feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Om män


Gå till senaste inlägget#1  Om män donbullshit
2006-12-28 10:35:11

Läste lite på diskussions sidan om deras snack om män. Jag har ännu inte läst genom tråden, men inte helle förstått den exakta meningen med det.

Dock såg följande påstående:

Karra sa:

Och om man inte kan tala om sånt som man tycker är jobbigt, är nog risken större att man börjar supa och knarka, vilket vad jag förstår är vanligare bland män.


Om att män eller den riktiga karlen inte förväntas berätta något om vad denna tycker eller känner. Och att det skulle bidra till supande eller knarkande, eller vara en avgörande faktor.

Största bidragade faktor vad gäller supande och knarkande, grov sådan det är fråga om ansvar. Besök AA och NA grupper, så kommer man mötas med personer, som har mycket svårt att hantera ansvar. Det är det grundläggande problemet de stöter på, de har dock inget större problem att berätta om sina svårigheter, känslor och problem under dessa samma möten. När de väl vänjer sig vid det. Deras problem med ansvar kvarstår dock, oavsett hur de berättar.

Ett sådant problem, svårighet med att möta och ta ansvar, måste delvis bearbetas på ett annat sätt.

Män drabbas värre utav detta eftersom rent generellt större ansvar förväntas från män, jmf. kvinnor. Ofta mycket sådant ansvarstagande, som inte ens är personens ansvar. Man ställs inför många samhälliga ansvar, som ofta kan vara rent påhittade, dock så kan många trots det känna stor press från det.

Ansvar är inte alltid kul. Kvinnor har idag rollen med mindre ansvar och de är då mer "skyddade" från vissa av de saker som högre ansvar och större press kan föra med sig.

Man kan även notera, att det Karra sa om att det skulle orsakas av att man inte ge tillfälle att säga det man tycker eller känner, att det skulle vara orsak till knarkande och supande. Att den föreställningen är felaktig och inkorrekt analys, om orsaker bakom supande och knarkande. Eller det har väldigt lite att göra med det.

#2  Sv: Om män slaktprod
2006-12-28 12:03:49

På vilket sätt har män mer ansvar än kvinnor?

Att män har svårare än kvinnor att prata om alvarliga problem och svårare att söka hjälp för psykiska problem trodde jag var en rätt vedertagen kunskap i den psykiska hälsovården? Kan ju hända att det mest gäller äldre generationer dock.

Du kan ju inte utgå från de som kommer till AA och NA för att avögra om män har lätt eller svårt att tala om sina problem... de som har svårt för de lär ju inte dyka upp där sas.

#3  #1 RickJames
2006-12-28 12:34:09

"Och om man inte kan tala om sånt som man tycker är jobbigt, är nog risken större att man börjar supa och knarka, vilket vad jag förstår är vanligare bland män." - Karra

Att man inte som man kan kan tala om sånt som man tycker är jobbigt är en fördom som kvinnor har eftersom män inte kan tala med DEM om vad de tycker är jobbigt eftersom kvinnorna vill männen skall tycka samma saker som de är jobbiga. Jag kan tala med mina manliga vänner om vad jag tycker är jobbigt och de enda killar jag vet som inte kan tala med manliga vänner är riktiga mesar och allt annat än maskulina. Däremot kan jag inte tala med kvinnor om vad jag tycker är jobbigt

dels eftersom kvinnor inte tycker de saker jag behöver prata om är varken viktiga eller intressanta.

dels eftersom att prata om dem inte hjälper för mig som man. Jag hjälps av att lösa problemen

dels eftersom att överhuvudtaget prata om fel saker med kvinnor får dem att börja ifrågasätta min syn, kvinnosyn, världssyn etc

#4  Sv: Om män UppåtEmma
2006-12-28 13:05:03

"de enda killar jag vet som inte kan tala med manliga vänner är riktiga mesar och allt annat än maskulina"

det där är bland det mest nervärderande jag läst om män här... Hur många kommer att ta avstånd från RickJames uttalande bland jäifarna?

#5  Sv: Om män donbullshit
2006-12-28 15:14:15

slaktprod sa:

2006-12-28 12:03:49

På vilket sätt har män mer ansvar än kvinnor?


Slaktprod, du läste nog inte ordentligt det jag skrev.

