feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Propranolol för våldtäktsoffer ?


Gå till senaste inlägget#1  Propranolol för våldtäktsoffer ? Mattilda
2007-07-01 20:31:26

http://www.cbsnews.com/stories/2006/11/22/60m…

Vad tycker ni själva ?
Låter ju spännande.

#2  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Mattilda
2007-07-01 20:33:05

http://www.cbsnews.com/sections/i_video/main5…
Rätt länk

#3  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? rulti
2007-07-02 01:28:41

-Detta piller kan inte ta bort fysiska skador.
-Jag tror att hjärnan omedvetet kan påverkas av ett trauma även om det raderas ur det medvetna och att det kan vara bättre att bearbeta traumat än att radera det medvetna minnet av det.
-Hur skall en kunna vittna i en rättegång om alla minnen är borta? Eller ska förövaren släppas fri och kränkningen betraktas som ogjord?
-Tänk om det är fel saker som raderas ur minnet. Typ ens läkarutbildning eller nåt.

#4  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Kaiser
2007-07-02 01:38:30

Blir det inte svårt att komma ihåg att ta piller nummer två, efter piller nummer ett ;o) ?

#5  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Escapist
2007-07-02 02:01:28

Jag har läst om liknande behandlingar innan, men då handlade det inte om att ta bort minnen, utan att modifiera dem så att de inte utlöser stressreaktioner efteråt.

Om man bortser från de medicinska aspekterna borde det väl vara upp till varje brottsoffer om de ska använda behandlingen eller inte.

#6  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Mattilda
2007-07-02 06:49:22

Ni verkligen borde se länk #2 igen. ZZzz

#7  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? bjornsdotter
2007-07-02 11:09:16

Vet ej vad jag tycker om detta, men varför skulle det bara var tillämpbart på våldtäktsoffer? I så fall alla typer av grova brott eller andra trauman.

#8  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? slaktprod
2007-07-02 17:06:58

Det handlar även här om att minska posttraumatisk stress, det är i alla fall vad dessa forskare _tror_ att preparatet gör. Dock verkar det enligt inslaget som visas i länken vara rätt oklart på vilket sätt detta verkligen fungerar eftersom att en vuxen kvinna fick medlet utan någon samtidig stimulering med stressfaktorer. Hon blev i medelåldern "botad" från trauma från en våldtäkt som begåtts mot henne när hon var 9 år.

Jag tycker det verkar fungera på liknande sätt som antidepressiva, man tar bort vissa typer av känslor helt enkelt, alltså INTE vissa minnen. Det kan ju vara bra med sådan medicin om man plågats länge av dessa känslor och om terapi inte visat sig hjälpa. Men det bör knappast vara något man kunna få tillgång till hur som helst eftersom att jag tror att obehagliga känslor ofta är en viktig del av återhämtningsprocessen. Lite konstigt exempelvis om man just sett sin partner bli mördad men inte känner något särskilt över det?

Sen kan man ju tänka på hur rättsystemet värderar trovärdighet i nuläget. Frågan är hur man skulle uppfatta ett brottsoffer som inte visade tecken på några som helst känslor efter övergreppet? Skulle de bli tagna på alvar?

Men kanske viktigast är att lista ut närmare vad det är mer exakt som det här preparatet gör. För en människa som plågats av ständig ångest i 30 kanske det är en lättnad att få bli av med vissa typer av känslor. Men en person som kanske hade hämtat sig på egen hand inom några månader, ja där är det ju frågan om det inte kan innebära lite av en emontionell stympning så att säga.

#9  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? slaktprod
2007-07-02 17:07:42

Vi skulle haft en Clajo i den här tråden...

#10  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Mumriken
2007-07-02 18:49:36

Propranolol är ju använt för att blockera stressreaktioner i allmänhet. Man vet ju inte vad som hände i de olika rapporterade fallen. Men det är ju helt klart intressant om det fungerar för att dämpa även traumatiska ångestsituationer. Det är ju speciellt intressant eftersom propranolol faktiskt har relativt lite biverkningar och är rätt väl testat under åren.

Jag tror faktiskt att propranolol om det fungerar på det här sättet, kan medföra att en person som utsätts för ett trauma faktiskt kan orka med att t.ex. föra talan. Jag har svårt att se att det skulle ta bort minnen av saker, annars skulle jag ha glömt en massa saker under de år jag använt preparatet mot stressångest...

