feminetik.se feminetik.se

Just nu 10 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Mina Sexuella Preferenser"


Gå till senaste inlägget#1  "Mina Sexuella Preferenser" SophieG
2007-06-15 10:01:23

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…


Mitt råd, for what it's worth.

Lev efter dina egna känslor som du egentligen känner och inte efter de känslor som du tror att du borde känna.

#2  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Sjodin
2007-06-15 10:53:05

Frågan är ju vilkens slav SaraE vill vara?

Hennes "omgivnings", som uppenbarligen vill att hon inte ska falla för så "manliga män", eller hennes egen vilja som faller för såna?

Själv är jag helst slav under min egen vilja. Om min vilja sen råkar falla in i den för dagen passande könsrollen så kunde jag faktiskt inte bry mig mindre.

#3  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" RasmusS
2007-06-15 14:23:34

Jag känner att jag måste ge SaraE en eloge för att hon rannsakar sig själv och ifrågasätter invanda mönster oavsett vad utgången än blir. Detta är något fler människor borde ägna sig åt.

#4  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" vinthunden
2007-06-15 17:11:41

Ibland känner man att ens egen vilja kan vara destruktiv, eller så vill man helt enkelt prova på något nytt sätt att tända.

Jag tycker att det är jobbigt att det ses som lite knäppt att förändra sina sexuella preferenser. Det kan faktiskt vara väldigt utvecklande och givande.

#5  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Peggy
2007-06-15 19:16:48

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#6  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Jap2
2007-06-15 19:32:42

Borde inte jäif jubla?

Ifall det där var en fråga på riktigt har du nog inte förstått dig på jäif alls, men jag förstår mig inte på diskusion för det mesta så strunt samma.

#7  Peggy heffaklumpen
2007-06-15 20:16:54

Att hon tänker på det och inser att hennes beteende påverkar tycker jag är väldigt positivt och ett hopp för framtiden. Eftersom tråden är på diskussion så kan jag tyvärr inte skriva det där, men citera mig gärna om du vill.

Det är mest det extrema i värderingen av män och manlighet som jag tycker är fel, dvs när självförtroende och initiativförmåga är direkt diskvalificerande delar och om du inte har massor av dessa så går du bort direkt oavsett vem du är som person i övrigt. Man skulle kunna kalla det objektifieringen av män om du så vill.

Jag ser inte att det i sig är sexistiskt/könsrollskonserverande att värdera självförtroende och initiativförmåga hos män så länge de är en del i en helhetsvärdering av personen och inte ett krav för män men bara något "positivt om de finns" för kvinnor.

Ännu bättre vore naturligtvis att fundera i termer av vad man betraktar/värderar negativt hos män och vad som är könsrollskonserverande och bör förändras där. Dvs att göra fler saker positiva eller neutrala istället för att göra fler negativa för män. Det är nog alltid effektivare att belöna istället för att dubbelbestraffa.

#8  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" VisbyStar
2007-06-15 23:08:07

Ha ha. Jag letar också efter världen mest "manlige kille" (så jag har någon slags förebild här i livet). Trodde ju länge det var min pappa? Kärleken är ju inte blind men ganska närsynt.

Äh, vi träffar någon superpromille av jordens befolkning, antagligen upplever vi ett genomsnitt av jordens nedärvda känslor.

Självklart tänker alla någon gång på sin sexuella identitet (och hur många möjligheter det finns) och vad man gillar/ogillar.

Helt rätt alltså. Ifrågasätt. Skulle gärna hjälpa den här femisizen om jag kunde. Men det är en helt annan dröm…

#9  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" alias7
2007-06-16 01:52:52

Tycker inte särskillt om tråden som det länkas till eller SaraE's åsikt, därför att den uteräknar mig själv. Jag är inte lång, speciellt muskulös eller särskillt extra manlig. Bara vanlig, betyder det att jag är mindre värd? Jag förstår inte heller riktigt varför hon vill _försöka_ vara attraherad av "mindre manliga män". Jag förstår inte hur kvinnor tänker. Är SaraE attraherad av de manliga männen eller inte? Varför denna önskan efter mindre manliga män i så fall? Vad är denna önskan egentligen frågan om? Förstår inte men vill hemskt gärna förstå.

#10  alias7 heffaklumpen
2007-06-16 02:00:53

Det handlar nog mer om att försöka skilja på vad man själv vill och vad man gör för att man lärt sig att göra det eller för att "alla andra gör det". Något förenklat naturligtvis. Det finns ännu mer förenklat två sätt att ta reda på det, antingen resonerar man eller också testar man.

Vinthunden har några bra kommentarer både här och där.

#11  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 02:03:15

Det hon attraheras till är egentligen inte 'manlighet'. Hon nämnde ju vilka karaktärsdrag hon finner tilldragande. Men så kan man ju va så dum som jag att tänka ett snäpp längre och fråga sig om hon har gjort en felbedömning iom hennes resonemang inte stämmer. Hon kanske utgår från att sådana killar som hon har uppsökt andra sidan polen, som motsatsen, som just saknar sådana karaktärsdrag som kan ge henne det hon egentligen vill ha, men har fortfarande förutfattade meningar hur dessa drag kommer till uttryck.

För snälla, godhjärtade människor kan ta initiativ, vara dem som släpar runt henne som en uppstoppad gris till marknaden för att vissas upp och socialiseras i hans glans. *nu är jag bara snäll*

Jaja. Jag tänker inte överdriva något mer.
Men visst dras kvinnor till män i form, frågan är hur pass mycket.
Och egentligen tror jag hon är attraherad av dem manliga männen mer, förståss! Speciellt om man då just vänder på det och ser isf feminima kvinnor som fina pudlar som är i stark behov av att någon torkar henne på hakan efter att hon har ätit soppa.

Poängen är. Va fan bryr dig om vad kvinnor vill ha?
Har du övervägt äns vad du vill ha ? Sök dig till dem.

#12  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 02:09:03

Torka en kvinnans bak är nämligen mansgöra och bara armar av stål duger till detta ;) *driver om kvinnorollen, nothing else*

#13  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" alias7
2007-06-16 02:47:41

Mattilda sa:

Poängen är. Va fan bryr dig om vad kvinnor vill ha?
Har du övervägt äns vad du vill ha ? Sök dig till dem.


Var denna fråga riktad till mig? Eller till vem var den riktad? Är aningen förvirrad.

#14  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 03:18:23

Det var indirekt riktad till alla, huvudsakligen till dig. Peace.

#15  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" alias7
2007-06-16 03:43:32


Det var indirekt riktad till alla, huvudsakligen till dig. Peace.


Ok! Tack för råden. Skall försöka praktisera dem. Peace

Gärna fler råd tack. Varför är kvinnors "sexuella preferenser" riktade mot män som är muskulösa och långa? Varför? Man kan inte ens själv påverka sin längd, det är ju något man föds med.

#16  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 04:14:57

Det sköna är att ifall du praktiserar mina råd, är att du inte behöver veta det! :P

Nå. Eftersom jag inte har några belägg kan jag bara resonera på flera punkter där det är rimligt. Men det kan du ju med.
Psykologiskt sett förmodar vi oss vara väldigt invecklade och komplexa, men så vitt det angår oss emotinellt så är det lätt att tänka sig att svaret kan finnas i bildspråket: "Att se upp till någon".
Iom preferenser så vill jag påpeka att häri finns det en ingrodd fördom mot just kortare killar. Det bevisar inget om korta killars potential för bra avkomma. Att få friska, långa barn.
Faktiskt säger inte någondera något om en människa.
Vi kan förtrollas av en illusion av en magiker också.
Men det säger inget om självaste personen som utför skitet,
bara hur pass dum man är att man går på skitet.

Men samma fördom så kan man finna sjuka människor som attraktiva, då just va för lång kan va pågrund av olika sjukdomar och undernäring, problem med glanden som styr tillväxt. Alla människor, absolut alla med ett medvetande. Då förmodar jag att människor är inte i en koma när dem väljer sin partner. (Hah! Min genialitet för denna observation talar för sigsjälv! ), så vi är ju uppenbarligen benägna att föredra det uppenbara, det vi kan bära vittne, göra en omdömme, reletera och associera som en egenskap som utmärker ytligt och då finner det mer tilldragande.
Om du kommer in som en dvärg till en pub och uppför dig som värsta gangstern och dem förstår du bara har självdistans och driver av den stereotypa manligheten så blir nog just män som kvinnor förtjusta i dig. Kärlek är som sagt.. KORKAD! ;)

En mer muskulös man är också bara en chimär.
Jag som du skulle kunna se ut som Arnold under hans bästa år som kroppsbyggare. Men människan är angelägen att välja den lättaste vägen för sin självbevarelse o lycka. Det även talar något om kvinnors attraktion för framgångsrika män. Muskulösa män är något passe ändå. Och kvinnor generellt föredrar just muskulösa män med bra figur, inte blåoxar som har matats anabola steroider.
Och vad andgår ämnet så är jag tydligen ovillig att va seriös.
Jag är oangelägen att bry mig om att analysera detta seriöst.
Jag är bara angenämt inställt på att vi ser darwinismen från bakänden: Vi är inte ämnade att överleva, vilket vi har fått om bakfoten iom en slutsats från "Survival of the fittest", men att vi alla är liggiltiga inför gud( o gud är gammal och hör, ser och orkar inte lyfta sig från pottan), som havre. Vi skapas av omgivningen. Att va korthet är anpassning, dummer. En normal testosteronhalt är i rimlighetens gräns vad oss angår som frishetstecken reglerad och vår växt hör mer till miljön för överlevnad. Men dumhet äger.

Om det är biologiskt med att man attraheras av dessa drag så
finner jag det föga troligt.
Det lustiga är att luktsinnet verkar höra mer till vår biologiska natur av val av partner. Säger förviso lika lite, men man bör ju fråga sig hur mycket inte vår idioti styr oss, och inte vår natur.
*himlar med ögona*

Och man kan påverka sin längd. Med borr o spik... Ja.. Om du nämligen förstör en del av hjärnan så kanske så stoppar du vilket reglerar din växt. Vissa slutar nämligen aldrig att växa.
Jag har en spik.... men ingen borr :\

Öh... Hoppas du är nöjd med mitt svar.

#17  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 04:21:32

Undernäring i som brist på järn tänkte jag på. Kan ha fel.
Men som om jag verkar bry mig.

#18  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 04:28:42

Måste bara skriva en till inlägg. Denhär är vikigast. Någon som älskar något 'modernt' är ingen värd att egenligen älskas!

Män som tar hand om sina barn, värnar om dem, gör vad fan dem vill för dem kan. Dessa män som på något sätt män har lyckats se som dem mindre eftertraktade idolerna. Dessväre inte äns det. Kanske rena mardrömmen! Men hur idiotisk är inte mannen som knullar 1000000000000000000000000 brudar och inte har ett enda jävla barn ! En annan sak om man levde o kunde nuppa alla i varje land o bygge och hoppas deras mor lyckades uppfostra dem väl utan fadersfigur. Men mig andgår mer mänsklighetens överlevnad, som insignifikan ifall det är min avkomma eller någon annans: I just want to be happy.

#19  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" korw
2007-06-16 04:30:46

Man kan inte ens själv påverka sin längd, det är ju något man föds med.


:D

#20  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 04:39:57

Man kan inte ens själv påverka sin längd, det är ju något man föds med.

