feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Dunka mig gul och blå (från Diskussion)


Gå till senaste inlägget#1  Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Rat
2007-05-18 16:09:51

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Inte en enda feminist som reagerar över att en låttext kan vara rent fiktiv?

Hur ser ni på en annan text, Nina Perssons "I Can Buy You"? http://www.leoslyrics.com/listlyrics.php?hid=…

En verklighetsbeskrivning av något som Nina faktist gjort eller en ironisk text om en fiktiv jag-person?

#2  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Catharina
2007-05-18 16:22:21

Vad har det överhuvudtaget med diskussionen att göra?

Hurvida Frida blir dunkad gul eller blå varje helg är helt irrelevant, det handlar ju om hur texten framställer kvinnors sexualitet ur ett större perspektiv.

#3  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Rat
2007-05-18 16:33:10

Jag får, väl som trådskapare, välja vinkel på tråden? Om du inte tycker att mina frågor "har med diskussionen att göra" kan du ju bara ignorera dem i stället för att komma in och leka polis.

#4  Rat MarianneK
2007-05-18 17:02:39

Men det handlar om att du har missförstått vad diskussionen på diskussion handlar om.

Om du tror att det spelar roll för diskussionen där ifall texten är fiktiv så har du helt enkelt inte förstått.

Och eftersom du hänvisat till den diskussionen med din inledande fråga så utgår jag ifrån att det du skriver är kopplat till den diskussionen. Hur kan det då vara fel att påpeka att du har msissförstått?

Nu när missförståndet är utrett - vad vill du prata om i den här tråden?

#5  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) sharatec
2007-05-18 17:08:52

Rat, du ställde en fråga: "Inte en enda feminist som reagerar över att en låttext kan vara rent fiktiv?" Frågan ställdes med tydlig hänvisning till en pågående diskussion i feminist-avdelningen.

Catharina påpekar det fullt logiska, att det inte behöver ha ett nanogram med saken att göra.

Varför vara oförskämd i svaret? Hon förklarar ju vad hon menar, dvs att diskussionen handlar om attityder som förmedlas... Det kan ju inte rimligen falla utanför trådens ämne!

#6  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) sharatec
2007-05-18 17:10:10

(Såg ju inte att MarianneK redan svarat förstås...)

#7  MarianneK Rat
2007-05-18 17:11:09

"Men det handlar om att du har missförstått vad diskussionen på diskussion handlar om."

Hur vet du det? Jag tycker bara att alla därborta verkar ha missat en ganska viktig aspekt, nämligen att jag-personen i låten inte behöver vara verklig och Frida inte ska behöva stå till svars för innehållet i texten.

#8  sharatec Rat
2007-05-18 17:18:20

"Catharina påpekar det fullt logiska, att det inte behöver ha ett nanogram med saken att göra."

Jag har väl rätt att lägga vilken vinkel jag vill på tråden? Varför måste jag ha exakt samma utgångspunkt och angreppssätt som feministerna som skrivit i den andra tråden? Det är väl bara bra om det kommer till fler vinklar i stället för kommenterar av typen "Vad har det överhuvudtaget med diskussionen att göra?"

Och på vilket sätt var jag oförskämd, menar du?

#9  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) sharatec
2007-05-18 17:27:41

Det där med "leka polis" var väl kanske inte det trevligaste du kunde ha kommit på, va? Men visst, det är sett i relation till att jag tycker att hon adekvat påpekade varför du var ute och cyklade.

Visst får du anlägga vilken vinkel du vill; däremot är det fult att insinuera att folk inte övervägt att låten är fiktiv, när det rätt uppenbart handlar om att folk tycker att det är de förmedlade attityderna som är viktiga.

#10  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Rat
2007-05-18 17:35:57

"Det där med "leka polis" var väl kanske inte det trevligaste du kunde ha kommit på, va?"

Finns det nåt trevligare sätt att säga samma sak på? Och hennes attityd var ju inte direkt heller den trevligaste, men du verkar ha svårt att se på saken opartiskt.

Det var inget "fult" i min fråga. (Du är mycket för att leka polis själv, märker jag!). Jag ville bara veta/höra/resonera kring varför det inte förts på tal i tråden där feminister diskuterar låten..

#11  Rat: vinthunden
2007-05-18 17:41:59

Jag förstår att låten kan vara fiktiv. Jag tror att alla i diskussionstråden förstår det. Men man kan ändå ha åsikter om huruvida viss fiktion borde sjungas/spelas upp. Det är snarare det vi diskuterar.

#12  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) sharatec
2007-05-18 17:43:04

"men du verkar ha svårt att se på saken opartiskt."

BRODER!

"Jag ville bara veta/höra/resonera kring varför det inte förts på tal i tråden där feminister diskuterar låten.. "

Och hon förklarade det för dig! Vad bråkar vi om, egentligen? ;-)

#13  Rat Karolina
2007-05-18 17:45:49

Rat sa:
Jag tycker bara att alla därborta verkar ha missat en ganska viktig aspekt, nämligen att jag-personen i låten inte behöver vara verklig och Frida inte ska behöva stå till svars för innehållet i texten.


Varför skulle hon inte kunna ställas till svars för vad hon, bara för att det inte handlade om henne personligen?

#14  Angående låten Vai
2007-05-18 17:46:39

Jag upplever det mest som att Frida problematiserar ett beteende som är ganska utbrett bland ungdomar.

Frida sa:

Är du som personen i ”Dunka mig gul och blå”?
– Inte alls. Kanske lite när jag var 16, 17 eller 18. Men inte nu.– Personen i låten är faktiskt en av mina vänner.http://tinyurl.com/yt655e

#15  Rat Karolina
2007-05-18 17:47:30

# 13 blev helt galet...
Det jag ville säga var:

Varför skulle hon inte kunna ställas till svars för vad hon säger i texten, om händelseförloppet i texten inte handlade om henne personligen?

#16  Angående låten igen Vai
2007-05-18 17:49:10

Citaten igen, utan tecken som förvirrar feminetik...

Frida sa:

Är du som personen i ”Dunka mig gul och blå”? Inte alls. Kanske lite när jag var 16, 17 eller 18. Men inte nu.Personen i låten är faktiskt en av mina vänner.

#17  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Mumriken
2007-05-18 17:53:58

Problemet med att hon skulle "ställas till svars" för texten är väl egentligen frågan "Varför?". Om "Knutte and the Knutters" hade sjungit: "JAG ska dunka DIG gul och blå" så hade jag faktiskt förstått reaktionen. Men nu blir det tydligen så helt politiskt okorrekt bara för att hon råkar vara tjej och sjunger att hon vill ha en viss typ av sex. Nja... där undrar jag... Om jämställdhet innebär att alla måste inta de könspolitiskt korrekta antipoderna till de traditionella könsrollerna så är man helt fel ute.

Det här andas lite av stigmatiserandet av de kvinnor som ville vara hemmafruar...

Jag tycker kanske inte att texten är direkt lämplig för små barn, men det är en helt annan sak...

#18  Mumriken Karolina
2007-05-18 18:06:03

Jag vet inte om du syftar på mig men jag svarar i alla fall.

Jag tycker inte att Frida ska ställas till svars i någon negativ bemärkelse för sin låt.
Men ytterst är ju bara man själv ansvarig för det som man själv gör och säger. Det är på ett sådant vis jag menar att hon bör kunna svara för sin text.

Hur som helst menar jag att det spelar ingen roll om texten handlar om henne själv eller ej. Det är fortfarande hon som uttrycker tankarna och idéerna, och därmed bör hon kunna svara för dem.

#19  Karolina Mumriken
2007-05-18 18:46:25

Nej, jag tänkte inte specifikt på dig, för det var även i andra tråden på diskussion tankegångar som gick i den riktningen. Det var kanske lite OT med tanke på trådstartarens inlägg, men...

Självklart måste man stå för det man gör och säger, men om man nu verkligen vill ha den rollen som hon sjunger om. Det här är ett tydligare problem i bl.a. BDSM-kretsar, där det ibland anses vara fel av undergivna kvinnor att bejaka sin undergivenhet, eftersom det innebär att de faller in i den traditionella könsrollen... det som man missar är väl att just de kvinnorna vill ha en undergiven roll, medan det finns flera motexempel på kvinnor som tar den andra "Politiskt korrekta" dominanta rollen. För min del har jag lite svårt för när man tar ett exempel och fördömer det med motiveringen att personen följer eller uttrycker en traditionell könsroll.

#20  Rat MarianneK
2007-05-18 21:25:46

Som sagt, om du tror att de i diskussionstråden har missat den aspekten så har du missuppfattat. Missförstått. Inte förstått. Skrivs det inte ut är det för att det är självklart.

Man diskuterar, som så ofta, ett fenomen med utgångspunkt från ett exempel.

#21  Sv: Catharina (#2) Linus
2007-05-19 16:24:39

Catharina sa:
Hurvida Frida blir dunkad gul eller blå varje helg är helt irrelevant, det handlar ju om hur texten framställer kvinnors sexualitet ur ett större perspektiv.

Det finns ju ingen som helst anledning att se låten som en framställning av kvinnors sexualitet. Det är ju mestadels bara en enda (fiktiv eller verklig) person som figurerar i låttexten och det är oklart om förloppet som beskrivs är något som rekommenderas, avråds från, förespråkas, fördöms, bara tänkt att vara lite underhållande, eller något annat. Därifrån till en generell framställning av kvinnors sexualitet är steget mycket långt.

#22  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Rat
2007-05-19 16:48:30

Enligt vissa feminister i Labero-tråden så kan Fridas text anses tala för samtliga kvinnor i hela världen.

#23  För att återuppliva grältråden: Fosfolipid
2007-05-21 13:43:15


#24  Försök #2... Fosfolipid
2007-05-21 13:53:30

Det något präktiga i att ha en tråd som tar upp det opassande i en låttext åsido: Jag är fascinerad av hur det är artisten och den enskilda låten som diskuteras i tråden på Tycka. Det är hennes personliga ansvar att motarbeta föreställningen om kvinnor som passiva mottagare av sex. Detta bör hon göra genom att rätta sig i ledet och inte ge ut låtar som den diskuterade. I frihetens namn finns det visst en hel del aja bajor. Någon gång i framtiden kommer det kanske vara mindre olämpligt för henne att skriva såna låtar.