#11  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Clajo3
2007-07-02 19:27:59

Väldigt förenklat så finns det två konkurrerande teorier om hur ett långtidsminne lagras, antingen lagras det som på en hårddisk, dvs skrivs in en gång, och finns kvar där att hämta när en behöver det (eller ej, som i en oönskat återupplevelse elelr flashback). Den konkurrerande teorin är att minnet hämtas, upplevs, och sedan 'skrivs tillbaka' på 'hårddisken'. Enligt den senare teorin så är det inte originalhändelsen en minns, utan det senaste minnet av minnet. Förmodligen sker lite äv bägge varianter.
När ett minne är väldigt emotionellt laddat, så lagras det bättre, som demonstrationen med råttan i länken visade. Förhoppninngen med propranolol, som är en vanlig betablockare, är att de minnesförstärkande funktionerna av stresshormon minskas, så att de emotionella delarna till minnet dämpas. Personer minns fortfarande händelsen, men minns alltså senaste minnet av händelsen, men mindre emotionell laddning. En kan ju jämföra med 'vanlig' beteendeterapi, där patienten närmar sig sitt trauma och återupplever det, men under lugna kontrollerade former, så att en kan 'komma över' en händelse. Det är också 'minnesmanipulation', men utan piller.

Enligt Kathinka Evers http://journals.cambridge.org/action/displayA… finns det fyra principargument mot minnesmanipulering, eller 'terapeutisk glömska' TG:
1. Förlust av personlig identitet.
Både minnen och brist på minnen formar vår personliga identitet, det som kan kännas fel med TG är att en avsiktiligt glömmer vissa saker.
-Är det värre än att oavsiktilgt glömma saker? Visst kan tekniken eventuellt missbrukas av tex brottslingar, men ska är det argument för att inte använda den alls?

2. Tyck vad du vill om det, händelsen har ägt rum. Det är lögnaktigt att glömma. Det hela låter som Brawe new world.
-Å andra sidan så glömer folk saker och ting hela tiden, varför skulle det vara extra lögnaktigt att medvetet glömma saker en plågas av?


3. Det kan leda till stagnation, om en brandman tar propranolol innan hen åker till en storbrand, för att förbygga PTSD, så kommer eventuellt inte brandmannen lära sig lika mycket av erfarenheterna från storbranden.
-Å andra sidan, hur mycket kan en begära av en brandman, hur modig måste hen vara? Vem är jag att säga att en brandman ska utsätta sig för extrema risker, men inte få skydda sig från en potentiell skada? Å tredje sidan, är det okej att ge det till soldater innan de går in i en by? Begår soldaten värre övergrepp om hen vet att hen inte kommar ha mardrömmar om det?

4. Det leder till en lägre tolerens för trauma: Om en kan glömma en jobbig sak, så komme rens tolerens för jobbiga saker minska. Nu har jag glömt det traumatiska med våldtäkten, nu vill jag glömma det jobbiga med att jag blev retat i högstadiet och det jobbiga med när min hund dog osv osv.
-Hur mycket lidande är normalt i livet? När är ens rädsla sorg eller ångest normal och när är den patologisk och avikande?


Självklart kan tekniken, så som alla andra, missbrukas. Frågan är om det är oetiskt att hjälpa folk glömma istället för att försöka få dem att stå ut, acceptera och komma över det de upplevt.
min personliga upfattning är att det är ett stort steg framåt om en kan börja erbjuda verksam behandling för fler med PTSD.

#12  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Clajo3
2007-07-02 19:29:56

För överigt är 'eternal sunshine of the spotless mind' en skitbra film på ämnet

#13  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Karra
2007-07-02 20:24:19

Jag måste få komma med ett litet inlägg om psykofarmaka. Psykofarmaka, till exempel antidepressiva preparat, handlar inte om att "ta bort vissa känslor", som Slaktprod uttrycker det. Antidepressiv medicinering handlar snarare om att "få tillbaka vissa känslor", som glädje, optimism, engagemang etc som deprimerade ofta helt går miste om.

