feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Anders Eklund


Gå till senaste inlägget#1  Anders Eklund victoria
2008-04-18 21:53:55

Vad tänker ni om Englas mördare Anders Eklund?

#2  Sv: Anders Eklund SophieG
2008-04-18 22:06:36

Jag tycker lite synd om den gamle tungviktsboxaren...


Men förutom det, vad har det här med feminism att göra?

#3  SophieG victoria
2008-04-18 22:14:26

Hmm! Visste inte att han varit tungviktsboxare, men det var inte det jag tänkte på. Han verkar ju inte direkt haft någon speciellt bra syn på kvinnor, om man säger så. Har blottat sig, försökt våldta tjejer och nu visar det sig att han mördat flera tjejer.

Tänkte mest på hur man kan se på honom ur ett feministiskt perspektiv.

#4  Sv: Anders Eklund SophieG
2008-04-18 22:35:56

http://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_%22Lillen…

Lillen var en rätt så harmlös tungviktare.


Englas mördare är ett svin med uppenbara psykiska problem.

#5  Sv: Anders Eklund erka
2008-04-19 08:50:05

Ingen mördare borde någonsin få röra sig fritt i samhället igen. För de som mördat barn är inget annat än dödsstraff lämpligt! Sen undrar jag vad det ger att göra en feministisk analys på någon som är galen...

#6  Sv: Anders Eklund puff
2008-04-19 11:06:41

erka sa:

För de som mördat barn är inget annat än dödsstraff lämpligt!

Verkar finnas många i samhället som är minst lika blodtörstiga som barnamördare..

#7  Sv: Anders Eklund PerEdman
2008-04-19 11:48:12

Jag känner honom inte.

#8  Sv: Anders Eklund bjornsdotter
2008-04-19 12:00:13

En feministisk analys skulle möjligen kunna vara att dåd som det mot Engla bara är det mest extrema av det sexualiserade våld som riktas mot kvinnor och barn. Det behöver inte betyda att Anders Eklund var en medveten patriarkal förtryckare. Troligen lär det komma fram att han är en djupt störd människa utan större impulskontroll eller förmåga till empati. Troligen spelar han i samma liga som t ex Ulf Ohlsson och Niklas Lindgren. Dessa svåra fall är knappast fruktbart att analysera ur ett feministiskt perspektiv, då det är mycket ovanligt att våldsamma män angriper främlingar på detta sätt, i synnerhet barn. Den vanligaste förövaren när kvinnor och barn blir utsatta för våld, är ju en närstående man. Detta gäller även det dödliga våldet, men det vanligaste är förmodligen att våldet inte är så grovt. Det används som maktmedel, men inte för att döda eller skada allvarligt.

Vad som rörde sig i denna Eklunds huvud kan man förstås bara sia om, men jag tror att hans egen (eller advokatens?) utsaga skulle kunna stämma (även om det inte är säkert att den gör det). Dvs att det inte var menigen att döda Engla. Det var inget han planerade, det kanske snarare hade karaktären av dråp än mord. Hon kanske gjorde motstånd och skrek, han kanske blev rädd och försökte tysta henne osv. Detta är ingen ursäkt för att ge honom lindrigare straff - att över huvud taget ge sig på ett barn på det sättet är naturligtvis illa nog. Särskilt om han försökte våldta eller utnyttja henne. Det är givetvis en mycket farlig människa vi har att göra med då. Men - som sagt - det behöver inte vara ett kallblodigt dåd. Vissa mediala källor har ju antytt att Eklund uppfattades som snäll och normal, men lite "bakom". Nu ska man aldrig tro för mycket på vad kvällstidningarna skriver, men OM det stämmer, behöver inte Englafallet ha varit ett kallblodigt sadistmord. Till skillnad från t ex Hagamannen, Niclas Lindgren, som verkade ha uppvisat en helt annan kallblodighet och "morbiditet" i sina grova överfall.

#9  puff erka
2008-04-19 12:33:19

jaså? har du några exempel?

#10  till bjornsdotter fredriktomte
2008-04-19 12:43:23

bjornsdotter sa:
En feministisk analys skulle möjligen kunna vara att dåd som det mot Engla bara är det mest extrema av det sexualiserade våld som riktas mot kvinnor och barn.


Varför ska man klumpa ihop kvinnor och barn i feministisk analys? Kvinnor och barn är inte fastsydda i höften, annat än i de gamla unkna könsrollskonservativa föreställningsvärlden. För övrigt kan ju även barn delas upp i kön.

bjornsdotter sa:
Det behöver inte betyda att Anders Eklund var en medveten patriarkal förtryckare. Troligen lär det komma fram att han är en djupt störd människa utan större impulskontroll eller förmåga till empati.


Är det inte ganska konstigt att koppla ihop en människa som är djupt störd, saknar impulskontroll och som begår handlingar som samhället i de grövsta ordalag fördömer med det system som förmodas legitimera mansdominansen i samhället?

Det finns ju i verkligheten noll koppling. Mäns löner och deras positioner i samhällshierarkin blir inte högre för att det finns enstaka seriemördare och tvångsmässiga våldtäktsmän.

bjornsdotter sa:
Den vanligaste förövaren när kvinnor och barn blir utsatta för våld, är ju en närstående man.


När barn blir utsatta för våld så står faktiskt kvinnorna för 40 % av övergreppen. Varför då försöka klumpa ihop barnen med kvinnorna i offerkategorin?

Vidare är ju den vanligaste förövaren när män blir utsatta för våld också en man. Kopplingen är snarare att män står för merparten av det fysiska våldet. Inte att kvinnor är särskilt utsatta för fysiskt våld (snarare tvärtom).

bjornsdotter sa:
Detta är ingen ursäkt för att ge honom lindrigare straff


Är han en djupt störd människa ska han inte ha ett straff överhuvudtaget. Då ska han ha vård. Och i det sammanhanget spelar det ingen roll om dådet är "kallblodigt" eller ej.

#11  till Erka fredriktomte
2008-04-19 12:45:33

Erka sa:
jaså? har du några exempel?


Vad sägs om alla de personer som på ett eller annat sätt stöttade idén om en amerikansk invasion i Irak?

Jan Björklund t.ex., som uttryckte sig positiv till amerikanarnas krigsäventyr.

Det har dött väldigt många barn i Irak.

Kanske borde hela det amerikanska etablissemanget avrättas på stört. Fram med giljotinerna bara. Eller vad säger du?

#12  Sv: Anders Eklund lynx
2008-04-19 12:56:49

Anders Eklund har uppenbarligen stora mentala problem. Men det finns ju inget som säger att det är naturligt för män med mentala problem ska våldta kvinnor. Att det hans sjukdom ger uttryck i just sexuella trakasserier och våldtäkter beror på det samhälle vi alla lever i och skapar, där sexuella trakasserier och våld mot kvinnor är utbrett. I ett annat lika dålig och lika ojämställt samhälle skulle vi istället läsa om mentalt sjuka män som självskadade sig själv och om mentalt sjuka kvinnor som överföll och sextorterade män.

