
2008-07-04 21:40:54

Visst, men när man viftar med staven är man moderator och ska väl då inte dela ut beröm, utan enbart koncentrera sig på att förklara regelöverträdelsen.

Kan du förklara varför det INTE ska tolkas som beröm när du som moderator skriver "din klotterplanksdebattstil är rätt skön"?

#39  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Apoc
2008-07-04 21:54:55

Moderatorer får väl vara personliga ibland. Lite trevlighet avstyr massor av onödiga konflikter. Kan vi återgå till ämnet nu?

Krönikan gav mig en något sämre uppfattning om Tiina Rosenberg, trots att ja är gfanska vänster.Dock har jag verkligen svårt att bli så väldigt upprörd. Hon är feminist och tycker om gammaldags vänsterretorik. Det kanske ger vissa en dålig uppfattning om feminism. Ska hon hålla tyst om sina åsikter för det?

Hur känner du när någon skriver att man måste vara för fri narkotika och avveckling av all offentlig skola för att vara en riktig liberal? Om du nu kallar dig liberal och inte håller med om dessa två åsikter.

#40  Blindalina default
2008-07-04 22:50:52

Whats's the problem liksom? Du är ju själv en av de feminister som uttryckligen sagt att feminism inte är en ideologi! Ska jag inte ta intryck av vad du och andra feminister säger?

Och var skulle jag ha påstått att feminismen inte är en seriös rörelse? Svenska Jägarförbundet är ju en etablerade seriös rörelse. Det kan väl knappast vara speciellt negativt att bli jämförd med dem?

Ärligt talat, jag greppar inte vad du hänger upp dig på! Whats's the problem liksom?

#41  #34 Blindalina Sjodin
2008-07-05 16:13:31

Det där argumentet hör jag lite då och då. De som inte håller med om feminismens förträfflighet gör det gör att det inte är pålästa och inte hänger med i feministernas resonemang. Det är ett väldigt vågat argument som jag faktiskt inte tror håller.

Ska man behöva vara "bildad i feminism" för att förstå den? Det låter väldigt sekteristiskt i mina öron.

#42  Sv: udd 23 Sinderella
2008-07-05 16:17:31

Jag vet inte vad din definition på feminism är, eller vilke av feminismens alla grenar du känner mest sympati och engagemang för.
Jag kan bara tala för mig själv.
Men i den feminism jag bekänner mig till är ett våldsfritt samhälle en av de absolut mest centrala hörnstenarna.
Därför är det totalt irrelevant för mig hur stor andel kvinnliga respektive manliga torterare det finns i Irak, hur många manliga respektive kvinnliga tjurfäktare det finns, hur många mödrar respektive fäder som får vårdnaden om barn trots att de försökt döda den andra föräldern eller förgripit sig sexuellt på barnen.

I det samhälle jag vill se existerar ingen tjurfäktining, ingen tortyr, inga ockupationer och inga föräldrar som försökt döda den andra föräldern eller förgripit sig sexuellt på barnen får någonsin vårdnaden, eller ens umgänge om det inte är på barnens egen begäran.

Därför kunde jag inte bry mig mindre om andelen kvinnliga torterare, tjurfäktare, o.s.v
Ur ett strikt biokstavligt tolkat jämställdhetsperspektiv är möjligtvis sådant viktigt, men inte ur ett feministiskt.
Därför betonar jag ständigt att det är feminism och inte jämställdhet jag är intresserad av.

#43  sjödin Blindalina
2008-07-05 17:26:28

nej, men förstår man så förstår man.

#44  blindalina 43 default
2008-07-07 00:42:07

It goes both ways, vet du väl?

#45  Lior Sjodin
2008-07-07 11:33:29

Trollstav Har du synpunkter på modereringen så skriver du ett inlägg i "om webbplatsen", alternativt skickar ett mail.

#46  default Blindalina
2008-07-07 13:49:20

ja, det är självklart. jag förstår inte antifeminism.. men förstår man så förstår man. förstår man inte feminism så gör man det inte. men kan kan alltid lära sig.