#14  Karra slaktprod
2007-07-02 21:52:02

Psykofarmaka är ju ett väldigt vitt begrepp men de jag känt som tagit SSRI-preparat har inte beskrivit det som att de får bra känslor utav medicinen utan att det känslomässiga tillståndet blir mer stabilt, d.v.s. att känslor trubbas av av medicinen. Utifrån detta mer stabila tillstånd kan man sedan gå vidare och få tillbaka känslor som du talar om men för att återgå till "normalt" tillstånd där man blir "normalt" glad och ledsen som andra personer krävs att man sedan trappar ner på medicinen. Det är så de jag känner beskrivit det i alla fall.

Sen är jag nog iofs inte riktigt säker på vad du ville framhålla med ditt inlägg. Menar du att man "blir glad" av SSRI-preparat?

#15  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? slaktprod
2007-07-02 21:52:30

Tack för ditt inlägg också Clajo, mycket spännande att läsa!

#16  Slaktprod Karra
2007-07-02 22:26:24

Nej, man blir inte "glad" av SSRI-preparat.
Jag kanske är en smula överkänslig, men det finns en rad missuppfattningar vad gäller psykofarmaka och annan medicinsk behandling av psykiatriska åkommor, till exempel att antidepressiva är "lyckopiller", att de tas för att "ta bort alla dåliga känslor", att de är "enkla lösningar på problem" osv. Jag menar absolut inte att det är det du säger, men jag har mött liknande uppfattningar rätt många gånger och blir nog lite nojjig. Det var nog därför jag reagerade på ditt inlägg. Psykofarmaka är läkemedel som gör att en människa kan återkomma till livet och fungera mer normalt, liksom.
Hur man svarar på dem är ju också väldigt individuellt. Jag känner personer som reagerat ungefär som dina bekanta, men också flera stycken som upplever det som att de återfår känslor de glömt att de hade, får ökad energi mm.
Men detta är rätt OT.

#17  Slaktprod daniellundgren
2007-07-02 22:31:19

Utifrån mina erfarenheter av Cipramil och Soloft håller jag med – det är antidepressiva mediciner som trubbar av. Inte minst lustkänslor. För min del kände jag mig också litet avdomnad rent kroppsligt på något konstigt sätt. Särskilt av Soloft.

Och när jag tog Soloft fick jag en "informationsbroschyr" med en stor Pfizer-logga på. I den stod det att det var bäst att fortsätta medicineringen även efter att man kände sig bättre, för säkerhets skull, för man kunde ju inte veta säkert...etc...

Men jag lydde faktiskt inte Pfizer...

#18  Karra & daniel slaktprod
2007-07-02 22:41:12

Ja Karra, du är nog lite nojjig nu. Hihi. :) Lyckopiller tror jag knappast att det är, särskilt som det inte är helt enkla mediciner att "ställa in" på rätt dos och hantera i övrigt. Det jag tänker på är väl mer att man skall vara medveten om riskerna med dylika mediciner. Även om de som jag tidigare också varit inne på kan göra skillnad mellan liv och död i vissa situationer så bör man vara försiktig med att se det som Den Enda Lösningen (tm) på emotionella/psykologiska problem.

Och ja Daniel... tänker man på hur detta preparat som "raderar trauma" skulle marknadsföras om det fick marknadsföras helt fritt kan man ju faktiskt bli lite mörkrädd...

Ni som kollat på filmen ovan, märkte ni reklamen i inledningen? Amerikansk läkemedelsreklam har vi ännu inte riktigt erfarit i Sverige.. tack och lov.

#19  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Clajo3
2007-07-02 22:58:03

Antidepressiva preparat är inte att leka med, att själv mixtra med dosering och hur ofta en tar pillrena är potentiellt väldigt farligt. Det är ungefär lika smart som att sluta ta antibiotika mitt i en kur, bara för att en känner sig lite bättre.
Missförstå mig inte, en kan inte tvinga någon att ta läkemedel, och det här är inte ett försök att skrämma till tystnad, men en bör nogrant följa instuktionerna kring ett läkemedel. Väldigt många är sjuka just på grund av att de använder läkemedel på ett godtyckligt och felaktigt sätt. Om man är osäker eller vill förändra sin medicinering bör en kontakta sin läkare eller åtminstone prata med en receptarie.
Antidepressiv behandlign brukar trappas in, vanligtvis fås effekt först efter 6-12 veckor, och för att minska risken för återfall bör behandlingen pågå minst 6 månader enligt läkemedelsverkets riktlinjer. Medicinen skall därefter gradvis trappas ut. Om en vill veta mer rekomenderar jag att läsa på i Fass eller liknande.

