feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vem kan man lita på?


Gå till senaste inlägget#1  Vem kan man lita på? Mattias
2004-12-16 18:54:06

Jag hörde en gång en debatt på radio om prostitution där Louise Eek inte tyckte att man kunde lita på kvinnor som ville vara prostituerade. Idag läste jag följande krönika:

http://www.metro.se/site/metro/discuss/?entry…

Där hävdar Stephan Mendel Enk att man inte kan lita på vad kvinnor säger i intervjuer i tidningar som slitz och café.

Så jag har lite funderingar. Om någon hävdar att de har en åsikt, är det inte kränkande att påstå att denne i själva verket tycker något annat? Att Eek vet bättre hur en enskild prostituerad upplever sin situatiuon än hon själv?

Finns det fall när man faktiskt kan hävda att någon inte är ärlig vad gäller deras egna åsikter? Hur kan man veta när det är så i så fall? Och då bortser jag från att det naturligtvis kan förekomma fall med hot och sådant inbladnat.

Är det bara jag eller tenderar det vara lågubildade och kvinnor som oftast får veta att de egentligen inte tycker det de tycker? Jag inser att det är svårt att belägga något sådant, men det skulle vara intressant att höra vad ni andra tror.

#2  Man ska ta människor på allvar... Michea
2004-12-17 02:52:59

...även prostituerade. Sedan är det ju tyvärr så ibland, att en prostituerad kvinna själv kan vara omedveten om att det finns ett självdestruktivt syfte bakom hennes val av yrke.

Men för den sakens skull ska man inte dra alla över en kam och förringa det de prostituerade har att säga. Om samhället ska föra en dialog med en grupp människor i syfte att göra deras situation så bra som möjligt (vilket i det här fallet är nödvändigt, tycker jag) kan man inte gå in med inställningen att "vi kan inte lita på dem".

#3  Michea Mattias
2004-12-17 03:27:11

Det är klart om det är någon man käner väldigt väl så kan man ju se om personen är självdestruktiv. Men även då, om personen på fullt allvar hävdar att han/hon trivs med det den gör, kan man själv hävda att man vet bättre då? Jag skulle inte vilja bli behandlad på det sättet. Och i det här fallet var det ju inte frågan om att Eek kände kvinnan på något sätt.

Ja, det blir ju inte mycket till dialog om man avfärdar allt som den andra parten säger...

#4  Det är knepigt... Michea
2004-12-17 06:43:31

...det där.

Om man pratar om en person med psykiska problem av något slag, då kan det ju hända att man faktiskt kan veta - och hävda - att man vet bättre. Vi som lider av psykiska åkommor kan vara väldigt bra på att luras, och de vi lurar lättast är oftast oss själva, tills någon tvingar oss att öppna ögonen.

Men - för att tala om Mendel Enks lilla kåseri - så måste jag säga att han också verkar vara en riktig självbedragare. Uppenbarligen så _vill_ han tro att en tjej som säger att hon "gillar hårda tag" måste ha blivit tvingad/lurad/påverkad att säga det, av en man givetvis.

För det vet väl alla att snygga tjejer med stora tuttar inte kan tala för sig själva och gör vad som helst för att få vara med på bild? Hrrm.

En ganska typisk - och dålig - debatteknik. "Ja, du kanske TROR att du tycker så..." Tyvärr råkar man ofta på den hos feminister.

#5  angående att tro vad man tycker FredagsMike
2004-12-17 09:24:19

"Du tor vad du tror och jag vet vad jag vet" brukade en gammal chef till mig säga. :-)

#6   josephine
2004-12-17 10:40:27

Det jag uppfattade i Mendel Enks krönika var funderingen om varför magasinen ifråga inte gjorde mer nyanserade och bättre intervjuer. För visst kan man börja fundera när allt ser ut att vara taget från "jag är frigjord och härlig kvinna"-formulär 1:12. Varför ens ha en intervju när ingen bryr sig i alla fall, liksom. För att legitimera bilderna?

#7   Mattias
2004-12-17 10:49:49

Jag tycker nog att han spekulerar en hel del omkring hur det kan komma sig att tjejerna förmedlar åsikter som inte (rimligtvis) kan vara deras egna. Men visst, det är väl också en kritik av intervuerna som sådana.

#8  Hmmmm... MrG
2004-12-17 20:38:35

En nöjd prostituerad/porrskådis är den svåraste motståndaren för en antiporr/antiprostitutions person i en debatt. För vad en sådan person än säger så kan den prostituerade/porrskådisen svara: Men jag är nöjd med mitt liv.

Det finns inga seriösa argument som biter på det, därför börjar man istället yra om att hon inte menar det hon säger eller att hon inte insett hur dåligt man mår. En lycklig slav är frihetens största fiende skrev en klok person en gång.

