feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Petras bok


Gå till senaste inlägget#1  Petras bok thegreatgnu
2007-01-04 15:13:40

Jag såg att detta ämne genererade över 500 inlägg för några månader sedan, men eftersom jag säkert inte var ensam om att inte läst boken då startar jag en ny tråd. (Det framgick inte av reglerna för detta forum om man ska återuppliva en gammal tråd eller starta en ny i sådana här lägen.)

Mitt intryck av boken är att den är lättläst och välskriven, full av intressanta observationer. Jag har förstått att boken gjort en del personer upprörda, men jag har ändå inte sett någon saklig kritik av det hon faktiskt skriver, trots att jag verkligen har letat, utan bara ytterst dunkla uttalanden i stil med att den är kass för att "det saknas en maktanalys".

I den gamla tråden på JÄIF skrev någon/några(?) feminster att Petra ljuger, att hon inte presenterar exempel utan bara påstår en massa om vad feminister tycker. För mig som läst boken framstår detta som ett märklig invändning, eftersom det faktiskt finns massor av exempel i boken. Man frågar sig om den som skriver en sådan invändning verkligen har läst boken.

Jag tycker också det är märkligt tyst från alla de feminster som blir namngivna i boken. Har de inget att säga till sitt försvar? Varför förklarar inte t.ex. Marianne Eriksson varför hon i ett förslag till betänkande till EU-kommissionen påstod att sexindustrin i världen omsätter mer än alla världens militärbudgetar tillsammans? Hon är knappast den första eller sista feministen som hänvisat till sexindustrins "enorma" omsättning utan att någonsin hänvisa till någon beräkning av densamma.

Så, finns det någon som har någon konkret kritik, eller ska vi utgå från att Petra Östergren har slagit huvudet på spiken i sin senaste bok och att hennes slutsatser är korrekta?

#2  Sv: Petras bok slaktprod
2007-01-04 15:31:30

Det vi skall utgå ifrån är att den är ett politiskt inslag i debatten om prostitution och feminism (inte något vetenskapligt arbete). Hon har mao lika "rätt" som Jan Guillou eller Liza Marklund eller vilken annan nisse/nissa där ute i media som helst som har en ståndpunkt.

Sen finns det väl en oändlig mängd saker man kan kritisera henne för. Men jag har inte läst boken, jag föredar forskning. >:)

#3  Sv: Petras bok Faktum
2007-01-04 15:37:53

Är det "Porr, horor och feminister" du syftar på? Jag har försökt få tag på boken men den kostar typ 300 och är ständigt utlånad på biblioteket. Jag ska läsa den så fort jag får en chans.
Det är svårt att kritisera när man inte läst den, jag ser fram emot att läsa den.

#4  Sv: Petras bok thegreatgnu
2007-01-04 19:32:21

Visst är det "Porr, horor och feminister" jag syftar på.

slaktprod sa:

Sen finns det väl en oändlig mängd saker man kan kritisera henne för. Men jag har inte läst boken, jag föredar forskning. >:)

Då ska du läsa boken. Den bygger på helt vanlig forskning, presenterad på ett lättillgängligt sätt.

Jag har sett genusforskare avfärda Östergren med motiveringen att hon inte är någon riktig forskare, men med sådana kommentarer avslöjar man bara sig själv som djupt okunnig om vad forskning är för något.

Forskning kan för det första vem som helst utföra, och det är absolut inte något som är reserverat för de som disputerat eller blivit antagna som doktorander på ett universitet. Den som avfärdar Östergrens forskning med att "hon är ingen riktig forskare" pratar alltså strunt.

Det är vidare inget bevis för dålig forskning att resultaten kan presenteras på ett begripligt sätt. Tvärtom!

Jag har själv ägnat några år åt grundforskning, och så vitt jag kan bedöma är det inget som helst fel på det som Östergren gör. Vill man bedöma hur vanligt det är med våld i porr verkar det vara en klart vettig metod att helt enkelt titta på en massa porr och notera hur ofta våld förekommer. Ser man bara till att urvalet är tilllräckligt stor och dessutom slumpmässigt har man bra data att använda, och detta data skulle inte vara ett dugg bättre bara för att man får sin lön från ett universitet.

Att avfärda hennes data och slutsatser med att "Östergren är ingen forskare" är inte ett hållbart argument.