Konspiratoriska myter om stora onda läkemedelsbolag som vill behålla sina kunder till varje pris känns ganska barnsligt och oseriöst, även om det kanske inte var så daniel menade. Informationsbroshyrerna i läkemedelsförpackningar granskas för övrigt in i minsta detalj av oberoende komitteer.

Självklart bör en ifrågasätta läkemedelsanvändning, men gör det då lite seriöst.

#20  #16 Karra feather
2007-07-03 00:37:34


det finns en rad missuppfattningar vad gäller psykofarmaka och annan medicinsk behandling av psykiatriska åkommor, till exempel att antidepressiva är "lyckopiller", att de tas för att "ta bort alla dåliga känslor", att de är "enkla lösningar på problem"


...eller "upprätthållande av problem"...
En kompis blev nedstämd efter att relationen tog slut, blev apatisk och stannade hemma från jobbet och arbetsgivaren arrangerade läkarkontakt, som skrev ut antidepressiva.
Och visst repade hon sig och kom tillbaka till jobbet, men hon beskrev det som att hon blev avtrubbad, inga peakar åt nåt håll, varken glädje eller sorg, och verkligen ingen sexdrift.
Och utan sexdrift dejtar man inte män, vilket hade botat henne från hennes depression - för av en ren slump insåg hon att det hörde ihop.
Inget sex (för henne) = depression.
Antidepressiva (för henne) = ingen sexdrift = inget sex = fortsatt medicinering samt ingen vidare livsglädje, bara jämngrått för hela slanten.

För en del är antidepressiva säkert vägen tillbaka till livet, och man borde absolut inte döma ut deras behandling som överdriven eller undermålig... Men jag tycker man borde döma ut metoden att slentrianmässigt skriva ut piller till folk (speciellt ungdomar) så fort de mår dåligt. Det kanske berövar fler människor livsglädje än vad det ger andra livsglädje tillbaka, om man långtidsmedicinerar halva befolkningen...?

#21  Clajo3, Feather daniellundgren
2007-07-03 10:14:30

Clajo3: antidepressiva medel mixtrar med kroppen. De tar i viss mån bort kroppens reaktioner på att någonting i tillvaron är fel. I många fall kan det säkert vara bra under en period – jag menar att det var bra i mitt fall eftersom jag innan jag tog Soloft hade så stark ångest att det var ännu värre än nackdelarna med att ta Soloft (och jag tog Soloft i drygt ett år – poängen i mitt fall är just att medicinen hade verkan, och det är ju det jag beskriver) men det är i mina ögon inte rimligt att tro att medicinering i sig långsiktigt löser de sociala problem som ofta ligger till grund för depression; en del människor har säkert så allvarliga problem att det är bäst för dem att medicinera i väldigt långa perioder eller rentav hela livet men frågan är hur många de är. Nu kan vi ju i och för sig föra en hönan eller ägget-diskussion om biologi och social miljö i evigheter men det är kanske inte så meningsfullt att göra det här utan för min del är jag beredd att släppa ämnet även om du förstås får framföra ytterligare kommentarer och synpunkter om du vill.

Att påpeka att svenska deprimerade psykpatienter får "informationsbroschyrer" (obs inte bipacksedlar) med Pfizers logga med "information" där kontentan är att det är bäst att medicinera länge, länge har inget med konspirationsteorier att göra. Det är vanlig hederlig källkritik. Precis som jag skulle reagera ifall jag gick i gymnasiet och fick ett "läromedel" med Svenskt näringslivs logga där det stod att alla tjänar på privatisering och konkurrensutsättning. Även om Svenskt näringsliv skulle ha fått sitt "läromedel" godkänt av utomstående experter. Det är ju sådant organisationer och företag gör för att verka mer trovärdiga i sin direkta och indirekta marknadsföring. Typ.

Psykologen John Read har för övrigt skrivit en mycket intressant och informativ artikel som berör läkemedelsindustrins inflytande på psykiatrin (övers Maria Sundvall), Den bio-biologiska modellen för galenskap, Tidsignal nr 4, s 87-91.

Feather: word!