Jag kan hålla med om att det är en Dålig Sak om kvinnor bara porträtteras som knulldockor att puckla på, men jag har också alltid gillat det där citatet som är någonting to the effect of att även feminister vill ibland bli objektifierade och uppskattade för sitt yttre, men bara när de själva kan välja det. Typ. Det verkar inte vara en särskilt feministisk åsikt, som jag tolkat trådinläggen. Feminister får vilja bli objektifierade om antingen håller tyst med det eller ber andra om tillstånd först.

Visst är det tråkigt att hennes text passar lite för bra in i en bild som många vill avskaffa eller försvaga, av goda skäl. Men själv tycker jag nog att om mörkrets makter förmedlar en steroetyp bild av kvinnor så är det kanske mörkrets makter som ska bekämpas och inte de kvinnor som faktiskt råkar passa in i stereotypen.

#25  SV 24 NoManIsAnIsland
2007-05-21 20:23:20

"isst är det tråkigt att hennes text passar lite för bra in i en bild som många vill avskaffa eller försvaga, av goda skäl. Men själv tycker jag nog att om mörkrets makter förmedlar en steroetyp bild av kvinnor så är det kanske mörkrets makter som ska bekämpas och inte de kvinnor som faktiskt råkar passa in i stereotypen."

Amen to that.

#26  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) JohanS
2007-06-10 12:25:30

”Här kommer en liten historia, avgör själv om den är sanna” inleder hon låten med.

Ur videons första del kan man höra:
”Jag behöver lite värme”
”Dunka mig gul och blå”
”Snälla följ med mig hem”


Vi ser i videon hur hon bokstavligt går före och drar med sig killen hem.

Sen blir det morgon och vi hör:

”Jag minns ingenting av vad som hände”
”Dem sa att jag sa att jag behövde lite värme, men det är inte sant”
”Även om jag vart full skulle jag aldrig göra så”


Vi ser att hon sparkar killen ur sängen, slänger ut honom halvnaken till grannarnas beskådan och kastar en ölburk på honom. Han blir genast påpucklad av barn.

Fråga 1. Tror ni att det finns såna tjejer som i låten?

Alltså vill ha sex på kvällen och dagen efter förnekar att hon ville ha sex. Dessutom blir hon sedan våldsam

Fråga 2. Har en sådan tjej problem med sitt sexliv?

Fråga 3. Får man behandla killar på det där sättet?

Alltså utan förvarning pendla från ”snälla följ med mig hem och dunka mig gul och blå” till ”jag skulle aldrig göra så” och följa upp det med att bli aggressiv och förnedra killen genom att slänga ut honom halvnaken i kvarteret. Undrar vad som hade hänt om det i stället för barn hade råkat stå vuxna kvinnor och män utanför dörren när han åkte ut? Lustigt med barn som direkt ger sig på honom.


Fråga 4. Hur ska vi hjälpa killar som råkar ut för sådana tjejer, om de finns såna tjejer?

Fråga 5. Hur tro ni killen känner sig dagen efter?

Fråga 6. Tror ni att han skulle kunna bli anmäld för våldtäkt?

Tjejen har väl fysiska tecken som skulle kunna tyda på det. (hon är väl gul och blå och öm så att säga)
Kanske berättar hon om händelsen för någon annan (Roks?) som tolkar det som våldtäkt och eftersom hon inte minns kanske hon så småningom börjar tro att hon blivit våldtagen. Finns det risk att killen blir oskyldigt dömd.

Eller är det så att hon faktiskt har blivit våldtagen? Man får väl inte ha sex med personer som är så fulla att de inte förstår vad som händer? Hon säger ju att hon aldrig skulle göra så, även om hon var full. Ska killen straffas?

Ja, det finns väl inga svar på frågorna? Vi avgör ju själv om låten är sann eller inte. Om det finns ett fåtal såna här tjejer eller inte?

#27  Rat #22 slaktprod
2007-06-10 13:26:38

Där har vi visst en sak till du missförstått. Det finns ingen feminist i Laberotråden som hävdar att alla kvinnors uttalanden är giltiga för alla kvinnor på jorden.

#28  JohanS slaktprod
2007-06-10 13:43:12

Jag ser inte hur hon "drar honom hem". Jag ser att de båda är så packade att de knappt kan gå och håller i varandra för att kunna ta sig fram.

Sen uppfattar jag det inte som att det hade kunnat "råkat stå vuxna kvinnor och män utanför dörren", utan att de har valt just barn för att tillföra någon typ av komisk aspekt till situationen.

Men ja, jag tror det finns många både tjejer och killar som har sex på fyllan som de sedan ångrar. Jag tror däremot inte det är särskilt vanligt att folk slänger ölburkar på varandra eller beter sig på det här sättet dagen efter, det tror jag är ett dramaturgiskt grepp även om jag inte tycker det var varken särskilt effektfullt eller lyckat.

#29  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) DenHeligeAnde
2007-06-10 14:28:42

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#30  Slaktprod JohanS
2007-06-11 20:03:39

Jag förtydligar lite:

Det är min tolkning att hon "drar honom hem" Hon går först och håller honom i handen och ler. Bildligt talat så "drar hon" ju hem honom tycker jag.

Jag tänker mig att det hade kunnat stå vuxna personer där i bostadsområdet. Varför inte liksom?

#31  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Kalle
2007-06-21 16:29:53

Eftersom tråden på feministdelen just vaknade så, intervju med Frida Muranius i Metro: http://www.metro.se/se/article/2007/06/20/23/…

Utdrag ur intervjun:
"Trivs du med att vara kontroversiell?
– Det var liksom inte meningen. Jag skrev inte låten åt Sverige utan för att jävlas med min storebror. Han tyckte att jag bara skrev deppiga texter, så då skrev jag en rolig i stället. Och så blev det lite snusk. Du vet, storebror tycker inte om när lillasyster snackar sex.


Tror du att de som är upprörda har missförstått låten?
– En del tror ju att det handlar om våld, och det är helt fel. ”Dunka” lät bättre än ”knulla”, helt enkelt. Och det där med att man blir gul och blå … Jag har varit gift i fem år, och när man då är barnfri passar man på att ha sex fyra fem gånger på en kväll. Då är man ju lite öm efteråt, men vet att man klarar sig till nästa gång, haha.


Men vissa tycker väl bara att texten är för grov?
– Då är det bara att inte lyssna på låten. Vissa snackar ju om att den är ”sexuellt kränkande”, men om det är någon som kränks så är det ju killen som blir utslängd morgonen efter. Det är lite av en ironisk twist som en del verkar missa."

#32  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) JaVisst
2007-06-22 01:59:44

Kommer någon ihåg Suzanne vega? Hon hade en jättehit med låten "Luka" som handlar om barnmisshandel(87-88 nån gång tror jag det var). Suverän låt.

Nåväl, hon var i Sverige för att promota låten och sin senaste skiva. Den svenska reportern frågade henne vem denne Luka var och såg smått chockad ut när Vega svarade att låten inte alls handlade om någon speciell person utan hon hade helt enkelt fått en ide i huvudet som hon spann vidare på.

Apropå att tolka texter.

#33  Angående detta... Sjodin
2007-06-25 12:18:46

..med att "stå till svars" för en låttext, som vissa tycker man ska göra.

Varför ska man behöva göra det? Var och varannan text som skrivs totas ju ihop mest för att rimmen och rytmen ska funka. John Lennon skrev Lucy in the sky with diamonds på toaletten. Ska han ställas till svars för den texten trots att han bara lattjade ihop den?

Jocke Berg (popgruppen Kent) kommenterar ju aldrig sina texter med ett enda ord. Vissa fans tolkar texterna som att de vore skrivna av gud fader själv medans mer skeptiska gubbjävlar, som jag, mer tror att han plockat ihop många av dem genom att pussla ihop ordmagneter på kylskåpsdörren. Sanningen vet bara Hr.Berg.

Ska han stå till svars för de texterna?

#34  #31 Phoenix
2007-06-25 12:50:09

Det gläder mig enormt att Frida själv säger att "men om det är någon som kränks så är det ju killen som blir utslängd morgonen efter. Det är lite av en ironisk twist som en del verkar missa".
Precis det jag säger själv i #5 i ursprungstråden... :)

#35  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-06-26 07:46:36

Stå till svars och stå till svars. Personen som har skrivit låttexten är ju ansvarig för den, så att säga.

#36  Karra Sjodin
2007-06-26 16:46:33

Ansvarig för vad?

Är Jocke Berg ansvarig för att en tonårstjej rymmer från sin familj med sin pojkvän, influerad av en kentlåt?

Är Frida ansvarig för att nån ung tjej vågar erkänna att hon gillar hårda tag i sängen?

Vad menar du?

#37  Phoenix #34 Kalle
2007-06-26 17:03:17

"Troende" av olika slag (religion, politik och andra -ismer) med dålig självdistans brukar ha svårt med ironi. ;-)

#38  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-06-26 18:34:12

Sjodin, jag menar det jag skriver. Den som skriver en låttext är naturligtvis ansvarig för den texten. Att hålla Kent-sångare ansvariga för att tonårstjejer rymmer tycker jag dock är att gå för långt.

#39  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Kalle
2007-06-26 22:16:24

I övrigt vill jag bara hålla med dem som i Diskussions-tråden som inte associerar "Dunka på" med fysiskt våld utan uppfattar det som en synonym till "Sätta på".
Och jag gick i skolan i Kalmar-trakten.

#40  Karra igen Sjodin
2007-06-27 10:28:04

Ursäkta om jag tjatar. Men ansvarig för vad?

Ska en låtskrivare kunna ställas inför rätta om dennes text influerat någon att begå ett brott?

Är det så du menar?

#41  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) metamorfos
2007-06-27 19:44:07

"Wine is fine but whiskey is quicker
suicide is slow with liquor"

sjöng Ozzy. Låten heter Suicide solution och handlar om alkholism. (här är texten: http://www.lyricsdomain.com/15/ozzy_osbourne/… ) Trots det åtalades Ozzy för att ha inspirerat en ung pojke till att begå självmord.

Ozzy gick fri. Det var inte hans fel.

Och låten är fortfarande kanonbra. 27 år senare, liksom...

