feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från diskussion 'livets skönhetstävling'


Gå till senaste inlägget#1  Från diskussion 'livets skönhetstävling' Vai
2007-07-21 20:02:42

Tycker egentligen inte om att citera hela inlägg, i synnerhet inte från andra trådar, men då jag inte har tillträde till diskussion och ändå vill göra ett inlägg i debatten där gör jag ett undantag. Personen som skrev inlägget har ju också tillträde hit så det bör vara OK antar jag. Nedanstående kommer från tråden 'livets skönhetstävling'.


jag tycker det är viktigt att komma ihåg att kvinnors status bestäms i första hand efter utseendet.
EX: En kvinnlig juriststudent måste vara "trevlig att se på" för att få en bra karrriär efter utbildningen. Det är klart att hon måste vara bra på det hon gör, säkert mycket bättre än hennes manliga studentkamrater. men det räcker inte, hon måste göra sig söt för att duga.

så är det överallt i samhället och det är inte något du bara kan bortse från som vuxen kvinna. Om inte annat hänger din plats på arbetsmarknaden delvis på att du är "trevlig att se på". därför tror jag att många kvinnor sexar sig som en del i att i att skapa en yta som signalerar status.Alltså inte bara snygg, hel och ren, utan också snygg rumpa snygga bröst snygga ben etc etc.....

På det sättet är vi mer eller mindre tvingade att göra oss själva till objekt.


Min fråga är om det verkligen är en rättvisande bild, eller om det snarare är ett mantra som upprepas gång på gång tills det inte längre ifrågasätts. Är arbetslösheten bland mindre attraktiva kvinnor massiv? Kännetecknar skönhet de kvinnor som innehar topp-positioner i t.ex. svensk politik (jag vill inte peka ut någon enskild person som exempel).

Min egen åsikt är att det finns personer av båda kön som p.g.a. ett fördelaktigt yttre når positioner som de annars inte kunnat få. Jag ser också i arbetslivet att bemötandet av kvinnor till viss del styrs av deras utseende. Mindre attraktiva kvinnor (enligt gängse normer) har ofta lättare att bli en i mängden, en av grabbarna så att säga på en mansdominerad arbetsplats. Det kan vara positivt så till vida att de blir bedömda på samma sätt som killarna, utifrån deras arbetsinsatser. Men att kvinnor skulle bli bortvalda i någon större utsträckning p.g.a. ofördelaktigt utseende, det tror jag faktiskt inte på.

#2  Sv: Från diskussion 'livets skönhetstävling' Faktum
2007-07-21 21:23:04


Min egen åsikt är att det finns personer av båda kön som p.g.a. ett fördelaktigt yttre når positioner som de annars inte kunnat få. Jag ser också i arbetslivet att bemötandet av kvinnor till viss del styrs av deras utseende.


Det här är nog snarare fakta i vårat samhälle. Finns massor av undersökningar som visar hur vackra/symmetriska/snygga kvinnor får det lättare att avancera än mindre vackra kvinnor.
Ett exempel som har gjorts är hur 2 olika kvinnor som beter sig på exakt samma sätt (tappa en 100$ sedel) bemöts helt olika. Det var väldigt mycket större sannolikhet att den vackra kvinnan fick tillbaks sina pengar än den mindre vackra.

I arbetslivet så är status en viktig faktor och detta gälelr bägge könen, inte bara kvinnorna.

#3  Sv: Faktum Vai
2007-07-21 21:53:49

Jag håller med dig om att det är en fördel att ha ett attraktivt utseende, såväl för kvinnor som för män. Det jag vänder mig emot är snarare uppgivenheten i det citerade inlägget (och i många andra); inställningen att kvinnors status generellt i första hand avgörs av deras utseende och att ett alldagligt utseende utgör ett närmast oöverstigligt hinder på arbetsmarknaden. Så upplever jag inte att det är och jag tycker det finns många kvinnor på höga positioner som bekräftar min uppfattning.


Ett exempel som har gjorts är hur 2 olika kvinnor som beter sig på exakt samma sätt (tappa en 100$ sedel) bemöts helt olika. Det var väldigt mycket större sannolikhet att den vackra kvinnan fick tillbaks sina pengar än den mindre vackra.