#13  fredriktomte erka
2008-04-19 13:06:33

jag är ju så tokig att jag gör skillnad på människor som avsiktligt tar och mördar ett barn och människor som stödjer en handling som leder till att barn dör oavsiktligt...

#14  puff erka
2008-04-19 13:08:58

först trodde jag att din kommentar var en liten pik mot mig, men sedan insåg jag at du kan väl aldrig mena att det är minst lika illa att önska livet ur en grov brottsling som mördat flera oskyldiga människor som att ta livet av ett barn med hela livet framför sig.

#15  Sv: Anders Eklund Sthlmjesper
2008-04-19 13:20:55

Jag tycker mest otroligt synd om den/de drabbade familjerna.
Deras liv lär ju aldrig bli ritktigt bra igen.

Om mördaren tänker jag inte särskilt mycket. Ett riktigt monster till människa naturligtvis.
Samtidigt har jag svårt att känna så mycket vrede mot honom. Han är ju uppenbarligen så störd att han inte ens verkar förstå eller bry sig om andra människor. Det skulle bli lite som att känna vrede mot någon schizofren som dödat pga sina hallucinationer.
Djupt tragiskt i vilket fall dock .

Att försöka göra några feministiska analyser av det hela ser jag dock som välidigt fel och mycket osmakligt.

#16  till Lynx fredriktomte
2008-04-19 13:28:40

Nu är det ju inte så att det inte finns några självskadande män eller några kvinnor som begår övergrepp. Vi har ett samhälle som är ganska duktigt på att tolka kvinnors agerande som inåtriktat och mäns agerande som utåtriktat, även när skillnaderna i praktiken inte är särskilt stora.

Men visst, de olika förutsättningar som existerar för kvinnor och män till följd av könsrollerna innebär att män och kvinnor, överlag, beter sig olika ibland.

Lynx sa:
Att det hans sjukdom ger uttryck i just sexuella trakasserier och våldtäkter beror på det samhälle vi alla lever i och skapar, där sexuella trakasserier och våld mot kvinnor är utbrett.


Vi lever inte i ett samhälle där våld mot kvnnor är utbrett.

#17  Bjornsdotter Par
2008-04-19 13:32:12

"Den vanligaste förövaren när kvinnor och barn blir utsatta för våld, är ju en närstående man. Detta gäller även det dödliga våldet, men det vanligaste är förmodligen att våldet inte är så grovt. "

Enligt SCB:s undersökning av kvinnovåldets struktur 1997 så är var fjärde barnmisshandlare en kvinna. När det gäller barnadråp finns det ingen stistik att tillgå. Men enligt min erfarenhet från rättspsyk så finns det minst lika många kvinnliga barnadråpare som män. Det är bara att googla på barnadråp så finner man också en lika hög andel kvinnliga förövare.

Det vore då intressant att undersöka hur ofta kvinnor övertalar mannen aga barnen istället för att göra det själv. Det finns inom feminismen en uttalad tro att mannen står för det givet onda och kvinnan för det självklart goda. Jag finner detta provocerande. Vi vet att pedofiler i sig måste vara psykiskt sjuka. Saken är dock den: är barnaoffrens mödrar också sjuka eftersom det så ofta förekommer att modern på ett eller annat sätt kände till att barnen blev förgripna? Någon sådan studie görs inte, och man kan ju bara spekulera i varför. Min erfarenhet är i alla fall att kvinnor inte värnar barnen mer än vad män gör. Prataet om patriarkala strukturer är helt missvisande eftersom det är kvinnors syn, kvinnors kännsla som står för det normgivande medan mäns uppfattningar igoreras, förlöjligas och förtrycks genom förtalskampanjer och därtill upprättade lagar.

#18  till Erka fredriktomte
2008-04-19 13:33:44

Erka sa:
jag är ju så tokig att jag gör skillnad på människor som avsiktligt tar och mördar ett barn och människor som stödjer en handling som leder till att barn dör oavsiktligt...


Menar du att du tror att den amerikanska regeringen (liksom den amerikanska militärmakten) var så oerhört naiv att den på fullaste allvar trodde att *inte ett enda barn* skulle komma att dö till följd av invasionen?

Så ruskigt inkompetenta tror jag faktiskt inte att de är.

Om man vet att en handling med största sannolikhet kommer att leda till en viss effekt och man genomför handlingen ändå så har vi vad som i svensk rätt brukar kallas för ett likgiltighetsuppsåt. Om likgiltighetsuppsåtet är uppfyllt kan man dömas för mord.

Exempel: Om jag sätter en pistol mot ditt huvud och skjuter för att jag vill se vad som händer spelar det ingen roll att jag saknar direkt uppsåt att döda dig, jag kan ändå dömas för mord eftersom jag förstod att du med största sannolikhet skulle komma att dö av mitt handlande och jag struntade i det.

Så: Avrätta det amerikanska etablisemanget? Eller vad säger du?

#19  Sv: Anders Eklund puff
2008-04-19 13:36:40

erka sa:

jaså? har du några exempel?

tex. fick ju Anders Eklunds första advokat ta emot flera mordhot, så det verkar ju finnas en hel del människor med våldsamma fantasier.

erka sa:

först trodde jag att din kommentar var en liten pik mot mig, men sedan insåg jag at du kan väl aldrig mena att det är minst lika illa att önska livet ur en grov brottsling som mördat flera oskyldiga människor som att ta livet av ett barn med hela livet framför sig.

Nej det vore ju lika tossigt som att tycka att vissa människor färtjänar att dö.

#20  Victoria Minnie
2008-04-19 13:37:38

Om än inte det feministiska, men genusmässiga perspektivet i detta fall torde väl kunna handla om varför folk känner behov av att anlägga feministiska perspektiv på övergrepp mot kvinnor.

Bjornsdotter skriver exempelvis att det rörde sig om sexualiserat våld. Såvitt jag vet har det dock inte framkommit något som tyder på att våldet som Engla utsattes för skulle vara sexrelaterat. Således ger Bjornsdotter och säkert de tidningar som hon läser uttryck för föreställningen att när män ger sig på personer av det kvinnliga könet så är det av sexuella skäl.

#21  Sv: Minnie #20 knoppan
2008-04-19 14:02:57

Intressant, det hade jag inte tankt pa. Men att interaktion mellan personer av olika kon alltid/ofta tolkas som sexuellt aven om det inte alltid ar det ar en intressant punkt.

