feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd)


Gå till senaste inlägget#1  Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Juureton
2007-06-07 10:00:11

Hallå, jag skulle vilja göra er uppmärksamma på en tråd jag hittade på internet. Hur mycket kommer ni nu regagera med känslor, som mannen beskriver att ni gör? Hur mycket kommer ni att reagera med eftertänksamhet? Jag har inte en aning. Väldigt nyfiken på ert resonemang och argument dock.

Citat ur trådens början: "Är det kvinnorna som är de ytterst skyldiga till Sveriges (och västvärldens) förfall? Att det håller på att gå åt helvete för västvärlden och att islamisterna är på stark frammarsch kan väl ingen förneka, oavsett partitillhörighet. Efter att ha funderat lite över när förfallet började så kom jag fram till att det hela började styra in på den nuvarande vägen under sent sextio- och tidigt sjuttiotal. Vi började ösa in invandrare från alla världens krigszoner, vi började ösa ut pengar i bistånd åt de som inte orkade ta sig hit och vi började låna pengar utomlands för att bekosta vår egen välfärd. Samtidigt sänktes alla krav överallt, alla skulle vara empatiska och ödmjuka och kvinnliga egenskaper premierades på bekostnad av manliga dito. Kvinnosakskämpar började poppa upp och dessa muterades senare till feminister, miljörörelsen kom igång och vänstern stärkte sina aktier...."

Tråden som helhet kan läsas här: http://www.flashback.info/showthread.php?t=337275

Observera att mannen får väldigt mycket medhåll.

#2  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Mumriken
2007-06-07 17:12:55

Man kan ju bli deprimerad för mindre än hans resonemang. Framförallt så undrar jag varför man på alla håll måste beskylla varandra för att orsaka både det ena och det andra istället för att jobba för det man ser som sina ideal.

Att beskylla feminismen för världens förfall, är väl ungefär lika befängt som att lägga skulden för hejaklackarnas avartsframfart med slagsmål osv. på fotbollsspelarna.

Att han får mest medhåll är kanske inte så konstigt, själv blev jag genast så trött av att läsa eländet att jag inte orkade svara... :)

#3  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Apoc
2007-06-07 17:22:57

Jag reagerar mer på rasismen än misogynin i ditt citat. Ska ta en titt på tråden.

#4  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Apoc
2007-06-07 17:26:00

Ser nu att tråden är på Flashback. Det är ju ett välkänt tillhåll för rasister och misogyna ideer. Mycket extremhöger i alla dess betydelser.

#5  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Juureton
2007-06-07 17:36:12

Håller med lite smått där. Tycker i och för sig hela tråden är rätt vansinnig. "Man ska inte argumentera med känslor utan med logik." Ja, jag håller med där...TILL en viss gräns. Människor är inte maskiner och man ska alltså inte resonera som mansiker heller utan även med känslor. Jag tror på en kombination helt enkelt, beroende på situation.

Men, det som skräms lite mer är, att de verkar ha väldigt bra argument MOT de som försökter sticka in där. En kvinnlig använder: "Hisinge_girl" eller något liknande anklagas för att tänka: "Vi i väst vet bäst." Något i den stilen. Det verkar var asvårt att argumentera emot dessa människor?

Annars är det bra att alla åsikter får komma fram. Väntar ivrigt på era argument emot, då jag känner mig trögtänkt själv.

#6  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Kaiser
2007-06-07 17:45:23

Snubben kan inte sin historia. Islamismen har existerat sen mitten på 1700-talet, när wahabismen föddes. Runt 1900-talets början och definitivt iom Suezkrisen på 1950-talet muterades den till modern islamism genom Muslimska Brödraskapet. F övr var det en engelsman som fick de saudiska stammarna att ena sig, så egentligen är islamismen Enlgands fel - häpp! :o)

Och ärligt talat - det finns större hot mot vår existens än islamism. Men växthuseffekten är nog också feminismens fel.

#7  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) suvi
2007-06-07 17:56:25

Tja det är inte alls ovanligt att FB skribenterna, och AFS skribenterna, skyller allt jävelskap i världen på att kvinnor har fått mer att säga till om i samhället.

Men vad är det för förfall dom menar egentligen, och speciellt i Sverige, enligt alla vetare har vi aldrig haft så bra i Sverige som vi har idag, (och innan nån hinner kommentera det, så har inte Alliansen haft tillräckligt med tid på sig för att ta åt sig äran), prrrth...:-P

Enligt WISP indexet, (WISP = Weighted Index of Social Development), leder ju Sverige välfärdsligan.

WISP bygger på totalt 40 sociala indikatorer, med subindex inom 10 sektorer.

Dessa sektorer är utbildning, hälsa, jämställdhet, militärutgifter, samhällsekonomi (inkluderande sysselsättning och inkomstspridning), demografi, miljö, socialt kaos (politiska rättigheter, korruption, krigsoffer, flyktingar), kulturell mångfald och välfärdstraditioner.
Källa: SCB

Ju mer jämställt vi får det desto bättre får vi det.

#8  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Escapist
2007-06-07 18:18:57

Det är konservativa rasister som den här killen som gör det så svårt att kritisera islam konstruktivt idag. Han polariserar frågan tillsammans med islamisterna.

Världen har nästan uteslutande gått åt rätt håll sedan 60- och 70-talen. Fattigdom, undernäring, sjukdomar och liknadne rasar, tillång på utbildning, rent vatten och mediciner ökar. Världen är mindre och rikare, kalla kriget är över, fler länder än någonsin är fria och allt jämlikare demokratier, etc, etc. Och allt det trots alla kvinnor som stör.