#42  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-06-27 20:12:10

Sjodin, helt enkelt det jag skriver! Om jag skriver en text där jag ber om att bli dunkad gul och blå, eller att alla män är vandrande dildos, så är jag givetvis ansvarig för den texten. Man måste stå för det man har sagt och gjort.

Till viss del kan man kanske säga att man också är ansvarig för det ens text så att säga bidrar till i samhället, men det är ganska vagt och svårdefinierat anser jag. Till exempel skulle man kunna påstå att Frida bidrar till att kvinnor ses som pådunkningsobjekt som ska utsättas för smärtsamt sex. Eller så kan man påstå att hon bidrar till kvinnans sexuella frigörelse.

Om en man skulle våldta och misshandla en kvinna, och hänvisa till Fridas låt typ "det var den som fick mig att göra det" ska det såklart inte kunna användas som nån typ av försvar. Inte heller ska man kunna anklaga Frida för att kvinnor våldtas eller dylikt.

#43  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) metamorfos
2007-06-27 20:34:54

Jag förstår precis hur du menar, Karra. En textskrivare är ansvarig för det den vill förmedla, för det bidrag till den allmänna uppfattningen om saker och ting, som låttexten är oavsett låten är bra eller dålig. Ingenting skrivs i ett vakum.

Suicide solution-texten borde få vem som helst att inse det jävliga med att inte kunna kontrollera sitt alkoholintag, t.ex.

#44  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) MariaBystrom
2007-06-29 22:20:31

Jag gillar Fridas låt. Tycker hon är stencool.

#45  Karra Sjodin
2007-06-30 10:36:01

Om en man skulle våldta och misshandla en kvinna, och hänvisa till Fridas låt typ "det var den som fick mig att göra det" ska det såklart inte kunna användas som nån typ av försvar. Inte heller ska man kunna anklaga Frida för att kvinnor våldtas eller dylikt.


Så alltså är hon inte ansvarig för sin låttext?
Eller?

Vad jag hänger upp mig på är ordet "ansvarig". För mig är det alldeles självklart att man aldrig kan vara "ansvarig", i meningen kunna ställas till svars för en låttext. Ditt resonemang är ju samma som de där fundamentalistgrupperna i USA hade mot Frank Zappa och Howard Stern.

I förlängningen handlar det om yttrandefrihet.

#46  För övrigt.. Sjodin
2007-06-30 10:37:17

Tycker jag Fridas låt är hur cool som helst med en fräck och uppfriskande text.

#47  Sjodin daniellundgren
2007-06-30 13:12:05

Det är väl självklart att om vi har yttrandefrihet så har alla frihet att tolka texter som de vill och även kritisera texter och kritik av texter hur de vill – eller hur? Du och jag kan exempelvis uttrycka att vi inte håller med fundamentalister i USA när de uttalar sig om artister och deras texter, men det betyder ju inte att artister inte har samma juridiska ansvar som alla andra. Det spelar ingen roll om det är en artist som bryter mot lagen genom uppvigling i en konstnärlig text till exempel, samma lagar gäller för artisten som för alla andra. Och det är väl rimligt. Vi kan väl inte göra artister till ett frälse som står ovanför lagen? Att artister nästan aldrig bryter mot lagen genom att framföra de texter de framför, det är en annan sak.

#48  #47 Sjodin
2007-06-30 19:11:19

Alltså, vi tycker egentligen precis samma sak. Självklart lyder även artister under samma publicistiska lagar som alla andra. Vad jag menar är när folk gör någon sorts egen tribunal över låttexter och börjar tala om ansvar inför någon eller några.

Frida, i det här fallet, har med andra ord inget som helst ansvar att behöva förklara sig för vare sig magsura feminister eller drägglande jäifare.

#49  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-06-30 22:48:47

Hon är ansvarig på så sätt att man måste kunna fråga henne vad hon menade med låttexten. Inte ställa henne inför rätta på nåt sätt (inte bildligt och absolut inte bokstavligt) men man måste kunna fråga en person varför den sagt eller gjort på ett visst sätt.
Alltså jag fattar inte vad det är som är så svårt att förstå? Jag tänker på en sketch från radioprogrammet Roll-On som gjordes av Mia Skäringer och Klara Zimmergren. De spelade gamla repriser av gamla sketcher och hade bl a en där de var dels två tjejer på sista-minuten-resa och dels ett par som har sex mkt högljutt i rummet bredvid. Efter sketchen sa dom "ja herregud, det är ju för hemskt vad vi har sänt ut i radion... men samtidigt måste vi ju låta konsten vara fri och vadå, vi kan väl inte rå för hur ni lyssnare tolkar in saker? Vi kan ju inte hjälpa vad vi säger."

#50  Karra Sjodin
2007-07-02 11:37:35

Visst får man ställa frågan vad hon menade. Men huruvida hon svarar överhuvudtaget, och naturligtvis svaret i sig, är hennes beslut.

Vill hon inte debattera sitt alster så är det inget som någon annan ska sätta sig till doms över.

Däremot är det en jäkla skillnad när forskare/debattörer/vetenskapsmän/politiker gör ett utspel och sedan vägrar stå till svars för vad de sagt eller skrivit. Sådant kan reta mig till vansinne.

#51   Sjodin
2007-07-02 11:40:20

Med andra ord så behöver hon inte alls stå för det hon skrivit. Varför ska hon behöva göra det?

#52  Sjodin Karolina
2007-07-02 16:39:13

Står konst över kritik? Om en låttext är t.ex. homofobisk eller invandrarfientlig och sårar och kränker grupper av personer, behöver textförfattaren/författarna fortfarande inte stå för vad de skrivit?

Nu tycker jag inte att Fridas text sårar eller kränker någon och jag tycker kritiken som riktats mot låten är ofta är ren och skär sexism, tråkigt nog också utövad av andra kvinnor (tänker på radio-kvinnan, vars namn jag inte minns just nu, som valde att banna låten från sin station).

#53  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) metamorfos
2007-07-02 17:30:39

Självklart måste författare, låtskrivare och forskare stå för vad de skrivit. Annars måste de göra bot och bättring genom att ta avstånd från vad de tidigare skrivit.

#54  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-02 20:15:17

"Med andra ord så behöver hon inte alls stå för det hon skrivit. Varför ska hon behöva göra det?"

Varför ska hon inte behöva göra det? Vem ska annars stå för det hon skrivit?

Sen har du helt rätt i att hon inte behöver debattera sin text om hon inte vill. Men varför en person som skrivit en låttext plötsligt inte kan rå för vad hon skrivit, det fattar jag inte.

#55  Karra, meta, Karolina Sjodin
2007-07-03 08:08:52

En text som publiceras lyder ju under våra publicistiska lagar. Anmäls den för t.ex.hets mot folkgrupp och fälls så är det ju en sak. Det är liksom inte den kalibern av texter jag talar om.

Vad jag menar är att varför skulle John Lennon behöva ta nåt som helst ansvar för en låttext han krafsade ihop på toaletten? Att den låten blev en klassisk världshit hör liksom inte hit. Den var en bagatell.

Lasse Stefanz sätter ihop en nonsenstext för att den ska funka att dansa till. Den låten blir en av de låtar som legat allra längst på svensktoppen. Den var också en bagatell.

Jocke Berg sätter ihop några ord på kylskåpsdörren, sätter musik till den och Kent får en ny hit som gör att fans lämnar pojk- och flickvänner, rymmer hemifrån eller nåt sånt.

Frida har ju uppenbarligen själv sagt att hon mer eller mindre krafsade ihop texten till dunka mig gul och blå för att hennes kille stört sig på att hennes andra texter var för puttenuttiga.


Varför ska nån stå för en sån text överhuvudtaget? Kan man inte bara konstatera att en bagatell är en bagatell?

#56  Sjodin daniellundgren
2007-07-03 09:05:40

Som jag har sagt i andra sammanhang så tycker jag inte att det är särskilt intressant att diskutera texten i sig; däremot är det intressant att diskutera varför den blir en sommarplåga medan det på sin höjd hade funkat som en skämtlåt om en kille hade sjungit om att bli dunkad gul och blå.

På ett sätt kan jag hålla med dig. Ifall Frida nu inte menade så mycket med texten utan den var en bagatell från hennes sida blir det litet konstigt att hela tiden ställa henne mot väggen som om hon utnämnt sig själv till förebild för nationen. Överhuvudtaget tycker jag att kulturskapare ofta tillskrivs en alldeles för stor betydelse som något slags moraliska vägledare och omvärldsanalytiker. Det finns många som är betydligt bättre kvalificerade att vara det, i den mån någon överhuvudtaget är kvalificerad att vara det, och säkert är artister ofta egentligen inte alls intresserade av att vara det – så då blir det ju litet konstigt; då är det bättre att fokusera på själva det faktum att texten tas emot på ett visst sätt och diskutera varför så sker och hur rimligt och vettigt det är.

#57  daniellundgren Sjodin
2007-07-03 09:59:28

Instämmer helt i vad du skriver. Det finns en allmän överskattning av kulturskapare, artister och sådana vad gäller opinionsbildning.

Man måste liksom komma ihåg att det är underhållning och i slutändan buisness det handlar om. Idealism må vara lovvärt. Men det placerar inte mat på bordet.

#58  "Sommarplåga"? Kalle
2007-07-03 11:18:57

Jag lyssnar på radio 3-4timmar om dagen, på olika kanaler, och jag ställer mig helt oförstående för enda gången jag hört låten var när jag klickade på youtube-länken...

Är det verkligen den "sommarplåga" kulturkoftorna utmålar den som, eller finns låten någon annanstans än på tidningarnas debattsidor...?

#59  #58 Sjodin
2007-07-03 12:53:06

Korrekt.. Någon sommarplåga är det definitivt inte. Möjligen kanske beroende på att den censurerats på olika radiostationer, vad vet jag?

Isåfall är det förjäkligt men inte oväntat. Den gamle hedersknyffeln och lebemannen Eddie Meduza gick ju samma öde till mötes.

#60  Sjodin daniellundgren
2007-07-08 08:00:12

Ja, jag tycker definitivt att Eddie Meduzas ovärderliga bidrag till den karnevaliska kulturskatten borde uppmärksammas mer i litteraturvetenskapen.

#61  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-08 17:29:38

Men herregud, varför ska hon INTE behöva stå för en låt hon själv skrivit, även om hon krafsade ihop den på dass?? Det är ju hon som har gjort den. Varför har den plötsligt ingenting som helst med henne att göra?

