feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

SvD: "Omoraliskt att betala för sex"


Gå till senaste inlägget#1  SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-25 23:00:39

Svenska Dagbladet har just publicerat en artikel om prostitution i Sverige och Europa, tillsammans med en omröstning om huruvida prostitution ska vara kriminaliserat.

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_17156…

Just nu har de två nej-alternativen tillsammans drygt 2/3 av rösterna, det vill säga ungefär samma resultat som i tidigare webbomröstningar av samma slag.

Tidningens tolkning av omröstningen:
"SvD.se:s läsare är kluvna till den svenska prostututionslagen [sic] och om prostitution ska vara en laglig verksamhet eller inte."

#2  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" MarianneK
2007-09-25 23:52:13

Jag kanske är blind, men var finns undersökningen?

Och vad tycker du själv i frågan?

#3  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-26 00:03:53

Omröstningen går att nå från SvD:s hemsida, www.svd.se

Min egen uppfattning är att sexköpslagen är en rejäl björntjänst mot sexsäljarna.

Att den dessutom saknar folkligt stöd, och att massmedier, politiker och myndigheter sällan granskar den, tycker jag är oroväckande.

#4  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Kaiser
2007-09-26 00:22:22

Plus att inte en käft bryr sig om den. När t om domare i högsta domstolen (eller var det tingsrätten?) bryter mot den är väl lagen inte ens tandlös, utan helt utan käkben.

Jag undrar vad som skulle hända om det lades ned lika mycket kraft på den, som på fildelning (som är ett fruktansvärt omoraliskt brott i det det drabbar fullständigt oskyldiga ... eh ... mediabolag?)

#5  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-26 00:37:29

Domaren hade ju köpt sex av en yngling, och därför var det inte ett fall av Mäns Våld Mot Kvinnor[TM].

#6  #3 MarianneK
2007-09-26 00:51:17

Ja, att den fanns på deras webplats insåg jag redan. Jag undrade var.

#7  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-26 00:52:51

Jag hittar tyvärr ingen permanentlänk som leder till omröstningen. Det kanske kommer.

#8  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" MarianneK
2007-09-26 01:24:22

Jag vet inte vad permanentlänk betyder. En länk måste väl inte vara permanent för att fungera?

I vilket fall skulle du kunna förklara var omröstningen finns, om du vill.

#9  marianne divad
2007-09-26 01:41:04

gå in på svd, tryck ner ctrl och f på tangentbordet och sök på "sex"
så finner du den. Iaf gjorde jag det.
En undersökning av detta slag säger inget om det sanna värdet. Jag undrar om den ens är värt något alls. Svds läsare är till största andelen äldre män. samtliga välbärgade familjer i sverige läser svd.

#10  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-26 04:24:57

Aftonbladet, Expressen och DN har haft omröstningar i samma fråga med liknande utfall.

#11  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" bjornsdotter
2007-09-26 07:39:37

Vill man ha ett mer vetenskaligt korrekt resultat, ska man gå ut och fråga ett antal slumpmässigt utvalda människor av olika kön, ålder, etnicitet mm, vad de tycker om sexköpslagen. Gärna i flera omgångar. Ger det liknande utfall som tidningsundersökningarna - där de som själva är intresserade och engagerade i frågan oftast är de som röstar, varvid urvalet blir skevt - kan man dra slutsatsen att lagen inte har något brett folkligt stöd.

#12  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-26 08:56:18

Webbomröstningarna är det enda vi har att gå på. De stora tidningarnas webbplatsers besökare är inte ett helt representativt urval av befolkningen. Det _kanske_ leder till en skillnad mellan verklighet och observation.

Låt oss för stunden göra två antaganden av "worst case"-typ:

A: alla prostitutionsliberaler är män
B: alla som röstar på de stora webbtidningarnas omröstningar är män

Givet A och B skulle 2/3 av webbrösterna motsvara 1/3 av Sveriges befolkning. Beräkningen lämnas som en övning till läsaren, tillsammans med en rimlighetsbedömning av A och B.