Ser ni har läst på.. Ja? Mm... eller? Svaret är. Det kan man visst.

#21  #19 korw alias7
2007-06-16 04:57:27

ha ha *sarkastiskt skratt*

Gissade att nån skulle finna detta lustigt. Även jag vet ju att man blir längre efter födseln men ja ja

#22  Mattilda #20 alias7
2007-06-16 05:09:02

okej vi säger att man kan påverka sin längd. Spelar antagligen inte så stor roll. Få av mina påståenden är definitiva. Om nån har en bättre ide är jag bara nöjd.

Nej jag har inte läst om detta. För tillfället läser jag finanslära. Enligt vissa teorier i finansläran kan man aldrig förutsäga framtiden utifrån gammal data. Därpå faller evolutionsteorin eftersom den bygger på gammal data. Tror jag i alla fall. Har inte läst på så noga om evolutionsteorin heller..

#23  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 05:15:56

Finansläran kan inte tillämpas av helt rimliga skäl för äldre data iom att den styrs väl av populär tro och inte vetenskaplig fakta.
Fast haha. Jag kan inte påstå allt jag skrev är fakta.
Fokuset borde inte ligga på ifall man kan eller inte, men att man borde inte bry sig om detta.
-

Hormonterapi
http://www.submityournewarticle.com/Article/N…

Östrogenets roll
http://www.med.umich.edu/health-e_news/nov200…

Miljö
http://www.healthyeatingclub.com/APJCN/Volume…

Finns mer förståss.

#24  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Clajo3
2007-06-16 05:40:15

kolla pa "the station agent", vem vill du knulla med? http://www.thestationagent.com/

#25  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 05:45:27

Var den riktad till mig?
Hade glömt denna film helt o hållet. Ser fram emot att se den.

#26  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 08:18:25

Jag knullar föresten inte. Jag älskar. *ler* Och ditt inlägg var fullständigt lösryckt och uppenbarligen en slags fnysning. Var det väl ? Vem jag skulle 'knulla' ? Men det kanske var bara en olämplig val av ord. Men jag måste säga. Han är häftig! Men sexuellt attraherad ? Nä. Kan bero på att jag en hetrosexuell man. Men motsvarigheten för män vore isf långa kvinnor som är längre än jag själv. Och visst är dem inte desto mindre åtråvärda bara pågrund av hur pass långa dem är. Vi kan se vilka vi finner sexuellt attraktiva. Men dem står framför oss. Vad ändras egentligen ? Den sociala normen kommer in på bilden, vår benäghet att vilja göra andra till viljes ? Jag kan tänka mig du är angelägen att tycka på ett visst sätt. Så som du kanske behandlar vissa människor annorlunda när du inte har dina vänner omkring o börjar förlöjliga någon du trivs umgås med ? Och ifall det inte bara va ett olyckligt val av ord, så är det bra det. För annars kan man ju undra om du har nån slags cynisk syn på kvinnors val och individualitet. Poängen var inte att påstå att kvinnor inte föredrar långa killar, men att det säger inget om männen och män borde sluta vara sådana jävla mesar som grinar för dem lever inte upp till deras "female gaze". Kanske du borde uppgradera dig till clajo4.
Men nu spekulerar jag av tristess.

Man skulle kunna jämföra detta med något lustigt sätt, som att se på små bilder på tidningar. Inte tänker vi: Men han/hon är så liten! Eller zoolander, där manliga fotomodelen får se en miniatyr av en skola o frågar hur dem har tänkt skolbarnen ska få plats där.

#27  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" bjornsdotter
2007-06-16 10:44:16

Jag förstår inte. Vill inte alla ha någon som tar initiativ i sängen? Jag vill det i alla fall! ;-)

Nu är jag inte exklusivt passiv, vilket möjligen (?) är skillnaden med mig och TS i den andra tråden. Jag gillar att vara både aktiv och passiv. Kan uppskatta BDSM light åt båda hållen, men är annars ganska "vanilj".

Betyder detta att jag vill ha en typiskt manlig man? Betyder det att jag, som gillar att vara aktiv (också) är okvinnlig? Hur ska vi egentligen förhålla oss till dessa termer?

#28  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" bjornsdotter
2007-06-16 10:57:45

Nu är de flesta killar längre än jag eller åtminstone lika långa (i alla fall i Sverige), men i övrigt har jag inga särskilda önskemål när det gäller längd eller kroppsbyggnad. Visst finns det ändå könsmönster inbakat här - eller kanske snarare vad vi är "vana" vid... Visst finns det killar i Sverige som är både kortare och smalare än jag, och det skulle kanske kännas "ovant" att vara med en sån kille. Som inte alltför lång tjej är jag helt enkelt van vid att de flesta killar är något större.

Men jag har aldrig dragits specifikt till långa och kraftiga män heller - dvs män som får mig att känna mig väldigt liten. Enligt könsnormen "borde" jag dock göra det, eftersom det anses "manligt" att se ut så och min biologi sägs tala (ju större och mer muskulös man, desto troligare att han kan försvara mig om det behövs). Om vi nu ska gå efter vad socio-biologin brukar säga.

#29  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" vinthunden
2007-06-16 11:34:31

När jag var lite yngre och fortfarande var tillsammans med killar så var jag tillsammans med en enligt idealen skitsnygg kille. "Problemet" var att han var 1.70 m lång. Jag har haft många knäppa killideal i mina dar, men längd var faktiskt helt irrelevant för mig. Jag tyckte faktiskt bara att det var praktiskt med en partner i min egen storlek för en gångs skull. Men mina kompisar kommenterade det, och otroligt nog så sjönk hans "snygghets"-faktor för det. But why? Jag frågade dem det och de svarade att de helt enkelt ville ha en kille som var längre än dem själva. Så visst finns det normer kring hur lång en kille bör vara.

#30  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" alias7
2007-06-16 13:21:26

Vinthunden sa:

När jag var lite yngre och fortfarande var tillsammans med killar så var jag tillsammans med en enligt idealen skitsnygg kille. "Problemet" var att han var 1.70 m lång. Jag har haft många knäppa killideal i mina dar, men längd var faktiskt helt irrelevant för mig. Jag tyckte faktiskt bara att det var praktiskt med en partner i min egen storlek för en gångs skull. Men mina kompisar kommenterade det, och otroligt nog så sjönk hans "snygghets"-faktor för det. But why? Jag frågade dem det och de svarade att de helt enkelt ville ha en kille som var längre än dem själva. Så visst finns det normer kring hur lång en kille bör vara.


Ok, när jag läser denna historia, tyckar jag låter det som att det handlar om status. Att en lång man är nånting man "vill ha" för att åtnjuta omgivningens avundsjuka och respekt. Men vad har det med kärlek att göra?

Så varför vill vissa tjejer _endast_ ha män som är signifikant längre än dem själva? Antagligen därför att de värderar det yttre framom det inre.

Sen kan man ju förståss få till det ordentligt och säga "jaa men han skall ju naturligtvis vara _ både_ lång och trevlig." hååhhåja!

Jag kan tänka mig att man kan ha förkärlek för långa män av andra orsaker än ovannämnda, och det är inget fel på det.

Men jag tycker man skall fråga sig själv; vill man vara en hel och lycklig människa eller vill man endast bygga upp en illusion av att man är en sådan, för andra att titta på? Många verkar inte ens förstå skillnaden medan dessa två. Tror att de båda är samma sak.

#31  alias7 heffaklumpen
2007-06-16 13:43:07

Men jag tycker man skall fråga sig själv; vill man vara en hel och lycklig människa eller vill man endast bygga upp en illusion av att man är en sådan, för andra att titta på? Många verkar inte ens förstå skillnaden medan dessa två. Tror att de båda är samma sak.


Iofs riktigt, men man kommer inte ifrån att de hänger ihop.

#32  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" alias7
2007-06-16 14:03:48

Heffaklumpen sa:

Iofs riktigt, men man kommer inte ifrån att de hänger ihop.


Argh!! Det ar ju just det. De hänger inte ihop!!!!!

Det ena utesluter ofta det andra, det är väl enda sättet på vilket man kan säga att de hänger ihop.

#33  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Peggy
2007-06-16 14:32:30

Visst är det intressant att fundera över vad man tänder på. Det här med längd, t ex, är en lustig grej. Det tog mig lång tid att inse att det i det manliga skönhetsidealet ingår att vara lång. Jag vet inte varför jag inte uppmärksammade det medvetet. Kanske för at jag under tonåren dreglade över små engelska 70-talsrockstjärnor, som är typ 1,65, och inte hade mycket till övers för modellhunkarna. Äh, jag vet inte.

Så jag skulle ju där kunna slå mig för bröstet och säga att det är oviktigt för mig. För när jag ser en man funderar jag aldrig över hans längd (jag har väninnor som beskriver en kille med "lång och snygg", det skulle aldrig falla mig in. Lång, vem bryr sig om lång?) Men vänta här nu. Sen kollar jag på de killar jag varit tillsammans med - med ett undantag är det ovanligt långa killar! Jag tror inte det är en slump. Detta manlighetsideal ligger alltså omedvetet inom mig, och jag väljer partners efter det, utan att ens märka det!

#34  alias7 heffaklumpen
2007-06-16 14:36:24

Man påverkas av hur andra agerar och om andra betraktar dig som trasig och olycklig så är det svårt att känna sig hel och lycklig, iallfall i längden. Våra värderingar och åsikter är inte bara individuella utan påverkas av de i vår omgivning och det gäller även värderingen av oss själva och våra känslor.
Förhoppningsvis går illusionen och det egna målet ihop någon gång, men de utesluter inte varandra. Man kan och skapar ofta en illusion för andra för att själv må bra, vilket fungerar hyfsat så länge inte illusionen är alltför långt från verkligheten.

#35  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" alias7
2007-06-16 14:56:33

heffaklumpen,

Frågan är vad man lägger i första rummet, verkligheten eller illusionen?

#36  alias7 heffaklumpen
2007-06-16 15:07:51


Frågan är vad man lägger i första rummet, verkligheten eller illusionen?


Ja, precis, men man får väldigt svårt om man försöker ignorera någon av dem.

#37  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" alias7
2007-06-16 15:31:46

Det räcker om vet vad som är sanningen och vad som är illusioner. För om man kan identifiera illusioner för vad de är är det också en typ av sanning. Men få kan helt och hållet göra detta.

#38  Mattilda Clajo3
2007-06-16 18:20:35

inlagget var inte riktat till 'dig', det var riktat till den som slosar sin tid med att lasa inlagg har pa feminetik. Och jag anvande ordet 'knulla' i dess vackraste betydelse. fnysnngen bestar i att manga tar genvagen genom yttre attriubut for att definiera sina sexuella preferenser. Sa enkelt ar det inte tycker jag.
Sen finns det saklart en inte sa ovantad samvariation mellan sjalvfortroende, utseende och fysisk form. I the station agent ar dock derssa forhallande vanda pa sin anda, vilket gor illusionen om yta tydlig. Den 'objektivt sexigaste' ar dvargen.
Jag haller med om ditt inlagg. Zoolander, ja, den orgiescenen ar val en forebild om nagon

#39  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-16 18:23:54

Hehe :)

#40   Sjodin
2007-06-18 08:20:16

Trollstav Ska vi försöka skippa tramsandet och hålla oss till nån sorts respekt för trådämnet?

