feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Petra Östergren, en ärlig feminist!


Gå till senaste inlägget#1  Petra Östergren, en ärlig feminist! David M
2004-01-07 12:36:57

"Jag är inte längre intresserad av enkla lösningar på svåra, komplicerade problem. Jag tror att vi måste acceptera att människor helt enkelt inte alltid är goda och snälla mot varandra, att kvinnor inte är det,[...] Framförallt är jag inte längre intresserad av den typen av selektiv solidaritet som idag bedrivs av kvinnoföreningar och stat vad gäller frågor kring misshandel och sexuella övergrepp."

"Det var radikalfeminister som började tala om våldtäkt, incest och misshandel. Det var främst radikalfeminister som startade kvinnorjourer och våldtäktsjourer, som lobbade gentemot politiker för att få till stånd lagändringar och uppbyggnanden av olika hjälpinstanser. De andra stora feministiska ideologierna; den liberala feminismen, den marxistiska, psykoanalytiska, socialistiska, existensialistiska och postmoderna, har föga brytt sig om frågan. Jag tror dock att det är dags att börja lämna den radikalfeministiska analysen av "männens" våld – samtidigt som vi ger credit åt den radikalfeministiska rörelsen och individerna."

Snygg analys!

#2  Mjo.. Lars
2004-01-07 13:00:28

..hennes resonemang är i alla fall intressant. Frågan är hurpass mycket feminist man är om man inte ser ett likhetstecken mellan mäns makt och mäns våld mot kvinnor.

Hela artikeln:
http://www.petraostergren.com/svenska/artikla…

#3  Lars David M
2004-01-07 13:31:14

Feminister säger ju gång på gång att feminismen inte har EN åsikt. Så fort man säger t ex "feminister tycker så" "feminister tycker si" så säger de ju jämt att feminismen inte vilar på en allmänt vedertagen grund. Dock så håller jag inte med det, jag anser att feminismen mer eller mindre ser likadan ut oavsett vad man som feminist kallar sig. Allt vilar ju på patriarkatsteorin.

Petra Östergren är nog mer antifeminist fast hon inte vet om det. Hon och hennes kollega Don Kulick på Stockholms universitet har skrivit massor intressant i ämnet feminism. Jag ser de båda som mer Queer-teoritiker än feminister. Jag har läst mycket intressant saker från de två där de t ex berättar om den hätska stämning som uppkommer på feministmöten (sektmöten??) om man ifrågasätter de vedertagna teorierna om mäns våld, porr, patriarkatet. Har en känsla av att hela kvinnorörelsen har lätt för att bli sektlik. Det är lätt att det blir så när man endast träffar likasinnade under långa perioder. T ex alla deras helgmöten de har på kursgårdar och dylikt. Med 100-150 kvinnliga feminister på ett och samma ställe under ett par dagar så är det lätt att de till slut blir som religiöst samfund som vill frälsa världen från satan. (läs mannen)

#4  Ja Annica
2004-01-07 18:12:08

Jag ser också Petra Östergren som antifeminist som av någon anldening kallar sig feminist. Camille Paglia är ett annat exempel.

#5  Hmm... MrG
2004-01-07 19:08:42

Petra Östergren är ett föredöme för andra feminister snarare än en antifeminist.

If you cant beat them, join them.

MrG - Numera ultra-feminist.

#6  feminist Loke
2004-01-07 23:50:58

Antifeminister är emot feminismen, då Petra kallar sig feminist så tror jag inte hon är emot den... Däremot så håller hon inte med om saker som många inom den feministiska rörelsen gör. Det gör henne inte till mindre feminist. Sen att radikalfeminister(?) som Annica inte vill kännas vid henne är en annan sak...

#7  Östergrens feminism. Catharina
2004-01-08 01:32:25

Loke, man behöver långt ifrån vara radikalfeminist för att inte hålla med Petra Östergren.

Jag har läst mycket om och med Petra Östergren och medan jag tycker att hon har sina poänger så tycker jag väldigt mycket hon skriver och tycker är direkt konstigt vilket mest har med hennes sexradikalism att göra. (Jag tänker inte redogöra för vad som är vettigt och ovettigt här). Antingen (hoppas jag) blev hon felciterad i tidningen Amelia när de gjorde en kort intervjuv med henne, där sa hon nämligen att sexualiserat våld överhuvudtaget inte har med genussystemet (läs patriarkatet) att göra utan att våld överhuvudtaget har att göra med att människan helt enkelt är ett våldsamt djur!!!!!
Helt otroligt tycker jag. Efter det citatet så tar jag mycket av det hon skriver och tycker med en nypa salt.