Om 33% av svenska folket skulle förespråka en lagändring i en viktig principfråga, så skulle det vara mycket tacksamt för ett politiskt parti, en stor tidnings ledarsida och/eller någon ideell organisation att driva frågan.

Men detta sker inte.

Varför?

#13  SGTallentyre bjornsdotter
2007-09-26 09:29:44

Jag har för mig att andra typer av undersökningar har gjorts och att mellan 60-70 procent stödjer lagen, 20-30 procent är emot den och ytterligare några procent är tveksamma. Så din "uppskattning" kan mycket väl stämma. (OBS jag har inga källor på detta annat än mitt ibland sviktande minne).

Frågan är väl om detta är en så viktig fråga för de 20-30 procenten som är positiva till en lagänding (samt ev. får med sig några tveksamma) att de skulle rösta på ett parti som drev detta som sin hjärtefråga? Bara om partiets övriga ideologi stämde någorlunda överens med deras egen, gissar jag. Kanske är det därför ingen har gjort större sak av det här än, trots möjlighet till (kanske) en tredjedel av rösterna eller mer.

#14  Kaiser Gullegubben
2007-09-26 09:31:29

"Jag undrar vad som skulle hända om det lades ned lika mycket kraft på den, som på fildelning (som är ett fruktansvärt omoraliskt brott i det det drabbar fullständigt oskyldiga ... eh ... mediabolag?)"

Ehh, menar du att mediabolag saknar rätt till skydd för sina rättigheter?

Dessutom drabbar ju fildelningen i hög grad staten också, då inköp av CD, spel och DVD gnererar skatteinkomster.

Vid prostitutionsbrott finns inget offer alls, så jag kan mycket väl förstå att frågan är lågprioriterad hos polisen.

#15  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Kaiser
2007-09-26 09:50:09

Vid prostitution drabbas staten också, inte bara genom förlust av skatteintäkter utan också av merkostnader för sjukvård, kriminalvård, socialt arbete etc etc. För att inte tala om det ekonomiska bortfallet från (eventuellt) svikande turism till 'horstråken'.

Rörande fildelning är min generella inställning att den faktiskt inte drabbar någon fattig. Kraftigt förenklat kan man se det så här: Om inte mediebranschen tog ut överpriser för sina produkter skulle ingen eller en vförsvinnande liten svart marknad - fildelning - finnas. Jämför med cigaretter. Eller sprit. Eller narkotika.

_Samtidigt_ är fildelning ett upphovsrättsligt problem, vilket _kan komma att drabba_ konstnärer vilka inte är knutna till stora mediekomplex; jag skulle inte vilja se min egen bok som .pdf-fil på Pirate Bay. Trots allt är det en produkt som tog en sisådär 4 år att utveckla. Men istället för att förbjuda, skulle jag hellre se en ny upphovsrättsprincip och framför allt krossade mediekomplex, oavsett de heter Warner eller Bonniers. Och ur ett rent altruistiskt perspektiv ser jag på fildening som - tja - marknadsföring; även om folk inte köper min produkt _just nu_, är det tämligen säkert att de gör det senare. Där finns undersdökningar på att fildelning av t ex musik i slutänden genererar medieinkomster, eftersom folk de facto går och köper CD:n (kanske p ga att Antipiratbyrån kom hem och stal deras dator).

Där finns vissa gemensamma beröringspunkter i debatten om både prostitution och fildelning, främst att Saten förlorar skatteintäkter (skatter är f övr något väldigt fult anser de flesta konservativa krafter, utom, tydligen, när det gäller prostitution och fildelning). Inte sällan förs också tredje part fram som skadeexempel - dden ovetande frun eller den fattige och hungrige artisten. Och, förstås, att fildelare har ungefär lika hög status som torskar i lagens ögon.

