feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Närvaron i den feministiska samtalsrymden


Gå till senaste inlägget#1  Närvaron i den feministiska samtalsrymden Tass
2007-01-02 13:00:27

Som flera gånger tidigare diskuteras på diskussion varför det är till största delen män som spänner upp den samtalsrymd på internet som handlar om feminism ( http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… ). Intressant nog handlar diskussionen framför allt om män och varför män faktiskt engagerar sig, även om det inte verkar finnas många som ser mäns engagemang i samtalet som alltför positivt. Män, sägs det, lägger sig i diskussionerna för att de känner sig hotade. Dessutom skriver de gärna utan att ha något att säga, speciellt gäller detta män på jäif. Kvinnor däremot drar sig undan samtalet på grund av att de utsätts för nedvärderande kommentarer.

Men är det inte den enkla förklaringen att kvinnors mindre närvaro i den feministiska samtalsrymden helt enkelt beror på att feminism inte intresserar kvinnor i samma utsträckning? Att resonemang om generell underordning och patriarkala strukturer inte lockar kvinnor till diskussion? Att det finns fler män som känner behov av att diskutera sin funktion bland könsroller och strukturer?

#2  #1 Tass MartinK
2007-01-02 13:25:10

Intressant, kan ju vara så att kvinnor faktiskt upplever att de har det bra som det är, så varför ändra på nånting.
Eller så kanske kvinnor tycker att frågorna drivs tillräckligt i det offentliga, det finns redan representanter som driver frågorna. För män saknas ju dessa, alltså får man engagera sig själv.
Eller så är det mer accepterat för kvinnor att beklaga sig över detta IRL medans det inte är det för män och då håller man sig mer till anonyma internet.

#3  Tass MarianneK
2007-01-02 16:06:06

Fast det där stämmer inte. Det finns massor av kvinnor som är medlemmar här t ex, men som aldrig diskuterar på jäif.

Att anta att kvinnor skulle vara ointresserade av feminism eftersom fler män än kvinnor diskuterar feminism på Internet, även om de flesta av dessa män inte är feminister, utan många tvärtom hårdhänt attackerar feminismen (och feministiska debattörer), är ingenting annat än ett logiskt felslut.

Att man inte är intresserad av att diskutera feminism med icke- eller antifeminister på Internet kan bl a bero på att man får göra det så ofta i sin vardag. Eller att man tycker att de flesta icke- eller (främst) antifeminister inte har något intressant att komma med, eller inte lyssnar utan bara tjatar om samma till argument maskerade utsagor hela tiden.

Ett problem är att det finns en sammanblandning mellan "ett feministisk forum" och "ett forum om feminism". Att inte vilja delta i den senare sortens forum betyder inte att man är ointresserad av feminism.

#4  Sv: Närvaron i den feministiska samtalsrymden Mumriken
2007-01-02 20:07:26

Jag är ju man, så jag borde ju inte uttala mig i det här forumet, för att inte ytterligare snedfördela jämvikten.

(Det var den känslan de flesta killar hade på den genuskurs som jag var med på på min arbetsplats. Så fort jag bad om ordet, så kände jag att jag skulle hålla tyst, för att inte uppfylla någon slags profetia...)

Men ett skäl till att män diskuterar feminismen är att många (inte alla) feminister har startat ett slags könskamp (eller könskrig), där män känner sig hotade och därmed tvingade att argumentera emot feminismen.

Många kvinnor kanske håller med om argumenten och tycker inte att det behöver vara fler inlägg som bara håller med.... fast samtidigt undrar jag varför det inte blev fler röster på F! i så fall... eller så är de fel slags feminister...

#5  Mumriken MarianneK
2007-01-02 20:20:10

Det finns mycket gott om feminister som inte röstade på F!. Så deras röstetal har inte så mycket med saken att göra.

#6  MarianneK #3 Kalle
2007-01-03 08:54:58

Fast det där stämmer inte. Det finns massor av kvinnor som är medlemmar här t ex, men som aldrig diskuterar på jäif.

Jo, men jag tror att första inlägget syftar på de trådar som poppar upp på feministdelen med jämna mellanrum, om att killar tar "för stor plats".
Där det inte handlar om att diskutera feminism med o-feminister.

