feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport


Gå till senaste inlägget#1  Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport knoppan
2008-04-30 11:26:21

Enligt en ny Amnsety rapport tycker ungefär 20% av svenskar i åldern 15-25 att en kvinna helt eller delvis har sig själv att skylla om hon klär sig och beter sig ’utmanande’. Hela rapporten finns här: http://www2.amnesty.se/externt/www.nsf/f173ae…
Sorry, men vet inte hur man lankar 'fint'.

Visserligen är raporten inte särskilt vetenskaplig eller representativ men den ger ändå indikation om vad folk tycker och jag gillar inte riktigt vad jag ser i den. Men vad ska/kan man göra?
Resultatskillnaderna mellan de olika ålderskategorierna var intressanta, den yngsta gruppen (15-25) har mer ’konservativa’ attityder än nästa kategori, men sen går det ’bakåt’ igen. Män hade också något mer ’konservativa’ attityder, åtminstone i den yngsta ålderskategorin.

Intressant också att många tyckte att om en kvinna inte skrek eller gjorde fysiskt motstånd så har hon helt eller delvis sig själv att skylla. Inte konstigt att folk har svårt att avgöra om de har blivit våldtagna om de tror att så är fallet. Det kan ju också vara en förklaring till att många inte anmäler, om de tror att det är delvis deras eget fel om de inte skrek e dyl.

Jag gillar inte att rapporten inte skiljer mellan de som tycker att det är helt och delvis kvinnans ansvar respektive. Men det gör ju att deras siffror ser mer allvarliga ut och därmed mer ’newsworthy’.


/knoppan

#2  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport Tass
2008-04-30 11:37:29

Det är nog en liten bugg här, feminetik parsar www även inne i en url. Men via den är sidan är den lätt att hitta: http://net19.amnesty.se/webbkampanj/2008/04/2…

#3  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport Tass
2008-04-30 11:52:19

En fundering jag får är om det handlar om vad ordet "ansvar" betyder. Enligt ordboken betyder det "skyldighet att ta på sig skulden om något går fel", men jag undrar om det inte i det allmänna språkmedvetandet ibland uppfattas mer som "orsak eller del av orsak", snarare än som "skuld eller del av skuld". Kanske är den feltolkningen vanligare bland yngre.

#4  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport fredriktomte
2008-04-30 11:53:57

Jag håller med om att det är tråkigt att det finns en signifikant minoritet människor som anser att en kvinna som blivit våldtagen har sig själv att skylla på något sätt för att hon varit påverkad, klätt sig "utmanande", haft sex med många olika partners eller tidigare haft sex med personen som våldtagit henne.

Dock säger sådana här undersökningar ganska lite om synen på våldtäkt om man inte genomför någon form av komparativ studie.

Hur vanlig är uppfattningen att den som lämnar bilen olåst i någon mån får skylla sig själv om bilen blir stulen? Hur vanlig är uppfattningen att den som super sig redlöst berusad i någon mån får skylla sig själv om denne blir misshandlad och/eller rånad?

Det är först när man jämför med hur vanligt det är att människor tycker att den som utsätts för andra former av brott får skylla sig själv som man kan säga någonting om synen på våldtäkt.

Det hade varit intressant att se liknande undersökningar vad gäller andra brott, särskilt då andra våldsbrott, t.ex. misshandel.

#5  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport Apoc
2008-04-30 13:05:37

fredriktomte: Nu ser det ut som du menar att det är lika dumt för en kvinna att klä sig sexigt som att lämna bilen olåst eller supa sig redlös. Jag tror inte du menar så, utan att det kan jämföras på ett mer principiellt plan. Att lämna bilen olåst i centrum av en stor stad är korkat, men ingen skulle häva att biltjuven är mindre skyldig för den skull. För våldtäkter däremot verkar sådana resonemang förekomma.

#6  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport MarianneK
2008-04-30 13:15:52

Tyvärr stämmer det här rätt väl min mina erfarenheter av tonåringars åsikter. Jag vet inte vad man ska göra åt detta, tyvärr. Mycket av den information som finns är så långt bort från många tonåringars utgångspunkt att den är svår/omöjlig att använda för att påverka deras attityder.