#62  Karra daniellundgren
2007-07-08 18:22:57

Det är klart att den helt och hållet har med henne att göra. Det är inte det jag diskuterar. Det jag diskuterar är hur viktigt det är att bry sig om att just Frida sjunger den här texten.

Situationen är den att feminism och kvinnors kroppsliga integritet står högt på den politiska dagordningen. Mot denna bakgrund ställs Frida till svars för sin text om och om igen. Trots att hon aldrig har gjort några anspråk på att framföra något inlägg i någon debatt om feminism och kvinnors kroppsliga integritet. Och trots att hennes text är så vag att den omöjligt kan fungera som något sådant inlägg. Hur rimligt är det då att ställa henne personligen till svars om och om igen? Hur sången tas emot, om den är en del av ett patriarkalt kulturellt mönster, är enligt min mening betydligt mer intressant att diskutera.

Vi kan göra en jämförelse. Antag att imperialism och massmord står högt på den politiska dagordningen (vilket man kan säga att det gör i och med irakkriget). Är det då rimligt att ställa författarna av schlagertexter som Waterloo och Djingis Khan till svars om och om igen, till exempel att kritisera dem för att vara dåliga förebilder som glorifierar imperialism och massmord och lockar oskyldiga ungdomar att ge sig ut i kriget? Jag tycker inte det. Jag tycker att det är själva texterna och själva den kulturella kontexten som de är en del av som är intressant att diskutera, inte textförfattarna. Om till exempel Waterloo och Djingis Khan skulle börja spelas mycket på radiostationer i en kontext som rimligen kan tolkas som positiv till kriget, då finns det förstås all anledning att börja diskutera den spridningen av de texterna, och det sätt på vilket den kan fungera som ideologisk motivering till våld och förtryck. I den mån spridningen av Fridas text kan bidra till våld och förtryck så finns det förstås också all anledning att diskutera spridningen av den texten. Men det är ju då spridningen av texten som är det intressanta. Frida som enskild person har inte så mycket att göra med det överhuvudtaget. Vad hon själv menar eller inte menar med texten har ingen större betydelse i sammanhanget eftersom texten sprids och tolkas alldeles oberoende av vad hon personligen tycker om sin egen text. Så varför måste hon då nödvändigtvis antas ha gjort något slags anspråk på att ha gjort något slags inlägg i debatten om feminism och kvinnors kroppsliga integritet, och varför måste hennes text nödvändigtvis tolkas som att den är ett sådant inlägg, fast den i sig är så vag att den egentligen inte säger någonting bestämt om någonting överhuvudtaget? Varför är hon mer "ansvarig" än författarna av schlagertexter som Waterloo och Djingis Khan? Om hon nu är det alltså?

#63  #62 Sjodin
2007-07-08 19:22:48

Instämmer till 100%. Såhär med några dagars kontemplerande i ryggen så framstår ju Frida mer och mer som en kvinnlig variant på Eddie Meduza, Markoolio eller Ronny och Ragge.

Karra...Anta att någon annan skrivit Fridas text, kanske hennes man? Hade det då varit Frida eller hennes man som varit "ansvarig"?

Daniellundgren har helt rätt. Det är texten i sig som är värd att debattera, inte vem som står bakom den. Att Frida råkar vara en ung tjej är ju måhända passande, men förmodligen en slump.

#64  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-08 21:19:55

Daniellundgren, mitt inlägg var riktad till Sjodin. Ursäkta missförståndet.

"Hade det då varit Frida eller hennes man som varit "ansvarig"?"

Nej, då hade hennes man varit ansvarig för själva texten, Frida för att hon valde att spela in låten. Det är väl ganska självklart?

Jag håller med om att texten är det som är det viktiga, men jag fattar inte varför det är så viktigt för vissa att påpeka att Frida "inte ska behöva vara ansvarig" för sin egen låttext, och ger kritik mot feminetister som "ställer henne till svars" för innehållet i texten. Jag kan inte begripa varför hon inte ska behöva stå för det hon gör. Som sagt, jag fattar inte det provokativa i denna hållning.

#65  Karra Sjodin
2007-07-09 08:26:14

Därför att hon inte ska behöva schavottera för en text som hon själv anser vara en bagatell, eller för den delen för en text som hon inte vill lämna nån ytterligare tolkning av. Debattera texten för all del, men lämna textförfattaren/sångerskan utanför.

Ha gärna synpunkter på Eddie Meduzas texter, men lämna privatpersonen Errol Norstedt utanför.

#66  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-09 09:05:22

Jag fattar inte varför vi ska lämna textförfattaren utanför - eller rättare sagt, varför vi inte ska hålla henne ansvarig för den text hon de facto skrivit. Hennes person är väl relativt ointressant i sammanhanget, men vad jag vet är det väl inte så jättemånga som diskuterat just den.
Grejen är att resonemanget går ungefär så här: "Det fattar ni väl att det bara är en låttext. Sluta klaga på Frida. Hon är väl inte ansvarig för låtens innehåll". Men det är ju precis det hon är, eftersom hon skrivit låten. Skitsamma om hon tycker att den är en bagatell (jag har inte hört den, men jag är beredd att hålla med.) Hon är ändå ansvarig för innehållet i låten. Punkt. Sen är det helt upp till henne att debattera sin låt eller vad som helst, men det är en annan sak.
Som sagt är jag helt med på att texten är det som är det intressanta, men jag saknar fortfarande svar på frågan VARFÖR Frida inte är ansvarig för en låttext hon själv har skrivit. Jag bryr mig inte om vad som händer efter att låten kommit ut, jag pratar om själva låten och inget annat. Den kom från henne, vem annan än hon bär ansvar för den?
(Schavottera vet jag inte vad det betyder.)

#67  Karra Sjodin
2007-07-09 12:32:12

Men vad menar du med ansvar?

Frida har ju uppenbarligen skrivit låten, det stämmer. Men därmed inte alls sagt att hon "står för" texten. Hon kan ju vara grovt ironisk eller bara ha lattjat ihop den eller i värsta fall mena precis tvärtemot det hon skrev. Därför är hon inte ansvarig att stå till svars för den i nåt enda sammanhang. Punkt.

Jag menar, hur många poplåtskrivare "står för" sina låtar? 90% är ju ihopdiktade för att passa i låtrytmen och för att få rimmen att stämma. Robbie Williams sjunger "angels" så tårarna strömmar men drar sen på nån groupie på efterfesten. Står han för den texten iom den handlingen?

Strunta i Frida och hennes eventuella andemeningar. Jag kan inte minnas att Magnus Uggla, Markoolio, Ronny & Ragge eller Eddie Meduza fått sin person ifrågasatt på samma sätt som Frida har.

#68  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-09 19:52:33

"Men vad menar du med ansvar?"

Jag menar att hon är ansvarig för att låttexten skrivits, och för innehållet i den, eftersom hon gjort den.
Den som talat om Fridas eventuella andemeningar och privatperson här är DU och ingen annan. Jag skiter i vad hon "menade" med låttexten, om hon varit ironisk eller bara var uttråkad och skrev en låt för att roa sig själv. Jag skiter definitivt i om Frida har hårt eller mjukt sex på fritiden. Det är hennes ensak. Men det är helt häpnadsväckande att hävda att hon inte bär ansvar eller har nåt med att göra med en låt hon själv skrivit.
Vem ska vi så att säga "ställa till svars" (i brist på bättre uttryck)för låten, om inte hon som skrivit den?

#69  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Sjodin
2007-07-09 20:41:06

Vem ska vi så att säga "ställa till svars" (i brist på bättre uttryck)för låten, om inte hon som skrivit den?


Ingen. Så enkelt är det. Det finns inget ansvar att utkräva. Du kan förvisso fråga artisten/låtskrivaren/producenten/remixaren/coverbandet som spelar låten 25 år efter den skrevs om eventuellt ansvar. Men förvänta dig inget svar.

#70  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-09 20:49:31

"Det finns inget ansvar att utkräva."

Men alltså det är detta jag inte fattar. VARFÖR har man inte ansvar för det man gör, om det man gör råkar vara en låt? På vilket sätt har Frida inget ansvar för innehållet i sin egen text? HON valde att skriva den, vad jag förstår valde hon även att lägga ut den på sin myspace-sida. Varför har texten plötsligt ingenting med henne att göra? Varför resonerar du som om den sprungit ur tomma intet?

#71  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) metamorfos
2007-07-09 23:17:55

Vad intressant att en textförfattare inte kan ställas till svars. Innebär det att vi slipper se fler trådar och inlägg i den här stilen http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… , http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… , http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… på jäif?

#72  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-10 02:50:48

Mm, precis. Och nästa gång moddarna ger en hutvetning, kan man då säga "nämen vadå, jag kan ju inte rå för vad jag skriver, jag bara larvade mig"?

#73  Karra, metamorfos Sjodin
2007-07-10 07:57:41

Vilken härligt låg debattnivå ni har just nu. Ta en paus från ert halmgubbebyggande och läs vad jag skrev i inlägg #50.

Sjodin sa:
Däremot är det en jäkla skillnad när forskare/debattörer/vetenskapsmän/politiker gör ett utspel och sedan vägrar stå till svars för vad de sagt eller skrivit. Sådant kan reta mig till vansinne.


Själv har jag inga som helst problem att hålla isär ett inlägg på feminetik med texten i en dansbandslåt. Men det är ju jag det...

#74  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-10 09:17:14

Men anser du att Frida (och andra låtskrivare) på nåt sätt inte kan rå för vad de råkar skriva? Liksom, hoppsan, där ser man, jag råkade skriva en låt. Men det har ju inte jag med att göra. Det kan ju bli intressant när man diskuterar royalties också. Om man liksom inte har nån som helst koppling till det man själv skapat, varför ska man ha betalt för det då?

(Jag kan också se ganska stora skillnader mellan ett inlägg här och en låt av Vikingarna. Bland annat får en låt av Vikingarna betydligt mer genomslagskraft än mina inlägg.)

#75  Karra Sjodin
2007-07-10 09:32:06

Pja... Det funkar ju så att om jag lägger ihop en låttext genom att flytta ord på kylskåpsdörren helt slumpvis, får den tonsatt, någon artist spelar in den, den blir en hit och jag blir miljonär så kan jag utan ett dugg dåligt samvete ändå säga att jag inte *står för* ett ord av det som sjungs i texten. Varför skulle jag göra det? För mig var det bara buisness. Dock ska ingen annan jäkel komma och spela in den utan att jag får pröjs för det.

