feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mogna mäns marknad?


Gå till senaste inlägget#1  Mogna mäns marknad? ByggareBob
2008-02-27 22:35:11

Inspirerad av den monumentala KSM-tråden (vem postar inlägg no. 1000) kom jag på något som jag fungerat på länge. Många kvinnor verkar uppleva att det är svårt att hitta män när de blir äldre. Inte svårt att hitta bra män, som i ungdomen, utan svårt att hitta män över huvud taget.

Jag pratade med en kvinnlig släkting i 60-årsåldern nyligen och hon har separerat från sin sambo nyligen och är ute på "marknaden" igen. Hon är en mycket attraktiv kvinna, men trots det uttryckte hon sig ungefär så här: "Mellan 15 och 35 fanns det hur mycket män som helst, sedan började det minska och efter 55 verkar det vara omöjligt. En någorlunda välbevarad 65-åring med kulturella intressen framkallar slagsmål bland tanterna."

Nu är frågan varför? Enklaste svaret är naturligtvis att jag har fel och fenomenet inte existerar. Jag har funderat ut några andra tänkbara förklaringar:

* I yngre år finns det gott om män som letar ons eller älskarinnor, och på så sätt "dopas" marknaden till kvinnornas fördel.

* Äldre män intresserar sig mer för yngre kvinnor, så det blir ett underskott på män bland äldre kvinnor.

* Äldre män tar färre initiativ än yngre män och de äldre kvinnorna är inte vana att själva ta initiativ.

Så vad tror ni? Minskar KSM med stigande ålder?

#2  Sv: Mogna mäns marknad? SGTallentyre
2008-02-27 22:39:09

Ja, det är mitt intryck. Medelålders singelkvinnor är extremt desperata, nästan lika desperata som män.

#3  Sv: Mogna mäns marknad? MarianneK
2008-02-28 00:27:07

En tanke, som jag inte alls vet om jag tror på, är att det kan vara så här:

De "bra" männen är tagna. De som har kulturella intressen och viss social kompetens är gifta. Eftersom det i allmänhet är kvinnor som tar initiativ till skilsmässor är det män som saknar dessa egenskaper som är singlar i högre ålder.

Sen vill jag också kommentera din första teori - den skulle ju innebära raka motsatsen - att marknaden för yngre är dopad till männens fördel, eftersom det finns färre relationsintresserade män på "marknaden".

Din bild stämmer i alla fall med den som skildras i populärkulturen. I övrigt vet jag inte, har inga erfarenheter att bidra med.

#4  Sv: Mogna mäns marknad? Corona
2008-02-28 01:00:42

Jag kan tänka mig att det är en kombination av att de "bra männen" är tagna och att friska och starka äldre singelmän väljer yngre kvinnor.
Dessutom lever kvinnor längre än män och har ofta varit gifta med äldre män.
Eftersom medellivslängden bland kvinnor är längre än män så borde kvinnor gifta sig med 10-20 år yngre män - om de vill minimera risken att leva som änkor de sista 20 åren.

Jag håller ofta föredrag om konst och historia - publiken är till nästan 95 % singelkvinnor 60+. Vissa änkor , andra frånskilda.
Möjligen vill de träffa någon ny man - men de är realistiska - och fyller tomrummet efter kärlek och fysisk närhet med resor och föreningsliv.

De har jäkligt kul i alla fall...

*Funderar på vad de äldre singelmännen gör*

#5  Sv: Mogna mäns marknad? SGTallentyre
2008-02-28 03:33:37

De äldre singelmännen bor i glesbygden eller är döda.

#6  Marianne default
2008-02-28 07:02:32

'Social kompetents' är ett kul begrepp som blivit populärt i många sammanhang, men är det inte väldigt subjektivt vad som menas?

Enligt ditt resonemang så verkar det finnas fler kvinnor som är 'bra' och som har 'social kompetens' än vad det finns män. Är det verkligen så?

Samtidigt vet vi att en av de egenskaper som efterfrågas i många karriärsyrken också är 'social kompetens' och det är oftare män i dessa positioner än kvinnor. Innebär det att män i högre utsträckning än kvinnor har 'social kompetens'?

Det verkar vara något som inte stämmer här. Kanske kan en förklaring vara att 'social kompetens' helt enkelt är ett floskelbegrepp?

#7  BB 1 default
2008-02-28 07:09:13

Jag tror att ju äldre man blir desto mer säker blir man i sin egen roll. Då har man insett att man inte måste vara tillsammans med någon, utan man är mer intresserad att utöva sina intressen och umgås med de man tycker om att umgås med.

Män och kvinnor som har intressen som är väldigt enkönade får då svårt att hitta någon av andra könet att dela sina intressen med. Det gäller nog både kvinnor som är väldigt kulturellt intresserade eller män som älskar att fiska i småsjöar tidigt på morgonen när solen går upp.

#8  SGT default
2008-02-28 07:17:34

Går man ut på krogen så håller jag med dig. Det är vanligare med medelålders kvinnor som tafsar på en och som hänger över en än yngre tjejer. Och det har blivit allt vanligare att kvinnor tafsar och är efterhängsna ju äldre jag själv har blivit. Kanske beror det på att det finns betydligt fler medelålders kvinnor på de ställena jag går på numera?

#9  Sv: Mogna mäns marknad? Plutt
2008-02-28 07:49:37

Men är det inte egentligen ganska logiskt att det blir så?

För det första så dör män tidigare, så redan där har vi ett kvinnligt överskott.

För det andra så är betydligt fler 65-åringar än 35-åringar gifta, så det är större brist både på kvinnor och på män. Här kommer ju även defaults förslag in med skilda intressen.

För det tredje så har kvinnorna provat det där med att sitta och vänta på rätt man i 30 år vid det här laget, och till slut kommit fram till att den strategin inte fungerar särskillt bra. Nu har de lite mer bråttom, och vill kunna välja själva vilken man de ska lägga sin tid på. Detta kombinerat med betydligt färre män att välja bland ger intrycket av "feeding frenzy".

#10  default... Plutt
2008-02-28 07:58:33

"Det är vanligare med medelålders kvinnor som tafsar på en och som hänger över en än yngre tjejer."

Får jag bara fråga hur det känns? Det är så sällan som man får möjlighet att fråga någon om "MSM". :)

Betyder det här förresten att kvinnor och män har lika riggade marknader att tillgå, bara under olika perioder i livet?

#11  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-02-28 09:05:10

#1: "En någorlunda välbevarad 65-åring med kulturella intressen framkallar slagsmål bland tanterna."

Den här kommentaren visar väl bara att tendensen med kvinnornas smalare kravspecifikation är konstant över åren, det är bara kriterierna på listan som ändras...?

Men jag tror mycket väl att skilda intressen kan vara en bidragande orsak, mäns intresse för kvinnor minskar vilket framkallar en gnutta MSM ;-) De upptäcker väl slutligen att det inte lönar sig att försöka vara till lags utan ser mer till sig själva istället. ;-)

Plutt #9:
"För det första så dör män tidigare, så redan där har vi ett kvinnligt överskott."

Nej, det har vi inte. Vid 60 års ålder finns det fortfarande ett numerärt överskott på män.

"För det andra så är betydligt fler 65-åringar än 35-åringar gifta, så det är större brist både på kvinnor och på män. Här kommer ju även defaults förslag in med skilda intressen."

Om det fanns brist på både kvinnor och män, så skulle det ju inte finnas några kvinnor som kunde slåss om de få attraktiva männen...

För det tredje: Jag antar att den punkten också faller eftersom den till stor del byggde på påståendet i punkt 1?

#12  #1, igen Kalle
2008-02-28 09:20:26

Ursäkta, missade det här i förra inlägget
Många kvinnor verkar uppleva att det är svårt att hitta män när de blir äldre. Inte svårt att hitta bra män, som i ungdomen, utan svårt att hitta män över huvud taget.

Men vad beror det på då, eftersom det uppenbarligen finns män så det räcker och blir över? (Så länge vi talar 60-års-åldern, och inte uppåt 70-80.)

Är det ett så stort antal män som inte är tillgängliga pga invaliditet, sjukdom, mm, så att det påverkar så mycket?
Eller är det så att männen som är av "fel sort" helt enkelt inte syns?

#13  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 09:37:47

alltså, om jag får bli lite slarvig och inte så teoretisk..

min mamma är en sån där kvinna. helt grym, sjukt snygg på ett filmstjärnesätt som ung vilket iaf måste betyda att hon har en del av det där kvar, välbevarad, mkt charmig, stark, charmar alla män på fester, skinn på näsan, sensuell, bra karriär med avancerat intellektuellt men drivkraftigt jobb, konstnärlig ådra, mkt easygoing,
hennes utstrålning är dessutom helt sjuk, hon tar upp all plats i ett rum bara genom sin närvaro och flörtar som en intrigant marskatt så att hon avväppnar ALLA, även unga män, det händer jämt. samtidigt väldigt väldigt ödmjuk och varm.

dessutom tänker hon till stora delar som en man och är verkligen motsatsen till mig när det gäller sådant :)
hon är inte den jobbiga typen som börjar känslomässa allt och vill prata relation och mjäk hela tiden och "manipulerar" och nojar, hon är sjukt konkret där, tar vara på sig själv, talar ur skägget, är resonlig och snabb, rolig. samtidigt extremt sensuell och levnadsglad och enoooormt kvinnlig.
hon är alltså känslig men inte alltför komlicerad, får saker att hända HELA tiden, och har extremt manligt lättapplicerbara intressen som BLUES, tango, deckare, segling, konst och rocknroll.

men har hon nån karl? NEJ.
varför? jag fattar inte!

#14  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 09:39:16

sen är hon väldigt lugn och easygoing under allt detta också, vilket gör det extra mystiskt, min uppfattning är att killar gillar såna tjejer; som 1 på ytan och lugn, stabil och easygoing på insidan.

#15  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 09:41:23

och ja, jag tror att det beror på att den generationens män sällan går ur egobubblan lika mkt som den generationens kvinnor.

#16  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 09:48:30

äh, nu skrev jag ner henne, flörtar inte som en intrigant marskatt, hon behöver snarare bara LE och titta varmt och busigt på dom så blir de glada. sen är hon jävligt stark. och t ex två killar i min ålder på filmfestivalen i kön "hon är väldigt snygg för att vara så gammal"" ja, mogensexig, lite lena olin" :D

jag tror att hon är för stark för dem, de vanliga nissarna. förutom rätt typ. men de är svåra att hitta uppenbarligen.

#17  Blindalina Kalle
2008-02-28 09:48:39

Ursäkta ett kanske dumt och alltför personligt svar(?), men:
Vill hon HA någon karl, då?
Det låter som att hon är, ja, du vet, ganska nöjd med sig själv?

#18  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 09:54:57

ja, egentligen är hon ju jättekänslig och behöver kärlek och har behövt det rätt j-a länge. behöver väl alla?
hon skulle passa utmärkt med en karl?

och ja, hon har försökt. kanske inte varje dag, oftast jobbar hon ju, men hon går danskurser, målarkurser, tar jägarexamen ( :) ), tar golfexamen, går på fester, går på dejter, (och tro mig, hon försöker vara öppen där, men jag kan säga att de passade henne inte, de jag vet om, även om man är ödmjuk. för upptagna av sig själva.) håller ögonen öppna, och hon vill ju bara ha en mogen karl som inte har för mkt komplex och är självgående och fin och kan ta in en annan människa och bry sig om sin kvinna och är rolig.
de hon träffar som hon möjl blir intresserad av är gifta.

#19  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 09:55:54

hon kollar även annonser, men skrattar oftast åt dem.

#20  Sv: Mogna mäns marknad? Tass
2008-02-28 10:01:21

Blindalina sa:
och ja, jag tror att det beror på att den generationens män sällan går ur egobubblan lika mkt som den generationens kvinnor.


Det här tror jag på. Jag har redan nått en ålder när jag känner att jag aldrig skulle nedlåta mej till de där beteendenea som enligt alla KSM-trådar krävs för att man ska bli betraktad som "bra". Och då har jag ändå en bra bit kvar till 65.

#21  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:02:12

hon är inte alls upptagen av sig själv bara för att hon är grym, hon bara ÄR sån, non reflekterar inte ens över det. det är jag som är upptagen av henne. :)

det är ju lustigt eftersom hon verkligen är en klyshig bild av Idealkvinnan; snygg, mkt charmig, easygoing, konkret, varm, rolig, känslig, sensuell, intelligent, bra utstrålning, självgående.

mkt mer så än jag, som är mer komplicerad och nojig.

#22  # 20 Blindalina
2008-02-28 10:02:56

som empati? mogenhet? :)

#23  #16 Blindalina MartinK
2008-02-28 10:06:42


jag tror att hon är för stark för dem, de vanliga nissarna. förutom rätt typ. men de är svåra att hitta uppenbarligen.


Så hon får nobben ofta?

#24  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:08:04

va hurdå?

#25  #18 Blindalina MartinK
2008-02-28 10:09:50


de hon träffar som hon möjl blir intresserad av är gifta.


Jag tycker det låter som att det är hon snarare än männen som är problemet.

#26  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:10:19

min pappa är empatisk och trevlig och han hittar kvinnor jättelätt, dessutom yngre.

#27  # 25 Blindalina
2008-02-28 10:10:51

ok, motivera är du snäll? det är min MAMMA du pratar om.

#28  Blindalina, igen Kalle
2008-02-28 10:11:12

(Ursäkta igen om det blir för personligt...)
Ja visst, alla behöver kärlek. Men det finns ju olika "sorter".
(Och gräset är ju alltid grönare på andra sidan...)
Jag tänkte mig bara en människa med sådan utstrålning, som är van att ta upp all plats, charma och flörta med allt och alla... (missförstå mig inte nu, vet inte riktigt hur jag ska uttrycka det, men?)
En sådan person kanske skulle ha svårt att ägna den tid och annat som behövs för att vårda ett förhållande med _en_ person?

Att när hon, at the end of the day, medvetet eller omedvetet ser vad som ligger i vågskålarna så är självständigheten viktigare?

#29  #24 Blindalina MartinK
2008-02-28 10:12:04

antar att det är mig du frågar.. ?

Du skrev ju:

jag tror att hon är för stark för dem


Det måste ju innebära att det är många män som nobbar henne? Hur vet du annars att de inte vill ha henne?

#30  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:14:46

för att hon inte har en man vid sin sida just nu`? :(

#31  #27 Blindalina MartinK
2008-02-28 10:17:19

Sorry, jag menade inte att dissa henne. Men om man konsekvent dras till gifta män så tror jag det är något annat än männen i sig som är problemet.
Kanske vill hon ha det hon inte kan få, eller så vill hon ha en utmaning, eller så förmår hon inte se bakom ytan. Män som har någon kommer alltid att vara lugnare och självsäkrare än de som är singlar och intresserade av henne och därför attraktivare enligt den traditionella synen på män.

#32  # 28 Blindalina
2008-02-28 10:17:47

nja men du missförstår mig, hon är inte alls sån.
hon är en av de absolut mest ödmjukaste människor jag vet.
den utstrålningen jag pratar om är omedveten och kommer av sig självt. hon är fan jätteödmjuk och varm, skulle lätt kunna ta bry sig om en annan människa. ( och JA, hon behöver nån som "tar hand" om henne också, fast utan att klänga fast. ) men samtidigt är hon självgående på ett bra, vuxet sätt. hon är jättemysig och cool.

#33  #30 Blindalina MartinK
2008-02-28 10:19:32


för att hon inte har en man vid sin sida just nu`? :(


Och du kan inte tänka dig att det är hon som nobbar männen?

#34  # 31 Blindalina
2008-02-28 10:21:40

ok. :)
ja, alltså det ligger säkert nåt i att de är tryggare och mer igång redan, liksom, även om hon inte inleder förhållanden med gifta män.
men som sagt, hon försöker ju, men de är antingen fixerade vid sin punsch-sekt och skrattar som elaka trollkarlar, eller passar henne inte. hon HAR ett stort radie.

#35  # 33 Blindalina
2008-02-28 10:22:16

jo, men ska man säga ja till alla? vem gör det?

#36  #22 Tass
2008-02-28 10:27:19

Som det som kvinnor verkar tolka som empati och mogenhet.

#37  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:31:38

jo men jag tänker mig att många män i övergångsåldern bara vill vara sig själva, fippla med modelljärnvägen, ta det lugnt efter jobbet och vara inne i sig själva, inte hålla på liksom. mer inne i bubblan.

och hon vill ju inte ha ernst krichensteiger som alltid är bejakande, dricker vin och äter grekisk sallad till maten varje dag, och är lite dum och har sommarhuset och segelbåten och skidsemestern fixad.

hon vill bara ha nån som är uppmärksam, trevlig, kärleksfull, intelligent och komunikativ emn har ett eget liv precis som hon har ett eget liv, och egna intressen.

#38  #35 Blindalina MartinK
2008-02-28 10:31:45


jo, men ska man säga ja till alla? vem gör det?


Jag? :-)

Nä, men om det är hon som nobbar dem så är det knappast så att hon är för stark för dem, snarare är det i sådant fall dem som är för svaga för henne...

#39  #34 Blindalina MartinK
2008-02-28 10:33:19


men som sagt, hon försöker ju, men de är antingen fixerade vid sin punsch-sekt och skrattar som elaka trollkarlar, eller passar henne inte. hon HAR ett stort radie.


tja, men då ligger ju problemet hos henne, hon är offer för sina egna höga krav.

#40  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:37:02

nej, hon har inte höga krav, bara resonliga. faktiskt.

#41  # 38 Blindalina
2008-02-28 10:38:17

fast det är ju inte hon som säger att hon är för stark för dom, det är ju jag. :)

men varför så knepigt att hålla på henne?

#42  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:39:05

martinK: har du inga krav alltså? :)

#43  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:40:40

sen sänker hon standarderna mer och mer, för att försöka vara öppen.

men håller man på så här hamnar man ju tillslut i scenariot " ta vem som helst på bussen till partner" .

#44  #37 Blindalina MartinK
2008-02-28 10:43:46


hon vill bara ha nån som är uppmärksam, trevlig, kärleksfull, intelligent och komunikativ emn har ett eget liv precis som hon har ett eget liv, och egna intressen.


De skall ha ett eget liv och egna intressen men dessa intressen får inte innebära att dem "vill vara sig själva, fippla med modelljärnvägen, ta det lugnt efter jobbet och vara inne i sig själva, inte hålla på liksom. mer inne i bubblan."??

Jag tycker det låter som att problement är att hon (eller kanske du egentligen?) har svårt att acceptera att männen faktiskt har ett eget liv... ?

#45  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:44:29

( och hon har redan sagt " jag vill bara ha en snäll man." jag tycker hon förtjänar mer, men visst.)

#46  # 44 Blindalina
2008-02-28 10:45:43

nej, jag menar att man FÅR fippla med modelljärnvägen och vara vardagshängig, men måste kunna vara kommunikativ och kunna se den andra som en intressant människa once in a while.

#47  # 44 Blindalina
2008-02-28 10:45:44

nej, jag menar att man FÅR fippla med modelljärnvägen och vara vardagshängig, men måste kunna vara kommunikativ och kunna se den andra som en intressant människa once in a while.

#48  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:46:27

inte bara ge upp.

#49  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:48:01

skulle du vilja ha en kvinna som du inte kommunicerar med eller gör nåt kul med, som enbart sitter och tjattrar med sina väninnor och gör spetshattar och beter sig helt världsfrånvänt? det finns såna.

#50  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-02-28 10:48:35

Ska vi enas om att det är synd om Blindalinas mamma ifall hon är ofrivilligt singel, men att det inte nödvändigtvis är någon enskild persons "fel" att hon är inkompatibel med de som hon träffar?

(*Kalle försöker förhindra att tråden spårar ur helt...*)

#51  #46 och 50 Kalle
2008-02-28 10:50:30

Inompatibilitet kan ju röra en så enkel sak som hur ofta detta "once in a while" ska tolkas. Fråga bara mig... ;-)

#52  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:50:31

det är ingens fel, men hon förtjänar någon, det är det jag menar.
och min pappa är typ empatisk och trevlig och det finns hur många kvinns som helst som vill ha någon som han.

medan mamma är sådär, värsta kapet, men har svårt att hitta män.

#53  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:51:24

det känns som att, ursäkta, gullan 63 som gillar sin hund och handarbete har lättare att skaffa en karl. ( bosse 63 som gillar sin bil och korsord.)

#54  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:52:50

ja, vi får akta så att tråden inte spårar ur :P kanske inte skulle tagit med min mamma, känns som att jag måste försvara her ass hela tiden. :D

#55  #32 Kalle
2008-02-28 10:56:19

Bara ett litet PS till #32:
"hon är en av de absolut mest ödmjukaste människor jag vet.
den utstrålningen jag pratar om är omedveten och kommer av sig självt."
Ja, personer som har den utstrålningen att de fyller upp ett helt rum, har den oftast naturligt.
Och oftast reflekterar de inte över den, just för att den är omedveten och kommer naturligt för dem. Men de reflekterar sällan heller över att alla inte har den, eller hur det skulle vara att inte kunna utnyttja den.

