feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Attraktivitet och partnerval


Gå till senaste inlägget#1  Attraktivitet och partnerval bjornsdotter
2008-05-08 15:10:02

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/artikel_1…

Intressant artikel, angående ett ämne som ofta återkommer här.

Jag tolkar resultatet som att kvinnor ofta ställer högre krav än män på en partner, men att kvinnor å andra sidan är mer benägna att anpassa sig efter de faktiska valmöjligheterna (och inte minst sin egen självbild).

Tvärtemot vad som brukar hävdas här, går män (enligt undersökningen) mer efter vad de vill ha, inte efter vad de kan få.

Vad tycker ni? Verkar detta stämma, eller är det taget ur luften?
Skulle det stämma, kan man ju förstå varför vissa män (i synnerhet "mindre attraktiva") får problem att hitta någon.

#2  Sv: Attraktivitet och partnerval Icke
2008-05-08 15:19:10

Den ursprungliga källan här:
http://www.epjournal.net/filestore/EP06134146.pdf

#3  Sv: Attraktivitet och partnerval Blindalina
2008-05-08 15:36:15

?????

taget ur luften, bullsh*.

undersökningen kommer från ett uni i teas?

#4  Sv: Attraktivitet och partnerval KKiernan
2008-05-08 15:46:30

En sak som jag har tänkt på är dessa specifika krav som kvinnor tycks ha på sin framtida partner - detta verkar vara nåt väldigt amerikanskt? På de amerikanska forum jag brukar husera på händer det ibland att kvinnor gör upp listor med krav som de har på killar. De ska ha universitetsutbildning, vara intresserade av att klättra i karriären, vilja bo i hus... det känns så konstigt tycker jag, att ha en sån lista, som om det handlade om en anställningsintervju! Handlar det inte om att man träffar en person, och så uppstår attraktion - oavsett utbildningsgrad eller husintressen? Jag tycker det känns mkt mer rimligt att ha ett öppet sinne för de människor man stöter på, och sen liksom flyta med när/om man träffar nån.

#5  Sv: Attraktivitet och partnerval bjornsdotter
2008-05-08 15:48:55

Jag menade om andra här tycker att det verkar stämma med svenska förhållanden.

Jag tycker att undersökningen var intressant. För om jag ska generalisera grovt, stämmer den nästan exakt med mina egna erfarenheter. (I den mån könen väljer olika och utifrån olika kriterier, vilket inte alls stämmer på alla).

#6  KKiernan bjornsdotter
2008-05-08 15:51:47

Ja, delar av den känns lite amerikansk... Men även om de flesta svenska kvinnor kanske inte gör upp regelrätta "listor", är det många riktigt attraktiva som är/känns väldigt kräsna. Dock inte nödvädnigtvis kräsnare än många män...

#7  Sv: Attraktivitet och partnerval Escapist
2008-05-08 16:18:19

Fler borde vara kräsna och inte nöja sig med något sämre på grund av bristande självförtroende eller självbild. Eller så har de någon slags behov av att vara ihop med någon bara för sakens skull och står ut med alldeles för mycket skit för lite trygghet och sällskap. Jag har sett det lite för ofta och varit där själv, så nu för tiden är jag hellre singel tills jag möter någon som matchar min lista någorlunda bra.

Undersökningen säger väl i princip att det är vanligare med fula män med snygga kvinnor än tvärtom. Det låter som en fördom, men spontant verkar det stämma, som fördomar lätt gör.

#8  Sv: Attraktivitet och partnerval Lior
2008-05-08 16:22:38

bjornsdotter sa:
Ja, delar av den känns lite amerikansk...


Utan en precisering är detta ett ganska chavunistiskt uttalande.

#9  Sv: Attraktivitet och partnerval KKiernan
2008-05-08 16:22:42

Escapist, om du träffar nån som det funkar skitbra med, men hon inte matchar din lista, lägger du ner projektet då av den orsaken?

#10  Escapist bjornsdotter
2008-05-08 16:26:00

Det är inget brott att vara kräsen. Till viss del är det bra.

Jag undrar väl lite samma som KKiernan i #9. Själv är jag väl som sagt också "kräsen" till viss del, men går mer på magkänsla. "Listor" är mig främmande.

Men det är möjligt att vi bara tolkar uttrycket lite olika.

#11  Sv: Attraktivitet och partnerval TheCarolinch
2008-05-08 16:54:50

vad är det att vara kräsen egentligen? jag vill vara ordentligt förälskad och attraherad för att vilja gå in i en relation med någon. (och sen tillkommer ju detaljen att det ska vara ömsesidigt...)

men "kravlistor" har jag inga. saker som jobb, utbildning, utseende osv är knappast avgörande. får man känslomässig, intellektuell och fysisk kontakt så får man. har det klickat så har det. om personen sen har csn eller tjänar fyrtio papp i månaden är inget som jag tänker på.

#12  Sv: Attraktivitet och partnerval Apoc
2008-05-08 17:25:18

Det är möjligt att den del tjejer faktiskt har rena kravlistor. Jag tror det beror på kompistryck. Tjejer verkar oftare kritisera och kommentera vännernas pojkvänner än vad killar gör. Då blir det viktigare att han har specifika fördelar som man kan peka ut.

#13  Sv: Attraktivitet och partnerval Icke
2008-05-08 17:28:01

Det är väl inte fråga om en lista nedskriven på papper heller.

Jag tror alla har en lista, men den är omedveten. Annars skulle man bli kär i alla man möter.