Fast det vete fan ... de förra är nog sämre än så. De stjäl ju kapitalismens blod.

*idag är jag lite kommunist, så där. Det går över.*

#16  Kaiser Gullegubben
2007-09-26 10:19:16

"Vid prostitution drabbas staten också, inte bara genom förlust av skatteintäkter utan också av merkostnader för sjukvård, kriminalvård, socialt arbete etc etc. För att inte tala om det ekonomiska bortfallet från (eventuellt) svikande turism till 'horstråken'."

Som jag ser det för hor-stigmat med sig mer negativa effekter än själva prostitutionen, så legaliserad prostitution med skattskyldighet är ju en vettig politik.

Hur menar du att lägre priser på media-produkter skulle påverka personer som idag utnyttjar dessa media-produkter gratis?

#17  Kaiser Peggy
2007-09-26 14:14:49

Sexköpslagen har definitivt effekt.

Var attonte svensk man har köpt sex.

I Tyskland har var TREDJE köpt sex.

#18  #17 Peggy MartinK
2007-09-26 14:26:49

Och den skillnaden uppstod efter att sexköpslagen infördes?

#19  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Peggy
2007-09-26 14:40:28

Hur dessa siffror förändrats över tid kan jag inte svara pa. Men att tyskarnas frekventa torskande har att göra med att bordeller är tillgängliga i varje kvarter, och varje dagstidning har en helsida med annonser för dem, och bordellerna annonserar med stora billboards pa gatorna, och hororna star med tio meters mellanrum pa de manga gatuprostitutionsstraken, torde vara uppenbart.

Vad tror du att det beror pa?

#20  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SophieG
2007-09-26 14:40:45

Peggy skrev:
"Sexköpslagen har definitivt effekt.

Var attonte svensk man har köpt sex.

I Tyskland har var TREDJE köpt sex."

Källa?

#21  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Peggy
2007-09-26 14:46:12

http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/0/…

Var tionde star det här, till och med. Var attonde var den senaste siffran jag hörde.

Angaende tyska män är min källa Zitty, första juninumret 2006.

#22  #19 Peggy MartinK
2007-09-26 14:55:03


Hur dessa siffror förändrats över tid kan jag inte svara pa. Men att tyskarnas frekventa torskande har att göra med att bordeller är tillgängliga i varje kvarter, och varje dagstidning har en helsida med annonser för dem, och bordellerna annonserar med stora billboards pa gatorna, och hororna star med tio meters mellanrum pa de manga gatuprostitutionsstraken, torde vara uppenbart.


Vi kanske pratar om varandra här, men samma effekt uppnås väl med den sexsäljslag vi hade tidigare?

#23  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Peggy
2007-09-26 14:59:44

Innan 1965 menar du?

Jag anser dock att den lagen var moraliskt fel.

#24  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Kalle
2007-09-26 15:02:12

Var tionde star det här, till och med. Var attonde var den senaste siffran jag hörde.

Tja, 14% blir ju faktiskt var sjunde...

#25  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Peggy
2007-09-26 15:04:36

Alltsa fraga inte mig, jag är humanist.

#26  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Kalle
2007-09-26 15:28:30

Jag "anklagade" inte dig heller, det var ju artikeln som påstod att (nästan) 14%=var tionde.

#27  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-26 16:17:27

Divad frågade om mina beräkningar. Jag hoppar över mattespråket i brist på specialtecken.

Jag glömde premiss C: Halva Sveriges befolkning är män. Om 2/3 av männen (och inga kvinnor) är prostitutionsliberaler, så är alltså 1/3 av folket (dvs hälften av 2/3) prostitutionsliberaler.

Jag väntar förresten fortfarande på en rimlighetsbedömning av premiss A och B.

Tidningar brukar ju inte ha gamla webbomröstningar på nätet, men den som tvivlar på mig kan e-posta tidningarna för att kolla. Hur kollar vi bjornsdotters siffror?

