feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför så få kvinnliga styrelseledamöter?


Gå till senaste inlägget#1  Varför så få kvinnliga styrelseledamöter? raindog
2007-06-11 06:55:45

Jag läste just en artikel i sydsvenskan http://sydsvenskan.se/skane/article244718.ece om antalet kvinnliga chefer i kommunala bolag i kranskommunerna runt malmö (kallade Omkretsen i artikeln).
Några tankar om varför det ser ut som det gör? Har det med partifärgen att göra som sydsvenskan antyder?
Jag skulle tycka det var intressant att veta könsfördelningen i de tillsättande organen men det finns inte med i undersökningen. Det borde vara ganska lätt att få fram men jag ska inte förlänga min uppesittarkväll ytterliggare med att ta fram de siffrorna. Jag tror (observera tror) nämligen att en källa till sned könsfördelning i styrelserna är att män lättare ser sina efterträdare i män och då män oftast är överrepresenterade i styrelser kan detta leda till att snedfördelningen inte ändras eller att det tar mycket lång tid.

Vill mest höra vad ni andra har för tankar kring detta.

#2  Sv: Varför så få kvinnliga styrelseledamöter? metamorfos
2007-06-11 19:42:52

Det finns så få kvinnliga styrelseledamöter för att de svenska styrelserna tror att det inte finns några kompetenta såna, så de har blivit styrelseledamöter i Norge i stället. Enligt SvD Näringsliv i alla fall. http://www.e24.se/dynamiskt/Utrikes/did_15707…
Näringsliv sa:

–Ett sätt som de norska företagen löst problemet att hitta kompetenta kvinnor på är att de anlitat kvinnor från andra nordiska länder. Eftersom Norge är först med en lag om kvotering har företagen kunnat välja i toppskiktet och skaffat sig fantastisk ny kompetens, säger Marit Hoel.

Flera av de största norska företagen som Orkla, Norsk Hydro, Yara och Schibsted, har svenska kvinnor i styrelserna.


Det finns med andra ord en hel hög med kompetenta kvinnor. För den som bara vågar leta lite, lite utanför sin kompiskrets. http://www.ifuw.org/kaf/ http://driftig.nu/ http://www.women2top.net/se/index.htm

#3  Sv: metamorfos (#2) Linus
2007-06-11 23:16:38

Finns det inga kompetenta kvinnor i Norge?

#4  Sv: Varför så få kvinnliga styrelseledamöter? heffaklumpen
2007-06-12 03:34:06

Med tanke på hur många rekryteringar går till så är det nog ett rimligt antagande att det är kompiskretsen eller iallafall kontakter som är avgörande, inte kompetens.

#5  #2 metamorfos MartinK
2007-06-12 10:22:27

Men det norska exemplet bekräftar ju också att det uppenbarligen finns för få kompetenta kvinnor... annars hade de ju inte behövt söka sig utanför norge för att skrapa ihop dem.

#6  Sv: Varför så få kvinnliga styrelseledamöter? Greg
2007-06-12 11:57:25

Så det är norge som är orsaken bakom den låga andelen kvinnor i styrelser i sverige. De snor dem ju! ;p

#7  Är det ett allvarligt jämställdhetsproblem? DonQuijote
2007-07-12 19:34:01

Bara om vi vill få in ett kvinnligt perspektiv i styrelserna.
Men de flesta feminister godkänner inte tanken på ett kvinnligt perspektiv. De anser, precis som mig, att skillnaderna mellan individer är större än skillnaderna mellan könen.

Vi bråkar alltså om att få tillträde till några hundra poster. Det är alltså inte ett lika stort jämställdhetsproblem som exempelvis transport eler vårdsektorn.

Visst måste alla få tillträde till de jobb de är kvalificerade för, men just styrelseposter berör en extremt lite grupp.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?