feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering


Gå till senaste inlägget#1  Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering victoria
2008-05-22 22:45:15

Tänkte att det kunde vara intressant att få ta del av andras personliga erfarenheter av att bli diskriminerade på grund av en är kvinna.

Själv blev jag inte utsedd till projektledare på mitt förra jobb, trots att jag hade mycket mer erfarenhet och längre anställningstid än han som blev det. Jag är säker att det beror på att jag är kvinna. Alla andra projektledare var också män och nästan alla chefer. Min chef ville till slut inte tala med mig om det som hänt och hävdade att jag hade dålig samarbetsförmåga och en massa andra taskiga saker. Han hade uppenbart väldigt svårt för starka kvinnor som visade framfötterna. Till slut tröttnade jag på både honom och företaget jag jobbade på. Sökte en massa nya jobb och nu har jag en personalledande tjänst på ett annat företag inom samma branch, vilket ju visar att jag visst var lämplig för projektledarjobbet. Typisk kvinnodiskriminering skulle jag vilja säga.

Vad har ni övriga för personliga erfarenheter?

#2  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Icke
2008-05-23 08:52:43

En gång var jag spekulant på några stolar på Myrorna. Min sambo var med, men det var jag som förde talan. Ändå tittade mannen i butiken hela tiden på min sambo. Han svarade min sambo på mina frågor. Det var obehagligt.

#3  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Blindalina
2008-05-23 09:34:03

åh, det såg jag i en affär med för nåt år sen. hemtex!
ett medelålders par stod i kassan och konsulterade expediten, mannen var den som undrade _hela_ tiden, men expediten vände sig hela tiden till kvinnan fastän kvinnan inte ens sagt nåt och mest såg besvärad ut.

#4  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Blindalina
2008-05-23 09:35:08

haha, förlåt, jag trodde det var en mansdiskrimineringstråd :P

#5  #2 Icke Tass
2008-05-23 11:04:06

Sånt där har jag också upplevt. Bilförsäljare som vänt sig till mej när min fru ställt frågor. Då har vi gått därifrån.

#6  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering default
2008-05-24 10:07:59

Det här var ju en riktigt intressant trådstart. Konstigt att inte fler kvinnliga feminister har delat med sig om allt elände som de varit med om på grund av sitt kön. Har verkligen ickefeminister mer erfarenheter av kvinnodiskriminering än feminister?

#7  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering knoppan
2008-05-24 16:47:09

Jag jobbade som servitris for ett foretag, liknande Manpower, dvs enstaka/endagsjobb. Detta foretag hyrde ocksa ut bartendrar, vilket man kunde bli uppgraderad till efter ett tag, de tjanade ocksa mer pengar. Men bara killar jobbade som bartendrar och det var inte ens 'bara blev sa'...
de hade dessutom kill- och tjej-platser till varje jobb, sa om alla tjejplatser var tagna kunde jag inte jobba, trots att de hade (kill-)platser kvar!
helt knas var det, tyvarr inte helt ovanligt har i England tror jag, trots att det finns lagstiftning. Jag funderade pa att anmala dom, men kunde inte komma pa hur jag skulle kunna bevisa det.

/knoppan

#8  Tass victoria
2008-05-24 20:30:35

Precis samma sak var jag med om när vi bytte bil senast. Inte bara i en bilaffär, utan i två av de vi besökte! Jag vet inte vad det är med bilförsäljare. Tror de inte att kvinnor också kör bil eller vad är det?

#9  knoppan victoria
2008-05-24 20:34:04

Det låter ju helt knäppt. Skulle inte tjejer kunna vara bartender, eller vad är det? Å att de har uppdelade kill- och tjejplatser låter ju också helt koko.

