feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ungdommar föredrar förlegade könsroller.


Gå till senaste inlägget#1  Ungdommar föredrar förlegade könsroller. Striker
2007-10-20 11:12:02

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298…

Jag tycker den här artikeln är intressant på många sätt.
Om man "skrapar lite på ytan".
- Ungdommar som föredrar mer utpräglade könsroller.
- Man försöker bestämma vad ungdommarna tycker:
"Det är synd för det leder till att man missuppfattar varandra. Jag tror inte att det som de här tjejerna ger uttryck för avspeglar sig i vad de egentligen tycker och tänker."
-"I ett samhälle med en ständig debatt om jämställdhet väljer dessa ungdomar i stället förlegade könsroller."

Min slutsats är bl a att ungdommarna har insett att när det gäller sex/relationer så är det mer gynsamt/roligt/trevligt att "ha/använda" "förlegade" könsroller. Och jag gissar också att detta kommer att följa med upp i vuxen ålder. Var händer med vårt "jämställda" samhälle, när det i praktiken är dessa värderingar som gäller. Ingenting eftersom det inte är någon skillnad på idag. Om man bara "skrapar lite på ytan".

#2  Sv: Ungdommar föredrar förlegade könsroller. bjornsdotter
2007-10-20 11:26:13

Skilj på ungar och Stureplansungar. Bland Stureplans-wannabees och dyl råder en ganska konservativ kultur (tjejer ska vara sexiga men inte ta plats på andra sätt, typ) och har alltid gjort. Det är alltså intet nytt under solen. Det är inte dagens 18-19-åringar som har "skapat" eller "återgått" till detta - de hakar bara på en trend som redan finns.

Könsroller finns naturligtvis bland andra ungdomar också, men att de skulle vara starkare idag än för 10-15 år sen? Knappast. Medvetenheten om feminism och könsroller har aldrig varit så stor som idag. När jag var tonåring för 15 år sen, var feminism närmast ett skälsord, osv.

Jag har en kusin som är 17, hon och hennes vänner känner inte alls igen sig i "Stureplanskulturen" (men självklart är de inte helt befriade från könsroller för det.)

Felet artikelförfattaren gör är att hon tycks tro att alla 16-25-åringar är som en liten klick runt Stureplan.

#3  Sv:Jag ser en gammal Sinderella
2007-10-20 13:06:41

hederlig moralism i de vuxnas attityd. Man "missuppfattar varandra" och "tjejerna ger uttryck för" är citat som signalerar att inte ens den delen av vuxenvärlden som får betalt för att arbeta med ungdomar kan se det självklart att en tjej ska kunna gå naken utan att någon får ha sex med henne mot hennes vilja.

Ja, jag tycker också att det är överdrivet att gå på fest i enbart BH och trosor. Jag undrar dessutom väldigt mycket hur de löser det nu när det börjar bli kallt, har de overaller (sådana om barn brukar ha) ovanpå, eller långa varma pälsar av mink el.dyl?

Men jag tycker inte att "lättklädd" är något bra begrepp att använda överhuvudtaget, det är diffust och godtyckligt.
Vissa tycker att t.o.m tjejer i jeans och halternecklinnen är lättklädda.
Andra tycker att tjejer i korta kjolar är det, även om de har leggings under. Man borde genomgående ha använt uttrycket "enbart underkläder" i texten istället för det förhatliga ordet lättklädd. När en vuxen person säger att "lättklädda" tjejer sänder ut signaler är man ute på tunn is, väldigt tunn.

Vidare tror jag också att det är en väldigt speciell kultur runt Stureplan. Många har säkert vuxit upp i tron att allt går att köpas, att gräddfilen är öppen överallt, att de har någon sorts diplomatisk immunitet o.s.v, en sorts värdsfrånvänd inställning helt enkelt.

Men jag blir ändå alldeles kall av fasa när en vuxen person ska komma och definiera jämställdhet mellan könen utifrån deras utseenden.
Tror hon att Söderkidsen, de som oavsett kön har converse, Cheap Monday-jeans, halvlångt färgat hår o.s.v automatiskt alltid har en fräschare syn på kön enbart p.g.a hur de ser ut?

Tror hon att en redlöst berusad söderböna aldrig får en penis instoppad i ett hål mot sin vilja?

Tror hon att inga tjejer (eller killar) har gruppsex mot sin innersta vilja på söder enbart för att "alla andra har det" eller för att "det

hör till."?

Tror hon att tjejer aldrig känner sig skyldiga att ställa upp på sex för att visa sin tacksamhet åt den där indiekillen som erbjöd henne en sovplats efter konserten på källarpuben?

#4  Tro inte på allt snack! Henrik
2007-10-20 15:29:23

Läsare älskar att förfasa sej. Därför skrivs det massor som folk kan förfasa sej över. Ofta har det mycket lite med verkligheten att göra.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?