feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Låt själen vara med


Gå till senaste inlägget#1  Låt själen vara med default
2008-04-17 06:51:06

Nu har jag läst argumentet 'att låta själen vara med' i ett par trådar. Som jag har förstått det så fördöms vissa typer av aktiviteter eller liknande därför att de ger ett slentrianmässigt intryck och att utföraren eller mottageran (eller någon annan) inte gör saken för sin egen glädjes skull. Att de inte låter själen vara med.

Jag har sett denna typ av argumentation som argument mot prostitution, porr, reklambilder m.m. Det låter vackert att själen ska vara med, men är det inte att göra det väldigt enkelt för sig? Det finns ju många aktiviteter och annat där man inte låter själen vara med? Det är väl snarare så att det är ganska lite av det man gör varje dag som där verkligen själen är med?

#2  Sv: Låt själen vara med Plutt
2008-04-17 07:59:15

Kanske ett annat sätt att se det på är att man inte står ut, så man stänger av. Man är själv inte delaktig i det som kroppen gör. Så har i alla fall jag tolkat det, och det låter inte överdrivet bra för den psykiska hälsan om man håller på så ofta.

Men jag förstår din fundering också, kan ju säga att min sambo hade åkt på äkta dubbelarbete om jag skulle kräva att själen skulle delta vid dammsugning t.ex. för att göra det. ;)

#3  # 1 Blindalina
2008-04-17 09:05:53

Visst finns det det, jag har hört även de dina argument massa gånger förut.

MEn vad jag t ex menar är att OM du inte låter själen vara med, som i att vara inne i, konstruktiv och riktad i det du gör, har en kristalleriserad viljeriktning i det, så låter det inte så hälsosamt.

Jobb kan vara ganska själllöst. Men i "jobb" ( som i vår uppfattning om vanliga knegarjobb) lägger du kanse itne så mkt av din inre övertygelse, vilket jag tror man lite måste göra i prost. Menar du att prost. skulle funka om den prostituerade INTE var inne i det? inte hade motiv? -men -hur är hen inne i det? '
Stänger man däremot av inre processer tycker jag inte det verkar hälsosamt.

Ibland gör jag mig till objekt t e x.
Det är mer träffande kanske. Jag kanske gör det för att vinna fördelar, få kärlek etcetera, men ibland är själen faktiskt inte med . det känns förvirrande.

#4  Sv: Låt själen vara med Blindalina
2008-04-17 09:06:29

"Det är mer träffande kanske. Jag kanske gör det för att vinna fördelar, få kärlek etcetera,"

(dvs har en långsiktig plan, liksom)

#5  Sv: Låt själen vara med Sinderella
2008-04-17 13:02:59

Jag tycker "låt själen vara med" iofs är ett vackert uttryck, men det blir lite konstigt att använda i diskussioner.
Jag menar, det vore omöjligt att vara vuxen och leva ett någorlunda normalt liv om själen skulle vara med i allting man gör.
Även om samhället såg helt annorlunda ut.
Inte är själen med mig när jag går upp för att mobilalarmet ringer 06.00 på morgonen, när jag skickar iväg räkningarna så att jag har 300 kvar på kontot den 19:e, när jag håller för munnen på min unge för att viktig medicin måste tas och inte får spottas ut, när jag flyttar möbler för att kunna dammtorka, när jag står ocvh väntar på bussen i ösregn för att hinna till ett viktigt möte o.s.v.
Nej, då är själen någon helt annanstans.

#6  Plutt default
2008-04-17 19:19:35

Jag håller med dig om att 'stänga av' knappast kan vara speciellt bra för den psykiska hälsan, men det måste ju vara den absoluta motsatsen till att låta själen vara med. För min del tycker jag att det finns ett stort mellanrum där de flesta aktiviteter man gör befinner sig.

Om man skulle kräva att själen alltid vore med så skulle man ju leva i en riktig drömvärld där man aldrig gör något tråkigt eller alldagligt.

Frågan är om någon skulle dammsuga överhuvudtaget. För jag misstänker att inte ens din sambo låter själen vara med när han dammsuger. :)

#7  Blindalina default
2008-04-17 19:39:49

Precis, massor av jobb kan vara ganska 'själlösa'. Jag håller med om att det absolut är jättebra att själen är med. Då gör man säkert både ett bättre jobb, blir nöjdare med vad man gör och mår bättre. Men det tror jag gäller alla jobb och alla andra aktiviteter man tar sig för. Säkert även prostitution, porr och reklammodeller.

Det gäller säkert även t.ex. de som jobbar inom åldringsomsorgen. Trots det så läser vi om vårdare och personal som missköter och är rent elaka mot de gamla.

På nästan vilken arbetsplats som helst så finns det ett antal som är omotiverade, inte bryr sig eller t.om. motarbetar sina kollegor och företaget. Andra stänger helt av och gör sina rutiner dag ut och dag in.

Är det inte lika viktigt för alla dessa att låta själen vara med?

(F.ö. undrar jag vad det är för några argument du hört från mig tidigare?)

