feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Extremt våld på nätet - "bara" för killar?


Gå till senaste inlägget#1  Extremt våld på nätet - "bara" för killar? bjornsdotter
2007-11-21 06:38:09

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&…

Idag är det en artikel i DN om sk snuff-movies och dyl på nätet.
(Verkliga avrättningar, verkliga våldtäkter osv).

I artikeln skrivs att det "med största sannolikhet är främst tonårspojkar som tittar på detta." Hur vet man det? Eller är det bara något man antar? Att det flesta tjejer aldrig skulle vilja se något sånt?

Men om det stämmer, vad beror det i så fall på?

#2  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? bjornsdotter
2007-11-21 06:49:42

Själv gissar jag att många tonåringar (av båda könen?) tittar någon gång av ren nyfikenhet. (Hur makabert det än kan verka).
Men jag har svårt att tro att det stora flertalet skulle inspireras så mycket av det att det påverkar dem i vardagen, att de börjar behandla sin omgivning illa och/eller börjar fantisera om att göra samma sak som på filmsnuttarna. (Som antyds i artikeln).

Om ungdomsvåldet ökar, sexuella övergrepp bland ungdomar ökar osv, måste man väl titta på orsakerna till detta hos förövarna? Nästan alltid finns det väl någon form av problematik med i bagaget. Den 18-årige massmördaren i Finland var väl inte direkt frisk och välmmående (frågan är snarare hur medvetna omgivningen var om hans problem.)

Vad jag menar att de som verkligen begår grova övergrepp mot sin omgivning, kanske hade gjort det ändå. Utan Internet och snuff-movies. Många ungdomsbrottslingar (våldsbrottslingar) är väl inte ens de som använder Internet mest...

#3  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? bjornsdotter
2007-11-21 06:54:12

Och det här med "våldsam manlig sexualitet" är ju något som faktiskt verkar glorifieras i många militära kretsar och i viss mån i porren - men hur vanligt är det bland "vanliga" ungdomar i Sverige? Min upplevelse är att sådana åsikter (och beteenden) främst frodas i vissa (ofta utsatta) grupper och knappast kan ses som norm bland dagens svenska ungdomar. Har jag fel?

#4  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? bjornsdotter
2007-11-21 06:55:20

Vissa (ofta utsatta) "subkulturer" menar jag egentligen.

#5  Utdrag från en annan artikel i DN: bjornsdotter
2007-11-21 07:04:52

"Det är främst pojkar i de yngre tonåren som besöker vålds- och sexsajterna. Det visar de få undersökningar som hittills har gjorts.
Våld och brutalitet hör till "guttekulturen", enligt de norska massmedieforskarna Taran Björnstad och Tom Ellingsen. De har djupintervjuat tjugo pojkar och tjugo flickor i åldern 12-15 år.

Flickorna i studien var helt ointresserade och lite uppgivna inför pojkarnas böjelser. Men killarna skickade länkarna till de kontroversiella sajterna mellan sig, och tittandet skedde ofta i grupp.

"Detta fungerar som en sorts mandomsprov", skriver forskarna. "Det gäller att skaffa sig referenser som ger inträde till ungdomskulturen och pojkmiljöerna."

Just i förpuberteten är pojkar extra "hudlösa", förklarar Carl-Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet. Han har i många år arbetat inom Bup Elefanten (Barn- och ungdomspsykiatrin), en mottagning där man dels hjälper barn och ungdomar som har utsatts för våld eller sexuella övergrepp, dels behandlar unga förövare.

- Det är främst problemtyngda killar som söker sig till medievåldet och våldsporren och fastnar där, och de är också de mest sårbara för påverkan. Vuxenvärlden skyddar dem inte mot den exponering som förvärrar deras problem, och det är ett svek - för att inte tala om hur deras offer drabbas, säger Carl-Göran Svedin."

#6  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? Sinderella
2007-11-22 08:47:45

Är det inte fler killar än tjejer som ser på och leker "Jackass" också?

#7  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? Blindalina
2007-11-22 09:53:14

jag vet inte, jag tycker det är obehagligt. jag har hört om några tjejer som kollar på det för att det är "coolt" typ.
men jag tycker hela grejen är obehaglig. är jag för känslig?

#8  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? Kalle
2007-11-22 09:57:46

#1:
I artikeln skrivs att det "med största sannolikhet är främst tonårspojkar som tittar på detta." Hur vet man det? Eller är det bara något man antar? Att det flesta tjejer aldrig skulle vilja se något sånt?

"med största sannolikhet" antyder väl att man egentligen inte vet, utan bara gissar utifrån fördomar och förutfattade meningar. Annars borde det väl inte vara svårare att undersöka det här än så mycket annat som kollas upp?

Och jag tror att "de flesta killar" heller aldrig skulle vilja se något sådant. Men att i gruppen som faktiskt ser det så är killar förmodligen överrepresenterade. (Håller med om första meningen i inlägg #2.)


#3: Håller med.