Så, jag väntar fortfarande på att någon feminst ska ha någon konkret kritik att komma med! Det är en kanonbok. Synd att det tydligen är en begränsning att den kostar så pass mycket, men snart kommer den nog ut på pocket. 60 spänn borde alla ha råd att avvara.

#5  Sv: Petras bok slaktprod
2007-01-04 19:43:19

"Den som avfärdar Östergrens forskning med att "hon är ingen riktig forskare" pratar alltså strunt."

Tack det samma. Hon har faktiskt inte doktorerat men nu är det inte så att jag säger att problemet är att hon inte är någon forskare, utan att det hon gör inte är forskning. Det är renodlad politik. (Även om jag är övertygad om att all forskning är politisk så tycker jag faktiskt att man bör göra skillnad på vetenskap och populärvetenskap.)

Att du anser detta vara forskning säger mig bara en sak - du har inte läst så jättemycket forskning om prostitution. (Ett urval på 8 tenentiöst valda personer? Skulle detta vara något nytt? o.s.v.)

Jag har ett bättre lästips till dig.

O'Connell Davidson, Julia "Will the real sex slave please stand up?" Feminist Review, Volume 83, Number 1, August 2006, pp. 4-22(19)

#6  Sv: Petras bok thegreatgnu
2007-01-04 20:05:01

slaktprod sa:

Hon har faktiskt inte doktorerat men nu är det inte så att jag säger att problemet är att hon inte är någon forskare, utan att det hon gör inte är forskning."

Hur kan du säga det när du inte ens vet vad hon skrivit?

#7  thegreatgnu slaktprod
2007-01-04 21:49:54

Jag vet vad hon har skrivit. Jag har bl.a. läst hennes artikel i Arena.

#8  Sv: Petras bok thegreatgnu
2007-01-04 23:28:52

Då kan du kanske berätta för mig vilket fel hon gör som förvandlar hennes efterforskningar till icke-forskning.

#9  Sv: Petras bok slaktprod
2007-01-05 00:30:00

Ja, som jag nämde ovan exempelvis: Vad kan man dra för slutsatser om vad "prostituerade vill" ur ett urval på 8 tendentiöst valda personer?

Vad är det som står i den här boken som inte de flesta människor som jobbar med prostituerade eller är insatta i forskningen om prostitution vet idag?

Sen undrar jag ju hur (som jag tycker det verkar) hon lyckas få till den logiska vurpan att det främst skulle vara _feminister_ som har fördomar om prostituerade?

Jag uppfattar det sammanfattningsvis som att hon drar på ernorma växlar på sådana problem som de flesta som är insatta redan i någon mån är medvetna om, och att hon mest verkar vara intresserad av en vendetta.

#10  slaktprod Gullegubben
2007-01-05 10:21:38

"Vad är det som står i den här boken som inte de flesta människor som jobbar med prostituerade eller är insatta i forskningen om prostitution vet idag?"

Vad är det som står i den här boken som människor som jobbar med prostituerade eller är insatta i forskningen om prostitution redan har skrivit om?

Om någon som är mindre kunnig än jag inom mitt fält skulle skriva en bok om mitt fält med info som jag redan känner till men som ingen annan inom mitt område har skrivit om (eller i alla fall inte för samma läsekrets), skulle jag välkomna den boken ändå.

#11  slaktprod Gullegubben
2007-01-05 10:25:12

"Sen undrar jag ju hur (som jag tycker det verkar) hon lyckas få till den logiska vurpan att det främst skulle vara _feminister_ som har fördomar om prostituerade?"

Kan du ge mig ett citat från Östergren där du tycker att hon gör den "logiska vurpan att det främst skulle vara _feminister_ som har fördomar om prostituerade"?

#12  Sv: Petras bok thegreatgnu
2007-01-05 10:44:23

För det första har PÖ enligt egen utsago träffat hundratals sexsäljare över hela världen. Mest kontakt har hon haft med ett 20-tal i Sverige, och 13 låter hon komma till tals i boken.

För det andra kan jag inte hålla med om att kvinnorna skulle vara "tendentiöst" utvalda eftersom PÖ är mycket tydlig med att hon enbart varit intresserad av att låta sådana kvinnor komma till tals som är positiva till prostitutionen. Ingenstans låter hon påskina att dessa kvinnor skulle vara ett representativt urval.