#56  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 10:58:14

nej, hon har haft en jobbig barndom. hon ÄR ödmjuk. bara stark.

#57  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 11:00:27

men hon gillar krister henriksson mest av allt. :) den typen av lågmäld känslighet/självkänsla.

#58  #40 Blindalina MartinK
2008-02-28 11:01:18


nej, hon har inte höga krav, bara resonliga. faktiskt.


Tja, det är ju en definitionsfråga. Uppenbarligen har hon för höga krav eftersom hon är singel (och inte vill vara det).

#59  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 11:03:19

nej, det är inte hennes fel.

#60  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 11:03:48

äh, orka.

måste allt vara så motströms? trodde det skulle vara en konstruktiv tråd detta?

#61  #41 Blindalina MartinK
2008-02-28 11:05:53


fast det är ju inte hon som säger att hon är för stark för dom, det är ju jag. :)


Ja, men varför säger du det om det faktiskt är hon som nobbar dem??


men varför så knepigt att hålla på henne?


Vad menar du med "hålla på henne", varför skulle jag hålla på någon? Vad jag faktiskt blir lite lack på är när du beskyller männen för ett problem som de uppenbarligen inte har.
Det är någonting jag hört förr och det är kanske dax att kvinnor slutar skylla på att män inte klarar starka kvinnor när det snarare är så att kvinnor inte klarar svaga män.

#62  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 11:07:48

äh, men du har ju fel.

hon är ju för fan ödmjuk och vill ha svaga män. hurra! hon kanske t om vill ha nån som är allmänt svinig? hurra, hon är inte kräsen. men vad ska jag säga? martink har rätt, det är hennes fel, hon får skylla sig själv att hon är ensam fast hon försöker som fan, även kontaktannonser, alla kvinnor är svin, mamma är dum i huvudet?

#63  #43 Blindalina MartinK
2008-02-28 11:08:11


men håller man på så här hamnar man ju tillslut i scenariot " ta vem som helst på bussen till partner" .


Eller så inser man att män inte är starka och trygga mer än vad kvinnor är och anpassar sig till verkligheten.

#64  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 11:08:33

varför hittar pappa kvinnor som vill ha empatiska män då?

#65  # 63 Blindalina
2008-02-28 11:09:17

hon vill ha nån som är lika trygg som HENNE SJÄLV. herre.

#66  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 11:09:26

är ALLT fel?

#67  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 11:11:15

nej, jag har ingen lust att diskutera min mamma längre. :(

du har nästan paranoida tendenser ang. detta, iaf retoriskt.

#68  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-02-28 11:11:33

Oh, well. You're on your own now, kids.
Nobody can say I didn't try...

#69  #50 Kalle MartinK
2008-02-28 11:13:15


(*Kalle försöker förhindra att tråden spårar ur helt...*)


Inte ens det lilla roliga får man ha ifred.. :-)

#70  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 11:14:11

jaja, diskutera de mogna männens krav ist då, de är säkert bättre de.

#71  #53 Blindalina MartinK
2008-02-28 11:16:11


det känns som att, ursäkta, gullan 63 som gillar sin hund och handarbete har lättare att skaffa en karl. ( bosse 63 som gillar sin bil och korsord.)


Och? Det är ingen rättighet att ha lätt att träffa någon. Det är väl ganska givet att ju mer vanlig man är desto lättare har man att träffa någon.. ?

#72  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 11:16:20

" jag vill ha en kvinna med former. avs. bertil-52"

#73  # 71 Blindalina
2008-02-28 11:17:01

ja precis. är det rättvist mot de som är intressanta människor?

#74  Kalle... Plutt
2008-02-28 11:17:39

"Nej, det har vi inte. Vid 60 års ålder finns det fortfarande ett numerärt överskott på män."

Ja, jag såg det i den andra tråden tack så mycket... ;)

"Om det fanns brist på både kvinnor och män, så skulle det ju inte finnas några kvinnor som kunde slåss om de få attraktiva männen..."

Det finns, men de är inte lika många som de heta blondinerna i 20-års åldern som också är singel. Invänder du emot att det skulle finnas färre singlar i den åldern, eller menar du att det då inte blir någon konkurrens? För konkurrens räcker det med två sugna tjejer.

"För det tredje: Jag antar att den punkten också faller eftersom den till stor del byggde på påståendet i punkt 1?"

Nej, de har fortfarande färre män att hoppas på än när de var unga. I min stad finns det fyra uteställen för de som är 20-30, och ett uteställe för de som är 40-60.

#75  Plutt Kalle
2008-02-28 11:29:34

Det finns, men de är inte lika många som de heta blondinerna i 20-års åldern som också är singel. Invänder du emot att det skulle finnas färre singlar i den åldern, eller menar du att det då inte blir någon konkurrens? För konkurrens räcker det med två sugna tjejer.

Jag menar att enbart antalet lediga män eller kvinnor inte säger något om konkurrensen, så länge vi inte sätter antalen i relation till varandra.
Och vid 60, liksom vid 20, finns det fler män än kvinnor.
Och om du säger att antalet singlar minskar med åren, så betyder det ju bara att det relativa överskottet av _män_ ökar. (förutsatt att andelen homosexuella är ungefär lika stor bland båda könen.)

Nej, de har fortfarande färre män att hoppas på än när de var unga. I min stad finns det fyra uteställen för de som är 20-30, och ett uteställe för de som är 40-60.

Mmm, men det är också färre kvinnor att välja på för männen.

#76  #67 Blindalina MartinK
2008-02-28 11:33:10


nej, jag har ingen lust att diskutera min mamma längre. :(


Tyckter det låter utmärkt, jag tror nämligen inte det här handlar så mycket om din mamma som om dig och din inställning till män. Så i stället kanske vi kan diskutera varför DU skriver att männen har problem med starka kvinnor när det är hon som nobbar dem?
Varför skuldbelägger du männen för att hon nobbar dem?

#77  #73 Blindalina MartinK
2008-02-28 11:36:05


är det rättvist mot de som är intressanta människor?


Du menar som DU tycker är intressanta människor?
Och vad menar du med rättvisa egentligen, är det rättvist att ointressanta människor har svårt att träffa någon tycker du?

#78  Kalle... Plutt
2008-02-28 12:53:28

Vad spelar det för roll hur många andra kvinnor det finns när ni hävdar att kvinnor inte konkurrerar med andra kvinnor? Hur skulle de kunna göra det, då måste de ju prestera på samma sätt som män för att bli utvalda.

Om kvinnor inte konkurrerar så spelar det väldigt stor roll för deras grad av desperation om antalet män blir färre, oavsett om antalet kvinnor också blir färre.

Om kvinnor konkurrerar så spelar det fortfarande roll, för varje enskild man som intresserar dem blir så mycket mer viktig att landa. Det finns inte längre "fler fiskar i havet".

#79  Plutt Kalle
2008-02-28 13:06:44

I nr 74 skriver du:
"För konkurrens räcker det med två sugna tjejer."

Menar du att det inte spelar någon roll för konkurrensen ifall det finns 1, 2 eller 4 män tillgängliga för dessa tjejer att konkurrera om?

Så länge fördelningen fortfarande är sådan att vi skulle kunna para ihop varje kvinna med en man och fortfarande få över 1000 _män_ över så... Ja, då anser i alla fall jag att det finns "fler fiskar i havet" för kvinnorna.

#80  Kalle... Plutt
2008-02-28 13:30:37

Jag menar att det spelar roll, och att det nu finns 2 män istället för 4. Tidigare var det 4 tjejer också, men dem behövde man ju inte konkurrera med(?), så det gör ingen skillnad.

Det finns fler, men inte lika många fler som tidigare.

#81  Sv: Mogna mäns marknad? Plutt
2008-02-28 13:33:41

"Så länge fördelningen fortfarande är sådan att vi skulle kunna para ihop varje kvinna med en man och fortfarande få över 1000 _män_ över så..."

Det är intressant att män och kvinnor inte fördelar sig jämnt över landet, tycker du inte? Fördelningen du beskriver, fast omvänd, passar t.ex. in på Sthlm.

#82  Plutt Kalle
2008-02-28 13:36:46

Ja, men om det finns färre singlar (som du skrev tidigare) så är ju snedfördelningen fortfarande lika stor, eller t.o.m. större.

#83  Plutt #81 Kalle
2008-02-28 13:38:52

Det är intressant att kvinnorna flyttar bort från männen, och sedan klagar på att det inte finns någon man åt dem?
Ja, det tycker jag också.

#84  lina default
2008-02-28 13:39:26

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#85  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 13:43:53

men vafan...

#86  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-02-28 13:45:25

ja, jag och mina gener är perfekta, alla andra är dumma i huvudet, det är min högsta åsyftan med den här tråden.

#87  # 77 Blindalina
2008-02-28 13:50:30

det var du som sa att det är lättare att hitta partners för vanliga människor. intressanta som i komplexa. hårklyveri.

( ja, jag tycker okomplicerade människor kan vara intressanta. tänk, jag är komplex! men ändå lite enkel. hur ska vi ha det? gud vad provocerande det är att kalla folk enkla/komplexa? )

#88  Kalle... Plutt
2008-02-28 14:00:07

Angående snedfördelning:

"Om kvinnor inte konkurrerar så spelar det väldigt stor roll för deras grad av desperation om antalet män blir färre, oavsett om antalet kvinnor också blir färre.

Om kvinnor konkurrerar så spelar det fortfarande roll, för varje enskild man som intresserar dem blir så mycket mer viktig att landa. Det finns inte längre "fler fiskar i havet"."

Snedfördelning spelar alltså ingen roll om inte kvinnor konkurrerar. Gör de det, menar du?

Snedfördelning spelar heller ingen stor roll om de konkurrerar, för trots att det finns 5 trevliga karlar och 3 trevliga kvinnor så kan ingen av kvinnorna vänta och hoppas på att någon av männen ska se just henne. Alla 5 män kan mycket väl välja att uppvakta den yngsta/vackraste/rikaste av de 3 kvinnorna (vilket är precis vad män, trots att de inte har några val, ofta gör). Det kan väl vara en sak när det finns 500 trevliga män, då vågar man vänta och hoppas, men inte nu längre.

#89  Blindalina Kalle
2008-02-28 14:01:24

Alltså, ursäkta mig för att jag bryter mot min egen tillsägelse ;-) men jag kom att tänka på en sak.

Du skriver att hon har en sjuk utstrålning, tar upp all plats i ett rum bara genom sin närvaro, och flörtar och charmar ALLA, osv.

Jag tänkte, stannar hon någonsin upp inför någon person som _hon_ tycker är intressant? Jag menar, det kan ju vara svårt för någon som tycker att hon är intressant att lära känna henne närmare i ett socialt sammanhang, om hon ... (vet inte riktigt hur jag ska säga...?) om hon hela tiden ska vara social med alla och aldrig tar sig tid med en enskild person? Träffar hon någonsin någon som HON skulle vara intresserad av, och hur får hon isåfall honom att känna sig "utvald" (om du förstår hur jag menar)?

(Det har någon sorts koppling till diskussionen om "spam-raggning" och att folk vill känna sig utvalda, men jag vill inte uttrycka det så drastiskt eftersom, tja, det är ju din mamma vi pratar om...) ;-)
Men jag tänkte också på det i samband med att hon inte gillade att gå på dejt, kopplat till det jag skrev tidigare i #17 och 28.

#90  Plutt #84 Kalle
2008-02-28 14:07:54

Jag har ingen aning om hur kvinnor väljer ut sina tilltänkta och släpar hem dem i håret. Visste jag det skulle jag inte sitta här och gnälla.

Enligt trådstartaren är det tydligen så att de slåss om de eftertraktade exemplaren när de kommit upp i 60-års-åldern. Jag väljer att ta honom på ordet i det här fallet, även om det bara är hörsägen.

Men, visst. Det kanske är så att 5 män uppvaktar den yngsta/vackraste/rikaste av 3 kvinnor. Men när hon valt ut ett "offer" så får väl de andra 4 tävla om de 2 kvinnorna som är kvar. Eller menar du att de frivilligt går hem och kollar på Tipsextra istället, bara sådär?

#91  Sv: Mogna mäns marknad? Corona
2008-02-28 14:08:00

Kan ni inte bara låta Blindalinas mamma (och Blindalinas egen person) vara ifred nu?

Hon har uttryckligen bett om det.

För min del tycker jag utbudet av män blir sämre - främst för att så många män i min stad är alkoholiserade.

#92  default #6 MarianneK
2008-02-28 14:16:39

Jag vill hävda att "social kompetens" är något i allra högsta grad verkligt. Exakt vad det betyder att ha mycket god social kompetens är nog subjektivt, men vad det är att sakna social kompetens är nog de allra flesta överens om. Det används möjligen som en floskel, men det har även en helt klart reell betydelse. Det är inte ovanligt med människor som i olika grad saknar social kompetens. Det handlar om uppfostran och förmåga att respektera andra människor, bland annat.

"Enligt ditt resonemang så verkar det finnas fler kvinnor som är 'bra' och som har 'social kompetens' än vad det finns män."


Nej, så blir det inte enligt mitt resonemang. Jag har inte sagt något om vilken social kompetens singelkvinnorna har, eller hur?

Däremot kan det vara så att de kvinnor som inte är "bra" har större utsikter att inte bli singlar än de män som inte är "bra" - eftersom det i större utsträckning är kvinnor som tar initiativ till skilsmässa. Det skulle leda till en snedfördelning i "brahet" bland äldre singlar, även om "braheten" är jämnt fördelad mellan könen i övrigt.

Och kalla mig inte "Marianne", är du snäll - jag vill ha hela mitt nick utskrivet (alternativt "MK" - eftersom risken att någon förväxlar mig och MartinK nog är rätt liten).

#93  Sv: Mogna mäns marknad? Corona
2008-02-28 14:36:28

OT:
Angående nicken är det snudd på otrevligt att korta av Blindalinas till Lina - hon heter troligen inte Lina - och även om hon hette det - så heter hon inte det här. Samma sak med UppåEmma och andra (hon heter förmodligen inte Emma).

#94  Sv: Mogna mäns marknad? Corona
2008-02-28 14:47:14

hennes nick är dessutom UppåtEmma - med t.

*skyller på forniterna*

#95  Kalle... Plutt
2008-02-28 14:55:28

Tja, varför ska den yngsta/vackraste/rikaste kvinnan bara välja en? Nej, förmodligen så drar hon ut på det och suger ut det mesta ur situationen. Och de andra kvinnorna får vänta passivt och hoppas att den andra kvinnan blir den som dör först av de 7.

Att sitta och vänta är helt enkelt ingen hit när man börjar bli äldre (inte när man är yngre heller i och för sig). Speciellt inte när antalet män som skulle kunna visa intresse har blivit betydligt lägre.

Angående att kvinnor flyttar ifrån männen så handlar det väl mest om jobb. Borde kvinnor stanna för att ha rätt att vilja ha en man, menar du?

#96  #78 Plutt MartinK
2008-02-28 14:57:28


Vad spelar det för roll hur många andra kvinnor det finns när ni hävdar att kvinnor inte konkurrerar med andra kvinnor?


Vem har hävdat något så dumt?

#97  Sv: Mogna mäns marknad? Corona
2008-02-28 14:57:31

Och om det bara handlar om att flytta så kunde väl Pajalapojkarna flytta till kvinnoöverskottets Stockholm...

#98  #87 Blindalina MartinK
2008-02-28 15:07:25


gud vad provocerande det är att kalla folk enkla/komplexa?


Nej, det som är provocerande är att prata om att det är orättvist att intressanta människor inte har lika lätt som vanliga människor att hitta någon.

En annan provocerande sak är att ge män skulden för val som kvinnor gör. Så jag väntar fortfarande på ett svar på #76.

#99  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-02-28 15:08:50

Corona: Tja, om du tror att Pajalapojkarna skulle ha "social kompetens" så att det dög i Stockhom, så...

#100  Sv: Mogna mäns marknad? MarianneK
2008-02-28 15:11:34

Söta förvirrade norrlandspojkar skulle säkert mottas med öppna armar, förutsatt att de inte led av könsrollsfördomar.

Euskefeurat-konserten var för övrigt underbar, precis som i höstas. Ahh, Norrland...

#101  Plutt #95 Kalle
2008-02-28 15:15:10

"Tja, varför ska den yngsta/vackraste/rikaste kvinnan bara välja en?"

Statistiken över antalet förhållande talar väl emot den teorin?


"Att sitta och vänta är helt enkelt ingen hit när man börjar bli äldre (inte när man är yngre heller i och för sig). Speciellt inte när antalet män som skulle kunna visa intresse har blivit betydligt lägre. "

Nej, men det finns fortfarande fler män som kan visa intresse, än vad det finns kvinnor som kan visa intresse tillbaka.
Intressant vinkel, det här att så fort det ens börjar närma sig utjämnade villkor på spelplanen så blir det synd om kvinnorna.
Notera kommentaren i #1. Det är inte "männen" det är slagsmål om, det är de "intressanta männen".


"Angående att kvinnor flyttar ifrån männen så handlar det väl mest om jobb. Borde kvinnor stanna för att ha rätt att vilja ha en man, menar du? "

Är det en mänsklig rättighet att ha en partner?
Måste mannen som ev. har ett jobb flytta för att ha rätt att vilja ha en kvinna?

#102  #95 Plutt MartinK
2008-02-28 15:15:14


Att sitta och vänta är helt enkelt ingen hit när man börjar bli äldre (inte när man är yngre heller i och för sig). Speciellt inte när antalet män som skulle kunna visa intresse har blivit betydligt lägre.


Jag kanske har missat nått i diskussionen, men vem tvingar dem att sitta och vänta?


Angående att kvinnor flyttar ifrån männen så handlar det väl mest om jobb. Borde kvinnor stanna för att ha rätt att vilja ha en man, menar du?


Kvinnor har naturligtvis all rätt i världen att vilja ha en man var de än bor. Däremot har de inget rätt att kräva att män skall bosätta sig där det passar dem.

#103  #98 MartinK Corona
2008-02-28 15:16:12

Som sagt - kan du låta Blindalinas person vara utanför den här diskussionen.

Håll dig till trådämnet.

#104  MarianneK Kalle
2008-02-28 15:21:13

De ska vara söta, förvirrade och inte lida av könsrollsfördomar.

Krav, krav, krav...
:P

#105  Kalle MarianneK
2008-02-28 15:22:46

Fast rimligen är ingen, oavsett kön, intresserad av någon de inte finner intressant.

Så att det bara är slagsmål om de intressanta männen säger absolut ingenting...

Finner ingen en intressant kommer man inteinte att träffa någon - det är väl både könsneutralt och självklart?

#106  Kalle MarianneK
2008-02-28 15:23:39

#105 var alltså en kommentar till #101

#107  Sv: Mogna mäns marknad? Corona
2008-02-28 15:27:01

Hittade en gammal artikel om pajalapojkarna: http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9807/10/pa…

#108  Sv: Mogna mäns marknad? MarianneK
2008-02-28 15:30:33

Nu kanske jag springer iväg lite OT här.- Men att komplexa, spännande och mångfacetterade människor har svårare att hitta en partner är inte konstigt.

När man umgås med kompisar räcker det med att kompisarna passar för en del av ens personlighet. Man kan ha politiskt intresserade kompisar som inte delar ens kulturella intressen, och tvärtom. Man kan ha bokklubbskompisar som är tråkiga att festa med, och brädsspelskompisar som inte gillar populärkultur öht. Osv.

Men en partner ska helst matcha hela ens personlighet, eller i alla fall en stor del av den. Vilket gör att det blir betydligt svårare att hitta någon om man själv är väldigt mångfacetterad och något av en social kameleont.

Om det då är så att äldre män i större utsträckning har "djupa" intressen (är "insnöade nördar") medan äldre kvinnor i större utsräckning har breda intressen, är det naturligt att det är svårare för kvinnor att hitta någon som passar. För mannen räcker det att hon har ett visst intresse för hans intresse, medan hon då känner att han bara passar ihop med en liten del av henne, och att resten av hennes personlighet inte ryms i förhållandet.

Kanske blev lite flummigt, bara delar med mig av tankar...

#109  MartinK... Plutt
2008-02-28 15:34:38

"Jag kanske har missat nått i diskussionen, men vem tvingar dem att sitta och vänta?"

Ingen, och det gör de inte heller. :)

"Kvinnor har naturligtvis all rätt i världen att vilja ha en man var de än bor. Däremot har de inget rätt att kräva att män skall bosätta sig där det passar dem."

Liksom män inte har någon rätt att kräva att kvinnor ska tända på det som de tycker att kvinnor ska tända på. Men varken kvinnor eller män kräver ju något av detta. De uttrycker bara missnöje när det inte är som de vill att de ska vara.

