feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

SVT Dokumentär - Jag ska göra abort


Gå till senaste inlägget#1  SVT Dokumentär - Jag ska göra abort Faktum
2007-09-16 12:06:30

DOKUMENT INIFRÅN Fler än 30 000 kvinnor gör abort varje år och omkring hälften går igenom känslomässiga reaktioner efteråt. I en dokumentär av Erik Sandberg och Liv Weisberg framträder kvinnor och män som vill bryta tystnaden och dela med sig av sina upplevelser kring en politiskt känslig fråga. SVT2 sön 16 sep kl 20.00


Tips.

#2  Sv: SVT Dokumentär - Jag ska göra abort UppåtEmma
2007-09-16 21:16:43

Jag tror det är mer än hälften som går igenom känslomässiga reaktioner efteråt. Jag tror inte någon gör en abor utan en känslomässig reaktion, frågan är väl hur många som hamnar i ena änden -- glädje och lättnad -- och hur många som hamnar i andra änden -- sorg och förtvivlan. Likväl hur många som hamnar mittemellan det... Kom in en liten bit in i reportaget. Det var intressant, tack så mkt för tipset! :)

#3  Sv: SVT Dokumentär - Jag ska göra abort elu
2007-09-16 21:30:35

Jag tyckte reportaget mest kändes som en kampanj mot RFSU..

#4  elu UppåtEmma
2007-09-16 21:33:14

ja, det kändes lite vinklat åt det hållet ja...

#5  Sv: SVT Dokumentär - Jag ska göra abort SGTallentyre
2007-09-17 01:34:51

RFSU verkar ha svårt att fatta att de redan har vunnit på walkover. Den svenska aborträtten har ett grundmurat politiskt stöd som inte skulle äventyras av en mer öppen debatt.

Jag drar paralleller till kvinnojourer som motsätter sig behandling av våldsamma män, eftersom de anser att det är könsmaktsordningen som är hela problemet, inte psykiska störningar eller missbruk.

Här är alltså två exempel på välvilliga organisationer som har blivit slavar under tvivelaktiga ideologiska ståndpunkter, och som därför gör sina klienter en björntjänst.

#6  Sv: SVT Dokumentär - Jag ska göra abort Sinderella
2007-09-17 08:20:43

Jag fattar ärligt talat inte vad RFSU är så rädda för.
Att bevara abortlagen och att en del kvinnor mår mycket dåligt över abort är ju två helt olika saker. Varför ska de geggas ihop?
Ingen ifrågasätter väl att många som går igenom en skilsmässa mår mycket, mycket dåligt och behöver psykolog eller kuratorshjälp? Ingen påstår heller att människor som mår dåligt i samband med en skilsmässa gör det enbart för att det förväntas av dem? Och TROTS att alla vet att många mår dåligt i samband med sina skilsmässor finns det (vad jag vet) ingen opinion överhuvudtaget för att förbjuda skilsmässor. Inte ens inom pingströrelsen blir medlemmar som genomgått skilsmässa automatiskt uteslutna/utfrusna längre utan många pastorer säger öppet att ibland är det faktiskt den enda utvägen.
Förstår ni vart jag vill komma?
Att många mår dåligt av en viss handling och att man vågar erkänna det faktum att det är så innebär inte alls att handlingen ifråga måste föärbjudas.

#7  Sinderella bjornsdotter
2007-09-17 08:33:27

word!

Nu såg jag inte dokumentären, men det verkar som om man inte "får" må dåligt eller ångra sig efter en abort... Vilket är lika förtryckande som det omvända, att man "ska" må dåligt eller skämmas för att man avbryter en graviditet man inte vill vara med om.

Räcker det inte med att konstatera att fri abort bör vara en självklar rättighet men att det fortfarande är ett svårt beslut för många och att alla känner och reagerar olika kring det?

#8  Sv: SVT Dokumentär - Jag ska göra abort bjornsdotter
2007-09-17 08:39:47

Det är för övrigt ganska få som är för en inskränkning av aborträtten i Sverige. Och ytterst få som är för ett absolut förbud. De driver opinion, men får inget större gehör i de bredare lagren. Finns det öht något riksdagsparti som är emot fri abort? Inte ens KD längre va? Och hur stora är de?

I en del andra länder är det en het politisk potatis, och där sker ju också faktiska inskränkningar. Men jag har mycket svårt att tro att detta kommer att sprida sig till Sverige inom överskådlig framtid. Vi bör vara solidariska med de drabbade i de länder det gäller, vi bör problematisera att inskränkningar sker - men att försöka hindra folk från att må dåligt av en abort, är inte rätt väg att gå.

