feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sven Otto och Herrklubben


Gå till senaste inlägget#1  Sven Otto och Herrklubben SophieG
2007-05-11 12:36:28

http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,278…


Jag håller faktiskt med att det är olämpligt att han ska vara minister samtidigt som han är medlem i en sådan klubb.

Speciellt om man vägrar att kommentera det såsom Littorin tycks göra.


Jag håller med Alhem när han säger:

"Klubbarna kan skapa jävsituationer när domare, politiker och näringslivschefer möts.
– Men det viktiga för att undvika att bli misstänkliggjord är öppenhet."


Men nog är det lite magstarkt av vår kära Gudrun när hon ifrågasätter kvinnoförbudet:

"Vid rekryteringar så letar man i sina egna nätverk och vidgar inte sina vyer."

Hur många män var det nu som fick, enligt partiets (och nog är de ett parti fortfarande) ingå i FIs styrelse...

#2  Sv: Sven Otto och Herrklubben daniellundgren
2007-05-11 13:04:57

Angående F!: för en gångs skull är vi helt överens. Det är helt sjukt att de har könsdiskriminering inskriven i stadgarna. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att rösta på ett sådant parti. De borde ha varvade listor och styrelser i stället, som vissa andra, vettigare partier...he he.

#3  Sv: Sven Otto och Herrklubben Kalle
2007-05-11 13:14:03

Jag vet inte.

Å ena sidan verkar det ju inskränkt med såna här enkönade plattformar öht.

Men å andra sidan har jag svårt att bli upprörd över detta, när "vi" (samhället) samtidigt applåderar kvinnliga nätverk allt vad vi orkar...

#4  Sv: Sven Otto och Herrklubben Escapist
2007-05-11 13:32:25

Jag skulle inte släppt in Aftonbladet heller. Är det några seriösa journalister som undersökt det här?

#5  Kalle daniellundgren
2007-05-11 13:55:35

Vilka kvinnliga nätverk är det som "vi" (samhället) applåderar allt vad vi orkar? Finns det några med inflytande på ministernivå?

#6  Daniellundgren RasmusS
2007-05-11 13:59:26

Har vi inte till och med statligt stöd för kvinnligt nätverkande?

Finns i så fall något motsvarande för män?

#7  Sv: Sven Otto och Herrklubben daniellundgren
2007-05-11 14:01:56

Typ Sällskapet? Eller varför inte typ frimurarordern eller, för att ta ett amerikanskt exempel, Skulls and Bones? Exlusiva slutna sällskap som själva väljer in sina medlemmar är inte något som tar emot samhälleliga resurser och vad jag vet finns den typen av sällskap knappast överhuvudtaget för kvinnor (fast de kanske är så hemliga så jag inte fått reda på det, he he). Vilket inflytande och vilken principiell betydelse den här typen av sällskap i själva verket har kan alltid diskuteras men i vilket fall tror jag att du med din jämförelse i bästa fall blandar äpplen och päron.

#8  Rasmus S daniellundgren
2007-05-11 14:03:58

Se # 7.

Specialstöd för olika kategorier i samhället kan alltid diskuteras men det är väl rimligtvis en helt annan typ av frågeställning – inte alls nätverkande i den här aktuella bemärkelsen?

#9  daniellundgren #5 Kalle
2007-05-11 14:17:30

Ta reda på det själv om du är nyfiken. jag är inte din betjänt.

#10  Kalle daniellundgren
2007-05-11 14:25:00

Nej, jag lever inte i vanföreställningen att du är min betjänt. Det finns verkligen inget som får mig att tro det. Däremot är det väl rimligt att du när du när du påstår att vi (samhället) applåderar kvinnligt nätverkande så mycket vi orkar förklarar vad du menar, särskilt om det, såsom jag visat, finns mycket goda skäl att ifrågasätta ditt påstående. Jag kan tyvärr inte själv ta reda på hur du menar, eftersom jag varken kan tänka eller skriva åt dig hur mycket jag än skulle vilja det. Så detta har inget med att vara din betjänt att göra.

#11  Sv: Sven Otto och Herrklubben Kalle
2007-05-11 17:41:11

Ett litet axplock, då:
Women to the top http://www.women2top.net/se/women/network_wom…
Executive Women Network http://www.executivewomen.se/
Women In Progress http://www.womeninprogress.se/
Kvinnliga Nätverk i Business Region Göteborg http://www.businessregion.se/huvudmeny/foreta…
osv osv...

Här är en s.g.s. outsinlig källa att ösa ur http://www.google.se/search?hl=sv&q=kvinn…=

#12  Sv: Sven Otto och Herrklubben Karra
2007-05-11 18:16:03

Frågan är väl om det behövs mer manliga nätverk i näringslivstoppen, när män redan är så överrepresenterade där.