För det tredje försöker hon inte besvara frågan vad "prostituerade vill", eftersom prostituerade precis som alla andra är människor med varierande uppfattningar. Boken handlar inte om det.

Du påstår att boken inte tillför något nytt. Ok, då kan du kanske hänvisa mig till något publicerat material där svenska sexköpare som är postitiva till prostitution får komma till tals med vad de anser att man ska göra åt prostitutionen?

Bokan handlar bara delvis om prostitution och porr. Den handlar minst lika mycket om att analysera tidigare gjord forskning och diskussion i ämnet, t.ex. det arbete som mynnade ut i boken "Prostitution. Beskrivning, analys och förslag till åtgärder" med Hanna Olsson i spetsen. Det hade ju varit intressant om någon ville bemöta denna massiva kritik, men det har jag inte sett.

Hanna Olsson intervjuade tydligen ungefär 30 prostituerade, alla unga och alla narkotikaberoende. Hon ställde djupt personliga frågor, men inga om vad de tyckte man borde göra åt prostitutionen, och de som intervjuades fick betalt. Hon tycks vidare ha utgått mycket från sina egna känslor i sina analyser, gärna efter att hon tittat på polisbilder över mördade kvinnor och druckit ett glas vin.

Nå. Varför kommenterar ingen detta? Jag skulle kunna tänka mig mängder av olika försvar mot denna kritik av tidigare gjord forskning:

"PÖ ljuger. Hanna Olsson betalade inte narkomaner/Hon frågade visst de prostituerade om vad som borde göras/Hon utgick inte alls från sina egna känslor/Att bruket av plogen gav upphov till euro-asiatisk monogami är ett historiskt vedertaget faktum"

eller

"Det är en utmärkt analysmetod att utgå från sina egna känslor och liksom "känna efter" vad som är rätt och fel. Gärna tillsammans med ett glas rött! Det är vidare utmärkt att betala narkomaner om man vill ha vettiga svar. Det finns vidare ingen som helst anledning att fråga de prostituerade vad de anser att man ska göra åt prostitutionen. Det enda som är intressant är att fråga dem om deras barndom och sexuella erfarenheter."

Man kan också tänka sig följande invändning.

"Hanna Olssons forskning må ha varit tveksam, men det är å andra sidan välkänt och hennes arbete har inte spelat någon roll i den fortsatta forskningen på området, och inte heller har den haft någon betydelse för sexköpslagen, så PÖ slår in öppna dörrar."

Man kan säkert tänka sig andra varianter på att bemöta PÖ kritik, men jag har alltså inte sett någon. Du kanske kan göra det?

#13  thegreatgnu LillAnders
2007-01-05 10:47:11

Det finns en ganska ny artikel på AB Kultur som diskuterar hennes bok.

http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,…

Där diskuteras också just detta att hon noga valt ut ett fåtal lyckliga horor att representera hela världen.

"Det är när Östergren kommer till prostitutionen som boken går över styr. Hon säger att hon ”träffat hundratals sexsäljare från olika delar av världen” men väljer att ge röst åt tretton svenska kvinnor. Hon har valt dem med positiva erfarenheter av prostitution: ”Jag har velat få reda på vad sexsäljare tycker och tänker, inte dokumentera hur kvinnor kan skadas av prostitutionen.” Citatet illustrerar inte bara den vingliga metoden, det visar också på det motsägelsefulla i hela resonemanget: hon vill veta vad hororna tycker, men inte hur de mår. Därmed blir hennes ”forskning” lika representativ för prostitutionen som Callgirl på Manhattan och Belle de Jour."

#14  Sv: Petras bok slaktprod
2007-01-05 11:02:01

"PÖ är mycket tydlig med att hon enbart varit intresserad av att låta sådana kvinnor komma till tals som är positiva till prostitutionen."

Att man är tendentiös betyder precis det, att man väljer att bara belysa en punkt trots att det finns mycket som talar för det motsatta. Hur rättfärdigar hon att enbart välja kvinnor som hon anser är positiva till prostitution? Och är de ens positiva? Om jag inte minns fel så var det väl bara en kvinna hon hade hittat som var helt positivt inställd?

