feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mord och kvinnomord


Gå till senaste inlägget#1  Mord och kvinnomord SGTallentyre
2007-06-26 17:53:46

Dagens Nyheter har idag rubriken "47-åring anhållen för kvinnomord".

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&…

Hur tolkar ni ordvalet "kvinnomord"? Är det någon skillnad på kvinnomord och "vanliga mord" (med underförstått manliga offer)? Är det alls lämpligt att konstruera ett speciellt begrepp för att mordoffret råkar ha bröst och vagina?

#2  Bara en tanke... bjornsdotter
2007-06-26 18:23:16

Det är ju mindre vanligt att (vuxna) män är offer vid fall som sexualmord, mord på partner eller ex-partner, eller hedersmord. Dessa är i allafall i Sverige typiska "kvinnomord" (i de ganska få fall då kvinnor mördas).

Å andra sidan händer det ju att kvinnor blir mördade också av andra skäl, dvs skäl då vanligen främst män är offer: rånmord, interna uppgörelser mm. Blir lite konstigt att kalla sådana fall för "kvinnomord", och fall med rånmördade eller gangster-avrättade män för "mord" rätt och slätt.

Antingen antyder ordvalet att mord på kvinnor ses som snäppet värre än mord på män (kvinnor är mer skyddsvärda + att mord med sexuellt våld inblandat ses som något av det mest brutala en människa kan begå).

Eller så är valet av ord inte konstigare än att samhället / medierna alltid måste definiera så snart det inte handlar om normen (dvs det manliga), utan det "avvikande" (dvs det kvinnliga). Historia och kvinnohistoria, våld och kvinnovåld, idrott och damidrott etc...

#3  Obehaglig tanke bjornsdotter
2007-06-26 18:31:08

Nu är DN ingen kvällsblaska, men det skulle inte förvåna mig om rubriken "kvinnomord" säljer mer, än rubriken "mord" rätt och slätt... Ibland känns det nämligen som om många inte bara tycker att det är (extra?) upprörande att läsa om "kvinnomord", utan också nästan lite snaskigt att läsa om det. Det kanske bara är min galloperande fantasi, men jag kan inte låta bli att tänka på Wreeswijks visa om Personliga Persson som satt och tittade i morgonblandet, som skrev om det senaste lustmordet:

"...innehöll en mängd pikanta detaljer
Mördarn hade använt vissa attiraljer
Detta nämndes i bladet
Å det var ju bra det!"

:-/

#4  Sv: Mord och kvinnomord Vittra
2007-06-26 18:33:32

Min första tanke är ungefär det som bjornsdotter skriver i slutet: att kvinnors kön ska markeras hela tiden, oavsett om det har en negativ anledning eller syftar till att lyfta fram något bra. "Damfotboll", "kvinnlig politiker", "spännande roman om ett kvinnoöde" osv osv. Jag har aldrig någonsin sett en baksidestext på en bok meddela att boken handlar om ett "mansöde"...

#5  #1 Kalle
2007-06-26 22:12:46

Jag tolkar det som att det ska markeras för att det ses som lite värre, lite mer avskyvärt, och därmed lite mer lockande att köpa tidningen(!), ifall det framgår att det är en (underförstått "försvarslös" för könsrollskramare) kvinna som mördats och inte ett vanligt mord på en man.

#6  Sv: Mord och kvinnomord Mattilda
2007-06-27 00:26:21

Jag tolkar uttrycket kvinnomord som ett skämt och verkar inte höra till seriös journalistik eftersom morder får en konnotation ( om det stavas så på svenska ), emotionell förknippelse som grundar sig väl på värderingar som har att göra med att man anmärker just på mordet pågrund av att dem är en kvinna.
En mördad man kunde inte heller försvara sig lika litet som en stackars kvinna.

#2
Det är ju mindre vanligt att (vuxna) män är offer vid fall som sexualmord, mord på partner eller ex-partner, eller hedersmord. Dessa är i allafall i Sverige typiska "kvinnomord" (i de ganska få fall då kvinnor mördas).
--
Sexet är som jag ser bara en detalj.
Jag kan läsa lika mycket om hur andra män har blivit mördade. "Han blev yxmördad blabla".
Det är vanligt förekommande med sexuell våld mot kvinnor eftersom det finns en typiskt vanligt mer förekommande orientation kring kvinnor än män som har att göra med att dem är mer mål och hinder än bara problem på vägen.
Om du var ilsken, tjejer o flickor, så skulle det inte hindra er att ha sexuella impulser som kontrollerar omständigheterna för era aggresionner. Handlar även om våldtäktsmännens och mördarnas "kvinnliga blick", att hur de betraktar sig som män genom kvinnors åtrå och deras sexualiserade känslosfär att sex är ett uttryck för bekräftelse för detta.

