feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvoteringsdiskriminerad tjej


Gå till senaste inlägget#1  Kvoteringsdiskriminerad tjej M
2004-11-29 08:26:39

http://www.arbetarbladet.se/local_article.php…

Det här är en artikel om en tjej som blivit kvoteringsdiskriminerad. Fallet handlar om etnisk kvotering, men skulle ju kunna handla om könskvotering lika gärna. Det enda som skiljer är att könskvotering är tillåtet, medan etnisk kvotering kanske inte är tillåtet. Ska bli spännande att se vad domstolen säger om fallet.

Notera det här:
"Justitiekanslern anser också att positiv särbehandling i det här fallet är tillåtet eftersom syftet är att öka den etniska mångfalden.
Men Gunnar Strömmer som är jurist på Centrum för rättvisa, men att ändamålen i det här fallet inte kan helga medlen.
- Nej, absolut inte. Det är viktigt att öka mångfalden i juristyrket, men det blir farligt om man försöker motverka diskriminering genom att diskriminera andra. Ingen ska behöva bli bortsorterad på grund av etnisk tillhörighet."

När det gäller jämställdhet så får man inte könsdiskriminera människor, undantaget om det är för att öka jämställdheten (enligt svensk grundlag). Kul va?

#2  Pax.. MickeR
2004-11-30 08:53:58

..för den bästa kirurgen/advokaten/flygkaptenen. Låt de politiker och andra puckon som vurmar för sådant här ta de inkvoterade personerna så tar vi andra de som fått jobbet på RÄTT meriter.

För övrigt: om det som i Uppsalafallet hänvisas till att mångfald är ett allmänintresse så har jag svårt att se hur den enskilde svensken ska kunna vara för mångfald när man riskerar att diskrimineras för att man är svensk.

#3  MickeR M
2004-11-30 12:17:10

Eller som statens företrädare i det här fallet sa: "vi måste ställa oss frågan om samhällets intressen ska få stå tillbaka för enskilda individers intressen". Sedan kan man fråga sig om rättigheten att slippa diskrimineras kan reduceras ner till den enskilde individen eller om det faktiskt är så att den enskildes rätt att slippa diskrimineras handlar om allas vår rätt att slippa bli diskriminerade. Staten tycker uppenbarligen att det är ok att offra individer för samhällets bästa, men jag tycker att det ligger i samhällets intresse att individer vet att de inte kommer att offras. Som sagt så ska det bli väldigt spännande att se vad den här domstolen kommer fram till. Nästa steg kan bli att ifrågasätta om det ska finnas en grundlagsskyddad rättighet att könsdiskriminera människor ifall det sker med syfte att öka jämställdheten.

#4  statens företrädare M
2004-11-30 18:50:13

Statens företrädare, som jag pratade om i mitt förra inlägg, är Justitiekanslern (JK).

#5  Uppföljning Fredrik
2005-01-12 14:58:21

De två studenterna som blev diskriminerade p.g.a kvoteringen har nu fått rätt i tingsrätten. Underbart att se,

http://www.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?