feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Jösses Pojkar!


Gå till senaste inlägget#1  Jösses Pojkar! kezo
2006-12-28 18:59:12

Var nyss och såg mastodontföreställningen "Jösses Flickor - återkomsten" som sedan i våras går för fulla hus på Stockholms stadsteater. Om kvinnokamp och i viss mån klasskamp från tidigt 1900-tal till tidigt 2000-tal. Typ. Lite väl långt, men annars både kul och peppande.

Och alla feministkritiska klyshor fanns med i andra akten (dvs den som skildrar feminism i modern tid, från 90-talet och framåt). ALLT man har hört på t ex Jäif (i stora drag) nämndes av de manliga skådespelarna, t ex: "men vaddå, idag är det ju MÄN som är mer förtryckta, de har t ex mycket svårare att få ragg på krogen!... Det är inte så illa för kvinnor som "ni" säger, fast det får man inte säga högt... Om man pratade om t ex invandrare som ni FEMINISTISKA MANSHATARE pratar om oss (stackars) män, då... då skulle det vara annat ljud i skällan!" etc etc.........................

(Jag började nästan undra om manusförfattaren till andra akten hade varit inne på Jäif och läst :D)

Nåväl. Men eftersom det finns män - både här och annorstädes - som tycker att män faktiskt ÄR mer förtryckta idag (eller i alla fall minst lika mycket) kanske det är dags för en "Jösses Pojkar"-föreställning? Som gör upp med den förhatliga statsfeminismen och dess mansförtryckande konspirationsteorier? Vad säger ni? Jag går gärna och ser en sådan föreställning, jag lovar!

Hur skulle en "Jösses Pojkar"- föreställning kunna se ut?

#2  Sv: Jösses Pojkar! Mumriken
2006-12-28 20:35:17

För att svara på JÄIF-bashingen här, så visst... jag har ett bra manus på ett sånt skådespel som är baserat på mina upplevelser kring vårdnadstvisten kring min dotter. Om jag bara kunde hitta en teater som inte är PK och som skulle vilja sätta upp en sån pjäs. Manuskriptet är en liten bok på 60 sidor... och ja, den vimlar av de slagträn som vissa "anti-män" argumentatörer (bland annat på kvinnojourerna) gett mammorna... som t.ex. "Jag vet ju hur pappor tänker när de tänker på sina döttrar...", eller "Jag såg nog hur smockan hängde i luften... " och liknande tillmälen... Flera av de som har läst det har faktist gråtit över skildringen... och den är ändå snällt skriven... Var det det du ville ha? Fast jag skulle nog kalla den Jösses Pappor! i så fall..

Men för att bemöta lite av ditt övriga inlägg... jag har inte sett många som säger att män är MER förtryckta än kvinnor, inte ens på JÄIF, faktiskt. Det jag ser är att många (och jag med dem) säger att visst är kvinnor utsatta, men glöm inte att det finns områden där män är utsatta också.

Varför måste det vara antingen eller???

Men visst skulle jag kunna göra en icke-politiskt-korrekt (men absolut 100% sann) pjäs om en tämligen skonsam vårdnadstvist... Vill du se Jösses Pappor, kezo? (fast jag tror inte jag orkar ta huvudrollen, tyvärr)... och vi har inte ens en återkomst...

(Originaltiteln på manuset är "Pappa utan sin dotter" och de förlag jag skickat den till säger mer eller mindre: vi kan inte publicera det här, eller det är bra, men VI kan nog inte trycka det). Du kan ju hålla tummarna att det kan komma ut någonstans till slut... så kanske det kan bli en pjäs.

#3  Sv: Jösses Pojkar! kezo
2006-12-28 22:24:34

En Jösses pappor-föreställning tror jag seriöst skulle behövas. Och den får gärna ge en känga både åt alla mammor som utan grund smutskastar sina barns pappor, och åt alla pappor som faktiskt skiter i sina barn/ lämpar över ansvaret på kvinnan. (Och sedan står där förvånade och undrar varför hon vill skiljas).

Jag tror absolut att papporna behöver reclaimas!

CITAT: "Det jag ser är att många (och jag med dem) säger att visst är kvinnor utsatta, men glöm inte att det finns områden där män är utsatta också." SLUT CITAT

Detta tycker jag mig bara ha hört från mer moderata debattörer på Jäif-sidan, men där tycker vi kanske olika. Det korrumperade, maktfullkomliga feministkollektivet som numera "styr" Sverige till stor del, är annars en allt populärare uppfattning. Det var detta jag tänkte att "Jösses Pojkar" kanske skulle handla om, eftersom det verkar finnas ett behov (?) Men själv tycker jag att Jösses pappor låter vettigare.

