feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister


Gå till senaste inlägget#1  Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister Lior
2008-05-22 21:48:12

Jag vet många tjejer som har åsikter som stämmer väl överens med mina. Tjejer som alltså i alla andra fall är liberala och har högerinriktade åsikter. Men så fort man börjar diskutera jämställdhet så visar de sig att de har extrema vänsteråsikter. Man hör den ena radikalfeministiska parollen efter den andra. Jag får det inte riktigt att gå ihop.

Nån annan som märkt detta?

Vad kan det bero på?

#2  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister Liv
2008-05-22 22:39:28

"Annars vettiga tjejer som är höger" menar du?

#3  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister Observatore
2008-05-22 23:13:42

Ja! Jag har gjort det. Fast som man och det tycker jag har rätt till att ha gjort eller gör.

Det beror på att människan är tvåkönade till mångas förtret, tyvärr. Män har sina liv och lustar som kvinnor har sina. Det är inte mycket man kan göra något åt det. Men försöker helhjärtat med sociala expriment för att tvinga pojkar och flickor in i ett tankemönster som gynnar politiker.
Om inte det skulle hjälpa kan man göra stereotaktiska ingrepp i småpojkars hjärna, för att på så sätt skära vissa bannor i hjärnan och skapa det man vill.

Annars bör det vara så att män kan vara maskulina och buffliga precis som du vill beskriva extrema tjejer i din tråd? För att balansera och skapa jämlikhet.

Eller vad tror du?

#4  Lior... raindog
2008-05-23 08:34:53

Du uttrycker dig verkligen inte smidigt om det är en diskussion du vill ha. Kunde du inte komma på nåt mindre nedlåtande sätt att skriva på? Att kalla alla som inte delar dina högeråsikter för korkade är rätt lågt.
Jag tycker att du ofta har en dålig samtalston och det förstör samtalsklimatet diskussionen på feminetik ganska mycket. Men det kanske är din avsikt.

#5  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister RasmusS
2008-05-23 10:24:55

Jag tror så här. De personer Lior talar om är inte riktiga feminister, eller, de kan vara riktiga feminister men kanske inte så engagerade. Jag menar, det finns många (oavsett ideologisk inriktning) människor som sympatiserar med en ideologi utan att för den skull funderar så mycket över den. Den typen av människor tenderar att upprepa typiska formuleringar knutna till ideologin. Man upprepar sådant man läst och hört mer än kommit fram till själv.

Feministisk retorik och teoribildning är generellt vänstervriden i den offentliga debatten. Upprepar man typiska feministiska fraser så är risken stor att man använder sig av de fraser som kommer från den feministiska vänsterfalangen eftersom de dominerar den feministiska offentliga debatten.

Men man behöver knappast vara dum eller vettlös för att göra det. Att hävda det säger mer om Liors synsätt på människor som inte delar hans/hennes politiska värderingar eller så var det bara ett mindre smidigt sätt att uttrycka det på.

#6  RasmusS raindog
2008-05-23 10:32:20

Jag håller med dig helt och hållet. Jag börjar bara tröttna på att så många trådstartar, som jag uppfattar det, försöker få till en otrevlig ton i debatten snarare än att debattera eller diskutera sakfrågan. Det blir otrevlig samtalston vilket i sin tur gör att folk har svårare att förstå varandra och föra utvecklande resonemang.

#7  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister Peggy
2008-05-23 10:36:30

Jag tror att det beror på något helt annat:

Könsmaktsordningen skär genom klass- och etnicitetsgränser, och Gudrun Schyman hade rätt när hon sa att feminism inte låter sig inordnas i en klassisk höger/vänster-skala på ett solklart sätt.

Dina tjejkompisar har alltså åsikter som ligger på en viss punkt på höger-vänster-skalan, men det har inte nödvändigtvis en direkt koppling till deras feminism.

Det finns ju en massa vänstermänniskor med världens machokomplex, kolla bara på grönavågarna, och i 68-rörelsen var det inte så kul för kvinnorna heller alla gånger.

Delningen i könsmaktsfrågan går ofta parallellt med personens kön. Kvinnor har pga sina erfarenheter en tendens att uppleva patriarkatet tydligare, medan män har en tendens att avfärda de feministiska frågorna.

Kort sagt: som jag ser det, är en socialistisk och feministisk ideologi utan tvivel kompatibla och har mycket att ge varandra. Men höger/vänster-frågan är en fråga om klass, medan könsmaktsfrågan är en fråga om kön. Därför finns ingen självklar symmetri mellan dem.

#8  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister Apoc
2008-05-23 10:46:27

Lior: Du får låta bli att vara så där otrevlig. Du vet mycket väl att din definition av "vettig" är "tycker precis som jag".

Folks åsikter beror mycket på vad man själv tjänar på, och vilka man identifierar sig med. Har man växt upp i ett överklasshem (även om ingen kallar sig överklass längre) och alla ens vänner är liknande så har man säkert högeråsikter. Är man kille som du så är man säkert anti-feminist också. Tjejen du pratar om upplever däremot själv kvinnodiskriminering, utseendehets och annat. Samtidigt har hon lättare att identifiera sig med andra tjejers problem än vad du har. Alltså är hon feminist och höger. "Radikalfeminist" är nog ditt ord för all feminism.

#9  Peggy... raindog
2008-05-23 10:50:12

Hmm, nu ställer du till det för mig... Du har förstås rätt du också. Jag ser det däremot inte som nåt att det ena måste utesluta det andra.

