feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

mannens status som foralder


Gå till senaste inlägget#1  mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-02 06:49:16

Kvinnan har lagre status i det offentliga for att inte tillrackligt manga briljanta kvinnor tillatits excellera fritt inom politiken, vetenskapen, konsten, affarslivet sags det.

Hur ar det i hemmet och i foraldraskapet?
Har mannen hogre status har med?

#2  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-02 10:02:46

Vager mannens ord tyngre an kvinnans i samtal med sjukskoterskan pa barnavardscentralen eller froken pa dagis? (en del av samhallet)

#3  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-20 05:43:07

i tråden 'Bryt kvinnodominansen' diskuteras individuell föräldrapeng.

feminister tycker att män skall gå med på att sänka sin status på arbetsmarknaden för att kvinnornas status på arbetsmarknaden skall bli högre.

feminister menar att män som motprestation får HÖGRE status som föräldrar.

HÖGRE än vad då? högre än ingen status alls... MEN vad hjälper det med lite högre status OM Modern fortfarande hör en mycket högra status?

The Winner Takes It All gäller här. Den som har bäst anknytning och som anses bäst för barnet får vårdnaden/ blir boförälder.

Tänk själv:

I ena vågskålen ligger graviditet + amning + halva föräldraledigheten

I andra vågskålen ligger halva föräldraledigheten

Vilken vågskål väger tyngst? Den första naturligtvis.

Det skulle krävas att män tar ut 80% och kvinnor 20% för att vågskålarna skulle väga lika och då skulle mäns status på arbetsmarknaden bli lägre än kvinnors.

Mäns status som föräldrar kan endast höjas genom lagstiftning som reglerar vårdnad/boende och attitydförändringar. När män betraktas och behandlas som lika kompetenta och lika mycket värda som föräldrar är det dags att dela 50/50, inte förr, annars hamnar män i en känslomässig beroendeställning av primärföräldern (Modern). En mansfälla minst lika djävulsk som hemmafru-kvinnofällan. Så det så.

#4  Sv: mannens status som foralder Kaiser
2008-07-20 16:57:03

Lagstiftning har sällan visat sig vara till gagn för attitydförändringar.

Eller, okej då - jo ...

Inga tyskar (renrasiga sådana) handlade tvål av Schmuel Rosenberg. Men det berodde iofs på att Schmuel, p ga annan lagstiftning, redan hade tvingats stänga sin butik och befann sig "på annan ort".

(Godwins lag, jag vet, men wtf.)

#5  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-20 17:31:55

nej, som feminismen/genusteorin länge ansett så finns det sexism mot män på områden som trad. varit tillordnade kvinnor, givetvis.

feminismen har sen 70-talet försökt jobba emot absurda orättvisor som denna.

#6  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-20 17:35:19

jag kan säga att min egen pappa både är feminist, lika mkt förälder som min mor och tagit minst lika mkt ansvar för alla delar av uppfostran samtidigt som chefsskap. inte minst att prata känslor, läsa godnattsagor och bre mackor och ha maten på bordet, trots ensamstående.

visst borde fler exempel ges i kulturen på bra briljanta fadersgestalter med status.

#7  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-20 17:35:50

oavhängigt min farsa!

#8  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-20 17:42:15

"Mäns status som föräldrar kan endast höjas genom lagstiftning som reglerar vårdnad/boende och attitydförändringar. När män betraktas och behandlas som lika kompetenta och lika mycket värda som föräldrar är det dags att dela 50/50, inte förr, annars hamnar män i en känslomässig beroendeställning av primärföräldern (Modern). En mansfälla minst lika djävulsk som hemmafru-kvinnofällan. Så det så. "

ja, som nämnt i #5 så är detta för mig helt självklart och lika mkt en självklarhet inom den feministiska kampen. feminism- jämlikhet.

det började redan på 70-talet med hoa hoa dahlgren och pappagrupper, i feminismens namn.

#9  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-21 09:59:08

"en självklarhet inom den feministiska kampen"

det är det inte. det är en självklarhet att män skall agera drängar åt Modern.

det är inte det samma som att bli likvärdiga som föräldrar.

Din far hade aldrig kunnat läsa godnattsagor om din mor varit negativt inställd till honom som far.

Vad görs för att ändra attityderna på detta område? Inget alls.

Feminismen hjälper till att cementera gamla unkna attityder ute i samhället som att kvinnor är offer och män är förövare.

Att förändra attityder tar lång tid men inget har hänt sedan 70-talet när det gäller mäns status som föräldrar.

#10  Sv: mannens status som foralder Mumriken
2008-07-21 11:33:14

Blindalina:
Jag vet tyvärr inte om jag sett så mycket av självklarheterna inom den feministiska kampen, när det gäller pappornas likaställning som föräldrar. Jag har mest fått höra saker som "varför ska feminismen kämpa för det, vi har fått kämpa för kvinnornas rätt".

Vissa feministiska strömningar ligger faktiskt också som ett extra ok över de män som vill ta sitt ansvar, genom att man så ofta kommer tillbaks till den generella bilden av män som aggressiva, som lämnar familj och barn m.m. Det finns en viss riktighet i den bilden, naturligtvis, ingen rök utan eld. Men det förstör så mycket för de män som faktiskt vill vara lika föräldrar.

Mycket handlar det om att ändra attityden på de maternalistiska bastioner som finns, som t.ex. baranvårdscentralen, mödravårdscentralen (som egentligen borde vara en föräldravårdscentral), familjerätten, m.fl. ställen. Där måste man fortfarande vara väldigt stark för att kunna få lika rättigheter som man. Jag har alltför många gånger stött på höjda ögonbryn och ifrågasättande som deltagande pappa.

Fast jag håller inte med dig, xtrqpz, om att det inte ändrats sen 70-talet, det har ändrats, men långt ifrån tillräckligt... Problemet är nog att vi män måste ta saken i egna händer, till slut... för det kommer inte att komma tillräcklig hjälp från andra håll...

#11  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-21 12:21:54

mumriken: det har ändrats lite på ytan men inte i grunden, värderingarna och inte minst de invanda föreställningarna finns kvar, märks särskilt väl om/när det krisar och saker ställs på sin spets. det är PK att lalla lite med pappor som låtsasjämlika, men när det blir allvar ser vi vem som burit barnet i sin kropp minsan...

visst måste alla som på allvar tycker att föräldraskap inte skall vara en kvinnlig bastion ta saken i egna händer

vad jag vill är att feminismen åtminstone skall sluta motarbeta detta

#12  #10 Blindalina
2008-07-21 12:42:51

visst, jag har erfarenhet av en del sådana åsikter också, t ex av föräldrars politiskt mossiga bekanta som applicerar egna fördomsfulla åsikter (enligt mig) i sin (livmodersfeminist)agenda. men jag ser det för vad det är. dumheter.

alla feminister jag känner är för eller jobbar för mannens rätt i samhället och givetvis också som förälder. alltså för mig är det vad feminism går ut på.

men jag håller däremot helt med om att det finns mkt sexism mot män från kvinnor inom dessa områden! men alla kvinnor är ju tyvärr itne feministiskt orienterade. ;)

givetvis måste vi göra ngt åt det!

#13  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-21 12:44:08

för mig blir det därför helt kortslutning i systemet när man drar in feminismen som nåt slags motpol till detta, för mig är det precis tvärtom.

däremot som sagt finns en massa sexism. men det är inte feminismens fel liksom.

#14  #9 Blindalina
2008-07-21 12:49:22

en självklarhet inom den feministiska kampen"

xtrpqz sa: "det är det inte. det är en självklarhet att män skall agera drängar åt Modern."