#7  I alla frågor fanns ordet våldtäkt med.... RasmusS
2008-04-30 13:21:55

Jag stör mig något grymt på den här undersökningen. Inte för att den inte är tillräcklit djup utan att varje fråga faktiskt innehöll ordet våldtäkt.

Jag kan förstå att man har frågor kring vad som definieras som våldtäkt och när sex övergår till våldtäkt i vissa sammanhang. Men om någon frågar mig om en våldtäkt så utgår jag från att vi talar om en våldtäkt och inte en påstådd våldtäkt. Om jag inte är unik i detta fall så innebär det att andra resonerar likadant. Om så är fallet så är ju undersökningens resultat fruktansvärt.

Ett våldtäktsoffer har aldrig ett ansvar för våldtäkten lika lite som ett rånoffer bär ansvar för rånet. Att våldta en annan människa innebär ett ansvar som enbart ligger på den/dem som fattar beslutet att våldta. Att man fått fram dessa siffror trots att det faktiskt står våldtäkt är för mig... jag blir så förbannad att jag har svårt att finna ord :(

#8  till Apoc fredriktomte
2008-04-30 13:45:35

Apoc sa:
Nu ser det ut som du menar att det är lika dumt för en kvinna att klä sig sexigt som att lämna bilen olåst eller supa sig redlös. Jag tror inte du menar så, utan att det kan jämföras på ett mer principiellt plan.


Jag pratar överhuvudtaget inte om vad som är dumt eller inte dumt. Att en människa beter sig "korkat" gör inte, i mina ögon, att det blir rätt att hävda att denne måste skylla sig själv för att andra människor väljer att begå övergrepp.

Därmed spelar det alltså ingen större roll att risken att utsättas för våldtäkt eller stöld inte lär öka i någon större utsträckning pga att man klätt sig "utmanande" eller lämnat bilen olåst.

Apoc sa:
Att lämna bilen olåst i centrum av en stor stad är korkat, men ingen skulle häva att biltjuven är mindre skyldig för den skull. För våldtäkter däremot verkar sådana resonemang förekomma.


Är det verkligen så mycket vanligare? Om man istället ställt den raka frågan:
"Är det mer okej att våldta, om offret är berusat?"
Hur många hade då svarat ja? Hade de varit fler än de som svarat ja på frågan:
"Är det mer okej att stjäla, om offret lämnat bildörren olåst?"

Personligen tror jag att det är ganska få som anser att våldtäkten som sådan är mer okej bara för att offret är berusat (eller har "utmanande" kläder, haft många sexpartners eller tidigare haft sex med förövaren).

#9  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport jkbg
2008-04-30 13:49:46

Får en man skylla sig själv om han klär sig och beter sig "utmanande"?

Får en man skylla sig själv om han inte skriker eller gör fysiskt motstånd?

Lösa funderingar bara. Förlåt.
Mvh -Niklas

#10  till jkbg fredriktomte
2008-04-30 13:58:50

I jämförelser av domar i sexualmål har det framkommit att kvinnliga förövare oftare frikänns samt ges lägre straff när de döms, än vad som är fallet för manliga förövare.

Ursäkterna kanske inte ser likadana ut, men det tycks vara svårare för en man att betraktas som utsatt för sexuella övergrepp och det tycks lättare för en kvinna att undslippa åtminstone del av ansvaret för det övergrepp hon begått.

#11  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport bjornsdotter
2008-04-30 15:16:28

Jag undrar om de där 20 procenten verkligen tycker att en våldtagen kvinna helt eller delvis får "skylla sig själv", om hon har klätt sig eller uppträtt på ett visst sätt, eller om de bara menar: "det är dumt att ta onödiga risker". Jag hoppas på det senare, men det låter ju inte så :-(

Och även om dessa 20 procent kanske snarare menar det senare, är det illa nog. För vad är "onödiga risker"? Att öht gå på krogen? Att dricka måttligt? Att klä sig i kort kjol? Vad "bör" en kvinna göra och inte göra? Gäller andra regler för henne än för en man? Inte heller för en man är det väl så bra att supa sig redlös, åka svarttaxi mm. Men om kvinnor uppmanas att vara _än mer_ försiktiga, vilket ofta verkar vara fallet, är vi ute på grumligt vatten.