#8  Sinderella default
2008-04-17 19:42:26

Visst är det ett oerhört vackert uttryck! Men det känns lite verklighetsfrånvänt. Precis som du pekar på i dina exempel.

#9  Sv: Låt själen vara med MarianneK
2008-04-17 21:57:42

Jag tänker så här:

I ett själlöst jobb, eller när man dammar eller liknande, behöver man inte engagera sig mentalt. Man är inte med mentalt, och man förväntas heller inte vara det.

Men när det gäller aktiviteter där man förväntas vara med mentalt, förväntas och kanske måste engagera sitt inre i vad som händer, blir det en annan sak.

Att till exempel regelbundet se på filmer man hatar och låtsas uppskatta dem, för att den man går med förväntar sig det, skulle nog inte vara hälsosamt.

Det ohälsosamma är alltså att agera som om "själen" är med, och känna att omgivningen och man själv förväntar sig att "själen" ska vara med - när den verkligen inte är det.

Så jag tycker inte att "låt själen vara med" är ett särskilt dåligt argument. Jag föredrar andra ord än "själ" och argumentet kan bara förstås i kontext, men det är ändå bra.

#10  MarianneK Khazad
2008-04-18 02:17:00

Ingen syssla är själlös per definition. En syssla som är själlös är det genom ett val, medvetet eller omedvetet.

Du kan lägga själ i precis vad du vill, även dammning, och det finns de som menar (t.ex. Osho) att för att leva ett tillfredsställande liv är en bra väg att lägga din själ i vad du än gör.

#11  Khazad default
2008-04-20 10:23:23

Låter klokt!

#12  Khazad MarianneK
2008-04-20 15:11:44

Definitionen av ett själlöst jobb är väl ett jobb där de flesta inte blandar in själen, och där omgivningen inte förväntar sig att de ska göra det heller. Det skulle jag kalla ett själlöst jobb.

Jag tror att man mår bäst om man bara lägger sig själ på saker som man brinner för, och inte blandar in själen annars.

#13  MarianneK Khazad
2008-04-21 02:12:29

:-)
Jag vet att du gillar att få sista ordet, men den här gången slår jag dig på fingrarna:

"De flesta" och "där omgivningen inte förväntar sig" är mycket relativa begrepp. Återigen: inget jobb är själlöst per definition.

Att lägga sin själ på något är inget annat än att kanalisera sina tankar på ett speciellt sätt. Om du lyckas kanalisera dina tankar på detta sätt, även när du dammar, sitter i fängelse eller svälter, så mår du betydligt bättre än om du gör motsatsen.

Motstår du frestelsen att argumentera emot?

#14  Sv: Låt själen vara med bjornsdotter
2008-04-21 15:56:54

Bör "låt själen vara med" verkligen tolkas som att allt man gör, måste vara roligt? Det är ju praktiskt omöjligt.

Jag tolkar det snarare som att vi inte ska behöva utsättas för saker vi mår regelrätt dåligt av. Dvs ingen ska behöva "stänga av" för att genomlida något traumatiskt t ex. (Och olika saker kan ju vara olika ångestframkallande för olika personer). Dessutom är det önskvärt att inte bara ha/få sysslor som man är helt likgiltig inför. Att ha ett monotont heltidsjobb t ex (om man inte lägger ner delar av sin själ i det :-D)

Däremot tolkar jag det inte som att alla vardagssysslor måste vara roliga eller engagerande.

#15  Sv: Låt själen vara med bjornsdotter
2008-04-21 16:01:42

För mig skulle det t ex (troligen) inte i första hand vara tråkigt att jobba som prostituerad eller strippa - det skulle vara ångestframkallande. Likaså ett jobb där jag löpte stor risk att utsättas för våld eller hot. (Polis, väktare, vissa vårdjobb mm).

Ett städjobb däremot, eller sortera papper på ett skrivbord dagen lång, är inte ångestframkallande på nåt sätt, däremot skulle det i längden bli ganska enformigt och tråkigt. Men en kortare tid, och/eller som deltidsjobb, skulle jag lätt kunna "stänga av" och tänka på annat under tiden, utan att må dåligt eller få "men" av det, om resten av min vardag var mer meningsfull. Detsamma gäller när jag betalar räkningar eller väntar på bussen i ösregn (som nån nämnde).

#16  bjornsdotter 14 default
2008-04-22 07:08:51

Jag håller med. Det är ungefär så jag tolkar det också.

Men det jag reagerar över är att det endast används som argument för prostitution, porr, reklam o.dyl. Det finns ju en massa andra yrken och aktiviteter som också kan vara 'ångestframkallande'. Kanske t.o.m. alla jobb och aktiviteter? Varför kommer detta känslomässiga uttrycket upp enbart när prostitution, porr och reklam diskuteras? Är inte övriga människor värda att må bra?

#17  Khazad MarianneK
2008-04-22 22:50:36

Jag gillar inte bara att ha sista ordet, utan även att motbevisa andra. Nu måste jag tyärr överge det sista till förmån för det första.