VA? har du nånslags motivering varför detta skulle vara en feministisk tanke? det var det sjukaste jag hört, men förklara gärna.


"är inte det samma som att bli likvärdiga som föräldrar."

jo, feminismen till skillnad från alla andra har alltid strävat efter att män och kvinnor ska bli likvärdiga som föräldrar.


"Din far hade aldrig kunnat läsa godnattsagor om din mor varit negativt inställd till honom som far. "

nej, och nu var de båda feminister som strävade efter jämlikhet och gjorde uppror mot generationerna före. vill du förminska deras kamp?


"Vad görs för att ändra attityderna på detta område? Inget alls."

jodå, men det kommer alltid från feministiskt håll.


"Feminismen hjälper till att cementera gamla unkna attityder ute i samhället som att kvinnor är offer och män är förövare."

eh, nej. var har du fått det ifrån? motivering?

"Att förändra attityder tar lång tid men inget har hänt sedan 70-talet när det gäller mäns status som föräldrar. "

eh, jo. TACK VARE hur de kämpade på den tiden!!! har du lvh läst din historia? men det är tyvärr mkt kvar. och det finns en massa sexism mot män av kvinnor. men de är oftare icke feminister än feminister och framförallt, FEMINISMEN KÄMPAR för männens och kvinnans jämställdhet och lika rättigheter!!

#15  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-21 13:09:13

feminismen kämpar för att förbättra kvinnors villkor

det är inte feminismen som uppfunnit tanken om jämlikhet

feminismen utnyttjar invanda föreställningar som att kvinnor är svaga/offer och att män är förövare för att få sympatier och resurser för kvinnors 'svåra situation' i Sverige år 2008.

att framställa män som förövare och ansvariga för förtryck och kvinnor som oskyldiga offer är ett ständigt återkommande feminitiskt sätt att väcka gehör för kvinnosaken ute i samhället

att allmänheten än idag ser män som förövare och kvinnor som offer gör det mycket svårt att förändra attityder och föreställningar kring män som föräldrar

ang. dina föräldrar kamp: jag förminskar inget. det är ett faktum att män inte kan utöva föräldraskap mot Moderns vilja.

#16  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-21 13:29:22

nej, tyvärr men det där kan jag inte argumentera emot, det är absurt.

#17  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-21 13:30:36

feminismen strävar ju alltså efter att mannen INTE ska ses som förövare utan som en människa, jag fattar verkligen inte hur du tänker.

aftonbladetfeminism?

#18  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-21 13:31:52

SAMHÄLLET däremot strävar efter att se mannen som förövare. se skillnaden.

#19  Sv: mannens status som foralder Mumriken
2008-07-21 13:36:23

Blindalina, du har rätt i mycket, men nedvärdera inte de icke-feministiska jämställdhetsivrarnas kamp heller. Det är faktiskt inte alltid bara feminister som driver jämställdheten framåt.

Ja, feminismen har gjort mycket, men det finns också förgreningar av feminismen som bara ser kvinnan som offer, inte mannen. Det finns även flera personer här på feminetik som står för den synen, tyvärr, och ännu mer tyvärr är det ofta de som hävdar att det finns en gemensam feministisk agenda/samsyn m.m.

Jag vet att det finns feminister som strävar mot en sann jämställdhet, och heder till dem, men det finns även många icke-feminister som strävar mot jämställdhet i vardagen, och heder ska gå till dem med... och tyvärr så finns det både feminister och icke-feminister som agerar på ett sätt som motarbetar sann jämställdhet (så som jag tycker den bör vara).

#20  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-21 13:38:37

feminismen utnyttjar samhällets syn på män som förövare för att få uppmärksamhet och resurser till att förbättra kvinnors situation

#21  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-21 14:51:51

och bidrar därmed i hög grad till att cementera föreställningar kring män som förövare och kvinnor som offer

tyvärr gäller det också genusvetenskapen, tyngdpunkten ligger på att män och maskulinitet är ett problem, kvinnor är offer

(gör några sökningar på moderskap, faderskap, föräldraskap i Gena etc och se själv)

(om män någon gång ses som offer så är det andra MÄN som är förövare, inte kvinnor)

#22  xtrqpz Corona
2008-07-21 16:13:46

Och på vilket sätt arbetar du aktivt mot denna syn på män och för att männen ska få större inflytande vad gäller föräldraskapet?

Här är några platser som ser ut som något för dig:

http://www.mfj.se/

http://www.mansjouren.nu/

http://www.mansjouren.se/

Vad jag menar är att det lönar sig inte att gnälla på dem som arbetar för jämställdhet - därför att man inte anser att de inte arbetar tillräckligt snabbt eller mycket - om man inte själv är beredd att dra några strån till stacken.

Här har du din chans att få vara både kreativ och positiv.

#23  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-21 16:59:03

mansjourer, mer av samma syn, män är problem, kvinnor är offer

menar du att män inte SKA ha hand om barn så länge det finns män som tar till våld?

hur är det med kvinnors övergrepp mot barn? psykiska övergrepp, kränkningar, PAS etc?

#24  Sv: mannens status som foralder Apoc
2008-07-21 17:02:17

Ja, vilka icke-feministisk organisationer finns det egentligen som jobbar för jämställdhet? Inte bara tycker om jämställdhet i princip, utan faktiskt gör någonting. Det är inte bara en retorisk fråga, det vore faktiskt intressant att veta.

#25  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-21 17:07:30

så mäns låga status som föräldrar beror på att det inte finns så många icke-feministiska organisationer som jobbar för jämställdhet?

och jag har ingen rätt att kritisera feminismen om jag inte är aktiv i en jämställdhetssträvande organisation?

#26  Sv: mannens status som foralder FemAspirant
2008-07-21 17:39:54

Kan inte du berätta för oss vad du gör Apoc, som ett perspektiv på din insinuerade kritik av xtrqpz engagemang?

För inte vill du bara komma med ett litet tjuvnyp och sedan inte fortsätta diskussionen?

#27  #19 Blindalina
2008-07-21 17:50:16

alltså.. det har ju ingenting med vartannat att göra.
att säga att _vissa_ utpekade feminister inte bryr sig om vissa mansfrågor och/eller är sexister och haka upp sig på det, är samma sak som att åka till polen och säga till nån som heter anders att han har en ful vårta på hakan enbart för att man stör sig på vårtor, ca ungefär.

när det ni tar upp i #1 de facto är ett av huvuddragen i feminismen liksom.. Ironin! blir lite chockad faktiskt.

när feminismen ( vilket ni borde veta) är en bred rörelse där den absoluta huvudpunkten ligger på jämlikhet övh och både mans-och kvinnofrågor. 90 % av min feministiska omgivning är helt ärligt för både mäns och kvinnors jämlikhet, resterande är lite mer orienterade mot att feminismen är en kvinnorörelse och ej mansrörelse. kanske 2% feminister jagvet är inte feminister utan sexister.

men alla dessa tillsammans gör ungefär 90000% mer än icke och antifeminister.

#28  Sv: mannens status som foralder FemAspirant
2008-07-21 18:03:26

Jag kan ge dig många trådar inne på diskutera som inletts just för att kritisera feminister som propagerar för det du säger är den absoluta huvudpunkten inom feminismen.

Kan du visa på en enda tråd inne på diskutera som har inletts för att kritisera den lilla gruppen mer orienterade mot att feminismen är en kvinnorörelse?

Är vi dumma i huvudet som inte fattar vad feminister säger och gör? Är det hela tiden vi som inte förstår, missförstår och vantolkar? Har vi aldrig någon poäng i det vi skriver?