Jag skulle kunna skriva en låt med en text som är brinnande agitationstal om nåt som är tvärsemot min politiska uppfattning om jag vill. En text som jag definitivt inte står för. Det är buisness. Det är vad kidsen vill höra. Det spelas på radion. Men kommer hoola bandoola band och vill spela in den för att det passar deras politiska uppfattning så får de hala upp fett med stålar först.

Vad jag menar är att det är en milsvid skillnad i att *stå för* en låttext i politisk mening och att göra det i upphovsrättsmässig mening.

#76  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) DavidM
2007-07-10 11:11:31

Hur kan man bli upprörd av detta?

Så löjligt att man tar sig för pannan.

Låten är rätt skön och ska tas för vad den är. Överdriven igenkänningshumor.

#77  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) daniellundgren
2007-07-10 11:43:39

För mig är det ganska uppenbart att det finns olika genrer i musiken och annorstädes. En metereolog gör seriösa anspråk på att förutsäga vädret, däremot gör en astrolog ganska sällan seriösa anspråk på att förutsäga vad som kommer att hända i folks privatliv skulle jag tro. Jag tycker att det är rimlig att göra en metereolog ansvarig för sina prognoser. Däremot tycker jag inte att det är rimligt att göra en astrolog ansvarig för prognoser som ställs utan seriösa avsikter utan i underhållningssyfte helt enkelt. Naturligtvis kan man alltid anklaga alla astrologer för att sprida vidskepelse osv men jag tycker att det är ett ganska fundamentalistiskt sätt att se på saken. På motsvarande sätt menar jag att i fråga om musik så finns det artister som har seriösa syften att nå ut med ett budskap om samhället (Mikael Wiehe till exempel) och de visar det på olika sätt, genom att spela på politiska tillställningar och uttala sig i politiska frågor, men så finns det också artister som inte har något seriöst syfte att nå ut med något budskap om samhället och som inte har några anspråk på att ha ett budskap överhuvudtaget – varför måste man då nödvändigt vara så fundamentalistisk att man ställer dem mot väggen om och om igen fast de inte menar så mycket överhuvudtaget med vad de sjunger? Är det inte rimligare att ta hänsyn till vilka anspråk eller icke-anspråk de verkligen har? Som Sjödin påpekat så skriver artister ofta texter hux flux på toaletten till exempel och ofta mest för att ha något med rätt rytm att sjunga till en viss melodi. Att texterna kan få en viss innebörd i en social kontext då de sprids på olika sätt, det är en annan sak, men då är det ju det som är intressant att diskutera, som jag redan framfört.

#78  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) metamorfos
2007-07-10 19:10:21

Men hihi, då kan vi ju helt enkelt ta allt som humor då och inte ta en enda låttext på allvar.

Jag tror inte att vare sig Bruce Springsteen eller Bob Dylan håller med om att det är en bra idé. Å andra sidan har jag inte frågat dem.

#79  metamorfos Sjodin
2007-07-10 20:01:28

Word!

Är dock rätt övertygad om att både Springsteen och Dylan instämmer i det jag skrivit. Idealism placerar ingen mat på bordet.

#80  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-11 08:03:53

Sjodin, jag talar inte om att "stå för" innehållet i låten, som att "Frida måste säga att hon tycker att alla tjejer gillar att dunkas gula och blå" eller nåt i den stilen. Inte heller menar jag att alla artister måste vara uberseriösa och bara skriva om Viktiga Saker och aldrig ha humor. Du verkar tolka in en massa som jag aldrig sagt. Det jag reagerat på är detta:

Rat: "Jag tycker bara att alla därborta verkar ha missat en ganska viktig aspekt, nämligen att jag-personen i låten inte behöver vara verklig och Frida inte ska behöva stå till svars för innehållet i texten."
Alltå. Det är Frida som har skrivit låten. Alltså har hon väl i högsta grad ett ansvar för innehållet i den låten, oavsett om hon "står för" det eller ej. Som jag redan sagt tycker jag inte att Frida på nåt sätt ska stå inför rätta för sin text, men att hävda att hon inte har ansvar för hur en text lyder som hon själv skrivit tycker jag är helt häpnadsväckande.
Du tycks vilja få det till att jag menar att om hon har ansvar för det hon skriver, så har hon också ansvar för hur folk tolkar det hon skriver (till exempel om nån våldtar en kvinna och hänvisar till Dunka Mig). Det tycker jag nu inte. Och om Frida då INTE har ansvar för om nån begår våldtäkt, så kan hon heller inte ha ansvar för sin egen låt, verkar du mena. Men för mig är det två helt olika saker.
Det är självklart att hon har ansvar för sin låt, det är ju så att säga hennes förtjänst att den finns. Det är därför hon får betalt för den i royalties och stim-pengar, det är därför folk måste köpa rättigheterna till den om de vill göra en cover. Om hon ska dela rovet måste hon också dela ansvaret, för att parafrasera Sven Lindqvist.

Om hon på nåt sätt inte kan rå för vad hon själv säger och gör måste hon ju ha nån form av psykiskt handikapp som gör att hon tappar kontrollen över sig själv emellanåt. Och det verkar ju inte särskilt troligt, eftersom hon verkar vara en fungerande människa.

#81  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-11 08:12:23

Och jag är rätt övertygad om att Dylan och Springsteen INTE vill att samtliga deras låtar ska ses som fnissiga skämt. Låtar som handlar om social utarmning, illegala invandrare som utnyttjas av knarksmugglare, tihi, liksom. Och det verkar som om den typen av idealism har lyckats sätta en hel del mat på bordet för dessa två låtskrivare.

#82  Metamorfos daniellundgren
2007-07-11 08:34:44

Ifall du replikerar på mig så har du missförstått mig. Du verkar ha inställningen att man måste klassificera a l l a artister som att de antingen vill föra fram ett seriöst budskap eller att de inte vill det utan bara vill underhålla. Min poäng är just att det blir väldigt konstigt att inte göra någon skillnad mellan olika artister och inte ta hänsyn till om de v i l l föra fram ett budskap eller inte.

Det finns dansband som spelar politiska sånger av Björn Afzelius. Tycker du att det är lika rimligt och vettigt att ta en politisk debatt med dem om innehållet i de texterna, att hålla dem ansvariga, som det var att ta en debatt med Björn Afzelius om innehållet i de texterna, att hålla honom ansvarig, då han levde? I så fall tycker jag att du har en väldigt, väldigt konstig inställning till artisteri.

Det är klart att det finns gränsfall där det är oklart vad artisten syftar till. Jag skulle säga att Bob Dylan är ett intressant sådant exempel. I början av sin karriär skrev han till exempel en sång där han raljerade över det högerextrema John Birch Society och framförallt skrev han många antirasistiska sånger. Särskilt det senare uppfattas väl inte som särskilt politiskt i dag men det var inte riktigt likadant på den tid då han skrev sångerna. J Edgar Hoover jagade Martin Luther King och hade en tendens att misstänka alla engagerade antirasister för att vara kommunister. Själv har Dylan visserligen alltid förnekat att han varit politisk. Men man kan ju inte neka till att han från början fick en rejäl skjuts i karriären och slog igenom med hjälp av den amerikanska folkmusikscenen med dess tydliga politiska kopplingar (till exempel är centralfiguren Pete Seeger kommunist) och det tackade han ju inte nej till...

Men att det finns oklara gränsfall betyder ju inte att det inte är möjligt att i de allra flesta fall skilja mellan artister som vill föra fram ett budskap om samhället och artister som inte vill göra det. Det gör det. Av frukten känner man trädet, som det står i Bibeln.

#83  Karra daniellundgren
2007-07-11 08:37:56

Och visst, en och samma artist (Springsteen till exempel) kan ju i vissa fall avse att framföra ett budskap om samhället men i andra fall inte. I Springsteens fall är det väl hyfsat tydligt att han visar ett politiskt engagemang i många av sina sånger i och med att han också utttalar sig politiskt emellanåt.

#84  Karra Sjodin
2007-07-11 10:54:54

Pja...

Det är ju en ädel inställning du har. Men tyvärr så är det ju inte så det funkar i underhållningsbranchen. Frank Zappa är ju ett bra exempel på en person som gjort texter och verk enbart i syfte att reta en viss gruppering. Texter han defintivt inte "stått för".

Det finns tusen andra exempel. Daniels exempel med dansbandet som sjunger afzeliuslåtar är ett annat, lysande exempel. Står de för hans texter? Knappast.

Det är underhållning, buisness. Och man kan mycket väl stenhårt kriga för ansvaret för sin text i upphovsrättslig mening medan man kan ta avstånd från innehållet. Det görs varenda dag.

Och att nämna Springsteen och Dylan som rena idealister är tämligen naivt. Tvärtom är det väl så att de, iallafall på senare år, sett till att vara lagomt politiskt korrekta/inkorrekta så att skivförsäljningen maximerats.

#85  Jag vet... Sjodin
2007-07-11 11:03:32

..fortfarande inte vilket "ansvar" du menar. Vad innebär ett ansvar? Du måste ju förklara för oss som inte begriper vad du menar.

Frida skriver en text till en låt. Visst, hon erkänner att det är hon som skrivit texten. Sen då? Vad har hon för "ansvar" för den texten sen, mer än att säkerställa upphovsrätten?

När det är gjort kan hon ju lämna texten vind för våg och aldrig bry sig mer om den, aldrig nämna den med ett ord och fullständigt ge fan i hur den påverkar människor som lyssnar på den. Huvudsaken är ju att pengarna trillar in på kontot när den spelas.

#86  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-12 17:28:08

Sjodin, jag har försökt förklara ungefär 500 gånger vad jag menar. Om man har skrivit en låt har man såklart ansvar för att man skrivit låten, och för vad låttexten innehåller. The end. Det är det jag försökt säga hela tiden. Jag fattar inte vad som 1) är så svårt att förstå med det och 2) varför det är en sån upprörande hållning.

