feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnor som kommenterar herrsport


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnor som kommenterar herrsport Mumlan
2007-06-23 13:48:02

I P1:s program 'Medierna' från 16 juni pratades det om kvinnliga sportkommentatorer och hur starka reaktioner det har mött hos manliga sportfans. http://sr.se/cgi-bin/p1/kanalarkiv.asp?Progra… (sista 10 min av programmet) Jag startade en tråd om det på diskussion, men tänkte att det kanske kan bli en annan diskussion på JÄIF, så jag vill ställa samma fråga här: Vad tror ni att det beror på att så många tydligen reagerar negativt på att kvinnor kommenterar/refererar herrsport? Finns det nån här, som själv tar illa upp om/när det händer?

#2  Sv: Kvinnor som kommenterar herrsport Mumriken
2007-06-23 15:22:56

Det är väl alltid jobbigt när man blir kommenterad i egenskap av kön snarare än kompetens, sånt ska bort, vare sig det handlar om sport, teknik, föräldraskap eller vad nu vara må.

Nu handlade den kritiska debatten om en händelse i England, och om man inte har bott i England kan det nog vara knepigt att förstå hur konservativt England faktiskt fortfarande är på jämställdhetsfronten. Vi har ju rätt många kvinnliga sportkommentatorer (dock inte i fotboll) i svensk TV, och vad jag vet är det inte speciellt mycket reaktioner på kvinnliga kommentatorer (kan någon komma med motexempel, så tar jag tillbaks det, jag har bara inte märkt av det). I Sverige handlade det väl mer om att det inte förekommer kvinnliga kommentatorer på fotboll.

Lyssnarreaktionerna på den kvinnliga kommentatorn påminner dock väldigt mycket om de reaktioner som kom på den första kvinnliga nyhetsuppläsaren i Sverige när det begav sig... var det på 60-talet? Jag vill minnas de hade ett inslag om det i radion för några år sedan...

#3  Sv: Kvinnor som kommenterar herrsport Linus
2007-06-23 18:27:29

Mumlan sa:
Vad tror ni att det beror på att så många tydligen reagerar negativt på att kvinnor kommenterar/refererar herrsport?

När man förändrar något (även en oviktig aspekt) som folk av lång tradition bryr sig om, så blir folk lätt upprörda. En del fotbollsentuisiaster slår ju till och med ihjäl motståndarlags supporters för att de bryr sig så mycket om sporten i allmänhet och utgången i vissa matcher i synnerhet. Det i kombination med någon intuitiv uppfattning i stil med att kvinnor förmodligen inte vet tillräckligt om sporten, skulle jag drista mig att gissa på.

Förutom de upprörda engelska rösterna, så var det också lite kul att programledaren var tvungen att ta till restriktioner som "lagsport med boll" i sitt försök att relatera händelsen till Sverige. Programledaren noterade att hockey har kommenterats av en kvinna, men påpekade också att hockey inte spelas med boll. Finns det några skäl att tro att svenska sportfånar skulle bli mer upprörda över kvinnlig kommentator i fotboll än en i hockey?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?