Jag skrev att rent generellt så förväntas ett större ansvarstagande från män, än från kvinnor. Män förväntas ta ansvar och vara ansvariga för mer, ansvariga även för sådant som inte på något sätt är egentligen deras ansvar. Det kan skapa viss press och för många är det svårt.

Grundläggande problem som du kan upptäcka hos missbrukare, bl.a. hos AA och AN medlemmar, är att de har mycket svårt med att ta ansvar. Hantera ansvar är ett grundläggade problem för dem, men så är det för många, man upplever ansvar som något jobbigt och som många vill komma omkring. Slippa det.
Att det leder till missbruk är en extrem yttring av det problemet.

Det att de skulle ha svårt att snacka om sina problem, det kan vara så för en del, men när de väl deltar i liknande grupper. Så vänjs de vid att prata och berätta om sina liv, dock deras problem försvinner oftast inte. Så "pratet" var inte roten till problemet och har rätt lite med saken att göra. Dvs. det Karra sa stämmer inte. Det är ett problem som har att göra med ansvar och svårighet med att hantera ansvar. Det framkommer rätt tydligt i AA och AN människor.

Att lära sig "prata" om sitt problem, har inte heller visat sig att lösa det.


Kvinnor drabbas mindre av detta, eftersom rent generellt mindre ansvar förväntas från kvinnan. I den klassiska kvinnorollen.

Kvinnan förväntas ta något ansvar, men sällan att göra det ensamt och helt oberoende av andra. Istället så förväntas det att någon stödjer kvinnan i hennes ansvarstagen.

Exempel:
-Hon skall ta hand om hem och barn. Han skall bära in pengar, så att hon kan göra det. Det är inte direkt kvinnas problem att undra över hur dessa pengar kommer till.

Det tillstånd kvinnan lever i fortfarande idag och ännu mer tidigare är mer skyddat, slutgiltiga ansvaret ligger någon annanstans.


Det är inte fråga om att någon skulle "ha" mer ansvar, det är en fråga om hur vi själva har strukturerat upp saker och ting. Ett större och mer övergripande ansvar har tilldelats männen, detta är även någon som feminister vill se ändrat på.

Dock att ta mer ansvar, kan även bidra till sådant som inte nödvändigtvis är bara kul och roligt. Ex. männens ges har givits större ansvarsområden, mer alkohol och drog relaterade problem bland männen.


slaktprod sa:

Att män har svårare än kvinnor att prata om alvarliga problem och svårare att söka hjälp för psykiska problem trodde jag var en rätt vedertagen kunskap i den psykiska hälsovården? Kan ju hända att det mest gäller äldre generationer dock.


Söka hjälp kommer först när man har redan problemet, så problemet är inte det att de inte kan "prata" om själv problemet. Det är ett ytterligare problem. Ett annat problem.

Problem med droger och alkohol, har inte mycket att göra med att personen inte skulle kunna prata eller samtala om sina problem.


slaktprod sa:

Du kan ju inte utgå från de som kommer till AA och NA för att avögra om män har lätt eller svårt att tala om sina problem... de som har svårt för de lär ju inte dyka upp där sas.


Det hävdar jag inte heller, läs det jag skrev. Jag hävdar att det att någon inte kan prata om sina problem, att det inte på något sätt är grundorsaken bakom ex. alkoholism eller drogmissbruk.

Grundorsaken har att göra med att persons har svårt att hantera ansvar, det om personen har även svårt att prata, det är ytterliga ett problem. Men inte det som driver personen till alkoholism eller droger.


Och om du menar att män skulle ha så himla svårt att tala om sina problem, att det kanske är en "gåva" som bara kvinnor har. Då skulle vi ju inte veta om detta "manliga" problem alls. Eller hur?

Det att en man haft svårt att tala om sina problem under långa perioder av sitt liv, t.ex. större delen av sitt vuxna liv. Att det varit så för någon individ kan komma fram just i terapi, AA möten, någonstans kommer det för de flesta en stund där de öppnar sin mun. Men det i sig är inte orsaken till alkoholism eller droger.

I terapi och AA kan de mycket väl lära sig att prata om sina problem, men problemen och alkoholismen försvinner nödvändigtvis inte alls. Hej vips borta! Det sker inte, trots att de nu som kvinnor kan prata.