/knoppan

#22  Freriktomte #10 bjornsdotter
2008-04-19 14:46:47

"Varför ska man klumpa ihop kvinnor och barn i feministisk analys? Kvinnor och barn är inte fastsydda i höften, annat än i de gamla unkna könsrollskonservativa föreställningsvärlden. För övrigt kan ju även barn delas upp i kön."

Jag har inte påstått att man alltid ska "klumpa" ihop kvinnor och barn eller att kvinnor och barn hör ihop eller att kvinnor inte gör barn illa. Halmgubbe.

Men i det här fallet handlade det om våld som verkar rikta sig mot flickor och kvinnor. Jag diskuterar utifrån det aktuella fallet. Inget annat.

_________

"Är det inte ganska konstigt att koppla ihop en människa som är djupt störd, saknar impulskontroll och som begår handlingar som samhället i de grövsta ordalag fördömer med det system som förmodas legitimera mansdominansen i samhället?"

Jag har inte påstått att det är samma sak. Halmgubbe.
__________

"Det finns ju i verkligheten noll koppling. Mäns löner och deras positioner i samhällshierarkin blir inte högre för att det finns enstaka seriemördare och tvångsmässiga våldtäktsmän."

Kvinnoförtryck handlar knappast bara om mäns löner och positioner.
__________

"När barn blir utsatta för våld så står faktiskt kvinnorna för 40 % av övergreppen. Varför då försöka klumpa ihop barnen med kvinnorna i offerkategorin?

Vidare är ju den vanligaste förövaren när män blir utsatta för våld också en man. Kopplingen är snarare att män står för merparten av det fysiska våldet. Inte att kvinnor är särskilt utsatta för fysiskt våld (snarare tvärtom)."

Halmgubbe på halmgubbe. Jag har varken påstått eller förnekat något av ovanstående.
_________

"Är han en djupt störd människa ska han inte ha ett straff överhuvudtaget. Då ska han ha vård. Och i det sammanhanget spelar det ingen roll om dådet är "kallblodigt" eller ej."

Ordmärkeri. "Lindrigare straff" kan lika gärna vara "lindrigare påföljd". Men enligt dagens praxis är det inte säkert att han bedöms vara så allvarligt psyiskt störd att han döms till vård.
________

Om det var något du ville diskutera, så får du nog precisera lite närmare vad.

#23  Par #17 bjornsdotter
2008-04-19 14:49:43

Jag säger samma sak till dig som till Fredriktomte: Om det är något särskilt du vill diskutera _utifrån det jag har skrivit_, istället för att dra upp eller påstå en massa saker som jag inte har skrivit - återkom.

#24  Minnie #20 bjornsdotter
2008-04-19 14:51:26

Sexuellt våld och sexualiserat våld är inte samma sak.

#25  Sv bjornsdotter
2008-04-19 14:59:14

Minnie #20 igen

Vidare uppskattar jag om du läser det jag skriver ordentligt och inte spekulerar om mig eller mina intentioner i tredje person på det sätt som du gör här. Särskilt inte som du har fel: Jag har inte skrivit en enda rad om _sexuellt_ våld.

Allmänt:

Jag skrev: En feministisk analys skulle _möööööjligen_ kunna vara... Inte att det _är_ korrekt med en feministisk analys i sammanhanget. Och jag skrev också varför det inte känns applicerbart. Just för att sådana här dåd är så ovanliga och oftast begås av psykiskt sjuka människor.

Dvs jag påstår just det jag sedan får kritik för att inte påstå (???)
Goddag yxskaft ska man väl inte skriva, men ibland har man god lust.

#26  8 bjornsdotter victoria
2008-04-19 15:54:07

Varför skulle inte fall som detta (och även Hagamannen Niklas Lindgren och Ulf Ohlsson) vara fruktbara att analysera ur ett feministiskt perpektiv? Även bland dessa fall så är det ju män, män, män och åter män som är förrövare.

#27  10 fredriktomte victoria
2008-04-19 15:58:34

Mäns löner och deras positioner i samhällshierarkin blir inte högre för att det finns enstaka seriemördare och tvångsmässiga våldtäktsmän.


Vad gäller löner så vet jag inte om det verkligen finns några skillnader mellan män och kvinnor i samma tjänst. Jag kan inte se några systematiska skillnader på min arbetsplats i varje fall. Men en sak som skiljer är att det är män, män, män som blir chefer och som sitter i ledningen. Precis som det är män, män, män som är massmördare och begår våldtäkter. Är det bara en slump menar du?

#28  12 lynx victoria
2008-04-19 16:02:18

Vad är det som gör det så uppenbart att Anders Eklund har mentala problem? Även om han har mentala problem, vad är det som säger att det är orsaken till att han utsätter massvis med kvinnor för hemska brott? De flesta med mentala problem är överhuvudtaget inte våldsamma eller begår några brott, så varför skulle det så uppenbart vara orsaken i detta fallet?

#29  15 Sthlmjesper victoria
2008-04-19 16:13:04

Vad är det som gör det så uppenbart att han är störd och saknar empati?

#30  Sv: Anders Eklund Lior
2008-04-19 17:00:36

bjornsdotter sa:
Sexuellt våld och sexualiserat våld är inte samma sak.


Vad är skillnaden?

#31  Bjornsdotter Par
2008-04-19 17:30:44

Om du vill snacka så kan du inte förneka det du skrivit eller inta en överlägsen attityd. Då kan du lika gärna prata i monologform. Du hävdar faktiskt att kvinnor och barn är de som är utsatta för mäns våld samtidigt som du antyder om en patriarkal maktordning och det var det vi reagerade på. Detta eftersom att man inte kan förklara våldet i samhället så enkelt. Allt handlar inte om kvinnor. Feminister vill gärna prata om strukturell makt. Det vill jag också, och då hur feminismen själv skapar sådan makt som gynnar sin egen könstillhörighet, typ att blunda för kvinnors delaktighet i våldet. Tjatet om mäns våld kan ge sken av att kvinnor bara är offer och att det finns ett manligt maktintresse bakom detta. Statistiken om småbarnsmisshandel och barnadråp visar dock att kvinnor minsann också är benägna till våld. Och var och en som är kunnig inom historia vet att kvinnor verkligen inte har dragit sig för att utnyttja våld. Men inte själv, det har man hantlangare och andra springpojkar till. När verkligheten därmed inte är så förenklad att det bara handlar om att män utför våld så kan jag inte låta bli att exemplifiera med pedofeli och hur offrens mödrar många gånger verkar ha bluntat för detta. Detta passar inte in i feminismens förklaringsmodell och jag har heller aldrig varit med om att någon feminist beaktat detta problem.