#9  Sv: SVT Dokumentär - Jag ska göra abort bjornsdotter
2007-09-17 09:26:56

Det som debatteras här, är väl vilken vecka gränsen för fri abort ska gå. Kritiker menar att den numera krockar med väldigt, väldigt tidigt födda barn som man lyckas rädda. Men det stämmer inte riktigt. Gränsen för fri abort går vid vecka 18. Efter vecka 18 är aborten inte längre fri, utan det krävs särskilt tillstånd för att få göra det. Ytterst få foster aborteras efter vecka 20, och det yngsta barn som räddats, föddes i vecka 22. De flesta barn som föds så tidigt, överlever inte. Före vecka 25 innebär alltid en stor risk för barnet. Därefter överlever fler och fler.

Så om man ska argumentera för att abort ska vara OK fram till dess att barnet kan klara sig utanför kvinnans livmoder, men inte senare, borde gränsen egentligen höjas med några veckor. Jag säger inte att den ska göra det, jag försöker bara klartlägga "logiken" bakom det hela, och varför just vecka 18.

#10  SvBjornsdotter Sinderella
2007-09-17 09:43:11

Såhär har jag fått det förklarat:
Man räknar med att barn kan överleva från vecka 24 (Men inte ens då är det säkert, många barn som föds då dör, eller lever bara några dagar/veckor utanför mammans kropp.)
Men man kan inte med 100% säkerhet fastställa ett fosters ålder.
Man måste alltid räkna med två veckors marginal framåt och bakåt. Det är b.l.a därför man på MVC får ett datum för beräknad förlossning men blir tillsagd att räkna med att barnet kan födas såväl två veckor innan som två veckor efter datumet i fråga.
Att den absolut senaste gränsen för abort går vid vecka 22 och inte vecka 24 är alltså för att man vill undvika risken att abortera ett barn som skulle kunnat överleva utanför kvinnans kropp.

#11  bjornsdotter #8 UppåtEmma
2007-09-17 21:58:10

nja, säg inte för mycket där om de som driver opinion och inte får gehör... som jag fick fram av dokumentären så är Ja till livet- rörelsen faktiskt både välfinansierad och framgångsrik så jag kan förstå RFSUs ståndpunkt ur den aspekten. De vill inte ropa inte hej förrän vi är över ån typ...

Problemet, och som var kärnan i dokumentären, det är att ALLT blir så f-rbannat polariserat lätt. Det är antingen mår du kass eller antingen mår du bra. Sällan landar det i Vissa mår kass, vissa mår bra - och hela spannet däremellan. Motpolerna finns där och måste dra åt olika håll i debatten för att mittenspannet, det verkliga tillståndet, ska finnas där. Status quo liksom...

#12  Sv: SVT Dokumentär - Jag ska göra abort Kaiser
2007-09-17 22:07:53

Vi kan kanske se det så här: Ja Till Livet har inget politiskt stöd. Ännu ...

Men vad händer när de får det?

#13  Sv: SVT Dokumentär - Jag ska göra abort SGTallentyre
2007-09-17 23:20:40

Den dagen den sorgen.

#14  Sv:Kaiser Sinderella
2007-09-18 09:17:12

Visst finns det krafter i Sverige som på allvar vill inskränka eller avskaffa aborträtten. Det skrämmer mig också.
Men att som en struts sticka huvudet i sanden och påstå att ingen mår allvarligt psykiskt dåligt av att genomgå abort, och gör någon det mådde personen psykiskt dåligt redan innan (vilket var det intryck man fick av RFSU:s ståndpunkt, sedan kan som sagt programmet vara vinklat till RFSU:s nackdel) är inte rätt väg att gå.
Det blir rent kontraproduktivt.
Jag tror att man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.
Fri abort ska fortsätta vara en rättighet TROTS att en del kvinnor mår mycket dåligt efteråt.
Precis som skilsmässa ska fortsätta vara en rättighet trots att många mår mycket dåligt av att genomgå en skilsmässa.
Eller byt ut ordet skilsmässa mot äktenskap för den delen.
Mitt resonemang går att applicera på äktenskap också.

#15  Sv: SVT Dokumentär - Jag ska göra abort Kalle
2007-09-18 09:22:04

Kommer ihåg en händelse för något halvår sedan i Göteborg. Det skulle ordnas någon s.k. paneldebatt på något av sjukhusen angående just detta, att en del (ganska många?) mår dåligt efter en abort och ifall de Landstinget verkligen tillhandahåller den hjälp som behövs. Och tydligen var det någon organsiation som var medarrangör, som en gång stämplats som avlägsen "stödtrupp" till abortmotståndare.

Så "någon" (RFSU?) grep in och protesterade hos Landstinget/Regionen mot att "abortmotståndare" tilläts hyra in sig i lokalerna för att "sprida propaganda", och sedan blev också Götborgs-Posten påhoppade som abortmotståndare för att de skrev 3 små notiser om alltihop. (1 att det skulle vara, 1 att det blev flyttat, och 1 att det sedan hade varit.)

Så, för en utomstående verkar det vara en väldigt infektared debatt med oförklarligt uppskruvat tonläge. Men vad vet jag? De kanske bara har lärt sig av tidigare erfarenheter att "stämma i bäcken", som det gamla ordspråket säger.

PS. såg ej debatten i söndags.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?