#10  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Plutt
2008-05-26 09:44:05

Jag tycker att det är så fruktansvärt svårt att peka på diskriminering i enskilda fall. Det är klart att man funderade när man tjänade mindre som ekonomiassistent (krävdes 3 år på uni) än lagerkillarna, och när jobben man sökte gick till killar som kanske inte fått höra kommentaren "jag ser nu att du är ganska ung, då funderar du säkert på att skaffa barn snart?" på anställningsintervjun (vilket har hänt mig två ggr).

Men att säga det högt får mig alltid att känna mig som en dålig förlorare. Och jag vet ju inte. Det kan ju finnas 1000 skäl till att jag hade lägre lön och inte fick de där jobben. Det kan bero på vadsomhelst att jag bemöts som en sekreterare tills folk insett att jag innehar en chefsbefattning, nyps i rumpan och kallas sötnos. Det senaste stör mig dock inte, vad som tär är reaktionen när jag behöver hjälp. Damen i nöd som just bevisade för alla att kvinnor inte klarar av sånt här själva. Det finns naturligtvis inte någon som gör allt själv, men ändå skäms jag för faktum är ju att män delegerar medan kvinnor behöver hjälp.

Jag påpekar sällan diskriminering i individuella fall just för den här osäkerheten. Och jag vill heller inte döma andra kvinnors upplevelser som diskriminering, trots att jag förstår hur det känns att bli ifrågasatt. För det är trots allt en känsla. Det finns trots allt andra möjliga förklaringar. Och vi vet trots allt inte.

#11  Plutt jkbg
2008-05-26 10:01:11

(Ursäkta OT-kommentar!)
Jag har blivit frågad om hemförhållanden och barnpålaner på varenda intervju jag vari på. Men det kanske bara är jga?

Mvh -Niklas

#12  Plutt FemAspirant
2008-05-26 11:12:28

Jag känner igen samma tvivel när det gäller min hudfärg. Väldigt bra skrivet. Man vet ju aldrig, och det tär verkligen.

#13  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering grapefrukt
2008-05-26 12:05:26

Plutt, nej precis, och följdfrågorna blir
- hur många kvinnor behöver beskriva liknande uppleveleser
- hur många såna uppleveleser behöver en enskild kvinna ha
för att det ska ses som ett strukturellt problem och inte ett individuellt?

Vi uppfostras alla att lyda under Jantelagen och att inte förhäva oss. Vi söker förklaringar hos oss själva där det kanske inte är där hela svaret finns.

#14  #13 grapefrukt MartinK
2008-05-26 16:20:14


- hur många kvinnor behöver beskriva liknande uppleveleser
- hur många såna uppleveleser behöver en enskild kvinna ha
för att det ska ses som ett strukturellt problem och inte ett individuellt?


I granntråden på Diskussion så dissade du den enskilde mannens upplevelser som argument för vad som är diskriminering så varför skulle den enskilda kvinnans upplevelser ha någon bäring på vad som är ett strukturell problem?

#15  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering MarianneK
2008-05-26 16:25:48

Jag, och troligen många andra, berättar ogärna privata saker här.

Men det här med människor som inte vänder sig till mig när de besvarar mina frågor har jag också upplevt. Riktigt jobbigt.

#16  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering grapefrukt
2008-05-26 17:04:16

MartinK, lägg ner. Du har uppenbarligen selekterat bort det som handlar om mina personliga genomgångar av kvinnodiskrimineringen.

Eftersom du dessutom i din presentation hävdar att du inte är intresserad av konstruktiv diskussion utan hellre är motvalls än står för vad du skriver, så kan du glömma fler försök att diskutera med dig.

#17  #16 grapefrukt MartinK
2008-05-26 17:56:15


MartinK, lägg ner. Du har uppenbarligen selekterat bort det som handlar om mina personliga genomgångar av kvinnodiskrimineringen.


Jodå, det har jag läst, men det får mig bara att undra ännu mer. Jag tycker mest det låter som ett cirkelresonemang.


Eftersom du dessutom i din presentation hävdar att du inte är intresserad av konstruktiv diskussion utan hellre är motvalls än står för vad du skriver, så kan du glömma fler försök att diskutera med dig.