#32  Sv: Anders Eklund puff
2008-04-19 17:33:19

victoria sa:

Varför skulle inte fall som detta (och även Hagamannen Niklas Lindgren och Ulf Ohlsson) vara fruktbara att analysera ur ett feministiskt perpektiv? Även bland dessa fall så är det ju män, män, män och åter män som är förrövare.


Ulf Olsson är ju tydligen bara man rent biologiskt
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article275811.ab
"Ulf Olsson, den bleke mannen i det långa gråa håret, är inte bara en mördare - han är också transsexuell.

- Han är en kvinna i en mans kropp, säger Sten Levander, professor i rättspsykologi.
En kvinna - eller en liten flicka."

"Att Ulf Olsson är transsexuell har egentligen inte med morden att göra - det är inte därför han har mördat, men det har ändå en viss betydelse.

-Han har tvingats leva ett dubbelliv och det har deformerat hans personlighet, säger Sten Levander."

#33  Bjornsdotter 24-25 Minnie
2008-04-19 17:48:35

Jag kan inte se att det förekommit vare sig sexuellt eller sexualiserat våld i det aktuella fallet.

Du skrev att dådet mot Engla var ett av de mest extrema fall av sexualiserat våld som riktas mot kvinnor och barn. Att du sedan inte tyckte att detta sexualiserade våld inte kunde analyseras feministiskt är en annan sak. Ber om ursäkt för att jag använde dig som ett exempel för mitt resonemang, men faktum är att du ganska tydligt visade en vanlig föreställning om män som jag tycker i genussammanhang inte fokuseras särskilt ofta och bland feministerna inte alls.

#34  fredriktomte erka
2008-04-19 18:02:18

Så: Avrätta det amerikanska etablisemanget? Eller vad säger du?


Självklart inte! Däremot skulle jag gärna se en direktsänd avrättning av barna-mördare i TV!

#35  puff erka
2008-04-19 18:03:15

Nej det vore ju lika tossigt som att tycka att vissa människor färtjänar att dö.


Förtjänade Hitler att dö tycker du? Tycker du att människor som ansåg att han förtjänade att dö är tossiga?

#36  Sv: Anders Eklund puff
2008-04-19 19:19:12

Jag tycker inte att någon förtjänar att dö. Gjorde Hitler fel när han såg till att döda människor han ansåg var skadliga för samhället?

#37  Erka - OT Khazad
2008-04-20 04:44:07

Ett av problemen med att förespråka dödsstraff är att någon måste ta ansvaret att avgöra vilken typ av handlingar och omständigheter som ska leda till att straffet utmäts. Vem?

Samma problem föreligger självklart när påföljden är något i stil med 2 månaders fängelse, men eftersom livet (i vårt samhälle) värderas högre än 2 månaders ofrihet är inte problemet lika påtagligt, ej heller oåterkalleligt.

"Straff" bör över huvud taget inte existera. Påföljder med syfte att korrigera framtida beteende och/eller skydda övriga individer som lever enligt det delade värdesystemet är en annan sak.

#38  Erka - OT Khazad
2008-04-20 04:49:55

Ett av problemen med att förespråka dödsstraff är att någon måste ta ansvaret att avgöra vilken typ av handlingar och omständigheter som ska leda till att straffet utmäts. Vem?

Samma problem föreligger självklart när påföljden är något i stil med 2 månaders fängelse, men eftersom livet (i vårt samhälle) värderas högre än 2 månaders ofrihet är inte problemet lika påtagligt, ej heller oåterkalleligt.

"Straff" bör över huvud taget inte existera. Påföljder med syfte att korrigera framtida beteende och/eller skydda övriga individer som lever enligt det delade värdesystemet är en annan sak.

#39  Sv: Anders Eklund Alena
2008-04-20 14:53:01

Det verkar vara ett typiskt manligt brott. Mördaren hade det "svårt med kvinnor" och därför hatade han kvinnor. Det var s a s deras fel.

Blottning är ju ett typiskt manligt brott. Tidigare trodde man det var ofarligt, nu vet vi att det kan vara början på vad som slutar som våldtäkt och/el mord.

Jag ifrågasätter hela hanteringen av sexualbrott. Det är inte något som ska dömas till böter el ett kort fängelsestraff. Det behövs vård. De är farliga och borde inte släppas ut förrän de botats.

Nu verkade inte Eklund vara intresserad av vård. Men då skulle det vara så att de fick välja mellan ett (längre) fängelsestraff och vård.

Man kan se sexualbrottslingar som en säkerhetsfråga för kvinnor och barnr, eftersom det är mest de som drabbas.

#40  puff victoria
2008-04-20 17:58:01

Även om han är transsexuell så har han ju fötts som en man och vuxit upp som en man.

#41  Viktoria Sthlmjesper
2008-04-20 19:32:12

Victoria sa:

Vad är det som gör det så uppenbart att han är störd och saknar empati?


Menar du, utifrån hans handlingar, att det skulle finnas någon som helst tvekan om detta ?

#42  Lior #30 bjornsdotter
2008-04-21 14:42:12

Sexuellt våld har inslag av sex. Sexualiserat våld är riktat mot ett visst kön, eller mot en specifik person p ga dess kön. Men det behöver inte ha inslag av sex.

#43  Par #31 bjornsdotter
2008-04-21 14:44:33

Jag förnekar inte det jag skrivit. Men jag kan inte stå till svars för något jag inte har skrivit. Återigen - jag skriver hur en feministisk analys av fallet _skulle kunna_ se ut, men jag förklarar också varför den inte är vidare fruktbar. Så vem eller vad argumenterar du emot?

Dina egna tolkningar av mitt inlägg och kritik av feminismen mm, får stå för dig.

#44  Victoria #26 bjornsdotter
2008-04-21 15:07:39

Det är imo svårt att göra en feministisk analys på något så ovanligt som seriemördare och dyl. De få kända som finns, må vara män, men de tillhör de extrema bland de extrema och utgör en försvinnande liten del av befolkningen. Det gör inte andra, mindre grova våldsmän, även om de är i minoritet. Alltså känns det mer relevant att problematisera varför dessa huvudsakligen är av manligt kön, oavsett om våldet riktar sig mot andra män, kvinnor eller barn (våld mot barn har dock, som tidigare nämnts, en förhållandevis hög andel kvinnliga förövare).

#45  bjornsdotter Par
2008-04-21 18:08:32

Du fortsätter att envisas med att förneka det du skrivit. Vi tar det igen: i inlägg nr 8 skrev du

"Den vanligaste förövaren när kvinnor och barn blir utsatta för våld, är ju en närstående man. Detta gäller även det dödliga våldet, men det vanligaste är förmodligen att våldet inte är så grovt. Det används som maktmedel, men inte för att döda eller skada allvarligt."

