feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

omvända roller- hur kul var det?


Gå till senaste inlägget#1  omvända roller- hur kul var det? TheCarolinch
2007-10-12 11:46:07

en liten spinn-off-tråd från ksm-tråden.

http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_9890987.asp

tror ni dessa män kände sig glada och bekräftade?

#2  Sv: omvända roller- hur kul var det? bjornsdotter
2007-10-12 12:36:23

Ok Caro, du fattade min hint där :-)
(Att starta en ny tråd alltså, som lata jag inte orkade ta tag i just då).

Tycker att fenomenet i sig är intressant. När kvinnor till viss del tar över mansrollen, tar de även över de beteenden som är respektlösa och negativa? Varför?

Ett skäl kan vara att avväpna. Att inte känna sig i underläge gentemot män, (många kvinnor gör detta åtminstone fysiskt). Tvärtom ta överläget.

Ett annat kan vara att de spelar på den gamla mossiga och felaktiga föreställningen att män alltid tar raggande och påstridiga kvinnor som en komplimang i vilket fall som helst. Oavsett om dessa kvinnor är dubbelt så gamla och kanske har sett sina bästa dagar (ursäkta beskrivningen, men "tantslem" förtjänar det faktiskt, liksom gubbslem).

Inget av detta är naturligtvis en ursäkt. Jag försöker bara sätta mig in i hur dessa kvinnor tänker och fungerar. Likaså de som t ex åker ner till Gambia och köper sig en afrikansk tonåring för en natt eller en vecka.

Vad vill de uppnå? Jämställdhet?

#3  1# The Carolinch Striker
2007-10-12 12:42:00

Jag har själv gått från kille utan uppmärksamhet till kille som attraherar kvinnor. På köpet kom "tantslem". Var det kul ? Nej, stortproblem, nej. Något som får mig att må dåligt, nej.
Det visar på stort oförstånd och onsynliggörande att jämföra detta problemet med att inte kunna attrahera en partner.
Och jo, det ger sexuell bekräftelse.

Ungefär som att en kampsportare tycker att kvinnor som gnäller på misshandel är löjliga. För lite blåmärken har ingen dött av.

#4  Sv: omvända roller- hur kul var det? Escapist
2007-10-12 13:22:36

Jag har blivit tafsad på några gånger också, och det var inte hotfullt eller kränkande, av förklarliga skäl. Jag och mina vänner hade mest kul åt det. Det var inte en komplimang, men inte en förolämpning heller. Jag antar att kunna värja sig gör det. Men samtidigt finns det inte så mycket att göra åt att få sin sexualitet ifrågasatt när man handgripligen tackat nej, eller kvinnan hämtar vakter och påstår att det var jag som tafsade på henne.

bjornsdotter sa:
Tycker att fenomenet i sig är intressant. När kvinnor till viss del tar över mansrollen, tar de även över de beteenden som är respektlösa och negativa? Varför?

För att kvinnor också är människor? Jag skulle bli mycket förvånad om några är ute efter att lära någon en feministisk läxa. Den uppenbara förklaringen är att de vill ha sex med unga, attraktiva personer och gör som andra gör.

#5  Sv: omvända roller- hur kul var det? Tass
2007-10-12 13:30:38

Artikeln tillsammans med flera i samma serie har diskuterats i flera trådar tidigare, lämpligt sökord "tantslem"

#6  #2 bjornsdotter MartinK
2007-10-12 14:18:00


Tycker att fenomenet i sig är intressant. När kvinnor till viss del tar över mansrollen, tar de även över de beteenden som är respektlösa och negativa? Varför?


Det är inte alls förvånande tycker jag, tvärtom, alla beteenden har positiva och negativa sidor och det är inte alls konstigt att man får med båda när man börjar ägna sig åt beteendet.