Jag tycker att det är smått vulgärt att tala om samhällsekonomiska nackdelar av legal prostitution genom att jämföra med noll prostitution. Sexköpslagen leder inte till noll prostitution, utan till illegal prostitution, precis som ett abortförbud inte leder till noll aborter utan till illegala aborter.

Fildelning är en intressant politisk fråga som jag gärna diskuterar i en annan tråd.

#28  med premiss divad
2007-09-26 16:37:48

c stämmer det ja.
Jag förstå vad du försöker säga med det.
Varken a eller b är rimliga, däremot är de ytterligheter av en rimlighet: att långt fler kvinnor ställer sig negativa till prostitution än män.
Ett annat inlägg skulle kunna vara att fler än .67 av männen är prostitutionsliberala.
Jag ska fan göra en statistisk undersökning om detta. Vart kan jag söka pengar? ROKS?

Kan vara intressant att korrelera åsikt med olika variabler som tex kön, inkomst, utbildning, partitillhörighet etc. första eller andra generationens Invandrare eller ej är alltid en rolig variabel också.

#29  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-26 16:44:21

divad sa:
ställer sig negativa till prostitution

...vilket inte alls är detsamma som att förespråka förbud mot sexköp. Ett av de vanligaste tankeflen i denna debatt.

Jag ställer mig till exempel negativ till otrohet, men anser att det ska vara lagligt.

#30  Demokrati medför sexköpsförbud Henrik
2007-09-26 17:14:28

Lagen har majoritet i riksdagen. Sverige är en parlamentarisk demokrati.
Av detta följer att vi har sexköpsförbud.

#31  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-26 17:27:18

I riksdagen finns det också en majoritet för att avskaffa monarkin. Men kungen sitter kvar.

Nåväl. Jag respekterar stiftade lagar. Men jag tycker det är beklagligt att det inte finns någon offentlig debatt kring en lag som en så stor del av befolkningen (33-67%) motsätter sig.

#32  det divad
2007-09-26 20:49:31

är en gradskillnad mellan otrohet och prostitution. Jag tycker inte de kan jämföras så enkelt som du försöker fraställa det.
Ok, ställer sig positiva till förbud mot sexköp.
Nöjd?

#33  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" SGTallentyre
2007-09-26 21:39:58

Visst, nu är jag nöjd. Otrohet var bara ett exempel på (den i mitt tycke uppenbara och viktiga) skillnaden mellan att ogilla något och att försöka förbjuda det. Jag vill inte göra några andra jämförelser mellan otrohet och prostitution.

divad sa:
Jag ska fan göra en statistisk undersökning om detta. Vart kan jag söka pengar? ROKS?

Förra regeringen hade ju en generös budget för att bekosta jämställdhetsprojekt. Annars har Antifeministiska samfundet i princip lagt ner sin verksamhet, och lagt sina tillgångar i en fond för feminismkritisk forskning.

Konspirationsteoretikern börjar självklart undra varför varken myndigheter, partier eller tidningar har bekostat någon statistisk opinionsundersökning i frågan.

#34  #17 Peggy Blindalina
2007-09-27 13:42:11

att var åttonde svensk man köpt sex är ändå skitläskigt. mår personligen lite illa när jag tänker på det. eller rätt mkt.

#35  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Peggy
2007-09-27 13:48:03

Ja.

Och jag bor med tre män varav en har köpt sex. Hurra!

#36  Sv: SvD: "Omoraliskt att betala för sex" Blindalina
2007-09-27 13:49:57

systemet funkar! statistiken ljuger inte.

#37  i delar divad
2007-09-27 23:57:51

brasilien blir typfallet av den manliga ungdomen av med sin oskuld med en prostituerad.

Källa: en vän som rest runt i brasilien i flera år sammanlagt.
Och även om detta inte stämmer så ligger förmodligen det sanna värdet när hans utsaga. Iaf i delar där det finns mycket turister.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?