Nja, nu skriver jag ju inget om huruvida jag står för vad jag skriver. Men det står dig naturligtvis fritt att ignorera mina inlägg även om jag svarar på dina.

#18  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Ephemeer
2008-05-26 18:30:09

Män och kvinnor som inte lyssnar på eller inte vill jobba med kvinnliga ledare eller tekniker har jag stött på allt för många gånger i arbetslivet och föreningslivet.

#19  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Icke
2008-05-26 18:48:41

Man kan inte veta som sagt...

Jag kände en tjej som jobbade som lärare, fast hon pratade mycket dålig svenska. Hon kom ofta för sent och när hon inte hann med sitt jobb, lät hon sin sambo ta över några lektioner (han var utbildad, men hade ingen erfarenhet av att undervisa). När hon sökte nytt jobb fick hon avslag. Hon blev mycket upprörd och anmälde det som diskriminering. Var det diskriminering? Jag vet vad jag tror...

Om man inte kan visa att det är diskriminering, kan man inte vända på bevisbördan då? Säg till chefen: "Det ser ut som kvinnodiskriminering här. Kan du motivera att det ser ut på det här sättet av andra orsaker?"

#20  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Plutt
2008-05-27 07:38:30

JKBG:

Det är alldeles säkert inte bara du. :) Och jag vet ju som sagt inte, man läser om att för män så är det en fördel att de skaffar barn medan det för kvinnor är en nackdel, och så får man inte det där jobbet, och så börjar man fundera.. Men just den arbetsgivaren kanske tänker helt tvärtom, och jag var bara inte rätt kvinna för jobbet..? Kan jag döma honom/henne baserat på det jag vet?


FemAspirant:

Tack.. :)

#21  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Plutt
2008-05-27 07:53:29

Grapefrukt:

Nej visst, det är ju där svårigheten ligger! Och jag kan lova dig att färre kvinnor ser på sina erfarenheter som potentiell diskriminering om man inte vet om att man tillhör en diskriminerad grupp, men det ger ju också att ju mer allmänt erkänt det är att en grupp är diskriminerad desto mer kommer ALLT som den gruppen råkar ut för att förutsättas vara diskriminering. Det är klassisk deduktion.

Det är ju inte mycket vi kan göra åt detta om vi nu anser att kvinnor som grupp är diskriminerade inom vissa frågor, då måste vi försöka belysa detta. Men jag tror absolut att det är någonting som vi måste förhålla oss till.

#22  Icke... Plutt
2008-05-27 08:14:19

Du pekar ju på själva kärnproblemet med diskriminering i ditt inlägg, att diskriminering kräver perfektion för att anses bevisat.

Det är alltså ingen lätt fråga att bedöma bevisen åt någotdera håll ens om man har alla "fakta" (vilket snarare är uppfattningar) på bordet, snarare omöjlig, och ändå vet så många vad de tror i dessa enskilda fall. Är det inte uppenbart att hon är diskriminerad (hur perfekt var personen som anställdes istället då, men det var väl förstås varken en kvinna eller någon med utländsk bakgrund i alla fall) så fattar man ju att hon inte är det (jag skulle inte heller anställa henne, hon hade samarbetssvårigheter och var inte särskilt bra på sitt jobb).

Frågan är om vi överhuvudtaget ska ha en diskrimineringslagstiftning som bedömer fall där man inte utgår ifrån ett mönster hos den tilltalade. Det har jag faktiskt inte tagit ställning till själv ännu.

#23  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Icke
2008-05-27 09:25:38

Frågan är om vi överhuvudtaget ska ha en diskrimineringslagstiftning som bedömer fall där man inte utgår ifrån ett mönster hos den tilltalade.

Jag tror det är nödvändigt, utom i de fall där kvinnan har avsevärt bättre meriter än mannen som får jobbet.

