feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Världen stannar utan kvinnor


Gå till senaste inlägget#1  Världen stannar utan kvinnor DavidM
2006-12-22 16:29:39

Så här vid jul visas det mer tydligt än annars. Utan kvinnor skulle Sverige stanna. Inga julkort skulle skickas, inget julstök skulle hinnas med och inga paket skulle slås in. Så tack alla kvinnor!

Vi män är faktiskt usla på att ta hand om relationer och sociala aktiviteter. Finns vissa undantag men i regel är vi kassa. Men det är inte så att vi inte vill ha eller inte uppskattar en mysig jul. För vi vill ju ha julkort, ett mysigt julfirande och ge paket till barnen men vi gör inget för att ha det så.

Så fort det är en middagssammankomst tar män nästan för givet att det är tjejer som ska plocka bort och göra ordning. Och dom gör det! Ofta helt spontant. För att en kille ska hjälpa till måste man be om hjälpen. Sorgligt men sant.

Och var ärliga med mig. När ni får paket av mamma o pappa. Hur ofta vet pappa ens vad det är ni får? Det är mamma som köpt det. När man pratar om detta så upptäcker man ju att det är många som har det så.

Jag skulle kunna ta upp en massa exempel som visar att män är usla men jag nöjer mig med att säga TACK ALLA KVINNOR!

#2  Sv: Världen stannar utan kvinnor Mumriken
2006-12-22 16:43:05

Julkort skickar jag förvisso inte... men utöver det så fixar jag det mesta av julstöket... jag vet inte vad du har för syfte med ditt inlägg mer än att förstärka gamla könsroller...

Du kanske skulle byta umgängeskrets, för jag lovar, det finns killar som sköter middagsbestyr och liknande saker minst lika bra som kvinnor... :)

Mina föräldrar vet definitivt vad jag får i julklapp båda två, och jag vet vad min dotter får av mig... att jag sällan får reda på vad hon får av sin mamma beror ju på att mamman inte talar om det för mig...

#3  Sv: Världen stannar utan kvinnor slaktprod
2006-12-22 17:11:21

Det här påminner mig om när min chef köpte blommor till alla kvinnliga anställda på internationella kvinnodagen. Snacka om att ha missat poängen.

#4  Sv: Världen stannar utan kvinnor Peggy
2006-12-22 17:16:53

Varför tacka David, dra ändan ur vagnen och börja griljera istället!

#5  Sv: Världen stannar utan kvinnor Karolina
2006-12-22 19:14:14

Hejja Mumriken och Peggy! Julen är roligare om man hjälps åt.

#6  Sv: Världen stannar utan kvinnor Karolina
2006-12-22 19:23:21

Vad gäller tjejers "spontana" plockande vid bordet:

om man som tjej inte hjälper till att plocka av anses man i vissa kretsar vara oartig. Tack och lov umgås jag inte i sådana kretsar. För alla som gör det förespråkar jag social olydnad, dvs. att killarna helt självmant hjälper till och att tjejerna helt enkelt lutar sig bakåt, njuter och tar en till klunk av julölen. Regler är till för att brytas ;-)

#7  #1 MarianneK
2006-12-22 19:31:09

Vilket gräsligt kollektivt synsätt!

Dels rackar du ner på allt det jobb som massor av män gör.

Dels ger du en massa cred till kvinnor som inte gör ett skit. Jag vill inte ha ditt tack. Du får tillbaka det.

Om någon ska tackas är det de, oavsett kön, som sliter för att julen ska bli mysig. Och så vill jag skicka ett extratack till alla som gör det på ett könsrollsbrytande sätt!

God Jul!

#8  Karolina heffaklumpen
2006-12-22 19:41:23

Det spontana plockandet är också ett sätt att separera ut en tjej- och en killgrupp ur de närvarande. Det är alltså inte helt accepterat att som kille plocka av eftersom det förhindrar det fria "tjejsnacket". Jag brukar både laga mat och plocka av och jag har flera gånger i stort sett blivit utkörd av den anledningen. Pss så betraktas de tjejer som sitter kvar inte bara som oartiga utan också som att de sviker tjejgruppen genom att inte delta i snacket. Jag försöker numera också undvika sådana kretsar...