#110  #103 Corona MartinK
2008-02-28 15:39:20


Som sagt - kan du låta Blindalinas person vara utanför den här diskussionen.


Varför det? Detta är ju en diskussion, jag tycker det i högsta grad är rimligt att man förklarar sina åsikter och uttalanden.
Och det borde ju ligga i alla feministers intresse att hon gör det för att inte spä på åsikten att feminister slentrianmässigt ger män skulden. För det är ju det hon gör här.

#111  #105 MarianneK MartinK
2008-02-28 15:42:14


Finner ingen en intressant kommer man inteinte att träffa någon - det är väl både könsneutralt och självklart?


Fast det intressanta är ju om det ena könet finner massor av intressanta medan det andra könet inte gör det. Det innebär ju att det finns en uppenbar ojämlikhet och alltså ett problem.

#112  #110 MartinK Corona
2008-02-28 15:44:35

Det hör inte till denna tråd.

Och dina frågor liknar personangrepp.

#113  MartinK MarianneK
2008-02-28 15:44:39

"Varför det?"


För at det är fruktansvärt respektlöst att fortsätta att diskutera någon person på det sätt du gör?

Vad är det i din personlighet som gör att du är oförmögen att visa respekt för vissa kvinnor när du blir ombedd att inte diskutera dem på ett privat sätt?

Det borde ju ligga i icke-feministers intresse att du förklarar dig på den här punkten, för att inte spä på åsikten att icke-feministiska män slentrianmässigt skiter i att respektera kvinnor. För det är ju det du gör här.

#114  MarianneK... Plutt
2008-02-28 15:46:00

"Nu kanske jag springer iväg lite OT här.- Men att komplexa, spännande och mångfacetterade människor har svårare att hitta en partner är inte konstigt."

Enligt resonemanget som följer efter detta stycke så borde "breda" människor ha det betydligt lättare att hitta en partner än "djupa". Breda passar ju ihop med de flesta andra breda, medan djupa inte passar ihop med breda och heller inte med djupa inom andra områden än deras eget.

#115  Plutt MarianneK
2008-02-28 15:51:44

Betydligt lättare att hitta någon som är intresserad av dem, ja så är det nog. Men knappast tvärtom. De "djupa" är ju mycket fler än de breda. Och breda passar inte ihop med andra breda, nödvändigvis - det finns olika sätt att vara bred på. Det handlar ju inte om människor som saknar egen personlighet.

En person med få intressen blir kanske nöjd om hen träffar någon som delar tre fjärdedelar av dem. Men om den personen bara är lite intresserad av dessa, och har en mängd andra intressen, kommer den personen inte att vara nöjd.

#116  MarianneK #105, 106 Kalle
2008-02-28 15:52:13

Fast rimligen är ingen, oavsett kön, intresserad av någon de inte finner intressant.

Så att det bara är slagsmål om de intressanta männen säger absolut ingenting...

Finner ingen en intressant kommer man inteinte att träffa någon - det är väl både könsneutralt och självklart?

Tråden började med ett refererat vittnesmål till en 60-årig, "myckat attraktiv", kvinna som påstår att det är svårt. Inte att hitta bra män, som i ungdomen, utan svårt att hitta män över huvud taget.
(Senare späddes diskussionen på med ett likartat vittnesmål, men det kan vi på skribentens begäran lämna därhän.)

Denna kommentar i kombination med vetskapen att det i den åldern fortfarande finns ett numerärt överskott på män, bara att överskottet börjat minska, borde förmodligen säga en massa saker om någonting. Jag vet bara inte vad... ;-)

#117  Sv: Mogna mäns marknad? Corona
2008-02-28 15:57:22

Som jag skrev tidigare - jag har noterat att många äldre singelmän är alkoholister.

#118  Kalle MarianneK
2008-02-28 16:00:26

Det finns väl en del som tyder på att äldre män är svåra att träffa, rent bokstavligt.

Kan det vara så att vissa män efter en skilsmässa inte kan tänka sig att någon kan vara intresserad av dem, och därför sluter sig och ger upp?

#119  Sv: Mogna mäns marknad? Corona
2008-02-28 16:01:42

Kan ju vara så - både när det gäller män och kvinnor - att om man levt singel ett tag tycker man att det är rätt skönt så.

Man skaffar sig later och vanor/ovanor - som man inte vill rucka på.

Hellre än att ställa om sig - så fortsätter man ensam.

Jag tycker att TV:n är en jävligt störande grej - ett nödvändigt ont - som man sätter på bara när man vet att det är något bra på TV - alternativt - man tittar på en film.

Känner mig rätt ensam om den uppfattningen - alla mina män hittills anser att TV:n ska vara på hela kvällen.

Och om någon tittarpå TV har jag svårt att koncentrera mig på något annat, skriva, läsa, måla.

Vissa vill till och med äta framför TV:n - jag föredrar att njuta av maten i lugn och ro.

#120  Corona MarianneK
2008-02-28 16:02:59

Och alkoholen kan vara ett sätt att ge upp, förstås.

#121  MarianneK 118 Kalle
2008-02-28 16:38:54

Mmm, äldre män är förmodligen svårare att träffa än äldre kvinnor.
Tycker kvinnorna.
Männen tycker förmodligen precis tvärtom...

Men nu är det ju som det är. Jag har försökt redogöra för min åsikt utifrån trådstarten, och ifall era kommentarer fortsätter gå stick i stäv med dessa så är det väl inget mer jag kan göra, så jag _försöker_ dra mig ur här.

#122  MarianneK #118, igen Kalle
2008-02-28 16:40:04

Det finns väl en del som tyder på att äldre män är svåra att träffa, rent bokstavligt.

Men Blindalinas morsa hade ju tagit jägarexamen... ;-)

#123  #112 Corona MartinK
2008-02-28 16:49:56


Och dina frågor liknar personangrepp.


Om det är personangrepp att be om en förklaring till ett uttalande som är minst sagt tvivelaktigt så ligger vi alla risigt till.

#124  #113 MarianneK MartinK
2008-02-28 17:01:36


För at det är fruktansvärt respektlöst att fortsätta att diskutera någon person på det sätt du gör?


Exakt VAD är det som är respektlöst med att be om en förklaring till ett tvivelaktigt uttalande?


Vad är det i din personlighet som gör att du är oförmögen att visa respekt för vissa kvinnor när du blir ombedd att inte diskutera dem på ett privat sätt?


Hennes uttalande finns helt publikt att läsa en bit upp här. Det är alltså inget privat jag diskuterar utan ett högst offentligt uttalande.

Tycker du att du visar mer respekt genom att försöka insinuera att det bara är kvinnor jag kräver på dylika förklaringar?


Det borde ju ligga i icke-feministers intresse att du förklarar dig på den här punkten, för att inte spä på åsikten att icke-feministiska män slentrianmässigt skiter i att respektera kvinnor. För det är ju det du gör här.


Återigen; exakt vad är det som är respektlöst med att ifrågasätta någons uttalande? Vore det lika respektlöst att ifrågasätta ett rasistisk uttalande?
Snälla förklara, för jag förstår faktiskt inte.

#125  123 MartinK Corona
2008-02-28 17:25:44

För det första är ämnet du vill diskutera off topic.

För det andra har Blindalina bett att få slippa diskutera sin mamma.Släpp detta och gå vidare enligt trådens ämne.

#126  Sv: Mogna mäns marknad? ByggareBob
2008-02-28 17:39:54

Oj, 125 inlägg redan. Även om många handlade om en specifik mamma så fanns det i alla fall ett intresse för frågan.

Det jag framför allt var intresserad var åsikten att det börjar tunnas ut bland männen i medelåldern, inte bara de bra männen, utan alla männen. Rimligtvis borde det inte vara pga skillnad i livslängd i ålder, då skillnaden i medellivslängd inte börjar synas förran senare.

#127  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-02-28 17:42:18

Att som kvinna flytta för jobbets skull, och sedan kräva eller föreslå att männen ska flytta efter när hon upptäcker att utbudet av män i kvantitet och kvalitet på den nya orten inte faller henne i smaken, är väl ett tillvägagångssätt som en eventuell utomstående könsneutral betraktare möjligtvis skulle anse lite övermaga...?

;-)

#128  Corona ByggareBob
2008-02-28 17:46:47

Corona sa:
Jag håller ofta föredrag om konst och historia - publiken är till nästan 95 % singelkvinnor 60+. Vissa änkor , andra frånskilda.
Möjligen vill de träffa någon ny man - men de är realistiska - och fyller tomrummet efter kärlek och fysisk närhet med resor och föreningsliv.

Håller helt med. Kvinnor 50+, ofta singlar, finns det verkligen massor av på kurser, resor och kulturarrangemang. Det konstiga är att det finns så få äldre män och yngre kvinnor i samma sammanhang. De yngre kvinnorna kanske har småbarn, men knappast de äldre männen.

Corona sa:
För min del tycker jag utbudet av män blir sämre - främst för att så många män i min stad är alkoholiserade.

Tillräckligt många män för att det ska påverka statistiken? Bor du i Murmansk? :-)

#129  #125 Corona MartinK
2008-02-28 17:53:28


För det första är ämnet du vill diskutera off topic.


Mäns eventuella preferenser vad gäller starka kvinnor är i högsta grad en del av ämnet.


För det andra har Blindalina bett att få slippa diskutera sin mamma.


Jag diskuterar inte hennes mamma. Kanske du skulle läsa mina inlägg innan du börjar kritisera mig?

#130  # MartinK Corona
2008-02-28 17:55:04

Ge dig!

#131  #ByggareBob Corona
2008-02-28 17:56:16

Nej - jag bor i en studentstad - och här grundläggs alkoholismen tidigt...

#132  Sv: Mogna mäns marknad? fredriktomte
2008-02-28 18:02:11

Jag tror att den trovärdigaste förklaringen redan har givits. Fast jag tycker det är lite lustigt hur den formulerats av både ByggareBob och Corona. Äldre män väljer yngre kvinnor, och därför finns det inga män kvar åt de äldre kvinnorna. Vilket alltså skulle innebära att det bara är männens preferens som spelar roll och att kvinnor tar vad de får, oavsett vad detta nu må bli.

Detta tror jag är ytterst osannolikt, även om jag håller med om att det förmodligen är skillnaden i ålderspreferens som är den avgörande faktorn. Män är mer öppna för relationer med yngre kvinnor än vad kvinnor är öppna för relationer med yngre män. Och kvinnor är mer öppna för relationer med med äldre män än män är öppna för relationer med äldre kvinnor. Detta är förmodligen en viktig faktor bakom varför unga män har svårare att hitta sex- och kärlekspartners än unga kvinnor och varför medelålders (och äldre) kvinnor har svårare att hitta sex- och kärlekspartners än medelålders (och äldre) kvinnor.

I den mån något kön kan sägas vara det som väljer mer (dvs har den starkare preferensen, ställer större krav) så skulle jag gissa på att det är kvinnorna och inte männen. Min personliga erfarenhet är i alla fall att kvinnor är uttrycker mer motvilja mot att träffa yngre män än män uttrycker motvilja mot att träffa äldre kvinnor. Men det kan bero på att jag själv liksom mitt umgänge är ganska ungt, bland äldre kanske det omvända förhållandet gäller, dvs män är mer rigida och kvinnor mer flexibla, mycket hänger säkert ihop med vilken styrkeposition man upplever att man har på sex- och partner"marknaden". Om det är så att kvinnorna oftare initierar skillsmässor så kan det vara ett tecken på att kvinnor, överlag, har en bättre position och därför kan ställa mer krav (och också lägga an större ålderskrav).

#133  #130 Corona MartinK
2008-02-28 18:05:33

Brilliant argumentering!

Vad sägs om ta ditt eget råd och lämna modererandet till moderatorerna?

#134  #133 MartinK Corona
2008-02-28 18:09:21

Det är ganska svårt att argumentera med dig eftersom du är så hookad på Blindalina och hennes person - så varför lägga ner energi på att argumentera med dig om detta?

Du tar ju ändå inte till dig argumentationen.

Respektera hennes önskan - lämna henne och ta tag i en annan fråga.

Vad tänker du tillexempel om det som fredriktomte just skrev?
Intressant tycker jag.

Faktum är att yngre män och äldre kvinnor borde vara en ganska bra kombination.

#135  #132 fredriktomte Corona
2008-02-28 18:12:51

Intressant som sagt.

Men jag undrar om äldre kvinnor verkligen är så negativa till yngre män - och vice versa.

Kan det inte vara så att det är omgivningen som är negativ till detta?

Och därför tvekar de som kanske skulle fått det bra ihop.
Vet de som hållit sina relationer hemliga på grund av omgivningens reaktioner.

#136  till Corona och MarianneK fredriktomte
2008-02-28 18:14:45

Jag skulle vilja försvara MartinK något. Blindalina har argumenterat för än det ena, än det andra i denna tråd, bland annat genom att hänvisa till sin mamma och hennes situation.

Om man frivilligt drar upp personliga förhållanden och använder dessa som argumentativt slagträ i en diskussion tycker i alla fall jag att man får tåla att dessa diskuteras (och även ifrågasätts).

Sedan kan jag hålla med om att den andre bör backa, när den förste klargjort att denne inte önskar diskutera mer (åtminstone så länge som den förste inte insisterar på att få sista ordet). Men diskussionen i sig är inte fel, och inte heller ett personangrepp.

#137  #134 Corona MartinK
2008-02-28 18:19:31


Du tar ju ändå inte till dig argumentationen.


Tja, detsamma gäller ju dig. Du läser ju uppenbarligen inte vad jag skriver alls.


Respektera hennes önskan - lämna henne och ta tag i en annan fråga.


Jag HAR respekterat hennes önskan och lämnat hennes MAMMA därhän.
Hon däremot har kommit med ett närmast sexistisk uttalande där hon menar att män är ansvariga för kvinnors val.
Eftersom jag tycker att det är ett väldigt fult uttalande som gömmer en hel del skuldbeläggande av män så envisas jag med att tjata om det.

Vad tycker du själv om att skuldbelägga män för ett val som det är uppenbart att kvinnan gör? På vilket sätt gagnar det jämlikhet att låta sådana uttalanden stå oemotsagda?


Vad tänker du tillexempel om det som fredriktomte just skrev?
Intressant tycker jag.


Tja, om det inte vore för att det finns fler yngre än äldre så skulle jag kalla det poetisk rättvisa när äldre kvinnor utsätts för samma situation som yngre män fått genomleva.

#138  till Corona fredriktomte
2008-02-28 18:20:52

Corona sa:
Kan det inte vara så att det är omgivningen som är negativ till detta?


Det är säkert en bidragande faktor (fast omgivningen är ju inte sådär jättepositiv till äldre män som söker sig till yngre kvinnor eller vice versa heller). Men jag tror ändå att den personliga preferensen spelar störst roll. Särskilt vad gäller sådant som tillfälliga sexuella relationer (som förslagsvis uppstår på krogen eller över internet), där man inte precis kommer att dra med sig partnen hem och presentera denne för mamma och pappa...

#139  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-02-28 18:27:10

Jag tycker egentligen inte det är någon större skillnad på ByggareBobs bekantas utsaga, och vad man kan få höra från vilken slumpmässigt utvald kvinna i 20-30-års-åldern som helst.

Problemet är inte att hitta en man, problemet är att hitta en _intressant_ man. En som uppfyller de önskemål eller "krav" som hon kan tänkas ställa på en men för att vara tillräckligt intressant. För dessa är det ju slagsmål om oavsett åldersgrupp.

För oavsett vad hon säger så är det ju de facto så att det inte _är_ numerärt underskott på män i Sverige, inte ens i 60-års-åldern. I alla fall inte för den som håller sig inom ett intervall på plus/minus 5 år. Möjligtvis för den som börjar titta uppåt 70-års-åldern.

#140  #138 fredriktomte Corona
2008-02-28 18:35:03

Nu tänkte jag (och kanske du också) på relationer där åldersskillnaden är stor.

Där kan män få pikar för att de har fruar som är döttrarnas eller barnbarnens ålder.

Men om en man är tio år äldre än sin hustru/partner så kommer troligen ingen att reagera på det.
Däremot om det omvända gäller - dvs kvinnan är tio år äldre än sin man.

För min del är det rätt normalt att vuxna människor själva väljer sitt umgänge - mitt senaste ex var 8 år yngre än jag. Och jag tycker att det är helt oproblematiskt.
Har man fyllt 20 - så känns skillnaden mellan en 20-åring och en 28 åring inte särskilt stor.
Har man fyllt 30 så känns den ännu mindre.

Om jag träffar en man som är 20 år yngre - och det känns rätt så kan jag tänka mig det också.

ONS har jag däremot lite svårt för - för sex ger mersmak. Hellre ingen gång än en gång för min del.

Hur ställer andra här sig till en relation med en betydligt äldre/yngre partner?

#141  Corona 117 default
2008-02-28 18:46:12

Jamen då är frågan löst, medelålders kvinnor har svårt att hitta män eftersom män i deras egen ålder så ofta är alkisar (utom någons pappa som är en trevlig och empatisk prick och därför snabbt träffade massor av trevliga och piffiga damer i sin egen ålder).

#142  Sv: Mogna mäns marknad? Corona
2008-02-28 18:47:33

Vet inte om Golge Jacobsson kvalar in på den här tråden.

Hade först tänkt att lägga honom bland roligaste på Youtube - och sedan på en egen tråd om manligheter.

Men nu tycker jag att han kan få hoppa in här och göra sin stämma hörd.

Go Golge!

http://www.youtube.com/watch?v=J2hrkaEcczo

#143  Corona default
2008-02-28 18:54:09

Omkring hälften av alla äktenskap och mer än hälften av alla samborelationer slutar med separation. Det borde vara oerhört många medelålders som någon gång under sin medelåldersperiod är singel. Det vore då konstigt om så många av männen är alkisar att det skulle innebära att intressanta och attraktiva medelålders kvinnor inte träffar några män tycker jag.

Jag tror nog att mitt förslag på förklaring i 7 har större inverkan.

#144  Corona default
2008-02-28 18:54:26

Omkring hälften av alla äktenskap och mer än hälften av alla samborelationer slutar med separation. Det borde vara oerhört många medelålders som någon gång under sin medelåldersperiod är singel. Det vore då konstigt om så många av männen är alkisar att det skulle innebära att intressanta och attraktiva medelålders kvinnor inte träffar några män tycker jag.

Jag tror nog att mitt förslag på förklaring i 7 har större inverkan.

#145  ursäkta default
2008-02-28 18:57:18

Ursäkta min dubbelpostning!

#146  #144 default Corona
2008-02-28 19:07:53

Ja - det håller jag med om, att man kanske ägnar sig lite mer åt enkönade aktiviteter - tex.

Alkoholismen är troligen rätt försumbar.
Och anledningen till att den kanske ser större ut än den är - beror kanske på att alkoholister gärna hänger på barerna - ett av de ställen där man kanske raggar också...

Medan de som är spritfria kanske är hemma och snickrar, bakar och fiskar.

*smyger iväg för att leta upp snickrarna, bagarna och fritidsfiskarna*

#147  #139 ByggareBob
2008-02-28 19:31:20

Kalle sa:
Jag tycker egentligen inte det är någon större skillnad på ByggareBobs bekantas utsaga, och vad man kan få höra från vilken slumpmässigt utvald kvinna i 20-30-års-åldern som helst.

Problemet är inte att hitta en man, problemet är att hitta en _intressant_ man. En som uppfyller de önskemål eller "krav" som hon kan tänkas ställa på en men för att vara tillräckligt intressant. För dessa är det ju slagsmål om oavsett åldersgrupp.

Nja, det är ju svårt att referera ett helt samtal i två meningar, men jag tror att det min släkting menade var hon var i en helt ny situation. När hon var yngre fanns det god tillgång på lämpliga män, men nu var det både ont om män, ännu mer ont om lämpliga män och knappt några lämpliga och intresserade män.

På mogendanser är det tydligen underskott på män och om singelkvinnorna vill dansa får de ofta bjuda upp själva. Notera att vi snackar 40-talister, så det är inget som kvinnorna är direkt vana vid. De kvinnor som kommer dit i sällskap med sina män håller hårt i maken, och det är inte populärt när singelkvinnorna dansar för mycket med någons man. En ganska intressant beskriving av en miljö ganska långt från de yngres krogliv.

#148  Corona + ByggareBob default
2008-02-29 07:06:17

Jag vet inte om det stämmer, men jag får känslan att kvinnor oftare än män har ett behov av att ha andra i sitt sällskap. ByggareBobs dansexempel är ett tecken på det och likaså nämnde någon tidigare andra exempel där kvinnorna var i överskott. Män kanske tycker om att vara för dig själva och sköta sig själva i högre utsträckning än kvinnor? De kanske har hobbies som lämpar sig bra att utföra på egen hand och de kanske inte känner samma behov av att ha någon i sitt sällskap?

Om så är fallet så uppstår ju ett underskott av män och kvinnorna upplever att det är svårare att hitta en man när de blir medelålders.