#7  Kalle Tass
2007-01-03 08:59:25

Jo, det var så det var tänkt. Tillochmed så det var skrivet om än inte så det blev läst.

#8  MarinanneK Tass
2007-01-03 09:04:43

Det handlade alltså om påståenden som förts fram ganska många gånger på diskussion (även på tycka på den tiden det hette så) att män skriver mer både på feminetik och på andra håll. Tar upp mer utrymme. Om jag förstår dig rätt menart du att det dels inte stämmer, dels att det finns goda skäl till att det förhåller sig så. Kan så vara. Det jag ville föra fram var ytterligare en tänkbar förklaring som inte brukar få så mycket uppmärksamhet i trådarna på diskussion.

#9  Sv: Närvaron i den feministiska samtalsrymden thegreatgnu
2007-01-03 14:16:08

FredrikTomte ger ju den helt uppenbara förklaringen, som konstigt nog ingen kommenterar på diskussion, nämligen den att det är oerhört många fler män som debatterar politik på internet än det är kvinnor.

Givet detta faktum är det förmodligen så att kvinnor är överrepresenterade i debatter om feminism, dvs det är kanske 30% kvinnor i forum där man debatterar feminism, trots att det bara är kanske 5% kvinnor i forum där man debatterar allmän politik.

#10  Tass MarianneK
2007-01-03 19:41:58

Nej, du skriver om den feministiska samtalsrymnden i allmänhet, vilket också är det som den länkade tråden handlar om. Lunarstorms och Helgons feministfora är de som huvudsakligen behandlas. Där det enligt tråden mer sjungs antifeminismens lov än diskuteras feminism.

Så tråden du länkar till handlar inte huvudsakligen om problemet med att vissa debattörer tar mycket plats inne på diskussion.

Du förstår mig alltså inte rätt...

#11  #4 Mumriken feather
2007-01-03 22:11:19


Men ett skäl till att män diskuterar feminismen är att många (inte alla) feminister har startat ett slags könskamp (eller könskrig), där män känner sig hotade och därmed tvingade att argumentera emot feminismen.


Och om det inte hade varit för dessa mäns hätskhet hade jag aldrig blivit medveten om att ett könskrig pågick. JÄIF-argument (som tex KSM...) är anledningen till min feminism...
How ironic.

#12  Sv: Närvaron i den feministiska samtalsrymden slaktprod
2007-01-04 00:15:17

Det var inte feministerna som startade könskriget. Det var (är) männen som behandlade/r kvinnor som andra klassens medborgare som gjorde det. Könskriget mot kvinnor pågår i hela världen och dess huvudaktörer är knappast Eva Lundgren eller Ireen von Wachenfeldt, utan män i alla länder.

"I remember my grandfather saying that a man, when choosing a wife for himself, should beat her first, and if she cowered in the corner, that meant she would make a good wife, and if she ran away, then she wouldn’t."
http://iwpr.net/?p=crs&s=f&o=326150&a…

#13  slaktprod MarianneK
2007-01-04 00:19:07

Word!

Det räcker att läsa ett par minuter på jäif för att inse att feminismen behövs IMO.

#14  Sv: Närvaron i den feministiska samtalsrymden Tass
2007-01-04 08:23:40

feather sa:

Och om det inte hade varit för dessa mäns hätskhet hade jag aldrig blivit medveten om att ett könskrig pågick.


Precis så tänker jag att många av de män som ivrigt diskuterar feminismens för eller (oftare) emot har hittat sitt engagemang när de läst i aftonblaskan om talibaner och "den svenske och generelle mannens" tillkortakommanden (det var ett uttryck som Winberg använde i sin debattartikel 040407).

MarianneK: trodde väl att jag missförstått på nåt sätt :-)

Men jag tror fortfarande att en av orsakerna till att män är ivrigare debattörer är att feminism av flera skäl väcker starkare känslor hos män än hos kvinnor.

#15  #14 Tass MartinK
2007-01-04 09:33:02


Men jag tror fortfarande att en av orsakerna till att män är ivrigare debattörer är att feminism av flera skäl väcker starkare känslor hos män än hos kvinnor.


