feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mannens våld mot kvinnor är "strukturellt"????


Gå till senaste inlägget#1  Mannens våld mot kvinnor är "strukturellt"???? Woody på pallen
2004-12-22 11:34:11

Det har jag ofta läst att en del tycker. Men vad finns det för "bevis" och "hårda fakta" som styrker det? Eller är det bara ett allmänt tyckande? Jag skulle vilja ha ett bevis som att 1+1=2!

#2   Nartin
2004-12-22 11:40:09

lycka till.

#3  Woody: Robert W
2004-12-22 11:44:47

Något exakt bevis finns det väl inte så vitt jag vet. Men det känns som att statestiken visar på någon form av skillnad mellan mäns och kvinnors våldsutövande.

Men även om man tror på att männens större tillgrepp av grovt våld är strukturellt så behöver man inte göra den analys som feminister gör. När man i andra samanhang konstaterar ett större våld i en viss befolkningsgrupp, som till exempel invandrare eller innevånare i storstadsslum, så brukar man betrakta våldet som en indikator på fattigdom, utanförskap och hopplöshet. Att människor tar till våld när de inte längre har någon annan utväg.

Det konstiga med feminismen är att den avviker ifrån den typen av rimliga förklaringar, och förklarar istället grovt manligt våld med att det skulle ingå i någon form av våldskultur där män uppmuntrar varandra till våldsamheter, trots att alla kan vittna om det motsatta; att det i västkulturen är väldigt skamligt och omanligt att slå kvinnor. Det är väl främst den enkla förklaringnen som jag inte kan hålla med om när det gäller feminismens strukturella analyser. Att feminister inte vill gräva djupare i orsakerna bakom det manliga våldet, och det sociala utanförskap som många män lever i, är en av de främsta orsakerna till varför jag är antifeminist.

#4  Jo... monica
2004-12-22 12:26:11

Jag tror att väldigt många män tycker att de är bättre än kvinnor. På alla plan. De ser inte kvinnor som jämlikar helt enkelt. Ta det som en samvetsfråga.

Om man då får mothugg från någon man anser sig stå över blir man kanske provocerad? Mer än om en man säger samma sak, för han är ju på samma nivå liksom. En kvinna ska kanske hålla med sin man och inte illojalt säga emot?

Varför skulle då en man komma till slutsatsen att han står över kvinnor? Intellektuellt, fysiskt, och på alla andra sätt. Vad i samhället gör att någon man ens tänker tanken?

Jag vet att ALLA här ser kvinnor som jämlikar. Men kanske har ni någon i er bekantskapskrets som inte verkar göra det? Hur yttrar det sig?

#5  Robert W! Woody på pallen
2004-12-22 13:32:41

Ett utmärkt svar! Det skall jag spara.

#6  Fråga monica
2004-12-22 13:52:30

Gräver antifeminister i orsakerna till det manliga våldet och det sociala utanförskap många män lever i? Vad gör de då då? Alltså förutom att anklaga feminister för att INTE göra det?

#7  Monica Kalle
2004-12-22 17:00:34

Ditt inlägg #4 innehöll nog lite för många "tror" och "kanske" för att Woody ska se det som "bevis". ;-)

Men jag tror också att många män ser sig som bättre än kvinnor på alla plan. Precis som många kvinnor ser sig som bättre än män på alla plan.

#8  Kalle monica
2004-12-22 18:39:20

Det var inte menat som "bevis" det var mest frågor. Vilket framgår av det lilla tecknet ? efter meningarna :-) Och jag bryr mig inte så mycket om Woody heller så länge han inte heter Allen i efternamn och gör film!

Kvinnor kan tycka att de är moraliskt överlägsna, bättre, finare, renare, mer ordningssamma osv. Karlar! har man ju hört ett par gånger. Med en fnysning efter.

Det är dock inte riktigt samma sak som att tro att män är mer värda än kvinnor från födseln. Per automatik. Eller per penis är kanske bättre uttryckt. Vilket ohyggligt många män i världen är fast övertygade om är en sanning. Även kvinnor för den delen.

Vet inte hur resultatet skulle bli om man frågade Sveriges manliga befolkning, med handen på hjärtat, ser du kvinnor som jämlikar? Helt ärligt. Inte en specifik kvinna eller två utan kvinnor i allmänhet. Jag känner flera som skulle svara nej. Utan att skämmas det allra minsta.

