feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mannen val?


Gå till senaste inlägget#1  Mannen val? Kafkaspice
2007-01-03 17:16:51

Här på forumet pratas det om varför en kvinnan inte lämnar en man som slår henne, men varför vänder man inte på perspektivet?

Om en man vet med sig om att han har en benägenhet att bli våldsam i relationer går in i en relation och upptäcker att han börjar upprepa de mönster som kommer att leda till det första slaget, är det då inte hans skyldighet att avsluta relationen?

Mannen kan ju knappast må bra av att misshandla sin partner? Varför lämnar inte mannen kvinnan när han känner att relationen är destruktiv? Varför är det kvinnans ansvar att avsluta relationen?

Varför omyndigförklaras mannen? Tror ni inte att mannen har förmågan att lämna relationen? Finns det en underförstådd konsensus om att alla män som slår är psykiskt sjuka och därför inte kan ställas till svars för sina handlingar?

Upplys mig!

#2  #1 Kafkaspice MartinK
2007-01-03 17:48:10

Tja, som många med mig har tjatat om så har ju de som slår lärt sig att det fungerar, de har sin kvinna och åtminstånde en illusion av makt. Rent egoistiskt sett så är väl frågan snarare varför de skulle sluta?

#3  Sv: Mannen val? Clara
2007-01-03 17:51:32

Jag tror att det kan finnas två sorters misshandlande män:

A) De som är nöjda och inte ser något fel med att de slår. De gör det för att hustrun "provocerade". Dessa har ett moraliskt ansvar att sluta slå precis som en tjuv har ett moraliskt ansvar att sluta stjäla, men om de vägrar att ta sitt ansvar? Vad ska vi göra då? Då kommer det an på tjejen att lämna honom om hon vill ha hälsan i behåll.

B) De som slår och ångrar sig efteråt. De kanske stannar kvar i förhållandet för att de tror att de kan ändra sig, att de aldrig ska tappa kontrollen igen, för att de kanske förminskat det som hänt för sig själva så att de inte ska behöva stå ut med sitt dåliga samvete. Det är hur som helst den som misshandlar som har övertaget eftersom det bara är den som har makten att ändra sig. Den slagna kan bara vänta och hoppas att den som slår ska ändra sig - eller gå.

Jag tror att anledningen till att frågan om varför tjejer stannar kvar i misshandelsförhållanden väckt större debatt än frågan om varför männen gör det, är att det är svårare för oss som aldrig varit med om samma sak att föreställa sig varför man skulle utsätta sig för något sådant. Det är lite lättare att förstå varför man vill stanna i ett förhållande där man har övertaget.

#4  Sv: Mannen val? Gullegubben
2007-01-03 18:04:29

Det är väl få av oss debattörer här som har erfarenhet av att göra någon illa, inse det (utan hjälp från "offret" eller andra) och göra något åt det. De flesta har betydligt mer erfarenhet av att inte göra någon illa eller att göra någon illa men inte inse det själv eller att inse det först genom "offrets" (starka) reaktioner.

Den grupp du talar om hamnar ju rätt snart bland dem som inte gör andra illa.

Fast alla som har personliga stories om hur de gjort andra människor illa, insett det (utan hjälp från "offret" eller andra) och gjort något åt det är hjärtligt välkomna med sina bidrag.

Jag har tyvärr inga sådana stories. Alla mina bättringar på den fronten har berott på "offrets" reaktioner eller annan yttre påverkan.

Många här har säkert också erfarenhet av att "bättra sig" pga "offrets" reaktioner och med perspektiv på händelserna inse att man själv var "offret". För den "mäktige" är strävan till balans att göra den mäktige illa.

Så sammanfattningsvis är det inte lätt att analysera sitt eget och andras beteende alla gånger. De finns två extremer:

1) När vi känner oss som offer, vill vi att motparten skall rätta till situationen på eget initiativ och om den andre känner sig som ett offer, skall den göra något åt saken själv.

2) När vi känner oss som offer, anser vi att det är vårt eget fel, men hittar inte rätt verktyg att ta oss ur situationen. Om de andre känner sig som offer, anser vi att det är vårt fel, men hittar inte rätt verktyg att ta oss ur situationen.

Det bästa är förstås att alltid ha en perfekt bild av om vi är offer respektive förövare och om den som känner sig som offer är offer eller förövare och alltid ha rätt verktyg att ta oss ur de situationer där vi verkligen gör någon illa eller någon gör oss illa.

#5  Sv: Mannen val? Karra
2007-01-03 18:14:10

Man skulle ju kunna tänka sig att mannen skulle vilja förändra sig för att det är rätt.

#6  Sv: kezo
2007-01-03 18:37:35

Som Clara skriver - frågan är väl om misshandlaren är så medveten. Om han är kapabel att slå, kanske han nästan per definition också är inkapabel att ta ansvar för situationen? Oavsett om han "tjänar" på den eller inte. Det sägs ju att offren ofta stannar för att de in i det längsta hoppas att det "ska bli bättre", och jag tvivlar inte på att detsamma gäller många förövare. De skäms, förtränger det som hänt och tänker att det ALDRIG ska hända igen. Sedan är allt frid och fröjd - tills nästa gång...