#47  blindalina default
2008-07-10 07:29:16

Vad är 'antifeminism'?

Hur kan man förstå 'feminism'? Det finns ju ingen ideologi och ingen fast definition av vad det konkret är. Alla har sin egen syn på vad som är feminism (för dom själva). Det är ju heller inte ovanligt att feminister anklagar varandra för att inte vara feminister! Hur ska då en utomstående kunna lära sig vad 'feminism' är och än mindre förstå den?

#48  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? devilkitten
2008-07-10 08:08:30

Jag rekommenderar boken "Feminism" av Lena Gemzöe om du verkligen är intresserad av att ta reda på det. Den finns att köpa, alternativt låna på ett Stadsbibliotek nära dig.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=…

I den står bland annat att feminism inbegriper fyra olika sfärer där kvinnan som kollektiv är underordnad männen - nu pratar vi inte om individer, utan om grupper:

Politisk/ekonomiska sfären

"Kvinnor och män är inte jämnt fördelade inom alla politikområden. Kvinnorna arbetar med vård, omsorg, socialpolitik, jämställdhetspolitik och familjefrågor. De driver frågor om abort, våld mot kvinnor, pornografi och prostitution. Männen däremot dominerar i skatte-, finans, försvars, och trafikpolitiken, samt i frågor som rör indrastruktur och skydd. Denna uppdelning av politiken motsvarar i stora drag en uppdelning i traditionella kvinnliga och manliga ansvarsområden."

Det här, påstår Gemzöe, tillsammans med en könssegregerad arbetsmarknad och stora skillnader i hur mäns och kvinnors arbeten värderas och avlönas visar på att kvinnor har en mycket liten del i den ekonomiska makten.

Den andra sfären är familjesfären. Kvinnor arbetar mer med hushållsbestyr än männen, trots att de också i högre utsträckning sköter ett heltidsjobb. Enligt Gemzöe:

"Sammanboende småbarnsmödrar utför 50 timmars obetalt hemarbete per vecka, medan motsvarande siffra för småbarnsfäder är 25 timmar."

Hon påpekar också att män enbart utnyttjar 14.6 % av den sammanlagda tiden för pappaledighet. Deras uttag av ledighet ökar kring jul och nyår samt under sommarmånaderna.

Den tredje sfären är kulturell nedvärdering av kvinnor och kvinnors erfarenheter. Kvinnors insatser i kultur och historia nedvärderas och ses som betydelselösa. Medieindustrin bygger på en objektifiering av kvinnors kroppar - enligt den synen är kropp och utseende allt. Gemzöe citerar en undersökning som LO gjort 1998 att enbart 20 - 30% av de människor som syns i TV och media är kvinnor. Beskrivningar av kvinnor i media centrerar på kvinnor som offer, objekt, otillräckliga och obegåvade.

den fjärde sfären är våld mot kvinnor och sexuellt utnyttjande av kvinnor. Här tar hon upp bemötandet av kvinnor inom rättsväsendet, och den blinhet inför offret som det ofta uppvisar.

Sammantaget visar de här fyra olika sfärerna på en strukturell ojämlikhet mellan könen.

"Att se detta i hela sin vidd skulle jag vilja kalla en feministisksamhällssyn. Så länge man ser dessa förhållanden var för sig kan man fortfarande behålla känslan av att de är spridda företeeöser utan inbördes samband, och att de kan avhjälpas med spridda jämställdhetsåtgärder. Det är helhetsbilden och konsekvensen i underordningen av kvinnor som uppenbarar vilken underliggande struktur det handlar om.[/citat[

Det finns dock ett caveat:
"I kritiken att feminismen ger en alltför negativ bild av kvinnors verklighet finns dock en viktig aspek, som är värd att ta på allvar. Beskrivningen ovan gör nämligen inte helt rättvisa åt två viktiga aspekter av en feministisk samhällssyn, nämligen förändring och kvinnors aktiva roll. Den struktur av ojämlikhet ... är inte statisk och stillastående - den förändras hela tiden."