Jag citerade detta och dikuterade dina påståenden. Men i ditt svar till mig i inlägg nr 23 skriver du:

"Jag säger samma sak till dig som till Fredriktomte: Om det är något särskilt du vill diskutera _utifrån det jag har skrivit_, istället för att dra upp eller påstå en massa saker som jag inte har skrivit - återkom."

Om du nu vill förneka att detta är dina påståenden i inlägg nr 8 och istället hävdar att någon annan måste ha haft tillgång till ditt medlemskonto och skrivit detta utan din vetskap, så okey. Men nu utgår jag från att det är du som skrivit de citerade meningarna varvid jag också antar att du menar det du säger. Jag tror också att fler än jag kan se de citerade miningarna.

Men på något ytterst märkligt sätt får du det till att jag kommenterar något annat, dvs. det du säger om svårigheten med att göra en feministisk analys av sexmördare. Hur går detta ihop?Vad mitt inlägg handlade om, åter igen, var dina påståenden om att det är män som är barnsexmördare och att det uteslutande är män som misshandlar barn. Detta stämmer inte, som ju framgår av statistiken. Dessutom undrar man ju varför dina felaktiga påståenden verkar vara utbrett inom feminismen. Som exempel nämnde jag då feminismen utgår från att det finns patriarkala strukturer och könsmaktordning. Jag menar att detta är ett sätt att försöka stereotypisera mannen som i sin tur får som konsekvenser att barnsexmördare är lika med vanliga män.

#46  Bjornsdotter 42 Minnie
2008-04-21 18:38:12

När du skriver att Eklunds våld var sexualiserat har du redan gjort en feministisk analys.

#47  Par #45 bjornsdotter
2008-04-21 19:34:20

"Vad mitt inlägg handlade om, åter igen, var dina påståenden om att det är män som är barnsexmördare och att det uteslutande är män som misshandlar barn."
________

VAR påstår jag att det uteslutande är män som misshandlar barn???

Jag skrev (precis som du citerar): "Den _vanligaste_ förövaren när en kvinna eller ett barn blir utsatt för våld, är en närstående man."
Detta är fakta. Men hur du kan få det till att det _uteslutande_ är män som misshandlar barn, övergår mitt förstånd. Särskilt som jag skriver i ett senare inlägg att just när det gäller barnmisshandel, står kvinnor för en förhållandevis hög andel. (Jag har hört siffror på 30-40 procent). Men den _vanligaste_ förövaren är fortfarande en man, och en närstående sådan. Inte en främling, som i fallet med Engla. Det jag skrev måste givetvis också sättas i sitt sammanhang. Det är mycket ovanligt att främlingar ger sig på barn, oavsett kön och andra omständigheter. Också kvinnor som misshandlar eller dödar, brukar vara närstående.

Någon kvinnlig barnsexmördare har jag inte hört talas om, däremot kvinnliga barnamördare (särskilt spädbarnsdråp) och enstaka kvinnliga sexbrottslingar. Men också manliga barnsexmördare är mycket, mycket ovanliga. Mycket ovanligare än män (och kvinnor) som använder våld.

#48  Sthlmjesper victoria
2008-04-21 21:17:24

Det skulle ju kunna vara en mycket medveten och välgenomtänkt handling som han gör. Typ någon form av hämnd eller något åt det hållet.

Vad gäller empati så har jag hört att det ofta är de med mest empati som verkligen kan förödmjuka och kränka andra eftersom de kan sätta sig in i hur andra känner sig. Då vet de också hur de ska kränka på effektivast sätt.

#49  till bjornsdotter fredriktomte
2008-04-21 21:32:34

bjornsdotter sa:
Jag har inte påstått att man alltid ska "klumpa" ihop kvinnor och barn eller att kvinnor och barn hör ihop eller att kvinnor inte gör barn illa. Halmgubbe.


Jag har iofs inte heller skrivit att du påstått det.

bjornsdotter sa:
Men i det här fallet handlade det om våld som verkar rikta sig mot flickor och kvinnor. Jag diskuterar utifrån det aktuella fallet. Inget annat.


Varpå det väl vore rimligare att tala om kvinnor och flickor snarare än kvinnor och barn?

bjornsdotter sa:
Jag har inte påstått att det är samma sak. Halmgubbe


Och jag skriver inte att du har påstått det. Jag ifrågasätter det rimliga i att koppla ihop tvångsmässiga våldsbrottslingar med mansdominansen i samhället.

bjornsdotter sa:
Kvinnoförtryck handlar knappast bara om mäns löner och positioner.


Nej, visst. Men jag anser inte att svenska kvinnor (i allmänhet) är utsatta för kvinnoförtryck.

bjornsdotter sa:
Jag har varken påstått eller förnekat något av ovanstående.


Fair enough. Men varför talar du om kvinnor och barn samtidigt? Om du pratar om det specifika fallet borde det väl räcka att prata om barn. Om du pratar om jämställdhet mellan kvinnor och män borde det räcka att prata om kvinnor.

Jag har ganska svårt för uttrycket "kvinnor och barn". Särskilt i feministiska sammanhang. Det är därför jag reagerar. Jag ber om ursäkt för det jag felaktigt felskrivit dig.

bjornsdotter sa:
Ordmärkeri. "Lindrigare straff" kan lika gärna vara "lindrigare påföljd". Men enligt dagens praxis är det inte säkert att han bedöms vara så allvarligt psyiskt störd att han döms till vård.


Jag tycker det är en ganska stor skillnad på vård och straff. Den dagen vård är liktydigt med straff kan man lika gärna lägga ner vården.

"Lindrigheten" i vården bör för övrigt vara anpassad efter patientens behov. Inte efter brottets brutalitet och/eller kallblodighet.

bjornsdotter sa:
Om det var något du ville diskutera, så får du nog precisera lite närmare vad.


Jag hade gärna diskuterat den feministiska teori som du lägger fram, med vilken man kan koppla ihop Eklunds brott med ojämställdheten i Sverige.

#50  till victoria fredriktomte
2008-04-21 21:45:14

victoria sa:
Vad gäller löner så vet jag inte om det verkligen finns några skillnader mellan män och kvinnor i samma tjänst.


I den statistik jag sett har det funnits någon eller några procent "oförklarlig skillnad" mellan kvinnors och mäns löner. Om det sedan är diskriminering går inte att veta säkert. Det är väl inte helt orimligt att tänka sig att en del av den oförklarliga skillnaden beror på diskriminering.

Men även om vi bortser från eventuell direkt diskriminering så är lönegapet ett jämställdhetsproblem. Dels därför att det sannolikt åtminstone till del består av indirekt diskriminering ("kvinnliga" yrken värderas lägre än "manliga") och dels därför att det i praktiken innebär ett maktunderskott för kvinnor (pengar är makt).