Jag tror att Claras A- och B-indelning kan stämma, men också att både A och B kan finnas i en och samma person. I början kanske han skäms och ångrar sig (B). Sedan blir han mer och mer frustrerad över kvinnans beteende och över situationen, så att han övergår i A. "Nöjd" kanske är att ta i, men han tycker kanske att hon förtjänar stryk för att hon är så "provocerande". Hur han kan vilja leva med henne i så fall kan förstås diskuteras, men har det gått så långt, kanske förövaren ändå har förlorat koncepterna och perspektiven?

#7  Sv: Mannen val? Gullegubben
2007-01-03 18:51:22

Fast återigen för att göra det hela mer personligt och på det sättet förstå mekanismerna bakom "insikt och självförbättring": Är det någon som har en story om hur denne insett att denne gjort någon illa och gjort något åt det, alternativt i efterhand sett hur den gjort någon illa och anser att den mycket väl kunde ha insett det även i den tidigare situationen?

Jag har det inte.

Jag kan bara berätta om situationer där jag senare insett att jag var ett "offer" och mycket väl borde ha kunnat inse det i ett tidigare skede (och kanske också kunnat göra något åt det) och situationer där jag gjort någon illa och förstått det genom "offrets" eller andras reaktioner. Samt slutligen situationer där någon fått mig att känna mig som en förövare, fast jag i efterhand insett att det var manipulationer som jag var "offer" för.

#8  GG kezo
2007-01-03 21:47:23

CITAT: "Är det någon som har en story om hur denne insett att denne gjort någon illa och gjort något åt det, alternativt i efterhand sett hur den gjort någon illa och anser att den mycket väl kunde ha insett det även i den tidigare situationen?" SLUT CITAT

Jag har flera såna storys. Jag vill inte går in närmare på dem, eftersom det känns för personligt, men det har handlat om betydligt "ringare" saker än fysiskt våld, så mycket kan jag säga.

Den som aldrig för egen maskin har insett sina egna misstag eller otrevligheter gentemot andra, måste sakna en rejäl dos självinsikt. Att vi sedan inte är perfekta varelser och att det ibland är skillnad mellan tanke och handling, är en annan femma.

#9  Sv: Mannen val? Sthlmjesper
2007-01-03 22:19:09

Kafkaspice sa:

Om en man vet med sig om att han har en benägenhet att bli våldsam i relationer går in i en relation och upptäcker att han börjar upprepa de mönster som kommer att leda till det första slaget, är det då inte hans skyldighet att avsluta relationen?


Givetvis. Det är hans skyldighet att aldrig slå någon annan människa också (annat än i självförsvar).
Problemet är inte huruvida någon anser att en hustrumisshandlare gör rätt eller inte. Alla här är garanterat helt ense om att hans beteende är förkastligt och olagligt.

Men vad vi sitter här och tycker påverkar inte honom i hans val. Vi känner ju inte honom. Han är en egoistisk skitstövel som gör som det behagar honom. För att han ska ändra sitt beteende så krävs det att han ser en egoistisk fördel för sig själv med att ändra beteendet.
Han ser kanske ingen som helst nytta med att sluta slå och gör det därför inte. Lagen sk-ter han i.

Ingen här har väl omyndigförklarat mannen som slår ?
Han bör arresteras, dömas och sättas i cell på vatten och bröd.

Alla har lika stor skyldighet att följa lagen.

Det som diskuteras främst här är kvinnans skyldighet att lämna mannen för sitt eget välbefinnandes skull.
Alltså ingen skyldighet inför oss, lagen, gud eller någon annan, utan för sin egen skull.

#10  Sv: Mannen val? RasmusS
2007-01-04 00:06:07

Vem är den misshandlande mannen?

Den som har kontrollbehov, har personliga problem och är generellet våldsam inom förhållanden?

Eller är det den som inte förmår att värja sig mot psykisk misshandel och kontrar den med fysisk?

Eller är det den som blir så provocerad att det lossnar för honom?

Eller den som misshandlar när han är full?

om den som misshandlar vid ett tillfälle i livet?

elller... osv osv.

Jag tror det finns betydligt fler varianter av dem som misshandlar sin partner än 2 grupper. Beroende på vilken grupp vi talar om finns olika reaktioner, olika känsla för rätt och fel, olika förmågor till empati osv. Det har framför allt en sak gemensamt, de har misshandlat sin parnter. Men deras gemensamma nämnare skiljer sig från majoriteten av oss alla andra som inte misshandlar.


Därför finns nog inte ett svar på varför mannen inte tar sitt ansvar och går?

Personligen tror jag att det är just det majoriteten av av oss "normalt funtade" gör, dvs. går om vi känner att man inte kan kommunicera på annat sätt än med våld inom sin relation.

#11  kezo Gullegubben
2007-01-04 10:41:24

"Den som aldrig för egen maskin har insett sina egna misstag eller otrevligheter gentemot andra, måste sakna en rejäl dos självinsikt."

Nja, det kan ju vara fråga om en person som rättar till felen redan innan de uppkommer eller är så blygsam att denne hävdar att den inte insett något alls själv och inte hade kunnat inse sina fel utan andras reaktioner. Och den person som talar om självinsikt kan ju vara en självcentrerad person som vägrar att erkänna att denne påverkats av andra.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?