#22  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Fosfolipid
2007-07-09 11:20:39

Angående propanonol: Det är inte primärt ett psykofarmaka utan en hjärt/kärlmedicin som man för ett tag sedan upptäckte blockerar amygdalas förmåga till pavlovsk inlärning. Av denna anledning kan det eventuellt vara ett effektivt sätt att behandla PTSD och vissa andra stressyndrom. Huruvida PTSD verkligen kan begränsas till någon form av pavlovsk inlärning kan diskuteras, men som den skinnerian jag är skulle jag säga att det nog är ganska troligt.

Det faktum att man använt propanolol inom andra behandlingar rätt länge utan att dessa patienter upplevt sig särskilt psykiskt påpverkade av det antyder i alla fall enligt mig att det inte är så läbbigt som zoloft eller SSRI.

Sedan kan man fråga sig varför det är just våldtäkter som ska behandlas med medicin, när de psykiska konsekvenserna av dessa hör till de få man är helt säker på orsaken till. PTSD till följd av våldtäkt borde rimligtvis åtgärdas genom att minska antalet våldtäkter. Men det är förstås lite naivt av mig. Ändå: intressant att det första man tänkte på när man upptäckte medlets effekt på psyket var att det går att göra våldtäkter lite mindre allvarliga.

#23  Fosfolipid Clajo3
2007-07-09 16:49:09

alltså, blandar du inte ihop två saker nu? Att spjäla brutna ben gör ju inte misshandel mindre allvarlig, det gör konsekvenserna av misshandel mindre allvarliga.
Som skinnerian bode du inte skilja på kropp och själ ;)

#24  Sv: Propranolol för våldtäktsoffer ? Karra
2007-07-09 21:23:50

Feather:
http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,…

:D

#25  Daniellundgren Clajo3
2007-07-09 22:57:04

jag har tyvärr intne tillgång till tidssignal, kollade deras hemsida och hela det nummret verkar intressant. Vet du om den finns som PFD?

Hela läkemedelsfrågan är såklart väldigt komplicerad och svår, och det hela försvåras ytterligare av att vi envisas med att skilja på fysiologi och psykologi. Argument som "antidepressiva medel mixtrar med kroppen. De tar i viss mån bort kroppens reaktioner på att någonting i tillvaron är fel" är ett tydligt sådant tänknade.

Plåster mixtrar med kroppen, de tar i viss mån bort kroppens reaktioner på att någonting i tillvaron är fel också. Och långpromender hjälper förmodligen både mot depression och benskörhet. Jag tror att den insikten börjar rota sig allt mer, och jag tror att det enda sättet att skapa ett friskare samhälle är att bättre försöka förstå de olika aspekterna av våra sjukdomar, ur ett allt från molekylärt till ett sociologist perspektiv, och att bygga upp murar av särintresse mellan de olika diciplinerna är att göra de sjuka en stor otjänst. Kasta in lite kapitalism i mixen, som givetvis driver på utvecklingen, men också samtidigt bygger upp murar och mutar in egenintressen. Och på samma gång lägger vi in vår "mänskliga natur" att helst ta den enkla snabba lösningen på problem, och skutan kommer kantra över åt något håll.

Det handlar om två saker som jag ser det, individen och samhället. Om en kan erbjuda en individ lindring i ett sjukt samhälle, ska en då göra det, även om lindringen i någon mån uppräthåller den sjuka samhällsstrukturen?
Svarar du på samma sätt om vi istället för läkemedel pratar om könsroller?

#26  Clajo3 daniellundgren
2007-07-10 08:53:23

Jag har inga invändningar mot att använda psykofarmaka för att lösa psykiska problem som har en social bakgrund i den mån det fungerar men frågan är ju i hur hög grad det fungerar.

Jovisst, Tidsignal är en intressant tidskrift. Jag vet inte om du kan få artikeln som pdf men om du vill kan jag alltid kopiera den (för den är inte så lång) och posta den till dig.

Du kan maila mig privat på nothung3@hotmail.com och ge mig din postadress. Om du vill alltså.

#27  Clajo Fosfolipid
2007-07-10 11:10:49

Har jag? Så korkat av mig.

#28  Fosfolipid Clajo3
2007-07-10 14:51:17

:D

#29  Daniel Lundgren Clajo3
2007-07-10 16:51:13

tack! jag ska se om jag hittar tidningen hemma på biblioteket först

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?