#9  Sv: kezo
2006-12-22 20:16:52

Tack David, men jag kan dessvärre inte ta åt mig av äran. De senaste åren har jag inte skickat ett enda julkort, och inte pyntat speciellt mycket heller. Däremot köper jag julklappar, dock inte så många. Så jag motsvarar nog mer en genomsnittlig man än en genomsnittlig kvinna... :D

Heffaklumpen:

Jag HATAR den där "uppdelningen" efter maten på blandade middagar! Brukar också undvika sådana middagar. Men det är inte bara killarna som direkt eller indirekt körs ut från "tjejsnacket" i köket. En tjej som lugnt sitter kvar, stör ju också grabbarnas grabbsnack i vardagsrummet... *urk*

#10  Dessutom är jag rädd... kezo
2006-12-22 20:17:36

...att världen skulle stanna utan män också.

#11  Sv: Världen stannar utan kvinnor DavidM
2006-12-22 22:02:30

Snacka om att ta saker på fel sätt......thats all I have to say.

#12  Sv: Världen stannar utan kvinnor Karra
2006-12-22 22:23:34

Nästa gång du är på middag DavidM, bryt mönstret och gör ett handtag efter maten vetja!

Själv bryter jag mönstret genom att inte skicka julkort alls, och knappt pynta. (Med 4 katter får julpynt knappast stå orört en längre period...) Julklappar är jag dock en hejare på, och har faktiskt varit den som köpt gemensamma julklappar.

#13  Sv: Världen stannar utan kvinnor DavidM
2006-12-22 22:30:54

Karra:

Min poäng var inte att stödja nån slags tradition eller upprätthålla det nån tycker är jobbiga könsroller. Inte heller var min ambition att påtala hur jag tycker det är att det är kvinnor som sköter alla sociala aktiviteter och hus och hem. Min poäng var bara att tacka för allt dom faktiskt gör, som ofta inte uppvärderas.

Ps, jag blir alltid barn på nytt hemma. Latast i världen :)

#14  #3 slaktprod feather
2006-12-23 00:20:32

:-D

#15  #8 heffaklumpen, #9 kezo feather
2006-12-23 00:33:33

Me too.
Jag får allergiska paroxysmer av den typen av middagar. Jag kan inte sitta kvar, för då "sviker" jag tjejerna, och jag kan inte ställa mig upp och hjälpa till utan att känna vämjelse över klyschan.

Måste jag gå på den typen av middag ser jag till att "omöjligen" kunna närvara vid middagen, eftersom jag har något mycket viktigt för mig precis DÅ, men jag kan titta förbi lite senare minsann. Är man inte i synk med de andra är det liksom mer "tillåtet" att avstå från könsrollstvången utan att bli demonifierad.
Fuskigt jag vet.
Men jag försöker faktiskt slippa sådant sällskap in i det längsta.

Jag äter - faktiskt - hellre ensam framför teven än tvingas välja mellan att snällt delta i en tröttsam klichéparad, eller bli betraktad som en oartig tväregoist. Försöker man förklara sitt beteende blir man istället betraktad som en rabiat, extremfeministisk konfliktstartare.

Nej - hellre TV:n tack.

#16  #13 DavidM feather
2006-12-23 00:38:17


Inte heller var min ambition att påtala hur jag tycker det är att det är kvinnor som sköter alla sociala aktiviteter och hus och hem. Min poäng var bara att tacka för allt dom faktiskt gör, som ofta inte uppvärderas.


:-D
Öh, läs de där meningarna igen.
Jag menade inte X. Jag menade faktiskt X.
Dvs samma sak.

However, I see your point.
Men om du nu uppvärderar allt julpyntandet och tycker det är så mysigt - varför blir du så lat hemmavid att någon annan alltid gör det åt dig? Varför gör du det inte själv?

Antingen är det inte värt besväret, eller också ÄR det värt besväret.
Ju.