Vill du läsa lite tidigare forskning om prostitution så kan du läsa Matthews, Roger and Maggie O’Neill. (eds). (2002). Prostitution. Burlington, Ashgate. Varför jag tycker man skall läsa annat än Östergren är för att om det är det enda man läser om prostitution, vilket det säkert är för många, så lär man ju få sig en relativt snedvriden bild av fenomenet med tanke på hennes mycket begränsade empiri.

Eftersom att jag inte läst Östergrens bok så vore det väl iofs kanske bättre om du kunde bidra med något här istället? Vad är det för "spik" Östergren slagit huvudet på?

#15  Sv: Petras bok thegreatgnu
2007-01-05 11:38:34

Slaktprod, du kan ju börja med analysen av Hanna Olssons forskning. Jag förklarade i grova drag vad PÖ skev om den. På vilket sätt är den bättre än PÖ?

Sedan måste jag nog upprepa mig eftersom jag skrev fel i förra inlägget: Du påstår att boken inte tillför något nytt. Ok, då kan du kanske hänvisa mig till något publicerat material där svenska prostituerade får komma till tals med vad de anser att man ska göra åt prostitutionen?

LillAnders, den där artikeln är ett utmärkt exempel på hur PÖ tillskrivs åsikter hon aldrig framfört.

"Östergren menar, med stöd av dessa kvinnor, att prostitution är ett rationellt val som bland annat ger självkänsla och sexuell tillfredsställelse för båda parter."

Det där är en ren lögn. PÖ är MYCKET noga med att påpeka att det finns massor av exempel på prostituerade som far mycket illa. Vad PÖ gör är att hon med stöd av dessa kvinnor hävdar att prostitution KAN vara ett rationellt val etc. En jävla skillnad mot vad Linderborg skriver.

Linderborg tycker att PÖ gör en bra analys av porren men inte om prostitutionen, vilket som av en händelse speglar Linderborgs egen uppfattning i frågorna...

#16  slaktprod Gullegubben
2007-01-05 11:43:38

"Jag uppfattar det sammanfattningsvis som att hon drar på ernorma växlar på sådana problem som de flesta som är insatta redan i någon mån är medvetna om, och att hon mest verkar vara intresserad av en vendetta."

Det var inte dåliga slutsatser du lyckas dra utan att läsa boken!

#17  Gullegubben slaktprod
2007-01-05 11:51:28

Har du läst boken eller är du bara här för att skriva mig på näsan?

#18  thegreatgnu slaktprod
2007-01-05 12:00:09

Jag har inte läst Hanna Olssons forskning. Har du?

Menar du att boken tillför något nytt _enkom_ genom att den delvis bygger på intervjuer med svenska prostituerade?

Vad anser de prostituerade i boken att man skall göra åt prostitutionen?

"Vad PÖ gör är att hon med stöd av dessa kvinnor hävdar att prostitution KAN vara ett rationellt val etc."

Och för vem var detta en nyhet? För dig antar jag?

#19  Sv: Petras bok thegreatgnu
2007-01-05 15:21:51

"Jag har inte läst Hanna Olssons forskning. Har du?"

Nej, och det tänker jag inte göra heller förrän någon ger mig ett skäl att tro att PÖ har fel i sin återgivning av forskningen. Jag hoppades att du hade gjort det, vilket inte verkade osannolikt efter ditt myckna namedroppande av annan forskning i ämnet.

"Menar du att boken tillför något nytt _enkom_ genom att den delvis bygger på intervjuer med svenska prostituerade?"

Jag menar ingenting, utan jag ifrågasätter ditt uttalande om att boken inte innehåller något nytt. Att svenska prostituerade får ge sin syn på prostitution är enligt PÖ något nytt, och därför frågar jag dig om det inte är så. Du verkar dock förtvivlat ovillig att svara på den frågan.

"Vad anser de prostituerade i boken att man skall göra åt prostitutionen?"

Massor av saker. Bl.a. att avskaffa sexköpslagen. Det mest intressanta är dock vad de säger om hur de blivit behandlade av feministiska forskare. Skulle ju bara kul att höra någon av desa namngivna forskare försvara sitt agerande.

"Och för vem var detta en nyhet? För dig antar jag?"

Det vore bra för diskussionen om du bemöter det jag skriver istället för att komma dragandes med en massa aggressiva spekulationer om vad du tror att jag tycker och tänker.

Nej, det var ingen nyhet. Om du läser en gång till ser du att jag skrev det för att visa hur Åsa Linderborg ljuger om vad PÖ skrivit, och inte för att visa på något nytt.