#13  Kalle daniellundgren
2007-05-11 20:09:34

Jag tror tyvärr att du har missuppfattat mig, och, vad värre är, frågeställningen. Jag nekar inte till att det finns kvinnliga nätverk som ger konsulttjänster och får offentligt stöd men saken är den att de inte är jämförbara med exklusiva herrklubbar som Sällskapet, frimurarordern eller Skulls and Bones. Eller tror du att de nätverk du länkar till verkar i det fördolda, väljer in sina medlemmar utan insyn, i vissa fall har konstiga interna ceremonier som de invigda måste hålla tyst om osv? Och att "vi" (samhället) applåderar det allt vad vi orkar? När då i så fall?

#14  daniellundgren Kalle
2007-05-11 20:42:00

Vem har talat om nätverk som verkar i det fördolda, väljer in sina medlemmar utan insyn, i vissa fall har konstiga interna ceremonier som de invigda måste hålla tyst om osv? Jag?

Skrev jag någonting om exklusiva herrklubbar? *scrollar upp och kollar."
Näpp, jag kommenterade enkönade nätverk. Vilket råkade vara precis vad tråden handlar om...


OT. Får en minister vara i ett slutet rum? Får h*n gå på muggen utan fullständig transparens och insyn? (Angående gudrunSchymans kommentar)

#15  Sv: Sven Otto och Herrklubben daniellundgren
2007-05-12 08:49:55

Nej du, tråden handlar inte alls om enkönat nätverkande i största allmänhet utan om en sluten herrklubb. Rubriken lyder Sven Otto och h e r r k l u b b e n (min kursivering). Så för mig är det solklart att du blandar äpplen och päron.

OK, jag medger att jag inte vet om Sällskapet har hemliga ceremonier (och det har jag heller aldrig direkt sagt) men eftersom det är ett slutet sällskap där medlemmarna (bara män) väljs in utgår jag, utifrån det (i och för sig lilla) faktaunderlag jag har (artikeln) att det är ett sällskap typ frimurarordern eller Skulls and Bones och inte ett allmänt, relativt öppet nätverk med konsulttjänster osv av den typ som du gett olika länkar till.

#16  Sv: Sven Otto och Herrklubben daniellundgren
2007-05-12 08:56:41

En sak till: vad har ministrars toalettbesök och andra vistelser i avskilda rum rent allmänt specifikt med hemliga sällskap att göra? Eftersom jag inte har för vana att uttrycka mig så kategoriskt som att föra fram en paroll som "fullständig transparens och insyn" utan att det framgår vilket specifikt sammanhang parollen syftar på så skulle jag aldrig ha sagt som Gudrun Schyman. Jag har väldigt svårt att tänka mig att hon syftar på några toalettbesök eller andra vistelser i avskilda rum rent allmänt men om du undrar kan du ju alltid fråga henne direkt.

#17  Sv: Sven Otto och Herrklubben Kaiser
2007-05-12 09:47:25

"Man skulle väl kunna hävda att vi inte riktigt hängt med i tiden, säger Carl-Gustaf Mann, klubbdirektör för Royal Bachelors Club.
- Vi älskar tjejer men gubbarna tycker att det är rätt skönt att slippa åla sig, flirta, dona och greja. Det blir mer avslappnat. Och tjejerna vill väl inte ha med nån kille på syjuntan?"

Men jösses ...

Dock har jag en strålande idé om hur vi ska modernisera detta manliga nätverk: Eftersom Nyamko Sabuni inte är välkommen (hon är ju nege... kvinna), får vi lobba för att Andreas Carlgren blir medlem istället.

Fast det kanske inte är någon bra idé heller - för då kan klubben inte längre dra sina bögskämt ...

#18  Sv: Sven Otto och Herrklubben daniellundgren
2007-05-12 12:50:32

Väl talat.

#19  Sv: Sven Otto och Herrklubben Escapist
2007-05-12 16:39:40

Är klubben bevisat rasistisk och homofob, eller utgår vi från Aftonbladet-journalistik?

Hur som helst, om vi inte tänker trampa på föreningsfrihet eller ignorera hyckleriet i att kritik mot könskvotering kommer från ett könskvoterat parti, så återstår väl att kritisera klubbens aktiviteter och agenda, inte deras existens. Där finns förmodligen en del att kritisera. Det skulle inte förvåna mig om det finns många sexister, rasister och homofober där, men innan enskilda personer döms ut som det vill jag höra det från en annan källa än Aftonladet.

#20  Escapist daniellundgren
2007-05-12 17:12:58

Vad man än tycker om F! så är de inte ett slutet sällskap och de har inget mansförbud medan Sällskapet däremot har kvinnoförbud (inte kvotering) så du blandar äpplen och päron.