#17  feather Clajo2
2006-12-23 00:44:12

nä, för om man haft rötan att födas in i ett patriarkat som pöjk kan man faktiskt vara jävligt lat till jul och ändå få mys, och sen tacka för det och inte förstå varför tacken inte uppskattas av de som är missnöjda med patriarkatet


uppenbarligen

#18  DavidM slaktprod
2006-12-23 01:50:47

"Min poäng var bara att tacka för allt dom faktiskt gör, som ofta inte uppvärderas."

Men tacka DOM då. Inte oss som inte har något med saken att göra?

Jag tycker alltid det är fascinerande när folk verkar tro att de personer de känner av det ena eller andra könet är exemplariska representanter för halva jordens befolkning...

#19  kezo heffaklumpen
2006-12-23 04:55:05

Men det är inte bara killarna som direkt eller indirekt körs ut från "tjejsnacket" i köket. En tjej som lugnt sitter kvar, stör ju också grabbarnas grabbsnack i vardagsrummet... *urk*


Kanske, men i min erfarenhet har inte grabbarna brytt sig nåt speciellt, de snackar på ungefär som vanligt. Däremot anpassar de sig inte i det läget som de annars skulle göra om det var tjejer där. En tjej som sitter kvar får vara med i grabbsnacket om hon vill, men ignoreras om hon försöker göra om grabbsnacket till något annat.

#20  #17 Clajo2 feather
2006-12-23 05:21:23

Var du ironisk nu?

#21  #19 heffaklumpen feather
2006-12-23 05:35:46


Kanske, men i min erfarenhet har inte grabbarna brytt sig nåt speciellt, de snackar på ungefär som vanligt. Däremot anpassar de sig inte i det läget som de annars skulle göra om det var tjejer där. En tjej som sitter kvar får vara med i grabbsnacket om hon vill, men ignoreras om hon försöker göra om grabbsnacket till något annat.


I min erfarenhet är jag hur välkommen som helst bland de kvarsittande grabbarna. Jag är faktiskt inte säker på att de ens gör någon medveten notering av att det skulle vara avvikande av mig att sitta kvar.
Blir någon av de avdukande tjejerna griniga (mot mig) så det märks brukar snarare grabbarna se ut att ta åt sig personligen, ställa sig upp och hjälpa till.
Då får jag ännu sämre samvete, eftersom så många påverkas negativt av att jag bryter mot en idiotisk stereotyp.
Det är ju inte min mening att göra alla missnöjda.

Men IMO är det definitivt könsrollskvinnorna som upprätthåller just DEN steretypen mest. Könsrollsmännen har ju ägnat hela livet åt att bevista måltider som liksom "går av sig själva". När man har ätit maten så försvinner ju tallrikarna av sig själva *poff!* , så man behöver aldrig fundera över hur det går till...

Att jag skulle störa "grabbsnacket" har jag aldrig känt. Att jag skulle försöka göra om "grabbsnacket" till något ANNAT känner jag inte heller igen. Kan du exemplifiera vad du menar med det?
Börja prata om balettpiruetter mitt under hockeydebatten? Be de råbarkade karlslokarna att vårda sitt språk...? Styra om diskussionen om V8:or till en färganalys...?
Vad menar du?

#22  Sv: Världen stannar utan kvinnor Karra
2006-12-23 15:14:15

Men du David, jag tror lilla mamma blir gladare för att du tar disken än att du skriver ett inlägg till tack på ett diskussionsforum. (Det skulle i alla fall min mamma bli.)

#23  Sv: Världen stannar utan kvinnor Karra
2006-12-23 15:17:04

Vad ingår i grabbsnacket, som gör att man måste ignorera en kvinna som försöker göra om det till nåt annat? Om en man försöker göra om grabbsnacket till nåt annat, vad händer då?

#24  Sv: Världen stannar utan kvinnor MariaBystrom
2006-12-23 18:24:00

Hej David!!!