Den här killen kan plocka bort "liberal" från sin politiska inriktning, förresten. Han är fett konservativ och ger liberalismen dåligt rykte.

#9  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) slaktprod
2007-06-07 21:45:58

Reagera med känslor över att flashback är fullt av sexister och rasister? Är det inte lite onödigt, eller kanske rent utav ologiskt, att gråta över spilld mjölk? Jag har ärligt talat svårt att ta sånt här på alvar då det är så långt ifrån verkligheten man kan komma. Om man nu inte anser att krig, våld, fascism odyl är eftersträvansvärda saker förståss.

#10  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Juureton
2007-06-07 21:49:56

Kaiser: Han menar förstås INVANDRINGEN av araber till Sverige under senare tid.

Suvi: Sverige faller på listan.

Escapist: Jag tycker världen går åt fel håll. Det som jag kallar "mörkerrörelser" går framåt.

SLaktprod: Du hade ju inga argument alls emot.

#11  Juureton slaktprod
2007-06-07 21:56:49

Det är klart jag har argument, men orka anstränga sig. Jag har tampats med sådana här dårar hundratals gånger. Orsaken att jag är på feminetik är att jag tröttnade på det. Vad exakt är det du vill ha argument emot? Att kvinnor är skyldiga till västvärldens förfall? I så fall får du börja med att beskriva vad detta förfall består i, för jag kan inte se något annat förfall än det som orsakas av kapitalismen och den har kvinnor föga huvudansvar för.

#12  håller med # 4 och # 9. Blindalina
2007-06-07 22:15:05

och # 10. lite. jag har aldrig orkat tampas med dom. ledsen att de är så " dom" för mig. jag skäms lite att jag känner mig så långt ifrån flashbacktonårskillar. men de är liksom både pubbiga och har dumma idéer. det skulle väl vara kul om de inte var smygfascistiska samtidigt. nä, suck.

#13  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Blindalina
2007-06-07 22:17:29

menade iofs # 11 i # 10.

#14  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) suvi
2007-06-07 22:20:17

Juustonen sa:
Sverige faller på listan.
Kan så vara, och förvånar mig inte så mycket, men det går att fixa till efter valet 2010 ;-)

#15  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Blindalina
2007-06-07 22:20:27

vad ska en pusha på istället för den kvinnliga frigörelsen? fängslandet av Kvinnan? min hjärna pallar inte med vindlingarna på det där forumet. den är väl för kvinnlig.

#16  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) suvi
2007-06-07 22:23:36

Din hjärna eller Forumet, Blindalina, tycker det är väldigt mycket "kärring"-gnäll därborta. ;-)

#17  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Blindalina
2007-06-07 22:24:35

och ursäkta, jag vill inte sparka på liggande hästar, killen behöver ju hjälp med att tänka, allvarligt alltså, menar väl. men jag blir bara full i skratt när jag läser hans teori.

usch, och så får jag så mycket fördomar om unga omedvetna män när jag läser det där. inte bra alls.

#18  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Blindalina
2007-06-07 22:25:06

nej, ska inte bli elak. men snacka om skyttegravsskapande.

#19  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Clajo3
2007-06-07 23:26:24

Samtidigt sänktes alla krav överallt, alla skulle vara empatiska och ödmjuka


Sen när vart tilläg av ideal och målsättninngar en sänkning av kraven?

'jag vet, problemen i världen beror på att folk är för snälla....'

Som om snäll och handlingsförlamad skulle vara samma sak! Tvärt om så står de mer eller mindre i motsatsförhållande till varandra.

#20  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Escapist
2007-06-08 12:08:13

Juureton sa:
Suvi: Sverige faller på listan.

Det är en relativ rankinglista, eller hur? Då finns det en uppenbar alternativ förklaring - att andra länder utvecklas snabbare.

Juureton sa:
Escapist: Jag tycker världen går åt fel håll. Det som jag kallar "mörkerrörelser" går framåt.

Det kan man tycka, antar jag. Jag baserar mina åsikter på solid statistik.

#21  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Juureton
2007-06-08 12:11:56

Slaktprod. Det är inte JAG som påstår det, jag delar inte ens åsitkerna. Men läs gärna igenom tråden. Ingen har lyckats argumentera ut de ännu.

#22  Juureton slaktprod
2007-06-08 13:15:49

Det går inte att argumentera mot något när man inte håller med om eller förstår grundpremisserna. Eller rättare sagt, det är meningslöst. Försök själv svara på i vilken utsträckning det faktum att katter kan flyga har bidragit till att jorden är platt.

#23  Slaktprod RasmusS
2007-06-08 13:31:37

Tillsammans med att katter aldrig flyger vid ekvatorn, bara vid nordpolerna, och alla fakta som visar på att när katter flyger så flyger de så lågt att tassarna släpar i backen så har detta bidragit till en förslitning på både sidor om jordklotet. Katterna har under sina flygturer så att säga skyfflat jord, sten osv. framför sig till ekvatorn. Till en början ledde detta till att jorden var ovalt elliptiskt utformad men efter miljontals år av förslitning och tassskyffling bidrog de flygande katterna till att jorden blev platt.