Och du: Var det inte du som anklagade mig för att bygga halmgubbar tidigare? I den här tråden har du anklagat mig för att föra ett fundamentalistiskt resonemang, kommit med passningar om yttrandefrihet, sagt åt mig att strunta i privatpersonen Frida trots att jag inte diskuterat den ett dugg, och nu säger du att jag sagt att Springsteen är "ren idealist" trots att jag aldrig sagt det. Du kanske skulle ta en paus i halmbyggandet själv.

#87  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-12 17:29:54

Sen är det ju schysst att du tycker att jag är ädel, men ärligt talat fattar jag inte vad du menar med det.

#88  #73 metamorfos
2007-07-12 18:24:15

Sjodin, jag tycker det är lågt av dig att sjunka så lågt att anklaga Karra och mig för låg debattnivå. För det jag skriver i #71 är ju konsekvensen av det resonemang du för - textförfattare är inte ansvariga för sina texter!

#89  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) elu
2007-07-12 18:51:46

Det går ju iofs att komplicera lite ytterligare, hur blir det med ansvret om man spökskriver en text eller ett tal åt någon annan?

#90  Karra Sjodin
2007-07-12 22:19:04

Jag ger dig rätt i en sak. Du har ungefär 500 ggr, med en dåres envishet, hävdat: "Om man har skrivit en låt har man såklart ansvar för att man skrivit låten, och för vad låttexten innehåller."

Men du har inte en enda gång gett något exempel på vad ditt "ansvar" innebär. Det är bara ett tyckande från din sida. Förklara vad du menar med ett eller två exempel så andra än du och metamorfos förstår.

Jag och några till har gett säkert 10 exempel som visar att något ansvar aldrig kan hävdas. Har du läst de exemplen?

Ett exempel till:

Moderata ungdomsförbundet sjunger björn afzelius låt "sång till friheten" som allsång på sin kongress. De betalar royalities till STIM som man ska. Vilket "ansvar" har björn afzelius ( eller hans dödsbo numera ) för den texten?

#91  metamorfos Sjodin
2007-07-12 22:24:59

Här byggs det halmgubbar så stickor och strån ryker.

#73

Sjodin sa:
Däremot är det en jäkla skillnad när forskare/debattörer/vetenskapsmän/politiker gör ett utspel och sedan vägrar stå till svars för vad de sagt eller skrivit. Sådant kan reta mig till vansinne.


#82
daniellundgren sa:
Ifall du replikerar på mig så har du missförstått mig. Du verkar ha inställningen att man måste klassificera a l l a artister som att de antingen vill föra fram ett seriöst budskap eller att de inte vill det utan bara vill underhålla. Min poäng är just att det blir väldigt konstigt att inte göra någon skillnad mellan olika artister och inte ta hänsyn till om de v i l l föra fram ett budskap eller inte.

Det finns dansband som spelar politiska sånger av Björn Afzelius. Tycker du att det är lika rimligt och vettigt att ta en politisk debatt med dem om innehållet i de texterna, att hålla dem ansvariga, som det var att ta en debatt med Björn Afzelius om innehållet i de texterna, att hålla honom ansvarig, då han levde? I så fall tycker jag att du har en väldigt, väldigt konstig inställning till artisteri.


Behöver jag förtydliga mig mer så får du återkomma.

#92  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-13 08:03:13

Sjodin, det är klart att det är tyckande från min sida. Menar du att du å andra sidan har nån slags bevis för att man inte rår för om man råkar skriva en låttext? Vilka mer handlingar saknar man ansvar för, isåfall?

Det jag menar är precis det jag skriver. Om man skriver en låt, och inte befinner sig under pistolhot, har en svår psykisk sjukdom el dyl, har man ansvar för att man skrivit den låten, precis som alla vuxna människor har ansvar för sina egna handlingar.

Afzelius dödsbo har såklart inget ansvar för att Björn Afzelius skrev en låt när han levde. Däremot hade förstås Afzelius ansvar för att han skrev låten, och för hur han bestämde hur texten skulle lyda.

Det handlar om något så enkelt som (jag upprepar) att vuxna människor har ansvar för sina egna handlingar. Varför är det så svårt att förstå?

#93  Karra Sjodin
2007-07-13 08:30:32

Pja... Att vi alla har ansvar för våra egna handlingar är väl gränsande till trivialt. Skriver jag ordet "bajs" på en papperslapp och överräcker till kungen när han passerar så får jag ju iofs skylla mig själv när SÄPO kastar sig över mig. Om du menar självbevarelsedrift = ansvar så ger jag dig rätt.

Däremot har jag, principiellt sett, inget ansvar att förklara mig inför SÄPO, kungen eller gud fader själv. Jag har heller inget ansvar för att ordet "bajs" är rättstavat eller satt i nån vettig kontext.

Sen att jag skulle ses som korkad och av SÄPO som en samhällsfarlig galning är en annan sak.

#94  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-13 08:59:51

"Att vi alla har ansvar för våra egna handlingar är väl gränsande till trivialt."

Ja, precis. Och det är därför jag inte förstår varför vi inte får säga att Frida har ansvar för vad hon skrivit i sin låt. (Det har föga med självbevarelsedrift att göra iofs.)

#95  Karra Sjodin
2007-07-13 09:47:30

Visst får ni säga så. Det är väl ingen som har hindrat er. Men samtidigt så måste ju vi andra få ställa frågan vad ni menar.

Över 90 inlägg har skrivits och det enda svar som identifierats är liksom "det betyder vad det betyder"

Inte ett skvatt alltså.

#96  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-13 16:47:57

Hindrats och hindrats. Resonemanget har gått "Sluta klaga på Frida, hon har inget ansvar för innehållet i låten". För mig är det obegripligt, eftersom Frida skrivit låten och därmed bestämt vad den ska innehålla och alltså har ansvar för sagda innehåll. Vad som varit så svårt att greppa med detta att det krävts 90 inlägg för att förklara övergår mitt förstånd.

#97  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Kalle
2007-07-13 16:59:41

Som författare är hon ansvarig för att texten inte innehåller några direkta brott, som uppvigling(?) eller hets mot folkgrupp.

Men utöver detta, vad är det för "ansvar" hon har? Vad är det hon ska stå till svars för?

#98  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-13 17:07:43

Jag tror jag dör.

Hon har ansvar för att hon har skrivit en låt. Därmed har hon också ansvar för låtens innehåll. Detta i enlighet med principen "alla vuxna människor har ansvar för sina handlingar". Alltså är det befängt att hävda att hon inget ansvar har för innehållet i låten. Det är ju hon som har bestämt vad låttexten ska innehålla. Den är inte sprungen ur tomma intet.

Sen, för jag vet inte vilken gång i ordningen: Frida ska inte "ställas till svars" i betydelsen "ställas inför rätta" - vare sig bildigt eller bokstavligen.

#99  Karra Sjodin
2007-07-14 16:38:25

Det är befängt att halsstarrigt hävda något som är trivialt. Att tala om ansvar är meningslöst om det inte finns något ansvar att utkräva. Frida, liksom alla andra textförfattare, har inte en dyft ansvar för sin text om den inte är skriven så den innehåller något brottsligt, som Kalle skriver.

Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att greppa.

Hur vet du att låttexten inte är sprungen ur tomma intet? For all we know så kan ju hennes barn ha pusslat ihop texten av bokstäverna i ett alfapet-spel.

#100  Karra igen Sjodin
2007-07-14 16:40:50

Jag utvecklar frågan då.

Vad innebär detta "ansvar" som Frida uppenbarligen har enligt dig? Inenbär det att hon är skyldig att förklara sig inför media eller nåt sånt? Ett ansvar måste ju betyda någonting.

#101  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-14 17:40:05

Men alltså snart får jag mikroblödningar i hjärnan om jag måste upprepa mig en gång till.

Ansvaret innebär att hon har ansvar för det låten handlar om, I ENLIGHET MED PRINCIPEN ATT ALLA VUXNA MÄNNISKOR HAR ANSVAR FÖR SINA EGNA HANDLINGAR. Därför är det dumt att säga att hon ingenting har att göra med innehållet i texten, vilket vissa gjort. The end.

Hon har inte ansvar att förklara sig, inte för att nån går och knullar sig själv gul och blå eller knullar nån annan gul och blå eller plötsligt får för sig att de får magsjuka av selleri. MEN det innebär att hon i högsta grad är ansvarig för innehållet i låttexten. För alla vuxna människor har ansvar för sina egna handlingar. Eftersom alla vuxna människor har ansvar för sina egna handlingar har Frida ett ansvar för det hon bestämt att låten ska handla om.

Trivialt, som du sa, men tydligen inte ändå, eftersom det är så vansinnigt provokativt och svårt att fatta.

For all we know så har INTE hennes barn pusslat ihop texten med hjälp av alfapetbrickor (men även om det var så skulle låten ändå inte vara sprungen ur tomma intet), eftersom Frida själv sagt att hon exempelvis valde ordet "dunka" istället för "knulla" etc.

Du har frågat mig flera gånger vad ansvaret innebär, jag har svarat flera gånger. Du verkar VILJA att jag ska säga att det är Fridas fel om ditten och datten inträffar till följd av hennes låt eller att hon måste göra nån sorts avbön eller liknande - det är väl därför du kommit med passningar om fundamentalism och annat. Jag upprepar igen:

Det ansvar jag talar om innebär att hon har ansvar för sin låttext, eftersom hon bestämt vad den ska handla om. Därför är det BEFÄNGT att hävda att hon inte har ansvar för låttexten, eftersom hon är vuxen och därför ansvarig för sina handlingar, alltså även för att hon skrivit en låt.
Det slutar där.

#102  Karra Sjodin
2007-07-14 17:55:35

Det ansvar jag talar om innebär att hon har ansvar för sin låttext, eftersom hon bestämt vad den ska handla om. Därför är det BEFÄNGT att hävda att hon inte har ansvar för låttexten, eftersom hon är vuxen och därför ansvarig för sina handlingar, alltså även för att hon skrivit en låt.
Det slutar där.


Vad slutar där?
Ansvaret?

Hon har inget mer ansvar då, eller?

#103  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-14 17:57:54

"Hon har inget mer ansvar då, eller?"

Nej.

#104  Karra Sjodin
2007-07-14 18:01:28

Så hon har alltså ansvar för låttexten men inte ansvar för låttexten så snart den kommit på pränt.

Åfan...

#105  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-14 18:13:01

Eh, va?