Ja, vackra kvinnor har en fördel i sådana situationer. Men det är en fördel de har inte bara relativt mindre attraktiva kvinnor utan också jämfört med de flesta män.

#4  Sv: Från diskussion 'livets skönhetstävling' Faktum
2007-07-21 22:18:15

Det här med kvinnors status att den i första hand bestäms efter utseendet är väldigt diffust och ospecifierat.
Inom den akademiska värden inom naturvetenskap så är samtliga professorer jag stött på som är kvinnor klart under medel för vad en vacker kvinna är. Det kanske inte är status att vara professor men jag har uppfattat det så.

Så upplever jag inte att det är och jag tycker det finns många kvinnor på höga positioner som bekräftar min uppfattning.


För min del så är det snarare tvärtom, ska du få en hög position i samhället som kvinna, då är det kort hår, byxor och ett klart mindre attraktivt ansikte som gäller.

#5  Sv: Faktum Vai
2007-07-21 23:01:00


För min del så är det snarare tvärtom, ska du få en hög position i samhället som kvinna, då är det kort hår, byxor och ett klart mindre attraktivt ansikte som gäller.


Ja, på så sätt undgår nog en kvinna att bli sexualiserad och konkurrerar i högre utsträckning på lika villkor med männen. Fördomar och sexism gör att en vacker kvinna aldrig blir något annat än just det, en vacker kvinna. Och en sådan kan ju inte styra företaget, vi måste ha någon med intelligens också.

#6  #1 Vai feather
2007-07-21 23:41:34


Min egen åsikt är att det finns personer av båda kön som p.g.a. ett fördelaktigt yttre når positioner som de annars inte kunnat få.


Det är min åsikt också.


Jag ser också i arbetslivet att bemötandet av kvinnor till viss del styrs av deras utseende.


I större utsträckning än män, tycker jag. Men det som är utslagsgivande (näst kompetensen förstås) är IMO ändå personligheten. Är man en glad, smart, kul, framåt, livlig, charmig typ - så gillar alla en och ha med en i teamet, oavsett hur man ser ut, och oavsett om man är man eller kvinna.

Och oavsett om man är man eller kvinna så vinner man absolut fördelar på att vara snygg, men mest fördelar vinner man på att INTE spela på att man är snygg. Speciellt som kvinna.
Ju mer man framhäver sitt fördelaktiga yttre som kvinna, desto mindre blir man tagen på allvar, och desto infantilare blir man behandlad, desto jobbigare blir allting.
Män som spelar på sitt utseende och sex appeal blir också lite idiotförklarade, och får svårare att bedömas efter sin kompetens, men kvinnor blir mer direkt motarbetade av att spela på sex appeal, för att 1. Män som vill visa sexuellt intresse prioriterar sätt att stöta på henne istället för att samarbeta professionellt, vilket leder till att fler män får nobben och därmed fler män som straffar ut, gärna genom jobbet. 2. Kvinnor undviker henne för att slippa konkurrensen. Ibland direkt motarbetar och baktalar. (Män tycks inte reagera likadant på sexiga män... De är välkomna i gänget ändå, typ...) 3. Den allmänna bimboifieringen av sexiga kvinnor leder till att seriösa och professionella typer helst väljer andra medarbetare än avdelningens sexbomb.

Ska man prompt vara snygg och bli tagen på allvar som kvinna så måste man iallafall välja unisex-kläder, och undvika som pesten att framstå som flirtig.


Men att kvinnor skulle bli bortvalda i någon större utsträckning p.g.a. ofördelaktigt utseende, det tror jag faktiskt inte på.


Det gör jag.
Men inte bortvalda i större utsträckning än män.

#7  Sv: Från diskussion 'livets skönhetstävling' Faktum
2007-07-28 17:54:15


Ja, på så sätt undgår nog en kvinna att bli sexualiserad och konkurrerar i högre utsträckning på lika villkor med männen. Fördomar och sexism gör att en vacker kvinna aldrig blir något annat än just det, en vacker kvinna. Och en sådan kan ju inte styra företaget, vi måste ha någon med intelligens också.


Sorgligt men sant.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?