#24  RasmusS slaktprod
2007-06-08 17:22:55

Vackert RasmusS. Du kanske skulle ha blivit barnboksförfattare istället för Jäifare. :)

#25  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Blindalina
2007-06-08 19:55:59

tycker med det vr fint. :)

#26  Juureton Blindalina
2007-06-08 20:35:57

till Juureton.

tyckte det var lite synd att jag inte hann skriva nåt innan de låste Finland-fFlashback tråden.a aså ajg skriver lite anarkistskt om det här. eh, min dator har fått a-virus, dock. nåt med aaana. iaf.

1. alltså du får hänga var du vill med jag gillar bara inte Flashback. Jag tycker det är nåt mysko i det att det som ska föreställa yttrandefrihet och tadaa på flashback bara blir till en gröt av totala neggigheter, (utan lösning), smygfascism och extrem sexism, och total omedvetenhet om vad feminism är. jag tror faktiskt inte det finns nåt internetställe som har så mkt kärringar som kärringklagar som på just FB. men skit i det, till din tråd:

2. Finland. det är förjävligt att det finns smygrassar i sverige som inte gillar eller uppskattar Finland, och är rentav rasistiska. Men jag tror iofs det florerar mer i läger där folk känner sig rätt udnerlägsna själva. Måste mobba finland för att det är kul, liksom, eller känner sig hotade av fördomarna runt finland eller jag vet inte vad. det är så fånigt.

Sjäälv tycker jag helt ärligt from the heart att det är ett av de finaste länderna. Finland är fantastiskt!
Starka människor, smarta människor, charmiga människor. ÄRLIGA människor. Den finländska kulturen menar jag då.
Folk med lite skinn på näsan. Ömhetsromantiska människor.
Passion. Lyssnande. Vackert. Det är nåt så himla fint med Finland. Jag är säker på att det inte bara är jag som tycker så. Men Finland är så jävla UNDERSKATTAT.

Att folk fortfarande glider runt med konstiga fördomar som att finnar bara slåss och super tycker jag bara beror på ett jävligt skumt FÖRAKT mot fattigt folk och vissa socialgrupper.
För det första är det så dåligt att racka ner på fattiga socialbidragstagare med alkoholproblem. För det andra är dessa socialbidragstagare som kanske har alkoholproblem inte sådana för att de är finnar från Finland utan att de hamnat där av olika sociala skäl.

Jag förstår bara inte det här ogillandet av vårt fantastiska, coola och vackra grannland. Jag tror apmycket på Finland i framtiden.
Seriöst.

3. Ledsen att du känner att du får värsta ångesten av det. Men ett tips här med, sluta hänga så mkt på FB. De är så neggiga och inte så peppiga, är mitt intryck.

#27  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Karra
2007-06-08 22:14:11

RasmusS, jag har alltid misstänkt att katter kan flyga. Jag tror att mina gör det om nätterna när jag ligger och sover.

#28   Sjodin
2007-06-08 22:21:02

Trollstav Fösrök hålla er till ämnet...

#29  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Juureton
2007-06-08 22:55:11

Blindalina: Tack för ditt svar, jag har några fler frågor till dig angående Finland, men kan ju inte ta det i den här tråden eftersom det går utanför ämnet. Bara undrar, om du har tid någon gång att svara..Skulle du kunna ta min e-post? Om du orkar alltså.

Grejen är att jag inte kan slita mig från datorn. Internet har till stor del förstört mitt liv...

#30  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Juureton
2007-06-08 22:56:21

Vill tillägga att många på flashbacks, som jag kallar det "mörkerrörelse" är i medelåldern.

#31  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Sthlmjesper
2007-06-08 23:01:45

Jag anser definitivt inte att västvärlden skulle befinna sig i något slags förfall, tvärtom. Jag tror att västvärldens värderingar successivt kommer att sprida sig mer och mer.

Jo, visst är det mycket militanta islamister som man hör om i media och så, men de utkämpar mer eller mindre sin sista desperata strid.
De utgör en kvarvarande rest av ett tänkande som i stort sett dött ut i övriga delar av världen (utom i vissa mindre sekter). Att "sprida sin tro" på diverse sagofigurer med vapnet i sin hand är något som är på starkt utdöende som jag uppfattar det.

Västvärlden utvecklas ständigt, liksom dessbättre många U-länder, även om de har en bit kvar till vår levnadsnivå.

Så jag ställer inte upp på "problembeskrivningen" för fem öre.

Att vänstern ställt till med en hel del kan jag hålla med om. Framför allt när det gäller att omvandla stora delar av befolkningen till initiativlösa, avundsjuka, gnällande bidragstagare som bara tänker på storleken på sina egna bidrag och ingenting annat.

Feministerna är idag, som jag ser det, en tämligen marginaliserad grupp. Den vulgärdebatt, som framför allt Gudrun Schyman satte igång och stödet för de tillhörande knasiga ideerna, fick ett visst gehör för ett antal år sedan.
Efter "könskriget" dokumentären verkar dock allmänheten ha uppmärksammat det hela och slutat lyssna.
Tror inte att feminismen haft någon större betydelse överhuvudtaget, annat än Gudrun Schymans och Eva Lundgrens mediala provokationer. Det är dock närmast historia idag.

#32  #30 Marta
2007-06-08 23:28:54

Jo, det finns inte bara "unga och dumma". Idiotin förekommer i alla åldrar.

#33  #1 Marta
2007-06-08 23:36:24

Folk som inte inser att de är viktigt att ta miljöfrågorna på allvar, kvinnoförakt, rasism, förakt av fattiga och arbetslösa osv. Sådant gör mig på extremt dåligt humör. Men Flashback är fullt med otrevliga, ovettiga människor. Lyckligtvis är inte alla som dem.