Hon har såklart ansvar för låten även när den kommit på pränt. Det är ju hennes fel/förtjänst att den finns och att den lyder som den lyder. Hon har alltså ansvar för att 1) låten finns öht och 2) att låten så att säga låter som den gör. Det hon inte har ansvar för är att försvara den, eller hur andra väljer att tolka den eller dylikt. För ungefär hundrfemtielfte gången.

#106  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) metamorfos
2007-07-14 18:36:26

Reflektion: vem bygger halmgubbar här, egentligen?

#107  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) DavidM
2007-07-16 10:36:55

Sjodin:

Att anklaga Springsteen för att göra saker för att maximera sin skivförsäljning känns riktigt fel skjutet. Du kan ju testa att försöka hitta olika souvenirer, kläder etc med honom. Du kommer få det jäkligt svårt kan jag säga.

Han måste nog vara världens största artist som det i stort sett är omöjligt att hitta planscher, t-shirts o sånt på. Och om han var kommersiell som t ex metallica, Kiss, ACDC som har miljoner sånna saker borde han då inte ha sånt?

Sen så har han alltid gjort den musik han velat göra och inte den skivbolaget velat han ska göra. Är det kommersiellt? Hur många artister skulle efter en riktigt hit skiva släppa en akustisk folkmusik skiva? Ingen jag känner till iallafall.

Nä, du får nog ompröva din åsikt där.

#108  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) DavidM
2007-07-16 10:39:08

Karra:

Samma princip ger dig ansvaret för hur du tolkar låten. Att tolka låten som annat än överdrivet igenkännings humor går över mitt förstånd. Allt annat känns som feministiskt akademiskt dravel.

#109  DavidM Sjodin
2007-07-16 10:47:11

Jag menade inte riktigt att Springsteen maximerar sin skivförsäljning genom att vräka ut krimskrams. Snarare så är han ju en mästare på att vårda sitt varumärke, verka intressant och känna av stämningarna i tiden. Att använda integritet som en del av varumärket är ju marknadsföring även det, eller hur?

Allt det är förstås inte en slump. Det är inte en slump att han är en förmögen man idag.

#110  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) DavidM
2007-07-16 10:55:10

Sjodin:

Det är sant. Men å andra sidan tror jag inte att han uttalar sig emot IRAK kriget och dylikt för att sälja skivor och vårda märket utan faktiskt för att han är emot kriget.

#111  #105 Sjodin
2007-07-16 10:58:16

Ansvaret för att låten "låter som den gör" ligger mera på producenten och artisten än på textförfattaren. Din hypotes faller ju direkt om det inte textförfattaren och artisten är samma person.

Låten "Behind the Lines" i Phil Collins version låter t.ex. helt annorlunda än Genesis originalversion. Trots att sångaren och stora delar av bandsättningen är densamma.

Till protokollet: Phil Collins version är ett skämt om man jämför med originalet, från skivan "Duke" (1980)

#112  #110 Sjodin
2007-07-16 11:00:50

Jag tvivlar inte en sekund på att Springsteens åsikter om t.ex. irakkriget är äkta.

Sen är jag lika säker på att han är medveten om att den åsikten stärker hans varumärke.

#113  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) DavidM
2007-07-16 11:02:19

Sjodin:

Sant. Såg du inte musikministeriet igår? Man lät Stefan Sundström låt "svårt att vara fattiglapp" sjungas av Frida Hamrin som gjorde moderaternas låt. Man gjorde låten snabbare och mindre djup o sorgsen. Direkt blev låten mer ytlig fast texten var densamma.

#114  DavidM Sjodin
2007-07-16 11:15:09

Tyvärr missade jag det. Jag satt och avnjöt "Der Untergang" på DVD.

Hm.. Är Stefan Sundström då ansvarig för den låten, även om den skulle ha stöpts om till en propagandalåt för moderaterna?

#115  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) DonQuijote
2007-07-16 11:28:48

Jag håller med om att hon har ett ansvar för vad hon säger. Frågan blir ändå vad det ansvaret innebär. Hon har inget ansvar att förklara sig. Hon har inte heller ansvar för andras handlingar.

Så vad har hon egentligen för ansvar. Måste man ta ansvar för hur man påverkar andras värderingar? Får man driva med sin storebror på det här viset? Bör man ha en självcencur med tanke på lättpåverkade individer?

Det låter helt rätt att hon har ansvar. Jag kan bara inte komma på vad det ansvaret innebär.

(Jag har förresten aldrig spungit ut med hammare i skogen för att banka bäver. Det förekommer egentligen inget bank alls när jag bankar bäver. )

#116  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-16 11:30:01

DavidM: "Samma princip ger dig ansvaret för hur du tolkar låten."

Javisst.
Vilka feminister det är som kommit med akademiskt dravel vet jag inte. De flesta, även feminister, verkar tycka att låten är bra eller rolig eller åtminstone harmlös.

Sjodin:
"Ansvaret för att låten "låter som den gör" ligger mera på producenten och artisten än på textförfattaren. Din hypotes faller ju direkt om det inte textförfattaren och artisten är samma person."

Men alltså VILL du inte förstå vad jag säger? Kan du inte istället förklara varför Frida inte har ansvar för att hon skrivit en låt, om hon nu inte har ansvar för det? Vilka fler handlingar saknar man ansvar för?

Det hela är trivialt, det har du sagt själv flera gånger. Ändå tycks det vara omöjligt att förstå. Frida är en vuxen person. Hon har skrivit en låt. Då är det hennes ansvar att texten lyder som den gör. Det har jag skrivit tusen gånger nu. Ändå måste du komma med ordmärkeri och "jamen producenten, och din hypotes faller...."
Vilken hypotes är det jag har? Att vuxna människor har ansvar för sina egna handlingar? Är det det du vänder dig emot, trots det triviala i den hållningen? Vad har du för hypotes isåfall? Att alla utom just låtskrivare har ansvar för det de gör? Att man har ansvar för alla handlingar utom just låtskriveri?

#117  Karra Sjodin
2007-07-16 13:56:21

Tro mig, jag försöker verkligen förstå.

Problemet med ditt resonemang kan jag beskriva med ett exempel.

1. En snickare står på en trappstege och spikar. Plötsligt så tappar han hammaren,den singlar iväg genom rummet och träffar en kollega som får den i huvudet och får en hjärnskakning.

2. Artisten X skriver en låt som handlar om en kvinna som hux flux lämnar man och barn för att ta hand om gatubarn på cuba. Ett halvår efter att låten släppts så visar det sig att 5 stycken svenska kvinnor gjort samma sak, direkt influerade av den låten, med 5 stycken trashade familjer som följd.

I exempel 1 är ansvaret glasklart. Det finns domar i AD som säger att förmågan att kunna hålla i en hammare ligger under eget ansvar. Alltså fälls snickaren för vållande av kroppsskada.

Hur är det med exempel 2?

För mig är det glasklart. Exemplen går inte att jämföra. Du kan inte tala om ansvar på det sättet när det handlar om att uttrycka "konst" (låtar, texter, böcker, tavlor) om det inte handlar om brott a'la hets mot folkgrupp eller uppvigling eller nåt sånt.

Är du med?

Känns det bättre för dig om jag säger "visst, hon har ett ansvar som inte betyder någonting och inte går att definiera" så får jag väl säga det då. Men vari finessen och meningen ligger vet jag fortfarande inte.

#118  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-16 16:29:03

Men snälla snälla du, LÄS vad jag skriver.

Så här har vissa resonerat: "Sluta klaga på Frida och hennes låt. Dra inte in henne i det här, för hon har inget ansvar för innehållet i låttexten." Jo, menar jag då, eftersom alla vuxna människor har ansvar för sina egna handlingar, och därmed har Frida också ansvar för den låt hon själv skrivit och själv bestämt hur texten ska lyda. Hela mitt resonemang härstammar alltså i att några hävdat att Frida inget ansvar har för handlingen "skriva en låt och bestämma hur texten ska gå". Det är där själva "finessen och meningen" ligger: att hon VISST har ansvar för innehållet i texten, eftersom hon skrivit den. Vilket alltså vissa tycks opponera sig mot.

För att förtydliga ytterligare:
1) Frida skriver en låt som heter "Dunka mig gul och blå". Hon tänker själv ut hur texten ska lyda, väljer exempelvis bort ett ord mot ett annat osv.
2) Låten skapar stor debatt. Vissa hävdar att Frida inget ansvar har för att låttexten lyder som den gör.
3) Karra hävdar att det har hon visst, eftersom hon är vuxen och vid sunda vätskor och därmed ansvarig för sina egna handlingar.

Sen kan jag bara upprepa det jag skrev i #101:
Hon har inte ansvar att förklara sig, inte för att nån går och knullar sig själv gul och blå eller knullar nån annan gul och blå eller plötsligt får för sig att de får magsjuka av selleri. MEN det innebär att hon i högsta grad är ansvarig för innehållet i låttexten. För alla vuxna människor har ansvar för sina egna handlingar. Eftersom alla vuxna människor har ansvar för sina egna handlingar har Frida ett ansvar för det hon bestämt att låten ska handla om.

Sluta ta upp vad andra gör till följd av hennes eller andras låtar! Jag har redan sagt att hon inget ansvar har för det - det har de människorna som utför handlingarna, i enlighet med den härliga principen: alla vuxna människor har ansvar för sina egna handlingar.

Om du fortfarande inte fattar tror jag att du helt enkelt inte vill förstå, eller så har problem med läsförståelsen. Jag kan inte hjälpa dig mer, med mindre än att jag tar till dockteater eller dylikt och det är himla svårt över nätet.

#119  Jag vill ha dockteatern! DonQuijote
2007-07-16 16:34:22

Vad konkret innebär Fridas ansvar?

#120  Karra Sjodin
2007-07-16 23:15:17

Men snälla snälla du, LÄS vad jag skriver.


Den sortens idiotförklaringar ber jag om att få betacka mig för. Besvarar jag ett inlägg så kan du räkna med att det är läst.

Får jag bara i all välmening inflika att det inte bara är jag som ställt frågan till dig vad du menar med ansvar. Det är några stycken till som uppenbarligen inte ser de självklarheter som du ser.

