feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sverige är världens bästa mamma-land


Gå till senaste inlägget#1  Sverige är världens bästa mamma-land PerSiflage
2008-05-07 08:47:31

Sverige är världens bästa land för mammor, enligt en Rädda Barnen-undersökning som gjort en jämförelse mellan 146 länder.

Håller ni med?

http://www.e24.se/samhallsekonomi/sverige/art…

#2  Sv: Sverige är världens bästa mamma-land SophieG
2008-05-07 08:51:13

Med stor sannolikhet ja.

Synd bara att det i så många fall beror på orättvisor mot pappor.

#3  Sv: Sverige är världens bästa mamma-land PerSiflage
2008-05-07 09:10:35

Jag hade ju gärna sett att man undersökt pappors situation också, förstås. Varför inte en undersökning om världens bästa föräldraland?

Hela undersökningen finns här som PDF: http://www.rb.se/NR/rdonlyres/691F7591-51B3-4…

Det finns en gräns för hur mycket jag vill fuska på jobbet, så jag har inte läst den än, men den verkar sikta in sig på sjukvård, dödlighet och utbildning i första hand.

#4  Sv: Sverige är världens bästa mamma-land bjornsdotter
2008-05-07 10:45:59

Jag har svårt att tro att Sverige är så himla dåligt för pappor heller, jämförelsevis. Det finns väl knappt något annat land där pappor - åtminstone på pappret - har rätt till lika mycket föräldraledighet som mammor, där det ses som mer och mer naturligt att också pappor är hemma en tid med sina barn (utan att mamman nödvändigtvis är med) etc.

Därmed inte sagt att jämlikt föräldraskap är uppnått. Samma sak gäller ju här som vid all annan ojämställdhet - bara för att svenska kvinnor har det väldigt bra internationellt sett, betyder inte det per automatik att vi är helt jämställda med svenska män.

#5  Sv: Sverige är världens bästa mamma-land SophieG
2008-05-07 12:10:53

bjorsdotter skrev:
"Jag har svårt att tro att Sverige är så himla dåligt för pappor heller, jämförelsevis."

Jämförelsevis har du säkert rätt. Att män är andraklassensmedborgare när det gäller deras barn är en sanning i, i princip alla, utvecklade länder och, skulle jag vilja argumentera, de allra flesta outvecklade länder.

Men därmed inte sagt att Sverige inte är himla dåligt för pappor. För det är det. Det finns stark juridisk diskriminering av pappor som måste bort.

Och som jag har sagt flera gånger på den här sajten, tycker jag att det är väldigt synd att inte fler feminister och flera feministorganisationer inte är mycket mera vokala i fördömandet av detta uppenbara brott mot jämställdhet.

Om de nu är allvarliga när de säger sig kämpar för "jämställdhet".

Det sorgliga är förstås att de allra flesta feministorganisationer, om de uttalar sig alls i de här frågorna, faktiskt agerar MOT pappornas intressen och därmed mot jämställdhet.

ROKS, Sossarnas kvinnoförbund, Vänsterpartiet är ALLA exempelvis uttalat emot automatisk gemensam vårdnad för alla föräldrar, oavsett kön.

Och för det borde de skämmas, tycker jag.

#6  SophieG bjornsdotter
2008-05-07 16:59:12

Min poäng var bara att skulle man bara jämföra pappor i olika länder, skulle man troligen komma fram till samma sak. Svenska pappor har det - relativt sett - väldigt bra, som ens får vara föräldralediga.

Och numera är det svårt att få ensam vårdnad i Sverige, för både mammor och pappor, det ska mycket till efter vad jag har förstått... Men visst diskrimineras pappor fortfarande. Jag förstår inte heller varför inte vårdnaden automatiskt blir gemensam, förutsatt att båda föräldrarna är kända och villiga att ta det ansvaret.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?