Ja, det tror jag också, och det är väl egentligen inte så konstigt, får man skulden för allt elände i världen så är det ju rätt naturligt och sunt att opponera sig, speciellt när man inte har fått vara med och säga sitt.

#16  #15 slaktprod
2007-01-04 11:26:37

Jasså? Hur kommer det sig då de flesta "intresserade" män bara snackar/skriver men inte gör något konkret? Jag tror snarare det handlar om att det är lätt att på Internet sitta och vräka ur sig en massa skit istället för att organisera sig och engagera sig. Internet är i mångt och mycket en gnällstuga för de som inte har nått bättre för sig.

#17  Slaktprod #15 RasmusS
2007-01-04 11:44:05

Slaktprod: ”Hur kommer det sig då de flesta "intresserade" män bara snackar/skriver men inte gör något konkret?”

Och hur mycket gör egentligen de flesta ”intresserade” feminister mer än att bara snacka och skriva i olika media? Faktiskt, hur mycket?

Slaktprod: ”Jag tror snarare det handlar om att det är lätt att på Internet sitta och vräka ur sig en massa skit istället för att organisera sig och engagera sig”

Tror du slår huvudet på spiken men det vore aningen naivt i mina ögon att inbilla sig att det bara skulle gälla män (och kvinnor?) som inte är feminister. Detta gäller givetvis feministerna också i allra högsta grad. Eller hur?

Slaktprod: ”Internet är i mångt och mycket en gnällstuga för de som inte har nått bättre för sig”

Tror jag håller med men måste också fråga; När är det gnäll och när är det befogat att beklaga sig?

Är en man som beklagar sig över ojämställdhet om drabbar honom bara en patriark förklädd till ”gnällkärring”?

Får män ta strid för sina rättigheter som jämställdhet med samma medel som feminister, dvs. att diskutera, argumentera, vända och vrida på begreppen, analysera och mötas på utrymmen som exempelvis feminetik.se och sedan lägga fram sina åsikter utan att betecknas som ”gringubbar/gnällkärringar” och utan att anklags för att utöva sin patriarkala makt?

#18  RasmusS slaktprod
2007-01-04 12:26:14

"Och hur mycket gör egentligen de flesta ”intresserade” feminister mer än att bara snacka och skriva i olika media? Faktiskt, hur mycket?"

En jäkla massa. Jag vet inte om jag träffat nån feminist som inte är eller varit aktiv i någon förening eller arbetat t.ex. på sin arbetsplats med jämställdhetsfrågor odyl.

"Detta gäller givetvis feministerna också i allra högsta grad. Eller hur?"

Jao. Och det är inte rakt av samma feminister som sitter på nätet och som jobbar praktiskt. Överlappningar finns, men det finns nog fler lata feminister på nätet.

"När är det gnäll och när är det befogat att beklaga sig?"

Jag ser ingen skillnad på de två. Vi gnäller allesammans. Sen skulle jag väl iofs göra skillnad på reflektion och gnäll i viss mån. Typ huurvida folk verkar intresserade av olika typer av svar på en fråga, eller om de mest är intresserade av att få sin egen idé bekräftad.

"Är en man som beklagar sig över ojämställdhet om drabbar honom bara en patriark förklädd till ”gnällkärring”?"

Ingen aning. Det är nog olika mellan individer. Sen är ju iofs vissa grejer är absurda, som när det skapas en miljö där sanningen = "Kvinnor som blir misshandlade får skylla sig själva, men det är jättesynd om män som diskrimineras genom åldersgränser på Viking Line". Jag skulle väl säga att jag tycker att inte alla, men många icke-/antifeminister saknar en känsla för proportioner...

"Får män ta strid för sina rättigheter som jämställdhet med samma medel som feminister, dvs. att diskutera...?"

I princip ja. Men det beror ju lite på hur det ter sig och vad det får för konsekvenser. När jag läst på forum på Internet har jag väldigt sällan sett några feminister eller kvinnor uttala sig fördomsfullt eller nedsättande om män, men väääldigt många män/antifeminister uttala sig fördomsfullt och nedsättande om kvinnor.

