feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Bortföra/hålla bortförd


Gå till senaste inlägget#1  Bortföra/hålla bortförd bengtboman
2006-12-23 01:56:16

Jag är en person som håller hårt på att lagen är till för att följas, men i mindre utsträckning för att tolkas. Ytterligare i mindre utsträckning för att vrängas.

Jag tycker att vi i dag givits prov om hur okänslig lagen kan bli när den tolkas för snävt.

I lagtexten finns en rubricering som heter "egenmäktighet med barn". Det innebär grovt förenklat att en vårnadshavare sätter sitt eget intresse främst och för bort barn utom kontaktmöjlighet för den andra vårdnadshavaren.

För cirka 5 år sedan fördes två barn bort av sin far, från sin mor, till faderns hemland Somalia. Föräldrarna var överens om att barnen skulle åka dit med fadern under en begränsad tid om cirka 4 månader. Fadern kvarhåller dock barnen i flera år. För detta döms fadern i tingsrätt och hovrätt för egenmäktighet med barn.

Vid prövning i HD frias emellertid fadern mot bakgrund av att föräldrarna ansågs vara överens om "bortförandet". HD menar att lagen endast stipulerar om själva "bortförandet". Om föräldrarna är överens om detta spelar sedan tiden ingen roll.

Detta är enligt min mening fullkomlig rättsröta. HD har inte förmåga att se innebörden i "bortföra" och skiljer dess innebörd till fullo från att "hålla bortförd".

Detta är skrämmande och ett dråpslag mot alla barn som helt är i händerna på föräldrar som inte ser skillnad mellan "barnens bästa" och sitt eget ego.

Tänk om det fanns en rörelse som tog barnens parti oavsett föräldrarnas kön.

Vårt samhälles mest underordnade är barnen.

#2  Sv: Bortföra/hålla bortförd kezo
2006-12-23 10:07:27

ord.

en fullkomligt idiotisk tolkning. Jag skulle alltså kunna komma överens med en ev. partner att åka på semester till Thailand i två veckor med vårt ev. barn, och sedan stanna borta i två år, utan att det skulle räknas som "egenmäktighet med barn"???

Absurt.

#3  Sv: Bortföra/hålla bortförd CarlH
2006-12-23 20:06:25

Genom vilka handlingar höll fadern barnen bortförda? Hindrade fadern modern från att hämta barnen? Om inte så är det väl rimligt att han inte döms för något. Varken människohandel, människorov, olaga frihetsberövande, olaga tvång verkar ha varit applicerbart? Att döma av modern hade barnen det ändå ganska bra hos fadern, eftersom 4 månader var ok.

Det var naturligtvis ändå ett lumpet förfarande av fadern, men allting dumt och omoraliskt är inte olagligt.

#4  Sv: Bortföra/hålla bortförd slaktprod
2006-12-23 21:24:45

Ju högre upp man kommer i rättsystemet desto mer lag och desto mindre rationalitet är det som kommer att avgöra ett fall. Vilket gör hela problemet med tanken om ett objektivt rättsystem uppenbart.

#5  slaktprod KjellAke
2006-12-24 00:01:08

Vilket rättssystem önskar du? Det låter som du förkastar idéer om ett objektivt rättssystem.

#6  KjellAke slaktprod
2006-12-24 01:21:36

Jag sitter inte inne med lösningen på all världens problem. Men det förhindar mig inte att konstatera dem.

#7  slaktprod KjellAke
2006-12-24 11:06:07

naturligtvis inte men det kändes som du hade en lösning på "problemet" redo i nästa andetag, det gjorde mig intensivt nyfiken.

#8  KjellAke slaktprod
2006-12-24 12:02:39

:) Ne, jag tänkte bara att det var ett allmänt problem. Det blir problem när man skall försöka vara objektiv för att man försöker reducera verkligheten enligt en mall. (Varje situation är på något sätt unik). Men det blir också problem om man skall vara subjektiv, eftersom att subjektivitet inte innefattar någon förutsägbarhet i rättssystemet, d.v.s. det blir godtyckligt. Jag vet tyvärr inte hur man skall lösa det. Men jag tycker väl det är bra att vara medveten om att alla rättsystem vi kan föreställa oss innefattar ett stort mått av frianden av "skyldiga" och fällande av "oskyldiga", just eftersom att verkligheten är för komplex för att kunna reduceras enl. en mall sas.

#9  Sv: Bortföra/hålla bortförd bengtboman
2006-12-27 23:21:17

"...men allting dumt och omoraliskt är inte olagligt.".

Nej, men allt lagligt är inte bra!

#10  Sv: bengtboman CarlH
2006-12-28 00:08:39

Men det kanske är bra att allt som inte är bra inte är olagligt?
Exempel på dumma eller omoraliska saker som borde vara lagligt:

- Gå halvnaken genom en park som man vet en våldtäktsman bor i
- Ta den största kakbiten på fatet
- Ljuga i allmänhet
- Överlämna på sin partner att hämta barnen fastän man först sade man skulle göra det själv

#11  Sv: Bortföra/hålla bortförd SGTallentyre
2006-12-28 00:42:56

Problemet är just att lagen har ett kryphål. Och då är det lagen som ska ändras, inte domen. Kontakta någon riksdagsledamot.

Den åtalade i det här fallet kommer aldrig kunna dömas, eftersom Sverige i enlighet med FN:s mänskliga rättigheter inte utdömer retroaktiva straff (straff för handlingar som var lagliga när brottet begicks).

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?