#20  thegreatgnu slaktprod
2007-01-05 15:35:20

"Nej, och det tänker jag inte göra heller förrän"

Och jag tänker inte läsa PÖ förrän någon ger mig skäl att tro att PÖ tillför något nytt.

"Att svenska prostituerade får ge sin syn på prostitution är enligt PÖ något nytt, och därför frågar jag dig om det inte är så."

Jag har inte koll på all forskning som någonsin undertagits i ämnet. Forskningen om prostitution är oerhört omfattande. Det finns säkerligen en hel del forskning som bygger på intervjuer med prostituerade. En intervjubaserad studie finns här vet jag, artikeln i fråga börjar på sidan 26. http://www.nikk.uio.no/publikasjoner/nikkmaga…

"Massor av saker. Bl.a. att avskaffa sexköpslagen."

Ok, hur många av dem tycker det?

"Nej, det var ingen nyhet."

Ok, vad är det som är en nyhet med den här boken då? Vad är det för nytt den tillför?

"för att visa hur Åsa Linderborg ljuger om vad PÖ skrivit"

Jag förstår inte vad det är du menar är en lögn. Hävdar inte PÖ med utgångspunkt i de här kvinnorna att prostitution är ett rationellt val som bland annat ger självkänsla och sexuell tillfredsställelse för båda parter? Om inte, vad är det då hon hävdar att prostitution är?

#21  Sv: Petras bok thegreatgnu
2007-01-05 17:17:41

"Och jag tänker inte läsa PÖ förrän någon ger mig skäl att tro att PÖ tillför något nytt. [...] Ok, vad är det som är en nyhet med den här boken då? Vad är det för nytt den tillför?"

Den frågan har jag besvarat flera gånger - Prostituerade i Sverige som ger sin syn på vad man ska göra åt prostitutionen.

Sedan handlar boken inte bara om prostitution, utan också om feminsim. Det är svidande kritik av hur feminister har behandlat ämnen som porr och prostitution. Är inte det intressant att ta del av för en feminist? Hela kapitlet om porr, som tydligen också föll Linderborg på läppen, vore rimligen också vara ytterst intressant för en många feminister, med tanke på hur fixerade vid porr som många feminister faktiskt är.

"Jag har inte koll på all forskning som någonsin undertagits i ämnet. Forskningen om prostitution är oerhört omfattande. Det finns säkerligen en hel del forskning som bygger på intervjuer med prostituerade."

Suck. Poängen är inte att man intervjuar prostituerade, det har enligt PÖ gjorts massor av gånger, även i Sverige, där man frågar djupt personliga frågor om sexuella preferenser, barndom etc. Poängen är att man låter de prostituerade ge sin syn på vad som ska göras åt prostitutionen.

"En intervjubaserad studie finns här vet jag, artikeln i fråga börjar på sidan 26. [länk]"

Åtta kvinnor som säljer sex har djupintervjuats bl.a. om vad som ska göras åt prostitutionen i Moskva. Problemen med prostitution i ett postkommunistiskt Mosvka äger säkert sitt speciella intresse, men har du något exempel på att något liknande gjorts i Sverige?

"Jag förstår inte vad det är du menar är en lögn."

Linderborg skriver följande:

"Östergren menar, med stöd av dessa kvinnor, att prostitution är ett rationellt val som bland annat ger självkänsla och sexuell tillfredsställelse för båda parter."

Detta är ett mycket oärligt och direkt lögnaktigt sätt att återge vad Östergren skriver. Att prostitution KAN vara ett rationellt val, är inte samma sak som att det ÄR det. Att det KAN ge sexuell tillfredställelse för både parter betyder inte att det alltid gör det. Osv. Inser du inte att Linderborg förvränger det PÖ skriver?

#22  Sv: Petras bok thegreatgnu
2007-01-05 17:18:43

Just ja, samtliga interjuvade i boken tycker att sexköpslagen är dålig och har gjort deras tillvaro sämre.

#23  thegreatgnu slaktprod
2007-01-05 17:35:35

"Är inte det intressant att ta del av för en feminist?"