#34  Sthlmjesper slaktprod
2007-06-09 01:22:59

"Framför allt när det gäller att omvandla stora delar av befolkningen till initiativlösa, avundsjuka, gnällande bidragstagare som bara tänker på storleken på sina egna bidrag och ingenting annat."

Stora delar av befolkningen alltså? Vad baserar du detta på? Jag skulle ju snarare säga att det är högern som ställt till det genom att omvandla stora delar av befolkningen till initiativlösa, avundsjuka, gnällande arbetstagare som bara tänker på storleken på andra människors bidrag och ingenting annat.

#35  RasmusS feather
2007-06-09 01:51:12

:-D
*rotfl!!!*

#36  Hehehe - den här var ju helt underbar: feather
2007-06-09 02:16:22


Ja, det är en bra fråga. Till viss del tror jag att båda varianterna existerar. Jag kan mycket väl tänka mig att en del män känner sig goda och snälla ända in i själen när de resonerar enligt kvinnligt mönster. Där har alltså feminiseringen gått så långt att mannen blivit osäker på om hans handlande är manligt eller kvinnligt.

Den andra varianten är de män som påstår att de bejakar sina kvinnliga sidor eftersom de inbillar sig att det renderar mest uppmärksamhet från kvinnliga presumtiva partners i form av köttsligt samliv eller andra belöningar. Hur många gånger har man inte stött på killar som när man ifrågasätter deras ständiga rövslickande för umgängeskretsens kjoltyg säger något i stil med


Citat:
Ja, men jag får doppa mer än Dig...Jaha... Den här typen av man anser alltså att det är värt att sälja ut sig själv, sina åsikter och sina maskulina värderingar till ett slags pseudofeminism för att bli bevärdigad någon slags belöningsfitta lite då och då. Jag har ännu inte lyckats komma underfund om den typen av kille verkligen tror sig kunna "överlista" kvinnorna så till den grad att belöningen utfaller, eller om han bara lurar sig själv. Alternativet är att han är en fjolla men har en slags "godkänd anledning" att fjolla till det eftersom han enligt egen utsago söker ragga med sitt lismande.


Tänk att kvinnor kan beskyllas för så mycket: tom när en man inte längre sätter könstillhörighet på sitt beteende - tom DÅ är han femininiserad.
*lol*

Men bäst är iaf att det verkar som att det i andra debattforum finns en förhärskande uppfattning att de snälla killarna är sellouts som FÅR knulla mer än de stygga macho boysen...
:-D

#37  #7 suvi JaVisst
2007-06-09 03:02:47

Wow! Jag blir uppriktigt förvånad!

"Tja det är inte alls ovanligt att FB skribenterna, och AFS skribenterna, skyller allt jävelskap i världen på att kvinnor har fått mer att säga till om i samhället."

FB vet jag inget om, är aldrig inne där men AFS? Kan du ge några exempel på hur AFS-skribenterna skyller "allt jävelskap i världen på att kvinnor har fått mer att säga till om i samhället".

Det borde ju vara hyfsat lätt eftersom det enligt dig inte är ovanligt. Jag har dock missat det.

#38  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Blindalina
2007-06-09 13:50:35

"Tror inte att feminismen haft någon större betydelse överhuvudtaget,"

OJ. hej yxskaft!

#39  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) mill
2007-06-09 14:33:09

Apropå den undergång vi rusar allt närmare i form av klimatförändringar så hade ekonomen Lomborg en mycket intressant föreläsning om detta på TED 2005 (http://www.ted.com/) som kan ses på Youtube http://www.youtube.com/watch?v=Dtbn9zBfJSs

#40  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Juureton
2007-06-10 13:53:33

Sthlmjesper"

Varför skulle västvärlden vara den bästa normen för alla människor på jorden? Varför utgår du ifrån att "Vi i väst vet bäst?"

#41  mill wintermute
2007-06-10 16:23:04

Det kan dock vara bra att veta att Lomborgs ideer är högst omstridda och har fått ta emot mycket kritik från vetenskapliga publikationer ( http://en.wikipedia.org/wiki/The_Skeptical_En… ).

#42  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Escapist
2007-06-10 17:32:49

Juureton sa:
Varför skulle västvärlden vara den bästa normen för alla människor på jorden? Varför utgår du ifrån att "Vi i väst vet bäst?"

För att mänskliga friheter och rättigheter är universella, och för att kulturell relativism är skit.

wintermute sa:
Det kan dock vara bra att veta att Lomborgs ideer är högst omstridda och har fått ta emot mycket kritik från vetenskapliga publikationer ( [länk] ).

Lomborg är långt ifrån den enda TED-talaren som har alternativa synsätt och optimistiska lösningar på klimatfrågan. I media har klimatfrågan fått en utvecklingsfientlig domedagston som inte gör någon nytta alls. Så för de som tvivlar på Lomborg finns det fortfarande massor av framtidstro att hämta från TED-talarna.

#43  Escapist slaktprod
2007-06-10 20:56:51

"...och för att kulturell relativism är skit."

Du tycker att det ligger i allas bästa intresse att de lyssnar på Britney Spears?

#44  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Escapist
2007-06-10 23:26:23

slaktprod sa:
Du tycker att det ligger i allas bästa intresse att de lyssnar på Britney Spears?