#41  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-18 11:37:27

Vad är det egentligen ? Sedan så undrar t.om dem i andra tråden om inlägget verkligen hör hemma där för den är inte så önsvärt direkt releterat till feminismen. Hur långt har vi tramsat då ?
Tycker det enda tramset är min blyga respekt för Clajo3 i inlägg 39 och tramset med inlägg 40.

Jag har iaf hållt mig till ämnet tycker jag som handlar om just sexuella preferenser och föreställningar vad som ska göra oss lyckliga, våra inbillningar av den motsatta könet, om oss själva och även en extrem bakovändhet med likhetsfeminism i bemärkelsen att ens ens val av partner bygger på premissen att man 'väljer' fel för hur männen man attraheras till är stereotypiska manligheten. Det är vad den andra tråden handlar väl om ?

#42  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Gullegubben
2007-06-18 11:54:50

10 procent av kvinnorna är längre än 50 procent av männen. Om slumpen får råda kommer 5 procent av alla kvinnor vara tillsammans med kortare män. Den verkliga siffran är lägre en en promille.

Bland kvinnor som ser till människan och inte låter sina preferenser styras av omgivningens, medvetna eller omedvetna, val och ideal (exempelvis kvinnliga feminister) borde siffran ligga närmare 5 procent än en promille. Jag tvivlar på att det är så, och jag tror att de flesta kvinnor har samma "problem" som SaraE vad gäller att göra "fria" val där man ser människan och inte låter sig påverkas av "samhällets" värderingar, vad gäller olika förställningar om vad som är normalt, ideal, tabun etc. (Kvinnors värderingar ingår i princip i "samhällets" värderingar, men kallas "kvinnors värderingar" när de är "fina" och "samhällets värderingar" när de är "fula".)

#43  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-18 12:31:33

Jag tror man behöver helt enkelt inse sina förutfattade meningar om det. Det är bara absurt nu i mina ögon då det handlar om jämnställdhet och uppskattning för varandra som person. Jag hade en längre relation som var 5 centimeter längre än jag, och jag tänkte aldrig på det. Det slog mig aldrig faktiskt. Inte förän nu när jag tänker på det så är det som: Oj. Just det! Jag har ju själv varit med nån som var längre än mig!

#44  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" MartinK
2007-06-18 16:19:45

Jag vill också ge SaraE en eloge för att hon rannsakar sig på detta insiktsfulla vis, till skillnad från det martyrodlande som annars är normen i kvinnliga feministiska kretsar.

Sorgliga är däremot många av svaren från andra feminister som uppenbarligen inte vill se sitt eget ansvar alls. Det är lustigt hur deras försvar av varför det är naturligt att tända på traditionell manliga män påminner om jäif:ares förvar av att män tänder på traditionellt kvinnliga egenskaper.

#45  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Peggy
2007-06-18 17:12:25

Det intressanta i det hela är ju att diskussionen kan föra över till en djupare sådan om heterosexualitet. Vad är heterosexualitet? Vad är det som får många av oss kvinnor att dras till män?*

Också det är något jag funderat mycket på. Jag har insett att jag på nåt sätt gillar män. Vilket är absurt. Varför skulle man gilla män? Jag tyckte det var galet när Schyman påstod sig älska män, och lika galet när den ene eller andra poppar upp och påstår sig "älska kvinnor". Jag går inte runt och tänker så, men analyserar jag mitt beteende inser jag att jag generellt gillar män mer än kvinnor. Jag är mer intresserad av män, jag är mer mån om mina relationer till män, prioriterar män över kvinnor. Även män jag inte har något sexuellt intresse av.

Den teori jag har börjat fila på handlar om makt oc om att bli imponerad och om att känna sig viktig. Motvilligt har jag insett att det betyder mer för mig att få bekräftelse från en man än från en kvinna - och nu pratar jag alltså även vänskap här. Att jag tycker att det är viktigt att få en "okej"-stämpel från män, och att jag inte bryr mig lika mycket om vad kvinnor tycker om mig. Som om kvinnorna inte ens har nån stämpel...

Min undermedvetena upplevelse är att män har makt, och att det är viktigt att göra sig populär bland dem av den anledningen. Jag tror att det är därför jag dras till män.

Och denna inställning har uppenbarligen inte något med männens samhällsställning att göra. De män jag har upptäckt att jag prioriterar över kvinnor, är inga rika, manliga machomän. Tvärtom, de är riktiga mjukisar, blyga, arbetslösa eller lågavlönade, med generellt taskigt självförtroende. Stämmer faktiskt ganska bra på stereotypbilden av män som inte intresserar kvinnor.

Men uppenbarligen har jag nån koppling som talar om för mig att eftersom de har snopp är de viktiga.

ELLER, så är det slumpen att just de människor jag råkar gilla mest är män. Men det känns som att det är lite för snällt mot mig själv att bara ignorera saken på detta sätt.

Jag är inte ute efter att bryta med mina manliga vänner, men jag vill gärna bli av med den fördom som får mig att intressera mig mindre för kvinnor.

Sara, kanske är det den manlige mannen som symbol för värde, en viktig människa, som attraherar dig?

*och tvärtom men iom att mitt inlägg utgår från personliga funderingar och jag är en heterosexuell kvinna, så analyserar jag nu endast detta

#46  #45 Peggy MartinK
2007-06-18 18:00:05


Min undermedvetena upplevelse är att män har makt, och att det är viktigt att göra sig populär bland dem av den anledningen. Jag tror att det är därför jag dras till män.

Och denna inställning har uppenbarligen inte något med männens samhällsställning att göra.


Men det talar väl för att det faktiskt inte är makten som gör att du dras till män? Jag har ungefär samma dragning som du fast åt kvinnor då (och även de som inte attraherar mig sexuellt). Jag tror snarare att det trots allt bottnar i sex, eftersom vi attraheras sexuellt av det motsatta könet så är det också där det är viktigast att få bekräftelse. Och den bekräftelsen blir viktig inte bara när det är någon man attraheras av därför att vederbörande trots allt i någon mån representerar det (dvs det motsatta könet) man vill ha bekräftelse av.
Undermedvetet tänker man väl att "om han/hon bekräftar mig så är jag attraktiv även för andra av samma kön.. "

En annan förklaring skulle ju kunna vara att du faktiskt får mer bekräftelse tillbaks från män, vare sig du är attraherad eller inte så kanske de ger dig mer bekräftelse (eller av rätt sort) på ett sätt som inte kvinnor ger. Huruvida det är tillämpart även på mig måste jag fundera lite på..

#47  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Peggy
2007-06-18 18:18:14

Kvinnor bekräftar mer än män, är min erfarenhet. Mina kvinnliga vänner peppar och bekräftar mig mer, och mer explicit, än de manliga.

Att det handlar m makt är inget jag har argumenterat mig till, utan något jag har känt mig fram till. Att jag på nåt sätt ser upp till och blir imponerad av män för att de är män. Att jag värderar dem högt.

#48  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-18 18:53:25

"Sorgliga är däremot många av svaren från andra feminister som uppenbarligen inte vill se sitt eget ansvar alls. Det är lustigt hur deras försvar av varför det är naturligt att tända på traditionell manliga män påminner om jäif:ares förvar av att män tänder på traditionellt kvinnliga egenskaper."

Kan du utveckla det där?

#49  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" rulti
2007-06-18 19:07:55

Jag hade i 6 år ett heterosexuellt parförhållande med en man som var betydligt kortare än jag, och folk tog sig rätten och komma fram och fälla kommentarer som "Ni passar ju bra ihop _fast_ du är längre än honom". Innan dess hade jag aldrig överhuvudtaget betraktat längd som sexuell preferens, och då var jag ändå i 18-årsåldern och uppåt.
Jag är 1,77 m lång och om jag hade begränsat mitt partnerval till endast folk som är längre än mig hade jag missat många härliga stunder, utvecklande samtal och mycket bra sex.

#50  #45 vinthunden
2007-06-18 20:37:05

I think Peggy is on to something..

Det var lite så jag kände när jag var heterosexuell. Och fortfarande känner ibland (även inför män jag inte känner den minsta sexuella dragning till, t.ex. mycket äldre män). Ju oftare jag dissikerar sådana känslor precis när jag känner dem, desto mer sällan poppar de upp.

#51  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-18 22:53:52

Jag är inte ute efter att bryta med mina manliga vänner, men jag vill gärna bli av med den fördom som får mig att intressera mig mindre för kvinnor.

Peggy.
-
Är det verkligen en fördom ?
Jag tror det hör till något mer invecklat och att fördom ska användas i bemärkelsen, att använda förut-fattade meningar som diskriminerar och fråntar andra rätten att kunna påverka.
Inte att man ska bekymra sig över vilka som man talar, men vilka som man inte då ger möjligheten att kunna tala ut om något.

Och eftersom det är inte en så lättgrepbar koncept så ska man va försiktig med att kalla det fördom, när det kan finnas andra indirekta preferenser som influerar ens beslut att ta kontakt och har en övervägande intresse för mäns åiskter och respekt.
Det är något då att granska, vad som egentligen bidrar till beteendet.

Jag kan bara spekulera, så istället för att spekulera så
kan du tänka på om det inte har att göra med t.ex med motsatta könet av män finna någon mindre trovärdig och tar kanske inte hänsyn till dina känslor i lika stor grad och i god tro på vad du säger. Speciellt män som kvinnor som ger intrycket att dem tvivlaren på någon att man då förståss, man som kvinna, behöver rättfärdiga sigsjälvt att inte stöta dolken eller whatnot mot sigsjälvt iom sin egna självtvivel. Så självtvivel kan få en att försås fjäska upp till någon. Sedan spelar sexuella preferenser in, där mäns åsikt respekteras inte mer, men man hellre vill inbilla sig att en mans vördnad och respekt får stå för sin gestalt av den manliga sexualiteten och åtron för en som kvinna. Kultur. Sina förutfattade meningar om att kvinnor just är angelägna att va i god tro och ger stöd, hellre än ifrågasätta om det verkligen är så som man säger.
Kraften av inbillning. Den som bara ger bekräftelsen efter stor försök att övertyga och intala att man har en poäng, att man får en belöning för att man utsätter sig i ett känsligt läge, bara för att komma med ett vinnande hand. Kvinnor som jag känner kan va otroligt bjudande på allt, så det är som deras åsikter känns föga övertygande men görs i intresset att ge direkta belöningar:
Det är okej! Det ordnar sig! Du är en bra tjej! Han är ju en idiot! Du är lika bra utan honom! Men kära du, vi älskar dig!

Nu kan jag ha SÅ FEL, eftersom jag sällan umgås med män överhuvudtaget. Män kanske fjäskar lika mycket.

Vad tror du själv bidrar till ditt beteende ?

#52  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Mattilda
2007-06-19 00:18:23

Det är sannolikt att det är naturligt att dras till den manliga blicken istället för kvinnors, eftersom deras känsla av att va eftertrakade genom att betraktas genom den manliga blicken.
Kan manske kan se det som status quo, att man vill hålla ställningar genom att man får mycket bekräftelse genom att tjejer ger mer feedback, medans då i mannens närvaro så försöker man upprätthålla föreställningen om vem man är..

#53  #47 Peggy MartinK
2007-06-19 10:38:33


Kvinnor bekräftar mer än män, är min erfarenhet. Mina kvinnliga vänner peppar och bekräftar mig mer, och mer explicit, än de manliga.