Om det stämmer så kan man ju också fråga sig varaför män blir mindre intresserade att umgås med kvinnor när de blir äldre?

#149  fredriktomte... Plutt
2008-02-29 08:50:41

Jäklar... Det var ju en alldeles lysande förklaring i #132, varför tänkte inte jag på det? ;)

Angående skilsmässor så har jag för mig att när man tittade på arbetsrelaterade skillnader så såg man samband som gick över könsgränsen. Den som tar ut skilsmässa är den som är minst involverad i sitt jobb (och därför mest involverad i förhållandet?), oavsett om detta är mannen eller kvinnan. Men det är nästan alltid kvinnan.

Jag kommer dock inte ihåg vart jag har läst undersökningen. :( Det kan ju vara skräp, men det är ett förslag.

#150  #148 Kalle
2008-02-29 11:00:13

Varför blir män mindre intresserade att umgås med kvinnor när de blir äldre?

För att de tycker de får ut lika mycket eller mer av livet som singlar.
Lättare att vara "herre i sitt eget hus... ;-) ;-)

(Detta inlägg började med en betydligt "spetsigare" version. Sedan strök jag det och tänkte strunta i alltihop. Men så läste jag Bjornsdotters inlägg #1021 i KSM-tråden och...)

#151  Sv: Mogna mäns marknad? bjornsdotter
2008-02-29 11:33:44

Intressant tråd. Även KSM-förespråkare brukar tillstå att skillnaderna jämnas ut något efter 40. Själv tror jag att det beror lika mycket på könsroller som på faktisk valmöjlighet. Unga eller relativt unga kvinnor, anses attraktiva av män i alla åldrar. Många män på 50+ vill trots det ha en mer jämnårig partner, av andra skäl (vara på samma nivå, ha liknande intressen och livssituation, inga "krav" på att skaffa barn mm). Men i örvigt är det säkert så att både yngre och lite äldre män konkurrerar om samma kvinnor.

När det gäller män är konkurrensen mer spridd rent åldersmässigt, men ökar ofta något vid stigande ålder, eftersom fler män då har vad som anses attraktivt för män (mer socioekonomiskt etablerade, uppfattas kanske som mognare och stabilare etc) plus att män fortfarande kan få barn efter 40, medan det blir allt svårare för kvinnor i samma ålder. Den som vill bilda familj i den åldern gör alltså klokast i att satsa på en yngre kvinna, medan åldern inte är lika avgörande för män.

Allt detta tror jag bidrar till att "marknaden" ser annorlunda ut för 50-60-åriga kvinnor än för 30-åriga. I kombination med (som någon skrev) att fler män säkert är upptagna i medelåldern och uppåt, än i trettioårsåldern. Utbudet minskar, helt enkelt.

#152  Corona #146 Kalle
2008-02-29 11:36:13

Vad skulle du säga om en net-oholic, då...? ;-)

#153  Sv: Mogna mäns marknad? bjornsdotter
2008-02-29 11:49:25

Angående äldre kvinnor och yngre män: Jag tror att kvinnor blir mer och mer positiva till 10-20 år yngre män ju äldre de själva blir. Om inte annat blir den yngre mannen (åtminstone om han är hyfsat attraktiv) ett kvitto på att hon själv fortfarande är attraktiv och gångbar på "marknaden". Kvinnor under 40 har inte det bekräftelsebehovet på samma sätt. Jag säger inte att alla kvinnor på 60+ har det heller, men det är säkert vanligare.

Män verkar oftare föredra (något) yngre kvinnor oavsett ålder, även om många kan tänka sig äldre också, men inte så mycket äldre. De män som dras till 20-30 år äldre kvinnor verkar vara ganska unga.

#154  Sv: Mogna mäns marknad? bjornsdotter
2008-02-29 11:57:01

"Hur ställer andra här sig till en relation med en betydligt äldre/yngre partner?"

+/- 10 år är inga problem. Mer än 10 år yngre känns lite väl, då jag själv "bara" är i trettioårsåldern än så längre.

Jag kan attraheras av enstaka män som är 15-20 år äldre än jag, men det är inte vanligt. De är då ganska välbevarade och "ungdomliga" för sin ålder sas. Mellan 5 år yngre och 10 år äldre verkar för mig vara det vanligaste, om man väger in både sexuell, känslomässig, intellektuell attraktion mm.

#155  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-02-29 12:10:15

Mmm, men många kan nog tänka sig +/- 10 år. Men i realiteten är det väl ganska få förhållanden som faktiskt har den åldersskillnaden, eller? Och även det blir väl lite utopiskt(?) när vi nu börjar diskutera 60-åringar vs. 30-åringar? Eller har jag missat något nu?

#156  Kalle bjornsdotter
2008-02-29 12:25:07

10 års åldersskillnad är väl ganska vanligt bland vuxna? (Även om liten eller ingen åldersskillnad säkert är vanligare).

15-20 års skillnad är mindre vanligt, 30 års skillnad ännu ovanligare (och definitivt tabu, oavsett kön på de inblandade) etc.

Jag vet inte om ovanstående stämmer, men så upplever jag det.

#157  Kalle igen bjornsdotter
2008-02-29 12:29:31

Ja, för min del är det högst osannolikt att jag skulle falla för en 60-åring. T om 50-åring. (Det är troligare att jag skulle finna en 10 år yngre man, dvs 20-åring, attraktiv.)

Men det finns ju bevisligen kvinnor (och enstaka män) runt 30, som tänder på och/eller bli ihop med 50-60 åringar.

#158  Kuriosa Corona
2008-02-29 13:19:39

Att en man har en kvinna som är 10 år yngre är som sagt ganska vanligt - mindre vanligt att kvinnor har män som är 10 år yngre.

Kända män brukar ibland visa upp sina betydligt yngre hustrur - tex Pablo Picasso - som i sitt sista äktenskap var gift med Jacqueline Roque - som var 45 år yngre än sin make.

Bland kända kvinnor som haft yngre män finns filmaren Leni Riefenstahl som träffade Horst Kettner när hon var runt 60 och han ca 20 år ung. De levde ihop i resten av hennes liv - och gifte sig straxt innan henns död - hon dog när hon var 101 år gammal.

#159  Bjornsdotter & Corona #156-158 Kalle
2008-02-29 16:03:28

Ja det är relativt ovanligt att kvinnor har män som är 10 år yngre, eller t o m 5 år yngre.

Men min poäng med #155 var att en åldersskillnad på 10 år eller mer i förhållanden där mannen är äldre, knappast är så vanligt heller så att det påverkar statistiken i nämnvärd grad.
Skriver jag verkligen så himla illa?

Enstaka exempel på förekomsten av motsatsen motsäger knappast mitt påstående att det är ovanligt, eller hur?

#160  Kalle Corona
2008-02-29 16:42:18

Mitt inlägg var inte ett svar på ditt inlägg - jag bara skrev det för att det var kuriosa.
Edith Piaf var gift med Théo Sarapo - en 20 år yngre hårfrisör - har för mig att det ansågs lite skandalartat - och att man misstrodde honom: "Var det kärlek - eller vad det hennes pengar och berömmelse han var ute efter?"
-

Att 40 års skillnad anses lite "udda" kan jag förstå - men tio år - bara för att kvinnan är äldre - det är svårare att förstå.

#161  Corona Kalle
2008-02-29 16:47:52

"Mitt inlägg var inte ett svar på ditt inlägg - jag bara skrev det för att det var kuriosa."

Okej, sorry. My bad.

#162  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-02-29 16:49:31

Men, att det ses som "udda" beror väl mest på att det är ovanligt helt enkelt.

Den intressanta frågan är väl egentligen den omvända: Är det ovanligt för att det ses som "udda", eller av andra orsaker?

#163  Kalle Corona
2008-02-29 16:55:52

Det är väl bara det att personer med så stor åldersskillnad inte brukar ha så mycket gemensamt att man tycker att man kan bygga ett äktenskap/partnerskap på det.

Men det finns ju unga människor som verkar ha mer livskunskap och fler erfarenheter än de som är betydligt äldre - så omöjligt är det ju inte.

När jag var 17 hade jag en relation med en kille som var 32 - det kändes som en ganska stor åldersskillnad.
Särskilt som han hade en dotter på 14.

Men hade jag varit tio år äldre så hade jag nog inte tyckt att 15 år är så mycket.
Fast en styvdotter som är tre år yngre skulle nog kännas märkligt.

#164  Corona Kalle
2008-02-29 17:03:47

Nej, precis.
Jag håller ju med dig, jag missuppfattade bara syftet med #158.

#165  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-02-29 17:07:40

Min pappa har lite ont i magen för det här. För min kusin, hans favoritbrorsdotter (första syskonbarnet...), som är några år äldre än jag, är ihop med en man som "nästan" lika gammal som honom. Typ 40-57 år, eller något.
Men hon var ändå 35 och inte 17 när de blev ihop ;-)

#166  till Corona fredriktomte
2008-02-29 17:58:50

Corona sa:
Nu tänkte jag (och kanske du också) på relationer där åldersskillnaden är stor.

Där kan män få pikar för att de har fruar som är döttrarnas eller barnbarnens ålder.


Jo, precis.

Corona sa:
Men om en man är tio år äldre än sin hustru/partner så kommer troligen ingen att reagera på det.
Däremot om det omvända gäller - dvs kvinnan är tio år äldre än sin man.


Jo, det lär kanske leda till fler höjda ögonbryn. Men jag tror inte det är behäftigat med någon större stigmatisering och dessutom rör det sig om ett hyggligt litet spann (för jag tror inte folk reagerar så värst mycket ifall kvinnan är, säg, tre år äldre än mannen?).

Jag tror som sagt fortfarande att de egna preferenserna spelar större roll. Å andra sidan är ju folks preferenser i mångt och mycket ett resultat av vad omgivningen och kulturen lär ut. Så allt sådant här går hand i hand.

Corona sa:
För min del är det rätt normalt att vuxna människor själva väljer sitt umgänge - mitt senaste ex var 8 år yngre än jag. Och jag tycker att det är helt oproblematiskt.
Har man fyllt 20 - så känns skillnaden mellan en 20-åring och en 28 åring inte särskilt stor.
Har man fyllt 30 så känns den ännu mindre.

Om jag träffar en man som är 20 år yngre - och det känns rätt så kan jag tänka mig det också.


Trodde faktiskt inte att du var gammal nog att kunna ha en 20 år yngre partner utan bryta mot bestämmelserna i fjärde paragrafen, sjätte kapitlet Brottsbalken... ;-)

Corona sa:
ONS har jag däremot lite svårt för - för sex ger mersmak. Hellre ingen gång än en gång för min del.


Om du nu råkar gilla sexet du har med en person du dragit hem från krogen så finns det ju ingenting som förbjuder dig från att träffa vederbörande igen... :-D

Corona sa:
Hur ställer andra här sig till en relation med en betydligt äldre/yngre partner?


Jag har nog svårt att tänka mig en partner som är mycket yngre eller mycket äldre än mig själv. Min flickvän är ett år äldre än mig, och det passar mig ganska bra.

#167  till Plutt fredriktomte
2008-02-29 18:08:31

Plutt sa:
Jäklar... Det var ju en alldeles lysande förklaring i #132, varför tänkte inte jag på det? ;)


Tackar.

Plutt sa:
Angående skilsmässor så har jag för mig att när man tittade på arbetsrelaterade skillnader så såg man samband som gick över könsgränsen. Den som tar ut skilsmässa är den som är minst involverad i sitt jobb (och därför mest involverad i förhållandet?), oavsett om detta är mannen eller kvinnan. Men det är nästan alltid kvinnan.

Jag kommer dock inte ihåg vart jag har läst undersökningen. :( Det kan ju vara skräp, men det är ett förslag.


Om det nästan alltid är kvinnan som är mindre involverad i sitt jobb (och därmed tar ut skillsmässan) kanske man inte bör fästa allt för mycket vikt vid det? Det finns en annan svensk och relativt färsk undersökning, där man kommit fram till att en mans risk att skilja sig ökar exponentiellt i förhållande till antalet dagar han är arbetslös, medan risken för en kvinna att skilja sig är omvänd. Dvs, ju mer arbetslös hon är, desto mindre är risken. Lägger man ihop detta med att det oftare är kvinnan som initierar skillsmässan så känns det hela ganska logiskt. När mannen är ekonomiskt (och kanske även emotionellt och psykiskt) svag så ökar kvinnans incitament att avsluta relationen. När kvinnan är ekonomiskt (och kanske även emotionellt och psykiskt) svag så minskar kvinnans incitament att avsluta relationen.

Iofs tror jag också att det kan vara så att den som upplever sig försummad av en karriärsklättrande partner är mer benägen att göra slut än den som själv karriärklättrar och därmed inte har tid att leta ny partner.

#168  # 166 fredriktomte Corona
2008-02-29 18:45:36

fredriktomte sa:
Trodde faktiskt inte att du var gammal nog att kunna ha en 20 år yngre partner utan bryta mot bestämmelserna i fjärde paragrafen, sjätte kapitlet Brottsbalken... ;-)

Ja du ser - skillnaden mellan oss gamlingar och er ungdomar kanske inte är så stor...
*sneglar på rullatorn genom de tjocka glasögonen - men har svårt att fokusera eftersom det gamla kraniet skakar kraftigt på grund av Parkinsons...*

fredriktomte sa:
Om du nu råkar gilla sexet du har med en person du dragit hem från krogen så finns det ju ingenting som förbjuder dig från att träffa vederbörande igen... :-D


Men då är det ju inget ONS.
Och tanken med ons är väl att det ska vara just ett ons.
Är det däremot ett värdelöst sex - så kunde man ju lika gärna vara utan det.

#169  Sv: Mogna mäns marknad? puff
2008-02-29 19:52:44

Corona sa:

Känner mig rätt ensam om den uppfattningen - alla mina män hittills anser att TV:n ska vara på hela kvällen.

Jag umgås mest med killar i 20-35 års åldern och det är knappt någon av dom som ser på tv, och de som ändå gör det i en viss utsträckning brukar beklaga sig över att det är tvång från flickvännen/frugan som ser det som ett viktigt sätt att umgås.

Corona sa:

För min del tycker jag utbudet av män blir sämre - främst för att så många män i min stad är alkoholiserade.

De männen borde ju ha massor av lådvins-alkoholister att dejta http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article2…

#170  bjornsdotter 151 default
2008-02-29 23:14:49

Låter rimligt tycker jag. Det kan säkert också vara en viktig del i förklaringen.

#171  Corona 158 default
2008-02-29 23:22:56

Par med stora åldersskillnade (typ 10-20 år) tycker jag man mest ser i kändis- och kulturvärlden. Jag ser det nästan inte alls i min omgivning. Inte ens nästan, jag kan faktiskt inte komma på något fall alls så här på stående fot!

#172  puff default
2008-02-29 23:32:25

Ja gode gud så många dokusåpa-tjejer jag har dejtat som bara inte kan missa ett avsnitt och som bara måste se på TV istället för att äta middag i lugn och ro. De har alla fått gå ganska snart....

#173  Sv: Mogna mäns marknad? default
2008-02-29 23:38:14

Vad finns det ens för TV-program för killar/män att titta på när det är kvällsmatdags? Vad är det för program som lockar killar/män att äta middag framför TV'n?

#174  default MarianneK
2008-03-01 20:20:35

Jag tycker inte att det är särskilt ovanligt med stora ålderskillnader. Bland mina nära vänner kommer jag inte på någon, men bland ytligt bekanta förekommer det.

Går man på ett ställe som "Storstad" (i Stockholm) en fredagkväll märker man att männen är ca tio år äldre än kvinnorna, i snitt. Vilket jag tycker skapar en rätt obehaglig stämning. Nu har jag inte varit där så väldigt många gånger, eftersom det är snobbigt och tråkigt, men det är väl likadant på många andra ställen också.

För övrigt finns det väl inte särskilda TV-program för män och kvinnor? Är inte den tanken väldigt könsrollskonservativ?

I bekantskapskrets tittar ganska få på TV ofta, men det är jämt fördelat mellan könen, vad jag vet.

#175  #132 fredriktomte Truthseeker
2008-03-01 21:49:31

Ja där var ju tråden vips klappad och klar...
:-)

#176  #140 Corona Truthseeker
2008-03-01 22:29:16

"Hur ställer andra här sig till en relation med en betydligt äldre/yngre partner?"

Jag brukar mest hooka upp med jämnåriga och yngre män. Äldre män är oftare för konformistiska. Och mer könsrollade och dominanta.
Men främst är de inte lika fysiskt attraktiva som yngre män. Det finns förstås undantag. Jag var tokförtjust en 43-åring för inte så länge sen... :-)

#177  fredriktomte... Plutt
2008-03-03 08:03:44

"Om det nästan alltid är kvinnan som är mindre involverad i sitt jobb (och därmed tar ut skillsmässan) kanske man inte bör fästa allt för mycket vikt vid det? Det finns en annan svensk och relativt färsk undersökning, där man kommit fram till att en mans risk att skilja sig ökar exponentiellt i förhållande till antalet dagar han är arbetslös, medan risken för en kvinna att skilja sig är omvänd. Dvs, ju mer arbetslös hon är, desto mindre är risken. Lägger man ihop detta med att det oftare är kvinnan som initierar skillsmässan så känns det hela ganska logiskt. När mannen är ekonomiskt (och kanske även emotionellt och psykiskt) svag så ökar kvinnans incitament att avsluta relationen. När kvinnan är ekonomiskt (och kanske även emotionellt och psykiskt) svag så minskar kvinnans incitament att avsluta relationen."

Jo, jag har också läst det där, men då utgår man fortfarande ifrån att kvinnor skiljer sig medan män inte gör det. Jag vill veta varför männen skiljer sig, när de nu gör det. Om det finns någon förklaring som stämmer in på både kvinnor och män, och den förklarande faktorn inte är könet i sig. Jag vet inte om det är så, men det vore intressant att veta.

"Iofs tror jag också att det kan vara så att den som upplever sig försummad av en karriärsklättrande partner är mer benägen att göra slut än den som själv karriärklättrar och därmed inte har tid att leta ny partner."

Den som ser förhållandet som prio 1 i sitt liv men är medveten om att vara ensam om det är nog inte lika motiverad att stanna. Då ger man mer än man får emotionellt. Och kvinnors prio 1 har väl alltid varit förhållandet/äktenskapet/familjen, när de inte varit utpräglade karriärister.

#178  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-03-03 08:37:27

ok, för att bredda på det som uppstod som kvinnor förtjänar män/män har redan kvinnor häruppe kan jag säga detta;
min pappa är mkt bättre på att pria förhållanden än mamma, om man tänker i förståelse och lyhördhet. mamma är mkt mer igång med saker, varvar upp, är konkret, harvar inte.

#179  MarianneK #174 Kalle
2008-03-03 09:40:57

Att åldersskillnaden på ett ställe är (verkar vara?) 10 år ,säger väl inte så mycket om vem folk hookar upp med. De flesta kvinnorna där kanske tycker det är lika obehagligt som du?

#180  Corona Par
2008-03-03 12:24:40

"Som jag skrev tidigare - jag har noterat att många äldre singelmän är alkoholister."

Män som är alkoholister blir det oftast före 40 års ålder. De flesta alkoholister klarar av att bli nyktra varvid de slutat att dricka vid 60 års ålder. Den som besöker länkarna eller AA kommer därför ytterst sällan att möta en 60-årig nykomling som söker hjälp. Det är istället så att det är dessa som tar hand om de yngre. Detta gäller för såväl kvinnor som män. Kvinnor debuterar med sin alkoholism tidigare än män och det går fortare. Eftersom kvinnor får lättare alkoholskador än män, är deras aktiva period mycket kortare än mäns.

#181  Sv: Mogna mäns marknad? Peggy
2008-03-03 13:41:00

Är det ingen som tagit upp barnfrågan än?

Jag hade i min närhet ett par där kvinnan var drygt 45 och mannen runt 30. De var jättegulliga ihop! Men tyvärr sprack det pga hennes ålder - att för honom stanna med henne innebar att aldrig bli far.

Sorgligt tycker jag, men jag förstår honom.

Det är naturligtvi en faktor även med äldre män och yngre kvinnor - alla 45-60-åringar är inte så pigga på att skaffa barn även om de kan.

Men kombinationen av de biologiska förutsättningarna och att kvinnan lägger ner mer tid och energi på barnen, leder till att äldre kvinnor och yngre män mer sällan skaffar barn med varandra, väl?

Äldre ska här förstås som "över 10 år äldre".

Själv har jag varit ihop med äldre och yngre män - men aldrig med en jämnårig!

#182  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-03-03 14:01:16

Är det ingen som tagit upp barnfrågan än?

Eftersom tråden från början handlade om kvinnor i 60-års-åldern, så trodde i alla fall jag att barnskaffning inte var aktuellt, eller i alla fall inte huvudämnet för diskussionen.