Med kulturell relativism menar jag att vi accepterar t.ex. kvinnomisshandel och diktatur som kulturella egenheter istället för vad det egentligen är.

Vad det gäller Britney tycker jag att friheten att lyssna på henne ligger i allas bästa intresse.

#45  Escapist slaktprod
2007-06-11 00:41:38

Då tycker jag att du skall skriva det istället eftersom att kulturell relativism bara implicerar att man accepterar att det finns olika sätt att leva på i en allmän bemärkelse. Förkastar man all kulturell relativism förkastar man också respekten för alla delar av alla andra kulturer som inte överensstämmer med den man själv förespråkar.

Hur är det med friheten att lyssna på Hun Huur Tu då? Jag tycker aldrig jag hör dem på radio.

#46  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Escapist
2007-06-11 01:09:05

slaktprod sa:
Då tycker jag att du skall skriva det istället eftersom att kulturell relativism bara implicerar att man accepterar att det finns olika sätt att leva på i en allmän bemärkelse.

Jag trodde det framgick av sammanhanget eftersom ingen av oss skrev om Britney Spears eller mainstreamkultur.

slaktprod sa:
Hur är det med friheten att lyssna på Hun Huur Tu då? Jag tycker aldrig jag hör dem på radio.

Det är väl ingen som hindrar dig från att lyssna på dem? Du är också fri att spela dem om du tror att folk kommer att lyssna.

#47  Escapist slaktprod
2007-06-11 01:20:36

"Jag trodde det framgick av sammanhanget eftersom ingen av oss skrev om Britney Spears eller mainstreamkultur."

Nej, det Sthlmjesper skrev om som föranledde Juuretons fråga var "västvärldens värderingar" och "västvärldens levnadsnivå". Två tämligen vida begrepp och exakt vad han åsyftade där anser jag vara oklart. Men om vi då tänker på vad du skrev att "mänskliga friheter och rättigheter är universella". Menar du att dessa är unika för västvärlden?

"Du är också fri att spela dem om du tror att folk kommer att lyssna."

Jag är fri att spela vad som helst på radio om jag är brilljonär. Men det är jag inte. Jag har inte ens råd att spela Britney Spears på radio. Du kanske hört talas om RIAA?

#48  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Escapist
2007-06-11 01:43:12

slaktprod sa:
Men om vi då tänker på vad du skrev att "mänskliga friheter och rättigheter är universella". Menar du att dessa är unika för västvärlden?

Nej, inte alls. Jag menar universell som i allmängiltig. Jag vänder mig mot de som hävdar att t.ex. araber inte vill ha frihet eller att de inte är förmögna till demokrati, på grund av deras kultur. Burkan blir liksom en trevlig folkdräkt. Eller så relativiseras förtryck och diktatur till något bra, som på Kuba.

slaktprod sa:
Jag är fri att spela vad som helst på radio om jag är brilljonär. Men det är jag inte. Jag har inte ens råd att spela Britney Spears på radio. Du kanske hört talas om RIAA?

Etermedia är dyra eftersom tillgången på frekvenser är så begränsad. Internet är svaret på alla sådana problem.

#49  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) slaktprod
2007-06-11 01:50:56

"Nej, inte alls."

Ok, då förstår jag inte hur jag hade kunnat förstått vilka specifika kulturella uttryck det var du menar är unika för västvärlden och som inte går att relativisera.

"Etermedia är dyra eftersom tillgången på frekvenser är så begränsad. Internet är svaret på alla sådana problem."

Nepps. RIAAs krav på höjd royalty håller på att slå ut i princip varenda alternativ radiostation som finns (internetbaserade och andra), as we speak.

#50  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Escapist
2007-06-11 02:11:28

slaktprod sa:
Ok, då förstår jag inte hur jag hade kunnat förstått vilka specifika kulturella uttryck det var du menar är unika för västvärlden och som inte går att relativisera.

Det är väl inte mitt fel att du tänker på Britney Spears när du läser "kultur"? :P

Men allvarligt talat, du missförstår mig. Jag skriver ju inte att något är unikt för västvärlden. Jag påstår att frihet är allmängiltigt och att ingen kultur ursäktar brist på frihet. Tycker du att burqa är ok för att det är så de gör nere i arabvärlden? Om inte är vi nog överens.

slaktprod sa:
Nepps. RIAAs krav på höjd royalty håller på att slå ut i princip varenda alternativ radiostation som finns (internetbaserade och andra), as we speak.

Tråkigt om du är i USA, där RIAA verkar. Annars får du väl hitta några strupsångare som är villiga att få sin musik spelad utanför den ortodoxa skivindustrins sfär. Det finns massor av artister som gör så. När omställningen till decentraliserad, lättillgänglig och lyssnarvald musik är färdig kommer musikjättarna att vara döda. Så internet är faktiskt lösningen.

#51  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Juureton
2007-06-13 23:05:45

Slaktprod: Du tycker alltså att vi i väst är överlägsna som folk, och med korsfararens "rätt" ska vi förtrycka de andra i demokratins namn. Dett enda lilla ord demokrati, använder man bara det blir det legitimt att göra vad man vill.

#52  Juureton slaktprod
2007-06-13 23:19:39

Eh nej, vart har jag skrivit det? Jag undrar om du verkligen läst vad jag skrivit i den här tråden. Tvivlar på att någon sådan läsning av mina ord är möjlig, så var god citera.