Så förmågan till icke "pratet" var och är inte det grundläggande problemet.

Problemet kommer från svårighet att hantera och möta ansvar.

#6  Uppåtemma #4 Kalle
2006-12-28 15:24:04

Vet inte riktigt vad jag ska protestera mot, men...
Jag brukar inte prata känslor. Och jag ses väl knappast som något föredöme vad gäller "maskulinitet", varken bland kvinliga eller manliga vänner.

#7  Kalle UppåtEmma
2006-12-28 15:32:31

så det är ok att personer som RickJames uttalar sig nervärderande om dig då? vad är han för alfa-hane som kan bete sig så?! jag skulle bli förbannad... Det är väl upp till dig om du vill snacka känslor med andra snubbar eller inte, du ska väl inte bli klassad som mes för det?

get up stand up, stand up for your right.

#8  #7 Tass
2006-12-28 15:39:10

RJs uttalande "de enda killar jag vet som inte kan tala med manliga vänner är riktiga mesar och allt annat än maskulina" är väl inget att hetsa upp sig för. Det finns ju så mycket han inte vet...

#9  #4 UppåtEmma Mumriken
2006-12-28 15:39:56

Varför skulle det vara nedvärderande för en man att vara en mes eller icke-maskulin? Jag får ofta höra från min flickvän att hon tycker jag har rätt feminina drag, och det gillar hon, så varför skulle jag inte uppskatta hennes åsikt?

Det är väl snarast förnedrande för den som vill föla den normalt tilldelade mansrollen? Men idag är det många män som inte passar in i den normala mansrollen. Många män jag känner är veka, gråter och har nära till sina känslor, fast, som redan påpekats, inte alltid på samma sätt som hos tjejer.

Jag protesterar nog faktiskt snarast emot det könsrollskonservativa tänkandet som säger att det skulle vara nedvärderande för män att vara mesar och icke-maskulina...

#10  Sv: Om män Kalle
2006-12-28 15:41:15

Men jag är ju en mes, enligt alla gängse definitioner. Jag trodde vi slagit fast det vid det här laget.
Sen om det har något att göra med avsaknad av känslo-snack eller om mindre mesiga män snackar mer känslor vet jag inte, jag har faktiskt aldrig reflekterat över något samband just där.

#11  Mumriken UppåtEmma
2006-12-28 15:45:11

va? är mes = feminin?
Där jag kommer ifrån är mes uteslutande något dåligt. och något både kvinnor och män kan vara.
Tror du RickJames menade något positivt och uppvärderande när han beskrev män som inte talar känslor med andra män som mesar? :-0

Jag håller med om att många män inte passar in i mansrollen och därför är också mansrollen, könsroller, totalt obsoleta och bör avskaffas ögonaböj :-)

#12  #7 UppåtEmma Mumriken
2006-12-28 15:46:20

Jag skulle nog uppmana dig att läsa lite i den mycket pedagogiska tidningen Bamse, där man kan läsa om hur man kan vara kille och en mes, man kan vara kille och snäll, man kan vara kille och dessutom vara ganska icke-maskulin... och det är helt OK

Man kan också vara tjej och vara stark, vara arg så det ryker och dånar, skrämma drakar och monster om man behöver...

Men allvarligt: Är det någon som blir upprörd över att man säger att en tjej verkligen inte beter sig typiskt kvinnligt??? Varför skulle man bli arg över att någon beskriver en som icke-könsrollsbunden???

#13  Tass UppåtEmma
2006-12-28 15:47:34

okej, bra svar *lättad* :-)

#14  Sv: Om män donbullshit
2006-12-28 15:48:22

UppåtEmma

Jag skulle uppskatta om du inte förstör denna tråd med frågor, som inte har med att göra med det jag skrev ursprungligen.

Jag startade en ny tråd där jag svarat på din fråga. Ställ dina frågor gällandes det där. Andra kan även svara där på det som UppåtEmma undrar över.

#15  Sv: Om män UppåtEmma
2006-12-28 15:56:49

jepp jag fortsätter diskussionen i den nya tråden.