#183  Sv: Mogna mäns marknad? bjornsdotter
2008-03-03 14:11:40

Är det ingen som tagit upp barnfrågan än?


Jag gjorde det. Tror jag. Som en av flera anledningar till att kvinnors, men inte mäns, attraktivitet minskar efter 40.
(Jag tolkade trådstartarens inlägg som att kvinnors attraktivitet börjar dala redan i 40-årsåldern, inte först efter 60, men att det påverkar 60-åringar likväl som 40-50-åringar).

#184  Sv: Mogna mäns marknad? Peggy
2008-03-03 14:59:01

Fattar inte, Kalle. Poängen är ju precis det, att "barnskaffning inte är aktuellt". Och att detta gör 45+kvinnor oattraktivare för många män. Nämligen för de män som vill skaffa barn. Vilket många ngre män vill.

#185  Peggy Kalle
2008-03-03 15:11:31

Menar du att 60-åriga män önskar skaffa barn i signifikant högre utsträckning än 60-åriga kvinnor? Att skillnaden är såpass stor att det gör synliga avtryck i statistiken? För om du inte menar det så förstår jag inte din invändning?


Alltså jag har gång på gång i den här tråden påpekat att 60-åriga kvinnor fortfarande har ett numerärt överskott på män i intervallet +/- 10 år att välja på, och frågat om ni tror att det är vanligt att åldersskillnaden vid parbildning är större än så, så att just detta skulle vara en orsak till problemet.
Alla svarar nej på den frågan, men fortsätter sen att diskutera som att det faktiskt VAR det?
What gives??

#186  Sv: Mogna mäns marknad? Peggy
2008-03-03 15:21:03

Om 60-åriga kvinnor önskar skaffa barn mer eller mindre än 60-åriga män, gör fullkomligt detsamma. Hur mycket de än vill, så kan de inte. (Med modifikation för de enstaka fall av hormonbehandling och äggdonation som gett små svaga för tidigt födda barn till 60+mammor.)

Jag tror att en viktig faktor bakom att fler 30-åriga kvinnor kan tänka sig att bli ihop med 45+män än 30-åriga män med 45+kvinnor är att de förra med att välja den äldre kvinnan också i många fall väljer att aldrig bli föräldrar.

En 30-årig kvinna kan få både den äldre mannen och barn. Hennes val blir alltså lättare.

Samtidigt har hon fler att välja på - 20-åriga män, 30-åriga män, 40-åriga, 50-åriga, 60-åriga.... i alla dessa grupper kan hennes livs kärlek och fadern till hennes barn finnas. (det är ju den partnern som de flesta söker åtminstone uppemot 30-årsåldern).

Den 30-årige mannen däremot, måste hitta en kvinna mellan ungefär 20 och 45 om han vill bilda familj. Ett mindre urval alltså. Samtidigt konkurrerar han där med män mellan 20 och 65.

Förstår du?

#187  Peggy Kalle
2008-03-03 15:51:40

Ifall du undrar om jag förstår vad detta har med texten i mitt inlägg att göra, eller om det besvarar en enda av de frågor jag ställde, så är svaret "Nej".

#188  Sv: Mogna mäns marknad? Peggy
2008-03-03 16:12:04

Det verkar som att vi har ett kommunikationsproblem.

#189  Peggy Kalle
2008-03-04 09:23:42

Onekligen...

#190  till Corona fredriktomte
2008-03-08 20:10:26

Corona sa:
Ja du ser - skillnaden mellan oss gamlingar och er ungdomar kanske inte är så stor...
*sneglar på rullatorn genom de tjocka glasögonen - men har svårt att fokusera eftersom det gamla kraniet skakar kraftigt på grund av Parkinsons...*


Jobbigt det där med rullator och parkinson. Kan tänka mig att det är en stämningsdödare när man är ute på dejt... ;-)

Corona sa:
Men då är det ju inget ONS.
Och tanken med ons är väl att det ska vara just ett ons.
Är det däremot ett värdelöst sex - så kunde man ju lika gärna vara utan det.


Strikt språkligt kanske du har rätt. Personligen brukar jag använda uttrycket onenightstand när jag pratar om tillfälliga sexuella relationer som uppstått under "lösa former", t.ex. ett besök på det lokala danshaket. Sådana kan visa sig bli engångsföreteelser, men de kan också bli repriser.

Att redan från början ha uttryckligen bestämt sig för att träffa någon för en natt, och sedan aldrig träffa vederbörande igen, oavsett hur bra sexet var och/eller hur trevlig h*n var tycker jag låter lite dumt. Gissar att det nog är ganska få personer (oavestt kön) som håller på så.

#191  till plutt fredriktomte
2008-03-08 20:26:40

plutt sa:
Jo, jag har också läst det där, men då utgår man fortfarande ifrån att kvinnor skiljer sig medan män inte gör det. Jag vill veta varför männen skiljer sig, när de nu gör det. Om det finns någon förklaring som stämmer in på både kvinnor och män, och den förklarande faktorn inte är könet i sig. Jag vet inte om det är så, men det vore intressant att veta.


Självklart måste det röra sig om någon form av genomsnitt. Det är ju inte så att män inte skiljer sig. Jag skulle också gissa att skälen till skillsmässa är hyggligt lika könen emellan (på en aggregerad nivå alltså, individuellt kan det förståss skilja sig hur mycket som helst).

plutt sa:
Den som ser förhållandet som prio 1 i sitt liv men är medveten om att vara ensam om det är nog inte lika motiverad att stanna. Då ger man mer än man får emotionellt. Och kvinnors prio 1 har väl alltid varit förhållandet/äktenskapet/familjen, när de inte varit utpräglade karriärister.


Jovisst. Men kvinnan får ju materiellt för det hon ger emotionellt. Eller det är i alla fall den klassiska dealen. Kvinnan lägger mer tid på familj/hem än mannen (och tävlar genom sitt förhållande) medan mannen lägger mer tid på arbetet/karriären (och tävlar genom sitt yrke). En kvinna som förväntar sig att en man ska lägga ner lika mycket tid och energi i förhållandet/familjen är som en man som förväntar sig att kvinnan ska dra hem lika mycket kosing till den gemensamma ekonomin. En sådan man borde vara lika intresserad av att skilja sig när kvinnan blir arbetslös som kvinnan är att skilja sig när mannen blir arbetslös. Men den undersökning vi pratar om kom ju fram till att effekten blev den motsatta. Vilket ju indikerar att män befinner sig i underläge (och därför inte kan ställa lika höga krav).

#192  till Peggy fredriktomte
2008-03-08 22:31:41

Det förklarar inte varför kvinnor föredrar äldre män framför yngre män. Dessutom lär de flesta män som vill ha barn och kan få barn ha fått det vid 45 års ålder (vilket innebär att det effekten borde vara marginell).

Jag tror inte detta är någon viktig förklaring till varför svenska kvinnor i genomsnitt är 2,7 år yngre än sina partners.

#193  Fredriktomte bjornsdotter
2008-03-09 11:55:54

Fler män än kvinnor får väl två eller flera barnkullar? Vad Peggy menar är väl att en man kan uppfattas som en potentiell blivande far även efter 40, oavsett om han har barn tidigare eller inte. Kvinnor som vill ha barn kan alltså välja män allt från tjugoårsåldern till pensionsåldern (även om det blir mindre vanligt ju äldre männen blir), medan en man som vill ha barn bara kan (bör) välja kvinnor mellan ca 20 och 40. Urvalet är således mindre för män.

Peggy skriver ju också att även om en 45-årig man i genomsnitt kan få barn lättare än en 45-årig kvinna, är det inte säkert att han vill ha (fler) barn, så det är inte säkert att skillnaden mellan könen är så stor i praktiken. Men jag tror personligen att det är en av flera anledningar till att mannen i genomsnitt är några år äldre - ibland mycket äldre - och att det är mindre vanligt med stora åldersskillnader där kvinnan är den äldre.

Det är inte heller säkert att kvinnor "föredrar" äldre män. Många kvinnor är tillsammans med män som är jämnåriga eller något yngre. Men då urvalet är större när det gäller just barnfrågan, kommer fler kvinnor än män att ha en äldre partner. Detta är dock bara en av många anledningar. Könsroller, status, hur män och manlighet värderas etc, påverkar säkert också. Dvs det behöver inte vara mannes ålder _i sig_ som är attraktiv, utan vad en äldre man ofta har att erbjuda, jämfört med en jämnårig eller yngre. (Jag tänker inte bara på pengar och status här, utan även t ex trygghet, stabilitet, ett ordnat liv mm).

#194  till bjornsdotter fredriktomte
2008-03-09 14:44:48

bjornsdotter sa:
Fler män än kvinnor får väl två eller flera barnkullar?


Gör de? Är det en markant skillnad? Är det många män som får två eller fler barnkullar?

bjornsdotter sa:
Vad Peggy menar är väl att en man kan uppfattas som en potentiell blivande far även efter 40, oavsett om han har barn tidigare eller inte. Kvinnor som vill ha barn kan alltså välja män allt från tjugoårsåldern till pensionsåldern (även om det blir mindre vanligt ju äldre männen blir), medan en man som vill ha barn bara kan (bör) välja kvinnor mellan ca 20 och 40. Urvalet är således mindre för män.


Jag vet vad Peggy menar. Jag tror bara inte att det gör någon större skillnad, eftersom de flesta män inte skaffar barn efter att de fyllt 45 och de flesta kvinnor inte vill ha en 15-20 år äldre man som far till sina barn.

bjornsdotter sa:
Peggy skriver ju också att även om en 45-årig man i genomsnitt kan få barn lättare än en 45-årig kvinna, är det inte säkert att han vill ha (fler) barn, så det är inte säkert att skillnaden mellan könen är så stor i praktiken.


Hon skriver också att hon tror att det är en viktig faktor bakom varför fler kvinnor i 30-årsåldern kan tänka sig bli ihop med män i 45-års åldern än omvänt. Jag tror inte att det är en viktig faktor.

En *viss* inverkan har det däremot säkert. På samma sätt som det faktum att kvinnor i genomsnitt lever ett par år längre än män har en inverkan i motsatt riktning, dvs att kvinnor väljer bort äldre män, eftersom de inte vill leva sina sista 10 till 15 år i ensamhet. Men uppenbarligen tycks inte den effekten vara särskilt stor heller...

bjornsdotter sa:
Det är inte heller säkert att kvinnor "föredrar" äldre män. Många kvinnor är tillsammans med män som är jämnåriga eller något yngre.


Tja, de flesta kvinnor jag pratat med angående ålderspreferenser har sagt sig föredra äldre män. Ett litet antal har sagt sig föredra yngre män. Dessa har oftast varit lite äldre (över 30).

Jag tycker det är ganska okontroversiellt att påstå att kvinnor, överlag, föredrar äldre män framför yngre män. Ungefär som att det är ganska okontroversiellt att påstå att män, överlag, föredrar yngre kvinnor framför äldre kvinnor. Eller du kanske inte tycker det känns säkert heller? Att det kanske är så att män, överlag, inte har någon preferens för ungdomlighet hos kvinnor?

bjornsdotter sa:
Könsroller, status, hur män och manlighet värderas etc, påverkar säkert också.


Att vara lite äldre är just en sådan sak som uppfattas som manligt av en del kvinnor. Motsattsvis uppfattas ungdomlighet som omanligt (eller som en kvinnlig kamrat till mig förklarade varför det är så viktigt att män, till skillnad från kvinnor, gör värnplikten: "lumpen gör pojkar till män").

bjornsdotter sa:
Dvs det behöver inte vara mannes ålder _i sig_ som är attraktiv, utan vad en äldre man ofta har att erbjuda, jämfört med en jämnårig eller yngre. (Jag tänker inte bara på pengar och status här, utan även t ex trygghet, stabilitet, ett ordnat liv mm).


Självklart. Men manlighetsidealet är konstruerat på ett sådant sätt att det upphöjer de äldre på de yngres bekostnad, medan kvinnlighetsidealet är konstruerat på det motsatta sättet.

Trygghet, stabilitet och ett ordnat liv anser jag dock vara sådana ord som ofta används för att dölja de egentliga skälen. Hur många män uttrycker t.ex. att de föredrar äldre kvinnor pga de är tryggare, stabilare och har ett mer ordnat liv? Kan man ta det som intäkt för att män är totalt ointresserad av saker som trygghet, stabilitet och att leva ett ordnat liv? Det tror jag inte. Snarare handlar det om vilka ord man lär sig att man ska använda för att motivera sina val (motsatsvis har jag träffat ytterst få kvinnor som erkänner att sådant som makt, pengar, status osv spelar roll för deras egna val, även om de flesta villigt erkänner att det är viktigt för *andra kvinnor*). Jag vet inte ens om jag tror att äldre män överlag är så mycket tryggare och stabilare än yngre män. Förutsatt att vi pratar om personliga egenskaper och inte om pengar och position på arbetsmarknaden samt bortser från de allra yngsta männen.

Bara en sådan sak: Hur trygg och stabil är egentligen den man som i 45-årsåldern är inne på att skaffa sin andra kull barn med en helt ny kvinna samtidigt som han jonglerar en karriär som kräver att han arbetar 10 timmar om dagen?

#195  fredriktomte MarianneK
2008-03-09 18:43:32

"Jag tycker det är ganska okontroversiellt att påstå att kvinnor, överlag, föredrar äldre män framför yngre män. Ungefär som att det är ganska okontroversiellt att påstå att män, överlag, föredrar yngre kvinnor framför äldre kvinnor. Eller du kanske inte tycker det känns säkert heller? Att det kanske är så att män, överlag, inte har någon preferens för ungdomlighet hos kvinnor?"


De allra flesta, oavsett kön, föredrar väl en jämnårig partner (dvs +- två/tre år)? Att hävda något annat är inte det minsta okontroversiellt IMO.

#196  till MarianneK fredriktomte
2008-03-09 22:22:01

Jag hävdar inte någonting annat. Tvärtom. Det är en av mina poänger. De flesta kvinnor vill inte skaffa barn med män som är 15-20 år äldre än de själva (liksom de flesta män inte vill skaffa barn med kvinnor rom är 15-20 år yngre än de själva).

Men även i förhållanden där partnerna är jämnåriga (+- två/tre år) så är någon äldre och någon yngre. Vad jag alltså menar är att kvinnor, överlag, föredrar något (ett par år) äldre män framför något (ett par år) yngre män.

#197  Fredriktomte bjornsdotter
2008-03-10 22:28:18

OK, jag omformulerar mig:

För kvinnor som vill ha barn finns - rent biologiskt - ett betydligt större urval av män, än det finns för män som vill ha barn. Det kan hända att denna skillnad inte spelar så stor roll i praktiken.
Men det betyder att fler män än kvinnor KAN konkurrera på familjebildningsmarknaden. Är du med mig?

Peggy gav ett exempel med en 30-årig man som bröt med sin 45-åriga partner för att h*n annars aldrig skulle kunna bli far. En kvinna i samma situation hade bara behövt göra det om mannen var steril eller absolut inte ville ha (fler) barn - inte av åldersskäl.

Var har jag skrivit att de flesta kvinnor vill ha 15-20 år äldre män?
Men även en kvinna som är 38 kan träffa en man på 45 och få barn, förutsatt att båda är fertila och han är villig. Är mannen 38 och kvinnan 45 blir det genast svårare.
__________

"Tja, de flesta kvinnor jag pratat med angående ålderspreferenser har sagt sig föredra äldre män. Ett litet antal har sagt sig föredra yngre män. Dessa har oftast varit lite äldre (över 30).

Jag tycker det är ganska okontroversiellt att påstå att kvinnor, överlag, föredrar äldre män framför yngre män. Ungefär som att det är ganska okontroversiellt att påstå att män, överlag, föredrar yngre kvinnor framför äldre kvinnor. Eller du kanske inte tycker det känns säkert heller? Att det kanske är så att män, överlag, inte har någon preferens för ungdomlighet hos kvinnor?"Jag är inte säker på hur du tolkade mitt inlägg. Som att jag påstod att kvinnor absolut inte föredrar äldre män? Det har jag aldrig påstått - däremot tror jag inte att åldern är en avgörande faktor, särskilt inte när det bara handlar om några år. Ofta svårt att veta om någon är 3 år äldre eller 3 år yngre dessutom, i alla fall bland vuxna.

Och som MarianneK skriver: de flesta föredrar en någorlunda jämnårig partner. De flesta vill (som du själv skriver) inte ha en 15-20 år äldre partner, lika lite som en mycket yngre.

____________

"Trygghet, stabilitet och ett ordnat liv anser jag dock vara sådana ord som ofta används för att dölja de egentliga skälen."

Jaha? Och vilka är de "egentliga" skälen?

Jag tror tvärtom. Jag tror att trygghet, stabilitet och ett ordnat liv (i betydelsen lugn och stabil personlighet, fast jobb, hyfsad inkomst och ingen "strul-Pelle"), är betydligt viktigare än mycket pengar och hög status. Kvinnor bildar bevisligen familj med män som inte har kommit så långt i karriären och kanske aldrig gör det. De flesta män når inga topp-positioner men förökar sig visst ändå. Och även om jag inte på något sätt förnekar att kvinnor och män delvis värderas olika, tror jag att de flesta män efterfrågar trygghet, stabilitet och (i någon mån) ett ordnat liv hos kvinnor också. Dvs inte någon "strul-Lisa" som inte verkar ha lekt av sig och/eller verkar osäker på vad hon vill, och/eller lever ett mindre sunt liv etc.

(Observera att jag pratar om familjebildning nu, inte sex.)

#198  fredriktomte... Plutt
2008-03-11 08:38:41

"Jovisst. Men kvinnan får ju materiellt för det hon ger emotionellt. Eller det är i alla fall den klassiska dealen. Kvinnan lägger mer tid på familj/hem än mannen (och tävlar genom sitt förhållande) medan mannen lägger mer tid på arbetet/karriären (och tävlar genom sitt yrke). En kvinna som förväntar sig att en man ska lägga ner lika mycket tid och energi i förhållandet/familjen är som en man som förväntar sig att kvinnan ska dra hem lika mycket kosing till den gemensamma ekonomin."

Faktum är ju att uppdelningen av den gemensamma ekonomin ger att kvinnor gör nyttoinköp medan män gör nöjesinköp. Dessutom så är det inte särskillt inne med helt gemensam ekonomi, vanligtvis så har man väl ett eget lönekonto och ett gemensamt ica-konto. Det är alltså inte kvinnans pengar i samma utsträckning som det är mannens pengar så länge som kvinnan inte drar hem lika mycket kosing till den gemensamma ekonomin, generellt sett.

"En sådan man borde vara lika intresserad av att skilja sig när kvinnan blir arbetslös som kvinnan är att skilja sig när mannen blir arbetslös. Men den undersökning vi pratar om kom ju fram till att effekten blev den motsatta. Vilket ju indikerar att män befinner sig i underläge (och därför inte kan ställa lika höga krav)."

Undersökningen säger fortfarande ingenting om varför män väljer att skilja sig. Att kvinnors förväntningar på att få tillbaka lika mycket som de ger emotionellt stiger ytterligare när mannen inte bidrar alls materiellt är kanske ingen chockerande tanke, och jag ser inte hur det indikerar att mannen befinner sig i underläge.

#199  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-03-11 09:30:57

Fantastiskt märklig tråd, det här.
Alla tycker egentligen samma sak, men drar helt motsatta slutsatser om resultatet. Och blir upprörda när de ombeds härleda sina slutsatser.

#200  fredriktomte MarianneK
2008-03-12 23:04:02

Jo, du hävdar något annat. Jag hävdar att de flesta vill ha någon som är jämnårig (+- ett par år). Du hävdar att kvinnor vill ha någon som är ett par år äldre, medan män vill ha någon som är ett par år yngre.

Och detta är alltså, IMO, inte okontroversiellt.

#201  till bjornsdotter fredriktomte
2008-03-13 00:07:50

bjornsdotter sa:
För kvinnor som vill ha barn finns - rent biologiskt - ett betydligt större urval av män, än det finns för män som vill ha barn. Det kan hända att denna skillnad inte spelar så stor roll i praktiken.


Vilket är precis vad jag tror. Att det inte spelar så stor roll i praktiken.

bjornsdotter sa:
Men det betyder att fler män än kvinnor KAN konkurrera på familjebildningsmarknaden. Är du med mig?


Ja, och det har jag varit hela tiden.

bjornsdotter sa:
Peggy gav ett exempel med en 30-årig man som bröt med sin 45-åriga partner för att h*n annars aldrig skulle kunna bli far. En kvinna i samma situation hade bara behövt göra det om mannen var steril eller absolut inte ville ha (fler) barn - inte av åldersskäl.


Förutsatt att hon är villig att skaffa barn med en pappa som kommer vara pensionär när deras förstfödda barn tar studenten och att hon dessutom är villig att leva de sista 15-20 åren av sitt liv i ensamhet.