#53  #45 sp RickJames
2007-06-20 12:22:56

"Förkastar man all kulturell relativism förkastar man också respekten för alla delar av alla andra kulturer som inte överensstämmer med den man själv förespråkar."

Hur många av de kulturer som kulturrelativismens förespråkare hyllar hyser den minsta respekt för svenska/västerländska kulturen?

Respekt förtjänar man, den ges inte gratis. Vad tror du själv skulle hända om det inte var USA utan nån av de stater kulturrelativister vill skydda som skulle ha världens största militärmakt? Den främsta orsaken kulturrelativister kräver att vissa kulturer vi har lite gemensamt med skall respekteras är att vi kan (om vi vill) käka upp de kulturerna när som helst.

Det finns ingen universell lag som förhindrar detta och sedan mänsklighetens början har det varit en naturlig del i utvecklingen att onyttiga kulturer krossas när de inte anpassar sig Rom, Perserriket, Kreta, Faraonernas Egypten, Nazisternas Tyskland listan kan göras lång på kulturer som inte skyddats. Så skedde exempelvis med vår egen asadyrkande lilla skogsplätt för 1000 år sedan och ärligt talat det var tur ingen kulturrelativist skyddade asadyrkarna i Svearige då för annars hade vi inte haft det lika gött idag.

#54  RickJames bjornsdotter
2007-06-20 12:40:53

"Hur många av de kulturer som kulturrelativismens förespråkare hyllar hyser den minsta respekt för svenska/västerländska kulturen?"
________

"hyllar"? Kan man inte respketera en kulturs existens (eller vissa delar av den) utan att hylla den?
__________

"Respekt förtjänar man, den ges inte gratis."
__________

Så sant. Men då måste man först ha rätt kunskaper om det man ska respektera eller inte respektera. Och både många kulturrelativister och dess värsta kritiker, tenderar påfallande ofta att basera sina uppfattningar på okundkap och fördomar.

#55  #54 bjornsdotter RickJames
2007-06-20 16:29:13

"hyllar"? Kan man inte respketera en kulturs existens (eller vissa delar av den) utan att hylla den?

Du har helt rätt det går inte iaf inte i dagens läge. I teorin skall det gå men i praktiken blir respekt av främmande kulturer samma sak som att hylla dem framför sin egen. Exakt varför det blir så är en rät så komplicerad fråga som innebär man måste gå in på ämnen som nlp och hur hjärnan fungerar men i korthet så handlar det om att vi inte pratar positivt om vår egen kultur och då kan vi inte prata positivt om andra heller utan att favorisera på undermedveten nivå. Om vi däremot lärde oss sedan början av grundskolan att se upp till vår svenska/västerländska kultur skulle det teoretiskt vara möjligt att hysa respekt för andra kulturer också.

(och det är inte bara i kulturer människor funkar så utan det ser ut exakt likadant i personliga relationer, människor som inte respekterar sig själva men som respekterar sin partner hamnar automatiskt i hyllningsbeteteende)


"Så sant. Men då måste man först ha rätt kunskaper om det man ska respektera eller inte respektera."

Kunskaper behöver man så mycket som möjligt av för att kunna bilda sig en uppfattning men "rätt kunskaper"? Det låter misstänkt likt åsikter.


"Och både många kulturrelativister och dess värsta kritiker, tenderar påfallande ofta att basera sina uppfattningar på okundkap och fördomar."

Har du något exempel på detta vi kan använda som underlag för resonemanget?

#56  Rick James bjornsdotter
2007-06-21 17:15:03

Rätt kunskaper = fakta
Fel kunskaper = fördomar som vederbörande tror är fakta

Åsikter har inget med saken att göra öht.
____________

"Har du något exempel på detta vi kan använda som underlag för resonemanget?"
____________

Tja, ta debatten om den muslimska slöjan, t ex. Pro-människorna menar att en slöja gör kvinnan fri och att det är mer förtryckande med kort kjol t ex. Anti-människorna menar att slöjan alltid är förtryckande. Jag anser att båda synsätten till viss del baserar sig på okunskap och fördomar om så väl muslimska som icke-muslimska kvinnor.

#57  #56 bjornsdotter RickJames
2007-06-21 19:39:24

"Rätt kunskaper = fakta
Fel kunskaper = fördomar som vederbörande tror är fakta
Åsikter har inget med saken att göra öht."

Det är åsikter som bestämmer varifrån du får fakta och hur du tolkar fakta. Ytterst handlar det om attityder. När väl fakta träffar dig hänger allt på din attityd till att ta till dig dem. Vissa jag pratat med säger att de struntar i fakta. När jag motbevisar saker de trott varit sanna så klarar de inte av att acceptera fakta för de går emot vad som är populärt att tycka och känns fel. Jag har personlig erfarenhet av detta då jag som yngre var likadan.


"Tja, ta debatten om den muslimska slöjan, t ex. Pro-människorna menar att en slöja gör kvinnan fri och att det är mer förtryckande med kort kjol t ex."

Vilket (per definition) är felaktigt, de kan vara lika förtryckande men definitivt inte mer förtryckande.


"Anti-människorna menar att slöjan alltid är förtryckande."

Vilket (per definition) också är felaktigt. Man måste få bära den ibland, liksom man måste få slippa den ibland. Anti-människorna är besatta vid symbolism.


"Jag anser att båda synsätten till viss del baserar sig på okunskap och fördomar om så väl muslimska som icke-muslimska kvinnor."

