feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mansförtryck


Gå till senaste inlägget#1  Mansförtryck Tass
2007-05-23 15:42:13

Jag tror de flesta av oss är överens om att att kvinnor är förtryckta. Några av oss anser att också män är förtryckta. På många håll i världen är kvinnoförtrycket mycket bärre än här, men hur är det med mansförtrycket? Är exempelvis talibaner mer förtryckta än män i Sverige? Min uppfattning är att det är så. Ju snävare mansrollen är desto värre är mansförtrycket. Vad anser ni andra?

#2  Sv: Mansförtryck rulti
2007-05-23 15:47:22

Vilken är din definition av förtryck?

#3  Sv: Mansförtryck Tass
2007-05-23 16:37:43

Förtryck som i "kvinnoförtryck".

#4  Sv: Mansförtryck Peggy
2007-05-23 17:12:44

Då kan jag säga att efter min definition av förtryck förekommer inget mansförtryck som jag känner till.

Det förekommer förtryck av män, men inte för att de är män.

Och det förekommer män som lider av sin könsroll. Men könsroller är inte förtryck.

#5  Peggy RasmusS
2007-05-23 19:58:01

Exakt så kan man formulera det om kvinnors generella livssituation i Sverige med lika mycket "rätt"eller "fel" beroende på hur man definierar förtryck.

#6  Sv: Mansförtryck MariaBystrom
2007-05-23 23:51:53

Självklart är män som lever i dikaturer mer förtryckta än män som inte gör det.

#7  Sv: Mansförtryck rulti
2007-05-24 04:28:42

Jag kan ju berätta om min bild av förtryck. Det är inte så att jag hittat på den själv och vill ha någon ära eller så, utan jag vill förklara hur jag ser världen.

Normen i Sverige och större delen av världen är en vit, frisk heterosexuell medel- eller ägarklass man i 25-65-årsåldern.

Alla som avviker från denna norm utsätts för stukturella förtryck. Och självklart finns det många män som avviker från denna norm, men då är det inte i egenskap av att vara män han förycks, utan i egenskap av att vara utomnordisk, handikappad, homosexuell, arbetarklass eller för ung eller för gammal.

Det finns diktaturer som förtrycker hela befolkningar. Men männen i dessa diktaturer förtrycks då inte för att de är män, utan för att de tillhör befolkningen i allmänhet. Kvinnor har det generellt sätt sämre ställt än männen även i diktaturer.

Förtryck kan ta sig i olika uttryck.

Ekonomiskt: Den förtrycka gruppen har mindre pengar, har svårare att få jobb etc.

Socialt: Härskartekniner http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4rskarteknik
Kan även vara att driva med hur någon talar. Pjata bajnspjåk, Jag er er nye svensklärare, ormet kryper, driva med folk som stammar och så vidare.

Våld: Kan vara både statsmakten i form av polis eller ett fenomen hos privatpersoner att ge sig på folk i denna grupp.

Sexualisering: Gäller inte bara gruppen kvinnor. Barn utsätts även de för sexualiserat våld.

Att säga att män som grupp är förtryckta av kvinnor som grupp är för mig ungefär som att tycka synd om de stackars svenskarna i sverige som blir förtryckta av alla invandrare som kommer hit och tar deras jobb och förbjuder dem att utöva sin kultur. Eller vad det är för tjafs SD och Ny demokrati kör med.
Skitsnack helt enkelt.

#8  #7 rulti feather
2007-05-24 05:27:42


Att säga att män som grupp är förtryckta av kvinnor som grupp är för mig ungefär som att tycka synd om de stackars svenskarna i sverige som blir förtryckta av alla invandrare som kommer hit och tar deras jobb och förbjuder dem att utöva sin kultur. Eller vad det är för tjafs SD och Ny demokrati kör med.
Skitsnack helt enkelt.


Well, eftersom vi också har ett starkt ideal att utöva ickerasism i det här landet så är alla rädda för att bli kallade rasister.
Icke-vita har därmed möjlighet att kalla vita för rasister för att effektivt visa sitt missnöje och vinna snabb sympati för den egna saken. Det har lett till att anklagelsen missbrukats av några i helt orättfärdiga sammanhang - vilket i sin tur har lett till "ropa varg"-fenomenet. Offer för sann rasism har svårare att bli tagna på allvar när idioter hojtar rasism så fort de har en schism med en vit.

Samma fenomen existerar IMO mellan män och kvinnor.
Vi har absolut ett kulturellt ideal att vi ska vara jämställda (även om alla män och kvinnor verkar ha olika uppfattning om vad det innebär, och hur långt vi har kommit.)
Men eftersom jämställdhet är ett ideal är det stigmatiserande för en man att få rykte om sig att vara taliban/sexist/kvinnoförtryckare.
Det har missbrukats i orättfärdiga sammanhang av en del kvinnor som efetrsträvat snabb sympati för sin sak - så att orden tappat sin trovärdighet även i sammanhang där de är helt befogade.