Jag skulle inte vilja skaffa barn med en 15 år äldre kvinna, oavsett hennes eventuella förmåga att skaffa barn (men så skulle jag inte vilja skaffa barn när jag själv är 45 heller...).

bjornsdotter sa:
Var har jag skrivit att de flesta kvinnor vill ha 15-20 år äldre män?


Jag har inte påstått att du har påstått det.

bjornsdotter sa:
Jag är inte säker på hur du tolkade mitt inlägg. Som att jag påstod att kvinnor absolut inte föredrar äldre män? Det har jag aldrig påstått - däremot tror jag inte att åldern är en avgörande faktor, särskilt inte när det bara handlar om några år. Ofta svårt att veta om någon är 3 år äldre eller 3 år yngre dessutom, i alla fall bland vuxna.


Pratar vi stora åldersskillnader (20 +- år) tror jag ålder är väldigt avgörande för de flesta människor.

Pratar vi mindre åldersskillnader så är det såklart inte avgörande på samma sätt. Ju äldre man blir, desto mindre lär dessutom ett år hit eller dit spela roll. Men jag tror fortfarande ålder är en ganska viktig faktor, särskilt för yngre. Jag har pratat med alldeles för många människor som sätter absoluta åldersgränser för att tro att det skulle vara oviktigt på ett generellt plan. Jag har till och med själv varit med om att bli "dissad" enbart pga min ålder (jag och en kompis pratade med två tjejer ute på krogen, när ålder kom upp trodde de inte på att vi var några år yngre än dem utan bad oss legitimera oss. Efter att de sett legitimationerna sa de att de behövde gå på toaletten och försvann...). Och även bland de som inte sätter absoluta gränser kan det ändå finnas preferenser i endera riktningen.

Sedan är det kanske inte helt lätt att avgöra vad som är en direkt preferens för ålder och vad som är en preferens för någonting som kan antas följa med åldern (äldre - högre inkomst, yngre - ungdomligare utseende, osv).

bjornsdotter sa:
Jaha? Och vilka är de "egentliga" skälen?


T.ex. hög inkomst. Status. Eller bara åldern i sig. Osv. Ungefär som att orden "generös" och "ordnad ekonomi" inte ska tolkas ordagrant om man läser dem i en kontaktanons...

bjornsdotter sa:
Jag tror tvärtom. Jag tror att trygghet, stabilitet och ett ordnat liv (i betydelsen lugn och stabil personlighet, fast jobb, hyfsad inkomst och ingen "strul-Pelle"), är betydligt viktigare än mycket pengar och hög status.


Säkert. Men jag tror inte skillnaden mellan 30-åriga män och 35-åriga män är stor nog att göra någon motivera en preferens för de äldre männen. Dvs, om det är trygghet, stabilitet och ett ordnat liv den 30-åriga kvinnan efterfrågar finns det egentligen ingen anledning för henne att söka 35-åriga män i större utsträckning än 30-åriga män.

Ändå kommer hon, i genomsnitt, att hooka upp med en 32,7-åring istället för någon som är lika gammal som hon själv.

bjornsdotter sa:
Och även om jag inte på något sätt förnekar att kvinnor och män delvis värderas olika, tror jag att de flesta män efterfrågar trygghet, stabilitet och (i någon mån) ett ordnat liv hos kvinnor också.


Ja, det tror jag också. Men hur ofta hör du en man hävda att han föredrar äldre kvinnor för att de är tryggare, stabilare och har mer ordnade liv?

#202  till Plutt fredriktomte
2008-03-13 00:29:36

Plutt sa:
Faktum är ju att uppdelningen av den gemensamma ekonomin ger att kvinnor gör nyttoinköp medan män gör nöjesinköp.


Jag antar att du menar att män gör nöjesinköp i större utsträckning än kvinnor medan kvinnor i större utsträckning gör nyttoinköp?

Vore för övrigt intressant att veta vad som räknas som vad. Är en dator ett nöjesinköp eller ett nyttoinköp? Är den senaste servisen från duka ett nöjesinköp eller ett nyttoinköp? Osv.

Plutt sa:
Dessutom så är det inte särskillt inne med helt gemensam ekonomi, vanligtvis så har man väl ett eget lönekonto och ett gemensamt ica-konto. Det är alltså inte kvinnans pengar i samma utsträckning som det är mannens pengar så länge som kvinnan inte drar hem lika mycket kosing till den gemensamma ekonomin, generellt sett.


Javisst. Det är nog mycket ovanligt att inkomsterna läggs ihop och delas rakt av. Men jag tror också det är mycket ovanligt att par där den ena tjänar betydligt mer än den andra har helt separerad ekonomi. Ju större skillnaden i inkomst är, desto större lär omfördelningen bli (generellt sett alltså, undantag finns säkert).

Plutt sa:
Undersökningen säger fortfarande ingenting om varför män väljer att skilja sig. Att kvinnors förväntningar på att få tillbaka lika mycket som de ger emotionellt stiger ytterligare när mannen inte bidrar alls materiellt är kanske ingen chockerande tanke, och jag ser inte hur det indikerar att mannen befinner sig i underläge.


Undersökningen sa ingenting om varför kvinnor väljer att skilja sig heller. Den konstaterade bara att risken för skillsmässa ökade när mannen blev arbetslös, men minskade när kvinnan blev arbetslös.

Underläget kan kopplas till att det oftare är kvinnor som skiljer sig, samt att kvinnor dessutom tycks följa rationella mönster när de skiljer sig (dvs, när mannen blir svag dumpar de honom, när de själva är svaga blir de mindre benägna att dumpa). Om män och kvinnor befann sig i samma styrkepositioner borde det inte vara någon skillnad.

Men det är klart, det kan ju tänkas finnas andra förklaringar också. Kvinnor kanske är mer krasst materialistiska, män mer idealistiskt romantiska. Män kanske älskar mer och är mindre benägna att dumpa av det skälet (även om det såklart i förlängningen ändå leder till en sämre position gentemot kvinnorna). Personligen tror jag inte att det är det som är förklaringen.

Men, om vi nu vänder på det hela: Du säger att det inte är konstigt att kvinnor dumpar män som inte bidrar med någonting materiellt till förhållandet. Men är det då inte konstigt att män inte dumpar kvinnor som inte bidrar med någonting materiellt till förhållandet i alls samma utsträckning?

Varför tror du att kvinnor oftare väljer att skilja sig än män?

#203  till MarianneK fredriktomte
2008-03-13 00:32:10

Tja, då tycker vi olika.

#204  fredriktomte... Plutt
2008-03-13 09:58:01

"Vore för övrigt intressant att veta vad som räknas som vad. Är en dator ett nöjesinköp eller ett nyttoinköp? Är den senaste servisen från duka ett nöjesinköp eller ett nyttoinköp? Osv."

Jag skulle tro att båda räknas som nyttoinköp. Skor med diamanter på och designerkläder är nog också nyttoinköp, ett ganska klurigt sätt att kringgå att man inte har lika mycket pengar att leka med egentligen. :)

"Javisst. Det är nog mycket ovanligt att inkomsterna läggs ihop och delas rakt av. Men jag tror också det är mycket ovanligt att par där den ena tjänar betydligt mer än den andra har helt separerad ekonomi."

Visst, men pengarna är alltså inte lika mycket kvinnans som mannens? Och ändå så jobbar kvinnor och män praktiskt taget lika mycket. Varför ska kvinnan då acceptera att hon ger mer emotionellt? De har delat upp arbetet hyffsat rättvist, dock inte pengarna. Och så ska hon dessutom prioritera honom högre än vad han prioriterar henne? Hardly...

"Underläget kan kopplas till att det oftare är kvinnor som skiljer sig, samt att kvinnor dessutom tycks följa rationella mönster när de skiljer sig (dvs, när mannen blir svag dumpar de honom, när de själva är svaga blir de mindre benägna att dumpa). Om män och kvinnor befann sig i samma styrkepositioner borde det inte vara någon skillnad."

Äh, det här blir ju en ganska konstig diskussion. :) Om något så indikerar de där faktumen att mannen är i överläge. Kvinnor vill alltså mindre ofta än män befinna sig i äktenskap, och ändå gör de det ända till mannens överläge försvinner och de kan ta sig ur sitt underläge. Eller nåt. Ren tolkningsfråga alltså, och helt beroende av vad man vill se.

"Men, om vi nu vänder på det hela: Du säger att det inte är konstigt att kvinnor dumpar män som inte bidrar med någonting materiellt till förhållandet. Men är det då inte konstigt att män inte dumpar kvinnor som inte bidrar med någonting materiellt till förhållandet i alls samma utsträckning?"

Det är väl inte konstigt i de fall där männen inte bidrar på något sätt alls till förhållandet? Och tror du verkligen att män som förlorar jobbet helt plötsligt blir helt nya män som börjar skämma bort sin hustru och tar över allt hemarbete? Gällande hemarbetet så finns det statistik, och den visar att arbetslösa män faktiskt inte ökar sin arbetstid i hemmet medan arbetslösa kvinnor gör det.

"Varför tror du att kvinnor oftare väljer att skilja sig än män?"

För att kvinnor är mer emotionellt involverade i sina förhållanden, trots att de arbetar lika mycket som sina män och får mindre pengar.

#205  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-03-13 10:39:47

"Kvinnor vill alltså mindre ofta än män befinna sig i äktenskap"

och ändå vill de ha ett förhållande för att få "bekräftelse"?

#206  Kalle... Plutt
2008-03-13 10:48:47

Givetvis. Och män befinner sig i underläge i äktenskapen, men vill ändå ha dem kvar.

#207  Sv: Mogna mäns marknad? paprika
2008-03-13 12:16:24

Män tänder på unga kvinnor.

Det sammanfattar allting.

#208  Sv: Mogna mäns marknad? Kalle
2008-03-13 12:38:46

Istället för att jämföra direkt mellan olika grupper, kanske man ska titta på vad grupperna har för alternativ?

#209  till Plutt fredriktomte
2008-03-17 22:41:06

Plutt sa:
Visst, men pengarna är alltså inte lika mycket kvinnans som mannens? Och ändå så jobbar kvinnor och män praktiskt taget lika mycket. Varför ska kvinnan då acceptera att hon ger mer emotionellt? De har delat upp arbetet hyffsat rättvist, dock inte pengarna. Och så ska hon dessutom prioritera honom högre än vad han prioriterar henne? Hardly...


Fast nu förutsätter du att allt arbete värderas exakt lika högt. Det räcker väl att se till arbetsmarknaden för att inse att ytterst få personer ser det på det viset.

Sedan vet jag inte om jag håller med om att kvinnan skulle prioritera mannen högre än mannen prioriterar kvinnan. Jag tror snarare det handlar om rollfördelning.

Plutt sa:
Äh, det här blir ju en ganska konstig diskussion. :) Om något så indikerar de där faktumen att mannen är i överläge. Kvinnor vill alltså mindre ofta än män befinna sig i äktenskap, och ändå gör de det ända till mannens överläge försvinner och de kan ta sig ur sitt underläge. Eller nåt. Ren tolkningsfråga alltså, och helt beroende av vad man vill se.


Få människor är i underläge/överläge i alla situationer. Jag tycker inte det är så konstigt att tänka mig att ett underläge i vissa situationer kan vändas till ett överläge och tvärtom. I den sorts tvåsamhet som parnormen förutsätter så går det dessutom ofta hand i hand.

Förutsättningarna för tillfälligt sex är ett bra exempel. Vi har normer som säger att det är förkastligare för en kvinna att ha sex med många olika partners. Därmed kan kvinnor sägas vara underordnade män vad gäller tillfälligt sex. Konsekvensen av denna norm är dock att utbudet av män villiga att ha tillfälligt sex är större än utbudet av kvinnor villiga att ha tillfälligt sex. Detta leder till att män, överlag, måste anstränga sig mer för att få tillfälligt sex än vad kvinnor, överlag, behöver göra. Därmed kan också män sägas vara i underläge vad gäller tillfälligt sex.

Dock tror jag inte att kvinnor mer sällan vill befinna sig i ett förhållande än män. Med tanke på mans- och kvinnoidealen borde det snarare vara tvärtom. Jag tror förklaringen är en annan.

Plutt sa:
Det är väl inte konstigt i de fall där männen inte bidrar på något sätt alls till förhållandet?


Nu tror jag iofs inte att pengar är det enda en man kan bidra med till ett förhållande...

Plutt sa:
Och tror du verkligen att män som förlorar jobbet helt plötsligt blir helt nya män som börjar skämma bort sin hustru och tar över allt hemarbete?


Helt nya män lär de väl inte bli, men det finns säkert en och annan som gör mer arbete i hemmet. Jag vet att min pappa gör mer i hemmet sedan han blev pensionär i alla fall (han gör numera betydligt mer än mamma).

Men det är klart att en människa inte lär förändras mycket till det bättre av att bli arbetslös. Snarare tvärtom.

Men det var inte vad jag sa. Vad jag påpekade var att en kvinna som kräver att en man ska lägga lika mycket tid på förhållandet som hon gör är som en man som kräver att kvinnan ska dra hem lika mycket kosing till förhållandet som han gör. Men män tycks inte ställa det kravet i lika hög utsträckning.

Detta skulle iofs kunna höra ihop med att den kvinnliga könsrollen blivit uppmjukad mycket mer än den manliga, vilket i sin tur kanske inneburit att kvinnor i högre utsträckning kan ställa både nya (jämställda) och gamla (könsrollskonservativa) krav.

Plutt sa:
Gällande hemarbetet så finns det statistik, och den visar att arbetslösa män faktiskt inte ökar sin arbetstid i hemmet medan arbetslösa kvinnor gör det.


Jag har lite svårt att tro att inga män skulle öka sin arbetstid i hemmet om de blev arbetslösa. Vilket ju måste vara förklaringen om det inte blev någon skillnad alls (såvida inte ett antal män *minskade* sin arbetstid i hemmet, och denna minskning dessutom var exakt lika stor som de andra männens ökning).

Har du någon länk till den statistiken?

Plutt sa:
För att kvinnor är mer emotionellt involverade i sina förhållanden, trots att de arbetar lika mycket som sina män och får mindre pengar.


Tja, jag tror ju som sagt att det överlag sker en överföring av pengar från män till kvinnor (och inte bara genom skattsedeln), vilket ju innebär att de får en "ersättning" för sin högre grad av involvering i förhållandet. Skillnaden ligger kanske i att jag inte tror att vare sig män eller kvinnor värderar allt arbete exakt lika högt?

Men, förstår jag rätt om jag säger att du menar att dealen mellan kvinnor och män är att kvinnor får pengar i ersättning för sitt emotionella engagemang, och när männen inte längre förmår betala så lämnar kvinnorna männen (för då är det inte längre värt att engagera sig emotionellt)?

#210  fredriktomte #203 MarianneK
2008-03-19 00:59:09

Vi _tror_ olika saker, menar du väl? Vilken ålder män respektive kvinnor helst skulle vilja att partern hade är inte en fråga om tyckande.

#211  fredriktomte MarianneK
2008-03-19 01:10:20

Om kvinnor avslutar äktenskapet antingen när de själva får mer pengar eller när mannen får mindre pengar, tyder det om något på att de tidigare var ekonomiskt beroende och på så sätt underkastad mannen.

Att ha en hög inkomst och kräva att partnern ska "dra hem lika mycket kosing" är helt absurt. Det är inte ett krav som går att ställa. Var och en måste väl få hitta en väg i livet som gör dem själva lyckliga? Blir någon lycklig av mycket pengar kan hen inte för den skull begära att det även ska gälla andra. Är det viktigt för en får man ge sig ut på jakt efter en person med de intressena.

Att kräva att kärleksförhållandet ska vara ömsesidigt - bestå av ett givande och tagande där båda visar omsorg - är helt väsensskilt från detta. Om vi inte pratar om de pengar som krävs för den grundläggande försörjningen.

Om en person däremot skulle se som sin livsuppgift att helt gå in för partnern, skulle det inte gå att kräva att det skulle vara ömsesidigt - då skulle hen behöva jaga rätt på en partner med dessa preferenser från början.

#212  #207, paprika, PerEdman
2008-03-19 01:55:15

Inga generaliseringar är sanna.

#213  MarianneK Kalle
2008-03-19 08:58:57

Om de kan avsluta relationen när mannens inkomst blir mindre tyder ju på att de inte var ekonomiskt beroende.
De blir väl inte mer ekonomiskt oberoende för att mannens inkomst minskar??

#214  MarianneK #200 & 210 Kalle
2008-03-19 09:14:38

Ja, de flesta vill förmodligen ha någon som är någorlunda jämnårig(+- ett par år). Och de flesta har det också.
Så vad handlar den här tråden om egentligen?
Varför diskuterar vi "varför det inte finns några män till 60-åriga kvinnor?" när det bevisligen gör det?

#215  Kalle #213 MarianneK
2008-03-19 15:40:26

Med "ekonomiskt beroende" avses nog sällan, i alla fall i västvärlden, att man skulle svälta ihjäl utan den man var beroende av. Dvs, det _går_ att klara sig utan personen, men det kan vara svårt.

#216  Kalle #214 MarianneK
2008-03-19 15:41:52

Tråden handlar väl om det som många kvinnor över femtio upplever - nämligen att det inte finns några män. Att lediga män i den åldern är helt omöjliga att hitta.

Och så spekulerar vi kring vad detta kan tänkas bero på.

#217  MarianneK Kalle
2008-03-19 15:57:40

#215:
Ja, men det är väl inte lättare att klara sig utan en lågavlönad man än att klara sig utan en högavlönad man...

#216:
Ja, att de kan upplevas som "omöjliga att hitta" kan jag gå med på.
Det jag opponerar mig emot är när diskussionen glider in på att det inte finns några.

#218  Kalle MarianneK
2008-03-24 22:54:37

1: Jo, om den lågavlönade mannen bara bär sina egna kostnader, eller inte ens det.

2. Frågan har handlat om hur det kommer sig att det finns så få intresserade singelmän i åldern 50+. Är det bara inbillning? Är det så att det finns färre män i den åldern? Eller är det så att få män i den äldern är intresserade av att träffa en kvinna? Eller bara ointresserade av kvinnor i sin egen ålder?

Det verkar vara så att det inte finns män till kvinnor i 60-årsåldern. Det innebär inte att det inte skulle finnas män i den åldern, utan bara att de är ointresserade av kvinnor i den åldern. Eller intresserade, men svåra för kvinnorna att träffa.

#219  MarianneK#218 Kalle
2008-03-25 09:39:02

1. Om mannen bär en del av kvinnans kostnader som hon uppenbarligen _kan_ ta själv (genom att t ex separera) när han inte gör det längre, då är det inte ett beroende utan något annat...

2. Rent numerärt finns det män.
Frågan är kanske om de är ointresserade, eller ointressanta?
(Och isåfall varför?)

#220  MarianneK #218 igen Kalle
2008-03-25 09:44:16

1. Glöm förra svaret, feltänk av mig...
"Jo, om den lågavlönade mannen bara bär sina egna kostnader, eller inte ens det."

Varför då? Om de har separerat, varför ska _någon_ av dem bära varken mer eller mindre än sina egna kostnader?

Frågan gällde inte om det var lättare att vara utan en lågavlönad man än med en lågavlönad man, utan varför det skulle vara lättare att klara sig utan en lågavlönad man än att klara sig utan en högavlönad man?
Om du ska klara dig utan någon, vad spelar h*ns inkomst öht för roll då?

#221  Kalle #220 MarianneK
2008-03-25 19:47:51

En person som lever med en vuxen och två barn, och där den andra vuxna står för större delen av inkomsten, kan nog känna sig rejält ekonomiskt bunden. Klart att det skulle gå att bryta sig loss, och blir relationen riktigt illa gör väl människor det, men det är inte helt enkelt, tror jag, att byta sin egen och sina barns vardag från ekonomisk trygghet till ett liv på marginalen.

Det handlar inte om att någon bär någons kostnader, utan att familjen har en levnadsstandard som den ena, eller ännu troligare ingen av dem, klarar att fixa på egen hand. Detta är, eller kan upplevas som, ett starkt skäl att inte skiljas. Försvinner den goda ekonomin försvinner detta skäl. Medan skälen på minussidan är oförändrade.

Det är min tanke. Att kvinnor som tar ut skilsmässa när mannen blir arbetslös gör det för att de då inte längre känner sig bundna. Inte för att de ser arbetslösheten som något oattraktivt.

#222  Kalle MarianneK
2008-03-25 19:48:33

"Frågan är kanske om de är ointresserade, eller ointressanta?
(Och isåfall varför?)"


Jepp, det är frågan.

#223  MarianneK #221 Kalle
2008-03-26 16:18:15

Ja, jag håller med om det du skriver i #221.
Men jag tycker att "ekonomiskt beroende" är ett alltför starkt och värdeladdat uttryck för att beskriva den situationen. Det blir alltför svart-vitt.
Det finns väl något mellanläge i form av "trygghet" eller "bekvämlighet" som de flesta i den situationen befinner sig i och som de inte lämnar frivilligt, men som jag tycker att du hoppar över med den formuleringen.

