feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Anders borg är 100% feminist


Gå till senaste inlägget



#1  Anders borg är 100% feminist divad
2007-10-17 16:24:00

"Feminism är en av de mest naturliga poltisiska målsättningarna man kan ha", skriver Borg bla.

http://www.aftonbladet.se/kvinna/article1021632.ab

#2  Sv: Anders borg är 100% feminist RasmusS
2007-10-17 18:27:39

Jag tror inte han vet vad feminism innebär i och med att det inte finns någon definition av feminismen som feministerna själva skriver under på. I alla fall verkar det så.

Dessutom är det rätt skrämmande. Han hade ju lika gärna kunnat säga att kristendom eller islam är en av de mest naturliga poltisiska målsättningarna man kan ha. Jag tycker inte att religion har i politiken att göra och tyvärr påminner feminismen mest om en religion i dagsläget. Jag skriver alltså inte detta för att provocera utan för att det är min uppriktiga bild av feminismen. Var jag fått den bilden i från? Feminister så klart.

#3  Men divad
2007-10-17 18:31:26

Om han påverkas starkt av Nina björk och beskriver att kvinnornas frihet i samhället begränsas av könsmaktstrukturerna så verkar han ändå vara lite insatt i feminismens kärna.

#4  Sv: Anders borg är 100% feminist Escapist
2007-10-17 18:38:01

Hans ekonomiska politik lämnar en del att önska, men feminismen låter bra.

#5  Divad RasmusS
2007-10-17 18:54:28

Jo, fast jag tror att de flesta känner till feministiska påståenden om könsmaktsordningen utan att för den skulle riktigt förstå den. Dessutom har det ju länge varit på mode att som politiker kalla sig för feminist även om ingen enhetlig bild finns på den och därmd kan denna definition betyda lite vad som helst beroende på vad man själv väljer att stoppa in i den.

Lite insatta i feminism är nog de flesta som inte levt under en sten i Sverige. Men att kalla sig för feminist verkar ju i alla fall mer eller mindre sakna innebörd och reell betydelse mer än att man som politiker kan plocka popularitetspoäng genom att kalla sig för det. För det är ju trots allt så att de flesta, feminister och ickefeminister, är för jämställdhet och många tror felaktigt att feminismen handlar om båda könen när den i princip bara handlar om ett kön, dvs kvinnan. Så tror folk att feminsim är samma sak som kampen för jämställdhet så är det klart att folk kallar sig för feminister. jag tror dock att om de djupdök ett tag i feministiska skrifter och diskussioner med feminister så skulle väldigt många av dem so i dag lite slarvigt kallar sig för feminister sluta att kalla sig för det.

De kvarvarande feministerna skulle nog bli glada i och med att de slapp de så kallade kvasifeministerna men feminismen skulle förlora makt så jag vet inte om det ligger i feminismens intresse att bli av med de icke renläriga feministerna.

#6  Sv: Anders borg är 100% feminist Escapist
2007-10-17 19:14:46

RasmusS sa:
Dessutom har det ju länge varit på mode att som politiker kalla sig för feminist även om ingen enhetlig bild finns på den och därmd kan denna definition betyda lite vad som helst beroende på vad man själv väljer att stoppa in i den.

Det motsäger ditt påstående att feminism skulle vara dogmatiskt som en religion. Det finns en del likriktning och vissa politiska intressen har försökt ta patent på feminism, men det händer med de flesta ideologier och idéer som politiker rör vid. Sådant blir lätt meningslösa etiketter eller onödig polarisering.

RasmusS sa:
...många tror felaktigt att feminismen handlar om båda könen när den i princip bara handlar om ett kön, dvs kvinnan.

Du får skilja på de som utesluter eller nedvärderar män, och de som främst kämpar för kvinnor. De senares kamp är inte direkt uteslutande mot män, precis som svartas kamp mot rasism inte direkt utesluter asiater. Om det råder en brist på folk som kämpar för mansfrågor kanske det är läge att engagera sig istället för att klaga?

#7  Escapist RasmusS
2007-10-17 19:47:31

Escapist sa:
Det motsäger ditt påstående att feminism skulle vara dogmatiskt som en religion


Faktiskt inte även om jag kan förstå hur du tolkar det som det. Dogmatisk var ditt ord, inte mitt. Likheten med religion är att de religiösas tro inte behöver bevisas. Det räcker med att läsa de egna subjektiva skrifterna som bevis för sin föreställning.


Självklart gör jag skillnad. Det är väl just det som är min poäng, feminister är individer mer än en grupp, i alla fall om man ska tro feministerna själva. Detta gör feminismen till en fernissa, men vad som gömmer sig under ytan är svårare att veta. Vad gömmer sig under ytan hos Borg tex?

Det är därför jag inte ser så mycket värde i beteckningen feminist, för den säger så oerhört lite om personen och vad h*n tror på.

Borg säger att han är feminist ändå är jag rätt säker på att en drös av feminister enbart skulle se honom som en kvasifeminist. En person som säger det han tror folk vill höra för att plocka poänger.

Men jag är självklart öppen för att jag kan ha fel.

Escapist sa:
Om det råder en brist på folk som kämpar för mansfrågor kanske det är läge att engagera sig istället för att klaga?


Det har inte slagit dig att det kanske är just det jag gör? Kanske skulle man se till att i alla fall fråga först innan man kommer med insinuationer? Men jag tog inte illa upp så vi kan lämna detta där hän :)

#8  divad Gullegubben
2007-10-18 09:00:25

"Feminism är en av de mest naturliga poltisiska målsättningarna man kan ha", skriver Borg bla.

Jag tror att han är fullblodsfeminist. Han har ju helt klart fattat att feminism inte har någon "objektiv" betydelse som ligger utanför den enskilde feministens tolkningsföreträde.

Det han säger är att "MIN FEMINISM är en av de mest naturliga poltisiska målsättningarna man kan ha" och hans uttalande kan bara uppröra personer som tror att begreppet feminism har någon form av objektiv betydelse.

#9  Sv: Anders borg är 100% feminist Gullegubben
2007-10-18 09:00:59

"uppröra eller engagera"

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?