#16  #7 UppåtEmma RickJames
2006-12-28 16:43:10

Det är du som förväxlar saker Drama-queen där. Vad jag sade var att de som inte kunde prata med sina manliga vänner vanligen var den mindre maskulina sorten. Jag sade inte att du på grund av att du inte kan prata med dina manliga vänner är en mes. De bägge är inte direkt länkade till varandra på något sätt. Däremot är det tydligt att maskulinitet inte resulterar i att du inte kan prata om dina problem.

#17  RickJames Sjodin
2006-12-29 00:05:22

Trollstav Du bör formulera dig så att dina inlägg inte ses som personangrepp.

#18  Sv: Om män DavidM
2006-12-29 00:20:32

UE:

Jag tycker faktiskt också att människor som inte kan ta tag i jobbiga saker eller ta ansvar för dom är mesar. För mig har dock detta inget med manligt och kvinnligt att göra. Jag råkar bara föredra om att man tar tag i saker istället för att viker ner sig. Att prata om det hjälper. Eller menar du att det är positivt att inte kunna prata om sina problem?

#19  DavidM UppåtEmma
2006-12-29 08:34:18

det kan väl du tycka bäst du vill, det gör det inte mindre taskigt för det. Ska folk tvingas prata om sina känslor med andra män bara för att du tycker att de är mesar annars? De kanske tar tag i sina problem själva och löser dem utan att prata om dem, pratar med en kvinna eller skriver ett brev till tomten? Det ska väl vara upp till var och en hur de vill lösa situationen utan att stämplas som mesar eller icke-maskulina eller annat bös.

#20  Sv: Om män DavidM
2006-12-29 09:30:38

UE:

Alla sätt att prata på är bra. Aldrig sagt att dom måste prata om sina problem på ett visst sätt. Så visst, prata med tomten. Bara man tar ansvar för sina problem och inte trycker undan dom är jag nöjd.

Sen kan jag tycka att det är löjligt att man inte ska få tycka nåt bara för att det är taskigt mot någon. Inte mycket man får tycka om alla åsikter som råkar stöta mot nån ses som taskigt.

Den bästa vännen man kan få är ingen som enbart förstår och stöttar. Den bästa vännen är den som säger som det är. Om din vän beklagar sig över sin ekonomiska situation så är det bästa du kan göra inte att lägga huvudet på sne och vara förstående. Det bästa du kan göra är att ge hjälp till självjälp så problemet löses.

#21  donbullshit irtion
2006-12-29 10:56:00

Jag håller inte med om att mäns ansvar skulle vara större en kvinnors (generellt och könsrolligt).

är det mer ansvar att arbeta och få en lön än att arbeta och få en lön samt ta ansvar för alla familjemedlemmars psykiska och fysiska hälsa?

vad det gäller problem med droger, så kan drogmissbruket födas av en känsla av allienation, att inte kunna få grepp om sina känslor, att inte kunna uttrycka vad man vill med sitt liv, att känna sig orolig utan att för den sakens skull kunna förstå varför. en livsotrygghet där drogen blir en form av eskapism.

det kan därför vara möjligt att en följd av att ha svårt att uttrycka sig omkring sina känslor kan vara att missbruka droger. när missbruket väl är ett faktum är det inte säkert att pratandet om problemen hjälper, drogmissbruk är svåra att ta sig ur.

om det finns ett sådant samband vet jag inte, men det är helt klart möjligt.

#22  DavidM slaktprod
2006-12-29 11:05:00

Jag har aldrig i mitt liv varit med om att en person fått bättre självfötroende av att bli kallad mes. Brukar det verkligen funka för dig?

#23  Sv: Om män Karra
2006-12-29 11:18:41

Donbullshit: Jag förstår inte riktigt var du vill komma?

I mitt inlägg på diskussion spekulerade jag kring varför män oftare faller in i missbruk än kvinnor. Jag tror att en orsak kan vara att män inte uppmuntras att prata så mycket om sina problem, att det anses "mesigt" och lite fjolligt. Då är det nog lättare att döva problem med ångest och annat med exempelvis droger och/eller alkohol. Kommer man sedan till AA har man ju s a s redan nått botten. Om man på ett tidigare stadium sökt hjälp för sina problem kanske man aldrig fallit in i missbruket.