Hon har inte ansvar att förklara sig, inte för att nån går och knullar sig själv gul och blå eller knullar nån annan gul och blå eller plötsligt får för sig att de får magsjuka av selleri. MEN det innebär att hon i högsta grad är ansvarig för innehållet i låttexten.


Ja, det där har du upprepat in absurdum. Men VAR finns det ansvar du surrar om? Uppenbarligen inte hur texten uppfattas av alla som läser eller lyssnar på den. Vilka finns då kvar att "ansvara" över?

Men nåja, jag ska inte plåga dig mer.

#121  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-16 23:30:11

"Men VAR finns det ansvar du surrar om?"

Alltså detta ser jag som ett direkt tecken på att du inte KAN ha läst mina inlägg. I #118 förklarar jag det tre gånger, tror jag. Det hela är väldigt enkelt, ja trivialt faktiskt, vilket både du och jag sagt flera gånger nu.

"Ja, det där har du upprepat in absurdum."

Ja, eftersom du fortsätter fråga trots att jag förklarar.

Fattar du var mitt ursprungliga uttalande kommer ifrån? Ska jag ta det igen?

Vissa, bl a Rat, tycks mena att Frida inget ansvar har för att hon skrivit en låttext och för hur den låttexten lyder. Då säger jag så här: "Jo, för Frida är vuxen och har bestämt själv hur låten ska gå."
Du börjar då in absurdum prata om dödsbon, tonåringar på rymmen, morsor som sticker till Kuba och allt möjligt och fråga om jag anser att låtskrivare har ansvar för det. NEJ.
Men om man skriver en låt bestämmer man själv vad den ska innehålla, och då har man ansvar för det. Därför kan man inte hävda att Frida inte har ansvar för låttextens innehåll.

Om du lagar spaghetti och köttfärssås till middag har du ansvar för det. Om du skriver ett vykort till din gamla mamma har du ansvar för det. Om du byter kanal från Idol till Lyxfällan har du ansvar för det med. Du gör varje dag en massa val, som du har ansvar för. De är små och de är stora, och innebär inte alltid en massa långtgående konsekvenser, men du har ändå ansvaret för dem.

Kan inte du svara på mina frågor nu? Varför har inte Frida ansvar för sin handling att skriva en låt? Vilka mer handlingar förutom låtskrivande saknar man ansvar för?

#122  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) DonQuijote
2007-07-17 07:19:53

Nää... Jag fattar forfarande inte.

Men det har nog att göra med att jag får eksem av begrepp som saknar innehåll. När nån säger "Alla människor har samma värde. " frågar jag alltid "Hur mycket?"

Slutför meningen. "Eftersom Frida har skrivit en låt har hon ansvar för att..."

Alla är egentligen eniga i att det låter helt rimligt att hon har ett ansvar för låten. Du upprepar bara att hon har ansvar. Kan du även ge ordet ansvar ett innehåll.

#123  Karra Sjodin
2007-07-17 07:44:12

Kan inte du svara på mina frågor nu?


Visst, shoot...

Varför har inte Frida ansvar för sin handling att skriva en låt?


Om man nu kan utgå från att texten inte kan klassas som brottslig (hets mot folkgrupp, uppvigling etc. ) så kan inte hon ansvara för konsekvenserna av hur hennes låttext tolkas. Det vore naturligtvis orimligt. Visst, om det känns bättre för dig så kan vi väl säga att eftersom hon fått texten i skallen så har hon ett visst ansvar för att den kommer ner på papperet och ner på en skiva. ok?

Vilka mer handlingar förutom låtskrivande saknar man ansvar för?


I princip alla former av konstuttryckningar som inte är brottsliga och är upp till andra att tolka. Hitler var helt besatt av ett porträtt av Alexander den store som han hade på sitt arbetsrum i bunkern. Är det den konstnärens ansvar vad konsekvenserna blev?

Nåja, de där bägge frågorna har jag besvarat förut. Det kanske finns anledning för fler än mig att börja läsa inlägg?

#124  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-17 09:27:11

Sjodin, jag tror att du missuppfattar med flit nu, för att du har nån slags förutfattad mening om vad du tror att jag menar eller nåt. Kanske vill du bara jävlas, vad vet jag. Varför fortsätter du annars prata om KONSEKVENSERNA av hur andra människor tolkar låten, trots att jag "in absurdum" förklarat att jag inte anser att Frida har ansvar för hur andra människor tolkar låten?

"Visst, om det känns bättre för dig så kan vi väl säga att eftersom hon fått texten i skallen så har hon ett visst ansvar för att den kommer ner på papperet och ner på en skiva. ok?"

Hon har "ett visst" ansvar? Vad mer för handlingar kan man hävda "visst" ansvar för? Varför har hon bara ett "visst" ansvar för just denna handlingen, att pränta ner en text på ett papper och in på skiva?

"Du köpte fem kilo godis istället för mjölk och knäckebröd på affären idag!"
"Ja, jag kan väl medge att jag har ett visst ansvar för det."

#125  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-17 09:28:42

Slutför meningen: "Eftersom Frida har skrivit en låt har hon ansvar för att..."

Eftersom Frida skrivit en låt har hon ansvar för att hon skrivit en låt, och för hur låttexten lyder.

"Alla är egentligen eniga i att det låter helt rimligt att hon har ett ansvar för låten."

Uppenbarligen inte.

#126  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) El_Trolldego
2007-07-17 09:38:33

Men termen "ansvar" för ett handlande är väl rätt meninslös så länge detta handlande inte orsakar mätbara konsekvenser?

#127  El_Trolldego Sjodin
2007-07-17 10:04:32

Exakt!

Det är det jag försökt att säga i några inlägg här. Det blir en trivial diskussion.

Karra

I ditt exempel med godiset ovan så har ju den som handlade ett klart ansvar för vad som sker när han/hon kommer hem och "felköpet" uppdagas. ===> ansvar för konsekvenserna.

Det ansvaret kan man inte hävda i en låttext. Det vore absurt.

#128  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-17 10:16:11

"Men termen "ansvar" för ett handlande är väl rätt meninslös så länge detta handlande inte orsakar mätbara konsekvenser?"

Nej, det tycker inte jag.
Alltså några här hävdar att Frida inte har ansvar för att hennes låttext lyder som den gör. Det anser jag att hon har - man kan inte hävda att hon vaknade upp en dag och hoppsan! fanns där en låt.

"I ditt exempel med godiset ovan så har ju den som handlade ett klart ansvar för vad som sker när han/hon kommer hem och "felköpet" uppdagas. ===> ansvar för konsekvenserna."

Men han/hon har fullt, "ett visst" eller inget ansvar för att han/hon köpte godis istället för mat? Det är bara konsekvenserna av något som man har ansvar för, enligt dig? Själva handlingen rår man inte för?

#129  Karra Sjodin
2007-07-17 10:25:27

Återigen... Känns det bättre för dig om vi säger att man har ett ansvar för alla handlingar som man utför med sin egen kropp så visst kan du få den crediten. Jag vill inte ansvara för att du ska få mikroblödningar i hjärnan.

Så länge man inte spelar tärning om alla handlingar a'la Luke Rhinehart så fattar man ju beslut. Beslut leder till konsekvenser och det är dessa konsekvenser som utgör det mätbara ansvar man har.

Visst kan vi babbla om nåt mystiskt, icke-mätbart ansvar utan konsekvenser i hundra inlägg till. Men det är som jag sagt tidigare, trivialt.

I konstnärliga uttryck så är det ju orimligt att tala om ansvar eftersom detta ansvar inte leder till några konsekvenser. Det blir liksom ett goddag yxskaft av alltihop och krånglar bara till det.

#130  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-17 10:40:18

Gud vilken dålig debattstil du har, Sjodin. Varför känner du att du måste vara nedlåtande och säga "om det känns bättre för dig..." "visst kan vi babbla om nåt mystiskt..."

För mig är det också trivialt att man har ett ansvar för sina handlingar. Just därför reagerade jag när folk sa att Frida INTE har det.

#131  Karra Sjodin
2007-07-17 10:57:51

Tack för kaffet, Karra. Vem är det som ifrågasatt mitt läskunnande? Där kan vi tala om torftig debattstil.

Kasta inte sten i glashus. Jag har försökt vara så vänlig och tillmötesgående som möjligt. Tolkar du det som att jag varit nedlåtande så är det din konsekvens av mina ord som jag inte kan ansvara för. Dock var det inte min avsikt.

#132  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-17 11:02:12

Jag har inte ifrågasatt ditt läskunnande, däremot har jag ifrågasatt att du läst mina inlägg ordentligt, eftersom du frågat om sånt jag redan förklarat, och debatterat med mig om saker jag aldrig sagt.

"Tolkar du det som att jag varit nedlåtande så är det din konsekvens av mina ord som jag inte kan ansvara för."

Hur tolkar du det om jag säger "jävla idiot, du knullar säkert får"? Nåja, det är ditt problem, eller?

#133  Sv: Dunka mig gul och blå (från Diskussion) Karra
2007-07-17 11:12:27

Och nu menar jag självklart inte att du är en idiot som knullar får. Men det är en uppenbar förolämpning, precis som det är rätt uppenbart att du säger "känns det bättre för dig så kan jag väl gå med på bla bla", "vi kan ju babbla om nåt mystiskt..." för att vara nedlåtande. Jag ser dig sällan uttrycka dig på liknande sätt när du diskuterar med nån du håller med och respekterar.

#134  Karra Sjodin
2007-07-17 11:34:38

Detta är ett hyfsat seriöst debattforum. Att ifrågasätta utifall någon som aktivt deltar i en debatt läser andras inlägg anser iallafall jag vara personligen förolämpande. Av den tid jag spenderar här är ca. 80% läsande och reflekterande och 20% skrivande av egna inlägg. Det är oerhört torftig debattstil att behöva ta till sånt.

Vari ligger förolämpningen i att jag enkelt konstaterar "känns det bättre för dig..."? Jag menar ju det jag skriver. Jag håller inte med i sak men anser en sak vara så trivial att det går att släppa och formulerar mig därmed så. Drar du det upp i näsan så ber jag om ursäkt.

Om meningen "vi kan ju babbla om..." är nedlåtande så är den ju minst lika nedlåtande gentemot mig själv, eller hur?

Jag brukar nämligen normalt inte tilltala mig själv i pluralis majestatis.

Ska vi ge oss här nu? Vi tycker olika, fine.

peace?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?