Tex så tycker jag inte att det är "diskriminering" att kvinnornas omklädningsrum är mycket mindre än männens - om stället nu besöks av tio gånger så många män som kvinnor. Ändå kan en tjej få för sig att kalla det diskriminering (jag hörde det själv).

Invandrare förtrycker kanske inte så mycket svennar som svennarna förtrycker sig själva av rädsla för att kallas rasister.
På samma sätt kanske inte kvinnor förtrycker män så mycket som män förtrycker sig själva för att slippa ses som kvinnoförtryckare.
Båda fenomenen är givetvis i minoritet - men de existerar.

Och nog fan förtrycker invandrare svenskar om vi blandar in kön i det hela. Vissa invandrarkillar kan ha extremt föraktfulla åsikter om "svennehoror" enbart pga att svennebrudar har samma friheter som de själva har, och det tycker de inte tjejer ska ha, oavsett hudfärg.
Och om en svennegrabb inte är fin nog för min syster, medan JAG minsann är fin nog för svennegrabbens syster... vad är det om inte svenneförakt...?

#9  feather rulti
2007-05-24 08:31:00

Det är skillnad mellan att sparka uppåt och att sparka nedåt.
Jo jag har också fått höra av patetiska raggande icke-svenska karlar att jag är rasist för att jag inte vill knulla med dom.

Om jag som svensk tjej blir medveten om rasismen som strukturellt förtryck i samhället och försöker motverka det genom att reflektera över mina handlingar så kan jag ju inte säga att det gör mig till ett offer för någon sorts omvänd rasism.
Vill någon kalla mig rasist kan det göra det. Och den har säkert rätt på något sätt eftersom de strukturella förtrycken är så djupt rotade inom oss att vi måste göra aktiva val för att inte upprätthålla dom i vår vardag. Alltså tycker jag att det är mer konstruktivt att peka på vilka saker i mitt beteende som i sådana fall är rasistiska så att jag kan lära om och agera på ett annat sätt i framtida situationer.

Det finns olika ideal i samhället och jämställdhet och jämlikhet är inte på något sätt det enda. Det finns idealet om den goda mamman, den perfekta horan, den naturliga vilden, det oskuldsfulla barnet, den rika och framgångsrika. Många av dessa går inte alls ihop med en jämlikhetstanke om de synas i sömmarna.
Massor med exempel visar att det inte alls behöver vara stigmatiserande att vara förtryckande. Det är, tvärtom, ofta offren som blir stigmatiserade. Det är helt enkelt lättare att betrakta en tjej som hora än att föreställa sig en god vän som våldtäktsman.

Att klaga på att en förtryckt grupp som definierar och sätter ord på ett förtryck skulle förtrycka den förtryckande gruppen är enligt mig reaktionärt, det leder inte till en lösning på någonting. Lyssna, be om konstruktiv kritik och lär dig något i stället.
Det gör ont att se det onda i sig själv. Det är enklare att skylla på offret. "Jävla rabiata feminister!", "Fattar inte arbetarna att om de får högre lön så ökar ju inflationen!", "Hon är i trotsåldern!", "Alltså, i teorin är det ju fint att avskaffa slaveriet, men vad ska dom stackars negerna göra utan arbete och tak över huvudet?".

"Tex så tycker jag inte att det är "diskriminering" att kvinnornas omklädningsrum är mycket mindre än männens - om stället nu besöks av tio gånger så många män som kvinnor. Ändå kan en tjej få för sig att kalla det diskriminering (jag hörde det själv)."

Kanske är pga det minimala omklädningsrummet som det är så få tjejer där? Eller den grabbiga attitiden?

"Och nog fan förtrycker invandrare svenskar om vi blandar in kön i det hela. Vissa invandrarkillar kan ha extremt föraktfulla åsikter om "svennehoror" enbart pga att svennebrudar har samma friheter som de själva har, och det tycker de inte tjejer ska ha, oavsett hudfärg."

I detta exempel är det ju killar som i egenskap av killar förtrycker tjejer i egenskap av tjejer. Finns för övrigt massor med svenska killar också som kallar tejer för horor. Finns dom som åker utomlands för att besöka exotiska horor till och med.

#10  Sv: Mansförtryck Tass
2007-05-24 08:37:50


Normen i Sverige och större delen av världen är en vit, frisk heterosexuell medel- eller ägarklass man i 25-65-årsåldern.