Sedan tror jag definitivt på vad den kloka Michea skrev här ovan, ibland behöver man hjälp att inse att man mår dåligt. Framförallt måste ju någon faktiskt våga fråga hur man egentligen mår. Mendel Enk och hans gelikar är de här kvinnornas största fiende, för dom tillskriver kvinnorna egenskaper som dom VILL att kvinnorna ska ha. Men dom har aldrig tagit reda på om dom stämmer med verkligheten, antagligen för att de misstänker att de skulel få ett helt annat svar än det dom sökte. Då är det lättare att stoppa huvudet i sanden eller överrösta de man säger sig tala för.

MrG - Prostitutionsmotståndare

#9  Inte på allvar monica
2004-12-18 13:03:51

Överallt och hela tiden tycker jag man visar hur lite man bryr sig om vad kvinnor säger. Hur lite man tar kvinnor på allvar. Är det inte nedlåtande, respektlöst, förlöjligande så är det "en vulgär världsbild".
http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_8751915.asp

Det är samma gamla visa. Kvinnor som tar plats och syns irriterar.
http://www.expressen.se/index.jsp?a=220273

Vad hon än säger!!!

#10  Hmmm... MrG
2004-12-18 13:25:00

Vi diskuterade varför FEMINISTER som säger sig tala för prostituerade inte lyssnar på dem. Varför FEMINISTER gör som du säger om andra kvinnor. Inte varför människor med extrema ideér generellt inte tas på allvar - För en del av feminismen är extremism utan att tveka. För att hårddra det: Om du läser på Nazistiska hemsidor så kan du se samma sak, Samma gamla visa Nazister som tar plats syns och irriterar - Vad han än säger!

Ditt påstående om att man inte lyssnar på kvinnor är helt utan verklighetsförankring. Vi har inte gjort annat än att tala om kvinnor och deras problem de senaste tio åren i Sverige.

MrG

#11  monica Mattias
2004-12-18 15:10:01

Nu tänkte jag inte på fenomenet att kritisera i största allmänhet utan snarare på de fall då man hävdar att människor ljuger om sina egna åsikter. Det måste inte vara just feminister som säger så om just kvinnor. Jag tycker mig ha stött på fenomenet i andra sammanhang också.

Att det finns folk som kritiserar feminismen är väl inget konstigt? Det gäller väl alla ideologier. Menar du att det aldrig görs förlöjligande uttalande om män? Män som syns och tar plats irriterar?

#12  Mr G monica
2004-12-18 19:12:30

Ja du ser, inte ens kvinnor lyssnar på kvinnor!!!

"Ditt påstående om att man inte lyssnar på kvinnor är helt utan verklighetsförankring. Vi har inte gjort annat än att tala om kvinnor och deras problem de senaste tio åren i Sverige."

Intressant. Verkligen. Du skriver det själv. Man TALAR om kvinnor och deras problem, det är helt rätt. Men hur mycket LYSSNAR man och vad GÖR man? Och vilket inflytande har kvinnor i samhället? Jag talar om HÅRT inflytande inte att vissa feministiska mediapersoner hörs och syns.

Mattias: Klart man ska kritisera feminismen. Jag håller inte med om allt. Det konstiga är att när jag skriver att jag inte gör det blir jag inte trodd. Eller i alla fall missförstådd. Och det gäller verkligen inte bara mig.

Jo. Det görs många förlöjligande uttalanden om män.

Jag har bara en känsla av att när man kritiserar en man så är det inte i hans egenskap av man. När man kritiserar kvinnor låter det ibland: Hur kan en KVINNA göra si eller så? Det är rätt sällsynt att höra: Hur kan en MAN göra si eller så? Det blir snarare: Hur kan en MÄNNISKA..? då.

Sorry för OT.

#13  Att David M
2004-12-18 19:19:12

överhuvudtaget att prata om att folk inte lyssnar på kvinnliga problem påvisar en fruktansvärd åsikt där bakom det sagda. Nämligen att kvinnor är en homogen grupp som har specifika åsikter och som behöver talskvinnor så att människor uppmärksammar dessa kvinnliga problem.

#14  monica Mattias
2004-12-18 19:36:49

"Jag håller inte med om allt. Det konstiga är att när jag skriver att jag inte gör det blir jag inte trodd."

Ja, det tycker jag mig ha sett här på JÄIF flera gånger. Dålig stil av (en del av) antifeminsiterna. Jag tror dig!

#15  David M Mattias
2004-12-18 19:47:25

Ja, nu när du säger. Ibland kan man läsa hur någon kvinnlig feminist säger att inga kvinnor vill..., eller vi kvinnor tycker inte om..., osv. Faktisk besläktat med det som jag tog upp tror jag. Att man som kvinna vet vad alla andra kvinnor vill eller inte vill.

Ett exempel är Linda Skugge som skriver om hur dåligt "vi kvinnor" mår av att se H&M-reklam i tunnelbanan. Ett annat exempel är en kvinnlig sociolog (tror jag att hon var) som hävdade att inga kvinnor ville ha sex med flera män samtidigt. Jag tror det var appropå tumbamålet, jag läste om det i AB. Det var längesen så jag kan komma ihåg fel på någon detalj.

http://expressen.se/index.jsp?a=84191

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?