Har du någonsin tagit bladet från munnen och kritiserat en sexistisk feminst?

#29  Sv: mannens status som foralder Mumriken
2008-07-21 18:43:02

Den där procentsiffran som du anger, är ett bra exempel på just precis det jag reagerade mot. Det jag menade och som du uppenbarligen missförstod var just att du ger feminismen äran av allt jämställdhetsarbete, när det finns andra som också gör stora insatser för jämställdheten.

Jag känner många pappor som aktivt jobbar för att vara eller för att få vara halvtidsföräldrar på samma villkor som mammorna. Inte många av dessa är feminister, men ur ett attitydändrande perspektiv gör det stora insatser. Jag la ner mycket tid och kraft på att få vara au-pair i England och ta hand om barn redan på 80-talet, något som på den tiden förvägrades killar, men jag är inte feminist för den sakens skull. Inte heller för att jag tagit hand om mitt barn, eller stöttat min hustrus karriär före min egen, gör mig till feminist, men däremot till jämställdhetsivrare.

Som jag sa, feminismen har en del bra företrädare, och har gjort en hel del för jämställdhet, men det finns andra som bidrar till jämställdheten med.

Jag vände mig bland annat mot den här formulering i #14:

Blindalina sa:

"Vad görs för att ändra attityderna på detta område? Inget alls."

jodå, men det kommer alltid från feministiskt håll.


Det finns andra än feminister som kämpar för jämställdhet, och feminismen kan inte ta äran för allt jämställdhetsarbete... Det var bara det jag ville säga.

#30  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-21 18:51:06

men du och jag måste ha HELT olika _syn_ på feminismen!

det gör mig alltid lika deppig, att jag som varit likadan feminist sen 16-årsålder alltid måste försvara mig här på jäif, gaaah. det känns nästan kränkande. men enough med känslospråket, haha. :)

men nästan alla jag känner som är feminister har liksom samma syn på feminism som jag.

visst finns det väl folk som inte vill kalla sig feminister som råkar vara jämställdshetsivrare, men jag förstår verkligen inte vad de har för anledningar att inte kalla sig feminister. jag tycker det är lite fegt, i allmänhet. jag tycker det är att skita jämställdhetskampen i ansiktet att lobba mot feminismen och samtidigt vara jämställdshetsivrare. då måste man ha fått feminismen helt om bakfoten.

#31  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-21 18:53:52

för mig är feminism; en samling genusteorier, samt en aktiv kamp för jämlikhet mellan kön. detta inbegriper givetvis även mansfrågor. att det heter feminism är pga att det är mkt historia (och kamp) i ordet.
jag är dock hardcorefeminist och ingen darn mjäkig kvasi"humanist" eller " ekvibilarist" el dyl nyliberalt påfund.

#32  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-21 18:55:21

eller kamp och kamp, en vilja och strävan efter jämlikhet mellan kön iaf. inte alltid man orkar stå på barrikader precis. ;)

#33  Blindalina xtrqpz
2008-07-21 19:15:41

om nu feminismen huvudsakligen jobbar för jämställdhet,
varför har män så låg status som föräldrar och varför har detta faktum så låg prioritet inom feminismen?

#34  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-22 05:51:05

finns det, vad Connell kallar hegemonisk maskulinitet, en motsvarande 'hegemonisk feminitet' inom omsorg och vård av avkomman?

brydde sig Butler, Conell mfl mfl om att ens ta med detta i beräkning när de formulerade sina teorier, eller var det ointressant för dem?

dvs är maskulint verkligen överordnat feminint även inom vård och omsorg av avkomman?

väger en pappas utlåtande om vad spädbarnet mår bäst av tyngre än mammans?

fundera på det.

#35  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-22 06:07:04

är det faktum att många kvinnors identitet är starkt kopplad till att de kan få barn/har barn oproblematisk?

är det bara män som har psykologiska behov av att kontrollera sin omgivning?

får detta konsekvenser när kvinnor skall dela föräldraskapet jämlikt med män?

är lösningen att göra om män till kvinnor (feminisera)?

#36  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-22 07:11:15

om feminint är överordnat maskulint inom vård och omsorg av avkomman,
ser kvinnor det? eller är de blinda för sin egen överordning?

varför tassar feministiska män på tå när det gäller Moderskap, amning etc? är det av hänsyn till att kvinnan är så 'förtryckt' på alla andra områden?

är det vad som kallas hardcore feminism?

att endast diskutera det problematiska med den maskulina positionen och lämna den feminina ifred?

#37  Men Blindalina... Plutt
2008-07-22 09:02:07

Det finns ju faktiskt de som tror på, och arbetar för, jämställdhet utan att anse att mannen är överställd kvinnan. Alltså, man jobbar för lika villkor utan att säga att varken den ena eller den andra har något slags övertag förutom i specifika frågor. Det tycker jag att man ser hos väldigt många på JÄIF, och vissa gör ju jättemycket för den kampen, men de är inte feminister.

Man behöver alltså inte vara feminist för att arbeta för jämställdhet, och många som har gjort mycket är heller inte feminister. Jag tycker inte att du ska behöva försvara dig alls, för du skriver väldigt mycket som är jätteklokt, så snälla ta inte det här som ett "anfall". Det är bara det att jag ser att människor som mumriken och femaspirant åstadkommer mycket bra, och tycker att de har rätt när de inte vill kalla sig feminister.

#38  Plutt Blindalina
2008-07-22 13:48:25

ja, men jag opponerar mig så eftersom jag faktiskt vill försvara feminismen och de helt ärliga åsikter jag har. ( och ni andra också, men just därför så jobbigt att vi missförstår varann.)

jag som feminist anser _inte_ att mannen är överställd kvinnan. det är ju sånt som är så irriterande, när folk tjogar ihop feminister eller missförstår feminism.
jag ser feministiska och genusteoretiska tankar på ett jätteeklektiskt vis men tycker inte jag är ensam om det alls bland feminister, och den bilden som ges här av feminism tycker jag inte stämmer alls. ni/de får gärna säga vad ni vill om hur det står till emd den saken men jag kan inte relatera till det mumriken mfl refererar till om feminism. och det är trots allt jag som klumelurfeminetist som representerar feminismen. därför måste jag opponera mig.

så jag försvarar mig inte (jo, jättemkt :P jag vet att jag inte borde, men jag hatar missförstånd) eller min intention är iaf att opponera mig. det är inte för att vara ond eller rigid eller ngnting, det är för att jag inte håller med.

#39  Blindalina heffaklumpen
2008-07-22 14:08:37

jag som feminist anser _inte_ att mannen är överställd kvinnan. det är ju sånt som är så irriterande, när folk tjogar ihop feminister eller missförstår feminism.

Att det är just något som definierar en feminist har uttryckts här ett flertal gånger som svar på direkta frågor, så att det skulle kunna vara ett irriterande missförstånd har jag lite svårt att förstå även om du inte håller med om den definitionen. Ni som vill hävda en annan definition av feminism eller ingen alls skulle kanske behöva tala om det för de feminister som hävdar att "mannen är överställd kvinnan" som det viktiga, annars lär ni nog fortsättningsvis också bli "missförstådda".