#5:
Flickorna i studien var helt ointresserade och lite uppgivna inför pojkarnas böjelser. Men killarna skickade länkarna till de kontroversiella sajterna mellan sig, och tittandet skedde ofta i grupp.

Sådana här formuleringar stör jag mig på! Vilka är "killarna" som avses? Är det alla killarna i undersökningen? Eller är det en liten grupp som faktiskt tittade på de här sajterna?

#9  #7 Kalle
2007-11-22 10:02:02

Isåfall är jag också för känslig.
Jag tycker det är jävligt obehagligt när riktiga människor dör i media överhuvudtaget, t ex när Aktuellt envisas med att visa videos med stridsvagnar som exploderar eller folk som drunknar som de kommit över.
Eller när de trycker upp kameran i näsan på folk som precis förlorat anhöriga i olyckor, katastrofer eller attentat...

#10  Rapport Tass
2007-11-22 10:33:42

Den undersökning som citeras i DN-srikeln i #5 verkar vara "Nettsvermere", kan hämtas som pdf från norska Medietilsynet: http://film.medietilsynet.no/Nyheter/1035535726

#11  ursäkta Tass
2007-11-22 10:34:53

"srikeln" är en lätt dyslektisk omskrivning av "artikeln"

#12  # 8 Blindalina
2007-11-22 10:48:01

Det är sant.

Men det är ju också sanning i det här med "mandomsprov"- att frossa i äckligheter och våld i puberteten och skicka runt såna länkar mellan sig är väl ändå rätt vanligt.

#13  Blindalina #12 Kalle
2007-11-22 11:33:07

"Det är sant."

Vilket? Inlägg 8 var ganska långt. ;-)

Hur det är med mandomsprov vet jag inte. Jag känner inte så många tonårskillar längre så jag har väl mest samma fördomar som alla andra.
När jag var i puberteten fanns inte internet, de flesta tyckte, och medgav, trots allt att Motorsågsmassakern och Freddy Kruger var ganska läskiga. Och porr på den tiden bestod mest av foton på enbart kvinnor, som oftast t o m fortfarande hade trosorna på sig. Samlagsbilder existerade knappt, och rakade underliv, analsex gangbang och sprut i ansiktet var nästan inte uppfunnet...

/Kalle, "trött, fet och 40..." ;-)

#14  Kalle bjornsdotter
2007-11-22 12:22:26

Jag håller med dig om att det först låter som om det rör alla, eller de flesta, tonårspojkar.

Men senare i artikeln framgår ju just att det främst är pojkar med olika typer av problem som konsumerar den här typen av bilder och filmer på Internet. (Men det är också då det kan bli farligt).

Dvs de som är minst benägna att börja fantisera om att våldta eller mörda i verkligheten, är också minst benägna att titta - och roas - av sådana filmer. Men jag kan tänka mig att helt vanliga och hyfsat välmående Kalle och Ali och Lisa Svensson, tittar "någon gång" av nyfikenhet, utan att för den skull påverkas nämnvärt eller tänka: "wow, vad häftigt!"

Jag tycker att filmerna är obehagliga och att de som verkar "fastna" för dem eller imponeras/inspireras av dem, absolut bör synas i sömmarna. Men samtidigt är det - i vanligt ordning - viktigt att vuxenvärldens "moralpanik" inte går över styr. Om man kommer på en tonnåring med att konsumera denna typ av material bör man t ex börja med att fråga varför, vad det är som lockar, ta en diskussion med tonåringen och inte det första man gör tänka: "hjälp! Min son/dotter kanske kommer bli våldtäksman/massmördare!"

Problemet ligger väl snarare i att redan problemtyngda ungdomar ofta lämnas vind för våg och då kan bli farliga för sig själva och sin omgivning - oavsett om de kollar på "snuff movies" eller inte.

#15  björnsdotter default
2007-11-22 21:24:21

Det intressanta här är väl det du själv citerar i #5: "Det är främst problemtyngda killar som söker sig till medievåldet och våldsporren och fastnar där, och de är också de mest sårbara för påverkan. Vuxenvärlden skyddar dem inte mot den exponering som förvärrar deras problem, och det är ett svek - för att inte tala om hur deras offer drabbas, säger Carl-Göran Svedin."

Det är alltså en viss sorts killar som det är frågan om. Uppenbarligen får de heller ingen hjälp av de vuxna i sin närhet, trots att de är problemtyngda. Var är vårdnadshavarna i dagens samhälle? Varför skaffar folk sig barn när de uppenbarligen inte tar ansvar för dem?

#16  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? MariaBystrom
2007-11-23 17:23:21

Jag tycker denna debatt om skylla på våldstittande bara är en upprepning av tidigare års moraliska panik. Tröttsam.

Vem minns inte studio S och Motorsågsmassakern?

http://tinnitussans.blogspot.com/2007/11/hnge…

#17  # 16 Blindalina
2007-11-23 17:27:08

men det är ändå snuff movies.