Jag anser att varken slöjor eller korta kjolar i sig är förtryckande på något sätt. Att däremot riskera straffas för att inte bära dem hela tiden det är förtryckande och jämför man vad som händer kvinnor som inte bär korta kjolar med kvinnor som inte bär slöja så är det tämligen enkelt att se vems argument som fakta stödjer.

Det är också tämligen enkelt att se hur absurt det är att kräva i Turkiet att få arbeta klädd i bikini av religösa orsaker. Ändå är det ingen som reagerar när olika minoriteter i Sverige med religionsfrihet som sköld kräver just motsvarande. Orsaken till det är enkel. Vi lär oss redan som unga att förakta vår egen kultur.

Detta är också orsaken vi inte kan respektera andra kulturer utan att hylla dem och därmed funkar inte kulturrelativism. Det enda kulturrelativisterna säger är att de andra kulturerna är mycket mer värdefulla än vår egen. De skyddar gärna Swazi på buhalia-öarna men vår egen kultur lyfter de inte ett finger för.

Så vilka är det som anstränger sig för vår egen kultur pga denna olyckliga attityd? Jo de största idioterna kan kan tänka sig. Snacka om ombytta roller, smarta personer med bra metodik och usel agenda och dumma personer med bra agenda och usel metodik.

#58  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) bjornsdotter
2007-06-21 20:20:37

"Det är åsikter som bestämmer varifrån du får fakta och hur du tolkar fakta."
_____________

Visst, men det där kan man dra hur långt som helst. I slutändan bygger "allt" på subjektiva värderingar, även till synes neutral forskning. Så ja, du har rätt så långt.
_____________

"Vi lär oss redan som unga att förakta vår egen kultur."
_____________

Det här förstår jag inte riktigt. Kan du utveckla?
_____________

"De skyddar gärna Swazi på buhalia-öarna men vår egen kultur lyfter de inte ett finger för."
_____________

Ännu mer obegripligt, är jag rädd.

I de flesta demokratier, bygger "upprätthållandet av en viss kultur" på frivillighet, dvs att det finns personer som är genuint intresserade av att upprätthålla den. I mindre demokratiska samhällen, är det dock vanligt att en viss kultur påtvingas befolkningen (t ex genom förbud mot alla andra kulturella yttringar, förbud av vissa språk, krav på assimilering mm).

Kan det inte vara detta du tolkar som att Sverige (enligt dig) inte gör ett dyft för att skydda svensk kultur? För att landet faktiskt inte anser sig kunna _tvinga_ folk att aktivt bevara det svenska kulturarvet, eller vad det nu handlar om?

För om man tänker efter, görs det trots allt ganska mycket för att "skydda" och bevara svensk kultur och svenskt kulturarv, det finns t ex vissa lagkrav på att så ska ske (ta uttryck som fornlämning, kulturminnesmärke, k-märkning, vad du vill). Och intresset för det "ursvenska", eller "fornsvenska" växer. Rasse-stämpeln börjar avta, inte minst som många högerextremister ofta inte vet ett dyft om svensk kultur och tradition. De tror att de vet, alternativt väljer de ut vissa delar som de förvrider.

#59  RickJames babyJesus
2007-06-21 20:26:47

"Det är också tämligen enkelt att se hur absurt det är att kräva i Turkiet att få arbeta klädd i bikini av religösa orsaker. Ändå är det ingen som reagerar när olika minoriteter i Sverige med religionsfrihet som sköld kräver just motsvarande."

Exakt vilka olika minoriteter i Sverige kräver att få arbeta i bikini med religionsfrihet som sköld?

#60  #58 bjornsdotter RickJames
2007-06-21 21:44:13

"Visst, men det där kan man dra hur långt som helst. I slutändan bygger "allt" på subjektiva värderingar, även till synes neutral forskning. Så ja, du har rätt så långt."

Vad det hänger på är attityden hos den person som skall ta in information.


"Det här förstår jag inte riktigt. Kan du utveckla?"

Jag sade att vi lär oss förakta vår egen kultur och inte bara svenska, vi är även skandinavier och västeuropeer så för enkelhetens skull poängteras resonemangen gäller i den vinklingen också.


"Ännu mer obegripligt, är jag rädd."

Exemplet var påhittat, poängen var dubbelmoralen mellan att säga att alla kulturer skall respekteras och att enbart anstränga sig för vissa kulturer.


"I de flesta demokratier, bygger "upprätthållandet av en viss kultur" på frivillighet, dvs att det finns personer som är genuint intresserade av att upprätthålla den."

Det där är en intressant vinkling eftersom demokratin ifråga som sagt redan lär ungarna förakta den kulturen. Varför skulle de vara intresserade av att upprätthålla något de redan lärt sig förakta? Det där är ett cirkelresonemang.


"I mindre demokratiska samhällen, är det dock vanligt att en viss kultur påtvingas befolkningen (t ex genom förbud mot alla andra kulturella yttringar, förbud av vissa språk, krav på assimilering mm)."

Vilket är just vad som sker i Sverige, vi påtvingas kulturen "att sakna kultur" eftersom vi är så rädda att förtörna nån annan grupp att vi inte vågar lära ut något positivt om oss själva längre. Varken svenska, skandinaviska eller västeuropeiska.


"Kan det inte vara detta du tolkar som att Sverige (enligt dig) inte gör ett dyft för att skydda svensk kultur?"

Det jag tolkar så är det faktum att Sverige aktivt stödjer allt annat som inte ingår i uppräknade saker.