#19  #16 slaktprod MartinK
2007-01-04 12:33:36


Jasså? Hur kommer det sig då de flesta "intresserade" män bara snackar/skriver men inte gör något konkret?


Kanske för att det inte är lika accepterat för män att gnälla som det är för kvinnor, det är ju tydligt inte minst här, där manliga problem förminskas och förlöjligas, mest så faktiskt av just manliga feminister.

#20  #18 slaktprod MartinK
2007-01-04 12:35:49


När jag läst på forum på Internet har jag väldigt sällan sett några feminister eller kvinnor uttala sig fördomsfullt eller nedsättande om män, men väääldigt många män/antifeminister uttala sig fördomsfullt och nedsättande om kvinnor.


Du kanske skulle börja läsa dina egna inlägg då. Men problemet är väl att du inte ser dina egna fördomar..

#21  MartinK slaktprod
2007-01-04 14:23:15

"Kanske för att det inte är lika accepterat för män att gnälla som det är för kvinnor"

Män gnäller istället för att göra något eftersom att det inte är accepterat för män att gnälla? Ser inte kopplingen tyvärr.

"Du kanske skulle börja läsa dina egna inlägg då. Men problemet är väl att du inte ser dina egna fördomar.."

Jag tycker inte att personangrepp hör hemma i seriös debatt. Skärpning.

#22  slaktprod Gullegubben
2007-01-04 15:00:51

Jag är man och tycker att du uttalar dig fördomsfullt och nedsättande om män. Det är min subjektiva upplevelse och all kommunikation sker på mottagarens villkor.

#23  Gullegubben slaktprod
2007-01-04 15:26:43

Och min subjektiva upplevelse är att du uttalar dig fördomsfullt och nedsättande om mig. Sen när i världshistorien har någon lyckats motverka fördomar med personagrepp?

#24  slaktprod Gullegubben
2007-01-04 15:47:12

"Sen när i världshistorien har någon lyckats motverka fördomar med personagrepp?"

Du. Just nyss. Jag är numera helt befriad från fördomar.

#25  Gullegubben slaktprod
2007-01-04 16:03:43

Är det det enda du är befriad från?

#26  #21 slaktprod MartinK
2007-01-04 16:16:43


Män gnäller istället för att göra något eftersom att det inte är accepterat för män att gnälla? Ser inte kopplingen tyvärr.


Förtydligande: Män gnäller på internet där de kan vara anonyma eftersom det inte är acceptabelt för män att gnälla.


Jag tycker inte att personangrepp hör hemma i seriös debatt. Skärpning.


Det vara bara ett konstaterande. Läs ditt eget inlägg i #16 så ser du ett exempel på en feminist som är både fördomsfull och nedsättande mot män.

#27  slaktprod Gullegubben
2007-01-04 16:29:18

Jag förstår inte vad du menar.

#28  Gullegubben slaktprod
2007-01-04 19:18:44

Exakt.

#29  MartinK slaktprod
2007-01-04 19:33:35

"Män gnäller på internet där de kan vara anonyma eftersom det inte är acceptabelt för män att gnälla. "

Jag ser fortfarande inte vad det har med saken att göra. Det jag syftade på var detta: Medan feminismen är en social rörelse som förutom att gnälla gör en massa praktisk nytta är antifeminismen summan av ett gäng personers gnäll. Personer som jag sällan eller aldrig erfarit har gjort något praktiskt för jämställdheten.

Du svarar då med att detta är en fördom (eller mja, du säger inte att det är en fördom, vilket hade varit ett acceptabelt bemötande, utan du hävdar att jag är en fördomsfull person = personangrepp). Men, för att komma till saken - är det en fördom? Det blir jag bara glad av att höra, om det nu verkligen stämmer. Så berätta för mig då vad det är alla dessa icke-/antifeminister gör för jämställdheten i praktiken?

#30  Sv: Närvaron i den feministiska samtalsrymden heffaklumpen
2007-01-05 05:45:15

Så berätta för mig då vad det är alla dessa icke-/antifeminister gör för jämställdheten i praktiken?


