feminetik.se feminetik.se

Just nu 23 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminstikt översitteri?


Gå till senaste inlägget#1  Feminstikt översitteri? DonQuijote
2007-07-17 12:31:15

Nåt som retar mig allra mest bland de partier som står till höger om mitten, är att de väldigt ofta vill bygga upp ett samhälle som styr och reglerar "dom andra".

Vi behöver lite hårdare tag och strängare regler eftersom "dom andra" har lite svårt att hålla fingrarna i styr. Man förutsätter att dessa "dom andra" drivs av helt andra krafter än dom som man själv drivs av.

Jag tror inte det kommer att ta särskilt lång stund, om man letar på detta forum, att finnna samma attityd. Visst går det bra för mig men tänk hur förtryckta "dom andra" är.

Jag tänkte försöka mata på med lite exempel här senare.

#2  Sv: Feminstikt översitteri? DonQuijote
2007-07-17 12:45:54

En kille som ligger på ett sidenlakan iförd endast spetstrosor med hål för könet och väntar passivt på att bli "tagen" skulle av väldigt många "norm"-människor antingen anses vara homosexuell eller mjäkig.
(Från jag fick mattilda att...)

Vart bor "norm" människorna, vilka är dom och hur kommer man fram till vad dom tycker?

#3  Sv: Feminstikt översitteri? chalky
2007-07-17 14:23:55

att prata om "norm-människor" verkar jättekonstigt om man inte räknar in alla som lever i ett samhälle, vilket i sig gör kategoriseringen meningslös. vi är alla formade av sociala regler. följer vi inte dessa så motsätter vi oss dom, vilket i sej innebär att vi formas av dom. tyvärr finns det dock stora grupper av människor som saknar självinsikten för att inse att dom också formas av normerna. det man bör göra är att försöka lokalisera dom normer man styrs av, granska dom kritiskt och sedan ta ställning till dom. lättare sagt än gjort kanske, men man kommer ingenstans genom att ge upp. att människor ändrar sin attityd till saker och ting är viktigt för samhällets fortlevnad och utveckling.

#4  Sv: Feminstikt översitteri? DonQuijote
2007-07-17 15:13:39

tyvärr finns det dock stora grupper av människor som saknar självinsikten för att inse att dom också formas av normerna. det man bör göra är att försöka lokalisera dom normer man styrs av, granska dom kritiskt och sedan ta ställning till dom.


Är det så att du har förstått något som "dom andra inte har förstått? "Dom andra" kanske behöver lära sig att se världen på ditt sätt...?

#5  Sv: Feminstikt översitteri? chalky
2007-07-17 16:34:39

jag har förstått något på ett annat sätt än många andra. att säga att mina tankar och åsikter på något vis vore mer värda är någon annans vore ju naturligtvis översitteri precis som du säger. men om man inte anser sej ha förstått nånting annorlunda, hur ska man då kunna argumentera för sin sak?

#6  Sv: Feminstikt översitteri? DonQuijote
2007-07-17 16:42:50

Givetvis har du rätt i att man inte har något att diskutera om man inte utgår i från att man har förstått någonting annorlunda.

Vad som stör mig är egentligen svepande generaliseringar om vad "de andra" tycker, tänker och hur de agerar. Vi vet inte vilka dessa andra är men fel gör de i alla fall, för de gör inte som mig. Nån stans bör man överväga om de kanske inte är dom andra som saknar självinsikt, utan jag.

Jag önskar att jag kunde härleda det underbara citatet om krig. "Om dom har fel, varför slåss dom då så förbaskat."

#7  Sv: Feminstikt översitteri? metamorfos
2007-07-17 17:10:13

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#8  DonQuijote chalky
2007-07-20 16:33:40

men om man inte vill dela med sej av sina åsikter och försöka få människor att ändra sej, finns det då någon poäng med att tycka något alls? sen är det ju alltid farligt att ge sej in i jag-har-rätt-du-har-fel-resonemang, men det är inte så svårt att undvika som det kan verka.
jag misstänker dessutom att du har missuppfattat det där med "dom andra". jag kan ju naturligtvis bara tala för mej själv, men jag skulle säga att jag talar om alla människor(oftast i en viss kontext) i den typen av diskussioner, inklusive mej själv och dom som tycker som jag.

#9  Sv: Feminstikt översitteri? DonQuijote
2007-07-20 17:00:20

Chalky.

Jag har fått ur mig mycket av det jag ville ha sagt i tråden "Kvinnligt och maligt". (Tror jag den hette) Den här tråden startade nog från en tankprocess om inte var hel mogen.

Vad jag menade framgår ganska väl den i den tråden, man måste skilja på åsikter och de fakta man har för att undrbygga sina åsikter. "Dom andra" kan man ofta beskriva men ord som "patriarkatet" eller "hetronormativitet". Eller i mer svepande ordalag.

Man defienerar alltså en grupp eller en företelsese utifrån relativt vaga teorier och ofta så tillskriver man dessa grupper ganska precisa egenskaper. Ungefär som gruppen "norm-männsikor" i inlägget ovan.

Om vi tillåts konstruera "dom andra" och tilskriva dom godtyckliga egenskaper, så kommer vi givetvis alltid att kunna hitta på ojämlikheter. Frågan är om det inte är bättre att strida för att få bort de ojämlikeheter som vi kan finna i verkligheten omkring oss.

#10  Sv: Feminstikt översitteri? DonQuijote
2007-07-20 17:07:04

(Om dumhet var mot reglerna så skulle jag anmäla inlägg #4. )

#11  Sv: Feminstikt översitteri? chalky
2007-07-23 10:33:51

DonQuijote sa:
(Om dumhet var mot reglerna så skulle jag anmäla inlägg #4. )


syftar du på ditt eget inlägg här eller #4 i "Kvinnligt och Manligt"-tråden?

att förklara begrepp som ex. "patriarkatet" och "heteronormativitet" varje gång man använder det skulle leda till att inga diskutioner kom någonstans, men begreppet har en vetenskaplig grund precis som de flesta termer som används i sammanhanget. därför brukar man inte ge någon förklaring på begreppen. eftersom det här är en feministisk sajt i grunden så är folk införstådda med vilken diskurs vi befinner oss i, och det är omöjligt att fördjupa sej i feminism utan att använda vissa begrepp.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?