Men jag har ju sagt en triljon gånger nu att detta inte är något nytt! Från första kapitlet i Prostitution & Feminism (O´Neill 2001):

"Two major feminist perspectives are documented in the available literature. First, women working as prostitutes are exploited by those who manage and organize the sex industry (mostly men). Moreover, prostitution and the wider sex industry serve to underpin and reinforce prostitution as a patriarchal institution that affects all women and gendered relations. Second, in contemporary society, prostitution for many women is freely chosen as a form of work, and women working in the sex industry deserve the same rights and liberties as other workers, including freedom from fear, exploitation and violence in the course of their work. Additionally, sex work or erotic labour can actually be a 'liberatory terrain for women' (Chapkis 1997: 1)."

Det PÖ gör är att politisera den andra inriktningen som nämns här och hon använder den för att "klå upp" svenska radikalfeminister.

"men har du något exempel på att något liknande gjorts i Sverige?"

De blir inte tillfrågade om vad som ska göras åt prostitutionen. De blir tillfrågade om vad som gjort att de börjat sälja sex. Jag har som jag redan sagt inte koll på all forskning som gjorts. Men är du intresserad kan du ju mejla t.ex. Sven-Axel Månsson. http://www.mah.se/templates/Page____12346.aspx

"Poängen är att man låter de prostituerade ge sin syn på vad som ska göras åt prostitutionen."

Låter hon "de prostituerade" ge sin syn, eller låter hon 13 tendentiöst utvalda prostituerade ge sin syn? Det är ju roligt hur du ena sekunden talar om att PÖ faktiskt är så nyanserad och den andra likställer du själv de prostituerade i den här boken med "de prostituerade" i allmänhet. Poängen som både Linderborg och jag försöker göra här är att dessa kvinnor är inte representativa. Man kan inte säga att PÖ för första gången i historien låter "de prostituerade" tala. Hon låter för första gången _dessa 13 personer_ tala (som hon själv valt ut efter sitt syfte).

Du glömde förresten svara på min fråga. Hur många av dem tycker att man skall avskaffa sexköpslagen?

#24  thegreatgnu #22 slaktprod
2007-01-05 17:39:00

På vilket sätt?

#25  Sv: Petras bok suvi
2007-01-05 19:27:12

thegreatgnu sa:
Sedan handlar boken inte bara om prostitution, utan också om feminsim. Det är svidande kritik av hur feminister har behandlat ämnen som porr och prostitution. Är inte det intressant att ta del av för en feminist? Hela kapitlet om porr, som tydligen också föll Linderborg på läppen, vore rimligen också vara ytterst intressant för en många feminister, med tanke på hur fixerade vid porr som många feminister faktiskt är.
Men det är ju inget nytt precis, sexradikala och porrliberala feminister har ju ondgjort sig över femisternas "sexmoral" i dryga 20 år, kanske till och med drygt 30 år, Sexualpolitisk Front var aktiv redan på 70 talet.

slaktprod sa:
Och jag tänker inte läsa PÖ förrän någon ger mig skäl att tro att PÖ tillför något nytt.
Jag tänker läsa visserligen, men inte kommer jag att lägga 300 spänn på att läsa samma gamla argument som dragits i 30 år, om inte nån kan ge mig också ett skäl att det är nåt extra speciellt nytt som är värt det.

#26  Sv: Petras bok Judith
2007-01-05 19:35:07

Jag blev trött på denna debatt innan den ens började. Det låter som att PÖ ljuger om hon påstår sig veta vad feminister tycker. Har det gjorts någon tillförligtlig forskning över vad feminster tycker i frågan?

Det kallas annars generalisering utan att ha fakta för det. Mycket låg validitet.

#27  suvi slaktprod
2007-01-05 19:50:52

Jag kan varmt rekomendera O´Connel Davidsons artikel i Feminist Review. Hon tar upp hur traffickingfrågan används på bekostnad av många prostituerade. Väldigt intressant artikel, och väldigt aktuell.

#28  Sv: Petras bok plommon
2007-01-06 13:17:14

http://www.roks.se/Kvinnotryck/Bilder/kvinnot…

Där finns en recension av Jenny Westerstrand som jag tycker är riktigt läsvärd. (s. 17, men annars finns det intressant läsning om abort bl.a på de tidigare sidorna :))

#29  slaktprod #22 thegreatgnu
2007-01-06 23:12:12

Du får helt enkelt läsa själv.