Jag tror också på att kvinnor hellre väljer rika män, omedvetet eller inte. Eftersom kvinnor generellt har lägre lön än männen, vore det ju direkt korkat att inte göra så. Därmed inte sagt att enbart pengar styr, men jag tror att pengar är en av faktorerna.

#14  Sv: Attraktivitet och partnerval Stardust
2008-05-08 18:52:20

När jag var yngre tyckte jag det kändes lite som att vissa tjejer planerade sin framtid lite noggrannare (än killar), vilket liv de vill ha och hur det ska se ut. Däri ingår ju mannen som en del. Om man tänker sig att man vill ha ett stort hus,två bilar, några semestrar om året och välartade barn vill det ju till att mannen liksom går att pussla in i det. Och då blir bra utbildning, hög inkomst "bra gener" viktiga faktorer i partnervalet. Och då menar jag inte att de ville leva på männens inkomst men att männen måste kunna medverka till att skapa det liv som hon eftersträvar.

#15  Sv: Attraktivitet och partnerval Escapist
2008-05-08 20:40:27

KKiernan sa:
Escapist, om du träffar nån som det funkar skitbra med, men hon inte matchar din lista, lägger du ner projektet då av den orsaken?

Nej, då är man bara trångsynt. Jag ser det mer som en önskelista till jul - man kan fortfarande bli glad och överraskad av presenter som inte finns på listan. Men när jag själv kan välja så väljer jag oftast efter vissa egenskaper. De är inte så krassa som de kan låta heller. En högre utbildning tenderar ge ett bättre intelektuellt utbyte, och vissa intressen tenderar ge förståelse för mina något udda intressen. Mörkt hår vet jag inte varför det finns på listan dock.

bjornsdotter sa:
"Listor" är mig främmande.

Ja, en faktiskt lista med poängsättning och så är också rätt främmande för mig. Jag menar bara att jag kan formulera vad som jag vet attraherar mig och inte i en lista om jag vill. Det blir inte en komplett eller uteslutande lista, men ändå.

TheCarolinch sa:
jag vill vara ordentligt förälskad och attraherad för att vilja gå in i en relation med någon.

Det vill väl alla. Listan handlar väl mer om hur man når dit. Alla har väl någon slags ideal eller önskningar? Om katten själv får välja, liksom?

TheCarolinch sa:
om personen sen har csn eller tjänar fyrtio papp i månaden är inget som jag tänker på.

Om allt annat fungerar så kvittar det, men jag har egna erfarenheter av en större skillnad i ekonomi. När man t.ex. ska resa ihop kan det bli problem med att bjuda på något så dyrt, från båda håll. Då kan det vara lättare med någon som har liknande ekonomisk nivå, fast absolut inget måste.

#16  Sv: Attraktivitet och partnerval Legend
2008-05-08 21:14:16

Jag tycker inte det är konstigt alls att, speciellt amerikanska, kvinnor har "listor" som handlar om ekonomiska trygghet och säkerhet. Kvinnors långa beroendeställning till mäns framgång har skapat en sådan kultur. Att vara en god mor är att vara hemma med sina barn - vilket endast är möjligt om mannen är villig att försörja familjen då det inte finns ngn föräldrapenning att tala om i USA.

#17  #1 MartinK
2008-05-08 21:16:12

Jag har kanske missat nått men så vitt jag kan se så har de fokuserat på kvinnors preferenser och kommit fram till att ju attraktivare kvinna desto högre krav.
Det känns ju lite som att sparka in en öppen dörr. Ingen blir väl förvånad över att man ställer så höga krav man kan och ju attraktivare man är desto högre krav kan man ha.

Vad det gäller män så har man ju bara kollat hur den fysiska attraktiviteten korrelerar med kraven och konstaterat att det gör den inte.
Vilket är fullt logiskt, mäns attraktionsvärde ligger inte i utseendet, alltså bedömer de inte sitt värde efter hur bra de ser ut.
Om man kollade hur mäns sociala status korrelerade med vilka krav de ställer så tror jag man skulle hitta samma samband som man har hittat för kvinnor, dvs den med högre social status ställer högre krav.

Så om någonting tycker jag att undersökningen bekräftar det jag säger, män värderas inte efter utseende utan efter social status, och de agerar efter det.

#18  #17 Icke
2008-05-08 22:47:43

Håller med.

#19  Sv: Attraktivitet och partnerval Plutt
2008-05-09 08:27:09

Jag håller med Martin och Icke, slutsatserna för mäns urval tycks egentligen inte besvara några frågor alls. Man har inte bara jämfört med snygga karlar, man har dessutom endast jämfört med hur fysisk attraktivitet hos en man påverkar hans krav på de egenskaper som gör en man attraktiv för en kvinna. EFTER att man konstaterat att det som gör en kvinna attraktiv för en man är hennes utseende. Doh!

Det enda som säger någonting som liknar de slutsatser som det skrivs om i artikeln är väl möjligtvis detta;

"Given limited mating budgets, men view physical attractiveness as a “necessity” rather than a “luxury” in mating (Li, Bailey, Kenrick, and Linsemeier, 2002)."

Det som jag tyckte var mest intressant var dock att det är fula kvinnor som är otrogna. Man noterar dock hela tiden att det är en gissning, samtidigt som man ändå måste nämna det i abstract, introduction, och conclusions.

"A minority of women—notably those low in mate value who are able to escape male mate guarding and the manifold costs of an exposed infidelity—will pursue a mixed mating strategy, obtaining investment from one man and good genes from an extra-pair copulation partner (as the trade-off model predicts)."

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?