Det skulle ju också kunna vara en orsak, ibland dras ju människor till just dem som inte ger så mycket bekräftelse, ungefär som vissa dras precis till dem som behandlar dem illa. Då blir ju minsta lilla bekräftelse så mycket mer värd.


Att det handlar m makt är inget jag har argumenterat mig till, utan något jag har känt mig fram till.


Eftersom du uppenbarligen inte går efter män med makt så verkar det ju som att känslan inte är stämmer med hur det egentligen är. Jag tror förstås att känslan är en produkt av din ideologiska övertygelse, och därför inte stämmer med empiriska fakta.. Men det är jag det.


Att jag på nåt sätt ser upp till och blir imponerad av män för att de är män. Att jag värderar dem högt.


Ja, men det kan ju lika gärna ha med andra orsaker än makt att göra. T.ex. sex.. Jag tror de flesta människor faktiskt värderar det motsatta könet högre. Även om många (och kanske speciellt kvinnor, gissar jag) aldrig skulle erkänna det.

#54  #48 Karra MartinK
2007-06-19 10:47:19

Tja, inläggen påminner mig om de som brukar poppa upp i diskussioner kring kvinnliga ideal, typ att kvinnor inte skall ha hår och vara unga. Det brukar försvaras av jäif:are på ungefär samma sätt som feminister försvarar de manliga idealen i tråden. Dvs i båda fallen rationaliserar man sina könsrolsstereotypa ideal med att det är positiva egenskaper, ungdom, självsäkerhet, smal midja etc..

#55  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Peggy
2007-06-19 10:53:42

Jag förstår tyvärr inte ditt inlägg, Mattilda.

Martin, jag tror inte det har med min feminism att göra, eftersom det alltid varit så, långt innan jag ens visste vad feminism var, var jag torsk på karlar.

Länge hade jag också en föreställning om att jag bara ville ha söner (i yngre tonåren var det), inte av någon bestämd anledning, utan av känsla. Jag tror att det hör till samma tema.

#56  #55 Peggy MartinK
2007-06-19 11:22:03


Martin, jag tror inte det har med min feminism att göra, eftersom det alltid varit så, långt innan jag ens visste vad feminism var, var jag torsk på karlar.


Frågan är väl när du började känna att det berodde på att du tillskrev män makt. Kom du till den insikten före eller efter du blev feminist?

#57  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Peggy
2007-06-19 11:39:45

För kanske två månader sen identifierade jag och satte ord på känslan, som dock är densamma så länge jag kan minnas.

#58  # 45 osv Blindalina
2007-06-19 13:42:23

Jag vet inte. Själv tänker jag inte så.
Jo...jag har nåt behov av att bli bekräftad av en man. Absolut. Jag ser "män" som viktiga varelser som jag är förtjust i. Mest som person, förstås, men det ligger också nåt litet litet i det att hen är av motsatt kön. Skulle vara intressant att analysera det lite närmare.

Men, jag tror inte jag värderar "manlighet" som generellt högre än "kvinnlighet" precis. Eller jag vet det.
Snarare har jag haft lite problem att fatta en viss sorts manlighet.
Själv är jag så känslig och romantisk, för ut min inre värld i samtalet och samvaron. Kollar efter subtila signaler att projicera saker på.
Jag gillar också att vara närvarande, flummig, busig, skämtsam¨, aktiv och alert, men jag fattar inte det här hetsandet med aktivitet och rationalitet i språket, säga saker korthugget och alltid i nuet, springa runt och vara konkret utan att ta hänsyn till några andra känslouttryck. nej. det är nåt med det.

Jag vill vara lite mer sån. Men att bara vara sån, onej. HC-trashpunkkillar liksom. De verkar rätt roliga men vad är grejen med att springa runt i ett tanklinne och keps hela tiden och vara pigg och alert och snabb och lyssna på HC. När det finns så många andra känslor.

Jag hade en period i tonåren, en av alla mina perioder, då jag var lite förtjust i den där typen av total konkret, simpel grabbig tuffhet.
Det var nog bra.

Men nej, jag är alldeles för känslomässigt bejakande. Tacka vet jag annan sorts punk.

Otroligt mysko inlägg haha. Men den där HCpunkgrejen får användas lite som symbol för den där grabbigheten jag inte direkt appeleras av.
Girlie-tjejer är liksom mer holistiska.

#59  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-19 13:44:47

"Girlie-tjejer är liksom mer holistiska. "

Men det bästa är en blandning. :) Det är propbably mest "holistiskt".

#60  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-19 14:00:21

"Jag vill vara lite mer sån. Men att bara vara sån, onej. HC-trashpunkkillar liksom. De verkar rätt roliga men vad är grejen med att springa runt i ett tanklinne och keps hela tiden och vara pigg och alert och snabb och lyssna på HC. (HELA TIDEN liksom.) När det finns så många andra känslor. "

#61  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Kalle
2007-06-19 15:33:13

HC ??

#62  Peggy #45 &47 Kalle
2007-06-19 15:42:42

Att det handlar m makt är inget jag har argumenterat mig till, utan något jag har känt mig fram till. Att jag på nåt sätt ser upp till och blir imponerad av män för att de är män. Att jag värderar dem högt.

Ifall du ser upp till, blir imponerad av män och värderar dem högt kan jag inte ha några synpunkter på.
Men du tycker inte att din framanalyserade orsak, att det skulle bero på att de har makt, haltar lite? Eftersom du enligt egen utsago främst dras till dem som har minst "makt"?

#63  Kalle Blindalina
2007-06-19 16:27:42

Hardcore. http://de.wikipedia.org/wiki/Hardcore_Punk

#64  #57 Peggy MartinK
2007-06-19 16:36:58


För kanske två månader sen identifierade jag och satte ord på känslan, som dock är densamma så länge jag kan minnas.


Ärligt talat så känns det för mig som att ordvalet mest är präglat av din ideologiska övertygelse och har väldigt lite med verkligheten att göra, för där konstaterar du ju själv att det är rätt maktlösa män du dras till..

#65  # 64 Blindalina
2007-06-19 16:38:07

Tror inte jag. Jag tror Peggy har tänkt efter och litar på det.

#66  #65 Blindalina MartinK
2007-06-19 17:28:03

Jag tror förvisso också Peggy har tänkt, jag tycker bara tänket verkar ha begränsats lite väl mycket av hennes ideologiska övertygelse. Annars har jag svårt att se varför någon skulle komma fram till en slutsats som är närmast diametralt motsatt mot vad de praktiska resultaten tyder på..

#67  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-19 18:16:03

"Tja, inläggen påminner mig om de som brukar poppa upp i diskussioner kring kvinnliga ideal, typ att kvinnor inte skall ha hår och vara unga. Det brukar försvaras av jäif:are på ungefär samma sätt som feminister försvarar de manliga idealen i tråden. Dvs i båda fallen rationaliserar man sina könsrolsstereotypa ideal med att det är positiva egenskaper, ungdom, självsäkerhet, smal midja etc.."

Nej, jag förstår fortfarande inte.
SaraE säger att hon dras till bl a styrka (som i "någon man kan luta sig mot"), lojalitet och stabilitet. Varför är det saker som man bör undvika hos en man, eller någon öht? Man hade ju kunnat tro att jäif:are, däribland du själv, skulle bli glada över att en tjej gillar såna personlighetsdrag i män eftersom det inte innebär ett premierande av dåliga egenskaper.
(Att vara ung eller ha en smal midja däremot, är ganska flyktiga och ytliga egenskaper som inte säger så jättemycket om hur du är som person.)

Och vem har talat om hur "naturligt" det är att tända på "manliga" män?

#68  Karra Gullegubben
2007-06-19 19:23:47

"SaraE säger att hon dras till bl a styrka (som i "någon man kan luta sig mot"), lojalitet och stabilitet. Varför är det saker som man bör undvika hos en man, eller någon öht?"

Tja, vad gäller kvinnor så ingår denna typ av egenskaper i madonna-arketypen (en lojal, stabil kvinna som mannen kan luta sig mot, kallas på franska "le repos du guerrier"), och kvinnor vill inte ses som, eller behöva vara, antingen horor eller madonnor, utan hela människor.

Det är förvisso positiva egenskaper det handlar om, men män vill i likhet med kvinnor ses som, och tillåtas vara, hela människor och inte tvingas in i en mall, hur positiv den mallen än är.

#69  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-19 21:04:05

"Det är förvisso positiva egenskaper det handlar om, men män vill i likhet med kvinnor ses som, och tillåtas vara, hela människor och inte tvingas in i en mall, hur positiv den mallen än är."

Precis. Och om du läser i tråden på Diskussion så ser du att jag med flera uttryckt samma sak.

#70  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-19 21:59:03

om kvinnor " inte ska ha hår och vara unga" har det väl bara att göra med nåt slags infantiliseringsideal iofs. hörde ett intressant program om det. om att det var populärt med hårlösa delfinmän ( det kallades delfinsex) ett tag efter att aids kommit.
nån slags renhetsgrej/fetisch.

#71  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-19 21:59:41

för bögar alltså.

#72  #15 alias7 feather
2007-06-19 22:01:49


Varför är kvinnors "sexuella preferenser" riktade mot män som är muskulösa och långa? Varför? Man kan inte ens själv påverka sin längd, det är ju något man föds med.


Varför är mäns och kvinnors sexuella preferenser riktade till långa människor med platta magar, nice chest and great ass...?
...många är helt enkelt attraherade av rena fysiska attribut.

Att öka sin kroppslängd (som vuxen) eller bröststorlek går bara med operativa ingrepp. Det är ett orättvist genetiskt lotteri att somliga föds långa eller underjordiskt vackra.
Men att bli mer vältränad och fit - det kan man åtgärda enkelt genom att leva hälsosamt, äta rätt och träna hårt, precis så som kroppen är skapt att leva. Det är inte det minsta orättvist. Orkar man inte träna och äta rätt så ser man inte vältränad ut - enkelt.

#73  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-19 22:20:53

jag gillar killar som är lite lagom jämfört med musklisar. lagom sunkiga. det är fint med seniga armar men, jag vet inte, om de är supermusklobruna så tar det liksom över det andra sensuella lite.
det blir till en schimär.

#74  #30 alias7 feather
2007-06-19 22:28:25


Ok, när jag läser denna historia, tyckar jag låter det som att det handlar om status. Att en lång man är nånting man "vill ha" för att åtnjuta omgivningens avundsjuka och respekt. Men vad har det med kärlek att göra?

Så varför vill vissa tjejer _endast_ ha män som är signifikant längre än dem själva? Antagligen därför att de värderar det yttre framom det inre.


Varför vill vissa män ha en lång, snygg, blondin vid sin sida...? Hon kan vara hur spånig som helst, han kan tom driva med henne inför omgivningen - men lång, snygg och blond ska hon va'. Det är status det!
:-D
Vissa män och kvinnor prioriterar helt enkelt inte kärlek eller känslomässig attachement. Och är man bara sexuellt intresserad av yta avspeglas det ju ofta i ens val av partner.

#75  #42 gullegubben feather
2007-06-19 22:48:58


10 procent av kvinnorna är längre än 50 procent av männen. Om slumpen får råda kommer 5 procent av alla kvinnor vara tillsammans med kortare män. Den verkliga siffran är lägre en en promille.


Hahaha, finns det statistik på det....?