Jämställdhet vore ju ganska dumt att jobba för eftersom det då motverkar ens syften, jämlikhet mellan könen kan vi däremot jobba för GENOM ATT INTE BEDÖMA OCH/ELLER BEHANDLA MÄNNISKOR EFTER KÖN I FÖRSTA HAND.

Av någon anledning verkar det vara viktigare vad man kallar sig och vilka teorier och filosofer man kan "name-droppa" än hur man faktiskt agerar. På det här spåret är krumelur snart synonymt med sexism och intolerans.

#31  heffaklumpen slaktprod
2007-01-05 11:07:25

Jag tycker inte att du svarade på min fråga. Vad gör ni rent praktiskt för att öka jämlikheten mellan könen? Förutom att kalla feminister på internetforum för sexister?

#32  slaktprod Gullegubben
2007-01-05 14:27:31

I mitt privatliv är jag helt jämställd. Jag har delad vårdnad med min ex om våra barn med växelvist boende. Jag är därigenom "trailblazer" i ett land där jag vill påstå att det inte förekommer alls bland lokalbefolkningen och nästan lika låg utsträckning bland ex-pats.

Jag går omkring och ser vacker ut, utan att anstränga mig för att bli mer självsäker och inititiativrik i mina kontakter med kvinnor. Jag förutsätter att de visar tydligt om de är intresserade, utan att jag skall behöva ta mer initiativ än dem.

Om eller när jag ger mig in i ett nytt förhållande, kommer jag att se till att vi har separat ekonomi, om jag inte lyckas med konststycket att träffa en rikare kvinna.

Som du ser gör jag mer för jämlikhet än de flesta som kallar sig feminister.

Hur är det med dig på de punkter jag har tagit upp?

#33  Gullegubben slaktprod
2007-01-05 15:11:23

Jag råkar inte vara en av dem som anser att delad vårdnad eller hur man förhåller sig till det motsatta könet i vardagen är nån typ av jämställdhetsaktivism, men om vi skulle förutsätta att den typ av agerande du beskriver här är det så finns det väl inte en enda feminist som inte lever upp till motsvarande "aktivism".

Vad jag gör har jag skrivit här http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

Det jag eftersöker är mer utåtriktat arbete som exempelvis arbete i kvinno-/mansjourer, att skapa jämställda organisationer odyl. D.v.s. att icke-/antifeminister slutar gnälla på vad feminister gör eller inte gör och faktiskt _gör_ något själva istället.

#34  slaktprod Gullegubben
2007-01-05 16:07:23

"Jag råkar inte vara en av dem som anser att delad vårdnad eller hur man förhåller sig till det motsatta könet i vardagen är nån typ av jämställdhetsaktivism, men om vi skulle förutsätta att den typ av agerande du beskriver här är det så finns det väl inte en enda feminist som inte lever upp till motsvarande "aktivism"."

För mig är det precis tvärtom.

Jag skulle aldrig kunna vara miljöaktivist och flyga jetplan flera gånger i månaden och jag skulle aldrig lyssna lyssna på en sådan miljöaktivist.

Fast tack för erkännandet att jag i mitt vardagsliv lever mer jämställt än de flesta feminister. Det värmde. Och detta säger jag ärligt och helt utan ironi.

Fast ge inte upp hoppet. Ödet kanske för dig in på en väg, så att du börjar leva lika jämställt som jag.

#35  Gullegubben slaktprod
2007-01-05 16:10:34

"Fast ge inte upp hoppet. Ödet kanske för dig in på en väg, så att du börjar leva lika jämställt som jag."

Eh? Check diz out: Du lever inte jämställt så länge du bygger din självkänsla på att nedvärdera andra.

#36  Gullegubben MarianneK
2007-01-05 17:05:44

"men om vi skulle förutsätta att den typ av agerande du beskriver här är det så finns det väl inte en enda feminist som inte lever upp till motsvarande "aktivism""


"Fast tack för erkännandet att jag i mitt vardagsliv lever mer jämställt än de flesta feminister."


Hur går det med läsandet? Inte så bra? Missat ett "inte" kanske?