Sedan tror jag också att de skillnader i val och preferenser som leder till att kvinnor och män söker sig till olika yrken och gör olika karriärsval (män satsar mer på karriären, kvinnor satsar mer på familjen) beror på könsroller. Och även könsroller inte nödvändigtvis måste leda till ojämställd utgör de ett problem, eftersom de begränsar människors valmöjligheter.

victoria sa:
Jag kan inte se några systematiska skillnader på min arbetsplats i varje fall.


Vilket dock inte säger någonting om hur det ser ut i samhället i stort.

victoria sa:
Men en sak som skiljer är att det är män, män, män som blir chefer och som sitter i ledningen. Precis som det är män, män, män som är massmördare och begår våldtäkter. Är det bara en slump menar du?


*Bara* en slump vet jag inte. Det kanske finns någon koppling i någon bemärkelse, men i stora drag tror jag det är ett sammanträffande, ja. De män som är höga chefer och sitter i styrelser kommer för det mesta från helt andra socialgrupper än de män som begår merparten av våldsbrotten.

Bara för att det finns ett sammanträffande betyder det inte att det finns en koppling. Majoriteten av de som kör lastbil är män. Betyder det att finns en koppling mellan lastbilskörande och våldsbrott? En koppling mellan lastbilskörande och innehav av chefskap och styrelseposter?

#51  Sv:Par 17, 31 Sinderella
2008-04-23 06:36:59

Vad har du överhuvudtaget för bevis för att mammor till barn som utsätts för sexuella övergrepp ofta känner till detta men inte agerar, blundar som du säger?
Det stämmer inte alls.
Att det inte gjorts några studier om detta stämmer inte heller.
Läs exempelvis Nea Mellbergs "När det overkliga blir verklighet".
Där berättar många mammor om den oerhörda chock de fick när barnen berättade att deras pappor/styvpappor begick övergrepp mot dem. Det var de sista de skulle ha misstänkt.
Alla mammor reagerade dock, anmälde samt gjorde slut med förövaren. (utom en, som fortfarande lever med honom. Hur en sådan kvinna är funtad förstår jag inte.)

Jag har enbart läst/hört om ett enda fall där en mamma starkt misstänkte att barnet blev utsatt för övergrepp men inte agerade.
(Sedan finns det förstås också fall där mamman deltar i övergreppen eller där mamman och pappan/styvpappan begår övergrepp tillsammans men nu är det inte det jag skriver om.)
Det handlade om en pappa som dömdes till 14 års fängelse för fullbordade våldtäkter mot två barn, varav ett var hans eget. Han erkände.

I det fallet blev mamman av med vårdnaden för att hon misstänkt att något var fel men inte agerat, samt för att hon inte insett allvaret i det hela. Det var bra att hon blev av med vårdnaden tycker jag.

#52  44 bjornsdotter victoria
2008-04-26 12:07:55

Jo visst är de få och ovanliga, men det verkar nästan bara vara män som begår alla dessa hemska brott. Kan det verkligen bara vara en slump?

#53  fredriktomte victoria
2008-04-26 12:23:20

Nej, det är ju klart att min arbetsplats inte behöver vara representativ för alla andra arbetsplatser. Det är ju dessutom svårt att se skillnader på någon procentenhet bara genom att studera en handfull människor på en enda arbetsplats. Kanske är det som du säger snarare en skillnad på de yrken som har stor andel kvinnor respektive män. Att det skiljer en hel del mellan yrkena.

Det är säkert svårt för många kvinnor att börja tänka på att försörja sig själva och att själv ta ansvar för att välja utbildning och yrke efter vad som ger hög lön när kvinnor under så lång tid har varit vana vid att män ska stå för försörjningen av familjen. Speciellt om man inte haft några förebilder hemifrån eller haft någon som hjälpt en att tänka i de banorna.

Män verkar ju få mycket mer hjälp på den fronten. Typ att män hjälper män i karriären och så där. Det är ju mängder av män på alla höga positioner i samhället. Precis som det är mängder av män som mördar och våldtar. Även bland de fåtal som är så extrema som Anders Eklund så är det fortfarande nästan undantagsvis män där också. Det verkar nästan som om männen i de höga positionerna legitimerar alla dessa brott, annars hade ju de med all den makten satt ett stopp för det. Nu gör de inte det, kanske för att det är män?

#54  till victoria fredriktomte
2008-04-26 15:27:05

victoria sa:
Det är säkert svårt för många kvinnor att börja tänka på att försörja sig själva och att själv ta ansvar för att välja utbildning och yrke efter vad som ger hög lön när kvinnor under så lång tid har varit vana vid att män ska stå för försörjningen av familjen. Speciellt om man inte haft några förebilder hemifrån eller haft någon som hjälpt en att tänka i de banorna.


Hade det handlat om renodlad försörjning (att kunna eller inte kunna) hade det inte varit lika mycket av ett problem tror jag. De flesta människor strävar nog efter att kunna försörja sig själva, och de flesta kvinnor kan också göra det, även om de har lägre lön än sina manliga motsvarigheter.

Jag tror problemet är dels att män och kvinnor socialiseras in i olika roller och de yrken som är kopplade till kvinnorollen helt enkelt ger sämre betalt och dels att kopplingen mellan karriär och materiell standard inte är lika stark för kvinnor som för män. Som du själv påpekade har kvinnor och män lite olika förebilder. Eftersom män tjänar mer än kvinnor, och tendensen är att rika och framgångsrika män i större utsträckning än fattiga och "misslyckade" män lever i äktenskap och relationer (medan en motsvarande korrelation inte finns för kvinnor), betyder det att det finns fler kvinnor som lever på en standard som överstiger vad de själva egentligen är goda för än det finns män som gör samma sak. För män blir därmed kopplingen mellan materiell standard och inkomst/karriär starkare än den blir för kvinnor. Vilket medför att män i större utsträckning än kvinnor eftersträvar hög inkomst. Ytterligare en bidragande faktor här är nog att pengar och status uppfattas som viktigare för en mans attraktionskraft än för en kvinnas attraktionskraft, vilket ju också gör att män strävar mer efter högavlönade arbeten.

victoria sa:
Män verkar ju få mycket mer hjälp på den fronten. Typ att män hjälper män i karriären och så där. Det är ju mängder av män på alla höga positioner i samhället. Precis som det är mängder av män som mördar och våldtar. Även bland de fåtal som är så extrema som Anders Eklund så är det fortfarande nästan undantagsvis män där också.


Nästan alla lastbilsförare är män också. Finns det en koppling mellan lastbilsåkande och sexuella övergrepp?

Jag tycker inte heller att det känns helt rätt att tala om "mängder" av män på höga positioner och "mängder" av män som mördar och våldtar. De allra flesta män sitter inte på några höga positioner. Ännu färre mördar och våldtar.

victoria sa:
Det verkar nästan som om männen i de höga positionerna legitimerar alla dessa brott, annars hade ju de med all den makten satt ett stopp för det. Nu gör de inte det, kanske för att det är män?