#40  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-22 14:10:26

"finns det, vad Connell kallar hegemonisk maskulinitet, en motsvarande 'hegemonisk feminitet' inom omsorg och vård av avkomman?

brydde sig Butler, Conell mfl mfl om att ens ta med detta i beräkning när de formulerade sina teorier, eller var det ointressant för dem?

dvs är maskulint verkligen överordnat feminint även inom vård och omsorg av avkomman?

väger en pappas utlåtande om vad spädbarnet mår bäst av tyngre än mammans?

fundera på det"

men alltså, du måste se det som sinsemellan helt olika saker!
butler och gänget presenterade varsina _sina_ teorier. det finns ingen teoretiker eller pedagog som har lösning på all världens problem samtidigt!

jag är ingen genusakademiker, har aldrig läst genusteorier,
men jag kan satsa min högerfot på att det finns mkt mkt forskning om mäns rätt och det du tar upp. inte lika mkt som kvinnors rätt förstås men det är inte så konstigt med tanke på historian och att det är ett heltidsjobb att ta sig an rättighetsfrågor och skriva avhandlingar på det och krävs en viss innischning.

men som sagt finns det inget motsatsförhållande utan tvärtom (duh) mellan feminism som ämne och mansrätt.
feminism är den samlande formen.


"dvs är maskulint verkligen överordnat feminint även inom vård och omsorg av avkomman?"

HUGE missförstånd!!
feminister i allmänhet menar inte övh att maskulint alltid är överordnat feminint!!
ibland är maskulint överordnat feminint, ibland tvärtom!
vart kom det dogmatiska in?

läs om.

#41  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-22 14:12:26

som sagt så har du verkligen rätt i att det måste göras mer feministisk forskning på detta och att mansfrågor och mannens status som förälder och kvinnosexism är jätteviktigt men DET HAR JAG OCKSÅ TYCKT SEN JAG BÖRJADE VARA FEMINIST: sorry versalerna, de är inte känslodrivna, men jag måste udnerstryka detta på ngt sätt.. :)

#42  #39 Blindalina
2008-07-22 14:15:04

ja, men det rör sig om just de signaturerna. varför ska jag knäppa dom på näsan, alla får väl ha sina egna teorier.

det är ju komplext.
i vissa fall kan man se att mannen ÄR överställd kvinnan, skillnaden som jag ser det mellan dessa feminister och de som jag representerar är att de tycker att feminismen är nästan uteslutande ett kvinnoperspektiv, medan jag tycker det är ett allmänmänskligt perspektiv.

#43  #39 Blindalina
2008-07-22 14:15:04

ja, men det rör sig om just de signaturerna. varför ska jag knäppa dom på näsan, alla får väl ha sina egna teorier.

det är ju komplext.
i vissa fall kan man se att mannen ÄR överställd kvinnan, skillnaden som jag ser det mellan dessa feminister och de som jag representerar är att de tycker att feminismen är nästan uteslutande ett kvinnoperspektiv, medan jag tycker det är ett allmänmänskligt perspektiv.

#44  #38 Blindalina
2008-07-22 14:17:08

dvs det enda jag gör är att försvara mina åsikter och det jag står upp för s a s.

#45  Sv: mannens status som foralder FemAspirant
2008-07-22 14:20:59

Du missförstår kritiken. Det är inte det att feminister gör för lite för män som kritiseras, det är att de AKTIVT motarbetar män.

Blindalina sa:
ja, men det rör sig om just de signaturerna. varför ska jag knäppa dom på näsan, alla får väl ha sina egna teorier.


Det blir väldigt konstigt när du inte tar de feminister i örat som säger det vi kritiserar istället för att bråka på oss som tar de feministerna på deras ord. De säger även att de talar för all vettig feminism, den feminism som inte håller med dem är "feminism" i deras ögon.

Ni som inte håller med om det skulle nog få mycket bättre effekt i erat kallande av vår tankemöda för groteska missförstånd om vi såg er, så att säga, AKTIVT inte hålla med dem.

#46  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-22 14:30:15

men det är ni guys som missförstår mest. det finns gränser för hur mkt man orkar bjuda på sig själv och reda ut saker i dessa supersnåriga missförstånd som alltid finns mellan jäif och Fe.

jag är mest här för att jag vill skriva i konstruktiva trådar och få NYA tankar, företrädelsevis på Diskussion och inne i forumet. tyvärr är det rätt låg aktivitet där..

jag skriver ju alltid alltid vad jag tycker om mansfrågor och har startat en del trådar om mansfrågor. jag kan inte vara allas riddare samtidigt. folk får stå för vad de själva skriver, jag lägger ner asmkt energi på det jag gör.
( iofs trivs jag på feminetik, det är typ det enda intellektuella inslaget i min vardag och jag har det som substitut för skola och böcker. :) )

#47  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-22 14:31:19

dessutom har jag sagt vad jag tycker många gånger på diskussion, men jag tycker det är jätteomständligt att lägga sig i i diskussioner mellan jäif och Fe.

#48  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-22 14:35:28

"om feminint är överordnat maskulint inom vård och omsorg av avkomman,
ser kvinnor det? eller är de blinda för sin egen överordning?

varför tassar feministiska män på tå när det gäller Moderskap, amning etc? är det av hänsyn till att kvinnan är så 'förtryckt' på alla andra områden?

är det vad som kallas hardcore feminism?

att endast diskutera det problematiska med den maskulina positionen och lämna den feminina ifred? "

omg , vilken retorik.

nej, som sagt tusen gånger; jag som feminist har alltid varit för nedmonterandet av den (ickefeministliga) modersmakten. jag och många feminister med mig.

harcore feminism betyder att man är feminist deep to the bone och vet vad man håller på med.

#49  Sv: mannens status som foralder FemAspirant
2008-07-22 15:18:46

Du behöver inte ge dig in diskussioner mellan jäif och Fe, det räcker gott om du ibland säger vad du tycker i diskussioner mellan feminister och "feminister".

Sedan vore det skönt om man kunde få erkännandet någon gång om att vi inte är dumma i huvudet, utan människor som tycker saker baserat på det vi läser, ser och hör.

Det skulle dofta mer respekt.

Det är jävligt drygt att säga att andra missförstår när de kommer med kritik. I alla fall om man sedan inte är beredd att diskutera och försöka påvisa var missförståndet skett.

Kanske skulle du till och med (om katten själv får välja) kunna börja anta att de som diskuterar med dig också bjuder så mycket de orkar och kan. Inte bara du som anstränger dig eller offrar dig.

Även det skulle dofta mer respekt..

#50  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-22 16:01:40

men det vet jag väl att ni är.. det är ju helt onödigt att påstå.

jag tycker du läser in att jag är tyken när jag inte är det femaspirant, fortfarande. jag är aldrig tyken.

#51  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-22 16:02:14

nej, jag vet att ni inte är dumma i huvudet, men jag tycker ändå från min pow att ni missförstår. det betyder inte att ni inte är smarta eller ngt.

#52  Sv: mannens status som foralder FemAspirant
2008-07-22 16:30:44

jag tycker du uppträder tyket, jag kan tänka mig att du inte är det bakom ytan. Det är dock svårt att diskutera med en aldrig så otyken som uppträder tyket.

Det är tyknare att anse att andra missförstår än att undersöka om man själv missförstår.

NÅGOT är det ju som stör oss alldeles hiskeligt med feminism. Jag skulle bli grymt nöjd om någon kunde visa mig att allt det är ett missförstånd, alternativt tog kritiken på allvar och gav vettiga skäl eller medhåll.

#53  Blindalina heffaklumpen
2008-07-23 00:51:43

Många hävdar att de står för feminister i allmänhet, det enda jag har att gå på är hur många som uttrycker likartade åsikter, det formar min bild av feminister. Att kalla det för ett "missförstånd" innebär att nedvärdera min förmåga att läsa, skriva och tolka min omvärld, dvs dumförklara mig. Om du vet att det finns feminister som tycker så, skriv det istället och kalla det inte för ett missförstånd, stort eller litet. Speciellt inte när ni andra inte bryr er om att argumentera emot när dessa talar för er. Nu handlar irritationen inte enbart om dig utan också om de feminister här som dessutom systematiskt besvarar kritik, frågor om tolkningar och utvecklande av resonemang med ung. "gå och läs på, lille vän" istället för att försöka förstå frågan.