Mig får du gärna tacka. Jag har inte gjort ett dugg av något av det du rabblade upp ;-)

#25  Sv: Världen stannar utan kvinnor Kaustic
2006-12-23 20:24:09

*skrattar*

Det här var en rolig tråd :)

David: Jag förstår iaf hur du tänkte, sedan att folk här tenderar att vara lite ogina ibland vet jag inte vad det beror på. Kanske har du varit elak i tidigare diskussioner eller något. Sedan kanske du inte förstår att du trampar mitt i klaveret när du, utan elaka intentioner, implicit hyllar en könsstruktur som de flesta feminister vill motarbeta.

Förövrigt; i mina bekantsskapskretsar brukar det vara värdarna som står för pådukning och avdukning. (och allt annat). Oavsett könstillhörighet. Alla hjälper till med att bära ut sin egen disk. Så har det alltid varit, och ibland förstår jag inte förrän jag läser endel inlägg i detta forum hur unik min bekantskapskrets är. Jag är otroligt tacksam för det!

#26  #25 Kaustic feather
2006-12-23 21:42:13

Vaddå ogina?
Äras den som äras bör.
Jag vill inte ha någon credit enbart för att jag har samma könstillhörighet som Davids mamma.

Varför inte tacka alla som julpyntar och jobbar för att ordna mysiga jular? Dvs de personer som faktiskt GÖR det som David vill tacka för?

#27  Feather Kaustic
2006-12-23 21:57:03

Visst var det fel publik att vända sig till.

Däremot anser jag att det hade funnits trevligare sätt att bemöta detta inlägg på, därmed ogin.

#28  #20 feather Clajo2
2006-12-23 23:02:06

nej, ingen ironi, mer cynism

#29  Sv: Världen stannar utan kvinnor UppåtEmma
2006-12-26 16:06:01

Jag skulle vilja tacka alla dem som är ärliga i juletid. Som ärligt säger att de gillar julpynt och fix och don och matlagning och undanplockning och allt vad det innebär utan att förvänta sig massa cred eller sitter och martyrojar sig efteråt med Valiumet i högsta hugg.
Och alla de som ärligt säger att de inte är så intresserade av fixandet och därför inte förväntar sig att någon annan ska vara det heller utan tar det som blir och lägger ingen skuld på någon annan sedan för det som inte blev av.
Tack - ärlighet varar längst!

(Lagade mina favoriter, dukade på och dukade av och älskade varje sekund av det. Struntade totalt i att köpa fisk iom att jag inte äter skiten. Slog in klapparna i plastpåsar för jag hade ingen lust att handla julklappspapper heller...).

#30  Sv: Världen stannar utan kvinnor Karra
2006-12-26 19:34:15

Jag skulle vilja tacka mig själv som bakade såna fantastiskt goda julkakor som jag och maken mumsade på hela julafton. Och tack till min make som bakade gott bröd och lagade mat. Men mest vill jag nog tacka min brorson, 2 månader gammal, för att han är världens sötaste och har världens mest pussvänliga kinder!

#31  Sv: Världen stannar utan kvinnor MariaBystrom
2006-12-26 19:48:15

Åååå, Karra. Nu blev jag också sugen på att baka. Love it!

En saffranssockerkaka får det bli. Och filmjölksbröd. Mums!

#32  Kaustic MarianneK
2006-12-26 23:49:58

Du kanske inte har upplevt att den här sortens tack till en kollektiviserad kvinnogrupp som du aldrig bett om att inkluderas i kommer från personer i din omgivning som har en könsrollskonservativ kvinnosyn?

Har man det upplevs inte #1 som särskilt trevligt alls.

Jag har blivit grattat på Internationella kvinnodagen. Men aldrig av någon med (vad jag betraktar som) schysst kvinnorsyn.

Jag vill lika lite få beröm för mitt pysslande (som jag inte ägnar mig åt) som skäll för något dåligt beteende som jag inte heller ägnar mig åt.

#33  #32 Marianne K. Kaustic
2006-12-27 03:59:51

Jag upplever konstant att jag blir inkategoriserad i en kollektiviserad mansgrupp, inte minst på detta forum. Men jag försöker se bortom det och anstränger mig för att förstå talarens intentioner.