Jag tror inte att det är så enkelt som att man kan stoppa våldsbrott bara för att man har makt i sin yrkesroll. Jag tror att de allra flesta människor, män som kvinnor, skulle vilja att våldsbrotten (särskilt de riktigt grova) försvann.

I det här sammanhanget tror jag inte heller att det gör någon större skillnad om det är män eller kvinnor vi pratar om. Möjligtvis skulle männen med operativt ansvar (t.ex. poliser, åklagare, socialtjänst) i genomsnitt kunna tänkas ha lite svårare att sätta sig in i de kvinnliga offrens situation än kvinnorna med samma operativa ansvar. Men med tanke på hur vårt könsrollskonservativa samhälle ser på könen i fråga om offerrollen/förövarrollen så tror jag snarare att det är svårare att få gehör som manligt offer. Liksom det är lättare att komma undan som kvinnlig förövare. Forskningen pekar på att kvinnor lättare frikänns och får lägre straff när de fälls, samt att mörkertalen vad gäller kvinnliga förövare av vissa typer av brott, t.ex. sexuella övergrepp mot barn, är större än mörkertalen vad gäller manliga förövare av samma brott.

#55  fredriktomte victoria
2008-04-27 21:35:42

Intressant tanke om att män har en starkare koppling mellan materiell standard och sin egen inkomst än vad kvinnor har. Det kan nog ligga något i det. Det är inget jag reflekterat på tidigare, men det verkar logiskt. Kanske inverkar det även på attraktionskraften som du säger.

Däremot förstår jag inte varför du talar så mycket om lastbilsförare. Vad har de med saken att göra? De har ju inte så mycket makt att påverka våldsbrott. Det är ju snarare poliser, advokater, politiker och andra liknande maktpositioner som borde göra mer för att stoppa de män som våldtar och mördar kvinnor och barn.

Visst finns det en och annan kvinna som begår brott också, men det viktiga måste ju vara att få män att sluta begår brott. Speciellt mot kvinnor och barn. Och speciellt sexbrott och våldsbrott. Kvinnor måste ju få känna sig säkra och trygga i samhället!

#56  Sv: Anders Eklund Kaiser
2008-04-27 21:45:37

Har ni tänkt på hur lätt det är att piska upp en mordisk stämning hos vanligen rätt så sansat folk?

Var och varannan blogg har fyllts av "häng honom! Häng honom NU!!!"-kommentarer. För att inte tala om lunchrumsdiskussioner.

Och vi klagar på "de där muslimerna" när de går man ur huse för att dunka lite dansk skalle efter teckningspalavrer ...

#57  Förtydligande Sjodin
2008-04-28 18:12:00

Trollstav Om det nu är någon som inte vet det så är alltså engla-mördaren Anders Eklund INTE samma person som den före detta tungviktsboxaren Anders "lillen" Eklund.

#58  victoria erka
2008-04-28 21:13:37

Är det inte lika viktigt att få män att sluta begå brott mot män som mot kvinnor? Är det inte lika viktigt att män får känna sig säkra och trygga i samhället som att kvinnor får det?

Jag kan inte förstå varför det skulle vara någon skillnad på män och kvinnors värde och rättigheter...den enda gruppen människor som man kan värdera högre är barn i mina ögon.

#59  erka victoria
2008-04-29 20:07:00

Så vitt jag förstått från media och undersökningar så ger kvinnor uttryck för långt mycket mer rädsla och otrygghet än män i dagens samhälle. Kvinnor är räddare att gå ut och rör sig själva i samhället. Kvinnor utsätts också för helt andra brott av män än vad män utsätter andra män för.

Då tycker jag också att det är vikigare att just brott mäns mot kvinnor och barn elimineras i första hand. Så att kvinnor och barn i varjefall kan uppnå samma trygghet och säkerhet som män har redan idag.

#60  till victoria fredriktomte
2008-04-30 17:09:29

victoria sa:
Däremot förstår jag inte varför du talar så mycket om lastbilsförare. Vad har de med saken att göra?


Du frågade om det är en slump att majoriteten av de höga posterna innehas av män och att män begår majoriteten av våldsbrotten.

Jag motfrågade då om det är en slump att majoriteten av lastbilschaufförerna och att majoriteten av de höga posterna innehas av män / män begår majoriteten av våldsbrotten.

Bara för att det finns en korrelation betyder det inte att det finns en koppling.

victoria sa:
Det är ju snarare poliser, advokater, politiker och andra liknande maktpositioner som borde göra mer för att stoppa de män som våldtar och mördar kvinnor och barn.


Jag tror inte att det är så enkelt som att personer i maktpositioner att "gör mer" och vips försvinner en stor del av all kriminalitet.

Funkade det på det viset skulle jag gärna se att de män (och kvinnor!) som sitter i maktpositioner fixade världsfattigdomen. Tänk om hela jordens befolkning kunde ha samma ekonomiska förutsättningar som vi har här i Sverige?'

Eller för den delen: Ta bort klasskillnaderna. Om alla svenskar kunde ha det lika bra som överklassen, då skulle det förmodligen inte heller begås i närheten lika många brott.

victoria sa:
Visst finns det en och annan kvinna som begår brott också, men det viktiga måste ju vara att få män att sluta begår brott. Speciellt mot kvinnor och barn.


Som jag tidigare påpekat så har jag väldigt svårt för ihopklumpandet av kvinnor och barn. Inte minst för att det i praktiken är en inkompetensförklaring av kvinnorna (som antas vara lika värnlösa som barn).

Vidare har jag också svårt att se varför just brott mot kvinnor skulle vara viktigare att åtgärda än brott mot män. Jag tror inte kvinnor lider mer av att utsättas för brott än vad män gör.

victoria sa:
Och speciellt sexbrott och våldsbrott. Kvinnor måste ju få känna sig säkra och trygga i samhället!


Känslan av trygghet har ju uppenbarligen inte så mycket med förekomsten av brott att göra, för vore det på det viset skulle män känna sig otryggare än kvinnor (män löper större risk att utsättas för brott än vad kvinnor gör). Snarare handlar det om hur riskerna rapporteras av media och hur våra könsroller konstrueras (där män i större utsträckning får/tvingas lära sig lita till sig själva och sin egen förmåga och inte heller tillåts visa rädsla och svaghet i samma utsträckning).