Det här ansvaret som du menar att män har i högre grad än kvinnor, det kan man ju också ifrågasätta varför män inte känner att de kan avsäga sig. Varför de inte kan säga till frun att jag pallar inte med pressen, jag känner att allt ansvar vilar på mina axlar. (Nu kommer RickJames att säga att det beror på att kvinnor inte vill att män ska ha andra problem än kvinnor, men det vet jag inte riktigt om jag tror på.)

#24  #21 irtion MartinK
2006-12-29 11:24:35


är det mer ansvar att arbeta och få en lön än att arbeta och få en lön samt ta ansvar för alla familjemedlemmars psykiska och fysiska hälsa?


Riktigt så enkelt är det ju inte, summan av arbetstiden är ju lika för kvinnor och män (se t.ex. http://www.scb.se/Grupp/allmant/_dokument/A05… ) och vad är det som säger att man tar mer ansvar om man jobbar mer hemma?

#25  Sv: Om män Karra
2006-12-29 11:26:07

Vad är det som säger att man tar mindre ansvar om man jobbar hemma?

#26  #23 Karra MartinK
2006-12-29 11:30:01

[/citat]
Det här ansvaret som du menar att män har i högre grad än kvinnor, det kan man ju också ifrågasätta varför män inte känner att de kan avsäga sig. Varför de inte kan säga till frun att jag pallar inte med pressen, jag känner att allt ansvar vilar på mina axlar.
[citat]

Är det verkligen så svårt att förstå? Det är ju inte precis manligt att beklaga sig eller inte klara av saker, speciellt inte när det gäller som handlar om att ta hand om sin familj. Det är väl inte konstigare än att kvinnor har svårt att avsäga sig ansvaret för hushållet.. ?

#27  Sv: Om män Karra
2006-12-29 11:34:43

"Är det verkligen så svårt att förstå? Det är ju inte precis manligt att beklaga sig eller inte klara av saker, speciellt inte när det gäller som handlar om att ta hand om sin familj."

Det är ju precis det som är hela min poäng.
Varför är det så? Varför ser mansrollen ut som den gör? Hur kan vi ändra på det? Är några frågor jag tycker vi kan ställa oss, sådär i allmänhet.

#28  #25 Karra MartinK
2006-12-29 11:35:02

Ja, det beror ju på vad man egentligen menar med ansvar och hur betungande ansvaret är.. De flesta jag känner tycker att ansvaret för jobbet är mer betungande än ansvaret för familjen, trots att ansvaret för familjen i slutändan betraktas som viktigare. Ett sätt att mäta det borde väl vara att titta på stressrelaterade sjukdomar.

#29  #27 Karra MartinK
2006-12-29 11:37:21

Ja, det är intressanta frågor, själv tror jag det mynnar i att män bedöms efter vad dem gör och presterar, presterar dem inte så är dem inte värda nått, och då är det klart att man inte gärna erkänner att man inte klarar att prestera det man borde.

#30  Sv: Om män Karra
2006-12-29 11:46:04

MartinK: Att vara helt beroende av en annan människa ekonomiskt, och ha noll kontroll över sin ekonomi (om vi tänker oss en hemmafru) är otroligt stressande.

För övrigt, vad gäller mansrollen, så var det exakt precis det jag ville diskutera i min tråd på diskussion. Hur ser mansrollen ut? Vad har vi för stereotypa mansbilder, och hur drabbar de män? Ett exempel kan jag då tänka mig är att män lättare faller in i missbruk, eftersom de känner att om de talar om att inte orka med pressen, att de har ångest el dyl är de misslyckade män.

#31  #30 Karra MartinK
2006-12-29 14:45:25


Att vara helt beroende av en annan människa ekonomiskt, och ha noll kontroll över sin ekonomi (om vi tänker oss en hemmafru) är otroligt stressande.


Och att veta att hela familjen är beroende av att man har ett jobb är naturligtvis bara avkopplande?

#32  Sv: Om män Karra
2006-12-29 14:47:45

Ja, det var precis så jag menade.

#33  Sv: Om män donbullshit
2006-12-29 15:09:29

irtion sa:

2006-12-29 10:56:00 #21

Jag håller inte med om att mäns ansvar skulle vara större en kvinnors (generellt och könsrolligt).

är det mer ansvar att arbeta och få en lön än att arbeta och få en lön samt ta ansvar för alla familjemedlemmars psykiska och fysiska hälsa?