#34  Karra #22 Kalle
2006-12-27 10:41:21

Men du David, jag tror lilla mamma blir gladare för att du tar disken än att du skriver ett inlägg till tack på ett diskussionsforum. (Det skulle i alla fall min mamma bli.)

I många sällskap funkar det inte. Se inlägg #8.

#35  #1 Sv: Världen stannar utan kvinnor MartinK
2006-12-27 14:48:49

Jag vet faktiskt inte om jag vill tacka för det. Ofta nog känns det som att det görs trots att det egentligen inte behövs, och det gäller både pyntande och att plocka av bordet.
Jag tycker det är trevligare att prata med folk och möjligtvis sippa på lite glögg, behöver inga överarbetade julbord och zillioners olika kakor som man ändå spyr på efter första dagen. Inte heller dör jag av att tallrikar står kvar på bordet efter att man ätit, däremot stressas jag av att någon genast måste plocka av, torka bordet, diska och gud vet allt innan man en hunnit svälja sista tuggan!

Så jag säger bara en sak: Död åt det kvinnliga martyrskapet! Alla skull må bättre av det!

#36  MartinK MarianneK
2006-12-28 02:34:53

Men mäns martyrskap är det inget fel på?

Kan vi inte enas om att _allt_ martyrskap är av ondo?

#37  Sv: Världen stannar utan kvinnor irtion
2006-12-28 03:18:13

hm, jag tolkar inte #1 så som många tycks tolka det, jag tolkar det som att det är ett tack till de kvinnor som faktiskt gör allt detta och som oftast inte får något tack alls, utan att samtliga andra i familjen bara tar det dem gör förgivet.

att se och uppmärksamma allt detta som görs, behöver väl inte vara fel? sedan kan även en diskussion föras omkring hur en bör bemöta detta, hur en kan agera för att förändra.

jag har också noterat att jag när jag är hos min moster med familj, blir barn, jag agerar precis som jag alltid har gjort vilket innebär att jag inte hjälper till med någonting alls och om jag försöker så känner jag mig bara obekväm och ivägen. detta har även hänt när jag varit hos andra familjer där jag inte känner folk så bra, att jag inte gör någonting och blir helt förvånad över hur fort allting försvinner från bordet och sedan häpet noterar att jag sitter tillsammans med barn och män medan ett gäng kvinnor gör allting i köket.

jag kommer att tänka på en familj där mamman/kvinnan städar, fixar, lagar mat etc, får nog aldrig något tack för det, det är vardagsservicen som de andra räknar med. det händer att denna mamma/kvinna blir tjurig angånede att inte få något tack. när pappan/mannen gör någonting som kan handla om att bygga om en veranda eller något annat större, som märks. så får han naturligtvis beröm för detta. det är mycket jobb, men det är bara under en kortare period. varjedagandet, det som aldrig tar slut, det som måste göras igen och igen och igen, är ofta kvinnans uppgift.

att tacka tycker inte jag behöver vara det samma som att acceptera, det kan innehålla det också. det vill säga att någon anser att den 'har gjort sitt' om han säger tack, men det innebär inte det per definition.

#38  martyrskap irtion
2006-12-28 03:21:30

jag tycker snarare att det är intressant att fundera på vad detta kommer från. det jag antar att ni syftar på är när någon säger 'nej, men tänk inte på mig, jag har bara stått i köket hela dagen och ...' och liknande. den typen av kommentarer tror jag föds efter många år av ständigt tjänande utan att få någon uppskattning för detta, någonsin.

och ja, det är positivt att ta sig ur den rollen, men det är också intressant att fundera på hur lätt det är. möjligheten att helt enkelt låta bli, att inte tjäna mera, kanske inte ens känns som en möjliget i vissa lägen?

#39  Sv: Världen stannar utan kvinnor Clajo2
2006-12-28 04:23:32

Men det kan ju vara kul att fixa inför och efter en middag, och dessutom får man den där känslan att man faktiskt gjort något, inite bara stoppat magen full med feta maträtter.
Gör man det dessutom kollektivt (fixar alltså) så går det fort och är kul på riktigt, och man kan slappna av i en ren miljö och njuta mer av groggen.