Det jag upplevt att kvinnor är mest rädda för är överfallsvåldtäkter. Risken att utsättas för överfallsvåldtäkter är dock minimal. Rädslan beror sannolikt snarare på hur rapporteringen om överfallsvåldtäkter rapporteras i media. Så länge rapporteringen ser ut som den gör (samt vår kultur fortsätter reproducera uppfattningen att det är livsfarligt för en kvinna att vistas utomhus efter mörkrets inbrott) spelar det ingen roll om antalet överfallsvåldtäkter halveras. Rädslan kommer att sitta i ändå. Vill man göra att kvinnor känner sig tryggare får man börja nysta någon annanstans. Förslagsvis hur överfallsvåldtäkter beskrivs i vår kultur och hur könsrollerna konstrueras.

#61  till erka fredriktomte
2008-04-30 17:31:49

erka sa:
Förtjänade Hitler att dö tycker du? Tycker du att människor som ansåg att han förtjänade att dö är tossiga?


Den frågan borde snarare ställas till dig.

Det är ju du som vill göra skillnad mellan makthavare som beordrar sina nationer i krig och på det viset orsaka att hundratusentals människor dödas (och många andra fängslas och torteras eller drivs på flykt) och enskilda individer som dödar ett fåtal människor.

Personligen utkräver jag hellre ansvar av mäktiga personer som i rent vinstsyfte (eller av ideologiska skäl) orsakar oräkneliga människors död än av en psykiskt sjuk människa som till följd av sin sjukdom dödar ett fåtal människor.

Eddie Izzard förklar det hela bra: http://www.youtube.com/watch?v=BFtkJd8w5UQ

#62  fredriktomte erka
2008-04-30 23:33:25

Jag tycker att Hitler förtjänade den brutalaste död man kan tänka sig. Jag tycker inte att människor som ansåg att han förtjänade att dö är tossiga.

Sådär, ett enkelt svar av mig, hur skulle du svara på samma fråga?

#63  Sv: Anders Eklund bjornsdotter
2008-05-01 10:04:32

Jag tycker inte heller att människor som tycker att Hitler förtjänade att dö är "tossiga" - men i mina ögon är det en viss skillnad mellan att tycka att någon "förtjänar att dö" och att verkligen vilja genomföra det - på det mest bestialiska vis dessutom. Det senare tyder på en öga för öga-tand för tand-mentalitet som inte gagnar någon.

Jag ser inte krigsförbrytare, våldsmän mm som "onda" i första hand - jag ser dem som farliga. De bör frihetsberövas - kanske på livstid - för att de är farliga för andra, inte för att "straffa" dem. Straff biter ytterst sällan på den här sortens empatistörda människor, det kan snarare bara göra saken värre. Vård kan hjälpa, men enligt en del psykologiska skolor är väl sk psykopater/sociopater i princip obotliga, dvs de kan i bästa fall lära sig leva med sin störning utan att skada sig själva eller andra, men det går inte att bli av med den. Enligt andra skolor finns det hopp, även om det är svårt, och alla våldsbrottslingar är givetvis inte sociopater. (Men grova återfallsförbrytare är det ofta).

Sedan kan jag inte riktigt förstå varför man anser att just Hitler "förtjänar att dö". Han var en tragisk, karismatisk och säkert en oerhört manipulativ människa som lyckades hjärntvätta (nästan) ett helt folk - men han skulle ju aldrig lyckats genomföra det utan Nazistpartiet, utan alla sina lika tragiska/hjärntvättade/empatistörda medarbetare, generaler mm.
"Förtjänade" alla dessa att dö? Vad gäller för dem som hävdade att de bara lydde order?

#64  till Erka fredriktomte
2008-05-02 02:37:26

Erka sa:
Jag tycker att Hitler förtjänade den brutalaste död man kan tänka sig. Jag tycker inte att människor som ansåg att han förtjänade att dö är tossiga.


Men ändå kan du inte drista dig till att säga att de högst ansvariga i den amerikanska regeringen som startade Irakkriget bör ställas till ansvar för sitt handlande?

Erka sa:
Sådär, ett enkelt svar av mig, hur skulle du svara på samma fråga?


I en rättstat bör inte straff utdömas i vedergällningssyfte. Jag föredrar att leva i en rättstat. Ergo, dödstraff (än mindre tortyr) är ett oacceptabelt straff i min värld.

#65  till bjornsdotter fredriktomte
2008-05-02 02:41:19

bjornsdotter sa:
men han skulle ju aldrig lyckats genomföra det utan Nazistpartiet, utan alla sina lika tragiska/hjärntvättade/empatistörda medarbetare, generaler mm.
"Förtjänade" alla dessa att dö? Vad gäller för dem som hävdade att de bara lydde order?


Kill 'em all and let God sort them out?

Är väl sådant tänkande som brukar ge upphov till trevliga gruppaktiviteter som folkmord och etnisk rensning...

#66  Sv: Anders Eklund Sinderella
2008-05-18 20:25:24

Vad är det för fel med att hoppas att andra människor (som exempelvis Anders Eklund) ska dö?
Det är verkligen inte samma sak som att propagera för dödsstraff.
Jag är emot dödsstraff, även i det här fallet, inte för att jag tycker synd om eller har någon empati med A.E utan för att jag tycker att det är fel att staten ska avrätta människor. Ger man staten rätt att avrätta människor öppnar man dörren till ett bråddjupt schakt...

Men visst hoppas jag att Anders Eklund ska ramla i trappan till rättsalen och bryta nacken, träffas av blixten eller få en plötslig hjärtattack.

Det är dock som sagt en helt annan sak än att propagera för dödsstraff.

#67  fredriktomte erka
2008-05-18 22:10:47

Men ändå kan du inte drista dig till att säga att de högst ansvariga i den amerikanska regeringen som startade Irakkriget bör ställas till ansvar för sitt handlande?


Dom fick bort Saddam...ge dom en medalj:)

#68  Sv: Anders Eklund Lior
2008-05-19 18:19:51

bjornsdotter sa:
Sexualiserat våld är riktat mot ett visst kön, eller mot en specifik person p ga dess kön. Men det behöver inte ha inslag av sex.


Kan du ge några exempel på kända fall som inte har inslag av sex men som bör klassas som "sexualiserat våld"

#69  Sv: Anders Eklund KKiernan
2008-05-19 23:21:21

Linna Johansson skrev för en tid sen en krönika med en infallsvinkel på (mot? vad heter det?) Anders Eklund. Kanske kan den sägas vara feministisk? Ganska intressant var den i alla fall.
http://www.expressen.se/ledare/johansson/1.11…

#70  till Sindarella fredriktomte
2008-05-22 20:06:01

Det beror väl på vad man menar med fel. Du har rätt till din åsikt. Men särskilt sympatisk tycker jag inte att den är.

#71  till erka fredriktomte
2008-05-22 20:17:40

Så, att orsaka mer än 100 000 människors död (varav många är barn) är alltså någonting som enligt dig borde resultera i en medalj, medan de som mördar en människa antingen borde spärras in på livstid eller avrättas?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?