Om du vill verkligen titta på det som förväntas från män och vad från kvinnor, så är de förväntningar som ställs på killar och män mer krävande fortfarande. Än de som ställs på tjejer och kvinnor.

De visar även sig så att män och killar förväntas klara sig och fixa det, och ges mindre stöd därmed. Därmed flickan är fortfarande det "svagare" könet och ges mer stöd, även när flickan ställs inför en ny verkligehet där även flicka fått mer ansvarsområden.

Kvinnor och tjejer erbjuds mer färdiga modeller och lösningar, och inom dess ramar skall ansvaret tas. Mannens verkligehet är ofta mycket mer formlös, det är bara du ska fixa det, du är en man. Och man har inte ens en aning om vad?

En utgångsläge som är mycket svårare, än där var uppgifterna som skall skötas står färdiga ordnade framför din näsa.


Det är en grundläggande skillnaden i mans och kvinnor rollen, ansvarsnivån, både de klassiska, men fortfarande idag trots att kvinnan idag har mer utrymme och möjlighet till större ansvar.


irtion sa:

vad det gäller problem med droger, så kan drogmissbruket födas av en känsla av allienation, att inte kunna få grepp om sina känslor, att inte kunna uttrycka vad man vill med sitt liv, att känna sig orolig utan att för den sakens skull kunna förstå varför. en livsotrygghet där drogen blir en form av eskapism.


Men även där, personen har svårighet att hantera dessa saker, möta dem och ta ett ansvar för dem. Det individuella och personliga ansvaret som personen skulle behöva ta för att lösa och klara av problemet, misslyckas personen att ta. Det är faktum.

Personens haverar, världen faller sönder för han och han förmår inte hålla ihop det. Ta tillräckligt ansvar att det hålls ihop på något sätt åtmistone.

Visserligen kan personen problem vara mycket stora, men det ändrar inte på det faktum att det är förmåga till att ta personligt ansvar som saknas. Det kan saknas för att personen aldrig lärt sig detta, ännu svårare att hantera någon form av problem då.

Men det kvarstår att mycket grundläggande är det att personen individuella förmåga till att ansvara för sin egen tillvaro brister. Det finns med där alltid, oavsett vilka specifika och konkreta livsproblem personen har framför sig.

Japp, missbruk är svårt att ta sig ur. Och ofta under ett längre missbruk så tär personen ner mer och mer av den möjliga lilla förmåga personen hade från första början. Med tiden blir läget värre för personen, vilket gör att vägen ur det är längre och längre, och kräver mer.

Och visst personen kan t.o.m behöva mycket stöd för att någonsin kunna ta sig ur det.

#34  #31 Karra MartinK
2006-12-29 15:21:25

Jag tror inte du kommer att kunna resonera dig fram till vem som har störst ansvar, jag tror man måste titta på t.ex stressrelaterade sjukdomar för att kunna se vem som faktiskt tyngs mest av sitt ansvar.

#35  Sv: Om män donbullshit
2006-12-29 15:22:33

slaktprod sa:

2006-12-29 11:05:00 #22

Jag har aldrig i mitt liv varit med om att en person fått bättre självfötroende av att bli kallad mes. Brukar det verkligen funka för dig?


Det kan mycket väl ske, och har hänt mig. Dock har jag nog inte kallats mes, eller inte vad jag kan minnas direkt. Men har blivit kallad andra saker, som inte varit direkt positiva.

Men om man istället för att ta åt sig det och börja gråta, kan observera det som sker lite mer lugnt och objektivt och titta på vad som egentligen sker. Så kommer man själv oftast mycket starkare och smartare ur det, oavsett vad den andra må ha sagt.

Och det är även så att det vad någon säger berättar mer om den personen själv, än att vad de säger om andra skulle vara ens sant.

Om någon kallar mig mes, varför ens bry mig om det?
Känner personen ens mig, vad jag är och inte är?

För det mesta är det relativt få personer i ens liv, som kan verkligen göra korrekta bedömningar om den person man verkligen är. En av dessa få är man själv. Om man inte kan lita på sig själv, så visst man kommer få problem med alla andra möjliga åsikter som världen kan tänkas slänga efter dig.

Så om någon säger:
-Hej, du är en mes!

Så kan man säga:
-Tack det samma!
Och fortsätta med sitt liv. Eller svara: -Jaha!

