feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

intressant övning ang. strukturer:


Gå till senaste inlägget#1  intressant övning ang. strukturer: irtion
2006-12-19 00:37:38

skriv ner ett längre minne från din barndom, med viktiga personer som ingick i din vardag. när du har skrivit klart, byt kön på alla och läs igenom det som en berättelse om någons liv, det är intressant.

#2  Sv: intressant övning ang. strukturer: Sthlmjesper
2006-12-19 00:46:22

hmm, kan inte se att det skulle göra någon skillnad ?
Hade flera vänner av båda kön när jag var barn. Ofta lekte vi tillsammans utan att överhuvudtaget bry oss om varandras kön.
Sådant blev av intresse först när sexualdriften vaknade.

Vad är det tänkt att man ska inse ?

#3  Sthlmjesper MarianneK
2006-12-19 00:51:44

Pröva, och ta med både barn och vuxna.

#4  sthlmjesper irtion
2006-12-19 13:06:18

det är inte tänkt att man ska inse någonting speciellt, det är en intressant sak att göra, när jag gjorde det själv så insåg jag mest att jag läste 'min' historia på ett annat sätt när jag hade bytt kön på alla, och ja ta med vuxna också.

börja med en berättelse av en episod och ta med många detlajer, skriv ut vilka som gör vad och så, när berättelsen är helt färdig så går man till början och ändrar alla namn, där du skrivit 'jag' så skriver du han/hon - det kön du själv inte är.

#5  irtion KjellAke
2006-12-22 00:46:21

Jag försökte men det hände inget. Jag såg inte ljuset, förlåt!

#6  Sv: intressant övning ang. strukturer: irtion
2006-12-22 01:21:03

Vilket ljus är det du vill se kjellake?

#7  irtion KjellAke
2006-12-22 16:34:17

Det vet jag inte, vilket ljus borde jag ha sett? Vad är tänkt att hända?
Du skriver:
det är inte tänkt att man ska inse någonting speciellt, det är en intressant sak att göra, när jag gjorde det själv så insåg jag mest att jag läste 'min' historia på ett annat sätt när jag hade bytt kön på alla, och ja ta med vuxna också.


Om det inte är tänkt att man ska inse något speciellt, varför är det intressant? Vilka effekter av ditt experiment är intressant om du förstår vad jag menar?

Vidare skriver du att du läste din historia på "ett annat sätt", på vad sätt är det nya sättet "annat"?

#8  Sv: intressant övning ang. strukturer: irtion
2006-12-23 16:59:18

Det går att se saker utan att det är förutbestämt exakt vad det är en ser. Det går även att ha olika utgångpunkter och förhållningssätt vilket gör att det en ser är olika.

Det är intressant hur det förutsätts att jag har en agenda, kom på att ni inte ser någon skillnad och prata om det då. Det är ju väldigt intressant liksom det är intressant om en märker att en läser berättelsen olika.

#9  Sv: intressant övning ang. strukturer: feather
2006-12-23 22:40:51

Jag misslyckades kapitalt.
Jag kan omöjligen läsa historien om mig själv och låtsas att jag inte känner igen den. Och visst - det gick att byta kön på folk initialt, och minnas vilket nytt alias som hörde ihop med vilken person - men när jag läste vidare halkade ju den korrekta personen tillbaka till sin rätta plats i historien. Och när då min hjärna spelar upp scenariot där min kompis' skäggiga "mamma" försöka strypa sin dotter så finns det ingen tankekraft kvar för att analysera några könsfenomen - min hjärna är fullt upptagen med att försöka få "mamman" att bli av med skägget, och när den lyckats med DET så *poff!* förvandlas offret som stryps till min kompis' storebrorsa och jag kan snabbt förvandla brorsan till en syster igen, men vips, då är ju för fan SKÄGGET tillbaka...
*Gnnngfh!*

Det mest intressanta med den här övningen var att de enda som med lätthet kunde behålla sina nya kön i min hjärna var jag och min bror - och inte nog med DET: min hjärna hade två fullt kompletta, detaljerade alter egos klara för oss!
Jag i pojkversionen har rosiga kerubkinder, och lite för långt, fylligt, mörkbrunt hjälmhår (så fult så man smäller av...), röd tröja (?) och pratar amerikanska...
Min stora"syster" har lika fylligt, långt, överfönad, fluffigt honungsblont 80-talshår, är blid, storögd, allvarsam och intetsägande, med ljusblå, blank (?) tröja, dålig hållning, och ständigt ena handen vilande på min axel...
*lol*

HELT bisarrt...
...jag MÅSTE ju ha sett det där på TV?

#10  Sv: intressant övning ang. strukturer: hejhej
2006-12-24 13:18:49

Det intressant i den här övningen är att de som inte lyckats se någon skillnad var killar, och de som lyckades var tjejer. Jag vet inte vilken slutsats man kan dra av detta.

#11  Sv: intressant övning ang. strukturer: irtion
2006-12-25 11:58:33

feather: jag tror det blir enklare om man läser det hela som en annan historia och inte försöker komma ihåg vilka alias och så, utan bara byter namn i texten. Min berättelse blev någon en annan berättelse, när jag förskte se 'samma' bilder så blev det svårt att läsa.

underhållande detaljerade nya 'jag' ni fick :)
LOL

#12  Sv: intressant övning ang. strukturer: irtion
2006-12-25 12:27:11

Jag funderar på hur övningen görs, detaljer och vana att skriva en berättelse spelar säkerligen in när det gäller hur berättelsen läses. Om jag skriver en berättelse ungefär såhär:

Jag och mina vänner anna, johan, lisa och sebastian brukade gunga och leka jage. Ibland köpte min Pappa glass till mig och jag tyckte om att leka i skogen.

så blir byte av kön:

Han och hans vänner anders, johanna, linus och sanna brukade gunga och leka jage. Ibland köpte hans mamma glass till honom och han tyckte om att leka i skogen.

Det blir samma berättelse, den berättelsen blir inte förändrad av kön.

Det krävs fler detaljer.

Med tanke på att det blir väldigt personligt så är det svårt att be någon skriva ut sin personliga berättelse här och det är då svårt att se hur folk väljer att skriva, hur allmänt hållen berättelsen är och då blir det även något svårt att diskutera det hela.

och, om någon inte läser sin berättelse annorlunda vid byte av kön, om någon inte överhuvudtaget dömer/tolkar andra personer utifrån vilket kön personerna har, så tycker jag att det är underbart. fortsätt med det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?