feminetik.se feminetik.se

Just nu 29 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Existerar icke-patriarkal kultur/media?


Gå till senaste inlägget#1  Existerar icke-patriarkal kultur/media? Kalle
2008-04-22 14:55:19

Vad betyder ordet "patriarkal" för er, och existerar det överhuvudtaget någon företeelse i dagens samhälle som kan benämnas som icke-patriarkal?

För mig så beskriver väl "patriarkal" i grova drag allt som är dåligt i den manliga könsrollen. En beskrivning som jag som man(?) oftast inte kan känna igen mig i, och som jag tycker att många feminister slentrianmässigt använder för att avfärda allt som enligt deras mening är dåligt i samhället, oavsett bakgrund och ursprung.

Anledningen till frågan är diskussionen om TV-serien "kungamordet" i tråden om "Spelfilmer om mäns våld mot kvinnor" på Diskussion.
De som kommenterat den verkar tycka att den inte är trovärdig. Jag trodde först att den skulle uppskattas som ett exempel på ett ofta framfört argument, att våldet mot kvinnor finns i alla samhällsgrupper och socialklasser, en del är bara skickligare på att dölja det.
Men det som fick mig att starta den här tråden var följande omdöme:
Inte trovärdigt eller så som det oftast är i verkligheten. Om jag skulle använda "Kungamordet" i en B-uppsats skulle det vara som exempel på hur kvinnoförtrycket förvrängs och används i spekulativ mening av patriarkal kultur/media.

Med tanke på att Kungamordet's författare, båda manusförfattare och regissör är kvinnor så undrar jag också: Vari består den patriarkala kulturen/median, och vilken är den bakomliggande spekulativa meningen i det här fallet?

#2  Sv: Existerar icke-patriarkal kultur/media? SGTallentyre
2008-04-22 15:08:18

All kultur är ju påverkat av sitt kulturella arv på ett eller annat sätt, och vårt kulturarv är till stor del patriarkalt.

Sen är jag skeptisk till att våld mot kvinnor verkligen skulle vara en del av vårt kulturarv. Våldtäktsmän och hustrumisshandlare blir genom sina gärningar utstötta i hela samhället, till och med bland kriminella och fångar.

#3  Sv: Existerar icke-patriarkal kultur/media? Par
2008-04-22 18:49:57

Patriarkat betyder fadersvälde. Patriark är också ett kyrkligt ämbete. Syftet med detta ämbete var att det skulle vara just en man. Feminismen använder sig av ordet patriarkat för att förklara könsmaktordningen och vad det ordet betyder torde väl säga sig självt. Orsaken till att jag blir provocerad av feminismens prat om patriarkat är att man förutsätter det man vill bevisa, nämligen att makten i dagens samhälle är könsbunden. Men några bevis för att det förhåller sig så finns inte. När jag läser feministiska analyser av det moderna samhälle så upplever jag det som att man istället analyserade forntidskyrkan. Jag menar att det inte är applicerbart på dagens internetsamhälle.

Att utöva makt handlar om teknik, resurser och vilja. Det finns väl knappast den som tackar nej till makt, om än aldrig så lite. Vissa personer, oavsett kön, har dock större förmåga än andra att utöva makt. Makt och status hör också ihop, de passar varandra som hand i handske. Av den orsaken handlar makt ytterst om en social relation och inte om biologi som feminismen gjort den till. Problemet med en genusanalys av makt är att könet isoleras från den sociala aspekten som är det väsentliga. De personer som agerar idag, igår och i forntiden gjorde det utifrån sin sociala position: rikedom och förnäm ställning. Under den relativt korta perioden av människans historia – från neolitikum till modern tid – så har visserligen status varit knuten till egenskaper som premierat styrka, dvs. att kunna svinga tunga vapen eller bruka jorden genom att frigöra mark från en tröstlös mängd stenar. Men idag när status är knuten till intelligens, konstnärlig skaparkraft eller kunna övertyga människor genom att prata så mycket som möjligt oavsett om det är viktigt eller inte, så har kvinnor åter igen kunnat inta sin jämställda position. Min kritik mot feminismens tal om patriarkatet och könsmaktordningen är således att det är historielöst, saknar perspektiv och inte minst, de tilldelar fenomenet kön egenskaper som det bitvis eller helt saknar.

#4  Par MarianneK
2008-04-29 23:07:46

En stilla undran är om inte ditt inlägg är väldigt, väldigt, off topic i den här tråden...

Hur berör ditt inlägg sakfrågan - ifall icke-patriarkal kultud/media existerar?

Du avser kanske svara på frågan om vad ordet "patriarkal" betyder för just dig?

Men vad är ditt svar på följdfrågan - om det finns någon företeelse i dagens samhälle som kan benämnas som icke-patriarkal? Är det "ja", eller?

#5  Sv: Existerar icke-patriarkal kultur/media? pannasanna
2008-05-07 10:56:28

Exempel på icke-patriarkal media och kultur?

http://pics.hill.fi/gals/Randoms/000433.jpg

#6  #5 Tass
2008-05-07 11:06:41

Den där tycker jag var lika patriarkal som Egalias döttrar.

#7  Tass remerb
2008-05-07 11:13:45

Bra poäng!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?