I övrigt håller jag med i det FemAspirant skrivit.

#54  Blindalina... Plutt
2008-07-23 08:13:46

"jag som feminist anser _inte_ att mannen är överställd kvinnan. det är ju sånt som är så irriterande, när folk tjogar ihop feminister eller missförstår feminism."

Men när jag tittar i en ordbok så står det att feminism är uppfattningen att kvinnan är underställd mannen kombinerat med åsikten att detta är fel. Och jag är verkligen inte ute efter att exkludera någons individuella tolkning av vad feminism är, men det är ju ändå vad begreppet betyder enligt gängse standard.

Vill man kalla sig feminist enligt en annan betydelse av ordet så är det inget problem enligt mig, men det blir ju lite fel när man kallar det ett missförstånd. Det är inte ett missförstånd att inte vilja kalla sig något med utgångspunkt i ordets officiella betydelse även om man KAN kalla sig detta med en egen tolkning av vad ordet betyder.

"ni/de får gärna säga vad ni vill om hur det står till emd den saken men jag kan inte relatera till det mumriken mfl refererar till om feminism."

Mumriken säger att det förekommer feminister som bara ser till kvinnans situation och inte vill befatta sig med mansdiskriminering, och det kan jag med lätthet relatera till. Läs tråden om mansdiskriminering (med samma namn) om du tvivlar. Men det var inte det min invändning gällde, utan hela den här grejen med att du inte förstår varför jämställdhetskämpar inte vill kalla sig feminister. De vill inte det för att enligt en vanlig ordbok så är de inte det och de vill inte att någon ska missförstå vad de står för.

"så jag försvarar mig inte (jo, jättemkt :P jag vet att jag inte borde, men jag hatar missförstånd) eller min intention är iaf att opponera mig. det är inte för att vara ond eller rigid eller ngnting, det är för att jag inte håller med."

Nej, det förstår ju jag också. :) Och jag gillar inte heller att bli ihopklumpad med en massa konstiga åsikter bara för att de som har dem också kallar sig feminister, men jag läste mumrikens inlägg annorlunda och tyckte aldrig att han gjorde det. Framförallt så tycker jag inte att det är ett missförstånd (eller fegt alls) att inte vilja kalla sig feminist även om man arbetar för jämställdhet, och det var där jag kände att jag måste opponera mig. :)

#55  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-23 10:38:39

alltså förlåt men jag tänker inte gå med på den betydelsen. i sverige 2008 _betyder_ det inte det. feminism är SÅ mkt större- det handlar dock om kvinnor och jämlikhet, visst. men även män!!
den har dessutom flera tolkningar. jag köper det om det betyder att " kvinnan är ofta underställd mannen". det står förresten olika. ibland står det istället att det handlar om "kvinnans jämställande med mannen" och det håller jag med om.
jag har f ö aldrig brytt mig särskilt mkt om gamla läror, ordböcker, dylikt, titta bara på socialismen, jag tänker inte bli ifrågasatt i mina feministiska teorier bara för att det är ett komplext begrepp, frågan är väl istället mkt konkretare;
vad står vi för?

#56  Plutt Blindalina
2008-07-23 10:46:01

"Mumriken säger att det förekommer feminister som bara ser till kvinnans situation och inte vill befatta sig med mansdiskriminering, och det kan jag med lätthet relatera till. Läs tråden om mansdiskriminering (med samma namn) om du tvivlar. "

men herregud, det har jag ju också påstått hela tiden. min poäng är att det finns mångfalt FLER feminister som kämpar FÖR att vara EMOT mansdiskriminering. påståendet är därför värt att tas på allvar men måste sättas i det sammanhanget, att det är _ofeministiskt_ att _inte_ bry sig om mansdiskriminering. det tycker jag är helt uppenbart och självklart.

"Men det var inte det min invändning gällde, utan hela den här grejen med att du inte förstår varför jämställdhetskämpar inte vill kalla sig feminister. De vill inte det för att enligt en vanlig ordbok så är de inte det och de vill inte att någon ska missförstå vad de står för."

well, det stämmer inte. har man den minsta insatthet i feminism från hjärta och tanke vet man att feminister strävar efter jämlikhet. de senaste 20 åren har feminismen även haft mkt göra med rena genusmaktteorier. som sagt, orka prata om semiantik i feminismen och dgomatiken i hur man beskriver feminismen och olika strömningar, men du kan inte säga att såna som jag som även inkluderar mansdiskriminering som en del (att kämpa mot) i hardcorefeminismen, inte är på riktigt eller inte är tusentals och en liak stor majoritet av feminismen som något annat.
och eftersom jag känner och vet detta så påtagligt så finns det ingen relevans, enligt mig, att påstå att man vill vara ickefeminist ocgh mot mansdiskriminering. man kan gärna vara det, men vad jag försöker göra i tråden är att framhålla att man då kanske har en skev bild av feminismen. vilket jag TYCKER att de definitivt har. vad mer kan jag säga?

jag håller inte med.

#57  #53, #54 Blindalina
2008-07-23 10:49:26

men ni måste försöka förstå hur det är att vara feminist bland jäifare också. man måste förklara allt tusen gånger, en massa åsikter man INTE står för måste man förklara för att _försvara_ ngt annat ( feminismen.) så, nej, ni förstår inte.

#58  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-23 10:52:41

vad fan ska jag säga menar ni?
" ja, det stämmer inte enligt min feminism, men vi kan säga att det stämmer så att jag tar dig mera på allvar"
DET är ju verkligen att ta folk på allvar.. (not)

eh.

#59  Sv: mannens status som foralder Plutt
2008-07-23 12:32:38

Alltså, kan vi inte komma överens om att man måste få ha en bild av feminismen som säger en någonting om vad ordet överhuvudtaget betyder, MEN att man ändå är medveten om att alla feminister inte kommer att överensstämma med den bilden..?

Det här med att "men hon säger ju att feminism innebär det och det, så hur kan du påstå att du är feminist när du tycker något annat" är ju så tröttsamt. Visst, jag fattar behovet av en definition av ordet för att man överhuvudtaget ska förstå det, men i realiteten så är det väldigt få definitioner som är allomfattande. Alla nyckelpigor är inte röda, alla fåglar kvittrar inte, o.s.v... Använd sunt förnuft liksom, det finns ju fler ord än "feminism" som betyder olika saker för olika människor.

#60  Blindalina... Plutt
2008-07-23 12:57:00

"alltså förlåt men jag tänker inte gå med på den betydelsen. i sverige 2008 _betyder_ det inte det. feminism är SÅ mkt större- det handlar dock om kvinnor och jämlikhet, visst. men även män!!"

Men det är ju det det gör för väldigt många; feminister, icke-feminister, och ordboksläsare! Du kan ju inte bara göra den definitionen av feminism ogiltig för att den inte passar in på dig och de som du känner. Du säger ju själv att den passar in på många feminister (i t.ex. tråden om mansdiskriminering), och många anser att det är just det som är feminism. Att du tycker att feminism representerar någonting större gör ju inte att den ska göra det för alla.

"den har dessutom flera tolkningar."

Ja, precis. En tolkning är att kvinnan är underställd mannen enligt feminismen, och den tolkningen är inte mer ett missförstånd än din tolkning.. Både du och de som klumpar ihop feminister måste ju förstå att ni ser på feminismen olika OCH ATT DET ÄR OKEJ. Jag tycker absolut att du kan upplysa om din definition av feminism, men du kallar deras definition för "missuppfattning". Ser du inte hur konstigt det blir?