Jag har påtalat det i andra trådar att orsaken till att män gör övertramp är att det är en naturlig följd av att man är den aktiva parten. Då har det ifrågasatts av feminister som menar att det inte alls blir så, man behöver inte vara aktiv och begå övertramp, men här har vi ett tydligt exempel på att det är så..Ett skäl kan vara att avväpna. Att inte känna sig i underläge gentemot män, (många kvinnor gör detta åtminstone fysiskt). Tvärtom ta överläget.


Säkert kan det vara ett skäl, jag är övertygad om att det är orsaken till att män gör så, för att försöka få ett övertag.
Den aktiva hamnar ju automatisk i ett underläge eftersom den aktive ju är den som visar intresse och utsätter sig för risken att bli nobbat. Att på detta sätt göra övertramp är säkert ett sätt att hantera avspisningen (det är lättare att bli avspisad om man varit medvetet otrevlig).

#7  Sv: omvända roller- hur kul var det? MartinK
2007-10-16 14:05:39

Puffar upp den här tråden lite, tycker det finns många intressanta frågeställningar här..

#8  Sv: omvända roller- hur kul var det? Blindalina
2007-10-16 14:17:22

varför ska en ens ifrågasätta att nån känner sig kränkt?

om nån känner sig kränkt så gör den det.

#9  #8 Blindalina MartinK
2007-10-16 15:20:01

Det är inte kränkningen i sig jag ifrågasätter eller vill diskutera. Snarare t.ex. bjornsdotter's förvåning över att kvinnor bär sig åt som män.
Jag har ofta hävdat just det att kränkningarna hör ihop med den aktiva rollen, men får alltid mothugg från feminister som menar att det har att göra med mansrollen (så har jag förstått det i alla fall).

#10  Björnsdotter RasmusS
2007-10-16 15:44:11

Bjornsdotter sa:
Tycker att fenomenet i sig är intressant. När kvinnor till viss del tar över mansrollen, tar de även över de beteenden som är respektlösa och negativa? Varför?


Lite förenklat tror jag helt enkelt att det är effekten av att ta initiativ och det är det enda av den manliga könsrollen det handlar om. Respektlöshet och negativt har inget med mansrollen att göra, däremot initiativtagandet.

En del är bättre andra sämre på att ragga. De bättre blir nog sällan kallade för gubb- eller tantslem. De som är lite sämre på detta däremot lär får den benämningen. I och med att fler och fler kvinnor bryter med könsrollerna kommer fler och fler kvinnor som inte tillhör ”eliten” bland raggarna att ragga på ett sätt som definieras som tantslemmigt.

Den respektlösa biten har inget med mansrollen att göra, den har med individerna att göra vilka dessa kvinnor tacksamt nog bevisar. Eller tror du det har med mansrollen att göra?

#11  Sv: omvända roller- hur kul var det? Karra
2007-10-16 22:55:38

Jag vet inte om jag ser kränkningar som en naturlig följd av att vara mer aktiv i sitt raggande.

#12  Sv: omvända roller- hur kul var det? Karra
2007-10-16 22:55:54

Kränkningar av andra alltså.

#13  Karra heffaklumpen
2007-10-16 23:12:23

Att fler kan känna sig kränkta är nog en naturlig följd av att fler raggar/är aktiva. Att fler blir kränkta är också en naturlig följd av att fler är aktiva utgående från premisserna att män och kvinnor är ganska lika och att det även bland kvinnor finns de som går över gränsen.
Jag tror inte på någon inneboende godhet hos kvinnor som automagiskt hindrar dom från att göra några som helst fel.
Det är inte samma sak som att kränkningar är en naturlig följd av den enskilda individens raggande/aktivitet, men risken att kränka någon ökar givetvis om man är aktiv. Det är svårt att kränka någon om man är passiv annat än indirekt.

#14  Karra Gullegubben
2007-10-17 10:22:34

Eh, normalt är det så att den som gör något oftast gör fler fel än den som inte gör något.