#12  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport bjornsdotter
2008-04-30 15:19:31

Att låsa ytterdörr, bildörr mm efter sig, begränsar inte en persons frihet nämnvärt. Att uppmanas att inte klä sig på ett visst sätt eller röra sig i "fel" miljö, innebär ju en helt annan begränsning. Särskilt om dessa "farliga miljöer" anses vara många och vanliga...

#13  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport jkbg
2008-04-30 15:33:30

Tack för svaret i nr 10, Fredriktomte. Eegentligen var inte min fundering begränsad till sexualmål, men det kanske är fel läge att gå in på det nu?


Men om vi vänder lite på steken så ser ju ändå 96% av "svararna" våldtäkt som ett probel i samhället. Det är väl i allafall en början?

#14  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport jkbg
2008-04-30 15:34:14

Probel = Problem, förlåt.

#15  till bjornsdotter fredriktomte
2008-04-30 15:43:47

bjornsdotter sa:
Inte heller för en man är det väl så bra att supa sig redlös, åka svarttaxi mm. Men om kvinnor uppmanas att vara _än mer_ försiktiga, vilket ofta verkar vara fallet, är vi ute på grumligt vatten.


Jag är övertygad om att det finns en grupp människor som tycker att en man som super sig själv redlös och åker svarttaxi, åtminstone i viss mån, får skylla sig själv om han blir misshandlad och/eller rånad.

Är de fler eller färre än de som anser att en kvinna som gör samma sak åtminstone i viss mån får skylla sig själv om hon blir våldtagen?

Ja, det är ju det här som är frågan. Därför vore det intressant med en komperativ studie.

bjornsdotter sa:
Att låsa ytterdörr, bildörr mm efter sig, begränsar inte en persons frihet nämnvärt.


Vad har det med saken att göra? Det blir väl inte mer okej att säga "skyll dig själv" till någon som blivit bestulen för det?

Vidare håller jag inte med. Vi är så vana vid att alltid låsa allting efter oss att vi kanske inte betraktar det som en begränsning i vår personliga frihet. Men egentligen är det faktiskt precis vad det är. Tänk alla gånger människor tappat nycklarna och därför inte kunnat komma hem, kunnat komma åt bilen, tvingas bryta upp och förstöra resväskan osv, osv. Samt dessutom varit tvungna att betala för att få låset uppbrutet och nya nycklar tillverkade (en dold kostnad vi för övrigt alltid bär när vi köper någonting som är utrustat med en låsmekanism). Och så har vi ju de som inte fått ut några pengar på sin försäkring pga att de glömt låsa dörren när de gått hemifrån, trots att de blivit bestulna på stora värden...

bjornsdotter sa:
Att uppmanas att inte klä sig på ett visst sätt eller röra sig i "fel" miljö, innebär ju en helt annan begränsning. Särskilt om dessa "farliga miljöer" anses vara många och vanliga...


Jag gissar på att begränsningen "sätta lås på allting" är betydligt mer utbredd än begränsningen "inte ha på sig utmanande kläder och/eller dricka sig berusad". Vad som är värst beror väl lite på vad man värderar högst. Jag tycker inte att det är självklart i vilket fall.

Dock: En väsentlig skillnad har vi ju, och det är att begräsningarna skiljer sig åt baserat på kön. Kraven på försiktighet i form av låshantering i syfte att minimera risken för stöld får väl sägas vara lika för båda könen. Kraven på försiktighet av olika slag för att minimera risken för våldtäkt ställs mer eller mindre uteslutande på kvinnor. På det viset är det senare värre.

#16  #1 ByggareBob
2008-04-30 17:48:17

Ofta brukar det ju vara underförstått att det bara är män som har sunkiga åsikter om våldtäkt, men studien visar på ett intressant faktum, nämligen att det inte är några större skillnader mellan mäns och kvinnors åsikter i dessa frågor.