Läs boken. Den är bra och ger en övergripande bild av feminism, och kan också belysa varför det är svårt att ge en enhetlig bild av den.

#49  devilkitten default
2008-07-14 10:00:13

Är Lena Gemzöes bok en objektiv definition på feminism som alla feminister delar eller är det bara en enskild feminists egna beskrivning av 'sin feminism'?

#50  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? devilkitten
2008-07-14 15:11:55

Lena Gemzöe har samlat många olika typer av feminism i sin bok. Det handlar om en allsidig belysning av ämnet, ingen specifik inriktning, och det ingår även en kritisk granskning av feminismens olika ansikten. Den utgår ifrån feminism som en tanketradition och samhällssyn.

#51  devilkitten default
2008-07-15 15:16:13

Hur kan en bok som 'utgår ifrån feminism som en tanketradition och samhällssyn' kritiskt granska feminismens olika ansikten?

#52  devilkitten 48 jkbg
2008-07-15 15:43:13

Ursäkta att jag "hackar" på detaljer
Den andra sfären är familjesfären. Kvinnor arbetar mer med hushållsbestyr än männen, trots att de också i högre utsträckning sköter ett heltidsjobb. Enligt Gemzöe:

"Sammanboende småbarnsmödrar utför 50 timmars obetalt hemarbete per vecka, medan motsvarande siffra för småbarnsfäder är 25 timmar."

Antingen är jag osedvanligt trög, eller är det nåt syftningsfel (synfel, haha..) i första stycket. Vad menas med att "de också i högre utsträckning sköter ett heltidsjobb"?

Sen tror jag hon använder gamla siffror i den jämförelsen.

Vänliga hälsnigar -Niklas

#53  #48 devilkitten MartinK
2008-07-15 16:54:47


Den andra sfären är familjesfären. Kvinnor arbetar mer med hushållsbestyr än männen, trots att de också i högre utsträckning sköter ett heltidsjobb. Enligt Gemzöe:


Enligt CSB så är den sammanlagda (obetalt och förvärvsarbete) arbetstiden lika för kvinnor och män (det är tom så att män arbetar någon timme mer per vecka).
Så man undrar ju hur Gemzöe kommit fram till ovanstående..


"Sammanboende småbarnsmödrar utför 50 timmars obetalt hemarbete per vecka, medan motsvarande siffra för småbarnsfäder är 25 timmar."


Fäder förvärvsarbetar å andra sidan mer, t.o.m mer än män utan barn.
Varför detta skulle betyda att kvinnor är underordnade när det gäller hemmet undrar jag. Om någonting så innebär det snarare att kvinnor är de överordnade i hemmet.


den fjärde sfären är våld mot kvinnor och sexuellt utnyttjande av kvinnor. Här tar hon upp bemötandet av kvinnor inom rättsväsendet, och den blinhet inför offret som det ofta uppvisar.


Tar hon även upp det faktum att män döms hårdare än kvinnor av rättväsendet?

#54  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? devilkitten
2008-07-16 10:28:43

Jag citerar boken. Den är utgiven 2005, och med tanke på det jag citerar, att de här strukturerna inte är stillastående, så kan det mycket väl hända att siffrorna har ändrats sedan dess. I mina ögon är det inte siffrorna som är det intressanta, utan att könssegregering förekommer i många olika områden i samhället.

Är ni intresserade av hur Gemzöe har kommit fram till siffror och dylikt rekommenderar jag att läsa boken. Den hanrlar inte enbart om siffror utan även om feminismens historia och utveckling, något jag tror kan svara på många frågor som har kommit upp i den här tråden.

#55  #54 devilkitten MartinK
2008-07-16 13:29:12


Jag citerar boken. Den är utgiven 2005, och med tanke på det jag citerar, att de här strukturerna inte är stillastående, så kan det mycket väl hända att siffrorna har ändrats sedan dess.


Frågan är ju om det verkligen har ändrats så radikalt på bara ett par år, jag tvivlar på det.