"min poäng är att det finns mångfalt FLER feminister som kämpar FÖR att vara EMOT mansdiskriminering. påståendet är därför värt att tas på allvar men måste sättas i det sammanhanget, att det är _ofeministiskt_ att _inte_ bry sig om mansdiskriminering. det tycker jag är helt uppenbart och självklart."

Men alltså, du säger ju själv att det finns olika tolkningar av feminism.. Enligt en som är mycket populär så är det inte alls ofeministiskt att inte bry sig om mansdiskriminering. Det blir ju helt galet när andras bild av feminism är missuppfattningar om de inte stämmer in på alla feminister samtidigt som du definierar fritt vad som är feministiskt och vad som är ofeministiskt.

"som sagt, orka prata om semiantik i feminismen och dgomatiken i hur man beskriver feminismen och olika strömningar, men du kan inte säga att såna som jag som även inkluderar mansdiskriminering som en del (att kämpa mot) i hardcorefeminismen, inte är på riktigt eller inte är tusentals och en liak stor majoritet av feminismen som något annat."

Men det är ju ingen som säger det! Det är DU som säger att den enda beskrivningen som stämmer in på feminismen är den av dig och andra som kämpar även mot mansdiskriminering.. Ni har gjort det till en del i er feminism, och det är super, men man MÅSTE inte se det som en del i feminism. Och gör man inte det så är det inte ett missförstånd. Det är en annan definition av feminism än den du använder. Den är inte automatiskt fel för att den inte är din.

"och eftersom jag känner och vet detta så påtagligt så finns det ingen relevans, enligt mig, att påstå att man vill vara ickefeminist ocgh mot mansdiskriminering. man kan gärna vara det, men vad jag försöker göra i tråden är att framhålla att man då kanske har en skev bild av feminismen."

Det finns ju en relevans om man använder en annan definition av feminism än dig, och t.o.m. om man använder samma definition som dig men känner till att andra använder en annan definition än dig. Då är det relevant. Och man har inte en skev bild, man har en annan bild. Du kan ju tycka att den bilden är fel, att feminism betyder kamp även mot mansdiskriminering, men det är inte det minsta skevt att anse att kampen mot mansdiskriminering är en sak som många feminister arbetar för utan att den ingår i definitionen av feminism.

#61  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-24 07:08:25

Tack Plutt!

#62  xtrqpz... Plutt
2008-07-24 08:49:21

För all del, tacka inte mig. Jag har stor förståelse för Blindalinas frustration, och det enda jag säger är att jag OCKSÅ har förståelse för de som arbetar stenhårt för jämställdhet och ändå inte vill kalla sig feminister.

Inte för att det ligger någon motsättning i att vara feminist och att arbeta mot mansdiskriminering, utan bara för att det inte ligger implicit i definitionen av feminism. Ser man det inte som ett uttryck för feminism så har man alltså inte fel, även om man också kan se det som ett uttryck för feminism. Jag ser det själv som ett uttryck för feminism, men alla delar inte min definition. Och det måste jag ha förståelse för.

#63  Plutt Blindalina
2008-07-24 11:32:46

suck, jag håller verkligen inte med och det känns obehagligt att ngn "berättar" vad feminism handlar om, för det FINNS _Stora delar av feminismen där kamp mot mansdiskriminering ingår_.


"Men det är ju det det gör för väldigt många; feminister, icke-feminister, och ordboksläsare! Du kan ju inte bara göra den definitionen av feminism ogiltig för att den inte passar in på dig och de som du känner. Du säger ju själv att den passar in på många feminister (i t.ex. tråden om mansdiskriminering), och många anser att det är just det som är feminism. Att du tycker att feminism representerar någonting större gör ju inte att den ska göra det för alla."

Ja, och? Det gör ju TVÄRTOM _för väldigt många andra_! herregud!

en del av rörelsen bestämmer inte över den andra delen!


"Ja, precis. En tolkning är att kvinnan är underställd mannen enligt feminismen, och den tolkningen är inte mer ett missförstånd än din tolkning.. Både du och de som klumpar ihop feminister måste ju förstå att ni ser på feminismen olika OCH ATT DET ÄR OKEJ. Jag tycker absolut att du kan upplysa om din definition av feminism, men du kallar deras definition för "missuppfattning". Ser du inte hur konstigt det blir?"

Ser du inte det själv då? :)
jag tycker de har fel, detta är ett diskussionsforum??
DET ÄR en missuppfattning, från m p o w. har jag sagt att de inte får skriva vad de tycker? nej. har jag sagt att jag upplever att de missuppfattar? ja, för de GÖR DE anser jag med min blick på feminismen. vad är problemet eg?

"Men det är ju ingen som säger det! Det är DU som säger att den enda beskrivningen som stämmer in på feminismen är den av dig och andra som kämpar även mot mansdiskriminering.. "

Herregud.. jag har alltid och sen trådens början sagt att många feminister INDEED inte vill prata om mansdiskriminering. missat det? :/ det är ju en självklarhet.


"Det finns ju en relevans om man använder en annan definition av feminism än dig, och t.o.m. om man använder samma definition som dig men känner till att andra använder en annan definition än dig. Då är det relevant. Och man har inte en skev bild, man har en annan bild. Du kan ju tycka att den bilden är fel, att feminism betyder kamp även mot mansdiskriminering, men det är inte det minsta skevt att anse att kampen mot mansdiskriminering är en sak som många feminister arbetar för utan att den ingår i definitionen av feminism.
"

ja, men jag försvarar feminismen från den av vår sida som ÄR feminister men INTE är emot att kämpa mot mansdiskriminering. dvs
1. några antifeminister acknowledgar åsikten att de är mot mansdiskriminering och att de sett att "feminister" inte är mot mansdiskriminering ( men borde vara det.)
2. en feminist påstår och försvarar att det finns "stora delar av feminismen" som är emot och kämpar emot mansdiskriminering och att de därför missuppfattat feminismens kamp. ( de är ju inte själva feminister, varför skulle de veta mer om feminismen än en riktigt insatt)
3. en feminist berättar för feminist 1 att antifeministerna har rätt, och säger att feminismen i stort INTE är emot mansdiskriminering och att de inte alls missuppfattat.
4. feminist 1 tycker också att det finns delar av feministiska rörelsen som inte är emot mansdiskriminering men vidhåller att feminismen i stort är FÖR att jobba mot mansdiskriminering och tycker det är en viktig princip.
5. feminist 2 fortsätter att påstå att feminismen inte handlar om mansdiskriminering.

ja, så kan vi ju fortsätta- är det inte bättre att säga att det finns delar av feminismen som är emot mansdiskriminering, och delar som inte stödjer kamp mot mansdiskriminering?

#64  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-24 11:34:38

"Inte för att det ligger någon motsättning i att vara feminist och att arbeta mot mansdiskriminering, utan bara för att det inte ligger implicit i definitionen av feminism."

enligt dig och ordboken du hittade ja. för enormt många så _ligger det implicit i definitionen av feminism!!

#65  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-24 11:36:45

"Du säger ju själv att den passar in på många feminister (i t.ex. tråden om mansdiskriminering), och många anser att det är just det som är feminism. Att du tycker att feminism representerar någonting större gör ju inte att den ska göra det för alla."

herreg, det handlar inte om mig utan av min fraktion av feminismen. jag är verkligen inte ensam om detta, vi är jättemånga, hälften kanske, feminister som jobbar mot mansdiskriminering. min poäng. vad är detta, sovjet..?