#17  #2 knoppan
2008-04-30 19:08:49

Tass sa:
En fundering jag får är om det handlar om vad ordet "ansvar" betyder. Enligt ordboken betyder det "skyldighet att ta på sig skulden om något går fel", men jag undrar om det inte i det allmänna språkmedvetandet ibland uppfattas mer som "orsak eller del av orsak", snarare än som "skuld eller del av skuld". Kanske är den feltolkningen vanligare bland yngre.


Helt klart intressant and nog sa viktigt i sammanhanget. Vilket ju ocksa har omnamnts av andra, dvs huruvida man ska 'skylla sig sjalv' om man lamnar grejer i baksatet pa bilen.

Nagot som kanske skulle styrka den tolkningen ar ju att siffrorna pa fragorna om faktorer som ev skulle gora mannen mindre skyldig var betydligt lagre, mellan 5-15% tror jag. Dvs som kvinna ar man delvis ansvarig for att inte hamna i 'farliga' situationer, men mannen ses ändå som ansvarig for valdtakten.

Det skulle ocksa vara interssant att se vad folk tyckte om andra situationer/faktorer. Typ att se vad som ses som riskfyllt och darfor ska man skylla sig sjalv respektive vad ar ok, dvs man har ingen skuld? Undersokningen hade ju ganska (stereo)typiska exemple. Men vad skulle folk saga om tex aka hem sjalv med nattbussen, lata en killkompis/fd pojkvan sova over efter en kvall pa stan? Grejer som ar ganksa vanliga och inte ses som direkt farliga (for det mesta iaf) men som kanske okar risken.

Jag vet inte, man blir ju lite uppgiven nar man laser sadan har statistik. Tyvarr ar det ju mojligt att svaren ar 'battre' an genomsnittet eftersom undersokningen gjordes pa International Woman's Day och ofta i samband med arrangemang om kvinnor. De flesta svarande var ocksa kvinnor.

/knoppan

#18  Fredriktomte bjornsdotter
2008-05-01 10:54:26

"Vad har det med saken att göra? Det blir väl inte mer okej att säga "skyll dig själv" till någon som blivit bestulen för det?"

Nej, har jag påstått det? Halmgubbe.

För att förtydliga: Jag anser inte att någon som blir utsatt för brott får "skylla sig själv". Jag diskuterar vilka "försiktighetåtgärder" som är rimliga att lägga på en individ. När anses en person dumdristig och varför? Var går gränsen?
__________

Självklart kan "sätta lås på allting" vara en lika stor begränsning som att "inte klä sig utmanande/bli för full". Det beror på omständigheterna. Jag tänkte kanske mer på det du senare skriver, att alla (i princip) uppmanas:

# Lås alltid ytterdörren och bildörren
# Ha reservnycklar hos någon du känner och litar på
(Inte så svårt, trots allt, för 99 procent av befolkningen)

Jämfört med vanliga uppmaningar till kvinnor:

# Klä dig inte utmanande
# Flörta inte med främlingar
# Drick måttligt
# Håll reda på din drink
# Åk inte svarttaxi
# Åk helst inte taxi själv alls
# Gå aldrig ensam på mörka, ödsliga platser
# Följ aldrig med en främling hem
# Ring en kompis när du ska på "blind date"
# Träffas på en offentlig plats på dagtid

osv osv

Jag tror inte att en komparativ studie behövs för att avgöra vilken av ovanstående "listor" 99 procent av befolkningen skulle uppfatta som störst livsbegränsning. Hade uppmaningarna till kvinnor "bara" varit desamma som till män, dvs: "sup dig inte redlös, åk inte svarttaxi och håll dig borta från bråk", tror jag inte att begränsningarna skulle uppfattas som så betungande.