För jag håller inte med. Att lägga ner sin själ i monotont arbete som inte alls kräver det och som man inte uppskattar tror jag inte på alls. Det som gör att sådant jobb kan vara trevligt är väl just att själen kan vara någon annanstans, tänker jag. Till exempel i musiken man lyssnar på, eller i någon mysig dagdröm.

Sitter man i fängelse är det bästa väl snarare att verkligen inte lägga ner sin själ i fängelsevistelsen, utan att göra allt för att förkovra sig och berika sitt liv med annat.

Men jag kanske inte förstår hur du menar?

Däremot har du förstås rätt i att det jag beskriver är relativa begrepp, men det gör dem inte mindre giltiga.

#18  default bjornsdotter
2008-04-25 10:24:01

"Men det jag reagerar över är att det endast används som argument för prostitution, porr, reklam o.dyl. Det finns ju en massa andra yrken och aktiviteter som också kan vara 'ångestframkallande'. Kanske t.o.m. alla jobb och aktiviteter? Varför kommer detta känslomässiga uttrycket upp enbart när prostitution, porr och reklam diskuteras? Är inte övriga människor värda att må bra?"
_________

Jag upplever inte att det "endast används som argument när porr och prostitution diskuteras", men kanske på en feministisk sida? Eftersom detta är en av många feministers hjärtefrågor. Men jag är säker på att de flesta inte anser att samhället ska "tvinga" en vegetarian att jobba som slaktare eller en flygrädd som pilot heller.

Sedan är det ju en annan diskussion om man får ångest av väldigt många saker i vardagen, t ex har social fobi. Då bör man få hjälp.
Alla människor är värda att må bra, men allt som är "tråkigt" kan vi inte undvika. Nu måste man dock skilja på om någon är emot all porr, reklam och sexhandel av princip, eller om någon bara är emot porr, reklam och sexhandel om det sker under dåliga villkor (som verkar vara vanligt idag). Man kan ju inte vara emot företeelserna i sig med hänvisning till att alla mår dåligt av det, om inte alla gör det. Nu tyder dock mycket på att många inom dessa branscher faktiskt är väldigt utsatta, kanske inte ens vill vara där etc. Och diskuterar vi porrens, sexhandelns och reklamens inverkan på det övriga samhället (att det t ex är skadligt, ger "fel" signaler etc) handlar diskussionen inte längre om hur de som jobbar med det mår, utan vad deras yrken - oavsett om de trivs med det eller ej - får för samhälliga konsekvenser.

#19  bjornsdotter default
2008-04-26 23:46:11

Det finns många arbetsplatser som har väldigt hög personalomsättning och där de som arbetar där säger sig må dåligt. Jag misstänker att väldigt få av de som jobbar där verkligen 'låter själen vara med' i sina arbeten. Ska den typen av verksamhet som bedrivs på dessa arbetsplatser förbjudas (eller på annat sätt begränsas) då?

#20  default bjornsdotter
2008-04-28 10:28:18

Tja, det förekommer ju att arbetsplatser stängs - tillfälligt eller permanent - om det t ex finns stora brister i arbetsmiljön. Men i praktiken i ska det ha gått ganska långt innan sådana åtgärder görs. Och givetvis inte bara för att enskilda individer mår dåligt. "Själlöst" arbete räknas inte in. Arbetsplatsen och arbetsmiljön måste innebära risk för liv och hälsa i princip. (T ex våld, hot, hantering av farliga kemiklier utan rätt utbildning för det etc).

Vissa tunnelbanestationer i Stockholm (Tensta, Rinkeby?) har väl stängts nattetid för att SL/Connex/Vad-de-nu-heter, inte längre kan garantera personalens säkerhet. Dvs personalens säkerhet går före "rätten" att få åka tunnelbana. Men det handlar alltså om sådana fall och inte bara "Jag mår lite dåligt/tycker att det här jobbet är trist".

#21  Sv: Låt själen vara med bjornsdotter
2008-04-28 10:30:54

"Det finns många arbetsplatser som har väldigt hög personalomsättning och där de som arbetar där säger sig må dåligt."
________

Vilka typer av arbeten tänker du på, mer specifikt?

#22  default... Plutt
2008-04-28 11:51:40

Den största svårigheten som jag ser med begreppet är när man försöker använda det till någonting annat än en individuell uppmaning. Så snart man tillämpar den generellt på en handling så måste man nog vara ute på djupt vatten.

Det är klart att man kan önska alla människor att de ska få pyssla med saker där de känner att själen är med. Men där tar det väl rimligtvis stopp, att prioritera själens deltagande lågt samt att avgöra vilka handlingar själen kan delta i måste ju få vara individuella beslut i ett fritt samhälle.

#23  bjornsdotter default
2008-04-29 00:14:29

Jag tänker inte på något speciellt yrke eller yrkesgrupp, även om det säkert finns de som är långt mer drabbade än andra.

Om prostitution, porrskådespel, reklammodellerande och dylikt är så drabbat av att de som jobbar med det 'inte låter själen vara med' att dessa yrken och aktiviteter bör begränsas eller t.o.m. förbjudas, borde inte då samma sak gälla andra yrken där de anställda inte mår bra eller inte låter själen vara med?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?