#15  Sv: omvända roller- hur kul var det? saddamhansson
2007-10-17 10:43:05

Det händer att jag hänger på 40+-ställen just för att jag gillar den här sortens uppmärksamhet, och ja, för det mesta skulle jag säga att jag känner mig glad och bekräftad.

Jag tycker det är jävligt skönt att själv kunna känna den makten det faktist innebär att vara förhållandevis het och VÄLDIGT jävla eftertraktad.

På samma vis som jag inbillar mig att många tjejer gör.......

#16  Sv: omvända roller- hur kul var det? TheCarolinch
2007-10-17 11:04:41

jag tycker att det är stor skillnad mellan att berömma och bedöma, men när det gäller raggning verkar många män inte förstå skillnaden. det känns bra med uppskattning, men jag vill inte bli granskad.

en främmande kille på krogen kom fram till mig en gång, log brett och sa att han tyckte jag var söt. då blev jag glad och kände mig uppskattad.

nyligen fick jag ett mess från en främmande kille på ett forum jag är med i som löd "du är snygg, om du tar hand om dig kan du säkert se bra ut i många år till." vad svarar man på det? tack- kanske? då kände jag mig som ett utställningsdjur.

#17  Karra #11 RasmusS
2007-10-17 13:49:56

Det jag menade var att desto fler ur en specifik grupp som raggar desto fler kommer det vara ur just den gruppen som inte raggar på ett schysst sätt. Om inge kvinnor skulle ragga skulle ingen man känna sig utsatt för tantslem, eller hur? Samma sak med männen, om inga män skulle ragga skulle de inte ses som gubbslem, eller hur?

Poängen är att det främst är den som tar initiativ som riskerar att göra bort sig och att stöta sig med något som inte uppskattar det sätt som personen i fråga använder sig av för att ragga. Så med andra ord, om fler och fler kvinnor bryter mot könsrollerna och börjar ta raggningsinitiativ i större utsträckning så kommer fler och fler kvinnor som inte klarar av att ragga på ett schysst sätt att upptäckas.

Förstår du hur jag menar? :)

#18  Sv: omvända roller- hur kul var det? Tass
2007-10-17 14:08:06

TheCarolinch sa:

jag tycker att det är stor skillnad mellan att berömma och bedöma, men när det gäller raggning verkar många män inte förstå skillnaden. det känns bra med uppskattning, men jag vill inte bli granskad.

en främmande kille på krogen kom fram till mig en gång, log brett och sa att han tyckte jag var söt. då blev jag glad och kände mig uppskattad.


Hur kunde han veta att du är söt utan att bedöma ditt utseende?

#19  #11 Karra MartinK
2007-10-17 16:40:45


Jag vet inte om jag ser kränkningar som en naturlig följd av att vara mer aktiv i sitt raggande.


Nej, det är ju just det som är poängen, artikeln talar för att du (och bjornsdotter) har fel i det synsättet. Kränkningar _är_ uppenbarligen en naturlig följd av att vara aktiv.

#20  TheCarolinch heffaklumpen
2007-10-18 01:36:27

en främmande kille på krogen kom fram till mig en gång, log brett och sa att han tyckte jag var söt. då blev jag glad och kände mig uppskattad.


Sist jag gjorde exakt det så försökte tjejen lappa till mig.

Det är uppenbarligen fler än killar som inte förstår skillnaden, om den ens existerar...

#21  Sv: omvända roller- hur kul var det? bjornsdotter
2007-10-18 08:14:05

Vi kan nog diskutera tills vi blir blåa vad som egentligen är kränkningar. Men jag tror inte heller att kränkningar automatiskt följer av mer aktivt raggande. Dock verkar några här ha missförstått mig. Jag ifrågasätter inte påstridiga "tantslems" beteende för att jag tror att kvinnor skulle vara "godare" än män. Jag undrar bara hur de tänker, precis om man kan fråga sig hur påstridiga gubbslem tänker, vad de får ut av beteendet etc.