Jag har själv sett manliga vänner och bekanta spärra upp ögonen när de får höra vilken "försiktighetsåtgärds-lista" kvinnor ofta förses med. Ofta har männen nickat instämmande, det "är ju farligt för kvinnor där ute", samtidigt som de har tillstått att de själva skulle vägra att leva så begränsat. Ibland har vi även diskuterat paradoxen i det hela: Det är ju trots allt betydligt vanligare att unga män blir utsatta för våld av främlingar (främst misshandel och rån). Men det våld kvinnor utsätts för anses vara "värre", särskilt om det är sexuellt...

#19  till knoppan fredriktomte
2008-05-01 14:59:08

knoppan sa:
De flesta svarande var ocksa kvinnor.


Svaren var uppdelade på kön, så hur svaren skulle blivit om det vore lika många män som kvinnor som svarade går att räkna ut (förutsatt att de som svarade var representativa).

#20  till bjornsdotter fredriktomte
2008-05-01 16:11:16

bjornsdotter sa:
Nej, har jag påstått det? Halmgubbe.


Hur kan frågan "Vad har det med saken att göra?" vara en halmgubbe?

bjornsdotter sa:
För att förtydliga: Jag anser inte att någon som blir utsatt för brott får "skylla sig själv". Jag diskuterar vilka "försiktighetåtgärder" som är rimliga att lägga på en individ. När anses en person dumdristig och varför? Var går gränsen?


Hur ska du kunna avgöra vad som är rimligt för någon annan människa?

Allt beror ju på hur man värderar saker som individ.

Vad du tycker är en stor begränsning kanske någon annan tycker är en struntsak. Osv.

bjornsdotter sa:
Jämfört med vanliga uppmaningar till kvinnor:

# Klä dig inte utmanande
# Flörta inte med främlingar
# Drick måttligt
# Håll reda på din drink
# Åk inte svarttaxi
# Åk helst inte taxi själv alls
# Gå aldrig ensam på mörka, ödsliga platser
# Följ aldrig med en främling hem
# Ring en kompis när du ska på "blind date"
# Träffas på en offentlig plats på dagtid


Jag håller inte med om att dessa uppmaningar är särskilt vanliga. De förekommer, men det går inte att jämföra med kravet att låsa om sig (som understödjs av att försäkringsbolag har rätt att straffa den som inte följer uppmaningen). En del av det du skriver ovan har jag aldrig stött på (som att en kvinna aldrig ska åka taxi ensam t.ex.).

bjornsdotter sa:
Jag tror inte att en komparativ studie behövs för att avgöra vilken av ovanstående "listor" 99 procent av befolkningen skulle uppfatta som störst livsbegränsning.


Som jag tidigare påpekade, att låsa om sig uppfattas nog i allmänhet inte som en begränsning. Därför att det anses som så självklart.

De flesta människor låser ju också om sig. Vilket dock inte betyder att de är mer eller mindre likgiltiga inför de problem som kan uppstå pga att de låst om sig (när de tappar bort nyckeln t.ex.)

Däremot är det många av de punkter du tar upp ovan som majoriteten kvinnor inte bryr sig om. Det gör jämförelsen väldigt skev. Kravet på kvinnor att aldrig åka taxi (om inte andra är med) är liksom inte i närheten lika starkt som kravet att alltid låsa om sig.

bjornsdotter sa:
Hade uppmaningarna till kvinnor "bara" varit desamma som till män, dvs: "sup dig inte redlös, åk inte svarttaxi och håll dig borta från bråk", tror jag inte att begränsningarna skulle uppfattas som så betungande.


Menar du att de uppmaningar du tar upp ovan är specifikt riktade mot män?

Annars finns det väl en hel uppsjö fler uppmaningar som riktas till människor i största allmänhet.

Och uppmaningen "håll dig borta från bråk" kan brytas ner i en mängd olika krav. Jag har träffat personer (av kvinnokön) som varit av uppfattningen att en man som blivit misshandlad närmast per definition har haft sig själv att skylla (startar man inte bråk blir man inte misshandlad...). Det är väl en ganska betungande skyll-dig-själv-attityd?

bjornsdotter sa:
Jag har själv sett manliga vänner och bekanta spärra upp ögonen när de får höra vilken "försiktighetsåtgärds-lista" kvinnor ofta förses med. Ofta har männen nickat instämmande, det "är ju farligt för kvinnor där ute", samtidigt som de har tillstått att de själva skulle vägra att leva så begränsat.