#9  Hmmmm... MrG
2004-12-22 19:42:51

Jag tycker du motsäger dig själv Monica:

Du skriver ju att det finns kvinnor som tycker att dom är överlägsna män och sedan skriver du att det inte är samma sak som att tycka att män ör överlägsna från födseln?

Många feminister tycker jag passar utmärkt in i din beskrivning om hur de anser att de i egenskap av kvinnor är bla. moraliskt överlägsna män...

MrG

#10  monica Mattias
2004-12-22 23:13:18

Man kan väl inte säga att män har sett kvinnor som mindre värda. Då skulle ju inte "rädda kvinnor och barn först" vara huvudreglen. Snarare handlar det väl om att män ser (?) kvinnor som mer värda men sämre (praktiskt, intellektuellt, osv). Tror dessutom att kvinnor delar den synen till stor del.

Ovanstående är grovt generaliserande och onyanserat. Jag är medveten om det.

#11  Robert Lisa
2004-12-22 23:28:59

Du skriver att det inte finns ngn "våldskultur" hos män. Har du någon gång öppnat en leksakskatalog? Titta på vad pojkar förväntas intressera sig för och vad flickor förväntas intressera sig för.

Pojkar lär sig att våld är en lösning, det gör inte flickor på samma sätt. Även om män är fullt medvetna om och absolut tycker att våld är förkastligt så kanske det inte är så konstigt att de i en krissituation tar till det även fast de vet att det är fel.

#12  Hmmm... MrG
2004-12-22 23:46:07

Jag håller nog med Lisa till viss del när det gäller leksaker...det är bara att titta på vilka datorspel som är populärast just nu bland killar. Det är inte dom fredliga gulligull spelen direkt - Jag lägger ingen värdering i det, för jag själv tycker att (fake) våld som underhållning kan vara riktigt roligt - Typ som actionfilmer, våldsmma datorspel och annat dylikt. Jag är dessutom djupt fascinerad av krigshistoria och har konsumerat kubikmeter med böcker i ämnet.

Ser jag däremot riktigt våld, till exempel Ultimate-Fighting på video (två personer slåss i en ring med mycket få regler) är det med skräckblandad förtjusning som alltid lämnar en sur eftersmak när man ser den ena killen ligga utslagen på golvet blodig i ansiktet. Och jag får alltid lite dåligt samvete över att jag sitter och "käkar popcorn" medans folk misshandlar varandra. Likadant när jag ser våld i verkligheten på krogen eller filmat från t ex Göteborgskravallerna så är det med en skräckblandad fascination.

Thats me...

MrG

#13  Lisa Fiji
2004-12-23 00:01:37

Vad skulle det ha för konsekvenser om det visade sig att pojkebarn i större utsträckning än flickor väljer pistoler och svärd att leka med, och detta oavsett social omgivning?

Vad skulle det innebära för dig om en sådan grej alltså visade sig vara medfödd?

#14  Skillnad monica
2004-12-23 09:04:50

Nej det är inte riktigt samma sak att uppfostras som pojke och alla runt omkring visar att man är mer värd än en flicka, att ens ord alltid kommer att väga tyngre osv. Han blir annorlunda behandlad än systrarna. Att pojken snart märker det själv också. Att han har fördelar enbart pga kön. Talar inte nödvändigtvis om Sverige nu.

Mot att som kvinna med vissa erfarenheter tycka att karlar (fnys!) kan ju inte sköta det ena och det andra. Så jag tycker inte jag motsäger mig själv.

#15  Fiji UppåtEmma
2004-12-23 09:06:04

ja för på stenåldern hade de ju massa pistoler...
HUR skulle det kunna vara medfött att välja pistoler och svärd? Hade du skrivit stenar och pinnar som tillhyggen hade jag fattat vad du menar. Men ger du en småbarn en pistol utan att den någonsin sett en innan så kommer den inte att rikta den mot dig och säga "pang". Den kommer att stoppa den i munnen och när den är nerdrägglad nog lägga den i sin lära-gå kärra och köra runt med den. Så "naturligt" är det serru...