#22  Sv: omvända roller- hur kul var det? bjornsdotter
2007-10-18 08:21:54

Jag tror också - precis som jag skriver - att det kan finnas olika orsaker bakom gubbslems och tantslems beteende. Jag tror t ex inte att gubbslem egentligen _tror_ att en hälften så gammal, ointresserad kvinna egentligen tar det som en komplimang att bli kladdad på. De skiter nog i vilket, de som beter sig så. Det är möjligt att detsamma gäller även tantslem, jag har ingen aning.
Men jag spekulerar. Könsrollerna _kan_ mycket väl göra att inte bara resten av samhället, utan även tantslemmen själva, tycker att deras beteende är mer OK, än om en (äldre) man gör samma sak mot en (yngre) kvinna. De kanske oftare tror att de faktiskt har en chans, att killen bara blir glad för "män vill ju alltid" osv.

#23  Sv: omvända roller- hur kul var det? puff
2007-10-18 10:10:49

TheCarolinch sa:

en främmande kille på krogen kom fram till mig en gång, log brett och sa att han tyckte jag var söt. då blev jag glad och kände mig uppskattad.

Skulle du bli lika glad oavsett vem som sa det, och oavsett hur ofta du fick höra det?

#24  Sv: omvända roller- hur kul var det? TheCarolinch
2007-10-18 10:38:02

tass

nja, det är ju en semantisk fråga. klart det föreligger någon form av bedömning i botten, men själva uttalandet upplever jag enbart som berömmande och vänligt. om du jämför med den andra situationen jag beskrev så ä det iaf i mitt tycke en uppenbar skillnad i utgångsläge gentemot mig.

puff

det är svårt att svara på det, iom att jag ganska sällan får komplimanger av främlingar. men jag har svårt att föreställa mig att jag skulle kunna tröttna på vänlig bekräftelse.

#25  Varför inte vara lite skeptisk? Henrik
2007-10-18 11:24:39

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#26  Henrik heffaklumpen
2007-10-18 12:11:23

Menar du att tantslem är något fiktivt som egentligen inte existerar?

#27  bjornsdotter heffaklumpen
2007-10-18 12:28:20

Men jag tror inte heller att kränkningar automatiskt följer av mer aktivt raggande.

Att fler kvinnor raggar aktivt kommer med stor säkerhet att leda till att fler kvinnor också kränker, men det totala antalet kränkningar kommer antagligen samtidigt att minska.

Det finns nog många anledningar till kränkande beteende i såna här fall.
En kan vara att de anser sig ha rätt att skita i vad "offret" anser om behandlingen. En annan kan vara att rädslan för att bli avvisad är så stark att empatin för "offrets" känslor blockeras. Ytterligare en kan vara att det är en medveten provokation för att inte bara få ett reflexmässigt standardsvar, men att det gått lite för långt o.s.v..

#28  Henrik RasmusS
2007-10-18 12:40:16

Förmodligen inte mer frestande än för Eva Lundgren, Gudrun Schyman, Katarina Wennerstam osv. osv. Är man man behöver man knappast läsa Simons artikel för att veta att det stämmer det som står i den. jag har allt sedan jag blev 16 år fått ”skamliga” förslag från kvinnor, alltså betydligt äldre än jag själv, då och då. Med förslagen följde också tafsande, flåsande och kanske det värsta när de pressat ner sina feta arslen i mitt knä mot min vilja. När jag rest mig brutalt efter det att de inte accepterat att jag inte vill ha dem i min närhet har det alltid varit jag som på något sätt blivit skurken. Man har menat att jag överreagerat, att jag inte tagit hänsyn, att det bara var på kul, att de bara var lite kåta och att jag borde vara glad, rent av tacksam ibland och givetvis skulle jag ha överseende osv.

