feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Om Reklam


Gå till senaste inlägget#1  Om Reklam donbullshit
2006-12-28 09:44:53

Feminister har en hel del åsikter om reklam, specifikt gällande något företags reklam. Sedan även helt allmänt om reklam idag.

Jag är själv bara JÄIF-medlem, min motivation är att jag inte tror på feminismen. Och jag tror inte att feminismen kan uppnå det man tror sig eftersträva med det. Därmed ingen idé för mig att registrera mig som "feminist". Så därför får jag ställa min fråga här gällande reklam och först främst till feminister.

Vad anser feminister här om dagens reklam?

Vad gör feminister idag åt det? Finns det reklambyråer startade av feminister, som drivit sedan mer sådan reklam som passade bättre eller väl ihop med de feministiska åsikterna? Finns sådanna försök?

Om inte, varför? Om de finns, hur har de lyckats? Vilken respons och reaktioner, hos vilka samhällesgrupper går de hem? Hur väl kan feministisk-reklam konkurera med den annan reklam, sådant som feminister nu anser var fel reklam eller vad man nu anser om reklam?

Hur definierar feminister reklam? Vad anser man att reklam är? Är definitionen knutten till feminism är eller är den allmän anpassad, dvs. även fungerade för all de som inte speciellt är feminister eller involverade i feministisk ideologi, eller har ens ett direkt intresse för det?

Vad anser feminister att reklam borde få innehålla och förmedla? Hur menar feminister att man kan bestämma det exakt budskapet i något?

Exempel:

Företag X använder bild på en ung och vacker tjej i sitt reklam, de gör reklam för damunderkläder, så hon är klädd i endast underkläder. En bild som föreställer detta.

Vad anser feminister om bilder? Menar man att det finns något absolut budskap i bilden i sig?

T.ex.
1.) att bilden skulle under alla omständigheter förmedla sexism?
2.) att det in grunden är bild på en ung, allmäntsätt vacker tjej i underkläder.
3.) bilden visar hur kvinna är en hora?
4.) kan förmedla vad som helst?

Visar en bild verkligen det eller verkligen något av dessa? Om bilden sedan inte innehåller något av det ovannämnda, varifrån kommer det då ifrån?


Sedan vad konstruktivt gör feminister själv, för att skapa feministisk reklam? Möjligen även mer feministiska produkter, för man måste väl även ha den och inte bara reklam som är feministisk?

Vad gör feminister åt det? Och nu menar jag inte "att göra" vore detsamma som att skriva om det i ett diskussionforum på ex. feminetik.se. Sådant görande är rätt resultatlöst, med bara vädrande av sina åsikter, men inga realiteter förändras av det.

Vad sådant som är verkligt och bidrar med verkliga förändringar, nya reklam osv., ny reklam formgivning etc. gör feminister?

#2  Sv: Om Reklam slaktprod
2006-12-28 12:06:12

Du kan börja läsa här: http://www.alltarmojligt.se

#3  Sv: Om Reklam donbullshit
2006-12-28 15:19:57

Jag ska kolla upp det, men svara något även här.

Gärna något enkelt om feministernas grundläggade tankar om reklam. Svar på frågor som:

Vad är reklam? Hur definierar de reklam?
Vad kan/får vara reklam?
Vad gör man för att skapa själv den form av reklam, man nu som feminist önska se i denna värld?

#4  #2 Mumriken
2006-12-28 15:28:38

Den länken tyckte jag var väldigt intressant, faktiskt...

Dock verkar (med förlov sagt) det som om de inte uttryckligen är främst feministiska, utan snarare för både mäns och kvinnors likabehandling i medier. Så det talar väl inte direkt om vad FEMINISTER gör???

Dessutom verkar de tyvärr inte så mycket väsen av sig, förutom de aktioner och sånt som de berättar om. Man kan beställa hem lite böcker och även ladda ner lite material men det känns ändå lite tomt, och det är naturligtvis inte lätt när man är en ideell förening... Men jag tycker absolut det är ett bra initiativ, med vettiga synpunkter, som jag tänker annonsera om på min hemsida...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?