#37  Sv: Närvaron i den feministiska samtalsrymden heffaklumpen
2007-01-05 20:18:47

Jag tycker inte att du svarade på min fråga. Vad gör ni rent praktiskt för att öka jämlikheten mellan könen? Förutom att kalla feminister på internetforum för sexister?


Jag tyckte det var rätt tydligt. Om någon är sexistisk så frågar jag mig inte först om det är en feminist eller vilket kön personen har. Jag arbetar för att organisationer och situationer där jag har inflytande inte ska behandla människor olika bl.a. p.g.a. kön. Dvs i första hand ska alla ha samma möjligheter och samma skyldigheter. Jag jobbar bl.a. för att jämlikhetssträvanden i organisationerna ska bygga mindre på traditionella fördomar om könen och mer på kunskaper och erfarenhet i organisationen.
I den mån feminister på internetforum beter sig sexistiskt så bör de också benämnas så, det är en del av mitt ansvar för jämlikhetssträvandet. Att kalla sig feminist eller ha krumelur ska inte få vara en moralisk sköld att gömma sina sexistiska åsikter bakom.
Något naivt tror jag också att människor kan lära sig något om sig själva genom diskussioner.

#38  heffaklumpen slaktprod
2007-01-05 20:33:54

Intressant! Hur gör du då rent praktiskt när du jobbar för jämstäldhet i arbetet? Man kanske kan få lite tips?

"I den mån feminister på internetforum beter sig sexistiskt så bör de också benämnas så..människor kan lära sig något om sig själva"

Jag har aldrig lyckats övertyga någon om något genom att kalla dem sexist. Har du?

#39  slaktprod Gullegubben
2007-01-06 14:18:10

Jag tror definitivt att det är få kvinnor på det här forumet som lever lika jämställt som jag:

"I mitt privatliv är jag helt jämställd. Jag har delad vårdnad med min ex om våra barn med växelvist boende. Jag är därigenom "trailblazer" i ett land där jag vill påstå att det inte förekommer alls bland lokalbefolkningen och nästan lika låg utsträckning bland ex-pats."

Motsvarighet: Finns inte för de flesta kvinnor här eftersom de flesta inte har barn än och innan man får barn är de flesta jämställda.

"Jag går omkring och ser vacker ut, utan att anstränga mig för att bli mer självsäker och inititiativrik i mina kontakter med kvinnor. Jag förutsätter att de visar tydligt om de är intresserade, utan att jag skall behöva ta mer initiativ än dem."

Motsvarighet för kvinnor: Att de lägger mer möda på sin "personlighet" än på sitt utseende och varje gång en man tar initiativ, tar ett initiativ mot en man.

"Om eller när jag ger mig in i ett nytt förhållande, kommer jag att se till att vi har separat ekonomi, om jag inte lyckas med konststycket att träffa en rikare kvinna."

Motsvarighet för kvinnor: Att de har separat ekonomi, om de tjänar mindre än eller lika mycket som partnern, och gemensam ekonomi, om de tjänar mer än partnern.

På vilka punkter stämmer detta in på dig (och vad får dig att tro att det stämmer in på ALLA kvinnor på detta forum)?

#40  Gullegubben MarianneK
2007-01-06 14:34:20

Vad får dig att tro att det du skriver är det som definierar jämställdhet?

Det är väl fint att bryta mot normer. Men att man gör det betyder inte att man lever mer jämställt.

Dessutom har du själv skrivit att din fru var hemmafru när barnen var små (trots jobberbjudande?). Oavsett omständigheterna är det knappast jämställt.

#41  MarianneK Gullegubben
2007-01-06 15:56:54

"Vad får dig att tro att det du skriver är det som definierar jämställdhet?"

Vad tycker du är jämställt beteende för kvinnor respektive män på de tre punkterna?

"Det är väl fint att bryta mot normer. Men att man gör det betyder inte att man lever mer jämställt."

Eh. Vad menar du?

"Dessutom har du själv skrivit att din fru var hemmafru när barnen var små (trots jobberbjudande?)."

Hon fick ett erbjudande när vårt yngsta barn var tre månader som hon tackade nej till, hon sökte inte jobb aktivt och när äldsta barnet var 4 och yngsta barnet var 2 hjälpte jag henne att skaffa ett jobb.