Har de ansett att kvinnor som inte lever efter din försiktighetsåtgärdslista får skylla sig själva om de blir våldtagna, eller har de bara nickat förstående inför att en del kvinnor väljer att företa dessa försiktighetsåtgärder?

Det är ju en ganska stor skillnad.

Min personliga uppfattning är att människor är *mycket* mer benägna att säga "skyll dig själv" till någon som glömt låsa om sig (och blir bestulen) än till ett våldtäktsoffer som klätt sig "utmanande" eller gått ensam på en mörk ödslig plats.

bjornsdotter sa:
Ibland har vi även diskuterat paradoxen i det hela: Det är ju trots allt betydligt vanligare att unga män blir utsatta för våld av främlingar (främst misshandel och rån). Men det våld kvinnor utsätts för anses vara "värre", särskilt om det är sexuellt...


Detta håller jag med om. Uppfattningen att kvinnan är en skörare varelse som är i större behov av (och har större rätt till) beskydd lever fortfarande kvar i allmänhetens föreställningsvärld. Likaså uppfattningen att sexuellt våld är värre än allt annat våld samt att psykiskt våld (såvida det inte är sexuellt!) är oproblematiskare än fysiskt våld.

Tyvärr har inte den svenska feminismen varit särskilt bra på att motarbeta dessa föreställningar. Tvärtom tenderar de radikalfeministiska dragen att förstärka dem.

#21  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport grapefrukt
2008-05-01 16:33:43

fredriktomte sa:
Jag håller inte med om att dessa uppmaningar är särskilt vanliga.

Vad grundar du den uppfattningen på? Uppmaningar du hört, din allmänna vilja att det inte ska stämma eller några mer hårda fakta?

Åtminstone jag delar helt bjornsdotters uppfattning om den kravad av mer eller mindre outtalade uppmaningar kvinnor - särskilt yngre - utsätts för.

#22  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport sniblett
2008-05-01 16:41:56

fredriktomte sa:
Min personliga uppfattning är att människor är *mycket* mer benägna att säga "skyll dig själv" till någon som glömt låsa om sig (och blir bestulen) än till ett våldtäktsoffer som klätt sig "utmanande" eller gått ensam på en mörk ödslig plats.


Tja, dom flesta brukar tycka typ misshandel, våldtäkt eller andra liknande brott är värre än stöld, snatteri osv. Antagligen för att saker inte värderas lika högt som människor.

En rimligare jämförelse vore skylla sig själv vid våldtäkt/skylla sig själv vid misshandel, om nu jämförelser är viktiga.

#23  till grapefrukt fredriktomte
2008-05-01 16:45:52

grapefrukt sa:
Vad grundar du den uppfattningen på? Uppmaningar du hört, din allmänna vilja att det inte ska stämma eller några mer hårda fakta?


Min egen erfarenhet. Vilket väl är samma sak som du grundar dig på? Eller har du några "hårda fakta" som visar på att jag har fel?

I vilket fall verkar ju enkätsvaren ge visst stöd för min uppfattning. På de flesta svaren säger cirka 20 till 25 procent att kvinnan i någon mån bär ett eget ansvar. Det innebär att den stora majoriteten inte anser att kvinnan bär något ansvar för våldtäkten, oavsett hur hon klätt sig eller betett sig innan hon blir våldtagen.

#24  till sniblett fredriktomte
2008-05-01 16:48:51

sniblett sa:
Tja, dom flesta brukar tycka typ misshandel, våldtäkt eller andra liknande brott är värre än stöld, snatteri osv. Antagligen för att saker inte värderas lika högt som människor.

En rimligare jämförelse vore skylla sig själv vid våldtäkt/skylla sig själv vid misshandel, om nu jämförelser är viktiga.


Ja, jag tar upp det i #4. Och ja, jämförelser är viktiga. Åtminstone om vi ska säga någonting om ojämställdheten.