En annan sak jag har funderat på... Om man anmäler diskriminering och får rätt, då får man väl jobbet? Och hur känns det då att gå till jobbet varje dag och träffa chefen och arbetskamraterna, som vet att "hon är bara här för att hon bråkade sig till det". Jag skulle inte sätta mig i den situationen. Det är också ett skäl till att göra arbetsgivaren till huvudperson och ett flertal diskriminerade tjejer blir då bara vittnen, inte målsägare.

#24  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Legend
2008-05-27 14:03:06

Blivit ignorerad vid bilköp - jepp.
Elektronikköp - jepp, där med.

Sen vet jag inte varför min nyexade vikarie har mer i lön än mig som har längre och bredare erfarenhet...

Just det, inte att förglömma - blivit anklagad för att vara en dålig mor för att jag delat föräldraledigheten med sambon från första början. Medans han är typ en hjälte för att han tar hand om sitt barn... o_0

#25  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering bengtboman
2008-05-27 14:26:21

Den som inte ser att det sedan urminnes tider (och speciellt då) funnits könsroller måste antingen vara blind eller vägrar att se.

Könsrollerna är en struktur som i likhet med det mesta för med sig somt positivt och somt negativt för alla berörda. Detta gör att det finns olika grader av upplevt orättmätiga beteenden gentemot enskilda individer.

Den strukturella traditionen bjuder att mannen ansvarar och sörjer för medan kvinna relaterar till ombesörjer. I klartext alltså att mannen ska ansvara för att skydda sin familj och stå för försörjningen. Samhällets norm har således strukturerats efter att mannen ska ha arbete och vara familjeförsörjare. I den mån kvinnor kom ut på arbetsmarknaden ansågs det vara som komplementärer, vilket innebar kortare arbetstid och lägre lön.

Detta är grundstrukturen som traditionsbundit oss och accepterats av såväl män som kvinnor under lång tid.

Att det finns flertalet individer inom ramen för det manliga respektive kvinnliga könet som skulle vilja ha fått andra möjligheter är en fullt naturlig produkt av detta.

Tydliga uttryck för denna struktur har varit att: En arbetslös man sågs som en odugling, en pappa som stannade hemma sågs som en toffel, en kvinna som inte stannade hemma sågs som en dålig mor, en kvinna som döms till starff kommer lindrigare undan än en man givet samma brott....och så vidare.

Den grundstruktur som en gång drogs upp har betydande rester kvar. Det gör det exempelvis betydligt svårare för en manlig indivd att hävda diskriminering.

Jag tycker att begreppen "kollektiv skuld" och "kollektivt ansvar" ensidigt pekandes mot manliga individer, är en värsta sortens diskriminering.

#26  Icke... Plutt
2008-05-27 15:01:29

Jo, men samtidigt så krävs ju ofta väldigt olika "meriter" för ett jobb, och alla är inte lika lätta att mäta. "Vi söker dig som gillar utmaningar, är social och samarbetsvillig, och har en utpräglad teamkänsla" börjar ju kännas rätt standard. ;)

Och jag tror faktiskt att man får kompensation för övergreppet, platsen är ju i regel redan fylld av någon annan. Men jag vet inte säkert.

#27  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering KKiernan
2008-05-29 12:33:14

Jag har blivit i det närmaste korsförhörd om mina barnplaner under anställningsintervjuer, till exempel. På en del jobb jag haft har en kvinna kunnat säga en sak 3 gånger utan att någon lyssnat, och sen kommer en man med samma förslag och då tycker folk att det är värt att diskutera. På samma sätt har män fått mer "gratis" än kvinnorna, som måste kämpa järnet för att få samma cred. Och såklart har jag blivit ignorerad då jag köpt elektronikprylar ihop med min kille... Vilket inte stör mig personligen iom att jag är rätt ointresserad, men det är ett irriterande symptom.
Och sen vet jag inte om nyp i häcken, kommentarer typ "sötnos", "du kan väl le lite, det ser så tråkigt ut när du står och surar" och sånt där räknas som kvinnodiskriminering?