Obs, detta är inte (nödvändigtvis) en fortsättning på polemiken. Jag håller med om inlägg 221 (även om det i sig kanske vore en utgångspunkt för fortsatt diskussion). Jag ville bara förklara vad jag reagerade på i #211.

#224  Kalle #223 MarianneK
2008-03-26 16:22:45

Visst, jag håller med om att ordet är lite starkt. Inte minst riskerar det att vara självuppfyllande - att människor upplever att de sitter mer fast än de egentligen gör.

Samtidigt tycker jag att det blir för enkelt att tala om "trygghet" och "bekvämlighet" - framförallt om det finns barn med i bilden, vars liv skulle förändras radikalt av en separation.

#225  MarianneK #224 Kalle
2008-03-28 14:32:13

Ja, men förändringen borde väl bli ännu mer radikal när den nu istället kommer i samband med en ekonomisk försämring. Eller?

#226  till MarianneK fredriktomte
2008-03-28 18:53:06

MarianneK sa:
Vi _tror_ olika saker, menar du väl?


Japp.

MarianneK sa:
Om kvinnor avslutar äktenskapet antingen när de själva får mer pengar eller när mannen får mindre pengar, tyder det om något på att de tidigare var ekonomiskt beroende och på så sätt underkastad mannen.


Inte nödvändigtvis. Det kan som sagt handla om preferenser. Men eftersom män i genomsnitt tjänar cirka 20 procent mer än kvinnor samt dessutom i genomsnitt 2,7 år äldre än sina kvinnliga partners (äldre tjänar i genomsnitt mer än yngre) så är det väl ganska rimligt att anta att kvinnor överlag är i ekonomiskt underläge gentemot sina manliga partners. Ekonomiskt underläge behöver dock inte betyda ekonomiskt beroende, jag tror inte heller att det gör det i de flesta fall.

De kvinnor som föredrar män med mycket pengar (eller i vart fall en stabil inkomst som inte understiger den egna inkomsten i någon större utsträckning) lär dessutom oftare hamna i relationer där de är i ekonomiskt underläge gentemot sina män än kvinnor som är likgiltiga inför mannens ekonomiska status. Samma sak för kvinnor som föredrar äldre män framför yngre i jämförelse med kvinnor som är likgiltiga inför mannens ålder.

MarianneK sa:
Att ha en hög inkomst och kräva att partnern ska "dra hem lika mycket kosing" är helt absurt. Det är inte ett krav som går att ställa.


Det går väl utmärkt. Det är bara att undvika att inleda en relation med någon som tjänar mindre pengar än en själv (samt dumpa partnern om denne blir arbetslös eller av någon annan anledning halkar efter). Jag träffat personer (kvinnor) som uttryckligen har (haft åtminstone) detta som policy.

MarianneK sa:
Var och en måste väl få hitta en väg i livet som gör dem själva lyckliga? Blir någon lycklig av mycket pengar kan hen inte för den skull begära att det även ska gälla andra. Är det viktigt för en får man ge sig ut på jakt efter en person med de intressena.


Man kan väl kräva vad man vill (så länge det inte är brottsligt). Om ens partner ställer upp på det är en helt annan sak. Är det viktigt för en kan man avsluta relationen när partnern vägrar ställa upp. Så fungerar det ju i praktiken i de flesta relationer (även om flertalet krav är outtalade).

MarianneK sa:
Att kräva att kärleksförhållandet ska vara ömsesidigt - bestå av ett givande och tagande där båda visar omsorg - är helt väsensskilt från detta.


Jag har inte diskuterat "oömsesidiga förhållanden". Det är inte så jag förstått Plutts inlägg. Mig veterligen syftar inte h*n på att män skulle älska sina partners i mindre utsträckning än kvinnor älskar sina partners.

Vad gäller givandet och tagandet så är det ju så i de flesta relationer att det finns områden där den ena partner ger mer och den andra partnern tar mer (samt såklart att vem som ger mest och vem som tar mest växlar från område till område).

MarianneK sa:
Om vi inte pratar om de pengar som krävs för den grundläggande försörjningen.


Varför måste båda personerna stå för pengarna till den grundläggande försörjningen? Om den ena personen tjänar 200 000 kr i månaden, spelar det då någon roll ifall den andra personen tjänar 5 000 kr eller 15 000 kr i månaden? Det gör ju liksom inte till eller från i alla fall...

MarianneK sa:
Om en person däremot skulle se som sin livsuppgift att helt gå in för partnern, skulle det inte gå att kräva att det skulle vara ömsesidigt - då skulle hen behöva jaga rätt på en partner med dessa preferenser från början.


Kräva det går ju. Risken är väl dock stor att kravet kommer att sluta i att den krävande får ge sig ut och leta ny partner om h*n inte redan från början försäkrat sig om att den nuvarande partnern har samma syn på vad förhållandet ska innebära.

Men det gäller ju alla saker. Visar det sig att man har helt olika syn på vad en relation ska innebära så är risken stor att relationen inte går att upprätthålla. Det spelar i det sammanhanget ingen roll vilka krav som är "rimliga".

#227  Kalle MarianneK
2008-03-29 21:21:35

?

Ja, det var ju den ekonomiska förändringen jag pratade om (även om jag är medveten om att en separation leder till andra radikala förändringar för barn också). Att det inte är lätt att bryta upp och förändra barnens ekonomiska möjligheter och ekonomiska trygghet radikalt. Att det kan vara ett skäl till att den ekonomiskt underlägsna stannar i en relation, men sedan bryter upp när den andras ekonomi förändras.

Jag börjar känna mig lite förvirrad här - är det inte det här vi pratar om?

#228  MarianneK Kalle
2008-03-31 14:25:04

"Jag börjar känna mig lite förvirrad här - är det inte det här vi pratar om? "

Säg det... ;-)

Du hade en teori om orsakssambandet mellan inkomstförändringar och skilsmässohändelser, som jag ifrågasatte. Det var nog främst formuleringen om beroende och underkastelse(sammanfattning i inlägg 217, del 1).

Men jag vet inte, det kanske bara var formuleringen eller framförandet av teorin, och inte teorin i sig, som kom lite snett.

#229  Kalle MarianneK
2008-03-31 19:35:16

Ja, orden var, om inte annat, inte så konstruktivt valda, ser jag nu.

Min teori är alltså att det inte alls behöver vara så att en kvinna som tar ut skilsmässa pga att mannens ekonomi försämras gör det för att hon tycker att pengar är viktiga. Snarare kan det vara så att hon kände sig tvingad att stanna tidigare för att hon var osäker på om hon skulle klara sig utan hans inkomst, om inte annat skulle hon känna sig dålig som försämrade barnens liv ekonomiskt. Hon kanske har tagit upp skilsmässa, och han kanske då har använt sitt ekonomiska övertag emot henne. När mannens ekonomiska övertag upphör, finns det inget som tvingar henne att stanna.

Naturligtvis kan det också finnas kvinnor som tar ut skilsmässa när mannen blir arbetslös eftersom de är golddiggers som ser honom som omanlig om han inte har en massa pengar. Men jag tror inte att det är så vanligt.

Det vanligaste skälet till skilsmässa när en man blir arbetslös är nog att mannen inte klarar av arbetslösheten och att vara ekonomiskt beroende av sin fru, och därför börjar bete sig på ett sätt som gör att hon begär skilsmässa. Tror jag.

Upphör en relation pga efter arbetslöshet beror det troligen precis som vid andra skilsmässor på att relationen var dålig. Och att arbetslösheten på något sätt fungerar som katalysator.

#230  Sv: Mogna mäns marknad? PerEdman
2008-03-31 19:45:07

Arbetslöshet över huvud taget är ett slitsamt tillstånd. Ett förhållande som överlevde när allt var bra kan rasa när det utsätts för en sådan prövning.

#231  Sv: Mogna mäns marknad? FemAspirant
2008-03-31 20:08:21

fast det intressanta (för oss som inte är feminister i alla fall) är ju att arbetslösheten verkar vara slitsammare för förhållandet om det är män som saknar jobb.

#232  Sv: Mogna mäns marknad? PerEdman
2008-03-31 20:14:00

Har du då verkligen tagit hänsyn till att arbetslösheten är högre bland män än bland kvinnor?

#233  Sv: Mogna mäns marknad? PerEdman
2008-03-31 20:14:44

Men visst, jag kan gå med på att i ett könsstereotypiskt förhållande kan det förväntas vara mer accepterat för kvinnan att vara beroende av mannen än tvärtom.

#234  FemAspirant MarianneK
2008-03-31 20:33:07

Det är inte ointressant, om det nu stämmer även med den hänsyn PerEdman skriver om.

Men det kan kanske bero på att det, pga mansrollen, är jobbigare för könsrollsmän att vara arbetslösa. (Nu menar jag inte att alla män som tycke ratt det är jobbigt att vara arbetslösa skulle vara könsrollsmän - bara att det kan vara ännu värre för dem.)

Som jag skrev ovan - att han inte klarar att vara ekonomisk underlägsen i relationen, och att det leder till att han börjar bete sig på ett sätt (börjar supa, t ex) som gör att hon begär skilsmässa.

Om detta är skälet är det förstås ett stort problem. Men det är inte nödvändigtvis så att det är kvinnan som inte vill ha en arbetslös man - det kan även vara mannen som inte klarar av situationen.

PS. Kul att se dig tillbaka här förresten! Jag lovar att försöka att inte vara grinig. (nej, jag menar inte att du skulle ha anklagat mig för att vara grinig)

#235  Sv: Mogna mäns marknad? bjornsdotter
2008-03-31 23:07:09

Jag tror definitivt att hälsa, könsroller mm kan påverka och göra förhållandet sämre efter en tids arbetslöshet hos mannen (men inte lika ofta hos kvinnan). Men jag tror inte att det är huvudförklaringen. Snarare gissar jag att de förhållanden som leder till separation, redan är dåliga, eller på väg att bli det. Oavsett om någon av partnerna blir arbetslös eller inte. Men det är ju kvinnan som tar initiativ till ca tre fjärdedelar av alla separationer. När hon själv är arbetslös, biter hon hellre ihop (gissningsvis) eftersom hon troligen är mer ekonomiskt beroende av mannen. När hon är ekonomiskt oberoende (eller han beroende av henne) skiljer hon sig.

Det intressanta är egentligen inte varför arbetslösa män dumpas oftare än arbetslösa kvinnor. Det ser jag som en naturlig följd av att kvinnor öht inte dumpas lika ofta. Kvinnor står som sagt för merparten av dumpandet och dumpar då när de känner att de "kan" göra det. (Och vill, naturligtvis. Alla arbetslösa män blir säkert inte dumpade och alla som dumpas, är säkert inte arbetslösa).

Det intressanta ligger snarare i frågan varför kvinnor tar initiativ till majoriteten av alla separationer.

#236  till björnsdotter fredriktomte
2008-04-02 22:37:12

björnsdotter sa:
Jag tror definitivt att hälsa, könsroller mm kan påverka och göra förhållandet sämre efter en tids arbetslöshet hos mannen (men inte lika ofta hos kvinnan).


Varför skulle inte förhållandet bli sämre av att kvinnan blir arbetslös?

björnsdotter sa:
Det intressanta ligger snarare i frågan varför kvinnor tar initiativ till majoriteten av alla separationer.


Jag håller med. Fast samtidigt kan man ändå ställa sig frågan: Om män dumpade kvinnor i lika hög utsträckning som kvinnor dumpar män, skulle arbetslösa kvinnor bli dumpade lika mycket som arbetslösa män då?

Givet de könsroller vi har tror jag inte det. Försörjningsplikt är fortfarande ganska intimt förknippat med mansrollen och jag tror kvinnor uppfattar arbetslöshet som oattraktivare hos män än män uppfattar det hos kvinnor.

Givet de inkomstskillnader vi har tror jag inte heller det. Så länge inkomstskillnaden är markant till kvinnors nackdel kommer mäns arbetslöshet, överlag, få en större negativ effekt på den gemensamma ekonomin än kvinnors arbetslöshet. Den genomsnittliga kvinnan tappar mer ekonomiskt levnadsutrymme när den genomsnittlige mannen blir arbetslös än tvärtom.

#237  Sv: Mogna mäns marknad? ByggareBob
2008-05-07 20:44:46

http://www2.unt.se/avd/1,,MC=76-AV_ID=749875,…

Jag hittade ovanstående i en lokaltidning när jag egentligen letade något annat. En singelfestival för åldersgruppen 40-70 år där arrangören kommenterar att det är så svårt att hitta manliga deltagare. Skulle man kunna tänka sig något liknade i åldersgruppen 20-35 år?

Motsvarande gäller för "dansarrangemang med raggmöjlighet" - låt oss kalla det parningsdans. Yngre publik = överskott på män, äldre publik = överskott på kvinnor.

#238  till ByggareBob fredriktomte
2008-05-08 00:59:07

Läste du innehållet i festivalen?

Salsakurs.

För män i åldern 40 till 70.

Jag är snarare förvånad över att nästan hälften av deltagarna är män trots detta.

Sedan föreläsningar och guidade turer. Och ingen speedating!

Hur många kvinnor tror du man fått tag på ifall programmet istället hade innehållit fotbollskväll framför tv:n med chips och öl (speedating utlovas!)?

#239  fredriktomte MarianneK
2008-05-12 20:10:49

Det kan säkert ligga något i att kvinnor anser att arbetslöshet hos män är oattraktivt, och även mer oattraktivt än vad män anser att arbetslöshet hos kvinnor är.

Men jag tror att det spelar betydligt större roll hur mannen själv ser på sin arbetslöshet. Ser han den som något som gör honom oattraktiv och omanlig lär det påverka förhållandet väldigt negativt. Det är svårt att älska någon som inte älskar sig själv.

#240  till MarianneK fredriktomte
2008-05-14 00:47:49

Det kan diskuteras vad som har störst effekt, men jag tycker inte det spelar så stor roll vad som påverkar mest, då den arbetslöse mannens syn på sin egen arbetslöshet ändå är en funktion av kvinnors syn på arbetslösa män.

Om kvinnor inte uppfattade arbetslöshet som oattraktivt och omanligt skulle sannolikt inte den arbetslösa mannen uppfatta sin arbetslöshet som oattraktiv heller. Det ena föder det andra.

#241  fredriktomte MarianneK
2008-05-14 20:54:10

Jag tror att du har fel. Jag tror inte att det är kvinnors fel att män känner så här, och jag tror heller inte att det är alls lika vanligt att kvinnor ser ner på arbetslösa män som att män ser ner på arbetslösa män.

Män förhåller sig inte bara till kvinnors syn på män.

Jämför: Många kvinnor drömmer om och kämpar för att komma ner i storlek 32-34. Innebär det att män i allmänhet föredrar så smala kvinnor? Att det är männens fel att redan smala kvinnor bantar? Jag tror inte det. Vad tror du?

#242  till MarianneK fredriktomte
2008-05-14 21:47:06

MarianneK sa:
Jag tror inte att det är kvinnors fel att män känner så här


Med tanke på att könsrollerna upprätthålls av hela samhället tycker jag det är ganska så missvisande att tala om att det skulle vara än det ena, än det andra könets "fel" att det är på ett visst sätt.

Men jag antar av din kommentar att du tycker att det är männens "fel" att arbetslösa män blir dumpade?

MarianneK sa:
och jag tror heller inte att det är alls lika vanligt att kvinnor ser ner på arbetslösa män som att män ser ner på arbetslösa män.


Jag tror inte att det är någon större skillnad. Min uppfattning är att män och kvinnor i stora drag har ungefär samma syn på hur en man "ska vara". Så stora är inte skillnaderna mellan könen.

Men varför tror du att det är så mycket vanligare att män ser ner på arbetslösa män än att kvinnor gör det?

MarianneK sa:
Män förhåller sig inte bara till kvinnors syn på män.


Nej, men de flesta vuxna män bryr sig nog mer om vad deras fru anser om dem än vad någon annan person (med undantag för annan nära familj) anser om dem.

Vidare tror jag att det är viktigare för de flesta heterosexuella män att framstå som manliga inför kvinnorna de är sexuellt/romantiskt intresserade av än det är för dem att framstå som manliga inför andra män.

Och så får vi inte heller glömma den massiva överrepresentationen av kvinnor inom all form av barnuppfostran...

MarianneK sa:
Många kvinnor drömmer om och kämpar för att komma ner i storlek 32-34. Innebär det att män i allmänhet föredrar så smala kvinnor?


Jag vet inte vad storlek 32-34 innebär.

MarianneK sa:
Att det är männens fel att redan smala kvinnor bantar?


Återigen tycker jag inte att uttrycket "fel" är särskilt lämpligt.

Pratar vi om kravet på kvinnor att vara smala så är jag övertygad om att mäns krav på kvinnors smalhet utgör grunden för kvinnors strävan efter smalhet. Om män var likgiltiga inför kvinnors vikt skulle inte heller kvinnor bry sig nämnvärt om sin vikt. Om det sedan är så att kvinnor internaliserat kravet på att vara smala till den grad att de till och med bryr sig mer om det än vad männen gör, är av mindre betydelse i sammanhanget.

MarianneK sa:
Jag tror inte det. Vad tror du?


Betyder det här att du inte tror att det är alls lika vanligt att män ser ner på överviktiga kvinnor som att kvinnor ser ner på överviktiga kvinnor?

#243  tilllägg fredriktomte
2008-05-14 21:48:09

Vidare tror jag att det är viktigare för de flesta heterosexuella män att framstå som manliga *OCH ATTRAKTIVA* inför kvinnorna de är sexuellt/romantiskt intresserade av än det är för dem att framstå som manliga *OCH ATTRAKTIVA* inför andra män.

#244  #243 Tass
2008-05-15 08:32:16

Min uppfattning är att män som står högt i männens hierarki är attraktiva. Att framstå som manlig inför andra män är alltså ett sätt att vara attraktiv inför kvinnor. Jag tror också att något motsvarande gäller för kvinnor.

#245  fredriktomte MarianneK
2008-05-15 18:53:28

Tänk "orsak" istället för "fel" då¨. Jag tror inte att det är kvinnornas syn på männen som orsakar männens syn på sig själva. Det är säkert en faktor, men det gäller även omvänt.

Att könsroller i allmänhet upprätthålls av typ alla innebär inte att alla könsrollsaspekter upprätthålls av alla.

"Men jag antar av din kommentar att du tycker att det är männens "fel" att arbetslösa män blir dumpade?"


Varför skulle jag tycka det? Det enda jag säger är att jag inte tror att allt är kvinnornas fel. Eller, med andra ord, att männens syn på sig själva inte är orsakad av kvinnornas syn på dem.

"Men varför tror du att det är så mycket vanligare att män ser ner på arbetslösa män än att kvinnor gör det?"


För att kvinnor, enligt den klassiska könsrollen, inte tycker att status är så viktigt.

Trivs man med sig själv uppfattas man ofta som attraktiv även av andra (inom vissa gränser). Utstrålning är viktigare än rätt jobb eller om midjan är 60 eller 75 cm.

Storlekar för kvinnor: 34 är den minsta som det brukar gå att få tag i i vanliga affärer. 38-40 är ungefär medium. Vill du veta mer finns det säkert på nätet någonstans.

Jag tror att de flesta män inte tycker att storlek 32 är särskilt attraktivt.

Jag har aldrig påstått att män skulle vara likgiltiga inför kvinnors vikt. Däremot tror jag inte att mäns "krav" på kvinnors vikt är en avgörande faktor för dagens smalhetshets.

Jag har öht inte nämnt överviktiga kvinnor. Min fråga (som du klippte isär och slaktade) var:
"Många kvinnor drömmer om och kämpar för att komma ner i storlek 32-34. Innebär det att män i allmänhet föredrar så smala kvinnor? Att det är männens fel att redan smala kvinnor bantar? Jag tror inte det. Vad tror du? "

#246  till Tass fredriktomte
2008-05-15 23:31:18

Tass sa:
Min uppfattning är att män som står högt i männens hierarki är attraktiva. Att framstå som manlig inför andra män är alltså ett sätt att vara attraktiv inför kvinnor. Jag tror också att något motsvarande gäller för kvinnor.


Jag skulle vilja säga att det beror väldigt mycket på nivån av könssegregation.

I könssegregerade miljöer (t.ex. tonårsmiljöer där flickor för det mesta umgås med flickor och pojkar med pojkar) lär den könsinterna statusen spela större roll för hur attraktiv man framstår för det motsatta könet än i könsblandade miljöer. Om inte för någonting annat, så helt enkelt för könens exponering gentemot varandra är mindre, vilket gör det svårare för individer av det ena könet att bilda sig en egen uppfattning om någon från det andra könet.

#247  till MarianneK fredriktomte
2008-05-16 00:23:31

MarianneK sa:
Jag tror inte att det är kvinnornas syn på männen som orsakar männens syn på sig själva.