Nu är det ju inte så att slumpen är den främsta matchmakern... Folk hittar oftast partner inom samma befolkningsgrupp, tex avseende kultur (ofta därmed även ras) och klass. Massajer brukar bli ihop med massajer och pygmeer med pygmeer...
Och akademiska, välbärgade svenne-familjer får längre barn än arbetare - långa barn som umgås i samma skolor och på samma klubbar och har mest gemensamt med/blir ihop med andra barn från välbärgade akademiska familjer...
Osv osv osv.
Så det är nog lite upplagt för att folk av ungefär samma kroppslängd ska "råka" bli ihop med varandra.

#76  #44 MartinK feather
2007-06-19 23:44:23


Sorgliga är däremot många av svaren från andra feminister som uppenbarligen inte vill se sitt eget ansvar alls. Det är lustigt hur deras försvar av varför det är naturligt att tända på traditionell manliga män påminner om jäif:ares förvar av att män tänder på traditionellt kvinnliga egenskaper.


Det där känner jag inte igen.
När har jäifare försvarat någon slags manlig sexuell preferens för omvårdande, stöttande, behövande, känsliga, empatiskt högfungerande kvinnor...? Och när har feminister motsatt sig sådana preferenser?
Eller var det inte de kvinnliga *idealen* du tänkte på? Utan mer de negativa följderna av dem när de drivits in absurdum? Osäkerhet, självutplåning, hjälplöshet, passivitet, spelad förvirring? Det har jag då verkligen inte hört jäifare försvara som mäns sexuella preferenser...
Vad menar du?

#77  #53 MartinK feather
2007-06-20 00:43:45


Ja, men det kan ju lika gärna ha med andra orsaker än makt att göra. T.ex. sex.. Jag tror de flesta människor faktiskt värderar det motsatta könet högre. Även om många (och kanske speciellt kvinnor, gissar jag) aldrig skulle erkänna det.


Jag värderar folk individuellt.
Och de från vilka bekräftelse är mest värd är givetvis de som BÅDE är karismatiska och respektingivande själva, OCH selektiva med vilka de bekräftar.
Könstillhörighet spelar ingen roll i sig självt - men eftersom det egentligen mest är män som har nedlåtande fördomar om kvinnors kompetens så är det också oftast män som blir förvånade nog att uttrycka selektiv bekräftelse gentemot högpresterande kvinnor.

Bekräftelse är dessutom som allra trevligast när man vet att den är ärlig - och den ärligaste varianten är ju den som är ytterst motvillig...
Vill man ha riktigt smaskig bekräftelse ska man därför satsa på att impa på sin värsta fiende...
:-D

Det är ganska allmänmänskligt att känna sig löjligt utvald när den som dissar majoriteten hyllar en själv.
Det är precis så manipulativa sektledare jobbar för att hala in anhängare... Make them feel Chosen...
:-(

#78  #54 MartinK feather
2007-06-20 00:56:58


Tja, inläggen påminner mig om de som brukar poppa upp i diskussioner kring kvinnliga ideal, typ att kvinnor inte skall ha hår och vara unga. Det brukar försvaras av jäif:are på ungefär samma sätt som feminister försvarar de manliga idealen i tråden. Dvs i båda fallen rationaliserar man sina könsrolsstereotypa ideal med att det är positiva egenskaper, ungdom, självsäkerhet, smal midja etc..


Att vara snygg och fysiskt fit är ju ett könsneutralt *utseendeideal*...? Som kan leda till skadlig utseendefixering? Vilket allmänt brukar dissas?
De flesta dras lika mycket till skönhet som de föraktar fåfänga.
Könsneutralt.

Varför skulle inte män tycka att det är positivt med snygga kvinnor? Kvinnor tycker det är precis lika positivt med snygga män.
Det är de inre egenskaperna som är könsuppdelade - inte det vältränade kroppsidealet. Som blivit könsneutralt ganska nyligen.

#79  feather alias7
2007-06-20 09:20:04


Att öka sin kroppslängd (som vuxen) eller bröststorlek går bara med operativa ingrepp. Det är ett orättvist genetiskt lotteri att somliga föds långa eller underjordiskt vackra.
Men att bli mer vältränad och fit - det kan man åtgärda enkelt genom att leva hälsosamt, äta rätt och träna hårt, precis så som kroppen är skapt att leva. Det är inte det minsta orättvist. Orkar man inte träna och äta rätt så ser man inte vältränad ut - enkelt.


Mjo.. här finns också ett samband med vem man är som person och hur man tränar. Det går att tvinga sig att träna och äta rätt, men det är enklare om man råkar vara en sån person, om en ens pappa tränade fotboll med en när man var liten etc. Men det finns ju alltid något att vara avundsjuk på. Formodligen är flera avundsjuka på mig, för att jag är bra på saker de inte är bra på osv. alla är bra på olika saker.


Varför vill vissa män ha en lång, snygg, blondin vid sin sida...? Hon kan vara hur spånig som helst, han kan tom driva med henne inför omgivningen - men lång, snygg och blond ska hon va'. Det är status det!
:-D
Vissa män och kvinnor prioriterar helt enkelt inte kärlek eller känslomässig attachement. Och är man bara sexuellt intresserad av yta avspeglas det ju ofta i ens val av partner.


Naturligtvis. Det går ju båda vägarna. Män gör samma sak.

#80  Karra Gullegubben
2007-06-20 10:34:10

Jag ser nu att du, Kilgoure Trout och feather har skrivit en del vettigt i den tråden.

Det jag stör mig på är när människor tar upp hora/madonna-argumentet är att det används som ett argument för att avfärda män som önskar sig en stabil, lojal och kärleksfull kvinna genom att kalla deras preferenser för hora/madonna-komplexet. Som jag ser det kan en man inte bli kär i en kvinna och fortsätta att vara tillsammans med henne om han inte med rätt eller orätt tillskriver henne sådana madonna-egenskaper.

Därför känns det rätt känslokallt och beräknande att avfärda hans besvikelse när det visar sig att madonna-bilden inte stämmer med att det ungefär är hans fel för att han har en så rutten kvinnosyn, som inte kan se kvinnor som hela människor.

En kvinna som blivit besviken på en man kan i liknande situationer kalla en man för horbock, loser, svikare, egoist eller klassikern "afraid of commitment" (och om han visat sig svag, men hon inte ser eller vill erkänna att det är därför hon tröttnat på honom, bara säga att de vuxit ifrån varandra), utan att hon anklagas för att ha en taskig manssyn för att hon inte ser män som hela människor. (Jag kan inte minnas att jag någonsin har hört en kvinna anklagas för att ha taskig manssyn, kvinnor har definitivt problemformuleringsprivilegiet på detta område.)

Fast om fler män i likhet med mig använder feminismens verktyg för att se hur kvinnor lägger hinder i vägen för ökad jämlikhet kanske denna skillnad i synen på kvinnor och män blir betydligt mindre än den är idag.

#81  Sv: bjornsdotter
2007-06-20 12:18:56

Jag förstår inte heller MartinK:s invändningar i #44f. Syftar du på någon speciell? Kan du inte hänvisa till vilka det gäller, vilka som har försökt "rationalisera stereotypa könsideal" samt på vilket sätt de har gjort det? Istället för att komma med sådana svepande påståenden och anklagelser?

Jag hittar nämligen inget inlägg från någon tjej här som säger sig ha föredragit explicit "manliga" egenskaper utan att ha ifrågasatt det. Du får gärna hjälpa mig på traven.

#82  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-20 15:19:44

Gullegubben, vem har använt madonna/hora-problematiken för att "avfärda män som önskar sig en stabil, lojal och kärleksfull kvinna"?
Däremot vänder jag mig mot att dessa egenskaper skulle vara speciellt madonne-liknande. Det är goda mänskliga egenskaper. Om en man då blir besviken för att kvinnan förutom att vara kärleksfull och lojal visade sig vara snål och snarstucken, är det kanske inte hans fel, men han bör inse att det här med att sätta en person på piedistal sällan är en bra idé.
I ett större perspektiv är madonna-hora komplexet ett problem eftersom det begränsar kvinnor till att vara antingen det ena eller det andra. Antingen oskuld eller madrass, inga mellanting.

#83  Karra Gullegubben
2007-06-20 16:32:33

Jag tycker att det är vanligt att män som är besvikna på en kvinna anklagas för att "ha satt henne en på en piedestal" eller för att "ha en taskig kvinnosyn som delar upp kvinnor i horor och madonnor", istället för att det ses som att mannen visst har rätt att önska sig en stabil, lojal och kärleksfull kvinna och visst har rätt att bli besviken om kvinnan vid ett eller flera tillfällen visar sig ha mindre av dessa egenskaper än han önskat sig.

Det är ju meningslöst att göra så snäva definitioner av hora och madonna att mycket få kvinnor passar in på beskrivningen. Då framstå ju män bara som dumskallar som gör sådana indelningar. Inga män delar upp kvinnor i oskulder och madrasser, vad jag vet ialla fall.

Jag menar att män har en mycket vidare definition av hora och madonna, nämligen kvinnor som han kan lita på, och törs investera i och "ligga på minus", och kvinnor som han inte kan lita på, för att de är nyckfulla och sätter sig själva främst, och som det gäller att inte bli kär i, utan försöka lämna medan han fortfarande är "på plus", innan hon gör honom besviken.

Vill du förstå dig på män, måste du nog tolka deras beteende på ett mer empatiskt sätt.

Håller du inte med om att män som blir kära i en kvinna och fortsätter att vara det, ser henne som en madonna, det vill säga en stabil, lojal och kärleksfull kvinna?

En man kan i och för sig fortsätta att vara tillsammans med en kvinna som han inte litar på, men då brukar han leta efter andra och investera mindre och mindre i relationen.

Jag kan förstå att kvinnor finner det begränsande att behöva förtjäna en mans förtroende genom sitt beteende, utan föredrar att män alltid litar på dem, men är det en orättmätig begränsning?

Jag tycker inte att det är en orättmätig begränsning och jag tycker att kvinnor som låtsas som att det handlar om en uppdelning i oskulder och madrasser, när det i själva verket (åtminstone oftast)handlar om förtroende/icke-förtroende, smiter undan den verkliga frågan.

Jag kan inte uttrycka det bättre än så här.

Om du inte fattar vad jag menar, så kommer jag inte göra ett nytt försök att förklara.

#84  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-20 17:41:05

"Håller du inte med om att män som blir kära i en kvinna och fortsätter att vara det, ser henne som en madonna, det vill säga en stabil, lojal och kärleksfull kvinna?"

Nej.

#85  Gullegubben feather
2007-06-21 02:59:24

Har inte madonna-idealet mer med sexuell återhållsamhet att göra, än med egenskaper som stabil, lojal och kärleksfull...?

Och seriöst - menar du att dina kvinnliga bekanta vänder sig EMOT dig om du klagar över hur en kvinna gjort dig besviken...?
Och tycker att du ska sluta sätta henne på piedestal...?
Så absurt.
Om någon vän/kompis/bekant skulle säga till mig när jag beklagar mig över en idiotisk man: "jamen han är ju inte perfekt, och det kan du inte förvänta dig, du ställer för höga krav" - så skulle jag bli skitirriterad.
Lixom:
- Och vem fan är DU...? Hans M-A-M-M-A eller...?

:-D

#86  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-21 07:40:49

Jag anser att det är fullt möjligt, ja till och mied önskvärt, att älska någon och ha en relation med någon utan att sätta den personen på piedestal och kalla henne madonna.
Ingen är ofelbar. Ska man leva med någon gör man gott i att lära sig det.