Hade jag själv som feminist blivit "hyllad" av David M och andra män som inte annars har speciellt mycket till övers med feminismen och ibland vad jag skulle vilja kalla direkt skrämmande sexistiska åsikter så skulle jag grundligt ifrågasätta "min" feminism.

Andra feminister (ofta för att inte säga alltid) väldigt okritiska till porr och prostitution som verkar vara omtyckta av män med i mina ögon tveksam kvinnosyn är Petra Meyer, Gunilla Falk och Margareta Rönnberg.

Petra Meyer tycker jag kan ha sina poänger, de andra två, speciellt den sistnämda har jag inte mycket till övers för, feminister eller inte.

#8  Ord föll bort Catharina
2004-01-08 01:34:37

Andra feminister SOM är (ofta för att inte säga alltid)

#9  Rättelse Catharina
2004-01-08 01:38:44

De tre sistnämda feministerna har i huvudsak debatterat just PORR inte prost.

Lika bra att rätta mig själv så att jag inte får det slaget i huvudet...

#10  konstigt David M
2004-01-08 02:38:17

Ser du det som din uppgift som feminist att ha motståndare? Om Petra eller någonannan feminist säger någongting jag tycker är vettigt så hyllar jag det. Menar du vidare att man som feminist inte kan tycka att våldutövning beror på att människan är våldsam av naturen. Jag säger inte att jag tycker så, bara undrar vad du tycker.

#11  åsikter Loke
2004-01-08 07:24:55

"Loke, man behöver långt ifrån vara radikalfeminist för att inte hålla med Petra Östergren." Det kan du säkert ha rätt i, jag har ingen koll alls på henne, bara läst ett par artiklar.

Å andra sidan så är jag rätt like Josefine på en punkt, jag bedömer inte en artikels trovärdighet efter hur trovärdig författaren är utan hur trovärdig artikeln är. Om man förutsätter att ens meningsmotståndare alltid har fel blir det svårt att få nya perspektiv och ideer!

Jag tycker att man alltid ta det man läser med en nypa salt, å andra sidan så gäller det att ha ett öppet sinne och inte direkt tycka att en person har fel om den säger något som går emot något man tror på, tror det var Aristoteles som sa att man ska ifrågasätta allt man tror på, när man kan argumentera för flera olika synsätt och förklarara vad som är bra och dåligt med dem, då står man på stadig mark.
Att verkligen göra så är svårt, jag är inte 100% säker på alla mina åsikter.

Många antifeminister (och feminister) blir väldigt lätt låsta i sina positioner som om det vore nån slags skyttegravskrig. Jag tror inte att feminister och antifeminister ligger så väldigt långt ifrån varandra. Visste, det finns ett par grundläggande skillnader i vad vi accepterar som sanning men att anklaga varandra för att vara nazister och onda människor leder ingestans.

Allt det här var inte riktakt mot Catharina.

#12  Det är.. Lars
2004-01-08 07:50:21

..i alla fall en annorlunda approach, att bedöma en författares trovärdighet utifrån vem som gillar atikeln/håller med om artikeln. Om Petra Östergren skriver 2 artiklar, där jag gillar den ena och ogillar den andra, är hon tillbaks på ruta noll i dina ögon? Och om jag gillar båda så är hon på ruta -2 i trovärdighet? Intressant bedömningsgrund, så att säga.

Om någon skriver en artikel om invandrare och överrepresentation vid brott, och rasister råkar gilla artikeln, gör det den mindre sann? Stämmer den mindre med verkligheten? Är den mindre trovärdig? Eller handlar det om att läsa artikeln och bedöma den utifrån dess innehåll?

#13  David! Bobby
2004-01-08 16:50:19

Jag har läst mycket intressant saker från de två där de t ex berättar om den hätska stämning som uppkommer på feministmöten (sektmöten??)

Länkar?

#14  bobby David M
2004-01-08 18:29:35

Hittade mycket i intervjuer med henne i bang och dylikt...ska försöka se var jag läste det där exakt..

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?