Men en av de mest överjävliga kommentar jag fått är: ”höhö, nu är det omvända roller, nu du får känna på hur det känns”. Som om det var rätt åt mig. Som om jag någonsin har tafsat på tjejer mot deras vilja eller agerat gubbslem. Detta dubbla skuldbeläggande, dvs. att jag skuldbelägga för vad andra män gjort och att jag skuldbeläggs för vad gummslemmen gjort mot mig kan få mig att tappa humöret rätt rejält.

#29  Björnsdotter 22 RasmusS
2007-10-18 12:50:02

Björnsdotter sa:
Men jag spekulerar. Könsrollerna _kan_ mycket väl göra att inte bara resten av samhället, utan även tantslemmen själva, tycker att deras beteende är mer OK, än om en (äldre) man gör samma sak mot en (yngre) kvinna. De kanske oftare tror att de faktiskt har en chans, att killen bara blir glad för "män vill ju alltid" osv


Tror inte det har så mycket med könsrollerna att göra som frånvaron av konsekvent samhällskritik mot _både_ kvinnor och män som beter sig så här. Nej, i stället väljer man som vanligt att fokusera på männen och utmåla dem som svinen. Jag tror inte att tantslemmen tror att killarna vill. Varför skulle en ung fräsch kille vilja ha sex med en sunkig ofräsch gammal tant när han kan få betydligt fräschare tjejer i sin egen ålder? Detta vet ju de här kvinnorna också, så nej, jag tror inte att de bara är naiva som inbillar sig att de unga killarna vill. Jag tror de sätter sig själva främst och mer eller mindre skiter vad killen känner precis som gubbslemmen.

Visst. Könsrollen som säger att män ”alltid vill” kan tillsammans med att ”män inte får be om hjälp”, speciellt inte då det är en kvinna som trakasserar oss, (hur manligt ses det?) kan nog tysta de manliga offren och deras klagan kommer aldrig så länge som bara kvinnor äger rätten till hjälp och stöd att bli lika högljudd som kvinnornas klagan. Kvinnorna har nämligen sin könsroll på sin sida när det gäller att beklaga sig och be om hjälp. Männen har den emot sig.

#30  #21 bjornsdotter MartinK
2007-10-18 12:54:24


Vi kan nog diskutera tills vi blir blåa vad som egentligen är kränkningar. Men jag tror inte heller att kränkningar automatiskt följer av mer aktivt raggande.


Jag tycker det här är en självmotsägelse. Du medger att en kränkning är luddig eller svårdefinierad men har svårt att förstå att aktivt raggande skulle leda till kräkningar??
Det är väl självklart att om det är svårt att säga vad som är en kränkning så kommer människor att kränka av rent oförstånd, just därför att det är svårt att veta var gränsen går (och den dessutom är olika för alla)..

#31  #22 bjornsdotter MartinK
2007-10-18 13:11:06


Jag tror också - precis som jag skriver - att det kan finnas olika orsaker bakom gubbslems och tantslems beteende.


Frågan är ju varför du tror det? finns det nånting i deras beteende som skiljer sig egentligen?

#32  Slemmiga typer finns av alla kön... Henrik
2007-10-18 13:55:07

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#33  Henrik RasmusS
2007-10-18 14:01:22

Det har hänt på:

Dansställen
Krogar
Simhallar
Gym
Gymnasiet
En hiss
På jobbet

Och fler ställen än så och då är jag ändå knappast ”guds gåva till kvinnan”. Men visst, du kan ju utgå från att det inte existerar om inte kvinnor är ordentligt berusade. Jag vet dock att så inte är fallet.

#34  Sv: omvända roller- hur kul var det? bjornsdotter
2007-10-18 16:44:58

Jag orkar inte skriva flera inlägg på raken just nu, så jag riktar mig till "alla":

Kränkningar behöver inte öka bara för att raggandet ökar eller fördelas mer "jämt". Men den typen av kränkningar som diskuteras _här_ (gubbslem/tantslems-beteende) lär kanske öka, eftersom det egentligen ligger i själva betydelsen att vara gubbslem eller tantslem. Mer tantslem utan minskning av gubbslem = mer kränkningar. Logiskt.