#87  feather Gullegubben
2007-06-21 09:32:16

"Har inte madonna-idealet mer med sexuell återhållsamhet att göra, än med egenskaper som stabil, lojal och kärleksfull...?"

Tja, det brukar ju beskrivas som en uppdelning i "kvinnor man gifter sig med" och "kvinnor man (bara) knullar med".

Så om män helst vill vara gifta med sexuellt återhållsamma kvinnor, stämmer din beskrivning. Men jag tror inte att det är fallet. Jag vidhåller att de flesta män som gör en sådan uppdelning, och jag hävdar också att de flesta män gör en sådan uppdelning, gör denna uppdelning just efter kriteriet "stabil, lojal och kärleksfull", någon som verkligen kommer att älska mannen i "nöd och lust" som det heter i vigselceremonin.

Att inte kunna se en fast partner som en sexuell varelse är ett marginalbeteende och räcker således inte för att hålla hora/madonna-uppdelningen levande.

Att få en "stabil, lojal och kärleksfull" kvinna är däremot en vanlig önskan, liksom önskan att undvika motsatsen, eller önskan att inte ödsla mer än absolut nödvändigt på motsatsen. Och dessa två önskningar är tillräckliga för att hålla uppdelningen levande.

"Och seriöst - menar du att dina kvinnliga bekanta vänder sig EMOT dig om du klagar över hur en kvinna gjort dig besviken...?
Och tycker att du ska sluta sätta henne på piedestal...?
Så absurt."

Jag är man och lever i en vanlig könsrollskonservativ verklighet, så jag klagar aldrig på kvinnor till kvinnor, eftersom män "straffas" om de klagar på kvinnor till kvinnor i denna verklighet (det är bara anonymt på nätet jag skulle tordas göra något sådant), men jag är övertygad om att precis just det skulle hända, om jag framförde sådana klagomål på en kvinna jag är besviken på till exempelvis Karra, som i denna debatt har använt just "piedestal-argumentet".

#88  # 83 GulleGubben Blindalina
2007-06-21 10:09:08

Du verkar (?) vara en sån som en ser i bröllopsannonserna; en man som letar efter en mentalt käck, äppelrundad, frisk, _självklart_ extremt stabil Kvinna som en kan gifta sig med och projicera sitt liv runt.
En kvinna som är en Desperate Housewife-prototyp.

#89  Blindalina Gullegubben
2007-06-21 11:05:06

Det var en lustig tolkning.

Jag letar bara efter en kvinna som är lika "stabil, lojal och kärleksfull" mot mig när jag är svag och behöver hennes stöd som jag själv är mot en kvinna jag älskar och som behöver mitt stöd när hon är svag. Varken mer eller mindre.

Det borde inte vara svårt att förstå för en likhetsfeminist.

Sedan är det en annan sak att könsrollerna (eller biologin) gör att det ses som ett normalt krav från en kvinna och som ett extremt krav från en man.

#90  #67 Karra MartinK
2007-06-21 12:22:03


SaraE säger att hon dras till bl a styrka (som i "någon man kan luta sig mot"), lojalitet och stabilitet. Varför är det saker som man bör undvika hos en man, eller någon öht?


Du förstår uppenbarligen inte alls. Problemet är inte idealen i sig, ungom, styrka och att vara (lagom) smal är alla positiva egenskaper. Problemet är när dessa ideal går till överdrift. Det är då människor börjar svälta sig, dopa sig och inte våga visa sina svagheterMan hade ju kunnat tro att jäif:are, däribland du själv, skulle bli glada över att en tjej gillar såna personlighetsdrag i män eftersom det inte innebär ett premierande av dåliga egenskaper.


Tyvärr så gör det ju det, män, precis som kvinnor, kommer att gå ganska lång för att skaffa sig dessa egenskaper om man lägger mycket fokus på dem. därför måste vi lägga mindre fokus på dem och ge även män ett bredare ideal.


(Att vara ung eller ha en smal midja däremot, är ganska flyktiga och ytliga egenskaper som inte säger så jättemycket om hur du är som person.)


Att det är ytliga egenskaper är din värdering. Att vara frisk är en bra egenskap, fetma leder till en massa sjukdomar. Att vara ung påverkar i högsta grad personligheten. Det du gör är precis vad jag pratar om, du försöker rationalisera och legitimera de egenskaper som kvinnor efterfrågar och smutskasta de som män efterfrågar.

#91  #70 Blindalina MartinK
2007-06-21 13:12:48


om kvinnor " inte ska ha hår och vara unga" har det väl bara att göra med nåt slags infantiliseringsideal iofs.


Jag förstår inte invändningen, vad menar du med att det "bara" är ett infantiliseringsideal? På vilket sätt förändrar det saken? Det är fortfarande ett ideal som omfattar rätt många..

#92  #78 feather MartinK
2007-06-21 13:28:31


Varför skulle inte män tycka att det är positivt med snygga kvinnor? Kvinnor tycker det är precis lika positivt med snygga män.
Det är de inre egenskaperna som är könsuppdelade - inte det vältränade kroppsidealet. Som blivit könsneutralt ganska nyligen.


Nja, jag tycker definitivt inte det är könsneutralt på långa vägar, det är ingen slump att smink och kläder fortfarande finns i mycket större omfattning till kvinnor.
Men ja, män har traditionellt fokuserat på kvinnors utseende och det har feminister kritiserat och sagt att det är ytligt och leder till utseendehets hos kvinnor.
För män är det styrka, stabilitet och självförtroende som är viktigt, det leder till en rad negativa följder på samma sätt som utseendehetsen har negativa följder för kvinnor. Men när detta kritiseras så ser jag feminister försvara dessa ideal, det är positiva egenskaper som kvinnor har all rätt att ha som ideal. där vill inte feminister se kopplingen till de negativa följders som dessa ideal får.

Jag tycker det är dax att inse att de här stark/trygg/självsäkeridealen som kvinnor har på män orsakar problem hos män precis på samma sätt som idealet ung, smal och hårlös kvinna skapar problem hos kvinnor.

#93  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-21 13:57:54

men vad fan ung smal och hårlös är väl inte ett dugg jämförbart med stark, trygg, självsäker??? fan vad sjukt.

#94  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-21 14:00:41

förresten tror jag inte på det där med hårlös.

#95  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-21 14:11:31

"Problemet är när dessa ideal går till överdrift. Det är då människor börjar svälta sig, dopa sig och inte våga visa sina svagheter"

Mm. Och precis som jag skriver i diskussionstråden vore det bättre om män fick vara BÅDE svaga och starka.¨

"Tyvärr så gör det ju det, män, precis som kvinnor, kommer att gå ganska lång för att skaffa sig dessa egenskaper om man lägger mycket fokus på dem. därför måste vi lägga mindre fokus på dem och ge även män ett bredare ideal."

Ja du. Om män "går ganska långt" för att bli stabila, lojala, ärliga och pålitliga tycker jag att det är rätt så bra. Och jag förstår inte hur strävan efter att vara stabil och lojal kan leda till att man gör en massa dåliga saker, typ slåss och är otrogen (något som kvinnor sägs uppmuntra genom att "belöna dåliga egenskaper"). Men som jag redan sagt både här och på diskussion håller jag med om att mansidealet är trångt och begränsande.

"Att vara frisk är en bra egenskap, fetma leder till en massa sjukdomar. Att vara ung påverkar i högsta grad personligheten. Det du gör är precis vad jag pratar om, du försöker rationalisera och legitimera de egenskaper som kvinnor efterfrågar och smutskasta de som män efterfrågar."

Men smal är inte = frisk. Unga personer är inte heller en homogen grupp, som alla är på samma sätt. Att vara smal och ung är inget som garanterar att du är en bra människa. Att däremot vara ärlig, lojal och stabil är saker som bidrar till att göra dig till en bra människa.
Så ja, jag tycker att det är fullt legitimt att efterfråga lojalitet och ärlighet. (Eller tycker du att kvinnor ska söka lögnare och instabila typer? Är det SÅ de ska sluta belöna dåligt beteende?)
Att jag skulle ha smutskastat ungdom och smalhet känner jag inte igen. Det jag vänder mig emot är att smalhet och ungdom är NORMEN idag, och att just smalhetsidealet är väldigt ohälsosamt (det handlar inte längre om att vara normalviktig utan om att ha "size 0" dvs ha midjemått som en 8-åring vilket är långt ifrån hälsosamt för de flesta). Varför det skulle vara dåligt att ärlighet, lojalitet och stabilitet blir en norm begriper jag inte.

#96  #93 Blindalina MartinK
2007-06-21 17:13:23


men vad fan ung smal och hårlös är väl inte ett dugg jämförbart med stark, trygg, självsäker??? fan vad sjukt.


Du missar poängen: _Alla_ ideal kommer att orsaka problem och få oönskade bieffekter om de drivs för långt. Det spelar ingen roll hur fina ideal det är egentligen, ställer man orimliga krav så får det följder när människor försöker leva upp till dem.


förresten tror jag inte på det där med hårlös.


Tja, byt ut det mot nått annat ideal som drabbar kvinnor då.

#97  #96 MartinK Blindalina
2007-06-21 17:21:30

Ja, det håller jag med om.

Jag tycker det finns en vrång idealbild för män om att vara stark och en Klippa tm, som utmärkt finns ihopsamlat på Mansidealet.se t ex.

#98  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-21 17:22:55

Utmärkt: http://www.mansidealet.se/

#99  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-21 17:24:24

citerar första stycket:

"Mansidealet: Sturdy Oak (den Fasta Klippan)

Den tredje aspekten av mansidealet döptes till "the Sturdy Oak", vilket egentligen betyder en präktig ek, men som översatts till en Fast Klippa. Den Fasta Klippan är självständig, lugn och trygg, någon att hålla i handen när åskan går och någon som inte hetsar upp sig i onödan – egenskaper som vanligen ses som positiva – men det kan också vara någon som är känslokall, inte visar någon tillgivenhet, har en hård fasad utåt och aldrig erkänner svaghet. Båda ansiktena av den Fasta Klippan är tydligt manliga, och båda delar samma gemensamma nämnare: oberoendet.

Oberoende är ett väldigt positivt laddat ord. Det gäller i synnerhet den anglosaxiska världen – i USA är "independence" bland det finaste som finns -- men det gäller även Sverige. Varenda ledarsida kallar sig för "oberoende liberal", "oberoende socialdemokratisk" och så vidare. Vad som skiljer DN:s och Expressens ledarsidor från hur en "beroende liberal" skulle ha uttryckt sig framgår inte riktigt, men klart är att man vill skylta med en slags frihet, att man inte står under någons inflytande. Överlag tycks oberoende och frihet vara sammankopplade, ibland rentav synonyma, begrepp. Och de är vackra. Det går inte att räkna alla de dikter, alla de sånger, alla de hyllningar som den oberoende, frie mannen fått ta emot. Han som är sin egen. Han som inte frågar någon om lov. Han som följer sitt hjärta, han som gör vad han själv vill. Och visst ligger det något djupt sympatiskt i att vara fri, i att ingen bestämmer över en, och i att ingen behöver bestämma över en därför att man klarar sig själv?"

#100  #95 Karra MartinK
2007-06-21 17:26:31


Ja du. Om män "går ganska långt" för att bli stabila, lojala, ärliga och pålitliga tycker jag att det är rätt så bra. Och jag förstår inte hur strävan efter att vara stabil och lojal kan leda till att man gör en massa dåliga saker, typ slåss och är otrogen (något som kvinnor sägs uppmuntra genom att "belöna dåliga egenskaper").


