feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap?


Gå till senaste inlägget#1  DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? suvi
2006-12-12 13:48:48

[citat DavidM)För mig är t ex status om en tjej är allmänbildad. [/citat]Jag tyckte det var otroligt intressant att du som exempel specifierade just "tjej" i meningen i citat, varför gjorde du det, varför skrev du inte, "För mig är t ex status om en person är allmänbildad."

Upplever du generellt tjejer som mindre allmänbildade än killar eller att allmänbildning är en "manlig" könsegenskap och därför får en allmänbildad tjej högre status för att hon uppvisar detta "manliga" egenskap?

#2  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? DavidM
2006-12-12 18:52:53

Suvi:

Om tjejer är mindre allmänbildade än killar? Nej, kan jag inte säga även om jag kan uppleva viss skillnad på vilka ämnen könen är bildade i så att säga.

Hon får hög status hos mig eftersom det betyder att hon har många intressen, vetgirig och intresserad av sin omvärld. Inget med kön att göra eftersom jag alltid föredrar allmänbildade människor framför obildade.

Och nej, jag ser det inte som en manlig egenskap. Har träffat för många dumhuvuden för att tro det.

#3  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? Mattias
2006-12-12 22:56:38

Om han nu ansett att allmänbildning var en manlig egenskap så borde han väl inte tycka att det var status med allmänbildade kvinnor? Jämför med styrka som brukar klassas som en manlig egenskap. Det ger inte status till starka kvinnor, tvärtom.

#4  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? suvi
2006-12-13 08:43:02

DavidM sa:
Nej, kan jag inte säga även om jag kan uppleva viss skillnad på vilka ämnen könen är bildade i så att säga.
Kan denna upplevda skillnad påverka hur du ser på allmänbildning hos kvinnor resp. män, kanske genom att du uppfattar allmänbildning hos män som något självklart och om/när en kvinna visar allmänbildning inom samma område där du upplever mäns allmänbildning är mer förekommande så höjer det kvinnans status.

Då uppkommer ju naturligtvis ett par extra frågor, njaa tre närmare bestämt.

DavidM sa:
..viss skillnad på vilka ämnen könen är bildade i så att säga.
Implikerar du med detta att det finns en "kvinnlig" allmänbildningssfär och en "manlig" allmänbildningssfär?

På vilket sätt och inom vilka områden är kvinnors allmänbildning statushöjande, inom dom "manliga" allmänbildningsfärerna eller inom dom "kvinnliga" allmänbildningsfärerna?

Och är det status förhöjande för män att vara allmänbildad inom dom "kvinnliga" allmänbildningssfärerna

Vilka är enligt dig skillnaderna?

oops, det var visst fyra frågor, men o andra sidan matematiken tillhör ju inte den "kvinnliga" allmänbildninssfären. ;-)

#5  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? Karra
2006-12-13 08:50:14

Jag är inte helt säker på att jag håller med Mattias. En kvinna som har vissa "manliga" egenskaper kan ses som jädrigt häftig och cool. Tänk Buffy, Lara Croft, Charlies Änglar osv. Fast påfallande ofta måste ju tjejerna vara jädrigt piffiga och snygga också, annars blir det mindre coolt.
Kvinnliga kulstöterskor brukar exempelvis inte anses häftiga, vad jag vet.

#6  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? DavidM
2006-12-13 11:59:02

Suvi:

Nej, jag kan inte säga det höjer en tjejs status om hon är duktig på något som kan anses som "manligt" område. Däremot kan det vara tvärtom. En kvinnlig datanörd är inget jag går igång på.
Det som höjer en tjejs status i mina ögon är om hon är duktig på något som intresserar mig. Framförallt är det självständigt tänkande jag tycker är viktigt. Bara viljan att tänka attraherar och tro mig, den har inte många. Och det gäller nog båda könen.

Jag implikerar inte att vi har olika "sfärer" däremot implikerar jag att tjejer och killar har en del intresseskillnader vilket såklart påverkar vilka ämnen man kan mycket om. Om man ska prata i "sfärer" så tror jag sfärerna går in i varandra men att det finns en del könstypiska skillnader. T ex är jag övertygad om att en genomsnittlig tjej är bättre än en genomsnittlig kille på litteratur. Jag tror detta eftersom tjejer läser mer böcker. På samma sätt tror jag killar kan mer om fotboll och senaste tv-spelen. Men jag tror det finns fler ämnen där intresset är gemensamt än som i dessa fall där det finns skillnader.

Karra:

Jag tror inte det beror på om en kvinna har manliga eller kvinnliga egenskaper. Jag tror helt enkelt det finns egenskaper som folk oavsett kön anser vara positivt om en människa har, också det oavsett kön.

#7  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? DavidM
2006-12-13 12:06:47

Suvi:

Lite tillägg.

Jag tycker inte det finns generella ämnen där man kan säga "detta höjer en kvinnas status" och "detta höjer en mans status". Jag tror detta när det gäller attraktionskraft är högst individuellt. Däremot tror jag det finns egenskaper och kunskapsområden som alltid ses som statushöjande oavsett könet som innehar denna kunskap/egenskap.

