feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur tolkar feminister detta?


Gå till senaste inlägget#1  Hur tolkar feminister detta? Hans
2004-12-15 22:21:21

- En kvinna som slår en kvinna (i en lesbisk relation tex.)
- En kvinna som slår en man (i en relation)

Seriös fråga!

Vill gärna veta hur de tänker jämfört med man som slår kvinna : Könsmakt/patriarkat etc.

Tack!

#2  partnervåld josephine
2004-12-15 22:58:16

Jag gör helst ingen skillnad beroende på kön gällande partnervåld. Däremot kan man kanske dela in våldet i olika typer. En örfil i frustration när orden tar slut går inte att jämställa med en upprepad misshandel med syfte att göra skada, förtrycka och förnedra. Hur man ska komma tillrätta med problemet tror jag är oberoende av kön.
Tycker inte riktigt om patriarkatsteorin.

#3   elinlite
2004-12-16 06:02:43

Jag tycker partnervåld är förkastligt och anammar samma tolkning av våld som Josephine.
I förhållande till könsmakt-patriarkat har kvinnor som grupp inte haft makt utanför hemmet så värst länge så det är svårt för mig att se hur det faller in i perspektiv.

#4  Tack men jag förstår inte riktigt... Hans
2004-12-16 09:54:25

Om en man slår en kvinna så vet vi hur den feministiska tolkningen av det vanligtvis är och det är OK här och nu.

Men om en kvinna slår en kvinna eller slår en man så är det ett helt annat recept. Och det tycker jag verkar märkligt.

Men det är kanske bara radikalfeminister som har den synen och inte ni som svarat?

#5  Samma saker monica
2004-12-16 10:17:37

Det ligger säkert samma saker bakom. Maktlöshet, frustration, dålig självkänsla. Som leder till svartsjuka och kontrollbehov.

#6  Ja Kerstin
2004-12-16 10:19:26

Jag har inte den synen i alla fall. Jag tror att de som slår i en relation har någon form av aggressionsstörning, och dessutom saknar impulskontroll. Och detta gäller för både män och kvinnor, hetero-, bi- eller homosexuella.

Och eftersom jag är optimist också så tror jag att sådant kan behandlas, om man bara ville ge sådan vård lite resurser...

#7  #4 Kerstin
2004-12-16 10:19:59

syftade jag på nu alltså...

#8  Tankar Klabbe
2004-12-16 19:35:22

Hej,

En märklig aspekt i debatten om partnervåld är att de exempel som tas upp i (PK) medierna nästan alltid handlar om en kvinna sim systematiskt och planerat misshandlats grovt av sin man.

När kvinnor så att säga "delar ut" en omgång till en man avfärdas detta påfallande ofta i (PK) media som en örfil i frustaration, och således inget att ta på allvar.

Är det någon som känner igen detta mediala mönster?

Det intressanta är varför problemen framställs på detta sättet. Ligger det inte i sakens natur att undersöka hur det egentligen ser ut?

Min personliga gissning är att "en smäll utdelad i ilska" är lika vanlig hos män som hos kvinnor. Det är nog endast gravt störda individer som systematiskt misshandlar och bryter ner sin partner. Varför skulle en frisk människa göra så? Varför låter det att "det är vanliga män som slår" i debatten, vilka valiga män misshandlar sin partner? Det är ju inte direkt ett friskt beteende?

MVH,
Klabbe

#9  Klargörande Klabbe
2004-12-16 19:42:54

Alltså, för att återknyta till inlågg #1, så är min tes att det är lika vanligt att "vem som helst" i ett förhållande delar ut en örfil i ilska.

En mera systematisk misshandel utförs av ofriska INDIVIDER. Att det sedan finns kvinnor som misshandlar sina män systematiskt, eller systematiskt våld i samkönade relationer borde väl snarare vara ett bevis på att förklaringsmodellen "Patriarkatet" inte håller när det gäller frågan om varför grovt partnervåld sker.

mvh,
Klabbe

#10   Katarina
2004-12-16 19:50:47

jag tror att den som slår (systematiskt) anser sig ha en slags rätt till ett övertag,makt och kontroll över partnern och skaffar sig det genom tex våld. Maktlöshet, men den kommer av ett anspråk på makt som inte är ok, alltså.
Uppenbarligen är det oftare män som har den rollen än kvinnor i relationer man-kvinna. tror det är samma mekanismer bakom systematiskt våld mellan kvinna-kvinna och man-man

#11  #8 josephine
2004-12-17 00:25:46

Hur vet du att det som i media presenteras som en örfil (hur ofta står det om det över huvud taget?) faktiskt är något annat?

Orsaker till att mäns misshandel av kvinnor kommer fram mer (förutom patriarkatsteoretiker på redaktionerna) är att kvinnor anmäler oftare samt att kvinnor hamnar på sjukhus oftare till följd av misshandel.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?