#7  Sv: Mord och kvinnomord Fosfolipid
2007-06-27 19:17:38

Är det alls lämpligt att konstruera ett begrepp som kvinnomord? Tja, inte mindre lämpligt än att konstruera begrepp som "kvinna" eller "mord", eller för den delen "knivmord", "polismord" eller "barnamord". Det borde rimligtvis gå att använda alla dessa ord på olämpliga sätt, och jag kan tänka mig att det är lättare med vissa av dem än andra. Orden som sådana denoterar bara.

Själv tycker jag det är intressant, i den mån rapporter om snaskiga mord alls är intressanta, vilken typ av mord det är. Rubriken "Mord har begåtts" är mindre intressant än "Fosfolipids granne dödades av rånare i Malmö" eftersom den förra säger mindre om varför jag skulle intressera mig. Kvinnomord skiljer sig generellt sett från rånmord, från mord i den s.k. undre världen och från politiska mord.

Sedan tycker jag termen är lite konstig eftersom den trots namnet inte räknar alla mord på kvinnor som kvinnomord, i alla fall i min föreställningsvärld. Alla mord på politiker jag har hört talas om har kallats politikermord. Mordet på Anna Lindh skulle jag dock inte köpa att det är ett kvinnomord (utan just ett politikermord), så samma regel kan inte tillämpas på kvinnomord. Fast vad skulle alternativet vara? "Hustrumord" lär ha varit ett användbart begrepp på den tiden man drog likhetstecken mellan äktenskap och förhållande, men det duger uppenbarligen inte idag. "Samlevnadsförhållande" låter som något en myndighet kommit på. Dessutom räknar man ju uppenbarligen även andra mord på kvinnor som kvinnomord. Pleh. Det är en slaskterm, det håller jag med om.

Och eftersom ordledet "kvinno-" ingår inser jag att det är en Fråga.

#8  Sv: Mord och kvinnomord SGTallentyre
2007-06-27 21:46:47

Jag anser att begreppet "knivmord" har ett existensberättigande eftersom det beskriver hur mordet begicks. Begreppet "polismord" likaså eftersom det beskriver våld mot ordningsmakten (som antingen är ett brott i sig eller en starkt förvärrande omständighet). "Barnamord" kan vara antingen värre än "vanligt mord" (med tanke på barns oförmåga att ta hand om sig själva) eller lindrigare (i brottsrubriceringen "barnadråp").

Men "kvinnomord"? Jag tror att ordet som Fosfolipid söker är "partnermord", men det finns inte på vardagsspråk, på samma sätt som det på vardagsspråk inte heter "partnermisshandel" (eng. "domestic violence") utan "kvinnomisshandel".

Orsaken till denna begreppsförvirring är att de flesta som uttalar sig i media är antingen konservativa eller radikalfeminister. I dessa gruppers begreppsvärld består partnervåld alltid av en man som misshandlar/mördar en kvinna.

#9  #8 bengtboman
2007-06-28 14:00:57

Jag kan inte annat än instämma i ditt resonemang.

#10  #8 Fosfolipid
2007-06-28 14:17:32

Fast partnermord är ju blint för vilken partner det är som befinner sig i den mottagande änden av mördandet, vilket ju rätt ofta hör samman med kön.

#11  Sv: Mord och kvinnomord SophieG
2007-06-28 15:33:05

Fosfolipid skrev:
"Fast partnermord är ju blint för vilken partner det är som befinner sig i den mottagande änden av mördandet, vilket ju rätt ofta hör samman med kön."

Liksom "kvinnomord" är blint för vilken relation kvinnan hade till sin angripare.

#12  Sv: Mord och kvinnomord Peggy
2007-06-28 19:38:29

Kvinnomord skriver man för att det låter lite snaskigt spännande.

#13  Sv: Mord och kvinnomord SophieG
2007-06-28 20:45:27

Peggy skrev:
"Kvinnomord skriver man för att det låter lite snaskigt spännande."

Jag håller med.

Men det är inte så konstigt att begreppet används av medier när t.o.m. juridiken besludlas av begrepp som "kvinnofridsbrott".

#14  SophieG daniellundgren
2007-06-29 07:23:43

Fridskränkning är ett brott som både män och kvinnor kan fällas för, oavsett om den som utsätts för fridskränkningen är man eller kvinna.

Om det är lämpligt att brottsrubriceringen kvinnofridskränkning (men däremot inte mansfridskränkning för övrigt) används kan onekligen diskuteras. Personligen tycker jag att ordet kvinnofrid låter litet medeltida, typ Magnus Ladulås införde kvinnofrid, typ värna kvinnornas frid från onda män. I mina öron låter det inte som en benämning som utmanar gängse könsstereotyper och könsmaktsordning, snarare tvärtom.

#15  Sv: Mord och kvinnomord elu
2007-06-29 09:22:49

Dessutom är kvinnofridskränkning lite konstigt eftersom brottet kräver att de ska vara gifta eller bo tillsamans. Om däremot en kille misshandlar och i övrigt kränker sin flicksvän som han inte bor tillsamans med så är det inte kvinnorfridskränkning.