#66  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-07-24 11:40:14

nu har jag läst igenom igen och jag tror att grundfrågan här är att du blir irriterad då du tycker feminismen implicit inte ger plats för mansdiskriminering av princip, medan jag _tycker det_. ( nej inte jag, infantila "jaag" utan vettigt analyserande och som representant för de kanske minst hälften av alla feminister ( så JA, feminismen handlar om det) som jobbar mot mansdiskriminering. men den viktigaste principen är att detta inte ÄR nån sovjetisk militärjunta utan en samling ideer värda att kämpa för. )

#67  Blindalina... Plutt
2008-07-24 12:53:29

Du, jag hoppas verkligen att du talar om det ifall att du är upprörd för då ska jag anstränga mig mer för att inte provocera.. Nu känns det som att du är det men jag utgår ifrån att jag läser dig fel gällande det, okej?

Alltså, vad jag säger är helt enkelt att man inte kan utgå ifrån att alla ska anse att feminism även omfattar mansdiskriminering. Vissa gör det, andra gör det inte. Det är ingen som har missförstått feminismen om de anser att den gör det, och man har heller inte missförstått feminismen om man anser att den inte gör det. Det handlar inte om missförstånd, utan om att det finns olika definitioner av feminism. Säger man att någon har missförstått så säger man att den personen har fel. Men det har de ju inte, de är bara av en annan åsikt, och jag tycker inte om att JÄIFare får veta att de har fel av först den ene (som tycker att feminism implicerar kamp mot mansdiskriminering) och sen den andre när de ändrat sin definition (som tycker att feminism INTE implicerar kamp mot mansdiskriminering).

Jag tolkade det du skrev som att du sa "nej, det där är inte feminism, det HÄR är feminism" till någon som just fått höra av en annan feminist att något helt annat är feminism. Och andra tolkade likadant, för du fick direkt svar av typen "men hur ska ni ha det egentligen, vem av er är det som bestämmer då..?" Det är helt uppenbart att vi feminister eldar på den förvirring som finns genom att kalla vår egen definition för "feminism" och andras definitioner för "missförstånd".

Jag blev helt enkelt irriterad på ordval som "missförstånd" och "feghet". De ordvalen indikerar att du inte alls förstår att andra kan ha andra definitioner än du själv. Och om du ändå vidhåller att du har full förståelse för detta, varför skulle då någon med en annan definition av feminism än din vara feg om han inte vill kalla sig feminist?

#68  Blindalina xtrqpz
2008-07-25 07:12:14

Jag tror inte på begreppsförvirring om en vill åstadkomma politisk förändring.

Vill en däremot motarbeta förändring är begreppsförvirring ett bra vapen. Alla diskussioner blir meningslösa och all tid och energi går åt till att skrika förbi varandra.

Den minsta gemensamma nämnaren för feminister är att de säger sig vilja förbättra kvinnors situation. Alltså är det vad jag tar fasta på.

#69  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-25 07:27:01

är det att förbättra kvinnor situation att försvåra för män att bli jämlika föräldrar?

beror på vilken vision en har

för vissa är det säkert ett bättre samhälle,

där kvinnor har ekonomisk och politisk makt på minst samma nivå som män

medan kvinnorna behåller MAKTEN över reproduktionen/fostran av avkomman

och männen delar ARBETET med att ta hand om avkomman och hemmet lika med kvinnan

#70  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-25 07:47:42

så den som är intresserad av jämställdhet borde skilja på MAKT och ARBETE.

En dräng blir inte jämlik Bonden för att han jobbar lika många timmar om dagen som Bonden på Bondens gård.

En pappa blir inte jämlik Modern bara för att han delar skötsel av barn och hem lika med Modern. MAKT och ARBETE är skilda storheter.

#71  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-07-25 07:50:59

om vi verkligen vill uppnå jämlikhet krävs omfattande inskränkningar i kvinnors idag förgivettagna rättigheter beträffande avkomman. det är inte att förbättra kvinnors villkor.

#72  Plutt heffaklumpen
2008-07-25 20:55:12

Vill bara instämma, tack!

#73  Blindalina heffaklumpen
2008-07-25 21:15:12

Det är bra att du talar om vad du tycker ingår i feminism och vad som inte ingår, det är en skön omväxling från många andra här som vägrar allt som kan uppfattas som kritik mot andra feminister.

Ett annat problem som jag tycker du måste bli medveten om är att vi jäifare också reagerar känslomässigt på det du skriver, vi är inte ett gäng botar som sitter här och rapar upp slumpvis valda ord ur ordlistan.
Att gång på gång få höra att ens uppfattning är "missförstånd" och antifeministiska fördomar och annat är irriterande och ibland väldigt jobbigt.

Det är kort uttryckt inte så jävla skoj eller lätt att vara jäifare bland feminister heller och det finns det väldigt lite förståelse för. Det du skriver nedan gäller i motsvarande grad även som jäifare.
man måste förklara allt tusen gånger, en massa åsikter man INTE står för måste man förklara för att _försvara_ ngt annat ( feminismen.) så, nej, ni förstår inte.

Jag kan bara upprepa vad du själv skriver en gång till för det är väldigt uppenbart precis vad det handlar om...
så, nej, ni förstår inte.

Fundera på vad du skriver ur vårt perspektiv och utan förförståelsen att det ligger någon inneboende godhet bakom.

#74  #67 Blindalina
2008-07-26 11:39:13

..jag ser inte feminism som en grupp/sekt/lära där det viktigaste är att alla ska först och främst förstå reglerna, utan som en klar riktning framåt/uppåt. följaktligen är det ett missförstånd.

#75  Sv: mannens status som foralder heffaklumpen
2008-07-26 13:10:28

Det har ingen som helst betydelse hur du ser på feminism eller vilken riktning du anser den har. Jag vet inte vilken syn som dominerar och det tror jag inte du vet heller, men det jag vet är att min syn formas av vilken syn som uttrycks och det är inget missförstånd. Det behöver inte avspegla verkligheten, men det gäller det mesta som visas utåt. Att använda missförstånd för att beskriva att du inte håller med om någon annans tolkning är närmast en förolämpning oavsett hur starka dina åsikter och dina argument för din feminism är. Det är inte din feminism det handlar om utan hur du behandlar andras syn på feminism.
Du behöver inte stå för andras syn på feminism så länge du tydligt talar om att du inte delar den. Det enda du behöver säga är att du vet att det finns feminister som tänker så men att du inte håller med, sen är den diskussionen slut om det inte kommer andra feminister som vill stå för sin synvinkel. Feminister brukar klumpa ihop jäifare med antifeminister på mycket lösare grunder, så det är inte ett unikt problem för dig.

Ditt sista inlägg är just vad jag menade, det bygger på tron på den inneboende godheten i feminismen, att det bara går att tolka feminismen i en positiv riktning. Du får gärna tro på det om du vill, men det handlar då om just tro.

#76  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-08-25 15:00:02

Carlos Ejemyr Rojas, som är vice ordförande i feministiskt initiativ Stockholm skriver om pappor:

http://www.kvp.se/debatt/1.1246601/lat-oss-fo…

Bra skrivet.

Men det känns patetiskt att FI först år 2008 tar upp pappornas situation ur ett inifrånperspektiv, typ som en sista desperat åtgärd att ge feminismen en litet korn av trovärdighet som "jämställdhetsrörelse". blää.

#77  xtrqpz heffaklumpen
2008-08-25 23:21:41

Bra att det uppmärksammas, men retoriken har inte förändrats ett dugg. Det finns t.ex. inte tillstymmelse till kritik av kvinnornas maktposition utan bara av männen och samhället.
Män som får barn i heterosexuella parrelationer i Sverige verkar nämligen ha bestämt sig för att barnen inte behöver dem den första tiden.