#36  donbullshit UppåtEmma
2006-12-29 15:30:34

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#37  ang #36 UppåtEmma
2006-12-29 15:31:30

fel tråd! jag postar om i rätt och anmäler till mod!

#38  Sv: Om män donbullshit
2006-12-29 15:34:15

Karra sa:

2006-12-29 11:18:41 #23

Donbullshit: Jag förstår inte riktigt var du vill komma?

I mitt inlägg på diskussion spekulerade jag kring varför män oftare faller in i missbruk än kvinnor. Jag tror att en orsak kan vara att män inte uppmuntras att prata så mycket om sina problem, att det anses "mesigt" och lite fjolligt. Då är det nog lättare att döva problem med ångest och annat med exempelvis droger och/eller alkohol. Kommer man sedan till AA har man ju s a s redan nått botten. Om man på ett tidigare stadium sökt hjälp för sina problem kanske man aldrig fallit in i missbruket.

Det här ansvaret som du menar att män har i högre grad än kvinnor, det kan man ju också ifrågasätta varför män inte känner att de kan avsäga sig. Varför de inte kan säga till frun att jag pallar inte med pressen, jag känner att allt ansvar vilar på mina axlar. (Nu kommer RickJames att säga att det beror på att kvinnor inte vill att män ska ha andra problem än kvinnor, men det vet jag inte riktigt om jag tror på.)


Vart jag ville komma, var att redogöra att männens alkohol och drog problem är relaterade med att den omgivande världen har stora ansvars relaterade förväntningar på dem.

Och man indoktrineras rätt kraftigt till att det är så, och man lär sig tro att dessa är verkliga och sant. Och vissa av dem är även, det är inget man kan avsäga. De finns där oavsett hur mycket man än avsäger sig dem, de knackar ändå på din dörr.

Verkligenheten är rätt kall och hård till sina natur. Livet i sig ställer vissa krav. Och dessa grundläggande krav försvinner inte genom att vi försöker avsäga oss dem.

Det att en människa kan ha svårt med att ta ansvar, blir till ett ännu svårare problem om personen aldrig lärs att ta ansvar. Då kan detta problem bli mångfaldiga gånger mer stort och faktisk kräva mycket möda och arbete för att någonsin lyckas lösa det.

Har man svårighet med ansvar, så har man även svårt att söka hjälp, eftersom det redan skulle kräva "lite" ansvar. Så det är verkligen en rätt svår negativ och nedåtgående snurra.

#39  Sv: Om män Karra
2006-12-29 15:35:05

MartinK: det är inte jag som försöker resonera fram nåt gällande ansvar. Och jag är inte helt säker på att stressrelaterade sjukdomar skulle ha en direkt korrelation till ansvarsmängd.

Till exempel är väl arbetslöshet en väldig stressfaktor, vad jag förstått? Men då beror ju inte stressen på att man har så mycket på jobbet, utan på att man inte har någon ekonomisk trygghet och kontroll.

#40  Sv: Om män donbullshit
2006-12-29 16:06:30

Karra sa:

2006-12-29 11:26:07 #25

Vad är det som säger att man tar mindre ansvar om man jobbar hemma?


Man tar det ansvar, som en viss uppgift kräver.

Att vara hemmafru eller VD för Ford kräver olika ansvarsförmåga, som VD för Ford krävs det faktisk att man kan hantera en större ansvars börda. Den är större, det är fakta.

Det att någonstans krävs högre nivå av ansvar, gör inte att en mindre insats eller mindra ansvarskrävande uppgift förlorar sitt värde. I slutändan måste alla uppgifter ändå skötas.

Och för att det skall fungera, så måste den personen som kan och vill ta det ansvaret som krävs sättas på den platsen. Utifrån detta ordspråket:
-Rätt man på rätt plats!

Och budskapet i ordspråket är inte den att kvinnor inte har någon plats i världen. Det är symboliskt språk och är inte ämnat att tas ordagrant.

#41  Sv: Om män Karra
2006-12-29 18:08:29

Men nu är ju inte alla män VD på Ford. Och inte alla kvinnor hemmafruar.

#42  ang #36 Sjodin
2006-12-29 19:02:28

Trollstav Inlägget togs bort på skribentens egen begäran. Inget formellt regelbrott m.a.o.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?