#16  Sv: Mord och kvinnomord SophieG
2007-06-29 09:42:46

elu skrev:
"Dessutom är kvinnofridskränkning lite konstigt eftersom brottet kräver att de ska vara gifta eller bo tillsamans. Om däremot en kille misshandlar och i övrigt kränker sin flicksvän som han inte bor tillsamans med så är det inte kvinnorfridskränkning."

Och än mer konstigt eftersom det kräver dessutom att angriparen ska vara man.

En lesbisk kvinna som blir misshandlad av sin fru/sambo har inte heller råkat ut för kvinnofridsbrott, nämligen.

#17  Sv: Mord och kvinnomord SGTallentyre
2007-06-29 11:04:23

Peggy sa:
Kvinnomord skriver man för att det låter lite snaskigt spännande.

Och då är frågan varför folk tycker det låter lite snaskigt spännande.

#18  #11 Fosfolipid
2007-06-29 11:12:37

Jag har fått intrycket att kvinnomord också ibland avser rätt slumpvisa mord på vilken kvinna som helst, bara det inte samtidigt är en kvinna som råkar vara kändis, polis, politiker eller något annat som föranleder en än snaskigare titel.

#19  elu # 15, SophieG # 16 daniellundgren
2007-06-29 17:53:27

elu: Så sant som det är sagt. Mycket bra poäng. Jag skulle säga att detta är ett av de kanske tydligaste exemplen på hur en radikalfeministisk agenda kan passa en konservativ agenda som hand i handske på ett sätt som det finns all anledning att vara kritisk mot. Jag tycker att själva konceptet att lägga ihop en mängd trakasserier, våldsamheter och kränkningar överhuvudtaget till ett större brott är vettigt och feministiskt i sig, däremot är det väldigt konstigt att begränsa det till en viss typ av förhållanden och därmed exkludera pojkvänner/flickvänner och särbos (och jag tycker också att man kan diskutera om man inte även skulle kunna inkludera systematiska trakasserier/våld/kränkningar i största allmänhet på arbetsplatser och i skola och utbildning, det vill säga det som brukar kallas mobbning – jag tycker man kan diskutera om detta inte är en likartad form av maktutövning mot den utsatta parten; att göra den skillnad mellan offentligt och privat som görs i lagen om fridskränkning tycker jag i sig är väldigt underligt ur feministisk synpunkt).

SophieG: javisst, det är under all kritik att den könsstereotypa brottsrubriceringen kvinnofridskränkning används – till och med på ett heteronormativt sätt så att kvinnor i lesbiska förhållanden exkluderas. Men som sagt så kan både män och kvinnor i och för sig dömas för brottet fridskränkning, och både för kränkning av män och av kvinnor, även om det selektiva sätt på vilket brottsrubriceringen kvinnofridskränkning används som sagt är under all kritik.

#20  Sv: Mord och kvinnomord Peggy
2007-06-30 16:53:20

SG Tallentyre

För att våld mot kvinnor är sexualiserat i vårt samhälle, och därmed "kittlande". Nu använder jag sexualiserat i en mycket vidare betydelse än kuken-i-fittan. Det är spänningsladdat, erotiserat, kopplas oerhört ofta ihop med sex i populär- och finkultur.

Kvinnor som våldsoffer är ett av de allra populäraste temata i filmer och böcker, och gärna ska det kvinnliga offret pua lite med tuttarna på filmaffischen. När kvinnor utsätts för våld, när kvinnor mördas, i synnerhet vackra kvinnor, upphöjs det till någon sorts kult.

Vi är fixerade vid att se kvinnor plågas. Särskilt vackra kvinnor.

Jag tycker att det är ett sjukt samhälle.

#21  Sv: Mord och kvinnomord Peggy
2007-06-30 16:55:38

Och vad beror det på? Är det hjälplösheten, maktlösheten, hos en kvinna som blir offer för - i "bästa" fall - sexuellt våld, som kittlar? Den försvarslösa kvinnan, mannens makt, hennes utlämning?

#22  Peggy daniellundgren
2007-06-30 18:04:18

Word!

#23  #20 Mattilda
2007-07-01 15:11:13

Jag skulle se det som den direkta reaktionen bland män som kvinnor när de känner dem har lägre rang och gör det med paradoxala känningar, hur de vill men samtidigt gör som att de kan, men bryr sig inte om tjejens/mannens intressen.
"Som om jag bryr mig!" Både vill och inte.
Och det man inte kan få, brukar man förakta på ett sätt.
Det är sällan en publik skulle skratta om skämtet va på dem och inte om kungar, kändisar m.m.

Och för mig är våld mot kvinnor sexualiserad i samma mån som mäns utlopp för känslor brukar bara få utlopp för genom sin sexualitet. sexuella kännslor är befogat och aggresion är på spåren när man inte känner sig inte respekterad sig åtrodd genom sin sexualitet. Inte att man tycker det är alls spännande med själva våldet mot kvinnor så ofta som alltid.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?