#28  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering SophieG
2008-05-29 18:56:09

Jag har inte heller varit med om en arbetsintervju där jag inte tillfrågats om hur jag tänker när det gäller barnallstring. Hittills åtminstone.

Jag misstänker att det inte kommer att hända så mycket i framtiden med tanke på min ålder. (Då får jag kanske inte jobbet på grund av åldersdiskriminering istället. :))


Och från arbetsgivarens synvinkel kan jag faktiskt "förstå" varför man frågar och eventuellt diskriminerar kvinnor när det gäller anställningar. Det blir trots allt en rejäl kostnad för ett företag när ens anställda är föräldralediga.

Därmed inte sagt att jag tycker att det är "rätt" att de gör så.

Annars tycker jag mycket av det som Plutt skriver i inlägg #10 är väldigt vettigt.

Samt allt som bengtboman skrev i inlägg #25.

#29  Sv: Personlig erfarenhet av kvinnodiskriminering Mumriken
2008-05-30 00:47:05

Kanske off-topic, men jag undrar varför det är intressantare att diskuteraspecifikt diskriminering av kvinnor än allmän könsdiskriminering? Är det inte så att ojämställdhet kommer sig av att vi behandlar könen olika i olika situationer?

Eller kan all diskriminering beskrivas som enbart diskriminering av det kvinnliga könet? Som ett exempel undrar jag om det var min ex-fru som diskriminerades när det bara var hon som fick yttra sig om jag var en bra förälder när vi satt i familjerätten? Var det hon som diskriminerades när hon ansågs vara föräldern "by default"? Eller var det jag som diskriminerades som icke-giltig förälder "by default"?

Eller är det så att man alltid måste skapa två trådar här, en om det kvinnliga perspektivet och ett om den manliga motsvarigheten.

#30  Mumriken MarianneK
2008-05-30 16:32:02

Det finns redan trådar om mansdiskriminering.

Frågan är varför vi inte kan få ha en enda liten tråd som _inte_ handlar om mansdiskriminering, utan faktiskt handlar om kvinnor.

#31  #30 MarianneK Mumriken
2008-05-31 00:10:27

Det var liksom inte poängen. Jag är inte intresserad av att kapa tråden till att diskutera diskriminering av män. Jag frågade ganska enkelt: "Jag undrar varför det är intressantare att diskuteraspecifikt diskriminering av kvinnor än allmän könsdiskriminering?"

Men OK, det var tydligen fel sätt att fråga. Låt mig ställa om frågan:

Jag undrar helt enkelt varför det är intressantare att diskutera specifikt diskriminering av kvinnor och diskriminering av män, dvs. diskriminering med en könsuppdelning än det mer allmänna problemet med könsdiskriminering? Jag vill veta skälet...inget annat.

Men det kanske är bättre att starta en helt ny tråd...

#32  Mumriken MarianneK
2008-06-01 16:27:20

Att säga att du "frågade ganska enkelt" är väl ändå inte riktigt sant? Du började onekligen att prata om mansdiskriminering. Oavsett om du är intresserad av att kapa tråden eller inte.

Du började även argumentera: "Är det inte så att ojämställdhet kommer sig av att vi behandlar könen olika i olika situationer?"

Men för att svara på din nya fråga:
Ett skäl att diskutera separat är att man då undviker att stötta icke-feministers kamp för att få sin idé om att "diskrimineringen är lika stor för båda könen, men inom olika områden" upphöjd till någon sorts sanning.

Detta är gissningsvis inte skälet till att den här tråden har skapats, eftersom den är skapad av default. Men det är ett skäl till att det blir intressantare att diskutera.

#33  MarianneK 32 default
2008-06-01 23:30:22

Jag har visserligen startat ett par trådar på Feminetik, men just denna kan jag knappast ta åt mig äran av.

#34  default MarianneK
2008-06-02 00:40:16

Hoppsan, jag blandade visst ihop denna med "dåligt sex"-tråden.
Sorry.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?