Grattis, jämställdheten verkar få vänta ett århundrade eller två till.

#78  heffaklumpen xtrqpz
2008-08-26 05:59:16

Jo, den politiska svadan är den samma.

men han går djupare i sin beskrivning av de mekanismer som gör att papporna blir andra klassens förälder eller frånvarande fader.

"När samhällets grupptryck signalerar att mamman måste vara hemma första tiden, och det dessutom rent tekniskt är förbjudet för pappan att då vara det samtidigt, så väljer som sagt majoriteten av Sveriges familjer att ge sina barn ett första halvår utan sin pappa, och en nästan lika stor majoritet låter barnen leva hela första året nästan helt utan honom. Det lilla försprång i relation till barnet som mamman har efter att ha burit det i magen nio månader blir ju ointagligt för pappan. Det är en enkel ekvation om nötande. Börjar du och din partner kasta pil och en får tid att sitta och nöta hela dagarna medan den andra får en timme per kväll och helgerna, så kommer den som nött hela dagarna att utklassa den andra efter ett halvår."

försprånget blir ointagligt.

Kvinnor brukar alltid hävda att det inte händer så mycket under de första året/första sex månaderna. Det är ren bullshit. Ett rent maktspel. De vill inte BLI jämställda föräldrar. De VILL att pappan skall 'hjälpa till' och de VILL att modern skall vara projektledaren.

"Förutom att det måste kännas otroligt ledsamt för alla pappor som missar den fas i sina barns liv då de utvecklas mest och snabbast, så leder ofta frånvaron under den första tiden till att rollerna i familjen etableras. Kvinnorna får den snart klassiska projektledarrollen och männen "hjälper till", ofta på kvinnans uppmaning eller instruktion. "

Varje man som väntar barn har ett val. De måste bli medvetna om detta. Lyssna inte på kvinnornas maktspråk, tänk själva.

#79  Sv: mannens status som foralder Hakan
2008-09-02 16:33:24

Enligt min mening så representerar den reproduktiva sfären makt på samma sätt som den offentliga sfären.

Jag undrar därför ibland:

Hur många kvinnor det egentligen finns som är villiga att lämna ifrån sig primärföräldrarollen?

Jag tror att många kvinnor håller hårt i den eftersom ett VERKLIGT JÄMSTÄLLT SAMHÄLLE skulle riskera kvinnors identitet på ett radikalt sätt.

Kvinnligheten skulle helt enkelt osäkras om den ontologiska trygghet som ligger i en självskriven primärföräldraroll försvinner.

Ovanstående konflikt tror jag är ett problem som många feminister blundar för.

Om det svenska samhället ser ut i som dag så måste en person i hushållet som regel ta huvudansvar för hem och barn om den andre i hushållet skall kunna ha ett krävande jobb och göra karriär (se TCO:s debattartiklar i DN).

Om vi inte förändrar arbetslivet oerhört radikalt (skattesubventionerad städhjälp några timmar i veckan lär inte hjälpa särskilt mycket) så säger ren logik att lika många män som kvinnor måste ta huvudansvar för hem och barn om vi verkligen skall bli jämställda när det gäller löner o.sv. (som framgår nedan kan ju inte alla hushåll dela ansvaret lika).

En hög chef med 150 resdagar om året eller en långtradarchaffis och människor inom många andra yrkesområden lär oavsett kön inte kunna kombinera familjeliv och arbetsliv på ett vettigt sätt med småbarn hemma utan en partner som tar huvudansvaret.

Kontentan av mitt resonemang är att kvinnors motstånd mot att lämna ifrån sig den status, den makt och den trygghet som följer med en självskriven primärföräldraroll bromsar jämställdheten på andra områden i samhället samtidigt som den naturligtvis också minskar mäns möjlighet att få en likvärdig status som föräldrar.

(Att jag också anser att vi män bromsar jämställdheten genom motstånd mot förändringar på områden i den offentliga sfären där vi har dominans och tolkningsföreträde behöver jag väl inte tala om.......)

#80  Sv: mannens status som foralder jkbg
2008-09-02 16:58:32

Kvinnligheten skulle helt enkelt osäkras om den ontologiska trygghet som ligger i en självskriven primärföräldraroll försvinner.

Ungefär som Susan Faludi beskriver i "Stiffed" att manligheten redan har förändrats

#81  #75 Blindalina
2008-09-02 17:23:07

jag har visserligen varit feminist och följt debatten sen 16 års ålder, och skulle knappast vara övertygad feminist om jag inte upplevde den i grunden som sympatisk och framåtsträvande, men..

#82  Sv: mannens status som foralder Blindalina
2008-09-02 17:25:09

min poäng är alltså att jo, jag opponerar mig eftersom jag 1. håller med om att vissa uttalat feminister står för saker som inte jag gör men 2. i grunden är feminismen framåtsträvande och sympatisk.

#83  Sv: jkbg Hakan
2008-09-02 17:26:42

Ja ungefär....

eller kanske ännu hellre en parallell till hur Jonas Frykman diskuterar manlighet under rubriken Manligheten osäkrad i boken "Rädd att falla : studier i manlighet".

Enligt min mening kommer kvinnlig identitet sannolikt att osäkras på samma sätt som mäns i många stycken redan gjort om deras identitet blir mer knuten till lönearbete och prestationer i den offentliga sfären.

Att en väl inarbetad primärföräldraroll i ger en betydligt tryggare identitet än en i dagens samhälle mycket flyktig yrkesroll är väl ganska uppenbart.

#84  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-09-02 18:01:33

blindalina: vad har dina inlägg med mannens status som förälder att göra?

#85  Blindalina Mumriken
2008-09-03 09:33:30

Har varit borta ett tag från debatten...

Jag måste börja med att säga att jag gillar din version av feminismen, Blindalina. Du är värd all respekt med dina åsikter, och skulle din inriktning synas mer, så skulle kanske även jag kunna kalla mig feminist. Vi behöver fler som jobbar med jämställdhet ur ditt perspektiv, inte minst för att få med fler män aktivt i arbetet.

Ett av de skäl som jag har att inte kalla mig feminist är dock just att det är en väldigt bred samling inriktningar som på olika sätt tar patent på begreppet. För mig är det lättare att säga att jag arbetar för jämställdhet på alla plan i samhället, än att säga att "jag är feminist, men jag står inte för det och det och det...".

Du får gärna kalla mig feg, om du vill, men i så fall är väl en bättre förklaring att jag bedriver jämställdhetskampen genom exempel snarare än genom etiketter som jag anser leder fel. Jag skulle kunna kalla mig feminist om jag trodde att det gagnade saken, men jag tror uppriktigt sagt att femismen genom sitt förgrenade träd faktiskt har ett PR-problem, inte minst genom att vissa företrädare för olika grenar är väldigt högljudda (AB-feminiseterna t.ex.). Dessa förstör för feminismen.

Men som sagt, jag är glad att du står för din åsikt, så länge du inte glömmer att vi icke- (inte anti-) feminister också kan jobba aktivt för jämställdheten.

#86  Plutt Mumriken
2008-09-03 09:35:21

Tack för att du förstår vad jag menar. Det är inte alltid lätt att få fram det man verkligen vill säga!

#87  Sv: mannens status som foralder xtrqpz
2008-09-04 04:01:22

så vitt jag kan se kommer män under många generationer framåt att betraktas som andra klassens föräldrar oavsett hur kompetenta de är och hur god kontakt de har med barnen

män som satsar på sitt föräldraskap bör vara medvetna om att detta

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?