Jag har för min del aldrig sagt att Sällskapets aktiviteter är något stort jämställdhetsproblem eller något jämställdhetsproblem att tala om överhuvudtaget, eftersom jag inte har på fötter för att uttala mig om det har jag inte gjort det (bortsett från att jag skämtade med när Kaiser skämtade, vilket jag hoppas att folk kan ta för vad det är). Självklart har jag heller förordat något föreningsförbud. Vad jag däremot har gjort är att, som det tycks mycket framgångsrikt, slå hål på argumentet att Sällskapet är ett exempel på enkönat nätverkande i största allmänhet och att det därför är hyckleri att kritisera det om man är för samhälleligt stöd till enkönat kvinnligt nätverkande (vilket jag för övrigt inte sagt att jag är). Sällskapet är inte ett nätverk vilket som helst. Sällskapet är, just det, ett hemligt sällskap.

Finns det några kvinnliga motsvarigheter som applåderas av samhället? Det har jag i alla fall inte fått några exempel på hittills...

(OK. Det var inte du som sade det där om att samhället applåderar kvinnligt nätverkande och att det därför är hyckleri att kritisera Sällskapet, så detta är inte menat som någon kritik mot dig, men jag ställer frågan ändå).

#21  Sv: Sven Otto och Herrklubben suvi
2007-05-12 17:44:33

Escapist, frågan handlar inte om föreningsfrihet, eller könskvotering, frågan handlar om en företroendevald politiker, en regeringsmedlem , som är med i en sluten sällskap bestående av toppar inom näringslivet, domstolsväsendet och politiker, alla med nån form av makt att forma den sociala och ekonomiska politiken i samhället.

Varför är en förtrondevald politiker och en regeringsmedlem med i en sådan klubb? Den frågan har vi rätt att ställa och rätt att kräva svar på, oavsett föreningsfrihet eller inte.

#22  Sv: Sven Otto och Herrklubben Escapist
2007-05-12 18:41:18

daniellundgren sa:
Vad man än tycker om F! så är de inte ett slutet sällskap och de har inget mansförbud medan Sällskapet däremot har kvinnoförbud (inte kvotering) så du blandar äpplen och päron.

Jo, men hade det varit bättre om klubben tillät t.ex. 10% kvinnor? Inte mycket bättre. Annars håller jag med om att det inte finns någon direkt kvinnlig motsvarighet (så vitt jag vet) att jämföra med.

suvi sa:
...frågan handlar om en företroendevald politiker, en regeringsmedlem , som är med i en sluten sällskap bestående av toppar inom näringslivet, domstolsväsendet och politiker, alla med nån form av makt att forma den sociala och ekonomiska politiken i samhället.

Det är väl egentligen upp till politikern att vara ärligt och öppen, och till hans eller hennes väljare att bedöma det? Jag skulle aldrig kräva av en kvinnlig grupp att få full tillgång till medlemslistor och att få sitta med på möten och så. Att få slippa allmänheten, medias och politiska motståndares ständiga bevakning är förmodligen rätt viktigt för politiker, särskilt i utsatta grupper. Då är det fel att inte tillåta samma för alla, tycker jag.

Men att ifrågasätta och kritistera medlemskapet kan vi förstås göra ändå. Ja, så länge det inte är baserat på den klick journalistiska diarré som en Aftonbladet-artikel utgör, kanske.

#23  Escapist daniellundgren
2007-05-12 20:23:00

Tja, vi är ju överens om att det inte finns kvinnliga motsvarigheter till Sällskapet, åtminstone inte vad vi vet...Angående att F!:s företrädare hycklar i det avseendet att de bara tillåter en viss procent män så, visst, det kan man säga (och det har ju redan framgått att jag är kritisk till att de diskriminerar män på så sätt) även om det inte är samma sak som ett förbud mot män utan är lindrigare än så; det finns en gradskillnad i alla fall.

Rent allmänt tycker jag att det är rimligt att granska hemliga sällskap med invalda inflytelserika personer som medlemmar närmare och att ställa kritiska frågor till medlemmar men jag är litet skeptisk till att de i sig skulle vara en sådan enorm maktfaktor som vissa vill ha det till...men det är ju det som borde undersökas närmare.

#24  Sv: Sven Otto och Herrklubben Escapist
2007-05-13 02:12:05

Det blir lite så att en vit medelålders man inte kan var med i en förening utan att ses som konspiratorisk. Jag kommer iaf att döma Littorin och andra på individuell basis och inte efter paranoid och sensationell kvasijournalistik från Aftonbladet.

#25  Sv: Sven Otto och Herrklubben metamorfos
2007-05-13 14:50:13

Yes, schyssta puckar hörni. Inget stöd till nånting, särskilt inte underrepresenterade grupper. Det är sann jämlikhet det.

Vaddå, folk som inte kan lära sig att födas som rätt kön från början får göra operationer eller sköta sig ordentligt i detta liv så föds de säkert på rätt ställe nästa gång...

[/slut sarkasm]

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?