Alla som avviker från denna norm utsätts för stukturella förtryck.


Jag ser det, kanske inte oväntat, lite annorlunda. Som jag ser det är könsrollerna de rådande normerna. Men att uppfylla könsrollsförväntningarna, normerna, innebär inte frihet från förtryck. Förtrycket består, som jag ser det, i kravet på att uppfylla en norm. Annars skulle en könsrollsuppfyllande kvinna vara lika lite förtryckt som en könsrollsuppfyllande man.

#11  Sv: Mansförtryck rulti
2007-05-24 09:08:14

Klart män kan vara förtryckta men då är det inte för att de är män. En homosexuell kurdisk man i norra irak är förtryck för att han är kurd och homosexuell, inte för att han är man.
Mansförtryck existerar inte.
Sluta gnälla. Det är jobbigt att leva ibland. Ta en macka och en tupplur i stället, så mår du kanske bättre.

#12  Sv: Mansförtryck extra
2007-05-24 09:10:21

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#13  rulti extra
2007-05-24 09:14:30

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#14  #11 rulti MartinK
2007-05-24 10:18:28


Mansförtryck existerar inte.
Sluta gnälla. Det är jobbigt att leva ibland. Ta en macka och en tupplur i stället, så mår du kanske bättre.


Och ändå är det precis det du ägnar dig åt genom att använda en härskarteknik?

#15  #1 Ephemeer
2007-05-24 10:23:44

Nej, jag tycker inte att vi har ett förtryck av kvinnor i vårt samhälle, och jag tycker inte heller att vi har förtryck av män.

#16  Extra NoManIsAnIsland
2007-05-24 11:01:07

Du är inte seriös va? Ganska mycket av det du skulle kalla "riktigt förtryck" är, eller innehåller element av, könsförtryck.

#17  Rulti NoManIsAnIsland
2007-05-24 11:03:12

Omvänd rasism är för övrigt ett högst rasistiskt uttryck, då det implicerar att det inte är lika allvarligt om en viss grupp hyser rasistiska åsikter som om en annan grupp gör det, det vill säga ett påstående om att den ena gruppen skulle vara sämre eller mindre kapabel att avstå från att hysa rasistiska åsikter.

#18  Sv: Mansförtryck NoManIsAnIsland
2007-05-24 11:04:18

Det enda uttryck som är ännu bisarrar är nog "omvänd pedofili" som någon lanserade på den här sidan. Ett uttryck vars enda vettiga innebörd borde vara små barn som tänder (eller än värre förgriper sig) på vuxna.

#19  #17 Peggy
2007-05-24 11:43:32

Omvänd rasism är ett uttryck som ofta missuppfattas.

De flesta tror att omvänd rasism syftar på rasism gentemot vita. Det stämmer inte. Rasism gentemot vita är helt enkelt rasism.

Omvänd rasism, däremot, är att grundat på rasfördomar bedöma en person positivt.

Det finns även omvänd sexism. Omvänd sexism är t ex när en tafflig kvinnlig musiker höjs till skyarna. Eller när en pappa hejas på för att han byter blöjor.

#20  Peggy NoManIsAnIsland
2007-05-24 11:58:36

Uttrycket inte bara missuppfattas, det felanvänds i så fall också flitigt. Fast också med din defintion av omvänd sexism, tycker jag i alla fall omvänd sexism är det samma om sexism: att hylla en medioker kvinnlig musiker är sexism så till vida att en samtidigt säger: bättre än så här kan inte en kvinnlig musiker (eller analogt, om en man som byter en blöja genom detta blir en bra föräldrer, innebär det också att bättre föräldrar en så kan män inte bli).

#21  Sv: Mansförtryck MariaBystrom
2007-05-24 13:15:53

Klart mansförtryck existerar. Exemeplviss när Annica Dahlström sa att män (som grupp) är skadliga för barn eller andra sätt där man generaliserar män (som grupp) pga deras kön. Intressant är också att se hur individerna uppfattar om de är förtryckta eller inte. Jag har aldrig känt mig förtryckt pga att jag är kvinna.

#22  NoMan... extra
2007-05-24 17:42:41

Etnisk rensning har jag hört talas om, judeutrotningen är ju ett exempel på det, men någon motsvarande könsrensning har jag aldrig hört talas om. Men vad vet jag, det kanske bara var kvinnliga judar som blev skickade till koncentrationslägren?

Arbetare har blivit dödade i Sverige bara för att de var arbetare. Ådalen -31 är ett exempel på det. Men inte ens det skulle jag vilja använda ett så starkt ord som förtryck för.

Du kanske kan ge en lite mer konkret beskrivning av det könsförtryck som du anser finns?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?