#40  #36 MarianneK MartinK
2006-12-28 14:36:47

Martyrskap är inte en del av den traditionella mansrollen på samma sätt som det är en del av den kvinnliga.
Tvärtom kanske det faktiskt skulle vara positivt för män att faktiskt vara lite mer martyrer..

#41  #38 irtion MartinK
2006-12-28 14:39:05

Snarare tror jag det handlar om att det är mycket mer accepterat för kvinnor att beklaga sig, män tillåts inte gnälla på samma sätt, de förväntas ta tag i problemet själva, inte beklaga sig för andra.

#42  MartinK slaktprod
2006-12-28 15:26:07


#43  Sv: Världen stannar utan kvinnor slaktprod
2006-12-28 15:27:03

Varför i hela friden kan man posta tomma inlägg? Oh well. Det jag skulle säga var

MartinK: Vad är det om inte martyrskap att offra sitt liv för "nationen" o. dylikt?

#44  #43 Kalle
2006-12-28 15:29:50

Fast när du offrat ditt liv för nationen kan du inte gå och beklaga dig själv efteråt.

#45  MartinK MarianneK
2006-12-28 17:36:17

"Martyrskap är inte en del av den traditionella mansrollen på samma sätt som det är en del av den kvinnliga."


Jo, det hävdar jag definitivt att det är. "jag är så trött när jag kommer hem från jobbet att jag orkar inte hjälpa till (sic!) med maten" (ge fan i att äta då...)och liknande strunt är martyrskap.

Likaså att riskera livet för "nationen" och liknande.

Kan du inte se martyrskapet i den klassiska mansrollen får du nog leta mer.

#46  #45 MarianneK MartinK
2006-12-28 17:53:56

Inte så lite konstlat exempel, det ligger ju inte i den traditionella mansrollen att laga mat hemma över huvud taget..

Att riskera livet för nationen är en plikt, dvs ett _tvång_, knappast att jämföra med nånting man gör frivilligt för att få sympatier. Det ligger dessutom i mansrollen att göra denna plikt i det tysta och inte gnälla om ev men man får av den. Att gnälla är bland det mest omanliga man kan göra..

#47  MartinK MarianneK
2006-12-28 18:10:34

Exemplet är inte det minsta konstlat. Tvärtom en vanlig "ursäkt" bland könsrollsmän som inte utför hushållsarbete.

Att göra lumpen är knappast ett tvång idag. Och gnälliga lumparhistorier är mycket vanliga. Men det kan vara så att killar gnäller mer inför tjejer än inför andra killar.

"Att gnälla är bland det mest omanliga man kan göra.."


Din syn på den klassiska manliga könsrollen överensstämmer inte med min.

Dessutom: Det ingår definitivt inte i den traditionella ideala kvinnliga könsrollen att gnälla över att vara ensam med hushållsarbetet. Tvärtom ska allt fixas med ett leende och perfekta manikyrerade naglar osv.

Är du emot martyrgnäll oavsett kön eller inte?

#48  Sv: Världen stannar utan kvinnor irtion
2006-12-28 18:35:32

Det skulle vara intressant om samtliga kvinnor som bor med en man helt enkelt slutade laga mat, diska, dammsuga, fixa och dona i säg en månad, bara för att se vad som händer och även var det får mest effekt.

#49  #48 irtion Mumriken
2006-12-28 18:43:46

Efter över 10 år av övertidsarbete, städning, tvätt och matlagning gav jag faktiskt upp... så det blev skilsmässa. Nu har jag min ordning och hon har (förmodligen) sin. Kanske skulle vara en bra lösning för många andra par???

#50  mumrikern irtion
2006-12-28 18:51:01

Ja, det är nog en lösning för många par och jag tror även att det är en vanlig orsak till skilsmässa, ibland kanske uppdelat boende skulle räcka och att göra det tidigare innan man gått varandra på närverna.

