feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Kön, vem bryr sig?"


Gå till senaste inlägget#1  "Kön, vem bryr sig?" Gullegubben
2007-09-24 09:53:54

Jag lyssnade på "Kön, vem bryr sig?" igår.

Det handlade om miljöförstöring och genus, typ.

Jag är är själv väldigt miljöintresserad och ger 200 spänn i månaden till Greenpeace och lika mycket till en nationell miljöorganisation.

Vinkeln visade sig (som vanligt) vara att de onda männen förstör och de goda kvinnorna förstör mindre.

Problemet är att det är en intetsägande och grund analys och inte ger någon som helst hjälp i miljöarbetet. Biologiska män agerar enligt min mening inte "personligen" utan som "agenter" för ett helt hushåll eller ett helt samhälles intressen och önskemal.

Den "kvinnliga", mindre miljöförstörande, livsstilen förutsätter nämligen oftast att andra i samma hushåll eller samma samhälle ägnar sig åt den "manliga", mer miljöförstörande, livsstilen.

Ett enkelt exempel. Kvinnor har oftast störst inflytande över var familjen skall bo. Hon väljer då bostad som ligger nära kvinnans arbetsplats och barnens dagis/skola. Kvinnan har ett jobb som det finns gott om och som är lätt att få, så hon har oftast lätt att se till att arbetsplatsen ligger nära. Kvinnan jobbar oftast deltid, varför långa avstånd avskräcker, då det inte är värt att resa långt för att jobba lite. Kvinnorna är dessutom ofta lågavlönade, vilket betyder att om resor kostar mycket pengar, så lönar det sig inte för henne att arbeta.

Man och kvinnor brukar oftast ha en "team"-syn som bygger på specialisering. Den ena parten gör sin tid tillgänglig för familjen, den andre ser till att dra in så mycket pengar som möjligt till familjen, vilket denne kan genom att denne oftare sätter arbetet framför familjen, vilket leder till att denne kan ta jobb som färre kan ta och som därför är mer högavlönade än jobben som de flesta kan ta.

Men kan ett hushåll eller ett helt samhälle verkligen välja bort den "manliga" livsstilen och helt gå över till den "kvinnliga" livsstilen?

Om biologiska kvinnor, utan hjälp utifrån, kan föra en "manlig" livsstil, det vill säga heltidsarbete i privat sektor, där det handlar om rörlighet, utveckling, lönsamhet och specialisering, och göra det på ett sätt som belastar miljön mindre än vad biologiska män gör i samma sammanhang, är jag givetvis mycket intresserad av kön i dessa frågor.

Men jag misstänker dock att biologiskt kön spelar betydligt mindre roll än miljöintresse i detta sammanhang och jag tycker att det är mycket synd att programmet och den intervjuade kvinnliga "experten" inte anlade denna mer fruktbara vinkel.

#2  Sv: "Kön, vem bryr sig?" Gullegubben
2007-09-24 11:10:41

Här är en seriös rapport i samma fråga:

http://www.ab.lst.se/upload/dokument/publikat…

Det hade varit bättre om radioprogrammet hade intervjuat den utredaren.

#3  Sv: "Kön, vem bryr sig?" bjornsdotter
2007-09-24 19:52:52

När det gäller par, måste man naturligtvis titta på hela familjen för att kunna göra en rättvis bedömning. Om mannen t ex kör mer bil,
och kvinnan oftare åker kollektivt men ändå drar nytta av bilens förmåner när hon behöver det, tycker jag inte att man kan räkna var och en för sig. Ytligt sett är hon mest "miljövänlig". Men vad är förutsättningarna för att hon ska kunna vara detta?

Har dock för mig att kvinnor (generellt) lever mer miljövänligt, även när det gäller ensamstående. Att unga, ensamstående män statistiskt är de största "miljöbovarna" - inte familjefäder som drar det tyngsta lönelasset osv. Utan män som ännu inte är etablerade på arbetsmarknaden och sällan har lika mycket pengar att röra sig med som män i trettioårsåldern och uppåt, samt mer sällan har partner och barn att ta hänsyn till. Men som ändå för en livsstil som bygger på kortsiktiga förbrukningsvaror (mer snabbmat, färdigmat osv), sopsorterar mindre, använder mindre miljövänliga färdmedel osv.

Sedan kan man alltid fråga sig hur samhället skulle se ut om inte alla dessa viktiga oh företrädesvis manliga "karriäryrken" fanns. Förmodligen skulle det inte utvecklas i samma takt, och viss - idag tagen för given - infrastruktur mm, skulle kanske inte fungera. Å andra sidan bär de många kvinnodominerade låglöneyrkena upp stora delar av välfärden - som många också tycks ta för given men först nu har börjat fatta inte är gratis, vare sig det handlar om pengar eller "uppoffrande arbetskraft"...

#4  Sv: "Kön, vem bryr sig?" Roger
2007-09-24 22:35:16

Kan bara säga att jag hörde radioprogrammet, den fick mig verkligen att se rött, så totalt korkat! Inte att undra på att vanligt folk börjar värja sig för feministiska idéer när såna galenpannor får uttala sig i radio.

#5  Roger Gullegubben
2007-09-25 09:24:05

Jo, jag hoppade också upp och ner. Normalt sett brukar public service bjuda in personer av motsatt åsikt för att få en belysning av eventuella brister, förbiseenden och felaktigheter i det som en part påstår. Här tar man inte ens upp de mest uppenbara invändningarna.

Enligt den länkade rapporten har män och kvinnor i intervjuer samma inställning till rörlighet, det vill säga båda är beredda att jobba lika långt bort för lika mycket mer pengar. Så åtminstone på detta delområde verkar kön inte spela någon roll för miljön. Om biologiska kvinnor rakt över fältet skulle bete sig mer miljövänligt, skulle de vara mindre villiga att röra på sig för att tjäna mer pengar eftersom längre jobbresor ger mer utsläpp.

#6  Sv: "Kön, vem bryr sig?" Gullegubben
2007-09-28 17:27:03

Gens verkar i en artikel mena att biologiska kvinnor inte har annan eller i alla fall särskilt annorlunda inställning till miljöförstöring än män.

Tvärtemot radions UD-tjänsteman hävdar han också att kvinnor fattar 80 procent av familjens konsumtionsbeslut.

"Kvinnor tar över allt fler av de klassiskt manliga levnadsmönstren. De dricker snart lika mycket alkohol, röker mer, skaffar sig muskler, bestiger berg, åker snabba bilar och framför allt – konsumerar mycket. Porsche riktar numera sin reklam mot kvinnor. Annika Sörenstam åker Mercedes och har en Rolex på armen. I dag fattar kvinnor mer än 80 procent av familjens konsumtionsbeslut enligt en studie."

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?