Jag kan t ex jäkligt mycket om hockey och fotboll. Rent onödig kunskap. Varför ska man veta att Vita Hästen slog Kiruna borta 1994 med 6-1 och att kanadensaren Mike Brewer gjorde ett av målen? Varför ska jag veta att IFK:s bästa vänsterback genomtiderna hette Slobodan Marovic och kom från Röda Stjärnan? Detta tillhör ju "manligt" kunskapsområde men inte fan ger det status bland nån egentligen., framförallt inte hos tjejer. Då tror jag nog det ger mer status att kunna saker om t ex relationer. Och det är ju ett "kvinnligt" område. Det är som jag tidigare sa. Det beror inte på till vilket kön du klassificerar ett kunskapsområde om det ger status eller ej. Det är om egenskapen intresserar andra som är det viktiga, oavsett kön.

#8  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? Karra
2006-12-13 15:47:38

"Jag tror inte det beror på om en kvinna har manliga eller kvinnliga egenskaper. Jag tror helt enkelt det finns egenskaper som folk oavsett kön anser vara positivt om en människa har, också det oavsett kön."

Ja, det vet jag att du tror. Men det tror inte jag. Jag tycker absolut inte att vi lever i ett könsblint samhälle.

#9  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? DavidM
2006-12-13 16:00:02

Sa inte att samhället var könsblint. Jag säger att det finns egenskaper som ses som positiva oavsett kön som innehar egenskapen. Det är en jäkla skillnad mot vad du läser in i det jag skrev.

Almänbildning menar jag är ett sådant. Även lojalitet och pålitlighet är sådant. När det gäller kunskaper i ämnen menar jag att det är ofta högst indivuellt om det ses som positivt eller inte. Är man intresserad av t ex filosofi är det såklart hur kul som helst om ens partner också gillar filsofi. För en annan är det kanske struntsamma eftersom det intresset saknas. Detta menar jag också är oavsett kön.

#10  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? Karra
2006-12-13 16:09:45

Men en man som bryr sig väldigt mycket om sitt utseende ses inte med uppskattande ögon, utan mer som "fjollig" (börjar ändras en smula nu), medan en kvinna som aldrig sminkar sig och klär sig i bylsig tröja och t-shirt ses som tråkig och som en som borde fixa till sig lite mer.

Till exempel.

#11  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? DavidM
2006-12-13 16:15:51

Karra:

Har inte sagt att det ses likadant ut på ALLA egenskaper. Vore trevligt om du läste det jag skriver.

Men jag vill fortfarande mena att dom flesta egenskaper ses som positiva/negativa oavsett kön men att det finns en del könsskillnader. Det du tar upp är en.

När det gäller ämnesområden menar jag att det oftast är högst individuellt vad som är pos/neg eftersom det beror på ens egna intresseområden.

#12  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? Karra
2006-12-13 16:27:46

Ja, det vore trevligt om du läser det jag skriver också. Jag har aldrig påstått att du pratar om ALLA egenskaper.

Styrka till exempel, som Mattias tog upp, ses som positiv hos män och i viss mån hos kvinnor. Men en svag kvinna kan uppfattas som lite gullig och kvinnlig, medan en svag man mest är löjlig.

En kvinna som gråter har man lättare att "förlåta" än en man som gråter, beroende vad han gråter för. Om han gråter på en film ses han nog oftare som "gullig" än en kvinna som gråter på film.

En man som säger att han längtar efter barn ses oftare som "gullig" än en kvinna som säger samma sak.

En kvinna som säger vad hon tycker har lättare att uppfattas som bitch, medan en man som gör samma sak ses som rak och bestämd.

En man som bryr sig mycket om heminredning och färgmatchning ses också som fjollig, det gör inte en kvinna.

OBS! Inte alltid och inte för alla, men ofta tycker jag att det är så.

#13  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? DavidM
2006-12-13 16:31:16

Då förstår jag inte varför du argumenterar emot mig. Du hittar undantagen skulle jag vilja säga.

Sem håller jag inte med om att en man som gillar inredning ses som fjollig. Dom flesta tjejer jag känner älskar killar som gillar sånt. Däremot gillar dom inte killar som gillar sport för mycket. Förklara det då? Jag tror inte dom är ensamma om det.

#14  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? DavidM
2006-12-13 16:32:57

Ps, det du tog upp var intresseområden och som jag sa. Vad man tycker där beror mycket på vad man själv tycker om ämnena.

När det gäller attribut/egenskaper skulle jag vilja säga att det ofta ser lika ut. Iallafall tillräckligt ofta för att inte kunna säga att "det är könsbestämt" vad som är pos/neg.

#15  Sv: DavidM, är allmänbildning en manlig egenskap? Karra
2006-12-13 16:39:04

Det var du som började argumentera med mig, DavidM.

Och nu får jag be dig göra det du alltid ber alla andra: Läs det jag skriver. Nämligen "OBS! Inte alltid och inte för alla, men ofta tycker jag att det är så."

Dessutom tar jag inte upp enbart intresseområden. Det är inte ett intresseområde att gråta eller vara fysiskt stark, till exempel.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?