"Oavsett omständigheterna är det knappast jämställt."

Hur resonerar du nu? Skall en förälder säga upp sig om den andre föräldern är arbetslös?

#42  Sv: Närvaron i den feministiska samtalsrymden Fosfolipid
2007-01-06 20:24:59

Trollstav Skulle vi kunna bespara varandra den värsta illviljan? Tagga ner lite, inte medvetet feltolka varandra, kanske tillochmed läsa igenom saker en extra gång innan man skriver det syrligaste man kan komma på?

Is nice.

#43  slaktprod heffaklumpen
2007-01-06 20:40:39

Intressant! Hur gör du då rent praktiskt när du jobbar för jämstäldhet i arbetet? Man kanske kan få lite tips?


Bl.a. handlar det om förväntningar, att fundera på vad man förväntar sig av andra i förväg och sen vara konsekvent oavsett om det är en man eller kvinna eller vilken nationalitet o.s.v..

Jag har aldrig lyckats övertyga någon om något genom att kalla dem sexist. Har du?


Nej, inte dom, men andra med samma resonemang. De man kallar för sexister (eller visar att deras resonemang är sexistiskt) kommer att slå bakut oavsett hur man gör det.

#44  Gullegubben slaktprod
2007-01-06 20:51:06

”Motsvarighet: Finns inte för de flesta kvinnor här eftersom de flesta inte har barn än och innan man får barn är de flesta jämställda.”

Mao så lever de lika jämställt som dig men du anser pga att du har barn att din typ av jämställdhet är mer värd? Det förstår jag inte riktigt.

”På vilka punkter stämmer detta in på dig”

Allt och mycket mer. Men det handlar inte om att jag gör det för att jag vill ”leva jämställt” utan för att jag är sån som person och för att det är så livet fallit sig. Jag har under en tid i mitt liv försörjt en man som behövde det. Det var inget jämställdhetsprojekt, utan en självklarhet under omständigheterna. Nu är jag särbo och har separat ekonomi för att vi trivs med det. Men jag tänker inte kasta en blomma han köper till mig i ansiktet på honom för att jag är kvinna och han är man. Den som har mest pengar för tillfället bjuder den andra lite extra, oavsett kön. Det tycker jag är självklart. När (om) jag får högre lön än honom kommer det bli jag som bjuder istället. Att jag skulle ha gemensam ekonomi med en man för att jag tjänar mer än honom (eller tvärt om) tycker jag låter helt absurt. Man har väl den ekonomi som båda trivs med.

”(och vad får dig att tro att det stämmer in på ALLA kvinnor på detta forum)?”

Jag anser inte att din definition av vad det är att leva jämställt är bör användas för att avgöra om kvinnorna (feministerna?) på det här forumet gör något för jämställdheten. Som jag sagt så tycker jag personligen t.ex. att utåtrikad verksamhet är viktigare, d.v.s. att man arbetar mer aktivt, producerar något, driver föreningar med uttaladde jämställdhetssyften, arbetar med ungdomsgrupper, kvinno-/mansjourer, organiserar aktioner, engagerar sig politiskt, utövar konsumentpåtryckningar odyl. Sen tycker jag inte att alla måste hålla på med sådant jämt för att räknas som vettiga människor eller nått sånt. Men det är sådant jag tycker mig se mycket mer av bland feminister än folk som är anti-feminism. Därav min uppfattning att feminister både gnäller och gör något, medan folk som är anti-feminism mest gnäller.

#45  Sammanfattningsvis Tass
2007-01-08 15:48:54

Om jag försöker sammanfatta (jag bortser från utvikningen i den andra halvan av tråden om egen förträfflighet och andras tillkortakommanden): Det verkar som om min teori om att den mindre andelen kvinnor i samtalen beror på kvinnors mindre intresse för feminism inte vunnit något stort gehör. Om jag räknat rätt är det tre icke-krumelurer och ingen krumelur som tror att det kan ligga något alls i den tanken. Nåja, det resultatet var inte så oväntat. Det var ändå intressant att vädra tanken :-)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?