#10  raindog & Peggy RasmusS
2008-05-23 11:45:53

Båda versionerna låter som rimliga förklaringar :)

raindog

Jo, jag håller helt med om det där med otrevlig samtalston, det är onödigt, polariserar och omöjliggör oftast en seriös konstruktiv diskussion. Tyvärr.

Tyvärr verkar sånt höra i hop med dagsform vilket innebär att en del som nästan alltid skriver på ett respektfullt sätt emellanåt formulerar sig onödigt provokativt. Något jag själv gjort för mången gång *skäms*

#11  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister grapefrukt
2008-05-23 12:04:38

1. radikalfeminist är inget skällsord
2. "vettig" är inte lika med "icke radikalfeminist"

#12  Grapefrukt RasmusS
2008-05-23 12:07:17

För en del är "radikalfeminist" samma sak som ett skällsord på samma sätt som "icke-feminister" verkar vara det för andra. Inte för mig, men för en del.

#13  raindog Observatore
2008-05-23 12:16:40

Det här med feminism och antifeminism är otrevliga saker. Det redan osar dysterhet och svåra frågor. Vi borde ha mera sex än att sitta här å deppa :) Livet skulle vara enklare och ge en lättare framtid. Nu liksom .....hänger vi. :)

Jag har ialla fall funnit leendet igen.

#14  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister grapefrukt
2008-05-23 12:37:12

Jävla ickefeminister!

Nä, det funkar inte.

#15  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister TheCarolinch
2008-05-23 12:43:04

jag är liberal, inte blind och döv.

hur man som liberal *inte* kan se och uppröras över hur könsroller förstör och begränsar förstår jag inte. att individualism är målet betyder inte att det inte finns kollektiva problem. jag slutar aldrig att förvånas över hur smarta, liberala killar kan vara alldeles blinda för hur könsroller slår mot människor, och hur de försätter kvinnor i underläge.

#16  #13 Blindalina
2008-05-23 14:37:06

haha! jag är alltid sur. alltid! och sex är äckligt.

#17  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister Blindalina
2008-05-23 14:38:36

oj, haha, jag missförstod, jag trodde du hackade på raindog för att han var en sur feminist eller något. :) my bad! okej, nu hänger vi?

#18  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister puff
2008-05-23 19:14:07

Observatore sa:

Vi borde ha mera sex än att sitta här å deppa :)

Ja, jag har alltid tyckt att fredagskramen på forumet har känts lite tam.

#19  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister TheCarolinch
2008-05-24 00:40:24

*ser mig omkring*

how are YOU doin'? :D

#20  Lior Escapist
2008-05-24 02:14:16

Liberala och radikala kvinnor som är feminister, är det så främmande? Har du inte hört talas om Felira?

Vad är "extrema vänsteråsikter" och "radikalfeministiska paroller" egentligen? Om du menar åsikter om att staten ska ha mycket makt och lösa alla problem genom att påtvinga folk en ideologi så är jag ledsen, men det är ingen typisk vänsteråsikt. Som Alliansregeringen rätt tydligt visar finns statskramare i alla läger.

Om det inte är den sortens auktoritarianism du menar, så vad? Är det kanske bara så att de använder liknande språk som vänstern och det är det som förvirrar dig?

#21  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister Lior
2008-05-24 16:33:53

Apoc har helt rätt. Min definition av vettig är "tycker precis som jag".

Definierar ni ordet på ett annat sätt? Eller är alla människor vettiga enligt er?

(Faktum är att jag kan känna respekt för många på extremvänsterkanten. Så länger man inte gör politik av att tillskriva människor kollektiva egenskaper - som radikalfeministerna ofta gör - har jag respekt för allas åsiktier.)

Raindog anklagar mig fär att kalla folk "korkade", vilket jag inte gjort. Ett grovt påhopp!

RasmusS insinuerar att jag tycker folk som inte tycker som jag är "dumma" och "vettlösa". Också det en lögn och ett påhopp!.

Den här tråden har många beröringspunkter med en tråd i Diskussion, http://feminetik.se/diskutera/index.php?sub=4… det om den feministiska tjejen vars kille inte gillar feminism trots att han "inte är dum i huvudet" annars.

Det är ett mycket grövre sätt att uttrycka sig än mitt, ändå reagerar ingen i den trådan.

#22  Lior RasmusS
2008-05-24 16:49:12

Vettig är ett motsats ord till följande formuleringar; ovettig, utan vett, vettlös. Att vara utan vett är att vara dum enligt mig, därmed ord som dum och vettlös. Du använde ordet "vettiga" i rubriken och utan att beskriva dina tjejpolare som ovettiga, dumma eller vettlösa så var det ju det du indirekt sa att de var i och med att det inte är vettiga när de väl kommer till deras feministiska åsikter.

Dessutom är väl inte en insinuation en lögn, det är väl just en insinuation? Så nej, jag vare sig ljög eller hoppade på dig.

Upplevde du det så ber jag dig om ursäkt och jag ber dig även om att svara på vad för motsattsord till "vettig" du vill att jag ska använda så du inte känner dig påhoppad.

#23  Sv: Annars vettiga tjejer som är radikalfeminister Lior
2008-05-24 17:19:26

RasmusS > Man kan gott citera folk i stället för att lägg ord i deras munnar. Men okej, jag tar tillbaka lögnanklagelsen - sorry.

Varför måste vi prata motsatsord? En person som i mångt och mycket är vettig, men som har besynnerliga åsikter i ett visst ämne, behöver för den sakens skulle inte vara helt vettlös.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?