#4  Sv: Jösses Pojkar! kezo
2006-12-28 22:25:40

moderata = ej partipolitiskt, alltså

#5  Sv: Jösses Pojkar! Tmpreg
2006-12-28 22:49:11

Eftersom det verkar vara så pass många män som anser att män är lika förtryckta som kvinnor borde det rimligtvis finnas sanning i sådana påståenden.

Media- och kulturvärlden raljerar naturligtvis över detta, vilket inte är oväntat. Däremot verkar fler och fler medelsvenssonkvinnor förstå männens situation.

Något provocerande vill jag dock bestämt påstå att kvinnor i allmänhet vet mindre om mäns situation i vardagen - och de har även mindre vilja av att få veta - än vad män har om kvinnors situaton.

#6  Tmpreg kezo
2006-12-28 23:15:18

CITAT: "Något provocerande vill jag dock bestämt påstå att kvinnor i allmänhet vet mindre om mäns situation i vardagen - och de har även mindre vilja av att få veta - än vad män har om kvinnors situaton." SLUT CITAT

Belägg?

#7  Sv: Kezo CarlH
2006-12-29 00:43:20

Var det genom förlöljligande, att framställa det som grundlösa "klyschor" som pjäsen behandlade invändningar mot feminismen med alla dess avarter? Hur porträtterades personerna som gjorde invändningarna, förlöjligande även där? Eller är det bara ditt bidrag att benämna all feminismkritik klyschor?

#8  #3 4 kezo Mumriken
2006-12-29 11:45:22

Hmm, jag tror det är lätt hänt också att man läser in "mer" när någon tar med motparten. Jag ser faktiskt då och då, t.ex. när man tar upp oskyldigt anklagade våldtäktsmän, hur någon genast slänger sig på och skriver "tycker du inte det är värre att bli våldtagen?" (inte bara här, utan även på andra platser).

Någonstans känns det som om det finns krafter på bägge sidor som försöker odla fram ett ställningskrig, där det måste vara antingen män eller kvinnor som far mest illa, och jag avskyr den attityden, för den gör att de som är oskyldiga på bägge sidor riskerar att dras med i debatten...

Det kan nog vara så att både du och jag missar signaler genom vår attityd, men jag upplever inte att det är SÅ många som anser att män har det sämre, men det kanske är fler än jag ser...

#9  CarlH kezo
2006-12-29 11:49:18

Personerna som gjorde invändningar porträtterades på det sätt som är vanligt i verkligheten (även om det självklart inte gäller _alla_ feministkritiker) - de avbröt kvinnorna, tog gärna plats själva och lyssnade egentligen inte på några andra än sig själva. De sade inte: "så här tycker jag" eller: "jag håller inte med", utan med hög och dominant stämma: "så här Är det", ofta i kombination med "lilla gumman" eller "lilla vän" eller dylikt. Det var så träffsäkert att det blev komiskt bara därför. (Jag har själv mött det beteendet otaliga gånger både på nätet och IRL).

Så... Man kan väl egentligen inte säga att karaktärerna förlöjligades. Det är näst intill omöjligt att förlöjligas ytterligare när man redan beter sig så löjligt, IMO.

För känsliga hjärtan bör jag kanske tillägga att även feministerna i pjäsen bitvis kritiserades av olika anledningar.

#10  kezo MartinK
2006-12-29 12:31:18


ALLT man har hört på t ex Jäif (i stora drag) nämndes av de manliga skådespelarna


Att feminister förlöjligar sina motståndare precis som de själva (framförallt) blev förlöjligade en gång i tiden säger väl mer om feminister än om argumenten.
Intressantare hade ju varit att få en ordentlig diskussion kring varför vi ser så olika på saker, och det utan den vanliga ettiketeringen (att vi känner oss hotade, är misogyna etc). Men det är naturligtvis en mycket jobbigare diskussion..

#11  kezo Tass
2006-12-29 14:07:57

kezo sa:

För känsliga hjärtan bör jag kanske tillägga att även feministerna i pjäsen bitvis kritiserades av olika anledningar.