Nej, det tror inte jag heller, eftersom jag inte anser att man kan härleda värderingar till vare sig det ena eller det andra könet. Även kvinnorna har ju fått sin syn på männen någonstans ifrån och denna syn är därtill en funktion av hur män ser på sig själva och på kvinnor (och omvänt, i en evig spiral av reproduktion).

MarianneK sa:
Att könsroller i allmänhet upprätthålls av typ alla innebär inte att alla könsrollsaspekter upprätthålls av alla.


Nej, självklart inte. Men jag tror det för det mesta är ganska svårt att faktorera ut alla individer ur ett visst kön ur ekvationen.

Just vad gäller frågor om attraktionsvärde gentemot det motsatta könet så tror jag, överlag, att det motsatta könets uppfattning spelar en större roll än det egna könets uppfattning.

MarianneK sa:
Varför skulle jag tycka det? Det enda jag säger är att jag inte tror att allt är kvinnornas fel. Eller, med andra ord, att männens syn på sig själva inte är orsakad av kvinnornas syn på dem.


Det är du som talar om vems "fel" det är.

Så. Vems fel är det då, om det inte är kvinnornas fel?

Eller, om du nu inte anser att det är någons fel, varför frågar du mig om vems fel än det ena, än det andra är?

MarianneK sa:
För att kvinnor, enligt den klassiska könsrollen, inte tycker att status är så viktigt.


Jag uppfattar det som tvärtom. Makt, rikedom, berömmelse och framgång är just sådana saker som kvinnor, i enlighet med klassiska könsrollsideal, uppfattar som attraktivt hos män.

Till och med de klädesplagg som kvinnor uppfattar som estetiskt tilltalande på män är i grund och botten symboler för makt, ställning och status. T.ex. kostymer och uniformer (i vilken mån en kostym eller uniform uppfattas som attraktiv beror i sin tur på vad den symboliserar snarare än hur den ser ut. Jämför t.ex. attraktionsvärdet i en pilotkostym med en tågvärdskostym eller en brandmannauniform med en soppgubbeuniform).

Att män eftersträvar samhällelig status är, i viss mån, ett direkt resultat av att kvinnor attraheras av samhällelig status. Det är inte för inte som uppenbara rikedoms- och maktattribut kallas för "penisförlängare".

Motsattsvis eftersträvar kvinnor inte samhällelig status i samma utsträckning som män gör, eftersom män inte attraheras av samhällelig status i samma utsträckning som kvinnor gör.

MarianneK sa:
Trivs man med sig själv uppfattas man ofta som attraktiv även av andra (inom vissa gränser).


Inom ganska så snäva gränser skulle jag vilja påstå, men visst. En människa som är nöjd, avslappnad och tillfreds med sig själv och sitt liv är, överlag, attraktivare än någon som inte är det.

MarianneK sa:
Utstrålning är viktigare än rätt jobb eller om midjan är 60 eller 75 cm.


Inte riktigt jämförbart. Utstrålning är ett diffust begrepp, vars innebörd ofrånkomligen blir väldigt subjektiv. En person du uppfattar har utstrålning kanske jag inte tycker har någon utstrålning alls. Och tvärtom.

MarianneK sa:
Storlekar för kvinnor: 34 är den minsta som det brukar gå att få tag i i vanliga affärer. 38-40 är ungefär medium. Vill du veta mer finns det säkert på nätet någonstans.

Jag tror att de flesta män inte tycker att storlek 32 är särskilt attraktivt.


Jag tror inte att kvinnor i allmänhet eftersträvar att bli så liten och smal som det bara går att bli. Jag tror inte heller att de brukar eftersträva sådant som män tycker är oattraktivt.

MarianneK sa:
Jag har aldrig påstått att män skulle vara likgiltiga inför kvinnors vikt. Däremot tror jag inte att mäns "krav" på kvinnors vikt är en avgörande faktor för dagens smalhetshets.


Min poäng var, att eftersom män inte är likgiltiga inför kvinnors vikt (utan tvärtom tycker det är ganska viktigt) så smittar det över till kvinnorna, vilka får följden att vikten blir viktig även för kvinnorna. Om det sedan slutar i att kvinnor faktiskt bryr sig ännu mer om sin vikt än vad männen gjorde till att börja med spelar inte så stor roll i sammanhanget. Anledningen till att kvinnor (av attraktionsskäl) bryr sig om sin vikt är ändå i grund och botten att män bryr sig om vad kvinnor väger.

Sedan beror det väl på vad du menar med "smalhetshets". De flesta kvinnor eftersträvar inte ett ohälsosamt smalhetsideal.

MarianneK sa:
Jag har öht inte nämnt överviktiga kvinnor.


Nej, men jag har. Och jag skulle fortfarande gärna se att du svarar på min fråga.

Tror du inte att det är alls lika vanligt att män ser ner på överviktiga kvinnor som att kvinnor ser ner på överviktiga kvinnor?

MarianneK sa:
Många kvinnor drömmer om och kämpar för att komma ner i storlek 32-34. Innebär det att män i allmänhet föredrar så smala kvinnor? Att det är männens fel att redan smala kvinnor bantar? Jag tror inte det. Vad tror du?


Nej. Men jag tror som sagt inte heller att kvinnor i allmänhet kämpar för att bli så smala.

Däremot tror jag att kvinnor i allmänhet uppfattar arbetslöshet (och andra symboler för svaghet och misslyckande) som oattraktivt hos män.

Vilket gör att jämförelsen missvisande.

En bättre jämförelse:

Många (de flesta) kvinnor strävar efter att vara hälsosamt smala. Innebär det att män i allmänhet föredrar hälsosamt smala kvinnor (framför ohälsosamt smala *eller* överviktiga kvinnor)?

Ja. Män i allmänhet föredrar hälsosamt smala kvinnor.

#248  Sv: Mogna mäns marknad? Apoc
2008-05-16 10:35:03

Ni har nog rätt båda två. Visst är det viktigt vad den motsatta könet anser, men det är inte allt. Att uppfattas positivt av vänner och andra som man inte är sexuellt attraherade till är också viktigt för många. Det är inte bara en biprodukt av att försöka vara sexuellt attraktiv.

#249  till Apoc fredriktomte
2008-05-16 15:33:45

Apoc sa:
Visst är det viktigt vad den motsatta könet anser, men det är inte allt.


Nej, inte allt. Men när det handlar om attraktionskraft gentemot det motsatta könet skulle jag nog vilja påstå att det motsatta könets uppfattning utgör den huvudsakliga komponenten vad gäller vilken uppfattning som blir allmänt rådande. Antingen direkt, eller indirekt genom att det motsatta könets uppfattning inkorporeras i självbilden.

Apoc sa:
Att uppfattas positivt av vänner och andra som man inte är sexuellt attraherade till är också viktigt för många. Det är inte bara en biprodukt av att försöka vara sexuellt attraktiv.


Det jag har diskuterat är (sexuellt) attraktionsvärde. Inte positiva egenskaper sådär i största allmänhet.

#250  Sv: Mogna mäns marknad? bjornsdotter
2008-05-17 04:34:31

Jag håller inte med MarianneK om att så värst många kvinnor kämpar för att komma ner i "extremt" små storlekar. Men Fredriktomte, en hel del kvinnor tycker att de är tjocka eller "borde gå ner några kilo", trots att inte männen tycker det.

Det handlar alltså inte om fetma, vilket är en annan sak. De flesta tycker inte att övervikt är attraktivt på män heller. Det handlar om att även många normalviktiga kvinnor bryr sig mycket om sin vikt, trots att de inte vill bli trådsmala nödvädnigtvis och trots att de flesta män i deras omgivning tycker att de duger som de är. Det känns alltså något långsökt att hävda att denna "vikthets" har skapats av män.

#251  Sv: Mogna mäns marknad? bjornsdotter
2008-05-17 10:30:31

Jag tror också att arbetslöshet, särskilt långvarig, ses som mer oattraktivt för män än för kvinnor. Men jag tror inte att det ensamt kan förklara varför arbetslösa män oftare separerar. Jag tror att det är betydligt mer komplext - det handlar om könsroller, självbild, relationens övriga kvalitet mm. Och som jag tidigare påpekade - vi vet inte i vilken grad arbetslösa kvinnor är mer benägna att stanna i en relation än de skulle varit om de haft arbete. Statistiken kan på så vis vara "missvisande". Vi vet inte heller i vilken grad de arbetslösa männnen blir ofrivilligt "dumpade" och i vilken grad båda är överens om separationen (om förhållandet är dåligt). Finns det öht många djupintervjuer där män och kvinnor diskuterar sin separation?
Vet man vad som döljer sig bakom de 3/4 fall där kvinnan tar initiativet till uppbrott? Blir mannen alltid lämnad mot sin vilja, eller är båda hyfsat överens, bara att hon tar upp det först och sas driver igenom det?

#252  Sv: Mogna mäns marknad? Observatore
2008-05-17 11:56:13

Ja, man kan gott fråga sig vad ska en kvinna med en man till? Framför allt en äldre kvinna? Är det en pappa hon söker då?

Det som sällan diskuteras är äldre mäns mognad och förståelse för sig själva, något de aldrig har fått lärt sig tidigare. Män behöver vara ifred.

Och det är inte mäns fel att det är och har varit så, kvinnorna har hjälp till duktigt med att bevara den manliga karraktären.

Det är något som en man kan bli saftigt frustrerad över.

#253  fredriktomte MarianneK
2008-05-17 15:07:14

"Tror du inte att det är alls lika vanligt att män ser ner på överviktiga kvinnor som att kvinnor ser ner på överviktiga kvinnor?"


Jag har ingen åsikt om detta. Jag har inte diskuterat det, och har för närvarande ingen plan på att gör det heller.

Jag delar inte din åsikt om min liknelse, men har ingen lust att driva den diskussionen vidare.

I övrigt:
Möjligen ligger lösningen i ditt svar till Apoc:
""Att uppfattas positivt av vänner och andra som man inte är sexuellt attraherade till är också viktigt för många. Det är inte bara en biprodukt av att försöka vara sexuellt attraktiv."


Det jag har diskuterat är (sexuellt) attraktionsvärde. Inte positiva egenskaper sådär i största allmänhet."


Det jag har diskuterat är att människors attraktionskraft handlar mycket om vilken attraktionskraft de själva anser att de har. Och detta styrs av många faktorer. Om man är man, och män i allmänhet anser att män som är arbetslösa inte är så attraktiva för kvinnor, kommer man förmodligen att tycka det. Kvinnors åsikt är en faktor, men det är inte den enda. Som sagt.

Det är det enda jag har velat säga hela tiden.

#254  till bjornsdotter fredriktomte
2008-05-18 19:06:59

bjornsdotter sa:
Men Fredriktomte, en hel del kvinnor tycker att de är tjocka eller "borde gå ner några kilo", trots att inte männen tycker det.

Det handlar alltså inte om fetma, vilket är en annan sak. De flesta tycker inte att övervikt är attraktivt på män heller. Det handlar om att även många normalviktiga kvinnor bryr sig mycket om sin vikt, trots att de inte vill bli trådsmala nödvädnigtvis och trots att de flesta män i deras omgivning tycker att de duger som de är. Det känns alltså något långsökt att hävda att denna "vikthets" har skapats av män.


Skapats är fel ord, eftersom de kvinnoideal männen hyser huvudsakligen är inlärda och inte "uppfunna".

Men en förutsättning för att kvinnor ska "överreagera" på mäns smalhetskrav är att smalhetskravet finns där till att börja med. Hade en stor majoritet av männen föredragit överviktiga kvinnor så tror jag inte att "smalhetshets" skulle varit särskilt vanligt bland kvinnor.

Överreagerande förekommer för övrigt vad gäller många attraktionsattribut, särskilt när det hymlas om hur viktigt attributet är (man vet att attributet är viktigt, men är osäker på *hur* viktigt och mer exakt *vad* som är viktigt). Jämför t.ex. med penisstorleksfixeringen.

bjornsdotter sa:
Jag tror också att arbetslöshet, särskilt långvarig, ses som mer oattraktivt för män än för kvinnor. Men jag tror inte att det ensamt kan förklara varför arbetslösa män oftare separerar. Jag tror att det är betydligt mer komplext - det handlar om könsroller, självbild, relationens övriga kvalitet mm.


Jag tror fortfarande att huvudförklaringen är att de som huvudsakligen initierar separationen är kvinnor. Om motparten blir arbetslös blir relationen mindre värd rent materiellt sett. Motsattsvis blir relationen mer värd materiellt sett om man själv blir arbetslös. Eftersom det huvudsakligen är kvinnor som initerar separationen så sker separationer oftare i sådana lägen när relationen blir mindre värd för kvinnan och mer sällan i sådana lägen när relationen blir mer värd för kvinnan.

När mannen blir arbetslös väljer kvinnan att separera. När kvinnan blir arbetslös väljer hon att stanna kvar trots att hon kanske inte skulle gjort det ifall hon haft ett jobb.

Efter detta tror jag attraktionsfaktorn spelar störst roll. I denna faktor räknar jag även komplikationer som uppkommer pga att mannen upplever sig själv som mindre attraktiv, oavsett vad just hans fru/sambo/whatever tycker.

Men visst kan andra faktorer spela in också. Jag tror t.ex. att heterosexuella kvinnor, överlag, har en lägre toleranströskel vad gäller upplevd svaghet hos sin partner än vad heterosexuella män, överlag, har.

Får mannen sämre självkänsla och sämre självförtroende (kanske till och med blir depressiv) så kommer det inverka mer negativt på (den genomsnittliga) kvinnans bild av mannen än vad motsvarande skulle göra på (den genomsnittliga) mannens bild av kvinnan.

bjornsdotter sa:
Och som jag tidigare påpekade - vi vet inte i vilken grad arbetslösa kvinnor är mer benägna att stanna i en relation än de skulle varit om de haft arbete. Statistiken kan på så vis vara "missvisande".


Visst är det så.

bjornsdotter sa:
Vi vet inte heller i vilken grad de arbetslösa männnen blir ofrivilligt "dumpade" och i vilken grad båda är överens om separationen (om förhållandet är dåligt).


En teoretisk möjlighet, visst. Men jag skulle vilja påstå att sannolikheten att arbetslösa män skulle göra slut ömsesidigt i högre utsträckning än andra män är ganska låg.

bjornsdotter sa:
Finns det öht många djupintervjuer där män och kvinnor diskuterar sin separation?


Ingen aning.

bjornsdotter sa:
Vet man vad som döljer sig bakom de 3/4 fall där kvinnan tar initiativet till uppbrott? Blir mannen alltid lämnad mot sin vilja, eller är båda hyfsat överens, bara att hon tar upp det först och sas driver igenom det?


Så skulle det ju kunna vara. Men, jag tvivlar på det. Uppslitande separationer är inte så ovanliga trots allt. Vidare har jag svårt att tro att just kvinnor skulle ta särskilt initiativ till separationer i de lägen där båda är överens (sådana beslut brukar väl snarare mogna fram tillsammans) utan att det samtidigt är så att kvinnor oftare tar initiativ till separationer i största allmänhet.

#255  till MarianneK fredriktomte
2008-05-18 19:16:50

MarianneK sa:
Det jag har diskuterat är att människors attraktionskraft handlar mycket om vilken attraktionskraft de själva anser att de har. Och detta styrs av många faktorer. Om man är man, och män i allmänhet anser att män som är arbetslösa inte är så attraktiva för kvinnor, kommer man förmodligen att tycka det.


Självbilden brukar gå hand i hand med omgivningens syn. Tycker omgivningen att man är attraktiv brukar man uppleva sig själv som attraktiv. Tycker omgivningen att man är oattraktiv brukar man uppleva sig själv som oattraktiv.

Sedan kommer mäns syn på vad som är attraktivt för män någonstans ifrån. Uppfattningar som går på tvärs med vad kvinnor faktiskt uppfattar som attraktivt lär inte bli särskilt långlivade.

Att män uppfattar arbetslöshet som oattraktivt korresponderar med att kvinnor uppfattar arbetslöshet som oattraktivt. Den dagen kvinnor slutar uppfatta arbetslöshet som oattraktivt hos män lär även mäns uppfattning om arbetslöshet som någonting oattraktivt så småningom smälta bort.

#256  Sv: Mogna mäns marknad? sniblett
2008-05-18 20:14:27

En grej som vore bra att veta angående separation av hetero(sambo)förhållanden vid mannens arbetslöshets vore hur det ser ut med arbetsfördelning i hemmet. Det är ingen hemlighet att kvinnor i heterosamboförhållanden gör det mesta av det obetalda hemarbetet, och ifall det fortsätter vara kvinnan som har det tyngsta lasset även när mannen är arbetslös och har massa mer tid över än henne så är det knappast konstigt om hon tar initiativ till separation då. Hon har antagligen varit missnöjd med arbetsfördelning en längre tid och där kanske bägaren rinner över..

#257  #256 sniblett MartinK
2008-05-19 17:05:01


Det är ingen hemlighet att kvinnor i heterosamboförhållanden gör det mesta av det obetalda hemarbetet,


Å andra sidan gör de mindre av yrkesarbetet så det jämnar faktiskt ut sig. Det är tom så att män totalt sett arbetar någon timmer mer än vad kvinnor gör under en vecka. Så varför dem skulle vara missnöjda förstår jag inte?

#258  Sv: Mogna mäns marknad? sniblett
2008-05-19 17:10:38

För att dom inte får betalt kanske? Och för att dom vill leva jämställt med mannen dom älskar?

#259  #258 sniblett MartinK
2008-05-19 17:33:59


För att dom inte får betalt kanske? Och för att dom vill leva jämställt med mannen dom älskar?


Och det är ointressant så länge mannen jobbar??

#260  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-05-19 17:45:26

Självbilden brukar gå hand i hand med omgivningens syn. Tycker omgivningen att man är attraktiv brukar man uppleva sig själv som attraktiv. Tycker omgivningen att man är oattraktiv brukar man uppleva sig själv som oattraktiv.

fast det beror ju helt på.

om nån älskar mig känner jag mig vackrast oavsett.

om jag känner att vissa tycker jag är snygg, t ex punkare, och kostymnissar tycker jag är ful, så kan jag känna mig snygg även om kostymnissarna dissar en.

om jag känner att jag är snygg enligt kostymnissarna, men vill bli uppskattad av punkarna, känner en sig bara fånig.

om jag känner att folk upplever mig som sexig a la britney spears, men jag vill bli uppfattad som julia roberts, känner man sig också begränsad.

det är betydligt mer värt i alla lägen att jag är sedd av de jag vill bli sedd av än att uppfattas som en pingla av alla på stan. det känns bara ytligt, fast gör saker lättare, men på ett rätt ytligt sätt.

#261  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-05-19 17:45:46

till fredriktomte lite slarvigt och det första var typ citat.

#262  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-05-19 17:49:20

liksom det händer ju att en gått ut på stan i snygg outfit och gemene man från olika grupper kollar o visslar på en, men det ger bara en kortvarig kick. det är inte mig de gillar ändå, det är en bild av en snyggtjej. å andra sidan kan man ju bli ledsen om nån tycker en är ful. därför ska man inte tycka att nån är ful.

#263  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-05-19 17:49:59

till skillnad från när en klätt upp sig i kläder som en tycker representerar en själv, mer utmärkande stil, om nån tittar på en då vet man iaf att det är mer personligt.

#264  Sv: Mogna mäns marknad? Blindalina
2008-05-19 17:50:27

babbel..

#265  till Blindalina fredriktomte
2008-05-19 18:07:56

Blindlina sa:
om jag känner att vissa tycker jag är snygg, t ex punkare, och kostymnissar tycker jag är ful, så kan jag känna mig snygg även om kostymnissarna dissar en.

om jag känner att jag är snygg enligt kostymnissarna, men vill bli uppskattad av punkarna, känner en sig bara fånig.


Javisst. Det jag skrev ovan är en grov generalisering. Vi bryr oss olika mycket vad olika personer i omgivningen tycker.

Och för att återanknyta till det jag sagt tidigare: Heterosexuella män lär i allmänhet bry sig mer om vad kvinnor tycker om dem än vad andra män tycker om dem (om vi pratar attraktionsvärde alltså).

#266  Sv: Mogna mäns marknad? ByggareBob
2008-05-28 19:54:50

DN hade tidigare en chatt med en "nätdejtingexpert":

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2451…

Som alltid kan man ju diskutera det statistiska underlaget, men lite lustigt är det ju ändå: Yngre kvinnor frågar hur man blir av med män, medans äldre kvinnor frågar hur man träffar dem.

(Sedan kan man ju också konstatera att män, oavsett ålder, också frågar hur man träffar kvinnor.)

#267  Sv: Mogna mäns marknad? Gullegubben
2008-05-28 21:27:30

"Vilken nätdejtingsajt tycker du är bäst? Mest seriös? Tack!

Betalsajterna brukar generellt ha fler och något fler seriösa medlemmar än gratissajter. Seriösa likväl som oseriösa finns dessvärre överallt."

Finns det sajter som tar betalt av kvinnor?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?