Om du eftersträvar stabil så kommer människor inte våga visa sina svagheter eller sina instabila sidor och dessa undertrykta känslor kommer nautligtvis ta sig destruktiva uttryck. Samma sak med självsäkerhet eller styrka, folk kommer gå så långt för att åtminstånde framstå som självsäkra eller starka att de blir destruktiva.
Det är samma sak som skönhetsidealet, ingen är ute efter tjejer som stoppar fingrarna i halsen men om förväntningarna är att man skall se smal ut så kommer tjejer göra det. Orimliga förväntningar har kort sagt negativa effekter.


Men smal är inte = frisk. Unga personer är inte heller en homogen grupp, som alla är på samma sätt. Att vara smal och ung är inget som garanterar att du är en bra människa. Att däremot vara ärlig, lojal och stabil är saker som bidrar till att göra dig till en bra människa.


Nej, ärlighet, lojalitet eller stabilitet är inga garantier för att man är en bra människa. Många som som ofta sårar människor i sin omgivning hävdar att de bara är ärliga, lojalitet är ofta en ursäkt för att göra rent kriminella saker (det är ingen slump att kriminella organisationer värderar lojalitet högt). Stabilitet kan innebära att du bara trycker ned känslor (vilket ju är precis vad män gör för att framstå som stabila).


Det jag vänder mig emot är att smalhet och ungdom är NORMEN idag, och att just smalhetsidealet är väldigt ohälsosamt (det handlar inte längre om att vara normalviktig utan om att ha "size 0" dvs ha midjemått som en 8-åring vilket är långt ifrån hälsosamt för de flesta). Varför det skulle vara dåligt att ärlighet, lojalitet och stabilitet blir en norm begriper jag inte.


Du missar precis som Blindalina poängen här. Alla egenskaper blir destruktiva om de överdrivs. Det gäller både stabilitet och smalhet.

#101  MartinK Blindalina
2007-06-21 17:28:33

ey, jag har också kritik mot stabilitet, men du kanske missade det.

#102  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-21 17:29:01

(vilket du även kan se i andra tråden.)

#103  #97 Blindalina MartinK
2007-06-21 17:31:20

Ja, den stabila/starka klippan att luta sig mot är en sådan manlig norm. Och den bör problematiseras inte försvaras som "bra", för det är den inte i den form den existerar idag.

#104  BlindaLina #99 ang. "oberoende" tidningar Kalle
2007-06-21 17:33:04

Jag tror de vill framhäva sin ideologiska grund, men markera avstånd från partipolitiken. En "beroende" liberal eller moderat tidning skulle aldrig ifrågasatt Littorins examensdiplom, t ex.

#105  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-21 17:44:24

MartinK. Nu MÅSTE du läsa vad jag skriver.
Jag anser precis som du, och detta har jag skrivit både i denna tråd och jag tror 3 gånger i den andra, att män förutom att vara stabila och starka klippor måste få vara svaga. Men för det är styrka ingenting som är dåligt. Det är en jättebra egenskap, precis som ärlighet och lojalitet. Till och med du, trots din grälsjuka, måste hålla med mig om detta. Jag tycker att alla ska sträva efter att vara stabila och starka och ärliga och lojala. Men ingen kan vara stark och stabil jämt. Och det innebär inte att man är en "vekling" om man inte alltid, alltid är stark.
Men att säga att det är fel att vilja ha en ärlig, stabil och lojal kille tänker jag inte göra. Däremot säga att det är fel att kräva av en man att han aldrig får visa sig svag.

PS. Kriminella personer är per definition inte ärliga. Personer inom organiserad brottslighet är sällan speciellt stabila heller.

#106  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" bjornsdotter
2007-06-21 17:49:10

"Alla egenskaper blir destruktiva om de överdrivs. Det gäller både stabilitet och smalhet."
_____________

Självklart. Men när vet vi att en egenskap "går till överdrift"?

Jag föredrar också en trygg och satbil partner, då jag är hyfsat trygg och stabil själv. Men jag anser inte att de flesta kvinnor efterfrågar stålmän, lika lite som de flesta män efterfrågar extremt smala kvinnor. Titta på anabola-missbrukare och uppenbart anorexia-sjuka. Hur många medelsvenssons har dessa människor som ideal? Båda dessa former av missbruk tar ofta avstamp i (föreställningar om) ett visst kroppsideal, men handlar i grund och botten om helt andra saker.

Om vi vill göra det enklare för oss och införa ett nytt budord, kan vi istället säga att "du skall icke begära av en partner, vad du icke kan begära av dig själv." Har du inte världens snyggaste kroppshydda, känns det lite drygt att begära att partnern ska se ut som en babe eller en hunk. Fixar du inte själv att vara trygg och stabil "klippa" ibland, kan du knappast begära att partnern ska vara det. Etc. Mycket förenklat, men...

#107  #105 Karra MartinK
2007-06-21 17:55:56


Men för det är styrka ingenting som är dåligt.


Nej, det är inte dåligt att vara smal och ung heller. Du måste skilja på idealet och egenskapen. Egenskapen kan vara bra men idealet dåligt därför att det är ouppnåeligt och leder till destruktiva beteenden.


Men att säga att det är fel att vilja ha en ärlig, stabil och lojal kille tänker jag inte göra.


Tycker du det är fel att vilja ha en smal tjej då?
Problemet är om du ställer sådana krav på ärlighet, stabilitet och lojalitet som ingen eller få kan leva upp till. Och det görs idag.


Kriminella personer är per definition inte ärliga. Personer inom organiserad brottslighet är sällan speciellt stabila heller.


Nä, men de kan vara hur lojala som helst och dessutom ha massor av självförtroende just tack vare sin kriminalitet. Men det innebär inte att de automatisk är bra människor.

#108  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-21 17:59:49

MartinK: Jag upprepar. Läs det jag skriver. Då kanske du slutar argumentera med mig om saker jag aldrig sagt.

#109  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-21 18:02:39

Dessutom är dina exempel med yrkeskriminella rätt så dåliga eftersom jag aldrig sagt att alla som är ärliga och lojala är bra människor. Jag har sagt att det BIDRAR till att göra en till en bra människa. Smalhet och ungdom gör sällan det (nej, det bidrar inte till att göra en till en sämre människa heller).

#110  #106 bjornsdotter MartinK
2007-06-21 18:13:18


Självklart. Men när vet vi att en egenskap "går till överdrift"?


När det leder till destruktiva beteenden. Och det gör det idag, män går ganska långt för att verka stabila och självsäkra. Kvinnor går rätt långt för att se smala ut.


Titta på anabola-missbrukare och uppenbart anorexia-sjuka. Hur många medelsvenssons har dessa människor som ideal?


Det är få som går till dessa extrema ytterligheter, men desto fler som påverkas av de bakomliggande idealen, även de kvinnor som inte svälter sig ägnar mycket tid åt att tänka på vad de äter och hur de ser ut, likaledes förtränger många män en massa känslor för att verka stabila och häller i sig massor av alkohol för att verka självsäkra.

#111  #108 Karra MartinK
2007-06-21 18:25:21


MartinK: Jag upprepar. Läs det jag skriver. Då kanske du slutar argumentera med mig om saker jag aldrig sagt.


Men det du skriver är ju komplett nonsens, bra egenskaper är bra egenskaper Ja! Men det är inte det vi pratar om, vi pratar om ideal som gått till överdrift och du gör verkligen all för att slippa ta i den frågan.
Förstår du att ideal som gått till överdrift är destruktiva?
Tycker du inte att dagens mansideal innehåller många sådana överdrifter?


Jag har sagt att det BIDRAR till att göra en till en bra människa. Smalhet och ungdom gör sällan det


Tja, då har du en annan definition på bra än jag har, jag tycker det är viktigt med hälsa och då är faktiskt ungdom och smalhet bra.
Men du får gärna förklara, varför är en människa med självförtroende en bättre människa än en som är hälsosam?

#112  # 103 MartinK Blindalina
2007-06-21 18:37:14

Ja precis. Det _är_ en feministisk grej. Mansidealet.se är feministiskt.

#113  # 104 Kalle Blindalina
2007-06-21 18:40:33

Jo jag vet, just det var ett sidospår kanske. Texten fortsätter vidare i 4 stycken på Mansidealet.se. Ville mest ge en presentation.

( sen tycker jag iofs inte alls att "oberoende-whatever" tidningar är särskilt oberoende. eller snarare, jag tycker de största tidningarna är alldeles för höger. men det är ju en helt annan sak. )

#114  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-21 18:41:32

MartinK. För tredje gången. Läs det jag skriver, och hitta inte på eget dravel som du vill att jag ska ha påstått för att du prompt vill argumentera med mig. Nu är jag övertydlig och gör en punktlista till dig, så kanske du kan lägga av och bråka sen?

1) Jag har flera gånger i den här tråden sagt att jag tycker att mansidealet är trångt och begränsande, och att det inte är rimligt att kräva av män (eller nån) att vara starka klippor jämt. I den andra tråden har jag sagt samma sak.
Exempel:

"Jag tycker att alla ska sträva efter att vara stabila och starka och ärliga och lojala. Men ingen kan vara stark och stabil jämt. Och det innebär inte att man är en "vekling" om man inte alltid, alltid är stark.
Men att säga att det är fel att vilja ha en ärlig, stabil och lojal kille tänker jag inte göra. Däremot säga att det är fel att kräva av en man att han aldrig får visa sig svag."
Från diskussion:
"Alltså, jag tror inte att du måste sluta tycka att "styrka" som i betydelsen "en som du kan luta dig mot i kris" är attraktivt. Till exempel. Men kanske inse (dåligt ordval) att man kan vara både stark OCH svag. Bara för att någon är svag ibland betyder inte att den inte är stark."

2) För den skull tycker jag inte att det är dåligt att vara stark och ärlig och lojal bla bla, men du tycks vilja att jag ska säga det för att inte "legitimera och rationalisera kvinnors önskemål".

3) Jag tycker inte att det en människa med självförtroende är bättre än en som är hälsosam, vad har du fått det ifrån? Jag tycker inte att personer med dåligt självförtroende är dåliga för det första. Jag tycker inte att hälsosamma personer är dåliga för det andra. Men hälsa, eller smalhet som vi nu talade om, bidrar inte till att göra en person varken bra eller dålig. Däremot är ärlighet och stabilitet bra egenskaper som bidrar till att göra en till en bra person. Jag menar, man hör sällan "åh, min kompis Bertil är så bra, man kan aldrig lita på honom!" eller "åh, min kompis maja är världens bästa kompis, hennes midjemått är bara 55 cm!"

#115  #112 Blindalina MartinK
2007-06-21 18:48:07


Ja precis. Det _är_ en feministisk grej. Mansidealet.se är feministiskt.


Mansidealet.se är EN feminist. Vad jag ser bla i denna tråd är att det finns massor av feminister som tycker det är viktigare att påpeka att det är bra ideal än att konstatera att de har gått för långt...
Det ser jag inte när man pratar om ideal som drabbar kvinnor.

#116  #114 Karra MartinK
2007-06-21 19:06:55


Jag har flera gånger i den här tråden sagt att jag tycker att mansidealet är trångt och begränsande, och att det inte är rimligt att kräva av män (eller nån) att vara starka klippor jämt.