"För att landet faktiskt inte anser sig kunna _tvinga_ folk att aktivt bevara det svenska kulturarvet, eller vad det nu handlar om?"

Landet anser det helt otänkbart att tvinga folk behålla svenska/skandinaviska och västeuropeiska kulturarvet? Att däremot tvinga folk acceptera andra kulturer är helt legalt.

Jag tycker det är motsägelsefullt att först hävda det inte går att tvinga folk acceptera en kultur och sedan kalla dem rasister om de inte accepterar att påtvingas en annan?


"För om man tänker efter, görs det trots allt ganska mycket för att "skydda" och bevara svensk kultur och svenskt kulturarv, det finns t ex vissa lagkrav på att så ska ske (ta uttryck som fornlämning, kulturminnesmärke, k-märkning, vad du vill)."

Som jag sade först, det är attityden som räknas. Och det är som sagt var inte bara svenska det handlar om. Det är också skandinavien och västeuropa till stor del även USA (där samma saker sker)


"Och intresset för det "ursvenska", eller "fornsvenska" växer."

Med problemet att det inte var ursvenska eller fornsvenska jag pratade om utan faktiska landet Sverige, vad vi uträttat och vilka som uträttade det. Sedan tillkommer skandinavien och västeuropa. Men då kommer ju problemet, vi kan inte vara stolta över någonting för allt som uträttats har ju påverkat någon annan (viktigare) negativt eller hur?

Och som sagt, vi lär oss att de andra är viktigare än vi själva hela tiden så vi kan överhuvudtaget inte lära oss någonting positivt. Däremot kan vi med fetish-varnings intensitet lära oss var egna liken i garderoben finns och upprepa om och om igen. Vilken effekt detta har på attityden är väldigt förutsägbart.


"Rasse-stämpeln börjar avta, inte minst som många högerextremister ofta inte vet ett dyft om svensk kultur och tradition. De tror att de vet, alternativt väljer de ut vissa delar som de förvrider."

Som sagt, det handlar om attityd, inte fakta.

Rassarna, liksom alla andra svenskar har lärt sig att förakta Sverige, Skandinavien, Västeuropa (och självfallet USA). Ibland får du en motreaktion eftersom alla inte accepterar budskapet. Därav orsaken antirasse-aktivisterna är tio gånger fler och med exakt samma beteende. Det är inte en fråga om fakta det är en fråga om var man skall rikta föraktet man redan fått. Rassarna har samma förakt som antirasseaktivister (typ AFA, Attac) men vägrar acceptera måltavlan de fått utpekad.

(Du kan jämföra rassarna med soldater som fått bössan i hand som beodras anfalla en by, istället vänder de vapnen mot sina befäl eftersom de gillar byn bättre än alternativet)

#61  #59 babyjesus RickJames
2007-06-21 21:52:26

"Exakt vilka olika minoriteter i Sverige kräver att få arbeta i bikini med religionsfrihet som sköld?"

Jag skrev "motsvarande" Det som i Sverige skulle motsvara en tjej i bikini på jobbet i Turkiet är typ en polis med turban eller varför inte en utviksmodell med slöja?

#62  Sv: Är det kvinnorna som är de skyldiga? (Om en tråd) Karra
2007-06-22 09:47:46

Jag förstår inte, på vilket sätt "påtvingas" svenskar andra kulturer?
Jag helgar till exempel sällan Ramadan.

#63  RickJames bjornsdotter
2007-06-22 10:07:30

Jag förstår fortfarande inte på vilka sätt vi lär oss "förakta vår kultur", samt påtvingas en annan. Jag ser föga förståelse för kulturella yttringar som inte är förenliga med svensk lagstiftning och demokratiska värden t ex, och de som dristar sig till att försvara sådana yttringar, brukar få alltmer kritik.
_______________

"Landet anser det helt otänkbart att tvinga folk behålla svenska/skandinaviska och västeuropeiska kulturarvet? Att däremot tvinga folk acceptera andra kulturer är helt legalt."
_______________

Att tvinga folk att acceptera något, och att tvinga folk att själva behålla / aktivt utöva något, är två skilda saker.
_______________

"Jag tycker det är motsägelsefullt att först hävda det inte går att tvinga folk acceptera en kultur och sedan kalla dem rasister om de inte accepterar att påtvingas en annan?"
_______________

Svenskar är lika "tvingade" att acceptera svensk kultur som de är att acceptera andra lagliga kulturyttringar i vårt land. Du får inte kasta sten på svenska folkdansare mer än på syrianska. Men du behöver inte heller dansa vare sig svensk eller syriansk folkdans själv, om du inte vill.

Det vi är tvingade att göra eller följa, är det som står i lagen. Vilket - grovt förenklat - brukar bygga på majoritetens värderingar, alternativt etablissemangets värderingar. I den bemärkelsen skulle jag nog hävda att vi i viss mån "påtvingas" västerländsk kultur och västerländska värderingar, mer än andra. Men detta är helt i sin ordning, så länge det är önskvärda värderingar som kan vara till gangn för flest människor (eller hur man nu vill se det).

Sedan är "kultur" ett luddigt begrepp. Är Sverige präglat av kristen kultur eller upplysningstidens kultur? Eller både och? Var drar vi gränsen mellan kultur, religion och politiska ideologier, t ex? Är kommunismen en "kultur"? Är liberalismen en "kultur"?
Är Somalia mest präglat av muslimsk kultur, eller somalisk kultur? Vad är vad?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?