Mitt känsliga hjärta gläds. Jag förmodar att den kritiken inte i likhet med "ALLT man har hört på t ex Jäif" bestod av klyschor, så kanske du skulle kunna exemplifiera? Jag menar, här ges ju möjligheten att föra fram den första icke-klyschiga feminism-kritiken någonsin på jäif :-)

#12  Kezo #6 Tmpreg
2006-12-29 18:59:42

Beläggen består endast av egna erfarenheter. Oavsett om jag pratar med feministiska eller ickefeministiska tjejer verkar de ha en oerhörd oförståelse för mäns situation i vardagen.

Självklart är jag medveten om att mäns förstålse för kvinnor situation i vardagen inte är fulländad, men det tycks trots allt finnas en rådande uppfattning bland män om att kvinnor har det ganska tufft. Denna uppfattning saknas ofta hos kvinnor angående män. Kvinnor tycks ha uppfattningen: "Män gör som de vill och därmed punkt."

#13  Sv: Kezo CarlH
2006-12-29 21:49:43

Personerna som gjorde invändningar porträtterades på det sätt som är vanligt i verkligheten ... Det var så träffsäkert att det blev komiskt

Ah, alltså endast en vinkling och en där allvarliga frågor kom i skym undan för komik. Inget helt lyckat val.

Så... Man kan väl egentligen inte säga att karaktärerna förlöjligades. Det är näst intill omöjligt att förlöjligas ytterligare när man redan beter sig så löjligt, IMO.

Om den nu endast framställde löjliga karaktärer men utan att ytterligare förlöjliga dem misslyckas de ändå att visa allvarliga delarna av verkligheten. Som sagt inget riktigt bra val.

#14  CarlH MarianneK
2006-12-29 22:22:19

"Personerna som gjorde invändningar porträtterades på det sätt som är vanligt i verkligheten ... Det var så träffsäkert att det blev komiskt

Ah, alltså endast en vinkling och en där allvarliga frågor kom i skym undan för komik."


Hur drog du den slutsatsen? Personerna framställdes så som antifeminister i verkligheten brukar bete sig. Det var så träffsäkert att det blev komiskt.

Men allvarliga frågor kom definitivt inte i skymundan. Det var komiskt. _Och_ behandlade allvarliga frågor. På ett mycket bra och långt ifrån ensidigt sätt.


Skulle vara kul att höra från någon jäif:are som sett pjäsen, finns någon sån?

#15  Sv: Kezo CarlH
2006-12-29 22:47:10

Du skrev att det var på _det_ sätt som är vanligt. Dvs, singular. En bild. Missar allt annat.

#16  Sv: MarianneK och Kezo CarlH
2006-12-29 22:49:35

Ber om ursäkt, det var till MarianneK det sista. Och "du" skall tolkas som Kezo.

#17  CarlH MarianneK
2006-12-30 04:19:20

Antifeminister kanske alltid beter sig på ett sätt? Då finns det ju inget att missa...

#18  Sv: Jösses Pojkar! kezo
2006-12-30 10:23:49

Antifeminister beter sig inte alltid på ett visst sätt. Men antifeminister beter sig väldigt ofta på ett visst sätt, i all fall de jag har kommit i kontakt med, och det var denna bild som framkom i pjäsen. Alltså lär det knappast bara vara jag som har den erfarenheten, men i övrigt är trådstarten naturligtvis inget annat än min personliga uppfattning och tolkning.

Sedan få man inte glömma att mycket är en smula tillspetsat i pjäser, även om det bygger på verkligheten. Det gällde även hur feministerna framställdes, kan sägas.

#19  Nidbilder heffaklumpen
2006-12-30 15:40:38

Nidbilden av antifeminister är väl ungefär lika löjlig som nidbilden av feminister. Tyvärr kommer oftast etiketten först och bilden eller tolkningen av beteendet efteråt.

#20  En konspirationsteori ultraliberal
2007-01-07 21:56:42

Skattepengar finansierar "kultur" av det slaget. Follow the money.

#21  ultraliberal extra
2007-01-07 22:00:05

Våra skattepengar finansierar väldigt mycket som anses fint och viktigt av vår akademiska kulturelit. Frågan är om vanligt folk håller med? Jag tror dock inte den akademiska kultureliten bryr sig om att ens fråga - de är ju så vana att styra och förtrycka folket!

#22  Sv: Jösses Pojkar! Kaiser
2007-01-07 22:02:51

Jag undrar fortfarande vad 'vanligt folk' är :o)

Vad är vanligt folk?

#23  Kaiser extra
2007-01-07 22:08:16

Vanligt folk är alla de enkla människor som inte tillhör de akademiska strukturerna.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?