#25  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport grapefrukt
2008-05-01 16:53:27

Tack för klargörande, fredriktomte. Så då är det helt enkelt bara att konstatera att du har dina erfarenheter och jag och bjornsdotter har våra erfarenheter. Underligt att de skiljer sig så mycket.

#26  till grapefrukt fredriktomte
2008-05-01 18:33:33

Vart vill du komma?

#27  Sv: Svenskars attityder till sex – Amnesty rapport grapefrukt
2008-05-01 18:58:59

Vad menar du?

#28  Sv: #20 knoppan
2008-05-01 21:30:44

fredriktomte sa:
Jag har träffat personer (av kvinnokön) som varit av uppfattningen att en man som blivit misshandlad närmast per definition har haft sig själv att skylla (startar man inte bråk blir man inte misshandlad...). Det är väl en ganska betungande skyll-dig-själv-attityd?


Intessant, det har jag sjalv ofta tankt och tyckt, dvs att om en kille har varit inblandad i ett bråk/slagsmål så utgår jag fran att den personen hade kunnat ta sig ur situationen innan. Darfor brukar jag ofta lagga viss skuld pa den personen. Så, tack for att du påpekade det, jag hade inte tankt pa det som en jamforelse, som jag haller med om att det ar. Nasta gang ska jag forsoka att inte ha så forutfattade meningar.

/knoppan

PS jag ar inte ironisk, for tydlighets skull DS

#29  till jkbg fredriktomte
2008-05-02 02:19:00

jkbg sa:
Tack för svaret i nr 10, Fredriktomte.


Inga problem.

jkbg sa:
Eegentligen var inte min fundering begränsad till sexualmål, men det kanske är fel läge att gå in på det nu?


Tja, det beror väl på om knoppan (trådstartaren) tycker det är on-topic eller inte.

Oavsett vilket finns det ju ingenting som hindrar dig från att starta en ny tråd om dina funderingar (där du kan länka till den här tråden om du önskar bygga vidare på något resonemang).

jkbg sa:
Men om vi vänder lite på steken så ser ju ändå 96% av "svararna" våldtäkt som ett probel i samhället. Det är väl i allafall en början?


Radikalfeministiska påståenden till trots anses våldtäkt i allmänhet vara ett av de värsta brotten. Jag tror inte man har särskit mycket att hämta genom att hävda att ursäktande och förhärligande av våldtäkt utgör ett av de större jämställdhetsproblemen.

#30  till Grapefrukt fredriktomte
2008-05-02 02:20:37

Ja, jag undrade om det fanns någon poäng med #25 annat än att konstatera självklarheter (att olika människor har olika erfarenheter och drar olika slutsatser).

Men strunt samma.

#31  till knoppan fredriktomte
2008-05-02 02:33:28

Jag tror inte det är helt ovanligt att vi lägger ett visst mått av skyll-dig-själv ansvar/skuld på människor som utsatts för övergrepp, om vi anser att personen underlättat för förövaren genom att t.ex. bete sig korkat.

Personligen brukar jag ha svårt att känna sympati för de som blir utsatta för bedrägeri i form av pyramidspel och afrikabrev. Jag antar att det är dumgirigheten jag stör mig på. Men egentligen förtjänar inte dessa människor att utsättas för brott mer än någon annan.

Överhuvudtaget tror jag att det (tyvärr) är så att vi för det mesta utgår från oss själva. Dvs, om vi upplever det som att vi själva utstår en viss risk är vi mer benägna att känna sympati för de som råkar illa ut (själv har jag inget problem att känna sympati för den som blir bestulen efter att ha glömt låsa bilen, slarvig och disträ som jag är...). Har vi å andra sidan svårt att sätta oss in i offrets situation blir vi nog snabbare att döma. Därför tycker jag inte det är förvånande om män, överlag, är mer benägna att säga skyll-dig-själv till (kvinnliga) våldtäktsoffer och kvinnor, överlag, är mer benägna att säga skyll-dig-själv till (manliga) misshandelsoffer.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?