I mina ögon är det inte siffrorna som är det intressanta,


Om siffrorna inte spelar någon roll så är det inte vetenskap längre utan dogmer.


utan att könssegregering förekommer i många olika områden i samhället.


Problemet är ju att det inte säger någonting om diskriminering om det bygger på felaktiga uppgifter..

Tyvärr så är ju min erfarenhet att det knappast är unikt för detta fallet. Börjar man rota i feministisk forskning så är den ofta felaktig eller tendensiös.


Är ni intresserade av hur Gemzöe har kommit fram till siffror och dylikt rekommenderar jag att läsa boken.


Jag skulle gärna göra det men jag vill inte stötta felaktig forskning genom att betala för den. Men om jag kan hitta en piratkopia av den så..

#56  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? FemAspirant
2008-07-16 16:18:43

Jag citerar boken. Den är utgiven 2005, och med tanke på det jag citerar, att de här strukturerna inte är stillastående, så kan det mycket väl hända att siffrorna har ändrats sedan dess.


http://www.scb.se/templates/tableOrChart____2…

#57  Blindalina Observatore
2008-07-24 18:29:41

"och vad är det som är fel med att tänka självständigt, som tiina gör? är det inte vad liberalismen eftersträvar?"

Har man den inställningen så är man utanför alla socialistiska ramar som finns. Nyliberalism är en politik för att bränna ut människor både som män och kvinnor.

Och Tiina Rosenberg tillhör säkerligen några av dem, verkar det som ialla fall. I Sovjet gjorde man precis det också men man kallade det något annat. För att det ska se snyggt ut! Man lärde sig lite mer prylar från 1940-talets Tyskland, för hur det egentligen borde se ut.

#58  #56 ultraliberal
2008-07-29 20:36:43

Ge upp, Gemzöe sysslar med "genusvetenskap", inte vetenskap.

#59  #54 devilkitten
2008-07-30 06:15:25

Gå igenom boken och visa vart Gemzöes forskning är felaktig eller tendenslös. Du har inte ens läst boken och kritiserar den ändå? Hur ogrundat får det bli? Skall man kritisera en teori eller litteratur om en teori anser i alla fall jag att man bör ha läst det man kritiserar och inte generalisera runt det.

Det är jättelätt att säga "den och den personen har fel _för h*n är feminist_, men det är tydligen avsevärt svårare att stötta påståendena med faktiska källor.

Undantaget i den här tråden är FemAspirants hänvisning till SCB. Tack för den FemAspirant.

#60  Sv: Är Tiina feminist överhuvudtaget? Observatore
2008-07-30 12:15:50

Man skulle också kunna säga att antagligen var Adolf Hitler en av världens första manliga feminist!?

Efter att ha sett programmet om Fi det feministiska alternativet som skulle in i riksdagen. Säkert har de flesta sett det programmet. Den attityd Tiina föraktfullt visar upp är skrämmande. Och många förståndiga kvinnor hoppade av. Utom en! Och hon var mig en mycket alvarlig problemfylld kvinna, full av förakt och ännuvärre blev det när så många hoppade av. Hatet till människan som det visades i programmet får mig till sådana historiska tillbakablickar som sovjet, progrommer och häxjakter.

Detta så som oftast blir att man alltid ska förminska eller möta med aggressivitet för att man inte kan hantera den kritik som ställs upp.

Det är hatet som gör den politiska rörelsen att man går över styr. Det är hatet i en politisk rörelse som får alvarliga konsekvenser för folket. Vilket man blundar för!

Det är heller inget nytt. Det har altid varit så med några få undantag.

Jag är säker på att feminism är inte vettigt som politisk rörelse. Den har som avsikt att förfölja andra människor, framför allt män.
Det har inte med kvinnor att göra. Utan att ta fram det mörkaste inom känslolivet hos det kvinnliga och utvöva psykologisk terror.

Att en kvinna säger att hon är feminist har heller ingen betydelse utan den att hon som person strävar efter ett jämlikt samhälle eller för henne själv att få ha rätten till sitt liv som hon önskar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?