#16  Emma Fiji
2004-12-23 11:33:42

Säg stenar och pinnar då.

Och jag frågade inte "om" det var så, eller "hur" det skulle gått till.

Jag frågade vad det skulle innebära om det faktiskt var så. Hur påverkar det de resonemang som förs?

#17  Fiji Lisa
2004-12-23 12:18:21

I så fall skulle det ju innebära att våld är ett naturligt manligt beteende, alltså att män föds våldsamma.

#18   Nils
2004-12-23 14:45:59

Så om 0,5% kvinnor är våldsamma mot 1% män, så blir det ett naturligt manligt beteende men för kvinnor något onaturligt?
Skumt resonemang..

#19  Lisa Fiji
2004-12-23 14:52:02

Jag menar ungefär såhär...

Om våld är ett naturligt mänskligt beteende, och alla föds mer eller mindre våldsamma. Och det sedan är så att män oftare lutar åt "mer" våldsamma och kvinnor oftare hamnar vid "mindre" våldsamma.

Säg nu att det skulle visa sig vara så...

Vad skulle det innebära för synen på den våldsamma manskulturen? Förändrar det något för dig? Synen på pojkars lek med leksaksvapen?

#20  #3, Robert W Bengt Eurenius
2004-12-27 02:23:26

"Att människor tar till våld när de inte längre har någon annan utväg", apropå fattigdom och utanförskap, som du nämner som exempel. Varför skulle inte nåt liknande kunna gälla när det är fråga om mäns våld mot kvinnor? Men vad betyder det DÅ att inte ha nån annan utväg? Ligger det inte i mannens betraktelse av sig själv visavi kvinnan (kvinnor)? Varför skulle inte sagda man kunna ha en helt annan betraktelse, t ex att lämna stridsfältet istället? Och vad är det egentligen som hotar honom?

Det stämmer alldeles säkert att män i allmänhet är av den uppfattningen att inte slå en kvinna (eller kanske att inte slå nån överhuvudtaget), men vad händer när "bägaren rinner över", vare sig det nu i verkligheten beor på hans eget betraktelsesätt eller på något utanför, hur benägen är han då att ta till våld som utväg - eller finna ett annat mindre förödande sätt? Om våld som utväg är tillräckligt vanligt, så undrar jag om man inte kan börja tala om ett strukturellt våld, vilket väl borde betyda att man måste göra något generellt mot det, dvs inte bara betrakta (uppfostra etc bla bla) de män det gäller utan män i allmänhet, eftersom man då inte vet var det kommer att inträffa nästa gång.

För övrigt, så går det säkert bra att också hitta exempel där män verkligen ser ner på kvinnor som mindre "värda", mindre förståndiga, mindre kunniga, mindre pålitliga etc. Jag tror inte att vi ens i dagens Sverige är fullständigt befriade från detta (även om få män skulle vilja medge nåt sånt).

I de fall jag känner till, så är jag övertygad om att den misshandlande mannen själv många gånger känner sig som offer, dvs att han i sin egen syn väljer våld som "sista utväg". Varför väljer han just våld och varför har han i mina ögon en så sned syn på tillvaron?

#21  Till Robert W och Bengt fredriktomte
2004-12-30 05:04:04

Till Robert:

"Att feminister inte vill gräva djupare i orsakerna bakom det manliga våldet, och det sociala utanförskap som många män lever i, är en av de främsta orsakerna till varför jag är antifeminist."

Alla feminister är inte av den åsikten som du beskriver ovan. Det har inte heller någonting med feminismen i säg att göra. Det du talar om är huvudsakligen radikalfeministiska förklaringsmodeller, som tyvärr i Sverige kommit att influera många andra sorters feminister. Om de andra huvudorsakerna till att du kallar dig antifeminist är av liknande karriär kanske du borde överväga att kalla dig feminist istället.

Till Bengt:

Det är skillnad mellan att konstatera att män uppfostras mer till att ta till våld än kvinnor och att påstå att män uppfostras till att ta till våld mot kvinnor för att samhället anser det rätt och riktigt att med våld betvinga de mindre värda kvinnorna (och nu pratar jag inte om enskilda män eller vissa subkulturer, utan om det stora hela). Det senare finns det faktiskt en del feminister som hävdar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?