Jag vet inte om MartinK är ensam om att tycka att det är svårt att "inte veta vad gränserna går" när det gäller män och kvinnor som ofredar betydligt yngre, eller om jag har missförstått MartinK.
Eller om jag själv har uttryckt mig oklart. När jag skrev att vi kan diskutera oss blodiga om vad som är kränkning, menade jag kränkningar i allmänhet. Men ett (aktivt) "tantslem" eller "gubbslem" uppträder väl per definition kränkande? Annars skulle h*n inte vara "slem". Din kompis morsa är inget slem, om hon sätter dig i knät på dig på fyllan och blir indignerad när du besvärat flyttar på dig, är hon däremot slemmig, osv.

Sedan skriver Rasmus S att tanterna nog inte alls tror att de kan få de unga killarna, varför skulle de tro det, jag det kan man fråga sig. Några yngre män här verkar dock ha uttryckt en viss bagatellisering över "offrens" upplevelser (en sade sig t om avsiktligt gå på 40+ställen för att få den typen av bekräftelse.)

Så tanterna kanske inte är helt ute och cyklar? (Även om de naturligtvis går över gränsen). Jag förstår inte varför det _inte_ skulle kunna vara skillnad på tantslems och gubbslems förhoppningar och avsikter, när det finns så skilda förväntningar på könen, men jag säger inte att det nödvädnigtvis _är_ skillnad. Som sagt, jag bara spekulerar.

#35  Sv: omvända roller- hur kul var det? bjornsdotter
2007-10-18 17:03:21

Gubbslem behöver inte heller agera "av ondo" mer än tantslem. De kanske också agerar av antingen osäkerhet eller självförhärligande, de kanske inte kan hantera partners i sin egen ålder (kan gälla även tantslem). Medan tantslemmen inbillar sig att "killar alltid vill", inbillar sig gubbslemmen att yngre kvinnor vill ha, eller "mår bäst av", äldre och erfarna män. (Det har jag själv fått höra en gång - att jag inte visste mitt eget "bästa!")

Gubbslemmen kan ha fått en patriarkal uppfostran som de försöker utnyttja till sin fördel, tantslemmen försöker "ge igen" för samma patriarkala uppfostran osv. (Jag nämnde det i början av tråden, få trodde mig - men nu verkar det ju som om åtmintsone RasmusS har upplevt just det! Även om jag gissar att de flesta tantslem inte säger det rakt ut).

Det bästa för alla vore nog om gubbslemmen och tantslemmen nöjde sig med varandra - men det är en annan femma och OT :-)

Slutligen vill jag fråga Henrik varför han tror att artikeln i fråga är fabulerad? De flesta yngre män jag känner har någon gång råkat ut för "tantslem", om än inte vanligtvis lika ofta som kvinnor har råkat ut för gubbslem. De flesta "förövare" av båda könen har varit berusade, men inte alltid, och långt ifrån alltid kraftigt berusade.

#36  Henrik heffaklumpen
2007-10-19 00:10:37

Jo, berusade svin finns som sagt av alla kön. Artiklarnas intervjuuttalanden tror jag tills vidare att författaren fabulerat ihop. Ar man man behöver man inte ens läsa artikeln för att veta att innehållet stämmer, skriver RasmusS. Jag är man och har aldrig råkat ut för tantslem, men det beror kanske på att jag inte brukar umgås i miljöer med hög berusningsgrad.


Om det var intervjuuttalandena du avsåg så hade det gett mindre missförstånd att skriva det från början istället för innehållet i artikeln. Dessutom så anser inte jag att tantslem bara existerar i berusat tillstånd, lika lite som gubbslem.
Jag kan för övrigt personligen bekräfta ett par liknande situationer som de i artikeln, trots att jag sällan rör mig i överförfriskade miljöer.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?