#30  slaktprod thegreatgnu
2007-01-06 23:21:58

"Jag har som jag redan sagt inte koll på all forskning som gjorts. Men är du intresserad kan du ju mejla t.ex. Sven-Axel Månsson."

Lustigt, jag trodde du var intresserad. Bryr du dig verkligen inte det bittersta om vad sexsäljarna själva har att säga om t.ex. sexköpslagen?

Det står hursomhelst klart att du, trots att du påstår dig vara väl påläst på området, aldrig har läst vad svenska prostituerade, låt vara bara sådana som inte knarkar och ser sig som offer, anser att man ska göra åt prostitutionen. Så det skulle onekligen vara en nytt för dig, och även för många andra.

Den poäng som du försöker göra av att de prostituerade är tendentiöst utvalda funkar inte heller. Ingenstans i boken försöker PÖ hävda att detta urval är representativt på något sätt, så dina antydningar i den riktningen är ungeför lika missvisande som Linderbergs.

#31  plommon thegreatgnu
2007-01-06 23:41:58

"Där finns en recension av Jenny Westerstrand som jag tycker är riktigt läsvärd."

Vad är det som du tycker är läsvärt? Jag finner ingenting annat än svepande kritik, oförskämdheter och en massa känslomässigt dravel. Slagordsretorik när den är som allra allra sämst. Och det ska komma från någon som kallar sig själv "forskare". Helt otroligt.

Hon skriver "Dr Östergrens klinik" och "Östergrens världsbild är ungefär av Katthults storlek". Snacka om att köra standardformulär 1A i härskarteknik. Det kanske kan locka fram lite råa flabb från de redan frälsta, men någon substans i kritiken finns liksom inte. Förstår att PÖ inte vill sitta i en studio med någon som är helt osaklig och bara vräker ur sig oförskämdheter.

Avslutningen är direkt Orwelliansk: "Får man vara [kritisk mot mäns rätt att köpa sex] i Sverige?"

Eh? Med tanke på att det faktiskt är olagligt att köpa sex i Sverige visar frågan på att hon tappat kontakten med verkligheten.

#32  Sv: Petras bok thegreatgnu
2007-01-06 23:44:24

Flera som skriver här verkar mena att PÖ inte kommer med något nytt. I så fall borde ju ni vara glada, att gamla kända fakta genom Petra Östergrens försorg når en större publik.

#33  Sv: Petras bok Catharina
2007-01-11 18:52:39

Problemet är väl att dessa kända "fakta", kanske inte är just "fakta" utan åsikter som PÖ vill ska framstå som "fakta."

Boken bör ses som ett debattinlägg i den alltjämt pågående debatten om porr och prostitution, inget annat.

#34  thegreatgnu slaktprod
2007-01-11 19:03:11

"Lustigt, jag trodde du var intresserad."

Det är jag också. Jag är bara inte intresserad av att förmedla all forskning jag läst på ämnet. Det har jag inte tid med tyvärr, men jag ger gärna lästips för de som också är intresserade.

"Bryr du dig verkligen inte det bittersta om vad sexsäljarna själva har att säga om t.ex. sexköpslagen?"

Vilka sexsäljare? Det du menar är om jag inte bryr mig det bittersta om vad de sexsäljare som PÖ rekryterat för egna ändamål har att säga. Men visst bryr jag mig även om det, men man måste prioritera här i livet, och jag föredrar som sagt forskning.

"Det står hursomhelst klart att du, trots att du påstår dig vara väl påläst på området, aldrig har läst vad svenska prostituerade, låt vara bara sådana som inte knarkar och ser sig som offer"

Och varför är deras utsagor mindre verkliga än PÖs? Jag förstår inte vad det är med just PÖs prostituerade som gör dem så lyssningsvärda (annat än att de ger stöd för en specifik politik). Återigen, jag föredrar forskning, jag föredrar kunskap som inte har en så tydlig politisk agenda.

"Den poäng som du försöker göra av att de prostituerade är tendentiöst utvalda funkar inte heller. Ingenstans i boken försöker PÖ hävda att detta urval är representativt på något sätt, så dina antydningar i den riktningen är ungeför lika missvisande som Linderbergs."

Ja du säger det, men samtidigt säger du att jag måste läsa PÖs bok om jag är intresserad av vad "prostituerade" tycker, vilket är att likställa de prostituerade i PÖs bok med alla prostituerade.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?