Samtidigt känner du uppenbarligen ett väldigt behov av att tala om att det är bra egenskaper. Varför det? Gör du samma sak när det pratar kvinnliga ideal, skriver du då att visst är det hemskt med skönhetsidealet men i grund och botten är det ju ett tecken på frisket att se bra ut?


För den skull tycker jag inte att det är dåligt att vara stark och ärlig och lojal bla bla, men du tycks vilja att jag ska säga det för att inte "legitimera och rationalisera kvinnors önskemål".


Nej, jag vill att du skall konstatera att dagens manliga ideal går till överdrift och är skadliga och behöver ändras. Utan att samtidigt lägga in en brasklapp om att det egentligen är bra egenskaper.


Men hälsa, eller smalhet som vi nu talade om, bidrar inte till att göra en person varken bra eller dålig.


Återigen, detta är helt ock hållet din egen värdering. För hälsa påverkar faktiskt hur bra en person är, självförtroende handlar om själslig hälsa, smalhet handlar om kroppslig. Och båda är faktiskt saker som uppskattas av omgiviningen och som faktiskt påverkar vilka vi umgås med och hur vi betraktar dem, tror du mig inte så kolla hur tjocka människor känner det.

Frågan är väl också vad du egentligen menar med en "bra" person?? Bra för andra? Bra för sig själv?


Jag menar, man hör sällan "åh, min kompis Bertil är så bra, man kan aldrig lita på honom!" eller "åh, min kompis maja är världens bästa kompis, hennes midjemått är bara 55 cm!"


Folk säger inte heller "vilken bra kompis han/hon för att hon/han har så bra självförtroende". Kompisar och partners har man olika kriterier för, kompisar skall vara lojala, partners skall ha självförtroende eller vara smala/se bra ut.

#117  MartinK bjornsdotter
2007-06-21 19:08:41

Jag tycker inte att dagens generella mansideal verkar innehålla några direkta överdrifter (som sagt, de flesta kvinnor efterfrågar inte "stålmän"). Däremot är det generella mansidealet fortfarande begränsande. Precis som det generella kvinnoidealet. Detta är problematiskt. Detta medverkar jag gärna till att ändra på.

#118  # 115 martinK Blindalina
2007-06-21 19:46:12

Mansidealet.se är inte jag, men jag står def. bakom vad som uttrycks där om mansidealet.

Jag är lite trött på den här skyttegravsstämningen. Jag delar inte upp i MÄNISM/KVINNORISM som jäif påfallande mkt tenderar göra.

Ordet till trots så är feminism som begrepp även inbegripet genusteori och genusjämställdhetskamp för mig och många många andra. Och det kommer från hjärtat.

Jag är en feminist, jag tänker även på männens orättvisa ideal, deal with it? Det behöver inte betyda antingen/eller. Det är det som verkar gå många jäifare förbi...?

#119  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-21 19:47:27

Men ok visst, det är klart en bör diskutera även med feminister som inte tycker män har lika orättvisa ideal.

jag tycker bara det blir så himlans fånigt att dela upp i mänism och kvinnoism.

#120  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-21 19:47:41

som om det inte var samma sak.

#121  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Blindalina
2007-06-21 19:49:23

usch jag har aldrig förstått varför vissa män hamnar i skyttegraven när de stöter på "feminism".

#122  Sv: "Mina Sexuella Preferenser" Karra
2007-06-21 20:57:33

"Nej, jag vill att du skall konstatera att dagens manliga ideal går till överdrift och är skadliga och behöver ändras. Utan att samtidigt lägga in en brasklapp om att det egentligen är bra egenskaper."

Men nu är det inte du som ska diktera vad jag ska säga.
Att manliga ideal går till överdrift har jag redan sagt. Varför jag ska säga till någon "leta efter en lögnhals med mood disorders, för annars bidrar du till skadliga könsroller!" fattar jag inte. Jag eftersöker balans och nyansering, att vi ska inse att människor rymmer en massa olika sidor.
Och jag vill gärna att min partner ska vara lojal och pålitlig, jag förstår inte varför det ska vara förbehållet "kompisar". (Självförtroende vet jag inte riktigt varför det är ett krav, personligen har jag inget att säga om det förutom att det är roligare för den jag är tillsammans med om denne har gott självförtroende. Dålig självkänsla är pissjobbigt. Däremot behöver inte dåligt självförtroende göra en till en sämre människa, enligt mig.)

Smalhet är varken en garant för friskhet eller "bra personlighet". Min brorsa är smal som en pinne, käkar vitt bröd och falukorv, rör sig aldrig och slutade röka först när doktorn sa att han hade kronisk bronkit. Han är en skitbra kille, dock.
Min arbetskamrat och vän röker och har 30 kilos övervikt. Även hon en supertjej. Och en tredje kompis är smal som pinne även hon, och joggar och klättrar regelbundet. Jag tror inte jag skulle tycka sämre om henne om hon slutade träna och gick upp 10 kilo. Självklart är det bättre för alla att äta 5 om dan och promenera en halvtimme varje morgon. Men hur smalhet eller för den delen hälsa gör någon till en bättre partner fattar jag inte riktigt.
Jag kan däremot fatta mycket lätt hur lojalitet och ärlighet gör någon till en bättre partner, jämfört med nån som ljuger och sviker.
Och: nu handlade tråden på diskussion om en tjej som ville komma ifrån sina stereotypa mansideal, och sluta söka "manliga män". Det var bara det att de manliga männen beskrevs som "starka, lojala, ärliga, stabila", alltså egenskaper som känns rätt dumma att välja bort. Problemen uppstår, och nu säger jag det för säkert tionde gången, när man inte vill tillåta en man att vara något annat än stark, stabil och lojal. Det är då idealen går till överdrift och blir skadliga som du uttrycker det.

#123  #87 Gullegubben feather
2007-06-21 22:09:23


Jag menar att män har en mycket vidare definition av hora och madonna, nämligen kvinnor som han kan lita på, och törs investera i och "ligga på minus", och kvinnor som han inte kan lita på, för att de är nyckfulla och sätter sig själva främst, och som det gäller att inte bli kär i, utan försöka lämna medan han fortfarande är "på plus", innan hon gör honom besviken.


Kvinnor resonerar ju likadant när de väljer partners - det är klart att man vill se att man kan lita på någon innan man satsar på en långvarig relation.


Tja, det brukar ju beskrivas som en uppdelning i "kvinnor man gifter sig med" och "kvinnor man (bara) knullar med".


Men varför kalla det "hora/madonna"?
Män som funkar bra som tillfälliga lekkamrater men inte till äktenskap skulle jag aldrig drömma om att kalla "horor" edy. Och att vara lekkamrat är inte mindre värt än att vara livskamrat, så jag förstår inte varför den ena gruppen ska respekteras och den andra bespottas?
Visst - blir man sviken och illa behandlad kan man kalla svikaren hora/svin/bitch/kräk whatever - men sveket är ju snarare värre när det är livskamraten som sviker. Lekkamrater har ju inte lovat särskilt mycket som den kan svika...?


Att få en "stabil, lojal och kärleksfull" kvinna är däremot en vanlig önskan, liksom önskan att undvika motsatsen, eller önskan att inte ödsla mer än absolut nödvändigt på motsatsen. Och dessa två önskningar är tillräckliga för att hålla uppdelningen levande.


Självklart. Så är det ju för oss alla.


Jag är man och lever i en vanlig könsrollskonservativ verklighet, så jag klagar aldrig på kvinnor till kvinnor, eftersom män "straffas" om de klagar på kvinnor till kvinnor i denna verklighet


IME beror det helt på vad klagomålet består i.
Om jag klagar på en mans könsrollskonservativa beteende - inför könsrollskonservativa män, så tar de givetvis honom i försvar, eftersom de upplever *sig själva* som indirekt kritiserade... Jag kan tänka mig att det funkar likadant åt andra hållet.


Jag letar bara efter en kvinna som är lika "stabil, lojal och kärleksfull" mot mig när jag är svag och behöver hennes stöd som jag själv är mot en kvinna jag älskar och som behöver mitt stöd när hon är svag. Varken mer eller mindre.


Jag tycker det låter helt rimligt.


Sedan är det en annan sak att könsrollerna (eller biologin) gör att det ses som ett normalt krav från en kvinna och som ett extremt krav från en man.


Känner inte igen den könsuppdelningen.
Tycker de allra flesta vill ha stabila, lojala och kärleksfulla typer för long term relationships, och hyser full förståelse för om det andra könet har samma kriterier.

#124  MartinK feather
2007-06-21 23:56:18

Jag håller med bjornsdotter #106.

Jag tycker det är prima ideal att eftersträva att bli självsäker, lojal, ärlig, stark, kärleksfull, empatisk, stabil, intelligent, humoristisk, kompetent, målmedveten, stolt, allmänbildad, vältränad, hälsosam, munter, livserfaren, socialt smidig, modig, omtänksam bla bla bla
...och jag förstår inte varför inte alla skulle eftersträva sådana utmärkta, allmänmänskliga ideal - eller varför de inte skulle finna sådana egenskaper attraherande hos en partner...
Och om man uppfyller ett sådant ideal själv är man ju i sin fulla rätt att begära att ens partner ska leverera precis samma sak.

Jag har inga som helst problem med att en snygg, vältränad man kräver att hans flickvän ska vara snygg och vältränad. Och vice versa.
Men eftersom könsrollerna stipulerar olika ideal för de olika könen så infaller ju just sådana situationer att folk anser sig ha rätt att kräva en massa uppfyllda ideal av sin partner, medan man själv inte alls anser sig behöver uppfylla samma ideal.
Som tex Sturdy Oak grejen. Att som kvinna eftersträva en ofelbart stark och tuff man i princip för att få fortsätta vara svag i lugn och ro - det är ju bakvänt.
Eftersträvar man styrka mår man bättre av att skaffa sig den SJÄLV, inte projicera över det behovet på sin tilltänkte...

Problemet är, som vanligt, könsrollsuppdelningen.
Den delar upp befolkningen i två olika hälften och handikappar dem på varsitt sätt, så att de ska bli osjälvständiga, halva och beroende av varandra.
Det enda rätta är ju att uppmuntra ALLA att bli HELA människor och ha lite av varje, så att de slutar kräva att den tilltänkte/a ska leverera allt det där man själv saknar.
Tex: Hyfsat starka kvinnor har inget behov av the Sturdy Oak.
Extremt svaga kvinnor är däremot helt beroende av att mannen ÄR the Sturdy Oak, och dissar konsekvent alla män som uppvisar minsta svaghet.

Kort sagt, har man lite av alla ideal känns det helt okej att dejta någon som också har lite av allt.
Har man inget av något uppstår extrema krav på att partner ska leverera det man själv helt saknar.

#125  Blindalina #113 Kalle
2007-06-25 09:35:51

Jo jag vet, just det var ett sidospår kanske. Texten fortsätter vidare i 4 stycken på Mansidealet.se. Ville mest ge en presentation.

( sen tycker jag iofs inte alls att "oberoende-whatever" tidningar är särskilt oberoende. eller snarare, jag tycker de största tidningarna är alldeles för höger. men det är ju en helt annan sak. )

Visst, det var ett sidospår. Men eftersom du undrade så svarade jag. Den manliga problemlösar-genen, du vet... ;-)

(Som sagt, "oberoende" betyder inte samma sak som "politiskt neutral" i det här sammanhanget.)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?