#51  irtion Clajo2
2006-12-28 21:29:44

Om vi nu ska diskutera familjen Simpson:

Jag tror att en stor del av problemet i mängden städande och diskande är att Homer skiter mer i hur det ser ut än vad Marge gör. En städstrejk skulle vara jobbigare för Marge, Homer skulle inte märka så mycket. Det här vet Marge redan, och påtalar därför att hon städat, så att Homer ska notera det, och kanske därigenom stämplas Marge som martyr.

En matlagningsstrejk skulle däremot märkas

Doh.

#52  #47 MarianneK MartinK
2006-12-29 11:58:59


Exemplet är inte det minsta konstlat. Tvärtom en vanlig "ursäkt" bland könsrollsmän som inte utför hushållsarbete.


Det är konstlat eftersom ursäkten faktiskt bara behövs i sammanhang där de traditionella könsrollerna är eller är på väg att upphävas. För 100 år sedan så behövdes inte ursäkten eftersom män inte diskade eftersom dem var män. Det kan alltså inte vara ett traditionellt manligt gnäll eftersom det helt enkelt är ett nytt fenomen att kräva att män utför hushållsarbete.


Att göra lumpen är knappast ett tvång idag.


Värnplikten för män existerar fortfarande, och är fortfarande en plikt, dvs ett tvång.


Dessutom: Det ingår definitivt inte i den traditionella ideala kvinnliga könsrollen att gnälla över att vara ensam med hushållsarbetet. Tvärtom ska allt fixas med ett leende och perfekta manikyrerade naglar osv.


Det ligger definitivt närmare för kvinnorollen, liksom det ligger närmare att be om hjälp och erkänna att man inte klarar av nånting.


Är du emot martyrgnäll oavsett kön eller inte?


Nej det är jag inte, jag är mer emot det när det gäller kvinnor just därför att det ligger mer i den traditionella kvinnorollen, män däremot behöver lära sig att be om hjälp, erkänna att det är tungt och prata om det. Baksidan av det är att det blir mer martyrgnäll..

#53  #48 irtion MartinK
2006-12-29 12:01:12

Jag tror precis som Clajo2 att de som skulle drabbas värst är kvinnor själva, men det skulle säkert vara nyttigt, många kvinnor skulle säkert lära sig att det faktiskt går att leva med lite skit i hörnet.

#54  Sv: Världen stannar utan kvinnor Karra
2006-12-29 12:06:30

Fast man skulle ju kunna tänka sig något så radikalt som en kompromiss.

#55  Sv: Världen stannar utan kvinnor Karra
2006-12-29 12:08:52

Sen är väl detta att be om hjälp och prata om det man tycker är jobbigt själva antidoten mot martyrgnäll. Det är ju när man bara biter ihop och gör grejer som man blir martyr till slut. Att säga "nej bengt, nu har jag städat hela övervåningen, nu får du faaan ta köket" är inte martyrgnäll.

#56  #55 Karra MartinK
2006-12-29 14:16:20


Sen är väl detta att be om hjälp och prata om det man tycker är jobbigt själva antidoten mot martyrgnäll.


Ja, det ligger det nog nånting i, det är väl däri skillnaden ligger, kvinnor lär sig att gnälla i stället för att vara konkreta och agera medans män lär sig att tiga och hålla allt inom sig i stället för att be om hjälp.

#57  Sv: Världen stannar utan kvinnor Karra
2006-12-29 14:40:45

Jag tror att kvinnor lär sig att le och vara glada och aldrig ställa till besvär (för att göra en återkoppling till Simpsons, minns ni avsnittet där Marge är flygrädd? Hon förtränger orsaken till detta, och börjar maniskt att baka, städa och laga taket. När hon blir tillfrågad om hon mår bra säger hon "I'm fine!!" och mumlar sen "Mother always said, never cause a fuss, be good, be nice...."). Om man aldrig får agera utåt och alltid måste vara behagfull tror jag det är väldigt lätt att bli passivt aggressiv pch martyr.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?