Tycker du det är en bra idé om övergreppen på Bobby, pojken i Småland, hade filmats och sålts över världen som Snuff Movie?

Jag tycker det är heläckligt.

#18  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? Blindalina
2007-11-23 17:29:02

alltså jag tycker att filmade övergrepp från verkligheten är reella övergrepp från tittaren, i allt från pedofili till snuff. jag förstår inte hur man inte kan tycka det riktigt.

#19  Finns det snuff movies? Henrik
2007-11-23 17:36:46

Så vitt man vet finns det inga snuff movies. Ändå har folk i säkert hundra år förfasat sej över dom. Det tycker jag är märkligare än att extrema vålds, äckel-, skräck- och sexscener utövar stark dragning på många.

#20  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? ByggareBob
2007-11-23 18:12:34

Jag är uppvuxen i trygg övre medelklassmiljö och är lite skeptisk till slutsatsen att det bara skulle vara problemtyngda tonårspojkar som tittar på sådant här.

Jag är så gammal att det inte fanns internet när jag var i den här åldern, men bland oss grabbar cirkulerade en hel del videofilmer och porrtidningar som var den tidens motsvarighet till dessa internetfilmer. Våldtäkter eller våldsporr fanns inte, men skräckflmer, "riktigt våld" och _mycket_ äcklig porr fanns i massor.

Så vitt jag vet var det ingen som tittade på det här i sin ensamhet, utan det tittades alltid på i grupper - naturligtvis bara killar. Precis som skrivs i #5 var det dels nyfikenhet, men framför allt ett mandomsprov att kunna titta på så äckliga filmer som möjligt.

Tjejerna var så vitt jag vet inte intresserade och om några tjejer var med gick de snabbt ur rummet när de här filmerna kom fram.

Att äga och uthärda de här filmerna gav status i killgänget och status i killgänget ökade naturligtvis chanserna hos tjejerna. Vill man hårddra det hela kan man säga att ju mer våldsfilm man uthärdade på desto mer ökade chanserna att få ligga. Jag betvivlar att detsamma gällde för tjejerna. :-)

#21  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? Blindalina
2007-11-23 18:30:33

och vad resulterar detta i?

#22  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? Blindalina
2007-11-23 18:31:15

alltså jag undrar verkligen.

#23  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? Escapist
2007-11-23 19:45:42

Personligen har jag fått en ny uppfattning om hur bräcklig människokroppen är, om vår dödlighet och hur meningslöst och brutalt krig är, genom att se några sådana här klipp. Små trevliga uppmaningar om att använda bilbälte från Socialstyrelsen är ingeting mot bilder av olyckor. Men det är kanske bara jag. Och jag är förstås inte 13 år längre, så jag kan hantera bilderna på ett helt annat sätt.

Uppenbarligen finns det mycket machokultur kring de här bilderna och de kan säkert ha negativ inverkan på barn. Men samtidigt undrar jag om det inte finns en annan sida på tjejers undvikande av relativt ofarligt äckel och slapstick. Är det inte att följa normer om att vara inte ta plats, inte störa någon, vara städad och uppfostrad, vara förståndig, ta sig själv på allvar, etc, etc. Jackass är idiotiskt, ja, men det är medveten idioti som skiter i vad andra tycker och som testar personliga gränser som samtidigt inte utsätter någon annan för någon skit. Är det bara jag som tycker att tjejer skulle kunna släppa loss lite mer på det sättet?

#24  Escapist och alla! MariaBystrom
2007-11-23 20:04:58

Det ligger absolut någonting i det du säger. Jag resonerar liknande.

Själva debatten har vi haft i trygghets-Sverige förr. Same same same argument.

Men våld existerar tyvärr hur hemskt det än är. Kan erkänna att jag aldrig sett dessa live-bilder men att det skulle vara orsaken till våld och elände har jag svårt att se.

Som gammal skräckfilmsnörd ( och svar ja, jag var ofta ensam tjej i gänget om det nu ska ha någon betydelse...) tycker jag att det är alldeles för lättköpt! http://tinnitussans.blogspot.com/2007/11/hnge…

#25  Sv: Extremt våld på nätet - "bara" för killar? MariaBystrom
2007-11-23 20:25:45

.. . Lättköpt = alltså att ungdomar skulle ge sig ut och spöa oskyldiga eller våldta kvinnor på grund varandra att de haft möjligheten att titta på datorn.

Det rent könsmässiga i att glo på "verkligt" våld ser jag inte heller. Tvärtom. När jag jobbade med frågor som rör unga tjejer med självkskadebeteende så såg jag dock bilder som skulle få det mest hårdnackde minigrabbsen att svimma. Dock så handlade det om vad tjejer gjorde mot sig själva och orsaken var inte internet utan att de mådde dåligt innan och redan där var mottagliga för denna typ av information.

Och hur gärna jag än skulle vilja stänga ner varenda pro-anasida som finns så går det inte. Tror inte på censur i längden.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?